Tweaker ontwerpt na 23 jaar eindelijk een AMD Slot A-naar-Socket A-adapter

Toen AMD begin jaren nul overstapte van Slot A naar Socket A, in de tijd van de Athlon Thunderbird, hoopten veel tweakers op het beschikbaar komen van een adapter. Die kwam er nooit, maar communitylid auto660 wil daar 23 jaar na dato verandering in brengen.

Met zo'n slot-naar-socketadapter, ook wel 'slotket' genoemd, was het mogelijk geweest om een nieuwe socketprocessor in een slotmoederbord te plaatsen, wat de aanschaf van een nieuw moederbord had uitgespaard. Voor Intel-processors uit die tijd bestonden dergelijke adapters al, bijvoorbeeld om een Celeron voor Socket 370 in een Slot-1-moederbord te plaatsen. Ondanks hoopvolle berichtgeving tussen mei en september van het jaar 2000, bleek de productie van dergelijke adapters voor de AMD-processorvoeten destijds te ingewikkeld om economisch rendabel te zijn.

Een Slot A- naast een Socket A-processor. Bron: CPU-World

Auto660 begon zijn project voor het ontwerpen van een 'slotket a-adapter' met het zoeken naar een geschikt moederbord, om te achterhalen of de gebruikte AMD 751- en Via KX133-chipsets wel met Socket A-processors zouden werken. De Gigabyte 7IXE4 wekte zijn interesse, omdat dit Socket A-moederbord veel overeenkomsten vertoont met de 7IXE voor Slot A en gebruikmaakt van dezelfde AMD751-chipset. Zelfs in het bios zijn nog verwijzingen naar functies van Slot A-processors te vinden. Verder verifieerde hij dat er geen noemenswaardige verschillen zijn tussen de gebruikte signalen van de slot- en socket-Athlons.

Het belangrijkste hardwarematige verschil tussen de slot- en socket-cpu's, naast natuurlijk de fysieke verbinding, was het gebruik van een tweede transistor voor de interface. Slotprocessors hadden een zogenaamde open-draininterface met één transistor (0) en een pull-upweerstand (1). Voor de socket-cpu's stapte AMD over naar een push-pullinterface waarbij voor beide waardes een transistor aanwezig is. Door de lagere weerstand daarvan kon er sneller worden geschakeld, wat AMD in staat stelde om de frontsidebus van de socketprocessors hoger te klokken.

Opendrain- en push-pullinterfaces schematisch weergegeven. Bronnen: realfinetime, Majenko

De Athlon 'Thunderbird'-processors zijn de eerste Athlons zonder extern cachegeheugen en maken daardoor voor het eerst weer gebruik van een socket. Alle Socket A-processors bevatten echter nog wel de hardware om met een open-draininterface te kunnen werken, omdat bepaalde modellen onder de naam Athlon Classic ook beschikbaar werden gesteld in slotvorm, om de levensduur van dit platform toch nog wat te verlengen. Alleen bleek de Via KX133-chipset al gauw niet stabiel te zijn met de Thunderbirds, waardoor de stekker alsnog uit het Slot A-platform werd getrokken.

Die compatibiliteit was dus wel gepland, wat bijvoorbeeld ook blijkt uit de handleiding van een Slot A-moederbord van Epox met de Via KX133-chipset. Die handleiding noemt een bussnelheid van 133MHz, hoger dan de standaard 100MHz, maar die is in de praktijk nooit bruikbaar geweest door fouten in de PCI/AGP-dividers.

Een opvallend detail is dat het Gigabyte 7IXE4-moederbord gebruikmaakt van de nieuwere push-pullinterface in combinatie met de oudere AMD751-chipset, wat voorheen als een struikelblok werd beschouwd voor het gebruik van een adapter. Ook wijkt dit af van de aanpak van AMD, dat met de Athlon Classic gebruikmaakte van de opendraininterface. Door middel van een aangepast bios functioneert het moederbord met vrijwel alle Socket A-processors, wat erop duidt dat er geen hardwarematige beperking is die voorkomt dat Slot A-chipsets en Socket A-processors samenwerken. Dit bevestigde de mogelijkheid voor een functionerende slotket-adapter, gebruikmakend van de push-pullinterface.

Nu de hardwarefacetten geen blokkade lijken te vormen, is de software de voornaamste horde die nog genomen moet worden. Daarvoor moet het bios van het moederbord worden gemod. In het bijzonder gaat het daarbij om de SysPushPull-parameter, die ervoor zorgt dat de push-pullinterface in plaats van de opendraininterface wordt gebruikt. De zoektocht naar welke bits in het bios-rom daar precies verantwoordelijk voor zijn, is nog gaande.

Tot slot heeft auto660 alvast een printplaatontwerp voor de slotket-adapter gemaakt. Het pcb bestaat uit zes lagen en volgt waar mogelijk de ontwerprichtlijnen van AMD voor Socket A-systemen. Om eenvoudig een moderne koeler te kunnen installeren - de Athlons uit die tijd verbruiken zo'n 80W - heeft de tweaker de montagegaten van Socket AM4 aangebracht. Met de batterij aan dipswitches links op het plaatje kunnen de multiplier, de Vcore en de grootte van de L2-cache worden aangepast. De connector bovenin kan in de toekomst worden gebruikt om Vcore- en temperatuuruitlezing mogelijk te maken.

Het pcb-ontwerp van de slotket-adapter
Het pcb-ontwerp van de slotket-adapter, met links de outlines voor de dipswitches en rechts een legenda

Auto660 wil de ontworpen printplaat laten produceren en hoopt de werking over enkele maanden daadwerkelijk te kunnen testen. De voortgang van het project is te volgen op het forum van het Duitse Hardwareluxx, waar een kleine, maar enthousiaste community de legacy van de Socket A-cpu's in leven houdt.

De slotket-adapter voor Socket A in een Slot A-moederbord

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

25-04-2023 • 13:37

85 Linkedin

Reacties (85)

85
85
48
1
0
25
Wijzig sortering
Bedankt Tweakers voor het mooie artikel! :)

Het project is gestart om meer ervaring op te doen met het ontwerpen van complexere PCB's, ook vind ik het leuk om met obscure (retro) hardware te rommelen. Zo heb ik laatst nog een Socket478->775 adapter gebruikt om een oude Socket478 cpu te koppelen aan DDR3 ramgeheugen. :p Omdat er geen slotket adapter is voor het AMD platform leek mij dit een leuke uitdaging. Of het daadwerkelijk gaat werken is nog even afwachten, de PCB's worden binnenkort besteld.

Voor het Slot-A platform zijn de hoger geklokte cpu's (of nouja, 750mhz+) moeilijk te vinden terwijl de moederborden nog regelmatig worden aangeboden. Aangezien er in de (groeiende) retro community nog regelmatig gebruik wordt gemaakt van dit soort hardware hoop ik dat de adapter het Slot-A platform weer interessant maakt.

De adapter is gelukkig niet bedoeld om mijn vaste computer nog een laatste upgrade te geven voor Windows XP Service Pack 5. :p
Is dit een projectje 'omdat het kan', of is hier daadwerkelijk nog vraag naar zoveel jaar na dato? oprechte vraag, geen flamebait.
Dat eerste lijkt me, 'omdat het kan'. Immers, de laatste door AMD uitgebrachte processor met Slot-A, de Thunderbird 1.4 GHz, is alweer uitgebracht in 2001.

De kans dat systemen met die processor nu nog in gebruik zijn is, bijna 23 jaar later, natuurlijk verwaarloosbaar klein. En als ze nog draaien is de rest van het systeem zó outdated dat een snellere processor ook weinig meer toevoegt, omdat de rest van het systeem evengoed obsolete is geraakt.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 april 2023 13:44]

Voor de volledigheid: Deze adapter laat het dus niet toe om modernere processoren te gebruiken op Slot A-moederborden. De FSB snelheden en de spanningen zijn daarvoor te verschillend.

Ja, je Athlon XP Barton zal passen, maar door de te hoge Vcore zal ie even heel veel doen en daarna niets meer.

Met de Slot 1 <-> S370 adapters zat je trouwens ook met hetzelfde euvel. Een P3 Coppermine of Tautalin werkte niet in de meeste Slot1 moederborden.
Buck converter integreren op het pcb en opgelost. Oa powerleap deed dit ook voor tualatins op slot1.
Dan heb je de spanningen wel opgelost, maar dan gaat je FSB nog altijd niet harder natuurlijk.

Zal dan echt een crapshoot zijn of de BIOS het ondersteunt of niet.
Als het allemaal een beetje mee zit dan zouden ook de latere Athlon XP Barton CPU's op deze adapter moeten werken. De Vcore is geen probleem aangezien de oudere Slot-A cpu's op vrijwel dezelfde Vcore draaien als de nieuwere Bartons. De ondersteuning voor de benodigde voltages is gelukkig aanwezig op het Slot-A platform.

De FSB snelheid van het Slot-A platform is met 100mhz inderdaad een stuk lager dan de 166-200mhz FSB van de latere Athlon XP's. Gelukkig zijn een groot aantal Athlon XP's met een klein beetje werk te unlocken waardoor de multiplier opgeschroefd kan worden tot wel 24x. Dat zou genoeg moeten zijn voor 2.4GHz, gooi daar een kleine verhoging van de bussnelheid bovenop (zeg 110mhz) en je zit al stevig aan de limieten van wat haalbaar is op luchtkoeling.

Het is dan ook geen kant-en-klaar oplossing en echt iets voor de tweakers onder ons. :)
Ja unlocken die socket A cpu's :) ... Met een potlood streepje of wat dun koperdraad tussen een paar pinnen van de cpu
XP Barton, damn wat een nostalgie.
Onder retrofans is K7 nog een redelijk populair platform. Het zit net tussen de overgang tussen Windows 98 en Windows XP en heeft ook vrij brede ondersteuning voor een hoop hardware en software (en doet afhankelijk van de chipset SDRAM of DDR).
Afaik was de snelste slot a t-bird 1ghz.
Lijkt ook hier bevestigd: https://www.cpu-world.com...-Athlon%20(Slot%20A).html
Het is eigenlijk een project dat zich meer richt op het gebruiken van oude hardware als hobby. Zo volg ik een flinke kudde aan YouTube kanalen die zich daarop focussen.

Er is een hele vintage en retro community, die zelfs actief is op Tweakers.net, waar ook ik met een stuk of wat builds actief in ben. :)

Laten we ook vooral het HomeComputerMuseum in Helmond (artikel) niet vergeten! (Shout out naar @WHiZZi en z’n crew)
Nou moet ik zeggen dat als ik terug denk aan die tijd dat ik steeds meer warme gevoelens er aan over begin te houden. Dat waren toch wel mooie tijden met grote sprongen in cpu/gpu/hdd en cd/dvdrom branders.

En dan de sick load ram modules die je bij elkaar wilt schrapen om zoveel mogelijk bij de 32MB geheugen te komen haha.

Toen kwam de voodoo kaart, de Pentiums en de celeron die je van 300Mhz tot 450Mhz kon overclocken 🤭

Ja kan er eigenlijk uren over lullen. Mooi was die tijd.
Vergeet de SoundBlaster niet :-)
Ah grappig. Ik heb nog een oude werkende Toshiba Satellite laptop w95. Volgens mij deze.
Omdat het kan natuurlijk. Vraag is hier niet naar. Maar voor een hobbyist kan dit zeer leerrijk zijn. In documentatie duiken, leren wat destijds de bedoeling was, nagaan hoe men moest ontwerpen en dan ook effectief zelf proberen het ontwerp te realiseren. Dat is heel mooi.

En zo zijn er wel meer projecten, gewoon omdat het kan. Wat dacht je van computers die op breadboards gebouwd worden, gewoon om de basis te leren van hoe een CPU werkt. Hoor je graag het geklik van relais? Er zijn ook mensen die een relais computer bouwen.

Het kan, je leert er enorm veel van en die kennis kan je later mogelijks weer op andere plaatsen toepassen.
Ik volg anders zat kanalen die erg populair zijn, juist omdat de generatie 40+ nu veel geld aan het uitgeven is aan retro apparatuur. Ik ben er 1 van, niet veel geld, maar heb wel mijn oude computer laten recappen en in operatie gebracht, super leuk. En je ziet voor allerhande systemen dus ook steeds vaker dit soort projecten langs komen, prachtig wat er allemaal gemaakt wordt.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 25 april 2023 16:26]

