Verlamde coureur voltooit Goodwood Hillclimb in auto met hoofdtracking

Sam Schmidt, een voormalige IndyCar-coureur die bij een ongeluk verlamd raakte aan al zijn ledematen, heeft in een aangepaste auto de Hillclimb op het Goodwood Festival of Speed voltooid. Hij bestuurde een McLaren 720S met hoofdtracking en met zijn mond.

Infraroodcamera's op het dashboard van de auto leggen de hoofdbewegingen van Schmidt vast en daarmee kan hij naar links en rechts sturen. Voor het accelereren en remmen gebruikt de coureur zijn mond. Dat werkt met een apparaatje waar Schmidt in blaast of aan zuigt, respectievelijk om gas te geven of te remmen.

Volgens een persbericht van Arrow heeft Schmidt het 1,86 kilometer lange circuit dit jaar afgelegd in een aangepaste McLaren 720S. Het bedrijf toont een foto, maar geen videomateriaal. Vorig jaar bezocht Schmidt ook al het Goodwood Festival of Speed, toen nog met zijn aangepaste Corvette C8. Van die rit staat een video op YouTube.

Arrow SAM Goodwood Hillclimb
Sam Schmidt in een aangepaste McLaren 720S op het Goodwood Festival of Speed

Verdere technische details over de aanpassingen in de McLaren 720S zijn niet bekendgemaakt, maar de Arrow-website beschrijft hoe het systeem werkt in de eerder aangepaste Corvette. Vier infraroodcamera's op het dashboard volgen de bewegingen van de coureur, die een helm met vier infraroodsensors draagt. Gasgeven en remmen werkt door te blazen in en te zuigen aan een mondstuk met een druksensor van Freescale. De input daarvan wordt doorgezet naar roterende actuators die het gas- en rempedaal bedienen.

Schmidt ontwikkelde de techniek om ondanks zijn verlamming een auto te kunnen besturen, in samenwerking met Arrow. Dat bedrijf is ook sponsor van het raceteam Arrow McLaren SP, dat door Schmidt is opgericht nadat hij in 2000 verlamd raakte. De makers noemen de techniek SAM: Semi-Autonomous Motorcar.

In 2014 reed Schmidt weer voor het eerst sinds zijn ongeluk in 2000. Op de Indianapolis Motor Speedway kwam hij toen tot een snelheid van 172km/u. In 2015 deed Schmidt mee aan een kampioenschap in racingsimulator iRacing, met een simulator met SAM-techniek. Er deden 25 professionele simracers mee en Schmidt behaalde de zestiende plaats. In 2016 deed Schmidt ook mee aan de Pikes Peak-hillclimb met zijn aangepaste Corvette.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

27-06-2022 • 10:37

30

Reacties (30)

30
29
18
2
0
9
Wijzig sortering
Erg leuke techniek, maar ik zou daar niet zomaar langs gaan zitten.
En hoe wil je dit doen als je verkouden bent of de hik hebt of er gebeurd in een keer iets langs je waardoor je daar naar moet kijken....
Je hoeft tijdens deze race gelukkig niet in je spiegels te kijken. Dat zou wel een uitdaging opleveren met hoofdtracking. :+
Dit is inderdaad niet gericht op het grote publiek, dit is vooral ontwikkeld voor de professionele coureurs. Want het lijkt mij wel echt ongelofelijk moeilijk om precies te zijn met dit soort besturing
Ik denk dat er fysiek inherent geen verschil is tussen handen en voeten of zelfs mond, het is maar wat je geleerd wordt van jongs af aan.
Er zijn GIGANTISCHE verschillen, hier visueel getoond dmv een mannetje (https://en.wikipedia.org/wiki/Cortical_homunculus
Ik ben geen fysio maar volgens mij zit je er naast. Handen en voeten zijn er voor om dingen mee te controleren. Handen voor fijne handelingen en voeten voor de meer krachtige handelingen. Je mond is om te eten. Het verschil is denk ik juist zeer groot.

[Reactie gewijzigd door Botmeister op 25 juli 2024 13:52]

Ik denk dat je merkt dat je er behoorlijk naast zit als je je erin verdiept. Het eerste waar ik aan dacht was blaasintrumenten, waar mensen behoorlijk verschillende klanken uit een instrument kunnen halen door kleine bewegingen met lippen, tong, en mond. Of wat dacht je überhaupt van spraak? Als je je bewust wordt van hoe alles in je mond beweegt als je spreekt merk je dat het meer is dan alleen een broodmolen.
Fysiek inherent geen verschil?

