Foto's tonen bedrade prototypes Nunchuck en Wiimote voor GameCube

De Wiimote en Nunchuck zijn bekend als controllers voor de Wii, maar waren eigenlijk van origine voor de GameCube bedoeld. Het was al bekend dat er prototypes bestaan van de randapparaten, maar er waren geen foto's van te vinden. Nu staan er foto's van het pakket op een veilingsite.

GameCube-fanaat spmrp laat foto's zien van het pakket op zijn Twitterpagina. Het pakket heette 'Nintendo Revolution', een naam die Nintendo later gaf aan het prototype van de Nintendo Wii. Spmrp had de foto's op een Japanse Yahoo-veilingswebsite aangetroffen. Het pakket, dat de 'Nunchuck', een sensorbar en de 'Wiimote' bevat, werd verkocht voor 74,000 yen. Dat is omgerekend 581 euro. De nieuwe eigenaar heeft de prototypes nog niet aan de praat gekregen.

In de antwoorden die op spmrp's tweet volgen, liet WayForward-ontwikkelaar James Motagna foto's zien van het Wiimote-prototype die hij had gemaakt tijdens E3 2006. De 'Wiimote' had toen nog geen plus- en minknop, maar een pauzeknop en een terugknop. Daarnaast is het randapparaat niet draadloos. De 'Wiimote' moet, net als de GameCube-controller, worden aangesloten op de console. De Wii zelf kwam eind 2006 uit in Europa.

Foto van Nintendo Revolution-pakket van de veilingssite

Door Loïs Franx

Redacteur

29-10-2018 • 10:50

26 Linkedin

Reacties (26)

26
26
15
5
0
10
Wijzig sortering
Wat grappig zeg, dit wist ik helemaal niet.
Die controller lijkt wel met elkaar verbonden te zijn middels een UTP kabel.

Maar wat is de meerwaarde van dit prototype. Je kan er toch eigenlijk niks mee? Er zijn natuurlijk nooit spellen uitgebracht die deze controllers ondersteunen.
Wel leuke uitdaging voor de echte tweakers om dit aan de praat te krijgen

[Reactie gewijzigd door yorroy op 29 oktober 2018 10:56]

Maar wat is de meerwaarde van dit prototype. Je kan er toch eigenlijk niks mee?
Daarom heet het ook een prototype - het werd niet daadwerkelijk uitgebracht, dus er zijn geen spellen voor uitgebracht. Waarschijnlijk alleen wat tech demo's :)
Bij Nintendo zie je dat veel onuitgebrachte producten terug komen in een latere generatie. Zoals dat stereoscopisch 3d al in ontwikkeling was voor Luigi's mansion (gamecube) maar vanwege de hoge kosten voor de extra lcd zijn entree zag op de 3ds https://www.pressthebutto...ion-3d-ten-years-ago.html. Ook de mii waarvan de eerste vertoning op de SNES was https://www.youtube.com/watch?v=SbaNZ7IwrxY met vervolgens een verschijning op de N64DD in Mario maker talent studio https://www.mariowiki.com/Mario_Artist:_Talent_Studio, welke gelimiteerd beschikbaar was aangezien de N64DD alleen in Japan beschikbaar was. ten slotte werd het uitgebracht op de WII en WIIU zoals we het hebben leren kennen. Deze vondsten zijn voor de kenner meer dan alleen een prototype, maar ook een deel van een verhaal over hoe het uiteindelijke product tot stand gekomen is.

[Reactie gewijzigd door ard1998 op 29 oktober 2018 11:20]

Anoniem: 181786
@yorroy29 oktober 2018 11:00
De Wii was min of meer een opgevoerde Gamecube. Kan heel goed zijn dat dit prototype wel werkte en dat er ook probeersels op te spelen waren.
Dat verklaart waarom de Wii backward-compatible was met de Gamecube. Behalve dan die Wii Mini.
De Gamecube (GC) en Wii hebben beiden een PowerPC CPU. De GC draait op 485 MHz. De Wii op 729 MHz, maar had een GC-modus. Daarin werden dingen als USB uitgeschakeld en gingen de CPU en GPU op de snelheid van de GC draaien. GC spellen draaien dus native op de Wii :) Op de Wii Mini was dit ook nog te doen via homebrew en de usb adapter voor de GC controllers.

Ook de Wii U heeft een PowerPC CPU, deze keer op 1.24 GHz met 3 cores. Deze heeft een Wii modus. Helaas geen officiële GC modus, maar vanuit de Wii modus kan je via homebrew spellen in de GC modus starten. Via de officiële Wii U GC adapter kan ik zelfs met GC controllers spelen. Er is dus vanaf de Wii U 3 generaties aan Nintendo spellen praktisch native te spelen.

Dat is de reden dat de Wii U gewoon in mijn huis blijft staan zodra ik een Switch (welke geen PowerPC architectuur meer heeft) heb. En Mario Maker op de Wii U, dat ook :)

[Reactie gewijzigd door job_h op 29 oktober 2018 11:39]

Los daarvan is de beeldkwaliteit vaak ook beter via de Wii (GC spellen) vermits je de componentkabel gebruikt. Deze kabel (component) bestaat ook voor de GC maar is erg aan de prijs.

Ik heb ze ook allemaal staan (GC, Wii, WiiU en eigenlijk de overige consoles ook wel :+ ) maar het is mooi om te zien hoe backwards compatibility in zijn werk gaat (native of emulatie). De One doet het tegenwoordig ook erg goed als het aankomt op de 360 games.

Andere voorbeelden zijn de Gameboy Player voor de Cube of de Super Gameboy voor de SNES. Deze had ik meen ik de gehele hardware van een Gameboy in zich. De Powerbase converter voor de MD hoefde verder weinig te doen gezien de MegaDrive al de chips van het Master System in zich had.
Anoniem: 120539
@yorroy29 oktober 2018 11:11
Maar wat is de meerwaarde van dit prototype. Je kan er toch eigenlijk niks mee?
Voor een tech-museum (en wellicht ook een desgin-museum) is dit natuurlijk een buitenkans; dit is een bijzonder zeldzaam artikel waarvan de techniek uiteindelijk een behoorlijk succes is geworden/geweest.
Lijkt mij ook wel een bepaalde verzamelwaarde te hebben aangezien er niet veel van gemaakt zijn.
Prototypes worden in de wereld van verzamelaars in de regel gezien als "Holy Grales". Dit omdat ze a) vaak het begin van nieuwe ontwikkelingen prijsgeven, b) uniek (en dus zeldzaam, waardoor gewild) zijn en c) in de regel voor een zeer klein publiek beschikbaar zijn geweest. Dat maakt het toevoegen van zo'n item aan een verzameling zo leuk. Zeker in thematische verzamelingen is zo'n proto vaak het topstuk. Da's de meer'waarde' (alle waarde is relatief).
De nunchuck is verbonden met een RJ45 connector inderdaad. de rede is omdat je niet zomaar een geheel nieuwe connector gaat maken voor een prototype in het geval dat je het compleet schrapt. pas als je een definitief prototype hebt of echt een releasemodel, maak je er een eigen connector op. momenteel kun je de wii motion plus/nunchuck connecttor nog vinden op hun classic systemen en respectievelijke controllers.
Maar wat is de meerwaarde van dit prototype.
Een prototype is een vroeg model van een product, handgemaakt of via rapid prototyping, waarmee optredende krachten, de werking of passing van onderdelen wordt getest en de productie wordt voorbereid.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Prototype
Erg blij dat dit nooit de markt heeft gehaald.

De Gamecube is daarmee het enige gimmickloze discbased systeem dat Nintendo ooit op de markt heeft gebracht en daarmee (voor mij persoonlijk) de beste discbased console die ze ooit hebben uitgebracht.

Nintendo bedenkt al jaren leuke gimmicks, implementeren vervolgens deze gimmicks om er uiteindelijk weinig tot niets mee te doen.

-Motion controls waren vaker hinder dan verruiming.

-Wii ballanceboard is nooit een fatsoenlijke game voor ontwikkeld.

-Wii U tablet controller te weinig en verkeerd benut.

Zal er ooit nog een dag komen dat Nintendo met een normale console op de markt komt, of is dat na 3 gimmick-consoles oprij een taboe geworden?
Terwijl de balanceboard misschien niet breed ondersteund of gebruikt was, waren de motion controls meer dan een gimmick IMHO. Mario Galaxy 1, 2, Mariokart, Zelda: Twillight Princess, ... zijn volwaardige, goede games en ze maakten allemaal volledig gebruik van de motion controls. Ik ervoer dit nooit als een hinder, integendeel zelfs. Verder zijn er ook de Wii Sports (resort) en Wii Play, alhoewel zeker Wii play vooral een demo van het systeem was.

