Algemeen

Wat is Tweakers?

Tweakers is met meer dan 4 miljoen unieke bezoekers en 100 miljoen pageviews per maand de grootste elektronica- en technologiewebsite van Nederland en België. Ons publiek bestaat uit consumenten en IT-professionals. Tweakers bereikt iedereen met een interesse voor technologie, van de hardcore techfanaten tot de gewone consument die alles wil weten over mobiele telefoons, tablets en televisies. De site behoort tot de top-20 van drukst bezochte websites van het Nederlandstalige internet en is sinds 2009 nu al 30 keer door het Nederlandse publiek verkozen tot Beste (en populairste) Nieuwssite, Beste (en populairste) Vergelijkingssite en Beste (en populairste) Community.

Van oorsprong is Tweakers een website over pc-hardware, maar in de loop der tijd is ons blikveld verbreed naar internet, IT en consumentenelektronica. Daarmee groeide ook de doelgroep van enthousiaste thuisgebruikers naar hobbyisten, it-professionals en consumenten. Tweakers biedt een unieke mix van informatie die bestaat uit nieuws, reviews, product- en prijsinformatie, een Vraag & Aanbod-sectie voor gebruikte producten, shopreviews en een zeer actieve community. Het hart van de Tweakers community wordt gevormd door een zeer populair forum dat verantwoordelijk is voor circa 20 procent van de pageviews van de site.

Tweakers is gevestigd in Amsterdam en is in mei 2012 samen met VNU Media overgenomen door DPG Media. Zie deze pagina voor zakelijke contactinformatie.

Wat betekent 'tweaken'?

Tweaken staat voor optimaliseren, beter maken en iets naar je eigen hand zetten zodat een product of dienst beter op je wensen aansluit. Het tweaken kan op allerlei hard- en software betrekking hebben. Van origine hielden de gebruikers van Tweakers zich bezig met het overklokken van processors en videokaarten, het bouwen van waterkoelingssystemen, het modificeren van computerkasten en het finetunen van software. Eind jaren negentig en aan het begin van het millennium waren computers nog zo traag dat hier veel winst mee te halen was.

Door de alsmaar sneller wordende computers en de opkomst van laptops is overklokken tegenwoordig wat op de achtergrond geraakt, maar nieuwe producten en technologieën zoals domotica, 3d-printers en drones zorgen ervoor dat volop getweakt kan worden.

Tweakers, Tweakers.net, Tweakers.nl?

Tweakers heet van oorsprong Tweakers.net. Bij de lancering van de 7e versie van de layout op 18 oktober 2012 hebben we de domeinextensie in de naam laten vallen. Sinds die dag noemen we de site Tweakers. De bezoekers heten eveneens tweakers en we zijn bereikbaar via verschillende tld's zoals .net, .nl, .be en .eu.

Hoe is Tweakers ontstaan?

Tweakers ging in september 1998 van start als een persoonlijk hobbyproject van Femme Taken, destijds met als doelstelling om een kleinschalig Nederlands alternatief te bieden voor buitenlandse hardwaresites zoals Tom's Hardware Guide en AnandTech. Het forum, dat tegenwoordig bekend is als de Gathering of Tweakers of kortweg GoT, bestond toen al enkele maanden en was in het leven geroepen als alternatief voor het al vele jaren niet meer bestaande Webwereld Forum, waar Femme en een aantal tweakers van het eerste uur wegens een gebrek aan diepgang en vrijheid niet langer hun ei kwijt konden.

De directe aanleiding voor het oprichten van een eigen forum was de vermelding van de persoonlijke Pentium II-overkloksite van Femme op Slashdot, waardoor deze overkloksite een onvoorziene hoeveelheid traffic kreeg te verduren en de noodzaak ontstond om het hostingaccount bij de provider te upgraden naar een hogere traffic limiet. Als bijkomstigheid ontstond hierdoor de mogelijkheid om cgi-scripts te draaien. Na wat perl-experimenten slaagde Femme erin om de freeware versie van UBB aan de praat te krijgen en daarmee was de voorganger van GoT geboren. Toen World of Tweaking in september 1998 van start ging werd het forum samengevoegd met 'WoT'. In februari 2000 werd de domeinnaam Tweakers geregistreerd en bij de lancering van de eerste layoutverandering van de site werd de naam officieel veranderd in Tweakers.net. In 2002 werd samen met onder andere Daniël Kegel de besloten vennootschap Tweakers.net opgericht.

Tweakers.net werd in maart 2006 overgenomen door VNU Business Publications, later VNU Media geheten. In het voorjaar van 2012 werd VNU Media zelf weer overgenomen door De Persgroep Nederland, nu DPG Media, uitgever van onder andere het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, Trouw en Q-Music. Tekenend voor de zelfstandigheid die we binnen het grotere concern hebben is dat Daniël nog zeven jaar na de overname werkzaam is geweest voor Tweakers en Femme nog altijd voor Tweakers werkt.

Wie runnen Tweakers?

Tweakers wordt draaiende gehouden door een grote groep enthousiaste medewerkers, freelancers en vrijwilligers. Inmiddels zijn zo'n 75 mensen in vaste dienst van Tweakers. Wanja Allessie is eindverantwoordelijk voor het aansturen van de titel en werkt nauw samen met de afdelingen Sales en Marketing om te zorgen dat Tweakers rendabel is. Een redactie van zo'n vijftien man onder leiding van hoofdredacteur Wout Funnekotter zorgt voor het 18 uur per dag, 7 dagen per week vullen van de frontpage. De afdelingen Product (conceptontwikkeling, design) en Technology (development) waar in totaal zo'n twintig mensen werken zijn verantwoordelijk voor het bedenken, bouwen en onderhouden van de technische kant van de site.

Een grote groep vrijwillige moderators is daarnaast actief om de ontwikkelingen op het forum in goede banen te leiden en verder zijn er enkele mensen vrijwillig actief om onderdelen zoals de Pricewatch en de Shopreviews schoon te houden. Samen vormen zij een erg coole groep mensen die we jaarlijks bij elkaar halen om op de MoaM (Mother of all Meets) een biertje of cola te heffen op het afgelopen jaar.

Waar staat het grote Tweakers-kantoor?

De vaste werknemers werken sinds maart 2020 vanuit het INIT kantoor aan de Jacob Bontiusplaats in Amsterdam. In het INIT zijn veel merken van DPG Media gevestigd.

Hiervoor werkten we vanaf juli 2010 vanuit een kantoorgebouw aan de IJ-oever in Amsterdam Noord. Dit pand deelden we met DPG Recruitment en het hoofdkantoor van de Hema.

Weer daarvoor zaten we zeven jaar zelfstandig in Amersfoort, waar we groeiden van een kleine kantoorunit voor drie man naar twee verdiepingen met onder andere een testlab, een fotohok, een gameroom en de 'Development-Zen-garden'. Daar waren we beland na een nomadenbestaan dat in de beste startup-tradities onder andere via een zolderkamer en een verbouwde garagebox onder het huis van één van de toenmalige eigenaren leidde :P .

De vrijwillige crew opereert vanuit huis en werkplek of vanaf een andere plek waar internet beschikbaar is. Het forumbeleid wordt meestal door middel van online discussies of incidentele meetings bepaald.

Van wie is Tweakers?

Tweakers is eigendom van DPG Media, uitgever van onder andere de Volkskrant, AD, Trouw, Het Parool en radiostation Q-Music. In België bezit DPG Media onder meer Het Laatste Nieuws en tv-zender VTM.

Waar verdienen jullie je centen mee?

De belangrijkste inkomstenbronnen van Tweakers zijn de Pricewatch, advertenties, abonnementen en vacatureplaatsingen. Meer informatie over ons verdienmodel vind je op deze pagina.

En TweakDSL en Tweaknews dan? Is dat van Tweakers?

Ja en nee. TweakDSL en Tweaknews zijn merken van Tweakers die in licentie worden gebruikt door Tweak. Tweak is een onderdeel van Odido waar Tweakers verder geen banden mee heeft.

Hoe en waar wordt Tweakers gehost?

Tweakers wordt gehost in twee locaties in Amsterdam. De belangrijkste van de twee locaties, de bijbehorende netwerkverbinding en energievoorziening wordt gesponsord door True. De servers in deze ruimte zijn verdeeld over twee racks. True is een zeer goed bekend staande en nog altijd snel groeiende leverancier van colocatie en allerlei andere netwerkdiensten, die dankzij haar enorme bandbreedte-capaciteit en focus op het hogere segment van de hostingmarkt een ideale partner voor Tweakers is.

De tweede locatie wordt door Tweakers als “hot-standby” uitwijklocatie behandeld en heeft daardoor naast een andere locatie ook een andere netwerkleverancier. Hier hebben we in totaal één rack. Om te garanderen dat deze locatie goed werkt, wordt er standaard vijf procent van de pageviews op Tweakers naartoe geleid.

Tweakers wordt geserveerd door een flink aantal servers. Op het moment van schrijven, zijn het zo'n 30 fysieke machines. Voor de belangrijkste taken wordt bare metal gebruikt, maar er zijn ook diverse machines ingezet om virtual machines te hosten. De software is gebaseerd op de beproefde LAMP-combinatie: Linux als besturingssysteem, Apache als webserver, MySQL als database-server en PHP als scripttaal. Daar zijn in de loop der jaren diverse technieken aan toegevoegd, zoals Memcached, MongoDB, Tomcat en ActiveMQ. Hoewel er hier en daar wat ondersteunende bibliotheken worden gebruikt, is zowel de PHP- als Java-code van Tweakers voor het overgrote deel zelf ontwikkeld. De forumsoftware van GoT is hierop een uitzondering, deze werd in eerste instantie ontwikkeld in samenwerking met Parse. Omdat Tweakers ook die software liever in eigen huis verder ontwikkelde, hebben we een eeuwigdurende licentie op de broncode genomen en zijn we daarna een eigen weg ingeslagen.

Kees Hoekzema is in charge van het systeembeheer. Als hij niet beschikbaar is of hulp nodig heeft, zijn er ook andere crewmannen zoals Arjen, Floris en Koen die wel eens aan de servers trekken. Als de nood aan de man komt springt er ook wel eens iemand van True bij. De servers van Tweakers genereren dagelijks ongeveer twee terabytes aan traffic om zo'n 80 miljoen requests te serveren. De bandbreedte wordt volledig gesponsord door True.

In dit achtergrondartikel uit 2019 lees je meer over onze servers.

Help, Tweakers is stuk!

Het kan voorkomen dat je browser door bijvoorbeeld verbindingsproblemen een noodzakelijk bestandje niet heeft opgehaald. Dergelijke problemen kun je verhelpen door de pagina volledig te reloaden met ctrl-F5. Als het mankement zich niet wil oplossen kun je in het Stoute bugs-forum een topic openen, bij voorkeur met een duidelijke omschrijving van het probleem en de situatie waarin het zich voordoet.

Waar kan ik opmerkingen, vragen en suggesties deponeren?

Op ons forum hebben we speciale feedbackfora voor de redactie, Pricewatch, Vraag & Aanbod, ideeën en wensen voor features enzovoort. Ben je op zoek naar algemene contactgegevens of wil je met een specifiek persoon contact opnemen, kijk dan op de contactpagina.