Pluspunten
Snelle processor Goed scherm Relatief scherpe prijs
Minpunten
Goedkope behuizing Matige accuduur Oude Android-versie
Eindoordeel
Gigaset is geen merk dat mensen direct associëren met tablets en dat is logisch; het bedrijf maakte in de laatste jaren namelijk vooral dect-telefoons. Eind 2013 kondigde Gigaset aan de tabletmarkt te gaan betreden met zowel een 8"- als een 10,1"-model. Dat 10,1"-model heet QV1030 en valt op door zijn krachtige hardware en relatief lage prijs. Voor iets minder dan 350 euro krijg je een scherm met de hoge resolutie van 2560x1600 pixels en een behoorlijk krachtige Tegra 4-processor.
Behuizing, scherm en luidsprekers
De behuizing van de QV1030 is niet bijzonder. Volgens Gigaset is de achterzijde grotendeels gemaakt van metaal, maar het gebruikte materiaal voelt eerder aan als plastic en daardoor maakt de QV1030 geen stevige indruk. Door slechts een beetje druk te zetten op de rand van de tablet ontstaan bijvoorbeeld al kleine naden en kieren. Het formaat van de tablet is gemiddeld voor een model met 10,1"-scherm; met 8,9mm is hij niet dik en het gewicht van 590 gram is voor een midrange-tablet niet ongewoon.
Rechts bovenop zit de aan-uitknop. Deze is erg plat en daardoor moeilijk in te drukken. De volumeknoppen, die in de rechterzijkant zijn verwerkt, steken een beetje uit en zijn wel makkelijk te bedienen. Gigaset had er goed aan gedaan hetzelfde soort knopje als aan-uitschakelaar te gebruiken. Aan de rechterzijde zitten verder nog een koptelefoonuitgang, de micro-usb-poort voor de oplader en een micro-sd-slot, zodat je aan het ingebouwde geheugen van 16GB nog wat kunt toevoegen.
Het ips-scherm is het paradepaardje van de QV1030. Het 10,1"-paneel heeft een resolutie van 2560x1600 pixels, waardoor alles er zeer scherp uitziet, en de helderheid van 369 nits is hoog genoeg voor de meeste situaties. Alleen buiten in de felle zon is het wellicht niet hoog genoeg om spiegelingen tegen te gaan. Afgezien van de resolutie is ook de rest van de beeldkwaliteit goed te noemen voor een tablet in deze klasse; hoewel de kleurreproductie niet perfect is, zijn er geen opvallende afwijkingen met het blote oog te zien. Met een verhouding van 955:1 is het contrast netjes, al valt op dat het scherm snel fletser wordt als je het onder een hoek bekijkt.
De luidsprekers zitten achterop, aan de onderkant. In elke hoek zit er een, zodat je een redelijk stereo-effect krijgt. De positie aan de achterkant heeft tot gevolg dat het geluid niet direct naar de gebruiker gericht wordt en dat is jammer. Daarnaast is het geluid door die positie een stuk doffer als de tablet plat op tafel ligt. Heb je de tablet in je handen, dan is de geluidskwaliteit bij laag tot gemiddeld volume goed te doen, maar als het volume helemaal omhoog gedraaid wordt, is vervorming te horen.
Hardware, software snelheid en accuduur
De QV1030 heeft Nvidia's Tegra 4-chip als kloppend hart, gecombineerd met 2GB geheugen. Deze quadcore-processor op 1,8GHz heeft meer dan genoeg rekenkracht aan boord om apps vloeiend te draaien. De modernste 3d-games zul je dan ook probleemloos kunnen spelen.
In het dagelijks gebruik wordt de tablet wel een beetje tegengewerkt door de relatief oude versie van Android waarop hij draait. Gigaset heeft namelijk versie 4.2.2 van Android op de QV1030 geïnstalleerd, een versie van meer dan een jaar oud. In Android 4.3 en 4.4 zijn veel verbeteringen doorgevoerd, vooral op het vlak van snelheid, en daar profiteert de tablet dus niet van. Af en toe komen bij simpele zaken wat stotteringen voor en we hebben het idee dat die deels het gevolg zijn van de oude Android-versie. Waar we wel blij mee zijn, is dat Gigaset Android nauwelijks aanpast en alles zo standaard mogelijk gehouden heeft.
Volgens Gigaset houdt de QV1030 het tot tien uur uit op een acculading tijdens internetten en tot acht uur tijdens het bekijken van films. Dat is echter iets te optimistisch; in onze tests komen we uit op iets meer dan vijf uur internetten en een kleine zeven uur film kijken. Op accugebied valt hij daarmee in de middenmoot.
Conclusie
De QV1030 moet het vooral hebben van zijn scherpe prijs-prestatieverhouding. De behuizing is namelijk niet veel bijzonders en oogt een beetje goedkoop, maar de hardware is voor een tablet van net geen 350 euro wel goed. De Tegra 4-soc biedt veel rekenkracht en het scherm is in deze klasse een van de betere. Minpunten zijn de middelmatige accuduur en het feit dat de tablet een verouderde versie van Android draait. Gigaset zegt te werken aan een update naar Android 4.4, maar het is nog niet bekend wanneer die uitkomt.
Verkorte review |
---|
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier. |