De Wii U heb ik geskipt wegens die lompe tablet (ik wou gewoon een Wii met HDMI en de nieuwe games, niet zo'n raar onhandig groot tablet ding).

De switch daarintegen ben ik enorm tevreden van en de joycons etc zou ik zeker geen gimmick noemen. Thuis op tv, in de luchthaven handheld, op de trein of het vliegtuig elk met een joycon. Wanneer wat meer mensen meespelen speelt elk met 1 joy-con, wanneer je met 2 speelt kan je 2 joycons combineren voor wat meer ergonomie. Oorspronkelijk gekocht om op TV te spelen (en dan zou je de portable modus als gimmick kunnen bestempelen), maar dat veranderde al snel.

Denk dat bij dit prototype vooral de kabel in de weg zou zitten, gezien je bij Wii net bewegingsvrijheid nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door bertware op 29 oktober 2018 11:40]

Juist in SMG en TLOZ TP (thank god for the GC version) vind ik de motion controls verkeerd geïmplementeerd en bovendien forced in, ipv optioneel.

Games waarin het goed geïmpliceerd is en echt een meerwaarde vormt zijn IMO Wii Sports, de Trauma Center games, Punch out (waarin de motion controls zelfs optioneel zijn + ballance board werkt)
Vallen de classic 'remakes' ook onder gimmicks?
Sommige GC games zoals Mario tennis en Metroid Prime zijn heruitgebracht op de Wii met motion control gimmick, of doelde je daar niet op?
Ik doelde op de consoles, excuus!
Die vallen IMO meer onder goodies.
Dit heeft de markt wel degelijk gehaald, en het hete de Wii...
Aan de vorm van de controller en nunchuck te zien waren dit prototypes van voordat Wii bestond.
Dit niet, want dit was voor de GC bestempt en niet voor de Wii.

In die context bedoelde ik het. ;)
Zonder de Wii had Nintendo überhaupt niet meer bestaan ben ik bang. Voor mij is de GameCube de beste console ooit, maar dat ding verkocht totaal slecht. En dat is triest. De GameCube was de console waar Nintendo naar mijns inziens 'all out' ging. Alle grote Nintendo franchises kregen releaseset dikke graphics en soundtrack en ook veel mature games. Het mocht helaas niet baten. De weg van gimmicks waarvan het trieste Donkey Konga de weg heeft geplaveid
gaaf hoor! ik hou er wel van dat dit soort obscure apparatuur word gevonden heerlijk om te zien hoe dit in die wereld allemaal geheim word gehouden net als de PlayStation (van nintendo en sony) ik zit dan ook vaak op assemblergames omdat daar dit soort dingen ook vaak voorbij komen en zelfs worden verhandeld.
maar waren eigenlijk van origine voor de GameCube bedoeld
Dit is natuurlijk niks meer dan een hele grote aanname die nu min of meer als feit word verkondigd.

Een veel aannamelijkere verklaring is dat ze prototypes hebben gemaakt voor de Gamecube om verschillende (game) concepten mee te testen terwijl de uiteindelijke Wii hardware nog in ontwikkeling was.
Welke Wii hardware was nog in ontwikkeling?

Een Wii is niet veel meer dan een GC met motion controls.
De seriële connector tussen mote en nunchuck wordt ook gebruikt bij oude Dolphin development kits voor de controllers aan te sluiten.

Heb zelf vandaag mijn Gamecube nog gerepareed en terug aan de gang gekregen.
Staat nu lekker WindWaker te draaien :)

Gamecube is een van mijn favoriete consoles. Heb er zoveel tijd in gestoken dat het niet meer kan.

Een tijdje terug nog een HDMI mod uitgevoerd (vervangt de overpriced Gamecube Component Cable) en een WaspFusion geïnstalleerd om alles naar 480p te forceren en mijn games van SD kaart te lezen.

Heb zelfs nog een filmpje die ik voor een klant heb gemaakt waar ik die “Omega” Gamecube showcase en uitleg.

https://youtu.be/OL8YC8b0TBI

Het vermelde powercycle probleem is ondertussen wel al verholpen.

[Reactie gewijzigd door bakuku op 29 oktober 2018 13:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee