AMD Athlon-processor bestaat twintig jaar

Het is twintig jaar geleden dat AMD zijn Athlon-processors introduceerde. De eerste modellen waren slot-processors met snelheden van 500, 550 en 600MHz. Later kwam er een 1GHz-versie, de eerste processor met die snelheid. AMD gebruikt de Athlon-naam nog altijd.

AMD onthulde op 23 juni 1999 zijn Athlon-processors, die daarvoor bekend stonden onder de codenaam K7. Het waren de eerste processors met koperen interconnects en omdat dit een betere geleider is dan aluminium, konden de interconnects kleiner gemaakt worden. Dat resulteerde in een lager verbruik en daardoor kon de kloksnelheid omhoog.

Het topmodel kostte bij de aankondiging 699 dollar. Dat was de prijs bij afname van duizend stuks. AMD gaf op dat moment geen adviesprijzen op voor losse processors. Het goedkoopste model, de 500MHZ-versie, kostte 324 dollar bij afname van duizend exemplaren.

De eerste generatie Athlon-processors op basis van de K7-architectuur werd op 180 nanometer gemaakt. Het ging nog om zogenaamde slotprocessors, net als de Pentium II en III. Bij deze processors zat de L2-cache naast de cpu op een printplaat. AMD's Slot A maakte net als Intels Slot 1 gebruik van 242 pinnen, maar de processors waren niet compatibel. Om te voorkomen dat gebruikers per ongeluk een AMD-processor in een Intel-moederbord zouden stoppen, was de aansluiting 180 graden gedraaid.

Binnenkant van AMD Athlon-processor in Slot A-uitvoering.
Foto: Tullius CC BY-SA 3.0

Na de eerste generatie Athlon-processors volgde een serie op basis van de verbeterde K75-architectuur. Dat stelde AMD in staat om in maart 2000 's werelds eerste gigahertzprocessor uit te brengen. Die kostte destijds 1300 dollar en het was niet echt een aanrader, omdat AMD niet veel later een nieuwe Athlon-generatie met Thunderbird-cores en nieuwe socket zou uitbrengen.

AMD Athlon in Socket A-uitvoering.
Foto: Konstantin Lanzet CC BY-SA 3.0

Het grote succes van AMD's Athlon-generatie begon in juni 2000, toen het bedrijf zijn Athlon-processors met Thunderbird-cores uitbracht. Dat betekende ook de overstap van slotprocessors naar Socket A-versies, met snelheden van 600MHz tot 1,4GHz. Bij de socketprocessors was de L2-cache in de chip zelf geïntegreerd. Die cache werd weliswaar gehalveerd tot 256KB, maar de snelheid was veel hoger.

AMD bleef de Athlon-merknaam in de jaren daarna lang gebruiken voor zijn snelste processors. De eerste generatie werd opgevolgd door de Athlon XP-modellen, daarna volgde in 2003 de Athlon 64-serie van 64bits-processors. Twee jaar later kwamen de Athlon 64 X2-dualcoremodellen. In 2007 stopte AMD met het gebruik van de Athlon-naam voor de snelste processors. Het merk introduceerde toen de eerste Phenom-modellen.

De merknaam Athlon is echter nooit verdwenen. Ook nu nog brengt AMD Athlon-processors uit. De naam wordt nu echter gebruikt voor relatief eenvoudige en goedkope modellen. De meest recente Athlon is de Athlon Pro 300U-dualcore voor laptops. Eind vorig jaar kondigde AMD de Athlon 220GE en 240GE aan; desktopprocessors met twee cores en een geïntegreerde Vega 3-gpu.

AMD viert dit jaar niet alleen de twintigste verjaardag van zijn Athlon-processor, het bedrijf zelf bestaat ook vijftig jaar. Meer over de geschiedenis van de processorfabrikant lees je in het achtergrondartikel AMD bestaat vijftig jaar - Van Intel-kloon tot corekampioen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-06-2019 • 15:29

92 Linkedin

Reacties (92)

Wijzig sortering
Thunderbird 1GHz met een Abit KT7, feestje! :) :+
Voor alle duidelijkheid: nieuws: Abit KT7 review

[Reactie gewijzigd door E65 op 24 juni 2019 17:11]

1 keer de harde les geleerd dat je met een thunderbird ECHT wel wil dubbelchecken dat alle fans verbonden zijn voor je 'm aanzette.
dat ding ging sneller dood dan dat je een bios scherm kon krijgen.
dat was niet mijn meest trotse dag :P
dat zal dan eerder gevalletje mismontage van je koeler geweest zijn. LOL

ze gingen snel dood, maar met een flinke heatsink erop kon het wel even hoor, zeker voorbij bios post.
koeler stond er perfect op... maar bij de laatste check niet goed gekeken en gemist dat ie niet ingeplugd was.
en dat was dan gemonteerd in een 1u case
was mijn allereerste rackservertje... dead within a minute :P, maar ondertussen toch een leuk homelabje en nooit nog een cpu laten smelten (ook wel geen amd's meer in het homelab momenteel...)
Fantastisch... Mooi hè.. al doende
Die van Abit heette K7T ;)

Ik heb op zolder nog een Athlon XP op een A7N8X staan (en nog steeds draait). Belachelijk hoever je die dingen kon overklokken. Intel liep toen jarenlang achter de feiten aan tot de Core2Duo eindelijk de Athlon64 kon aantikken.

Daarna ben ik meer richting de servers gegaan en ook daar hielden de Opterons het lang vol tov de Xeons.
Was toch echt KT7 hoor. Ik had hem ook, in een AOpen HX08 mega tower.
MSI had een K7T.

Edit: en Abit had idd ook de K7T, dat was de versie zonder RAID!

[Reactie gewijzigd door Opa op 24 juni 2019 16:06]

Had zelf inderdaad een MSI K7T met een Thunderbird 1400+ gekoeld met een dragon orb. Grote koeler maar de CPU werd alsnog heet.
Ik had volgens mij de 1.4GHz variant hier van, op hetzelfde bordje en ook in zo'n AOpen kast. Maar jeetje wat werd die CPU heet zeg, en wat slurpte deze toch een partij energie. Dat was voor mij de eerste keer dat er een speciale voeding nodig was. Voorheen was iedere voeding / koeling wel voldoende om een PC van stroom te voorzien en koel te houden, maar die Thunderbirds veranderden dat. Wellicht zelfs het begin van case modding. Niet omdat het mooi of hip was, maar omdat het nodig was.
Geweldig :) Had zelf een kt7 raid met een duron 600, met de bekende potlood streepjes ge-unlocked en dan naar 1ghz geholpen, prachtige herinneringen aan dat systeem.

Als heatsink een Alpha PAL6035 met een gierende delta fan erop :D
nieuws: Alpha PAL6035 Heatsink review
Ik heb er laatst nog een gekocht omdat het zo'n beetje het snelst betaalbare moederboard is met een ISA slot.
Ben nog begonnen met een AMD Sempron, daarna een upgrade naar een AMD Athlon 64 3200+, AMD Athlon X2 240 en vervolgens een AMD Phenom X4 945 O+

[Reactie gewijzigd door Desiler op 24 juni 2019 15:33]

Ouwe zak meldt zich ... mijn eerste AMD CPU was een Am386 DX-40.

De eerste x86 cpu in een PC in mijn eigendom was overigens een 80286 en de eerste waar ik mee werkte zat in mijn vaders Olivetti M19: een 8088. De 10MB harddisk (in een sidecar) was duurder dan de hele PC!
Die DX2 40 was echt een baas, net als de latere DX4 100.

Edit: types

[Reactie gewijzigd door oef! op 24 juni 2019 16:37]

Yep. Mijn eerste AMD was de 486 DX IV 100Mhz... Heerlijk systeempje!

Tussentijds nog wat AMD Athlons met Thunderbird cores gehad.

...En na wat Intel/nVidia dwalingen, ben ik nu weer terug bij AMD. :+

Nu heb ik een volledig AMD Ryzen/Radeon systeem.
Ik had ook een dx4 100 mhz. Heel fijn processortje, al had ik geem vergelijk. Was dat altijd een amd of kon dat ook een Intel zijn?
Was een 486 AMD cpu, Intel begon in die tijd met de Pentium (586) Ik had zelf een Pentium 75 (mhz) maar de DX4 100 was een stuk sneller.
Ben zelf niet zo oud, maar mijn vader zijn eerste PC was van Commodore met een 286 van ... jawel AMD. Mijn eigen eerste PC had een Athlon 2600+.
Mijn eerste build was een Athlon XP 1600+. Toen nog die tijd dat AMD zijn typenummer aanpaste omdat intel P4 Northwood op hoge frequenties draaide (er stond gewoon P4 2,4Ghz) maar niet beter presteerde dan een gelijk geklokte AMD. Ik had 1400 MHz en jij al een Wopping 2133 MHz. Single core natuurlijk.
Als ik eraan terugdenk, spijtig wat ik allemaal aan pre-486 spullen heb weggeknikkerd. Toen Windows 95 er zo'n beetje was, werd een 386 kast snel waardeloos terwijl dat nu weer op begint te lopen omdat ze zeldzamer worden en vanwege de retro-hype.
Deze had ik ook, wat was ik sneu dat hij C&C niet draaide vanwege de 486 en 8MB RAM vereisten.
De eerste computer die ik zelf bouwde toen ik 16 was, was met een Athlon XP 1800+

Dat was in de zomer van 2002, de eerste zomer na 9-11.

Heb een maand vakantiewerk gedaan om het ding te kunnen betalen en het eerste wat ik er mee gedaan heb is Medal Of Honor installeren en mij dan in mijn kamer opsluiten om het in een ruk uit te spelen.

Ik heb die computer nog altijd ergens op een zolder keldertje liggen.
Een zolder keldertje. Hmm, interessant. :+
Ik heb een zweverig huis.
[video] https://www.youtube.com/watch?v=6v0E3D66tWw [/video]
Verwarrend. :)

[Reactie gewijzigd door HMC op 25 juni 2019 07:47]

Begonnen met een K6-200, daarna 4 varianten van de Athlon gehad. Helaas daarna toch weer naar Intel over moeten stappen.

Maar nu gelukkig weer op een Ryzen! Blijf toch altijd sterk neigen naar AMD en ben blij dat ze weer mee doen.
Mijn eerste deftige zelfgekochte pc was een Duron 800 die toen 15000BEF koste en me werd verkocht voor een P3 ;-;
ik hoop dat dit de prijs was van de volledige pc.

Mijn eerste zelfgemaakte computer was ook met een duron 800. Processor koste 2000BEF, de pentium III 800mhz had een prijskaartje van 8000BEF en was dan ook nog eens trager dan het budgetmodel van AMD. Zeker aangezien je de duron met een simpel potloodstreepje kon unlocken. De mijne haalde op die manier een stabiele klok van 1112mhz
ja hoor niet alleen CPU :)
Ik kon alleen maar een "Duron" betalen, maar ik had wèl een potlood. 8-)
nieuws: AMD Duron unlocken met potlood
Ik had ook ooit een Duron 900, maar bij mij werkte het trucje met het potlood niet. En toen ik vervolgens per ongeluk het moederbord opstartte terwijl ik de processorkoeler nog niet had aangesloten was het sowieso einde verhaal ;( Toen volgens mij overgestapt op een Athlon XP 1600.
Ik had zelf een Thunderbird 1200 in mijn computer, maar later op de HCC dagen moederborden met vastgesoldeerde Duron 900 en verder een paar gebruikte Radeon 7000 videokaarten gekocht voor de anderen thuis.

Die hebben nog heel lang hun werk gedaan tot we over gingen op systemen met Athlon64 X2 en Phenom X4 processoren. En dat zijn nog steeds de laatste desktops die ik gebouwd heb, omdat we sindsdien allemaal met laptops, telefoons en tablets werken.
Oh ja, die dingen hadden helaas geen thermische beveiliging. Dus je kon ze bij de zelf bouw en tijdens het modden heel makkelijk kapot maken. Ik heb ook wel eens een athlon zo gemold. Met een koeler die niet goed genoeg contact had. Je ruikte die geur altijd meteen en dan wist je dat er iets kapot was. Computee chips werken nu eenmaal op rook, wanneer de rook eruit is ..... :+
Ik open een kastdeur, haal er een klein doosje eruit, opent het doosje en ik zie mijn oude AMD Duron. Voor 25% van de prijs van een Thunderbird 1200 MHz presteerde mijn Duron met een 8.5*140 = 1190MHz overclock op een VIA KT133A bordje pakweg 85-90% van een Thunderbird op 9*140 = 1260 MHz.

Later werd de Duron door een Athlon XP vervangen, maar ik heb het nooit over mijn hart kunnen verkrijgen om mijn Duron te verkopen. Tot ergernis van Oma...
Had een duron die niet eens een streepje nodig had.
Zit nu te bedenken, ik heb sinds 2000 maar 2x tussenstap gedaan naar Intel (Daarvoor natuurlijk alles van P1 tot p3/celeron), XP, 2200+, 64, X2, Phenom X4, 945, FX, slechts 1 tussenstap met de E8200, die weer vervangen voor een AMD om uiteindelijk naar een i7 te gaan (toen viel single-CPU nog altijd veel beter aan de Intel kant). Heb volgens mij nog ergens 1 van de eerste als sleutelhanger gemaakt.

Maar waar AMD vroeger nog redelijk socket-trouw was, je vaak een upgrade kon doen binnen jezelfde moederbord, zijn ze nu niet veel anders meer en heb je weer een hele 'set' nodig om upgrade te doen.

Maarja, door de dramatische tijd met mijn Vega56, laat ik AMD nog even voor wat het is. Ryzen zal ondertussen best interessant zijn, maar mij het niet waard complete upgrade uit te gaan voeren.
Ik ben begonnen bij de Pentium 100 (daarvoor altijd Apple gehad), toen een Winchip 2, AMD 400@450, toen naar een Athlon XP 1700+, Athlon XP-M 2500@3200 en toen een Intel i7 860 (naar die Athlon en i7 was een verschil in snelheid :) )

Hoezo is dat met sockets bij AMD nu anders?
De meest recente socket van AMD, de AM4 is overigens al uit september 2016 en gaat nog mee tot volgend jaar. Ja, daarna gaan ze waarschijnlijk over naar DDR5, dus dan krijg je weer een andere socket (en een nieuwe set).
Volgens mij kwam AM4 toch pas echt in 2017 uit? Kan me herinneren dat er eind 2016 niet makkelijk aan te komen was. Maar dat is nu 2 jaar redelijk stabiel (voor de hele ryzen), maar daarvoor hadden volgens mij al 4-5 jaar dezelfde AM3+, maar had je nog veel overloop zitten tussen de AM3 en + versie.

Maar daarvoor, zeg 2003 tot 2009 zijn ze in een rap tempo door alle sockets heen gegaan, ene jaar had je systeem wat jaar erop alweer nieuw socket had (AM2, 939 en 940, met variatie 754 dacht ik), precies in die jaren waar Intel met z'n i7 ook elk jaar nieuw socket uitbrachten (LGA was dat toen?).

Is natuurlijk wel de periode van gigantische vooruitgang geweest, achteraf viel het wel mee, maar met de prijzen van een set (zeker toen prijzen DDR omhoog schoten), was het niet meer simpele 'CPU upgrade', je moest alles vervangen. Natuurlijk je eigen keuze welk mobo je nam, maar ik nam meestal toch de hogere segment, wat bij zulke setjes toch snel over de 600-700 voor alleen cpu/mobo/geheugen ging.
De sockets voor de AM2 zijn er inderdaad snel door heengegaan:
DDR:
Socket 754 halverwege 2003
(Socket 940 halverwege 2003 als de.professionele variant van de 754, met dual channel geheugen en alleen registered geheugen)
Socket 939 halverwege 2004
DDR2:
AM2 halverwege 2006
AM2+ geen idee wanneer precies? met snellere bus en zuiniger
DDR3:
AM3 begin 2009, DDR3 update van de AM2+
AM3+ halverwege 2011, update van de AM3 voor de bulldozer technologie
DDR4
AM4 september 2016, ondersteund door nog wat bulldozer- gerelateerde Athlon, wat APU's en Zen, Zen+, Zen2 en hoogstwaarschijnlijk Zen2+.
Daarna komt er een nieuwe socket voor DDR5

Je kon prima een socket AM3 processor kwijt op socket AM2/AM2+/AM3 en AM3+. Een AM3-processor had namelijk zowel een DDR2 als DDR3 geheugencontroller.

Een nieuwe processor was dus meestal al voldoende. Er zit dus 5 jaar tussen AM2 en AM3+ waardoor je geen AM3+ processor op een AM2 bord kwijt kon.

Bij Intel is het iedere 2 jaar een nieuwe socket, meestal.met 2 generaties aan cpu's. Maar dat was niet zo met socket 1150, daar is niet echt een 2e generatie voor geweest, je had Haswell, Haswell refresh en een halfbakken Broadwell.

En het is de vraag in hoeverre je de iteraties na Skylake wel allemaal generaties kunt noemen. (Het plakken van een aantal cores aan een processor, is dat een nieuwe generatie?)
Daar heb je wel gelijk in. Je had Socket 754, 939 en 940 en in die periode heb ik alles overgeslagen, totdat ik in 2008 systemen in elkaar begon te zetten met AM2 processoren.

Die heb ik hier nog steeds, maar worden eigenlijk alleen nog gebruikt om dingen te testen. Laatst heb ik nog Illumos-gate op de Athlon64 X2 gecompileerd, maar dat duurde toch al 6 uur en is dus niet echt voor herhaling vatbaar.
Brengt een hoop goede tweak herinneringen naar boven, L1 bridge van de Athlon XP doorverbinden en de multiplier was unlocked 8-)

Goede tijden :)
Inderdaad, je kon volgens mij ook van sommige X2 Phenoms X4's maken..
De goeie oude AMD Phenom II X2 550 Black Edition! Daar kon je (als je geluk had) idd een X4 van maken.
Hier een 1GHz Thunderbird, die helaas nauwelijks te overclocken was. Mensen met een exemplaar uit de betere productcodeseries konden ze vaak naar minstens 1.4GHz overclocken.
De AXIA stepping was een topper :)

Ik had een 1.4GHz AYHJA Y die rond 1.6GHz draaide. Niet mis, maar ook niet de 40%-winsten die je snel met een AXIA zag.
De AMD Athlon 1300 was me eerste CPU die gekocht had (als ik het goed heb), toen ik op een Windows PC overstapte, van me Amiga 1200 computer in Tower.

Is ook weer 17 a 18 jaar geleden.
Haha, dat heb ik ook gedaan. Ik had een Amiga 500 en ben ingestapt met een Athlon 1300. Omdat toen zelfbouw veel goedkoper was en iedereen een PC wilde heb ik heel wat systemen met Athlon's gebouwd voor kennissen en vrienden. Altijd in een grote kast met voldoende koeling en een merkvoeding en dan had je nooit problemen met de levensduur. Alleen de harddisk ging na enkele jaren intensief gebruik kapot, dus je moest bij je kennissen gelijk het 'backup maken' erin stampen. En niet alles 'aanklikken op internet' was toen ook al een item.

[Reactie gewijzigd door Kamiklase1 op 24 juni 2019 15:51]

Wow kleine wereld, ik deed het zelfde, bouwde ook voor me zelf en familie en vrienden hun pc's nod steeds trouwens, ik mis wel die goe Amiga tijd van jaren 80 en 90.

Leuk om een Amiga fan owner te zien weer op tweakers.
Tja wie heeft in de gouden tijden geen AMD gehad? Uiteindelijk kwamen de Core 2 (Conroe) processoren van Intel en was het een beetje gedaan met de pret.
Muah, Phenom II was ook nog zeer de moeite waard.

Zelf begonnen met een Athlon XP 2600+, onderweg allerlei Athlon 64, X2, II X2s etc.. gehad, en nu een Ryzen 2600
Juist niet. De FX was een prima betaalbare chip en juist in multithreaded gelijk aan een i7 enzo. Het OC'en was ook een pret, want merendeels van de chips haalde makkelijk de 4.8Ghz als je een beetje goed bord had. Het hele wereldrecord met OC'en is ook behaald met een FX. 8 nogwat ghz.
Mooie herinneringen aan mijn 1333MHz "Thunderbird", werd wel erg warm maar was ook retesnel.
vandaag beginnen onderdelen voor oude amds steeds zeldzamer en duurder te worden. was van plan een oud socket 939 athlon 64 systeem te herstellen maar dan moet je soldeerskills hebben(om bolle elco's te vervangen)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee