een muzikant(e) totaal niet met de echte wereld vergeleken moet worden.
Dit is al vrij lang aan de gang denk ik.
Ik heb het hier een keer over gehad met een (kinder)psycholoog, die gespecialiseerd was in eetproblemen. Ik vroeg op de man af, of zaken als 'barbiepoppen' nou echt een probleem kunnen zijn voor het zelfbeeld van kinderen.
Ik had namelijk het gevoel dat, als je de ouder bent van een kind met een eetstoornis, dat het dan wel heel makkelijk scoren is, om daar die barbiepop de schuld van te geven. (Extreem slank, maar ook het hele "You can be anything Barbie" concept als dierenarts, astronaut, duiker, arts, president, enz, enz, enz (nooit een keer administratief medewerker bij Money Are Us Inc.

). De ouder wil dan, voor mijn gevoel, ergens een schuld kunnen neerleggen voor hun probleem, want ik krijg dan ook het gevoel dat die ouders het als 'hun probleem' zien, in plaats van het probleem van 'hun kind'.
In mijn beleving is het compleet idioot om je te spiegelen aan een plastic pop.
N.B. Ik wil niemand beledigen of voor de schenen schoppen. Bovenstaande is allicht een beetje lomp verwoord en kan gevoelig liggen voor als iemand kinderen heeft met een eetstoornis.
De psycholoog gaf aan dat die Barbie-poppen zelf inderdaad
vooral een ding van de verzorgers is. En dat in combinatie met media die tegen de hoge bomen aan staan te schreeuwen. Het bestaat wel, maar dan zijn er vaak ook andere zaken aan de hand.
Wat wel een veel groter probleem is, volgende de kinderpsycholoog, was inderdaad het onrealistische beeld dat 'echte mensen' (als in van vlees en bloed) naar buiten brengen alszijnde 'hun leven'. Dus denk aan zaken als The Kardashians, maar ook sommige gefotoshopte influencers, rijke artiesten of fotomodellen, enz. die doen alsof ze een 'perfect leven' hebben en dat alles alleen maar koek en ei is. Dit creëert een bepaald perfect beeld, waar de keerzijdes nooit benoemd worden. Veel mensen hebben pijnlijke cosmetische operaties achter de rug. Veel van die mensen sporten zich de blubber en zijn 360 dagen per jaar zwaar op dieet. Veel van die mensen staan onder aan de streep onder zware emotionele druk door allerlei uitgevers/wurgcontracten, enz.
Kinderen (en volwassenen) die hier vatbaar voor zijn en niet de juiste begeleiding krijgen kunnen hier serieus door in de problemen komen.
Onder aan de streep zijn The Kardashians net zo echt als die plastic Barbie-pop.
Ergo:
Het is superbelangrijk om je kinderen duidelijk te maken dat dit soort dingen 'niet echt' zijn. Dat het allemaal voor de show is. Dat is niet erg natuurlijk. Maar ze moeten het zich wel realiseren. En daar moet je dus als ouder op berust zijn. De schuld neerleggen bij het feit dat ze er zijn, is natuurlijk een beetje zwak (Althans. Dat vind ik). Het is denk ik ook belangrijk om te vertellen dat bijvoorbeeld fotomodellen, atleten, acteurs, zangers, enz. daar snoei, en snoeihard aan werken en heel veel moeten laten gaan om te komen en blijven waar ze staan. Het is niet een dingetje dat ze een uurtje per week oefenen en klaar. (en er komt ook een stuk aanleg/geluk natuurlijk bij veel gevallen.)
Anekdotisch:
Mijn dochter keek vroeger naar YouTube-filmpjes van De Zoete Zusjes. Voor die het niet kennen. De Zoete Zusjes, zijn twee meisjes die je spelletjes ziet spelen met hun ouders of met bepaald speelgoed. Ze waren aan het hannesen met slijm maken enzovoorts. Het begon dus allemaal heel erg onschuldig, maar toen "Verkoopmarketing" (wat natuurlijk alles wat leuk en spontaan is, kapot maakt) er lucht van kreeg, kregen die kinderen allerlei speelgoed opgestuurd en gingen ze heel 'spontaan' (slecht geacteerd) ermee spelen, en roepen hoe geweldig en hilarisch het allemaal wel niet was.
Die ouders van die Zoete Zusjes speelden ook heel erg mee. Echt zo'n 'perfect gezinnetje' waarin de ouders alles opzij zetten om maar met de kinderen te kunnen spelen. En dan echt meespelen met de rollenspelletjes van met paardjes rondhuppen enzovoorts. Echt hoe kinderen dat doen dus. (En met perfect gezin bedoel ik dat dus vanuit het kinderperspectief.)
M'n dochter vroeg op een gegeven moment aan me "Waarom speel jij nooit zo met mij!?". Dit was voor mij wel een eye-opener. In haar beleving was dit echt. Ik moest haar toen uitleggen, dat die kinderen en hun ouders geld krijgen voor het laten zien van dat speelgoed en dat ze moesten doen alsof het helemaal fantastisch is, en dat ze reclamegeld krijgen voor als wij kijken naar die filmpjes.
Dit is werk voor hen. Het is hun werk om jou naar die filmpjes te laten kijken. Ik vertelde haar dus ook dat zij ook hun huishouden hadden en hun dagelijkse ruzietjes over niks enzovoorts. Goede kans dat ze een deel van dat gekregen speelgoed helemaal niet leuk vonden, maar dat ze deden alsof.
Toen ze dat eenmaal een beetje door kreeg, keek ze op een heel andere manier naar die filmpjes. Ze haalde nog wel wat inspiratie uit dingen als hoe je slijm maakt, maar de echte lol was er wel van af voor haar. Ergens was dat wel jammer, want ze vond het echt heel leuk, maar ze kon er niet meer op dezelfde manier naar kijken.