Of ik ben de betekenis van de Nederlandse taal volledig kwijt of jij.
Tuurlijk zit er een verschil in. Dat zit er ook al tussen handen en voeten.
Je kan weliswaar (aan)leren om een handeling op bepaalde wijze uit te voeren en geconditioneerd zijn om die wijze als "normaal" te bestempelen maar dat wil niet zeggen dat andere manieren niet verschillend zouden zijn tov de norm wanneer je ze eenmaal hebt aangeleerd.

Ik zag op tv een kunstaneres zonder benen en armen die met haar mond een penseel gebruikte om te schilderen. Dat was echt wel verschillend van een schilder die zijn/haar handen kan gebruiken.
Het resultaat was er niet minder om, de methode, de moeite, de hulpmiddelen wel.

En we doen nu eenmaal vaak dingen op een bepaalde wijze omdat dat de meest "natuurlijke" of "optimale" wijze leek toen we de methode ontwikkelden. Wat niet wil zeggen dat we niet kunnen veranderen maar om te claimen dat het fysiek gelijk is lijkt wat vreemd.
Nee het leek mij een bewust argument over wat jouw woorden feitelijk betekenen.
Er is wel degelijk een verschil. En nee ik snap de geest van je comment blijkbaar niet want jij schrijft dat er geen fysiek verschil is en klaarblijkelijk bedoel je iets anders. Wat dan?
Die worden niet verkouden etc.......
Ik gok er zomaar op dat de persoon die ernaast zit, zie foto artikel, in kan grijpen al het nodig is.
Een auto is niets meer dan een 'verlengstuk' van ons lichaam. We hebben deze apparaten zo ontworpen dat ze voor een gemiddeld mens goed te gebruiken zijn. De techniek is echter ver genoeg ontwikkeld dat ook onze aardgenoten zonder volledige controle over hun lichaam net zo goed kunnen rijden. Kan je niet omkijken? Geen probleem, daarvoor hebben we spiegels en kunnen er extra camera's geplaatst worden.

Heb je de hik? Eerlijk is eerlijk: leuk bedacht en dat zou natuurlijk erg lastig zijn, je kunt een auto natuurlijk wel gewoon even aan de kant zetten als je om welke reden dan ook niet in staat bent om deze goed te besturen. Wat zou jij doen als je ineens enorm kramp in je rechter kuit krijgt? In principe vergelijkbaar, het zal wat stuntelig zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat het niet lukt om gewoon netjes even ergens te stoppen.

Waar je uiteindelijk aan denkt is feitelijk de 'resolutie' van je besturing. We zijn gewend om alleen voor input aan resolutie en kwaliteit te denken, maar de andere kant op werkt het natuurlijk net zo goed. Onze handen en vingers zijn inderdaad precies ontworpen voor zeer kleine en accurate manipulaties. Dat heb je voor het besturen van een gemiddelde auto eigenlijk helemaal niet nodig. In een racesetting denk ik wel dat alle beetjes helpen natuurlijk. Komt bij dat onze mond toevallig een van de meest behendige delen van ons lichaam is, zitten enorm veel zenuwen voor aansturing van al die kleine gelaatspiertjes, je tong etc. -- denk ook aan spreken, zingen etc. -- zo enorm complex! Met die spieren kan je denk ik net zo goed een digitale auto besturen als met je fysieke lichaam, kwestie van leren.

Thanks for listening to my TED talk, ofzo. :+
Ik begrijp je punt(en) maar ik vermoed dat dit obstakels zijn die men of al heeft opgelost of nu met een meer praktische usecase wellicht nog beter kan onderzoeken om op te lossen.
Ik denk persoonlijk dat ik liever naast een professional ga zitten die op deze wijze weer zijn passie kan uitvoeren dan naast menig bestuurder die je op de weg ziet (onderuit gezakt met één handje op het stuur, de hoofd naar beneden en de blik op de smartphone).
In ieder geval weet je zeker dat deze man je nooit de middelvinger zal geven.
Ook niet iets om te vergeten. Het ronde record is ook met 2 sec gebroken na 23 jaar ofzo, door een elektrische auto die 1.2 naar de 60mph gaat en in 9 naar de 186mph (300kmh)
De naam vd auto is een mcmurtry spierling
Hier zijn ronde https://youtu.be/5JYp9eGC3Cc

En hier alle 10 snelsten met als laatste de spierling https://youtu.be/L6YJi9ul_pY


mcmurtry spierling zijn geluid met de fans aan. En hoe de auto werkt https://youtu.be/0yN4lFpvYz0

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 25 juli 2024 13:52]

In 2019 had de Volkswagen ID.R het record al verbroken en is dit jaar met een andere EV nog eens een seconde van af gegaan. Het is dus niet na 23 jaar eindelijk verbroken of zo.
Bij de link van de ronde staat die info wel zoals ik het zei.
Een “ofzo” is dan wel nodig O-) ;)

Edit
Ik zal het je dan nog maar even zelf zeggen. Ik verwachtte dat je het zou corrigeren. Maar je laat het in de waan dat ik het fout zei. Dus zeg ik het maar. Jij hebt het fout namelijk. Want je hebt de outright hill, en de goodwood hill
Dit is het goodwood hill record die dus na 23 jaar is gebroken.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 25 juli 2024 13:52]

Voor wat ik zo vind, was de ID.R ook het Goodwood Hill record (van 2019)? :? Geen idee wat Outright Hill is. Ze gebruiken voor het gehele festival immers dezelfde track?

Zie bijvoorbeeld https://www.motor1.com/ne...-r-goodwood-break-record/ en de titel van de video die ik al eerder linkte. Deze lijkt wat duidelijker te zijn over het record in 2019. En uiteraard ook https://www.motor1.com/ne...aks-goodwood-hill-record/ van dit jaar... :)
The single-seater diminutive electric machine with its gullwing door shaved off about 0.8 seconds from the previous record established by Romain Dumas in 2019 when he drove the Volkswagen ID. R.
Uit het persbericht van Volkswagen (for what that's worth):
The first electric race car to beat Formula 1: The Volkswagen ID.R has made motorsport history again by setting a new all-time record at the ‘Goodwood Festival of Speed’. Romain Dumas completed the 1.86-kilometre track in the south of England in just 39.90 seconds. In doing so, the 500-kW (680-PS) electric race car broke the previous record, which had stood for 20 years, by 1.7 seconds. He also took victory in the Sunday Shootout. The previous record at the famous hillclimb was set in 1999 by Nick Heidfeld in a 574-KW (780-PS) McLaren-Mercedes MP4/13 with a combustion engine.
EDIT:
Motorsport.com geeft opheldering:
Unofficially, however, Romain Dumas had been the fastest driver up the famous 1.1-mile route aboard the Pikes Peak-winning Volkswagen ID.R - he eventually posted a 39.9s effort.

However, Dumas’ run in the ID.R, which was tuned specifically for Goodwood, was set in the Saturday qualifying session and not in the officially recognised Sunday shootout climax.
Omdat het geen tijd was die gereden is op de zondag in de shootout is het niet erkend als 'het record'. Zo kan ik ook zeggen dat een record 23 jaar stand houdt... ;) Dit is precies waarom in andere klassen (al is FoS natuurlijk niet klasse specifiek) wel rekening wordt gehouden met de snelste kwalificatie tijd en de snelste ronde in de race. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 juli 2024 13:52]

De techniek voor het creëren van downforce bestaat al geruime tijd:
https://www.motorsport.co...rabham-bt46b-fan/4808234/

Detail: Eén van de ontwerpers heeft zijn oorsprong uit de F1 (Mercedes/Williams).
Gaaf! Dank voor deze info. Wel opmerkelijk dat het uitleg filmpje zegt geen achtervleugel want dat veroorzaakt te veel weerstand en als ik dan de ronde bekijk, zie ik zowaar een vleugel zitten. :D
Op lage snelheid, dus de start, is het de ventilator die die auto naar de weg zuigt voor de grip, en op hoge snelheid is het de vleugel en de rest van de aërodynamica.
Ter info nog, hij is alleen achterwiel aangedreven.
Bekijk beide filmpjes nog eens en zie een vleugel verschijnen waar er eerst geen zat. :Y)
De 2 haaienvinnen zijn vervangen door een vleugel. Niet dat ik perse gelijk moet hebben/krijgen. Maar vond het bijzonder dat 2 ventilators voor downforce minder energie kosten dan een traditionele vleugel..
Ja het uitleg filmpje van de mercedes man heeft geen vleugel en hij zei dat het ivm weerstand was.
Ik weerspreek je niet hoor, ik legde het even uit waarom hij geen vleugel had, en in de race wel.
De fan heeft dus met het grip verhogen bij de start te maken, dat is wat ik je wilde uitleggen.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 25 juli 2024 13:52]

Voor diegene die zich afvraagt of je met dit concept competitief kan rijden, vorige jaar deed er een speciale Oreca 07 LMP2 mee op de 24h van Le Mans. Dat voertuig werd volledig bediend met de hand.
Nou is Steven Hawking racing natuurlijk net weer even anders, maar voorlopig heeft de handbediende Oreca de finish gehaald op een zeer respectabele 32e plaats en bieden dit soort innovaties dus perspectief voor de toekomst.
Officieel gezien was die auto de Garage 56 deelname aan de 24 uur van Le Mans. Dergelijke auto's worden normaliter niet geklasseerd (maar dat zal bij de onderliggende klassen dan zijn denk ik), bij dergelijke deelnames gaat het vooral om de innovatie en het meedoen. Vooral dat laatste is waarom vorig jaar Sausset weer meedeed. Ook is handbediening voor een auto niet heel innovatief en bestaat dat al jaren. Wat het deze keer toch mocht deelnemen via Garage 56 is dat niet 1, maar alle 3 de coureurs minder valide zijn. Sausset, een Franse coureur heeft door een infectie zowel zijn armen als benen moeten laten amputeren. De andere coureurs zijn ook minder valide. De aanpassingen die men heeft gedaan om dergelijke personen te laten meeracen maakten het innovatief, maar dat is de handbesturing zelf dus niet.

Begrijp mij niet verkeerd, het is tof dat bij de 24 uur van Le Mans hier aandacht voor is, dat zie je elders niet en ja, dat kan ook echt stukken beter en dat heeft dit team ook zeker laten zien. Maar heel innovatief (wat Garage 56 normaliter wel is) is het niet. Ik ben benieuwd wanneer de waterstof LMP2 auto mee gaat doen, zou mij niet verbazen als dat volgend jaar is, want dan bestaat de 24 uur van Le Mans 100 jaar.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 juli 2024 13:52]

Goed punt op zich. Uit innovatie oogpunt inderdaad niet helemaal nieuw, maar dat het in de racerij is gebruikt in endurance is dan meer een uitwerking van die innovatie.

Ja de H24 car. Ik was er een paar weken geleden. Hij werd tentoongesteld en reed een demo ronde voordat de race startte. Ik denk ook dat hij zal uitkomen binnen binnen 2 a 3 jaar, maar hij is ook aanzienlijk trager hoor. Volgens de foto van de specs die ik heb genomen moet hij (en ik quote) +300 kmh rijden met een 0-100 in 3,4s. Dat is geen match voor de LMP's, maar eerder spannend tegenover de GTE's. Een eigen (sub)klasse zou dan beter maar als er slechts 1 exemplaar meedoet, dan gewoon als innovative car.
In 2017 en 2019 toen ik er was, reed de H24 ook een demo rondje, zou tof zijn als de auto een volle race meedoet! :Y

Ook heb ik begrepen dat er een aparte LMP2 klasse voor de waterstof auto gaat komen.
Wat zegt de bijrijder wanneer de bestuurder niest?

REMMEN!!!

Overigens grote fan van innovatieve oplossingen die mensen hun mobiliteit (terug)geven.
Los van het grapje... groot applaus voor dergelijke oplossingen.

(wijziging was de toevoeging van de meer serieuze noot).

[Reactie gewijzigd door mijsk1974 op 25 juli 2024 13:52]

Wat cool! De vanaf zijn middel verlamd geraakte voormalig wereldkampioen motorracen Wayne Rainey reed ook op Goodwood, op zijn aangepaste oude 500CC Yamaha.

Je zou dus kunnen zeggen dat Goodwood het meest invaliden-vriendelijke festival ter wereld is ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.