Ik vroeg mij hetzelfde af. Desalnietemin tof dat er tweakers zijn die dit kunnen.
Ik denk ook wel een prestige project. De retro community is best wel groot online voor zover ik kan zien, en er word nog met regelmaat leuke hardware ontworpen voor oude (home)computers.
Ik ben zelf ook een retro tech enthousiast. Het is echt prachtig wat mensen maken, en dit is 1 van de prachtige dingen. Ik hoop hier meer van te lezen Tweakers redactie, hier word ik nou enthousiast van _/-\o_
Dit brengt toch wel weer wat herinneringen terug van die tijd. Leuk om weer eens te zien. En dat er 23 jaar na dato nog een update voor komt :P :P
mijn eerste computer had een Pentium II.. Ik voel mijzelf oud (1991) :P

EDIT: Blijkbaar mag ik niet piepen :X :P

[Reactie gewijzigd door Groax op 25 april 2023 13:56]

Mijn eerste (eigen pc) had 'n 80386 (1986)
Ja dat was hem!! geweldige tijd mee gehad! zelf "programeren" zodat er een balletje over het scherm rolde whahaha.
Z80 hier. Eerste computer was een Philips MSX. Op school leren programmeren op de microprofessor :+
Later de eerste echte PC met een 8088, en die nog opgevoerd met een V20. Vervolgens 286, 386, Pentium, Pentium MMX, daarna nog wat Intels (slot1, socket 478, core2, i7) en nu type ik dit op een AMD (mijn allereerste AMD :P ) Ryzen7 laptop.
Wat een reis!

[Reactie gewijzigd door evilution op 25 april 2023 18:56]

487 eerder denk ik. PENTium (586)
Kleine anekdote, rond 1992, ik was 12, wist ik niet eens wat een PC precies was, behalve dat het een computer was. Zonder kennis van zaken toen in het advertentiekrantje De Particulier zitten zoeken onder de rubriek computers naar teksten waar het woord PC in voorkwam. Belangrijkste was dat het binnen redelijke afstand moest zijn op te halen en niet te duur moest zijn voor mijn ouders. En verder alles op de gok. Aangekomen bij de verkoper zag ik een scherm met meerdere kleuren, dus dat moest wel goed zitten en een of ander DOS-menu waarin je wat programma's kon opstarten.

Thuisgekomen bleek het een CGA-monitor te zijn omdat ik bij de helft van de spelletjes een melding kreeg dat ik "EGA/VGA" nodig had. Later kwam ik er achter dat het een IBM 8086 of 8088 XT apparaat was :+, dat verklaarde wel deels de betaalbaarheid. Ik weet nog dat het ding die avond op de keukentafel stond en we met de halve familie er om heen stonden. Ik wist niet eens het commando om bestanden weer te geven en/of hoe je kon herkennen of een programma opstartbaar was. Gelukkig kon een toenmalige vriend mij wat vooruit helpen en de rest is geschiedenis.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 25 april 2023 15:03]

Mijn eerste PC had een 8088 maar daarvoor programmeerde ik er al lustig op los op mijn Commodore 64. Zoveel mogelijk in assembler. Soms met een (paar) extra NOP(s) om de timing exact goed te krijgen... met sprites en color-run's in de border.... hahaha.

En jij voelt je oud? Moet je mij voorstellen..... Toch voel ik me nog steeds niet oud hoor.

[Reactie gewijzigd door bigblue op 25 april 2023 13:59]

Ik ben toen een intel generatie eerder begonnen de Pentium I en daarvoor nog ander spul zoals 133mhz opgekrikt naar 166mhz whahahah. Ach leeftijd is maar een getal joh, hier de 50 ook al gepasseerd, maar voel nog 21 qua lichaam en kracht :*) dus we gaan niet piepen ;)
Maar vind dit leuk om terug te zien na zo een lange tijd.
ander spul zoals 133mhz opgekrikt naar 166mhz whahahah.
The good old days, ik heb zelf ook nog eens een 50 mhz 486 naar 66 mhz gekregen door met het jumper diagram aan de binnenkant van de kast in de hand, de bus-klok naar 33 mhz te zetten :D Ding werd vervolgens gloeiend heet met zn 4x4 passieve heatsink, dus had ergens een fannetje vandaan gehaald, er op geklemd en de draadjes in een losse molex stekker gepropt. Scheelde best behoorlijk voor de spelletjes waarmee ik het arme ding heb mishandeld.

Dit was ergens 99-00 of zo trouwens, er was ook al een pentium III in huis, maar na een paar erg hoge telefoon rekeningen werd die buiten bereik van de kids gezet, dus moest ik maar aanklooien met afdankertjes
Hahaha mooi verhaal, en ook herkenbaar met het koelen van dat ding, heb destijds eens mijn vingers lelijk verbrand aan zo een 386 of 486. Maar indd the good old days.. but they are gone ;(
PACO 8088 14 Mhz met een turbo knopje; kon je hem vertragen (naar een 8086 met 7 Mhz).
Mooi groen fosfor scherm en een keyboard dat zo sterk en zwaar was dat je 'm van een flat af kon laten vallen en het dan nog zou werken.
10 Mb hardeschijf; met een eigen controller card.
ISA uitbreidingsslot met een Soundblaster 2.0 kaart en een losse Gamecard (om Joysticks op aan te sluiten want USB bestond toen niet)
Een tijd van goochelen met IRQ's en DMA adressen.

Een gemiddelde Arduino is tegenwoordig sneller dan dat spul.

[Reactie gewijzigd door Eric Oud Ammerveld op 25 april 2023 15:34]

Hahahah die Paco's ken ik persoonlijk niet, maar dat er toen geen usb was wel hahaha. En wat een snelheden toen he! ik zei toentertijd tegen mijn neefje ik wou dat ik een 5000 mhz processor had.. Maar die zal wel nooit komen.. Nou die is er al nu. Kun je nagaan hoelang het geleden is. Maar de verhalen blijven voort bestaan :)
Hahaha wellicht. Las van de week een stuk die zei "Moores law is dead" dus wie het weet mag het zeggen. O-) :)
yep, en ook de latere "good old days" zijn niet meer. Zo rond 2004-07 had ik ineens geld en heb eindeloos aangeklooid met Geforce 6000 series GPUs (6800le unlocked naar 6800nu spec), 6800xts en later 6800gts in SLI, en natuurlijk overal aftermarket coolers van zalman of arctic op geschroefd. Heb nog steeds ergens een 6800 met een vf900cu er op liggen, en van die toffe blauwe alu heatsinks op de geheugen chips :D

En op CPU gebied, een e4300 haalde in zo ongeveer elk mobo e6600 speeds voor de helft van de prijs, arctic cooling freezer 7 er op en gaaaaaaaan

tegenwoordig zit alles by default al zo hoog kwa vermogen dat ik eerder bezig ben met undervolting om het nog een beetje acceptabel te houden, laat staan dat er extra performance uit budget spul te knijpen is. :(
O heerlijk om die verhalen te lezen, Ik heb ergens nog een geforce 280 liggen, en die e6600 jaaa ook heel bekent, ken je de 3Dfx monter kaarten nog ? die kon je ook in een soort van SLI zetten..
ja leuk die nostalgie. Ik heb mijn oude Geforce 4 Ti hier netjes op een plankje staan naast mijn monitor, en de bijbehorende athlon XP ligt ook vlakbij (moet nog steeds een keer gaan aanprutsen met cpus in kunsthars gieten)

3DFX was helaas in de tijd dat ik aangewezen was op afdankertjes, een van mn vrienden op de middelbare had wel een PII met een voodoo er in, maar ik moest het dus doen met eerder genoemde 486 :P Op enig moment had ie al een athlon xp 1700 met een GF3 terwijl ik nog op die oude meuk aanklooide

[Reactie gewijzigd door vectormatic op 25 april 2023 15:39]

O das wel een heel gaaf idee in dat kunsthars gieten! Ik vind het nog steeds een mooie tijd als ik eraan terug denk. Ik had één voodoo kaart en toen stopte mijn neefje ermee en heb zijne er toen bij over genomen. Dat verschil kon je toen goed zien. Maar totaal niet te vergelijken met nu, op het stroomverbruik na dan :P
De 133 kon je niet overklokken, de 166 wel.
Dan zal het de 166 geweest zijn. Maar dacht de 133 ook. Waarom kon je niet niet overklokken dan?
De multiplier was gelockt. Met de jumpers kreeg je hem niet sneller.
Wellicht met de bus snelheid? maar goed is ook niet echt belangrijk daar is het te lang voor geleden. Dat het best de 166 was.
Oud? Dan ben je een broekie man! ;)

Mijn eerste eigen PC was in 1987 een Intel 80386SX (dus met een 16-bits interne databus ipv de 32-bits van de duurdere 80386DX) op een huiveringwekkende snelheid van 16 Mhz, met zelfs een Super Turbo-knop waardoor de FSB met wel 2 Mhz omhoog ging.... Daarvoor gewerkt met eerst een MSX1 en daarna een MSX2 (de VG-8230 van Philips).

Ja lieve kijkbuiskinderen, sinds die tijd zijn er in de PC-techniek wel enkele kleine ontwikkelingen en vooruitgangen geweest ;)

Slot-A uit dit artikel heb ik overigens ook nog meegemaakt, heb jarenlang een Thunderbird 950 Mhz (180 nm procede, werd zó heet dat je er een eitje op kon bakken....) gehad. Die heeft na mij nog jaren bij mijn ouders gedraaid, tot de voeding het uiteindelijk begaf.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 april 2023 13:59]

hahah ja die goede oude tijd!! voor mijn PC tijd had ik een commodore 64 met wel een 105 MB harde schijf en 8MB ram }>
voor mijn PC tijd had ik een commodore 64 met wel een 105 MB harde schijf en 8MB ram
Weet je dat zeker? Want een C64 had doorgaans niet meer dan 64K, met expansion cards misschien 128K of een enkele 256K geheugen maar een C64 met 8MB heb ik nog nooit van gehoord; zéker in die tijd niet. En al helemaal geen 105MB HDD in die tijd.

Ik gok dat je een A500 ofzo bedoelt ;)

[Reactie gewijzigd door RobIII op 25 april 2023 14:24]

Je hebt helemaal gelijk!! ik had indd een Commodore 64 en daarna kwam de A500+ met die HDD en 8 MB ram. Thx voor het wakker maken :P
8 MB RAM in een Amiga!? Nog steeds niet echt geloofwaardig.

Technical specifications

Motorola 68000 CPU running at 7.09 MHz (PAL) / 7.16 MHz (NTSC), like its predecessor
1 MB of Chip RAM (very early versions came with 512 KB[citation needed])
Kickstart 2.04 (v37.175)
Workbench 37.67 (release 2.04)
Built-in battery backed RTC (Real Time Clock)
Full ECS chipset including new version of the Agnus chip and Denise chip
Jawel, het was een "module" waar je chips in kon duwen, en deze klikte je weer aan de linkerkant van de Amiga in. Net als die 105MB HDD die klikte je dan weer in die module, ik meende "uit het hoofd" dat er totaal 16MB ram in kon, ik zal kijken of ik daar nog iets van kan vinden.
Standaard hadden die dingen zoals je al aangaf 512 of 1mb.
Zo zag het eruit, en dan tussen de computer en de HD zat een strookje van 2,5 cm breed en de zelfde vorm als de hd en daar kon je dan chipjes in drukken. Zie het nog zo voor me.
https://i.redd.it/6va5b1s65db71.jpg
Volgens mij waren er wel RAM expansion boards voor de Amiga waardoor je er 8MB van kon maken, maar in een A500 had je dan wel écht een schoenlepel nodig.

In een A2000 of 4000 ging dat natuurlijk wel prima passen. Een 105MB SCSI harddisk klinkt dan weer wel vrij geloofwaardig.
Dit is zo een externe RAM module. daar drukte je chips isn van 512kb per stuk en konden 16 in ofzo.
https://bigbookofamigahar...tos/referanceram_1_sm.jpg
Ja, oops! Soms vergeet ik dat hier de echte pioniers leven :P maar ik ben trost dat ik kan zeggen dat ik weet wat de grootste irrigatie was qua geluid back then, dial-up!
De turbo knop zorgde juist dat de snelheid omlaag ging. Google maar
Ok, nu durf ik zelfs niet meer te zeggen welke mijn eerste was…
* gatlarf gaat op zoek naar zijn tanden…
Zet je schaamte aan de kant en zeg het ons :9 :+
Haha :P

Wel, de eerste was een Commodore 64 in 1984 nadat ik bij een vriendje de ZX Sinclair Spectrum had ontdekt. Even later een Philips met 8088 processor maar geen idee welk type dat was. Vervolgens het x86-rijtje afgelopen met uitzondering van de 8086.
hahah geweldig, hieruit kan ik wel opmaken dan jij nu geen 18 bent :+ :P
Het valt wel op dat vele veel plezier aan deze tijd hebben gehad, dat lees je hier gewoon terug. En dat vind ik mooi omdat ik die ervaring ook heb.
Nee, dat klopt. Ik ben ondertussen halfweg mijn derde keer 18. :) :)

