Netflix maakt documentaire over eerste volledig civiele missie van SpaceX

Netflix gaat een vijfdelige documentaire uitzenden waarin de Inspiration4-missie centraal staat. Dit is de eerste ruimtemissie van SpaceX waarin een bemanning van vier burgers zonder aanwezigheid van astronauten de ruimte zal bereiken.

Netflix Countdown

De documentaire heet Countdown: Inspiration4 Mission To Space. Volgens Netflix zal dit de eerste eigen documentaire zijn waarin een evenement 'in bijna real time' kan worden gevolgd. De vijf delen zullen deels voorafgaand aan de lancering worden uitgezonden en deels tijdens of na de missie. De eerste twee episodes worden op 6 september uitgezonden, waarin onder meer de training wordt gevolgd die de deelnemers van SpaceX zullen krijgen. De laatste episode zal ook de terugkeer naar de aarde en beelden vanuit de Crew Dragon bevatten. Hier is nog geen releasedatum van bekend.

De missie zal halverwege september plaatsvinden. Met een Falcon 9-raket zullen de vier inzittenden in een Crew Dragon-capsule in een baan om de aarde worden gebracht, waar ze enkele dagen zullen blijven. Ze hebben een zekere mate van vrijheid. Een van de inzittenden is Jared Isaacman. Hij is de ceo van Shift4 Payments en een ervaren piloot. Isaacman kan bepalen hoe lang de missie zal duren. Dat zei Elon Musk eerder. Hij kan beslissen over de missieparameters. De missie kan twee tot vier dagen duren, maar het zou ook langer kunnen duren.

Isaacman heeft 100 miljoen dollar gedoneerd aan het St. Jude Children’s Research Hospital en probeert nogmaals dat bedrag bij elkaar te krijgen om in totaal 200 miljoen dollar te kunnen doneren. In een eerder persbericht schreef SpaceX dat de drie overige leden werden gekozen om 'de missiepilaren van 'leiderschap, hoop, generositeit en voorspoed te vertegenwoordigen'. Hoogleraar en NASA-astronautkandidaat Sian Proctor, een medewerker van het genoemde ziekenhuis die ook kanker overwon, en een US Air Force-veteraan, zijn de drie andere deelnemers.

Door Joris Jansen

Redacteur

04-08-2021 • 10:45

36

Reacties (36)

36
36
23
5
0
7
Wijzig sortering
Kijk, orbit... dat is wat ik zelf echt de ruimte noem. Je gaat zo snel dat je niet meer vanzelf terugkeert, je brandt niet op en het is relatief "eenvoudig" naar een andere planeet of maan te gaan. Die tripjes op en neer, hoewel BlueOrigin de Karman-line passeerde, noem ik niet de ruimte. Karman zelf gaf lang geleden ook aan dat het ging om de hoogte EN de snelheid. Dat men de toeristen alsnog astronaut wilt noemen, is zuiver politiek, als je dat niet doet dan zou dat namelijk kunnen betekenen dat de eerste vluchten in de jaren 50-60 ook niet uitgevoerd werden door astronauten. Echter vind ik ook dat onzinnig, dat waren pionier en van een geheel andere klasse.
De FAA heeft daarom hun definitie van astronaut verandert. Iemand moet nu daadwerkelijk iets bijdragen aan de ruimtevaart om de titel astronaut te krijgen. Passagiers tellen dus niet mee.
https://nos.nl/artikel/23...jn-nederlandse-reisgenoot

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 5 augustus 2024 09:59]

Beter zou zijn om een nieuwe term hiervoor te gebruiken, astrotripper ofzo.
Beter zou zijn om een nieuwe term hiervoor te gebruiken, astrotripper ofzo.
Dat klinkt eerder als iemand onder zware drugs.
Je kunt ook 1000km recht omhoog, en dan keer je vanzelf terug vanwege de zwaartekracht.
Bij hoeveel kilometer omhoog zonder orbit is het volgens jou dan wel de ruimte?
Bij 100km zit je al hoger dan meteorieren die in de atmosfeer verbranden.

[Reactie gewijzigd door pim op 5 augustus 2024 09:59]

Bij 100km zit je al hoger dan meteorieren die in de atmosfeer verbranden.
En die meteorieten verbanden vanwege frictie vanwege hun snelheid, niet door hun afname in hoogte.
Dat is een ander ding met die touristische atracties van Brandson en Bezos, die zouden net zo snel opbranden als ze uit de orbit (die ze niet halen) zouden terugkeren.

Als je gewichtsloos wilt zijn, spring dan even in de lucht. Kan je jezelf gelijk aironaut noemen.
Die laatste zin vind ik de spijker op den kop inderdaad, in principe is het precies hetzelfde.
Het gaat niet om de hoogte, als je alleen recht omhoog gaat val je vanzelf weer naar beneden, daar heb je geen enkele controle over. Dat betekent dus dat je maar even "in de ruimte" bent. De ruimte is al voor interpretatie vatbaar zoals je ziet, maar ik vind dus dat dat zou moeten betekenen dat je erin vrij kan bewegen, op jouw termen.
In de Volkskrant van 23 juli 2021 is een nieuwe inhoudelijke eis beschreven: "Jeff Bezos, zijn broer Mark en de Nederlandse tiener Olivier Daemen zijn tóch geen echte astronauten. (...) Waar de FAA tot voor kort slechts om een vluchttraining vroeg en een reis tot boven de 80 kilometer hoogte (aan beide voorwaarden voldeden de passagiers van Blue Origin), is daar sinds dinsdag een eis bijgekomen. Astronauten moeten ‘aantoonbare activiteiten tijdens de vlucht ondernemen die essentieel zijn voor de publieke veiligheid of die bijdragen aan de veiligheid van de bemenste ruimtevaart’, zo stellen de nieuwe richtlijnen."
Logisch ook, als je als passagier in een vliegtuig zit ben je ook geen piloot.
Ja klopt, die definitie vind ik ook al zeer discutabel. Bovendien is er dan ergens een mannetje/vrouwtje wat uiteindelijk bepaalt of het ok is of niet. Ook dat is, volgens mij, om die eerste astronauten-titels te beschermen.
Sorry hoor maar dat gezever over de karma-lijn is al weken uitgekauwd |:(
Dat zal best, maar een goede discussie erover voeren blijf ik altijd waardevol vinden. :)
Is niet echt een "goede discussie" maar gewoon het blijven herhalen van een persoonlijke mening, en waar de meest over blijven door drammen :/
Ik hoop niet dat bij elke lancering dit een soort mondkapjes discussie wordt, maar ik ben bang van wel.
En zo is het. Ere wie ere toekomt.
Helemaal mee eens, die discussie ook al hier op tweakers gehad op de dag van de missie van Bezos, gewoon op en neer telt idd niet, als je een introductie tandem parachute sprong maakt ben je ook geen parachutist, ook al krijg je wel een "mooi" certificaat.

Dat het "relatief" eenvoudig is om vanaf een baan om de aarde naar de maan of een andere planeet te gaan ben ik trouwens niet met je eens, daar komt toch een boel extra bij kijken, om te beginnen is de raket dan van een hele andere orde van grootte gezien de hoeveelheid brandstof die je mee moet sleuren. Klinkt mij alsof je zegt dat na je eerste rijles waarin het lukt om de auto niet af te laten slaan het "eenvoudig" is om met een vrachtwagen naar de andere kant van Europa te rijden.
Daarom zeg ik ook "eenvoudig". Ik doel ermee op het feit dat het dan uberhaupt mogelijk is, juist omdat je je vrijer kan bewegen met de snelheid die je al hebt.
Ik zou een docu over het begin van SpaceX, engineers die een jaar op een onbewoond eiland in de stille oceaan met beperkte middelen een "raket" bouwen die telkens faalt en omvalt.. en waar ze smeken om een weg te bouwen maar Elon heeft daar geen geld voor.. dat hele verhaal zou ik graag in een docufilm zien, want dat deel van de geschiedenis van SpaceX is nogal onbekend, er was indertijd 0.0 media aandacht.

De weg naar de eerste civiele vlucht is toch wat meer in de media geweest.
Dit eilandje ter grootte van een paar voetbalvelden? Een weg van waar naar waar en voor wie?


De Wright brothers hadden trouwens geen youtube en ik kan me niet voorstellen dat ze net zo veel media aandacht hadden als SpaceX voor hun eerste vlucht.
Van de loods waar de testraket werd geassembleerd naar het launch pad.

Juist nu we al die middelen wel hebben zou een goede docufilm leuk zijn.
Bekijk die link eens, geeft al een leuk beeld van de geschiedenis van SpaceX. Er is ook een deel 2.
Ze gaan alleen niet in detail in op wat er op dat eilandje gebeurde.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 5 augustus 2024 09:59]

Ik zag de aankondiging ervan voorbij komen. Heel tof. Heb me in de Netflix app gelijk even aangemeld voor een "Melding" als ie online komt :)
Link er dan tenminste gelijk ff heen zodat anderen dat ook kunnen doen :+
En dan in aflevering 4 en 5 iedereen bevrucht met alien eitjes en dan komen ze terug op aarde an springen kleine aliens uit hun borst.
Komoo Netflix, make it happen.
Hey daar zouden ze een film van moeten ma—- oh wacht
Een 'bijna real-time documantaire'. Een reportage dus.
Ja, maar dan met shaky-cams die overal achteraan lopen en op willekeurige momenten defocussen. Hip.

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 5 augustus 2024 09:59]

Als je het zijn van een astronaut gaat definiëren als het gehad hebben van training, dan zijn zij astronauten. Ik volg ze al een tijdje op Twitter en ze gaan het volledige programma door 🙂
"Netflix gaat een vijfdelige documentaire uitzenden"

Volgens mij zendt Netflix niets uit. Ze zetten het in een datacenter waar wij kijkers het vandaan pullen.
Op het moment dat jij iets op Netflix aan klikt, dan begint die server toch echt wel die data naar jou machine uit te zenden. Zij verzenden, jij ontvangt. Echter niet gelijktijdig met anderen.
Nee, het zal geen live uitzending worden in de genoemde paar afleveringen tijdens de missie. Zou nogal vervelend kunnen worden als er wat fout gaat; "Waar is dat knopje vo........"
Gebeurtenis? Oh, cool: nieuwe Netflix serie.

Het is niet verrassend.
"leiderschap, hoop, generositeit en voorspoed"
wat een vreemde combi. leiderschap en generositeit zou ik niet direct aan elkaar koppelen. voorspoed is ook een beetje een achterhaald idee tov duurzaamheid. Vind ik dan. Maar niet heel inspirerend of zo.
Zo'n donatie aan een ziekenhuis is prachtig maar nodig omdat de gezondheidszorg zorg kapot is in de US.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 5 augustus 2024 09:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.