Vlaamse AI-artieste brengt eerste album uit

Op het oog is het een aankondiging als zovelen: Marcy heeft haar debuutalbum Rise Up and Shine uitgebracht, vertelt ze op Instagram. Wat het nieuws bijzonder maakt, is dat de Vlaamse zangeres met een Spaanse achtergrond een kunstmatige intelligentie is.

Marcy verscheen deze week voor het eerst online en bracht direct haar album met zes nummers uit, schrijft VRT Nws. In een video legt ze uit dat het album over een nieuw begin en 'girl power' gaat. De muziek is te beluisteren via streamingplatforms als Spotify.

De zangeres werd gemaakt door Pieter Marnef, die al jarenlang in de televisiewereld actief is. Niet alleen Marcy zelf, maar ook haar muziek is met AI gemaakt. De stem van Marcy is getraind door de stem van Pieters vrouw, die ook goed kan zingen, vertelt hij aan de Belgische nieuwssite. Zijn vrouw keek als plastisch chirurg bovendien mee om ervoor te zorgen dat Marcy er realistisch uitziet. "Op haar advies heb ik Marcy’s kaaklijn wat aangepast en het resultaat is wat je nu ziet.”

Het karakter van Marcy is gemaakt op basis van een script dat Pieter zes jaar geleden al schreef voor een fictiereeks. "Daarin werd het hoofdpersonage Emily jaloers op haar eigen virtuele alter ego, genaamd Marcy." De serie kwam er nooit, maar Marcy werd zes jaar later dus alsnog geboren.

Deze zomer staat de AI-zangeres ook voor het eerst op het podium. Via een hologramprojectie gaat ze een live optreden geven. Dergelijke technologie wordt ook gebruikt bij de tour van ABBA.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

20-06-2024 • 10:19

102

Submitter: Admiral Freebee

Reacties (102)

102
101
38
2
1
52
Wijzig sortering
Kan me wel vinden in de reactie van Rick Beato - I Told You This Was Going To Happen (studio engineer, mixer, producer enz) en ook de reacties op dat filmpje. We zijn langzaam aan al jaren bezig om steeds meer electronica in de muziek te stoppen. Dat begon met elektronische drums of synthesizers. Vervolgens werd alles steeds meer digitaal bewerkt, weinigen die nog met tapes werken denk ik. En dat is niet per se omdat digitaal beter is, maar het zal ook een kostenplaatje en tijdsbesparing zijn waardoor je als muziekmaker al voor digitaal gaat. Vervolgens kwam autotune erbij dat ondertussen ook al weer meer dan twintig jaar overal en nergens te vinden is in een boel muziek.

Dus ik vind de stap naar volledig digitaal/AI voor ook de zang/stem én muziek eigenlijk wel een logische stap die er aan zat te komen. En op bijvoorbeeld een dienst als udio.com komen echt een heleboel AI-nummers voorbij die voor 99 %(?) van het publiek niet te onderscheiden zijn van echte muziek. De details die er in de zang kunnen zitten zijn echt schrikbarend goed. Ja, er zitten ook wel wat stemmen tussen die wat minder klinken. Maar je weet dat het vanaf hier eigenlijk alleen maar beter wordt.

Ben wel benieuwd hoe de muziekwereld er over vijf of tien jaar uit ziet. Sommige artiesten zien het als een kwaadaardig iets, anderen zien het juist als een soort van inspiratiebron om vervolgens daar op voort te borduren en op echte muziekinstrumenten en eigen zang het na te spelen. En ik denk dat veel artiesten sowieso geïnspireerd zijn door muziek uit het verleden en daar weer op voortborduren.

Het is wel duidelijk dat we er naar toe gaan dat je straks persoonlijke muziek kunt laten opwekken waar jij op dat moment behoefte aan hebt en die uniek is voor jou. Aan de ene kant is het fijn om goede muziek herhalend te kunnen luisteren. Maar misschien dat een volgende generatie het maar suf vindt dat je heel vaak dezelfde muziek blijft herhalen. Een generatie die een nog kortere aandachtspanne heeft en continu nieuwe muziek wil horen.

Tot slot nog als aanvulling: we vinden muziek(clips) zien op een plat scherm en luisteren via een luidspreker ook al heel 'normaal', terwijl de hele band er helemaal niet bij is, het is al allemaal elektronisch. Zou niet best zijn als je thuis wat muziek wil luisteren en je een band moet inhuren voor achtergrondmuziek :+

Heel benieuwd naar de muziekwereld van de komende jaren.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 22 juli 2024 18:42]

Tja dat is wat je krijgt als je bij het produceren eigenlijk het origineel van de artiest/band al zodanig modificeert dat het eigenlijk allemaal al artificieel is. Of anders gezegd, de meeste artiesten kunnen niet optreden zoals het op de plaat / digitaal klinkt. Ik verwacht dat productie helemaal AI gaat worden, die kan het veel beter dan menselijk geklooi in de studio. En de muziekindustrie zelf zal ook helemaal AI gaan worden want bijv een platform zoals Spotify weet al precies wat je iedereen leuk vindt dus kan eindeloos muziek genereren die commercieel scoort.

Maar die shift naar AI maakt denk ik juist dat het kansen biedt voor artiesten; als het digitaal allemaal AI eenheidsworst wordt, dan worden live performance juist extra interessant. Muziek is meer dan door je Airpods naar een AI track luisteren. Het gaat om samen zijn, emotie, een verhaal overbrengen, een zweterige zaal, dansen, etc. Dat doen we al duizenden jaren en mensen gaan daar echt niet mee stoppen. Success daarmee met AI.

Door AI is nep op korte termijn voor alles dat digitaal is niet meer van echt te onderscheiden; film, muziek, spraak, foto's, tekst. Maar ik verwacht dat mensen dan juist op zoek gaan naar wat wel echt is, omdat digitaal niets meer te vertrouwen is. Die tegenbeweging gaat op zoek naar echt en authentiek en distantieert zich van AI. En muziekanten hebben daar ook een plek in.
AI gaat niet van echt te onderscheiden zijn, dat NEP zal op een gegeven moment een grens passeren dat het niet meer NEP is maar gewoon echt. Het maakt muziek maken juist voor iedereen toegankelijk. Je hoeft niet zelf meer te kunnen zingen of een gitaar te kunnen spelen. Je geeft aan wat je wilt en hoe je het wilt.

Dit is al jaren gaande met programmeren bijvoorbeeld. Hier geef je ook steeds meer aan wat je wilt en wat het moet doen. Dat krijg je nu dus ook met muziek. En ja het maakt "normale" zangers en zangeressen niet meer speciaal. Omdat nu iedereen dat kunstje zelf kan doen.

Is het slecht? Nee niet perse, in de afgelopen decennia zijn er al zoveel verschuivingen geweest dat dit er weer 1 van is.

Concerten zullen ook komen vanuit AI, bedenk dat hologrammen ook al redelijk ver zijn, en dat zal ook nog verder ontwikkelen.
Je hoort dat argument vaker dat AI het maken van muziek of kunst toegankelijk maakt voor iedereen, maar je maakt zelf natuurlijk helemaal niets; je geeft een computer opdracht het voor je te doen, en hoopt dat er iets uitkomt wat een beetje lijkt op wat je voor ogen had.

Als muzikant en illustrator zie ik AI vooral als een shortcut naar een eindresultaat, terwijl vaardigheid, plezier en trots (om er maar een paar te noemen) vooral uit het proces van het maken zelf voortkomen. Zodra het ding wat je aan het maken was klaar is ben je er zelf ook mentaal klaar mee en begin je weer aan iets nieuws, want daar zit de voldoening in. Ik kan uren jammen of tekenen, het eindresultaat komt wel een keertje.

AI slaat die hele stap over en biedt een handig monetized model voor mensen die geen ervaring hebben met de wil en het plezier om te creëren en slaat daarbij ook even achteloos de resterende (wat daar nog van over was) markt weg voor echte artiesten om iets te maken. Dat geld gaat nou naar een handvol bedrijven die supercomputertijd verkopen getraind op eeuwen van materiaal van echte mensen, joepie hoor.

Als AI nou een middel was wat je kon gebruiken in je creatieve proces te ondersteunen (zoals synthesizers), maar het is by design gemaakt om de artiesten in het geheel te vervangen.
Voor mijn hobby maak ik diamond paintings. Dat is eigenlijk gewoon pixel art naar een voorbeeld, met honderden kleuren steentjes die handmatig op een canvas worden geplakt. Voor iedere buitenstaander ziet het er zo ook uit... en je zou je kunnen afvragen wat het waard is aangezien de 'pixels' van het kunstwerk al bestonden. Maar het feit dat ik er tijd in heb gestoken om het allemaal op de canvas te plakken, de ontspanning die het me geeft, en het feit dat ik uiteindelijk naar een lijstje kijk met een kunstwerk dat ik zelf steentje voor steentje in elkaar heb gezet, maakt het waardevol voor mij.

Maakt het dan iets uit dat ik mijn werk heb gemaakt op basis van een plaatje dat door AI is gegenereerd, en dat ik een app op mijn telefoon gebruik als hulpmiddel om de juiste kleuren op de juiste plek te plaatsen?

Ik denk dat AI luie projecten met minimaal tussenkomst van een mens mogelijk maakt. Maar ook invulling kan geven aan de creativiteit van anderen. Als je goed kan zingen maar geen muzikanten kent om je te begeleiden, of bijvoorbeeld sociale beperking hebt waardoor de interactie met anderen moeizaam verloopt, dan kan AI juist een uitkomst bieden om je zangkwaliteiten toch te gebruiken.

Het verdien model van alles wat AI kan gaat de komende jaren mogelijk verdwijnen, maar dat houdt niet in dat je geen plezier kunt hebben met je creativiteit.
Je geeft idd wat genuanceerde voorbeelden die wat mij betreft in de "AI als tool voor weldenkende mensen" richting liggen.

Wat betreft toegankelijkheid van kunst kan je idd ook denken aan album covers voor kleine artiesten op spotify, boek covers van self-published schrijvers, etc. Het is niet allemaal slecht per se. Maar toch, als jij als muzikant of schrijver (of wat dan ook) die passie hebt om iets te maken, zou je als je heel eerlijk bent ook de cover van je plaat of boek niet ook door een mens moeten laten maken die diezelfde passie deelt op een gebied waar jij niet zo goed in bent?

Wat mij ook meer dwars zit dan de kleinere schaal is de grote schaal waarop - en de misleiding waarmee - AI toegepast wordt.
  • TOR fantasy is een uitgever van fantasy boeken, en is blijkbaar te beroerd om voor sommige covers een artist in te huren.
  • Beyonce's nieuwste album cover is een abominatie, geld was daar echt geen probleem, maar welke idioot dacht dat een paard er zo uitziet?
  • Stock fotografie en print on demand sites als Redbubble worden overspoeld met AI troep. Ook bekende T-shirt sites staan er nu helemaal vol mee,
  • niet-foto paarden en katten kalenders,
  • hele fake tutorial boeken met fout advies hoe je moet leren tekenen worden onder valse voorwendselen verkocht,
het is echt een regelrechte ramp.

Er is misschien een handvol mensen die het ethisch toepast, maar de meeste mensen kan het echt geen drol schelen als ze maar wat verkopen, en precies dat zie je nu overal gebeuren.
Anoniem: 718943 @Clay20 juni 2024 15:25
Tja, waar ligt de grens, he. Hoeveel is het werk van het gereedschap en hoeveel is de visie van de 'artiest'.

Als ik een AI een hele applicatie kan laten coden, maar wel hoe ik het voor ogen heb, Wiens bijdrage is dat dan? Klanten betalen voor een concept, een idee. Niet voor een verzameling code.
Concerten zullen ook komen vanuit AI, bedenk dat hologrammen ook al redelijk ver zijn, en dat zal ook nog verder ontwikkelen.
Over hologrammen kan je daar niet spreken, dat is slechts een marketting-term. De techniek is Pepper's Ghost, hetgeen de eerste keer beschreven is rond 1589. Tegenwoordig gebruiken ze dan wel projectie, of soms transparante LCD, maar feit is dat het een platte 2D afbeelding is, maar dat ze de illusie wekken van diepte doordat je objecten voor en achter het scherm kan zien. Eigenlijk is het een goedkoop truukje dat vaak duur verkocht wordt (hetzelfde geldt overigens voor doe zogenaamde hologrammen op je uitvaart, zie: https://www.vrt.be/vrtnws...ctor-ots-arvato-63605537/ hier wekt de binnenkant van de doos de illusie van diepte, maar je ziet duidelijk dat de afbeelding plat is.)

Echte digitale hologrammen (holo > volledig, graphy > tekenen) van die afmetingen zijn nog ver weg.

Zo, weer eens volledig off-topic mijn frustraties over het misbruik van de term "hologrammen" geuit. Over AI zal ik maar niet beginnen... :+
Het doet me een beetje denken aan hoe karakters in Star Trek Voyager vroeger een "holonovel" schreven. Ze dicteren gewoon aan de computer wat het moet maken en sturen waar nodig bij om hun eigen visie naar de realiteit te vertalen. Gek genoeg was er niemand in rep en roer toen dit nog science fiction was.
Gek genoeg was er niemand in rep en roer toen dit nog science fiction was.
Daar was ook geen reden voor. Het principe is niet helemaal gelijk. In star-trek dicteerde men aan de computer. Niet anders dan een schrijver nu, die tikt op een computer. De input komt van een mens een mensen hebben altijd tools gebruikt om iets makkelijker te maken.

In dit geval hebben we het over een tool die aan zichzelf dicteert. Ik denk dat wel even iets anders is. Maar niet noodzakelijk reden tot paniek. Er zijn altijd al beroepen vervangen door machines. Nu zijn mogelijk artiesten aan de beurt, morgen onze baan. We zien wel.
Maar de tool dicteert niet aan zichzelf, er zit een man achter de knoppen die aangeeft wat voor soort liedjes hij wil hebben en met welke stem. Het werkt min of meer hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door ErikT738 op 22 juli 2024 18:42]

Dat kan je stellen, maar jou initiële parameters zijn ook gezet door je ouders. Veranderd dat wat aan jou prestaties? Waarom zou het voor "AI" anders zijn?

Dit is iets filosofisch natuurlijk, geen echt antwoord mogelijk. Een van de reden dat ik zei "niet helemaal" gelijk. Het is maar waar je de grenzen trekt en in hoeverre deze AI werkelijk een I (intelligence) van zichzelf heeft.
Ik ben het met de strekking van je reactie eens, maar ik lees er wel heel veel 'digital bad' in.
Er is niks mis met elektronica in muziek stoppen. Zonder synths (die overigens analoog begonnen) kan je de afgelopen 40-50 jaar aan muziek weggooien. Zonder elektronica überhaupt kan je alle muziek van de afgelopen 100 jaar of eerder wel weg gooien. Het heeft onze muzikale mogelijkheden ongelofelijk uitgebreid, dingen die je analoog gewoon niet kunt doen.
Digitale bewerking is ook niks mis mee. Met analoge tapes werken heeft geen objectief voordeel. Het is niet alleen 'oh digitaal is goedkoper'. Dat is het ook, maar het is ook makkelijker, vergeeflijker, toegankelijker, niet gevoelig voor de omgeving, vervoerbaar, betrouwbaar, heeft geen degradatie en heeft meer opties.
Autotune is net zo'n discussie en vaak is de haat ook misplaatst daarop naar mijn mening.

Al deze elektronische/digitale ontwikkelingen die over het algemeen positief is geweest voor muzikanten vergelijken met AI gegenereerde muziek vind ik persoonlijk niet terecht.
Digitale invloeden zijn prima. Maar dan is het een instrument in de zelfde context als elk ander muziekinstrument. Analoge en digitale synts worden zo natuurlijk al jaren als alternatieven voor piano's ingezet maar ook voor de weergave van andere digitale muziekinstrumenten en het creëren van elektronische geluiden. De essentie is alleen dat de muzikant deze apparaten als een instrument gebruikt en daarmee de muziek creëert.

De context van AI als "artiest", "componist" en de mens als "producer" in deze zin is alleen dat de AI het/een instrument is om op basis van de context een muziekstuk te laten samenstellen, of dat dan nog componeren is, is weer een andere discussie. De AI gebruikt de context (prompt) om op basis van bekende componenten (en de analyse) van moderne en klassieke muziek te bepalen hoe muziek samengesteld kan worden en wat dan ook door mensen als aantrekkelijk zal worden gezien.

Er is dus niet mis met elektronische/digitale muziek alleen in mijn optiek wel met het beschrijven van AI als een artiest en de prompter als componist. Deze is hoogstens de producer, het fijntunen van de muziek voor consumptie en niet meer dan dat in mijn optiek. Als dit de toekomst is, dan raken we een belangrijke component van onze culturen en 'mens-zijn' kwijt, namelijk creativiteit. Dat is meer mijn algemene zorg.
Er is dus niet mis met elektronische/digitale muziek alleen in mijn optiek wel met het beschrijven van AI als een artiest en de prompter als componist
Dat is inderdaad wat ik poogde te zeggen, want waar ik op reageerde leek wel stellen alsof er wat mis mee was. Alsof digitaal gelijk stond aan AI
Ik verbaas me dan ook meer over het persona dat erbij ontwikkeld wordt, dat moet het iets menselijks geven. Houdt het dan bij het feit dat hier een AI (dus geen artiest) gebruikt is om een menselijke gelijkenis te creëren die een gezicht geeft aan de muziek. Die muziek is gebaseerd op standaard componenten waarvan de AI bepaald heeft dat dit aantrekkelijk moet klinken voor de gemiddelde mens. Er mist elke vorm van dynamiek, geen detaillering of iets wat het bijzonder maakt zoals een variatie die minder gebruikt wordt.
Als iemand die geregeld naar bandoptredens gaat, zie ik daar niet meteen even een AI op het podium staan. Of songteksten van niveau, misschien ook lastiger voor AI. Dat komt ook vaak uit menselijke ervaringen en heeft vaak dubbele betekenis en andere interpretatie hebben, net wat iets tot goede muziek maakt vind ik.

Ik denk ook dat AI (veel) delen zal gaan overnemen, maar dat dit bij het ene veld veel meer aan de orde gaat zijn dan bij andere, zoals b.v. bij grafisch design meer, waar het niveau van de output al erg realistisch is. Maar we gaan het zien
Ik volg je mening. Er zijn al zoveel elektronische hulpmiddelen beschikbaar die er voor zorgen dat je heus geen muzikaal talent meer moet zijn om potten te breken. Het muzikaal talent is in de mainstream popmuziek namelijk ondergeschikt geworden ten opzichte van de productie, want daar zit nu het echte talent die er voor kan zorgen dat je de top bereikt of niet.

Nu dat AI meer en meer de productie kan overnemen, heb je dus in een niet zoverre toekomst ook geen productietalent meer nodig en kan iedereen met de juiste software nog meer generieke popliedjes de ether vervuilen.

Voor mij nog meer een reden om vooral artiesten te waarderen die zo weinig mogelijk elektronica gebruiken en voornamelijk putten uit hun muzikaal talent (lees: een muziekinstrument goed kunnen bespelen en live echt kunnen zingen).

Met de komst van AI zal het dus gemakkelijker worden om het kaf van de koren te scheiden, want het gebruik van AI zal volgens mij het gebrek aan muzikaal talent nog meer in de verf zetten.
Het enige dat AI muziek nog mist is dat het nu allemaal een beetje zielloos is. Je hoort technisch niet meer dat het AI is, maar het is het gewoon nog nét niet. We bevinden ons nu in de uncanny valley op dat gebied.

Zal niet lang meer duren..
Ik ben er vrij neutraal in. Ik snap de voor- en de tegenstanders. Ik zie het vooral als persoonlijke voorkeur. Ik geef 0,0 om de dertien in een dozijn popliedjes van tegenwoordig. Maar als je graag naar echte menselijke muziek luistert, gemaakt door een ziel die daar gevoel in legt (en dat kan letterlijk elk genre zijn) dan heb je van dit digitale geweld nooit te vrezen gehad. Dat is namelijk een andere wereld dan die van de Taylor Swifts en Beyoncé's van deze wereld die maar wat rondshoppen bij de hitproducenten tot ze er eentje vinden die op dat moment op hun grillen aansluit. Ik heb daar duidelijk niks mee maar ik heb er ook niks op tegen. Het is commerciele muziek en er is een markt voor dus ik geef ze groot gelijk als ze daar (dik) geld mee weten te verdienen.

Er zullen altijd live artiesten blijven bestaan. Radio bestaat ook nog gewoon. Niet dat ik daar veel naar luister om wille van eerder genoemde popmuziek hehe. Zolang mensen en vooral ook jongeren nog massaal naar festivals gaan dan hebben we niks te vrezen over de toekomst van de menselijke muziek.

Het mag van mij allemaal naast elkaar bestaan. McDonald's heeft de goeie hamburgers ook niet de nek omgedraaid en de Italiaan is er ook nog gewoon naast Domino's en Pizza Hut. Commercie is vrijwel nooit een bedreiging voor kwaliteitsproducten. Het heeft simpelweg een andere doelgroep of een ander bestaansrecht. Er is een tijd voor kwaliteit en een tijd voor kwantiteit.
Dat het AI is, is niet zo erg. AI is gewoon een stuk gereedschap. Wat wel erg is, is dat de teksten tenenkrommend slecht zijn en de muziek erg generiek.

Ook al is het AI, het mist, nu nog, de creativiteit die de mens wel heeft.
Wellicht is het mijn bekrompenheid, maar ik heb hier toch wel moeite mee. Ik geloof écht wel dat er tijd in zit om dit te maken/ontwerpen/verzinnen/fabriceren, maar dit voelt toch wel wat 'makkelijk'. Daar komt bij dat ik merk dat ik het als vader lastig vindt dat ik 2 opgroeiende dochtertjes heb die ik niet alleen voor social media en de bedenkelijkheid qua echtheid daarvan moet behoeden, maar nu ook moet gaan uitleggen dat, voor zover dat al niet het geval was, een muzikant(e) totaal niet met de echte wereld vergeleken moet worden.
Ja schoonheid is subjectief, maar het wordt zo wel heel makkelijk om qua uiterlijk in te spelen op wat mensen willen zien bijpassend bij 'interessante' muziek voor diezelfde doelgroep.. Ik weet niet, het knaagt gewoon aan me
een muzikant(e) totaal niet met de echte wereld vergeleken moet worden.
Dit is al vrij lang aan de gang denk ik.

Ik heb het hier een keer over gehad met een (kinder)psycholoog, die gespecialiseerd was in eetproblemen. Ik vroeg op de man af, of zaken als 'barbiepoppen' nou echt een probleem kunnen zijn voor het zelfbeeld van kinderen.
Ik had namelijk het gevoel dat, als je de ouder bent van een kind met een eetstoornis, dat het dan wel heel makkelijk scoren is, om daar die barbiepop de schuld van te geven. (Extreem slank, maar ook het hele "You can be anything Barbie" concept als dierenarts, astronaut, duiker, arts, president, enz, enz, enz (nooit een keer administratief medewerker bij Money Are Us Inc. ;) ). De ouder wil dan, voor mijn gevoel, ergens een schuld kunnen neerleggen voor hun probleem, want ik krijg dan ook het gevoel dat die ouders het als 'hun probleem' zien, in plaats van het probleem van 'hun kind'.

In mijn beleving is het compleet idioot om je te spiegelen aan een plastic pop.

N.B. Ik wil niemand beledigen of voor de schenen schoppen. Bovenstaande is allicht een beetje lomp verwoord en kan gevoelig liggen voor als iemand kinderen heeft met een eetstoornis.

De psycholoog gaf aan dat die Barbie-poppen zelf inderdaad vooral een ding van de verzorgers is. En dat in combinatie met media die tegen de hoge bomen aan staan te schreeuwen. Het bestaat wel, maar dan zijn er vaak ook andere zaken aan de hand.
Wat wel een veel groter probleem is, volgende de kinderpsycholoog, was inderdaad het onrealistische beeld dat 'echte mensen' (als in van vlees en bloed) naar buiten brengen alszijnde 'hun leven'. Dus denk aan zaken als The Kardashians, maar ook sommige gefotoshopte influencers, rijke artiesten of fotomodellen, enz. die doen alsof ze een 'perfect leven' hebben en dat alles alleen maar koek en ei is. Dit creëert een bepaald perfect beeld, waar de keerzijdes nooit benoemd worden. Veel mensen hebben pijnlijke cosmetische operaties achter de rug. Veel van die mensen sporten zich de blubber en zijn 360 dagen per jaar zwaar op dieet. Veel van die mensen staan onder aan de streep onder zware emotionele druk door allerlei uitgevers/wurgcontracten, enz.

Kinderen (en volwassenen) die hier vatbaar voor zijn en niet de juiste begeleiding krijgen kunnen hier serieus door in de problemen komen.

Onder aan de streep zijn The Kardashians net zo echt als die plastic Barbie-pop.

Ergo:
Het is superbelangrijk om je kinderen duidelijk te maken dat dit soort dingen 'niet echt' zijn. Dat het allemaal voor de show is. Dat is niet erg natuurlijk. Maar ze moeten het zich wel realiseren. En daar moet je dus als ouder op berust zijn. De schuld neerleggen bij het feit dat ze er zijn, is natuurlijk een beetje zwak (Althans. Dat vind ik). Het is denk ik ook belangrijk om te vertellen dat bijvoorbeeld fotomodellen, atleten, acteurs, zangers, enz. daar snoei, en snoeihard aan werken en heel veel moeten laten gaan om te komen en blijven waar ze staan. Het is niet een dingetje dat ze een uurtje per week oefenen en klaar. (en er komt ook een stuk aanleg/geluk natuurlijk bij veel gevallen.)

Anekdotisch:
Mijn dochter keek vroeger naar YouTube-filmpjes van De Zoete Zusjes. Voor die het niet kennen. De Zoete Zusjes, zijn twee meisjes die je spelletjes ziet spelen met hun ouders of met bepaald speelgoed. Ze waren aan het hannesen met slijm maken enzovoorts. Het begon dus allemaal heel erg onschuldig, maar toen "Verkoopmarketing" (wat natuurlijk alles wat leuk en spontaan is, kapot maakt) er lucht van kreeg, kregen die kinderen allerlei speelgoed opgestuurd en gingen ze heel 'spontaan' (slecht geacteerd) ermee spelen, en roepen hoe geweldig en hilarisch het allemaal wel niet was.
Die ouders van die Zoete Zusjes speelden ook heel erg mee. Echt zo'n 'perfect gezinnetje' waarin de ouders alles opzij zetten om maar met de kinderen te kunnen spelen. En dan echt meespelen met de rollenspelletjes van met paardjes rondhuppen enzovoorts. Echt hoe kinderen dat doen dus. (En met perfect gezin bedoel ik dat dus vanuit het kinderperspectief.)

M'n dochter vroeg op een gegeven moment aan me "Waarom speel jij nooit zo met mij!?". Dit was voor mij wel een eye-opener. In haar beleving was dit echt. Ik moest haar toen uitleggen, dat die kinderen en hun ouders geld krijgen voor het laten zien van dat speelgoed en dat ze moesten doen alsof het helemaal fantastisch is, en dat ze reclamegeld krijgen voor als wij kijken naar die filmpjes.
Dit is werk voor hen. Het is hun werk om jou naar die filmpjes te laten kijken. Ik vertelde haar dus ook dat zij ook hun huishouden hadden en hun dagelijkse ruzietjes over niks enzovoorts. Goede kans dat ze een deel van dat gekregen speelgoed helemaal niet leuk vonden, maar dat ze deden alsof.

Toen ze dat eenmaal een beetje door kreeg, keek ze op een heel andere manier naar die filmpjes. Ze haalde nog wel wat inspiratie uit dingen als hoe je slijm maakt, maar de echte lol was er wel van af voor haar. Ergens was dat wel jammer, want ze vond het echt heel leuk, maar ze kon er niet meer op dezelfde manier naar kijken.
Op deze manier heb je ook geen BUMA meer die je moet betalen als je muziek laat genereren voor in je winkel
Het geeft ook een heleboel projecten die niet het budget hebben voor artiesten of licenties de mogelijkheid om muziek te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een indie-game die nu een radiozender met in-universe liedjes toe zou kunnen voegen.
Anoniem: 718943 @lenwar20 juni 2024 15:39
Social Media helpt ook niet mee. Als je Social Media moet geloven leeft iedereen het perfecte leven, niet wetende dat het een bewuste selectie van gebeurtenissen is (je post wel dat mooie restaurant, maar niet dat doktersbezoek, of de ruzie met je ouders), vaak nog opgeleukt (poseren enzo) of zelfs pronken met andermans veren. Van een prestatie is het ook altijd het filmpje/de foto waarop iets lukt, al die andere pogingen/mislukkingen zie je niet.

Als er iets is wat een vertekend beeld van de werkelijkheid geeft, dan is het social media.
Ik heb zelf een jong zoontje, en ik probeer hem nu al duidelijk te maken dat alles wat je op televisie (of andere schermen) ziet niet echt is. Dit was eigenlijk al lang voor de opkomst van AI het geval.

Daarnaast vind ik dat we een werk vooral op het eindresultaat moeten beoordelen, en niet op de "arbeid" die er in is gestopt en of dit wel de "juiste" soort arbeid was (zang en/of het bespelen van instrumenten versus het intypen van diverse prompts en de eindselectie uit mogelijk honderden resultaten). Iemand, ergens heeft er moeite in gestoken en vond dit kennelijk goed genoeg om aan publiek te tonen.
Ik heb zelf een jong zoontje, en ik probeer hem nu al duidelijk te maken dat alles wat je op televisie (of andere schermen) ziet niet echt is. Dit was eigenlijk al lang voor de opkomst van AI het geval.
Oh? Waarom heet het dan reality TV? :+

Een goed punt. Veel was natuurlijk al te faken pre-AI. Het enige dat AI doet is de drempel verlagen, maar de mogelijkheid was er altijd al en veel was al nep.
In plaats van direct van het negatieve uit te gaan ("alles op TV is nep!") kun je hem beter aanleren om kritisch te zijn om alles wat hij ziet en hoort en vrágen te stellen.

Anders krijg je van die Baudet-achtige types die óveral samenzweringen achter zien en totaal ontsporen. Ja, er is veel nep. Ja er is veel trucage. Ja op TV wordt alles nogal eens aangedikt. Maar leer de juiste vragen stellen: waar komt deze informatie vandaan. Wie zegt het. Wat is diens bedoeling hierbij. Wie betaalt hem of haar. Dat is voor jonge kinderen natuurlijk veel te vaag en nikszeggend, maar er is vast een goede middenweg te vinden.
Hij is twee, hij is nu vaak al blij om te weten dat de hamster niet echt achtervolgt wordt door een T-Rex ;)
Oh dat is inderdaad wel een dingetje.. haha!
Alles wat je op TV niet echt is, of moet je niet formuleren als "Niet alles wat je op TV ziet echt is"? Want dat is een wezenlijk verschil, al wordt het vast steeds lastiger om onderscheid te kunnen maken (ideaal voor populisten overigens, die kunnen berichtgeving helemaal bij eigen agenda laten aansluiten en bestaande media betichten van partijdigheid als zij kritisch schrijven/berichten)
Ik begrijp je zorgen maar wat is tegenwoordig nog echt? Van oudsher wordt alles op z'n mooist gepresenteerd. Zeker in de media. Eigenlijk is het van alle tijden.

Nieuwe technieken zullen altijd gebruikt worden om oneffenheden weg te poetsen (en waarmee niets mis mee is).
Tegenwoordig heb je veel "artiesten" die excessief gebruik maken van (of beter: misbruik maken van) autotune en feitelijk niet goed genoeg kunnen zingen en dat elke luisteraar hiervan bewust is omdat dit meteen herkend wordt. En toch in staat zijn om een muziekcarrière op te bouwen.

De stap naar KI-gegenereerde muziek is dan niet zo heel groot, mits het voor iedereen duidelijk is dat het KI-muziek betreft.
Ik denk dat je dan voorbijgaat aan hoeveel er al fake is van wat je nu ziet, van 'echte mensen', bijv. door post-production, auto-tune etc. Dit is een, voor mij, triviale volgende stap daarin.
Als ik iets consumeer voor entertainment, dan kan het mij niet schelen hoe het gemaakt is, het gaat me dan om de consumptie-ervaring. Het is een ander verhaal bij nieuws of documentaires enz.
Ik las in een ander interview dat de productie ook deels manueel gebeurd is. Dus qua muziek is het een mix tussen AI en eigen inbreng. Ik vind het wel vreemd dat hij dan de stem niet natuurlijker heeft kunnen maken. In sommige nummers hoor je overduidelijk dat de stem computer-gegenereerd is en totaal niet natuurlijk klinkt.
Ik vind persoonlijk het overduidelijke gebruik van autotune in liedjes, om een stem bewust een vreselijk overstuurd karakter mee te geven, ook niet natuurlijk klinken. Wat ik van Marcy gehoord heb, klinkt eigenlijk hetzelfde en wellicht is dat gedaan om niet te veel af te wijken van een heersende trend.
Interessante ontwikkeling.
De muziek en zang klinken niet anders dan 'reguliere' overgeproduceerde synthpop waarbij de zang door de autotune is gehaald.
Dat is het hele dingetje, het is by design niet origineel en een aftreksel van al het andere dat al geproduceerd is. Want een AI kan alleen 'geinspireerd' worden door wat het gevoed is, en niet zelf een nieuwe stijl of beat uitvinden dat een originele constructie is.

AI heeft niet die 'spark' die een mens heeft/kan hebben, het gaat nooit (bewust) iets revolutionair creëren. Het ultieme product dat een muziek AI kan maken is heel degelijk en compleet onorigineel.
Ja, eens. De enige manier waarop AI iets origineels creëert is als er een bug in de AI zit.. :P

Ik ben ook geen voorstander van de manier waarop AI momenteel wordt ingezet.
Het is handig dat een AI snel een tekst kan lezen en kan samenvatten, alleen wordt het momenteel overal in gepropt. We zitten straks alleen nog maar door AI geschreven mails en documenten naar elkaar door te sturen.

Ik zou liever zien dat ze AI gebruiken om huishoudelijke taken over te nemen ;)
Ik zou liever zien dat ze AI gebruiken om huishoudelijke taken over te nemen
Rustig maar, dat soort robots word ook hard aan gewerkt. En als we ze combineren met die andere soort robots die ze nu al verkopen dan kan je de vrouw (of man) helemaal vervangen :)
AI heeft niet die 'spark' die een mens heeft/kan hebben,
Dat is romantisering van het "mens" zijn. Ook een mens kan alleen 'geïnspireerd' worden door wat het gevoed is. Ik denk dat je beter kunt vragen of deze huidige bot wel het label AI waardig is. Maar net als bij mensen kan je ook in je code een random element hebben voor "inspiratie". Of het nou via code of een mis-fire in iemands hoofd gaat. Weinig verschil.

Er is nog niets op de markt dat ik het label "inteligence" wil geven. Het is knap spul, maar veel meer ook niet.
Klinkklare onzin.

Mensen doen niks anders dan voortbouwen op wat er al is, inspiratie opdoen links en rechts en zo iets "nieuws" naar voren brengen.

Ditzelfde zie ik in AI art gebeuren, mengelingen van stijlen die ik simpelweg nog niet eerder gezien heb (in een doelgroep waar ik ondertussen met zowat alles wel bekend ben).
Sorry hoor, maar de doorsnee 'artiest' die hier in eindhoven van de rock academy afstudeert is niet anders.
Het is allemaal gevoed met wat ze geleerd/meegemaakt hebben, niet heel veel anders dan hoe echte AI leert.
AI als praktische tool vind ik fantastisch, maar het menselijke aspect uit kunst - want laten we wel wezen, muziek is een kunstvorm - grotendeels vervangen met AI vind ik best een stom idee, en dat is dan nog zacht uitgedrukt.

Hoop dat dit door de jaren heen niet langzaamaan genormaliseerd gaat worden.
AI is ook gemaakt door de mens.

Deze discussie heb ik eerder gezien, bij de introductie van digitale instrumenten. Hetzelfde toen o.a. Fruityloops e.d. de muziekmarkt betreden "Maar het zijn geen echte instrumenten"

Het enige wat elke ontwikkeling in de muziek heeft veroorzaakt, is dat muziek maken daarmee toegankelijker is geworden voor de mensheid en we elke keer een explosie in culturele ontwikkeling kregen op musicaal en artistiek vlak.

Is toch mooi.
Goed punt betreft de ontwikkeling in muziek, echter vind ik AI iets anders dan digitale instrumenten.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar andere media, is er al een goed gedocumenteerd voorbeeld van de impact die AI hier op kan hebben: De Youtuber 'Kwebbelkop' die besloot massaal in te zetten op AI, en het menselijke aspect zo veel mogelijk uit de productie van zijn video's te halen.

Wil natuurlijk niet zeggen dat het voor altijd gedoemd is te mislukken, de AI-race is immers nog in volle gang, maar het legt de pijnpunten naar mijn mening wel goed bloot.
Het is natuurlijk niet alsof er helemaal geen mens meer bij betrokken is. Deze persoon hoeft door de AI enkel niet te kunnen zingen, noten lezen of een instrument te kunnen bespelen. Voor het gemak ga ik er hier wel even van uit dat de "maker" van deze muziek enige moeite heeft gedaan om zijn idee met AI naar muziek te vertalen, en niet het eerste resultaat uit het programma de wereld in heeft geslingerd.
Ik vind muziek helemaal niet echt een kunstvorm, het is niet meer dan volgen wat je geleerd hebt en daar variatie op uitoefenen. Mij maakt het niet uit of muziek gemaakt wordt door een mens of AI, zolang ik het maar leuk vind. Veel te veel artiesten zijn highly overrated en klinken in mijn oren als kattegejank of vuilnisbakgerammel.
Gaaf, al dat AI. Het is nu nog indrukwekkend en nieuw, maar zodra de nieuwigheid eraf is, vraag me af in hoeverre we dit soort generatieve ai nog gaaf blijven vinden. Ik vermoed dat we uiteindelijk toch meer blijven waarderen als er een persoon achter de creatie zit. Beetje hetzelfde als dat we nu nog steeds naar een concert gaan waar iemand optreed met een band, terwijl we allang de mogelijkheid hebben om in diezelfde ruimte gewoon een bestandje vanaf een usb stick af te spelen.

Net als image/video generation. Zometeen denken we allemaal, mwa zal wel gegenereerd zijn. We waarderen wat we zien steeds minder ben ik bang, behalve hopenlijk, als we weten dat er een persoon achter zit.

Misschien moeten we een soort digitaal watermerk creeren voor gegenereerde content.

[Reactie gewijzigd door rickvdvulkaan op 22 juli 2024 18:42]

Maar er zit toch een persoon achter de knoppen? Hoe is dit anders dan bijvoorbeeld een DJ die iets in elkaar knutselt met samples?
Als je wat een goede EDM artiest o.i.d. doet platslaat tot "iets in elkaar knutselen met samples" snap ik wel dat je het vergelijkbaar vind met het invoeren van prompts ja.

Maar dan is alle muziek "maar een beetje pingelen op instrumenten".

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 18:42]

Dat is het toch ook? De truc is om te weten welk gepingel goed is en welk gepingel niet. Een beetje AI artiest heeft talloze keren zijn of haar prompt bijgestuurd en uit honderden resultaten hetgeen gekozen wat het best overeen kwam met wat hij/zij voor ogen had (en dat mogelijk ook nog met traditionele methodes bewerkt). Het enige wat verandert met AI is dat meer mensen dan voorheen in staat zijn om ongeïnspireerde drek te maken.
Die commentaren op haar instagram zijn ook niet echt positief.

Ik ben nu het doelpubliek niet qua muziek, maar het klinkt me niet beter of slechter dan wanneer men batterij van men smartphone leeg is in de auto en ik gedwongen wordt door wat radionkanalen te zoeken in de hoop iets te vinden dat nog een beetje aanhoorbaar voor me is.
Deze zomer staat de AI-zangeres ook voor het eerst op het podium. Via een hologramprojectie gaat ze een live optreden geven.
Klinkt heel erg als Hatsune Miku, dat is ook al zo'n hologramprojectie "artiest".
Maar die heeft ook een band op de achtergrond spelen.

Ben zelf niet echt van dit soort fratsen, als ik een computer wil horen zingen, zet ik spotify wel aan.
Zie dan graag artiesten in levende lijve op het podium staan, die hun liedjes zelf spelen/zingen, waardoor ik ook eerder een emotionele connectie kan voelen via het optreden.
Dit zie ik mezelf niet krijgen met pitch perfect computergestuurde stemmen, want elk optreden is dan exact hetzelfde. (apart van alle poespas eromheen, denk aan pyro/lichten/etc.)
Helemaal met je eens, maar dit had je eigenlijk al met de introductie van autotune.
Op het moment dat je muziek maakt die je niet met je eigen stem kunt nazingen, kun je dus ook niet meer live op het podium staan, en dan ben ik van mening dat je niet echt een waardige artiest bent.

Grappig dat je pyro/licht meldt. Dit is inderdaad een groot probleem met live optredens. Bepaalde licht effecten zijn zo complex geworden dat deze niet meer met de hand bediend kunnen worden, maar moeten worden voorgeprogrammeerd, en in dat geval kun je ook al niet meer live zingen (zie Songfestival). Je kunt dan wel met een orkest band mee zingen, maar als je een akkoord overslaat en de pyro gaat af, dan ziet dat er ook niet uit. En je kunt dan ook niet meer met het publiek interacteren. Nooit meer zo van 'hee, we doen er nog ééntje'. De kunst van 'entertainen' verwaterd zo wel enorm.
Uiteindelijk is er niks menselijks meer over aan een 'live' optreden.
en in dat geval kun je ook al niet meer live zingen (zie Songfestival). Je kunt dan wel met een orkest band mee zingen, maar als je een akkoord overslaat en de pyro gaat af, dan ziet dat er ook niet uit. En je kunt dan ook niet meer met het publiek interacteren. Nooit meer zo van 'hee, we doen er nog ééntje'. De kunst van 'entertainen' verwaterd zo wel enorm.
Je kan prima live dingen doen met voorgeprogrammeerde lichten en pyro. De band heeft per nummer gewoon een metronoom in de oren en daar houdt het licht zich ook gewoon aan. Dus de zanger kan prima mee zingen. Bij eurovisie wordt er ook wel echt gezongen, maar idd niet echt gespeeld. Waarom is mij niet helemaal duidelijk, maar dat heeft niks te maken met complexe lichtshows.
Een akkoord overslaan valt zonder voorgeprogrammeerd spul ook op, want dan loopt de band helemaal scheef met elkaar.
Je kan prima het publiek aanspreken tussen nummers door. Dan stopt de track gewoon en die starten ze weer als ze weer verder gaan. Zelfde als 'we doen er nog ééntje'.
Anoniem: 2022072 @LANterfantje20 juni 2024 11:29
Dit zie ik mezelf niet krijgen met pitch perfect computergestuurde stemmen, want elk optreden is dan exact hetzelfde.
En wat verschilt dat van artiesten die playbacken op een podium? Die waren er ook vroeger ook genoeg, geen idee hoe dat tegenwoordig is.

Bovendien bezoeken veel mensen binnen een concertreeks eenmalig een concert, er is een minderheid die binnen een reeks meerdere concerten bezoekt. Daarnaast is er met AI ongetwijfeld iets met een prompt mogelijk om een iets andere versie van een lied te laten horen.
Ik ben ook een regelmatig concertganger, soms vaker van dezelfde bands.
Dit jaar ook alweer 4 festivals in de planning :9 (waarvan 1 minder gefocust op muziek, maar waar het nog wel een onderdeel van is)

Ik ben van mening dat playback niet moet dienen voor een volledig optreden, maar wel gebruikt kan worden als toevoeging voor bijv. een comedyshow/skit.
Vroeger had ik een hekel aan full playback shows, je wordt in essentie bedrogen, want je betaalde eigenlijk voor iemand die een CDtje aan mimen is.
Maar sommige acts kunnen er creatief mee omgaan, en het op een andere originele manier gebruiken om de hoofd act er mee te stimuleren. (denk aan een comedyshow waar een vent Britney Spears staat te playbacken)
The Gorillas hebben toch ook niet altijd fysiek op het podium of zit ik fout?
Ik zou het niet weten, ben nooit naar hun shows geweest.
Ik hoor vooral slechte muziek maar dat is persoonlijk. Ik onderken ook het gevoel dat er hier een persoon wordt beschreven die een geslacht, geboorteland en land waar het zou wonen toegekend wordt maar het is maar een AI. Dat slaat helemaal nergens op. Het is een fictieve en digitale persona waar je een mooi verhaal om heen kunt verzinnen maar het is niet meer dan dat. Tweakers zou hier denk ik ook juist niet in mee moeten gaan en benoemen dat het hier maar over een AI gaat, iedereen kan dit bedenken en uiteindelijk scripten en prompten, daar hoeft je vrouw niets eens voor te kunnen zingen. Het nu omschrijven als een Vlaamse artiest met Spaanse roots doet af aan de verschillen tussen mens en AI, wij hebben een historie en zijn geboren in een land en leven ergens, deze persona leeft nergens en heeft geen nationaliteit.
Kom maar terug als een van die zogenaamde ai personages geheel uit zichzelf een carrière begint.

Een digitaal karakter dat met behulp van, onder andere, ai tools is gecreëerd is toch echt iets anders dan een "ai-artiest". Dit is meer een variant van de aloude Hatsune Miku.

[Reactie gewijzigd door emphy op 22 juli 2024 18:42]

Kom maar terug als een van die zogenaamde ai personages geheel uit zichzelf een carrière begint.
.. en op zekere dag dood gevonden wordt in een ligbad, na een overdosis AI.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.