Maar inderdaad, die early days hadden iets bijzonders en waren een ideale leerschool om te begrijpen waarom bepaalde dingen in computers en besturingssystemen zijn hoe ze zijn.
Dat vermoeden had ik al wel een beetje, maar ik ben blij dat ik in die tijd ben opgegroeid. Juist om er veel van te leren door trail and error.
Mijn eerste was een Commodore C-16 en daarna Amiga 500 en 1200. De C16 en 1200 heb ik nog. :) Ik pak alvast mijn wandelrekje.
*Mijn* eerste PC (als in, echt van mij, zelf gekocht met mijn gespaarde geld, wat verder doe ik al mee sinds de 8088 in de originele IBM PC via mijn ouders en mijn eerste zelfgekochte component was een 40MB harddisk) was juist een Slot-A Athlon 500, zeer relevant voor dit artikel :P.

Ik heb toen een paar jaar later op de HCC-dagen een 800 MHz Slot-A thunderbird gekocht. Helaas werkte die niet mijn moederbord (het zal een MSI of Asus geweest zijn). Deze adapter zal dan waarschijnlijk ook niet gewerkt hebben op datzelfde moederbord :Y).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 25 april 2023 23:49]

Zijn er nog systemen die een een slot CPU gebruiken dan?
Al jarenlang niet meer. Sockets blijken een veel betere interface te zijn voor de moderne, hoge snelheden.
Ja daarom, werd al een beetje bang van nee he... alsjeblieft niet :)
Ook toen waren sockets een beter idee. De enige reden waarom zowel Intel als AMD kortstondig over gingen op slots was vanwege de L2-cache die in die tijd nog niet kosteneffectief direct op de die/interposer (daarom was de Pentium Pro zo duur) gezet kon worden. Zodra dat mogelijk werd stierf de processorcartridge snel een stille dood.
Vrijwel zeker niet, de laatst uitgebracht Slot A CPU stamt ui 2001 (Thunderbird 1.4 Ghz). Dat is dus bijna 23 jaar geleden. De kans dat die nog draait is vrijwel nihil.
Holy shit. Moest even een paar keer knipperen met mijn ogen of ik het wel goed las. Slot A. was de eerste socket van mijn echte dure dikke PC. Destijds met een Athlon XP 2400+ die ik had overgeclocked naar 2,1 ghz. Waar mijn nickname uit is ontstaan :+
Slot A != Socket A ;)

De AthlonXP kwam alleen op Socket A uit, Slot A is nog van daarvoor.
Klopt. Athlon XP was, als ik me goed herinner ook de eerste CPU van AMD die geen Slot A, maar Socket A gebruikte als enige optie (de Thunderbird ervoor was zowel op Slot A als Socket A verkrijgbaar).

De eerste exemplaren daarvan kwamen in mei 2001 uit, AMD was enkele maanden daarvoor net gestopt met Slot A.
Super vet dat iemand dit nog wilt proberen op zo’n oud systeem. Dat kan ik wel waarderen :)
Perfecte manier om bezig te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen. Ook leuk voor je portfolio!
Helemaal mee eens!
Wel jammer dat deze er toen niet was, doet me ook wel denken de Intel Overdrive, of de AMD k6-2, waardoor je toch wat meer cpu kwijt kon dan eigenlijk de bedoeling was.

[Reactie gewijzigd door Petje! op 25 april 2023 13:47]

Die dingen waren vooral populair, omdat een 600Mhz Slot A geen echte 600Mhz chip was, maar een 750Mhz model. De reden? Het was goedkoper voor AMD om chips te rebadgen naar lager geklokte modellen. Met een GFD makkelijk een paar honderd mhz eruit te halen.

[Reactie gewijzigd door Jism op 25 april 2023 14:14]

Leuk om te lezen.

Ik probeer nog altijd tijd te vinden om mijn oude C64 en C128 weer eens aan de gang te krijgen. (Zowel met bandjes als met 5 1/4"drive.)
Ik vind 'Slocket' eigenlijk net wat 'beter' klinken...

Ik geloof dat hier nog best wel een niche markt mee wordt bediend. En het is nu misschien goedkoper te produceren dan 20 jaar geleden.
Nu maar wachten totdat het ding hier op Tweakers in het retro topic opduikt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee