Nederlandse videodienst WappZapp stopt er na minder dan een jaar mee

De Nederlandse videodienst WappZapp gooit na minder dan een jaar de handdoek al in de ring. De dienst voor streaming video had naar eigen zeggen meer dan 130.000 maandelijkse gebruikers maar er zou te weinig groei van betalende abonnees zijn.

Per 20 januari trekt WappZapp de stekker uit zijn videodiensten. Alle lopende automatische incasso’s en proefperiodes zijn al stopgezet, maar abonnees van WappZapp-Plus kunnen nog tot 20 januari films en series kijken. Volgens het team achter WappZapp was er 'onvoldoende financiële basis' om verder te kunnen groeien. Die groei zou nodig zijn om te kunnen concurreren met Netflix en HBO.

WappZapp claimt 130.000 maandelijkse gebruikers te hebben en onder andere de gratis WappZapp-selectie-dienst zou groei genoteerd hebben. Uiteindelijk waren er volgens het bedrijf te weinig betalende gebruikers om de dienst in stand te houden en ook lukte het niet nieuwe investeringen te krijgen.

WappZapp begon in maart in Nederland en in juli volgde Vlaanderen. Het uiteindelijke doel van het videoplatform was om in Europa verder uit te breiden met 'kwaliteitsfilms en -documentaires'. Een deel van de medewerkers gaat bij Sanoma/SBS aan de slag. Sanoma Ventures was een van de investeerders.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-12-2014 • 18:06

41 Linkedin

Reacties (41)

41
40
31
1
0
0
Wijzig sortering
Nou... ik ken(de) WappZapp wél — sterker nog, ik ben/was zelfs betalend +lid — en ik vind het wel enorm jammer dat ze gaan stoppen.

Waarom? Om twee redenen:
• ik was best wel gecharmeerd van de ambities van het WappZapp-team om stapsgewijs uit te groeien tot Europa's grootste streamingdienst, hoe hoog die lat vanaf het begin misschien ook al lag met tv/internetzenders als Netflix en HBO On Demand (toen) in opkomst en het latere Videoland.com ;
• ook vond ik de WappZapp-app prima: het was simpel maar handig van opzet om zo de krenten uit de (video)pap van YouTube en andere videosites te kunnen bekijken, omdat het aanbod van video's op internet zó giga(te)groot is geworden dat ik soms niet meer weet waar ik het moet zoeken en daar bied/bood WappZapp (voor mij) juist uitkomst — zij verzamelde vaak de filmpjes bijelkaar die ik de moeite waard vond om (terug) te zien;

En als sommige vinden dat WappZapp een 13-uit-een-dozijn-streamingdienst is, ben ik benieuwd naar die andere 12 alternatieven die net zo'n opzet hebben als WappZapp met dito makkelijke app (?).

Trouwens: WappZapp bestaat langer dan een jaar. Okee, de Plus-dienst/versie was nog geen jaar oud, maar de gratis versie is zéker ouder dan een jaar. Ik weet niet hóe lang, maar de (gratis) WappZapp-app gebruik ik al vanaf de geboorte van WappZapp en volgens het WappZapp-team zélf was dat twee jaar geleden (voor mijn gevoel langer geleden maar dat terzijde).

[Reactie gewijzigd door Thexder op 23 december 2014 19:57]

Wel eens van gehoord maar echt zon 13 in een dozijn dienst. Ik denk zomaar dat Videland ook gaat floppen
Videoland heeft in ieder geval een meer bekende naam ipv bovengenoemde.

Vroegâh kon je daar namelijk nog VHS banden huren :P . En de generatie van VHS banden heeft wat meer te besteden over het algemeen. Dus bij die doelgroep zal het in ieder geval wel bekend zijn.
zo is netflix ook begonnen! echter kon je niet naar het bedrijf zelf maar moest je telefonisch of online je films bestellen. Deze kwamen ze dan bezorgen / ophalen.
Anoniem: 382732
@downcom23 december 2014 19:50
Op zich wel knap dat Netflix op het juiste moment de koers heeft gewijzigd. In de meeste gevallen zie je dat succesvolle bedrijven op een bepaald gebied de boot missen als er een paradigm shift komt. En als ze het redden zijn ze eerst volger (zoals Microsoft die destijds internet onderschatte), maar Netflix is meteen leider geworden.
Netlix was toen ook al voorloper, ze verzonden de dvd's/videobanden per post.
Misschien gaan er van die 130.000 wel een paar naar Videoland :)
Je oordeelt over iets wat je blijkbaar niet kent! 13 in een dozijn gaat echt niet op voor WappZapp+ .

Het aanbod dat je op WappZapp+ kon vinden is (bijna) niet te vinden bij de andere (wel bekende) aanbieders..

Indien jij van mening bent van wel, hoor ik graag de namen van die andere 12 uit dat dozijn..
'kwaliteitsfilms en -documentaires.' dan ben je bij SBS6 met hun verfijnde smaak toch aan het juiste adres. Op zich logisch dat ze het niet redden want Netflix is veel beter en uitgrbreider, HBO zelfs ook nog en dan heb je nog diensten als Videoland. Die diensten zitten standaard op elke televisie en zijn reeds bekend bij het publiek.
Videoland Unlimited (het grote V icoon), echter niet, en dat zou het meest interessante abonnement moeten zijn. Op heel erg weinig platformen beschikbaar. Ik dacht mijn vrouw een plezier te kunnen doen door haar alvast het 3e seizoen van Divorce aan te bieden en dan blijkt dat dit in ons geval alleen maar via de pc te bekijken is. Op alles in huis werkt netflix maar dat gaat nu niet op. Zelfs een Samsung tab3 is niet geschikt. Het is dat de grote jongen RTL erachter staat anders was het zo bekeken met Videoland Unlimited.
Je vrouw naar een serie laten kijken die divorce heet is natuurlijk de goden verzoeken he ;-))

Smiley alert *
Dat valt wel mee toch? Ik ben geen Videoland gebruiker maar ik had begrepen dat de VideoLand Unlimited App in ieder geval op iOS ondersteuning voor Chromecast en Airplay heeft.

Iets wat het juist erg toegankelijk maakt.
Een Chromecast kost 35,- en is zo simpel dat iedereen dat moet kunnen begrijpen. Door middel van een Smartphone of Tablet kun je dan overal kijken en zit je graag op de Bank dan stream je het zo verder.
Het gaat RTL ook enkel om het binnenharken van klanten en het zo uitmelken van Videoland als merk, voor de overname werkte videoland nog op een hoop meer apparaten, wel zonder unlimited, maar dat is enkel administratief. Ze zijn niet slim bezig technisch gezien, maar de goede marketing maakt grote getalen en dat is wat telt.
Ik heb van geen van allen gehoord behalve Netflix en een dienst met een naam gelijkend op een ontplofte maiskorrel 8-) die voorzien mij in alles dat ik wil kijken. Ik denk dat de marketing afdeling hier een steek(je) heeft laten vallen 8)7
het feit dat ik er nog nooit van gehoord had, zal er ook wel aan bij hebben gedragen.
er zullen heel wat mensen het gewoonweg niet gekend hebben.
Ik heb er nog even voor betaald maar het aanbod was beroerder dan Netflix en dat zegt wel wat.
idd netflix heeft een lekker flut aanbod dus dit moet wel heel slecht zijn geweest :)
Dat zegt al wat? Sorry maar heb jij de afgelopen tijd wel gekeken wat er allemaal op Netflix staat? En dan vergeet je nog het feit dat je met een simpele plugin(hola! voor chrome) of een proxy/DNS ook op Netflix kan met het aanbod van andere landen als VS, England, België, Duitsland, Canada en ga zo maar door. Zo'n enorm groote aanbod aan films en series en jij zegt dat het flop is?

De Nederlandse Netflix heeft ook een enorm groot aanbod dus daar ligt het ook niet aan.
Ja hoor, mijn vriendin gebruikt het nog regelmatig maar de series die ik wil(de) zien de laatste tijd, Extant, The Blacklist, Gotham, Battlestar Galactica, Elementary en nog een paar meer staan er simpelweg niet op of hebben nog niet de nieuwste seizoenen. Ik ben bekend met Hola icm Netflix maar ook in Amerika/Canada krijg ik niet wat ik zoek.
Wat goed genoeg voor jou is, hoeft niet goed genoeg voor mij te zijn.
En dat is ook precies de reden waarom niemand kan zeggen dat het een flop aanbod is, want dat is te persoons specifiek.
Ik had er ook nog nooit van gehoord. Niet moeilijk dat je dan geen gebruikers hebt. De naam klinkt ook kinderachtig.
De kinderachtige reactie was geweest "Heette het niet fapZapp? Of was dat aanbod zo klein?"

Het grootste probleem dat WappZapp gehad lijkt te hebben is een gebrek aan marketing in combinatie met een te grote ambitie. De grootste/beste van Europa worden doe je maar op 1 manier en dat is reclame maken.
Nou kijk ik nauwelijks tv (behalve On Demand), maar als ik de reacties hier zo lees moet ik vaststellen dat ze weinig reclame op tv hebben gemaakt. Ook op Internet heb ik nooit een banner van ze langs zien komen. Dan weet je in ieder geval je doelgroep niet te bereiken, als je al reclame maakt. Zonder reclame en daarmee bekendheid, kun je moeilijk groeien. Word-of-mouth is de beste manier van reclame, maar alleen in kleine kring. Bovendien moet je dan echt meerwaarde zien te bieden en ook dat lijkt wat tegen te vallen.

Ik zie hier ook veel reacties dat het aanbod van Netflix tegenvalt. Het aanbod in Amerika is inderdaad een stuk groter. Daar weet de gemiddelde tweaker vast wel wat op te vinden, toch?
Ik heb het hele concept van Wappzapp nooit begrepen. Het was Erg apart dat er een aparte Wappzapp stick nodig was en dat je de Apple TV niet kon gebruiken om je beeld door te sturen. Waarom zou ik zo'n single purpose stikje willen?
Ik heb het altijd beschouwd als een "also-ran" die niets toevoegt aan het speelveld.
Wij konden WappZapp+ gewoon met Apple TV naar onze tv streamen. Er waren ook andere manieren om de content naar je tv te streamen. Wij hebben bijna altijd WappZapp+ gebruikt icm onze smart tv.
130.000 abbonees is toch nog best veel? Ik weet niet hoeveel winst ze per klant eruit haalden, maar het is toch ongeveer 1 op de 130 mensen van NL die gebruik maakt.. Dat is zeker niet mis.
Dat waren niet allemaal betalende abonnees.. WappZapp was gewoon gratis. Voor WappZapp+ moest je betalen...
Juist, dit is voor mij ook de eerste keer dat ik er van hoor, afdeling PR wegbezuinigd ?
Daarnaast niet een bijster originele naam maar dat zou een amitieus bedrijf met het juiste doel niet in de weg moeten staan.
Hoe spreek je dit uit? Weppzepp? Of lekker op z'n Hollands "Ik ga effe wappzappen" :/

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.

Kijkend naar het aanbod was het zeker niet slecht als het gaat om 'kwaliteits-films en documentaires'. Op het vlak van marketing toch ook niets helemaal goed gegaan gok ik, aangzien ik gezien mijn leeftijd toch wel bij de 'on-demand' generatie zou moeten behoren.

Buiten dat, videostreaming is een moeilijke markt om groots in door te breken met de gevestigde namen die je als concurrent hebt en omdat het simpelweg niet mogelijk is om echt een allesomvattende catalogus van materiaal aan te kunnen bieden. Jammer.
Ik had er nog nooit van gehoord, als ik er van wist had ik er misschien wel gebruik van gemaakt.
Ik heb er nog nooit van gehoord en ben met praktisch niets anders dan film bezig in mijn vrije tijd. Ik zit zelf bij Mubi voor mijn dosis arthouse naast de gebruikelijke kost van downloads en Netflix. Jammer, had het graag eens geprobeerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee