Marine VS gaat periscoop van onderzeeër bedienen met Xbox-controllers

De Amerikaanse marine gaat Xbox-controllers gebruiken in onderzeeërs van de Virginia-klasse. De bemanning van de vaartuigen gebruikt ze waarschijnlijk niet voor een potje Naval Assault; de controllers worden ingezet om de periscopen te bedienen.

De periscoop in de onderzeeërs wordt normaal gesproken bediend met een joystick en een controlepaneel van wapenfabrikant Lockheed Martin, maar deze bediening bleek nogal zwaar en onhandig te zijn, en vergt vele uren training voordat de bemanning er goed mee overweg kan. Daarnaast kost dit bedieningssysteem 38.000 dollar.

De oplossing blijkt een Xbox 360-controller te zijn. Volgens Lockheed Martin was de bemanning met de Xbox-controller intuïtief in staat om binnen enkele minuten uit te vogelen hoe de periscoop moet worden bediend. Deze controllers kosten ongeveer dertig dollar.

Deze besparing past bij dit type onderzeeërs, die zijn ontworpen als een goedkoop alternatief voor de duikboten uit Seawolf-klasse. Vooral de computers en de netwerkapparatuur worden gemaakt uit goedkope onderdelen die al beschikbaar zijn, en dus niet speciaal zijn vervaardigd voor dit type onderzeeër.

De dertien tot nu toe voltooide onderzeeërs uit de Virginia-klasse hebben geen traditionele periscoop in de vorm van een buis waar slechts één persoon doorheen kan kijken. De periscoop op deze onderzeeërs heeft camera's met een hoge resolutie, die 360 graden kunnen draaien. De beelden daarvan worden getoond op grote schermen in de controlekamer, zodat iedereen ze kan zien.

Onderzeeërs uit de Virginia-klasse zijn relatief moderne aanvalsduikboten, die bewapend kunnen worden met Tomahawk-kruisraketten, antischeepsraketten, mijnen en torpedo's. De vaartuigen worden aangedreven door een nucleaire krachtbron.

Een bemanningslid test de Xbox-controller in een testruimte op het vasteland. De foto is afkomstig van de US Navy.

Door Joris Jansen

Redacteur

19-09-2017 • 12:53

103 Linkedin

Reacties (103)

103
99
58
5
0
16
Wijzig sortering
Xbox controller, wat als de vijand een muis + toetsenbord heeft? Dan ben je met de controller toch echt in het nadeel :P

Maar even zonder gein. Ik wordt blij van zulke berichten. De Xbox controller en de playstation controllers zijn erg lang doorontwikkeld en doordacht, en veel mensen kennen ze. Mooie ontwikkeling dit.
de EOD en het leger van de US gebruikt naar mijn idee al langer console controllers, al jaren geloof ik.

https://www.wired.com/2007/06/us_army_using_x/ is uit 2007 :X

[Reactie gewijzigd door Proxx op 19 september 2017 13:30]

Het is geen uitzondering dat diverse defensieonderdelen niet met elkaar communiceren en daarmee ontwikkelingen samen op-, doorlopen. (Zgn. het wiel opnieuw uitvinden)
Ik maak me meer zorgen over het feit dat ze nucleair worden aangedreven, proberen we op het land de kerncentrales te verminderen gooien ze er steeds meer in het water....
Yeah, kerncentrales leveren altijd nog meer dan hele windparken bij elkaar. De domste fout die onze regering gemaakt heeft om kerncentrales uit te fuseren.

De manier waarop deze bronnen gebruikt wordt is bijna geruisloos en heb je veel minder brandstof nodig.
Kernfusie is geniaal, wat is daar god spelen aan? Man als we dat onder de knie krijgen zijn onze energie problemen voorbij.

Hier een geopolitiek probleem, 65% van het gas dat we importeren in EU komt uit Rusland. Als putin de kraan dicht draait hebben we een groot probleem. Liever wat extra kernreactoren erbij, dan zijn kernbommen op ons gericht.

Natuurlijk zijn kernrampen vreselijk en het afval vreselijke troep, maar CO2 uitstoot gaat ons ook de kop kosten. Daarbij is er nu al tekort aan medische isotopen voor kanker bestrijding, dus daar hebben we sowieso al een oplossing voor nodig.
Kernenergiereactoren produceren geen medische isotopen. Dat is juist de reden van die schaarste. De reactor in Petten is een van de weinige plaatsen ter wereld waar ze die maken.

Dus dat heeft niets met het energievraagstuk te maken.

Idd zou fusie geniaal zijn. Maarja..

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 20 september 2017 01:10]

Ja klopt, helemaal gelijk in. Maar Petten is aan vervanging toe, en dat gaat niet gebeuren door de courante houding tegenover nieuwe reactoren. :'(
Dan vraag ik me af wanneer er een game uitkomt waar je denkt dat ie hyperrealistisch is maar in werkelijkheid ben je stiekem echt mensen aan het dood maken.
Als ze 'm nou maar niet vergeten op te laden...
Ik zie toch echt een draadje op de foto ;)
Ze kunnen de controllers natuurlijk vastmaken met een altijd ingeplugde usb kabel erin. Net zoals bij de demopods waar de controllers ook vastzitten.
Op die manier zijn controller altijd vol en je kan ze niet kwijtraken.
Je ziet dit soort evoluties meer en meer. Jonge militairen zijn meestal opgegroeid met een controller in hun handen en zijn hier dus goed mee bekend.
Je bespaart dus niet alleen op hardware, maar ook op training.
Als ik een robot kon besturen die "kon vechten met de vijand" hebben ze aan mij een goeie. 3500 uur Halo 3 :/
Alleen als je beloofd niet te rage quitten.
Ouwe rage quitter. :)
Ik vind dit echt een zeer geslaagde grap. :)
Ligt eraan of crossplay ingeschakeld is? :')
Of de controller begint te trillen wanneer er gevaar dreigt. :*)
Dan zullen ze niet moeilijk moeten doen over crossplay en de boot afhaken :P
"De vaartuigen worden aangedreven door een nucleaire krachtbron."

Vraag me af hoe dat er precies uitziet... En hoe veilig is dat voor de bemanning, laat staan het milieu als zit een incident voordoet.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 19 september 2017 13:10]

De eerste Russische nucleaire onderzeeers hadden inderdaad last van lekken van radioactiviteit door hun constructie. Om de staven the laten dalen en stijgen, gebruikte de Russen een mechanisch systeem waardoor er openingen in de reactor zaten. Amerikaanse onderzeeers zijn altijd veilig geweest voor hun bemanning, doordat ze een systeem met magneten gebruiken. Daarom zijn er geen openingen in de reactor nodig en dus geen lekken.

Bij ongelukken met nucleaire boten is er inderdaad sprake van risicos. De Amerikaanse boten en de moderne Russische zijn tot nog toe veilig gebleven (de Tresher is compleet aan gruzelementen gedrukt door de waterdruk bijvoorbeeld en de Kursk lekt (nog) niet.). Maar oudere Russische boten lekken wel. Gelukkig is water een natuurlijke isolator voor radioactiviteit.
Je klinkt alsof dit nieuw voor je is. Maar het werkt hetzelfde als hoe je thuis je xbox aandrijft door een nucleaire krachtbron: gewoon via stroom opgewekt in een kerncentrale. Die stroom drijft een schroef aan, of wat voor fancy stille manier ze precies hebben.

[Reactie gewijzigd door Aikon op 19 september 2017 18:39]

Beetje offtopic:
Stroom opwekken met een stoomturbine levert nog behoorlijk wat geluid op (kernreactor verhit het water en drijft daar de turbine mee aan1). Dat kernonderzeeërs stil zijn heeft meer te maken met goede isolatie denk ik.

1 Mocht ik het mis hebben, dan hoor ik het graag :+

Er is wel onderzoek naar energieomzetting op andere wijze gedaan;
Since the 1980s, MU researchers have worked to develop electrical power from a nuclear light bulb, which is a way of generating hydrogen, electrical power and laser energy directly from nuclear reactions. The nuclear light bulb was based on the Photon-Intermediate Direct Energy Conversion (PIDEC). PIDEC converts the high-grade ion energy to photon energy. In addition to improved efficiency, the PIDEC process also promises advantages in volume, mass and cost.
Maar;
Currently, the only method to convert nuclear technology into electricity is through nuclear fission. In the process, water is heated to create steam. The steam is then converted into mechanical energy that generates electricity.
Bron: http://munews.missouri.ed...-prelas-energy-summit.php

[Reactie gewijzigd door Drumatiko op 19 september 2017 18:22]

Ik denk dat ze een "conventionele" schroef en een kleine kerncentrale bedoelen. Die zitten al jaren in duikboten, omdat ze daardoor langduring onder water kunnen blijven (geen grote accu/diesel nodig, waarbij vooral die laatste het onderwater niet zo lang doet).

Hoe veilig dat is? kijk maar naar de Kursk, boot aan puin maar de reactor geeft geen kik.
(geen grote accu/diesel nodig, waarbij vooral die laatste het onderwater niet zo lang doet).
Tegenwoordig kunnen ze de diesels ook gedurende langere tijd onder water gebruiken door de benodigde zuurstof op te slaan. Ik geloof dat de maximale tijd niet publiek is maar het word aangenomen dat dat tot 18 uur aan een stuk kan.
Wat niks is vergeleken met nucleaire onderzeers, die kunnen onderwater blijven totdat het eten opraakt.
Zelfs daarna kunnen ze nog onder water blijven.
Een stuk beter dan een lading diesel lijkt me.
Dat sowieso. Je kunt een dieselgenerator nu eenmaal niet aan de buitenkant ophangen ;)

Tot op heden lijkt het dus nog altijd goed te gaan, ook bij incidenten vanwege vol automatische uitschakeling bij incidenten (dus geen meltdown) en zeer dikke wanden die enorme schokken aankunnen. De bemanning is dan allang dood, maar de generator zal nog steeds niet gaan lekken.
Zelfde als ze al decenia lang doen ;)
Het gaat wel eens mis, zoals de Russische Kursk die onderging tijdens een training of de USS Thresher, geen chernobyl op zee gelukkig.
Kernonderzeeërs bestaan al heel lang. De eerste (USS Nautilus) werd in de jaren vijftig al door Amerika in gebruik genomen. De kernreactor is zwaar afgeschermd en straling wordt altijd gemeten zodat het gezondheidsrisico voor bemanning minimaal blijft.
En makkelijker te vervangen. Mocht de controller stuk gaan kan je hem heel simpel vervangen door een andere.
En makkelijker te vervangen.
Dat is in praktijk waarschijnlijk niet zo.
Op het moment dat ik een CE gecertificeerd systeem maak moet ik relais gebruiken met een safety certificaat, die 10x zo duur zijn als het zelfde relais zonder.

Waarschijnlijk moet defensie voor elke nieuwe controller eerst een aantal kwaliteits-testen doorlopen, omdat dit simpelweg geen industrieel product is. Zoals kijken of alle buttons goed zijn aangesloten. Of er geen soldeer druppels zijn achtergebleven die los kunnen raken etc.

Zelf snap ik wel dat ze steeds vaker apparatuur gebruiken waar de militairen in hun jeugd mee heeft leren werken. Anderzijds is het geen industrieel product, dus zijn voor bepaalde risico's geen maatregelen genomen. B.v. wat gebeurd er als draadbreuk optreed tijdens het bedienen, kan de periscope dan ga tollen?
Waarschijnlijk moet defensie voor elke nieuwe controller eerst een aantal kwaliteits-testen doorlopen, omdat dit simpelweg geen industrieel product is. Zoals kijken of alle buttons goed zijn aangesloten. Of er geen soldeer druppels zijn achtergebleven die los kunnen raken etc.
Klinkt heel gek, maar ik zweer je dat het waar is. Een Navo eenheid die drones bestuurd met dezelfde controllers sluit ze eerst een weekje aan op de Xboxen in de kantine. Dan zijn ze zeer grondig getest.
Nu is de vraag of de controller vatbaar is voor virussen (er zal immers een microcontrollertje in zitten?).

Daarnaast is de Xbox controller wel iets dat zich over tijd (en in aantallen) redelijk bewezen heeft en kun je bij een zelf geproduceerd product ook niet uitgaan van de veiligheid.

Ook verwacht ik dat ze wel een failsafe stopsysteem hebben.
Ik neem aan dat de hardware tussen de controller en periscoop dat soort dingen afvangt, om in ieder geval te zorgen dat er geen schade of gevaar kan zijn. Doet de controller het niet goed? Pak je een andere. Voordeel van dit is dat het relatief goedkoop is en je makkelijk een voorraad van tientallen controllers kan hebben. Het is tenslotte ook een gebruiksvoorwerp dat onderhevig is aan slijtage. Vroeg of laat ga je heus problemen ervaren, industrieel product of niet. Deze oplossing is echter velen malen makkelijker en goedkoper om te onderhouden / vervangen.

Edit: Ik denk dat zo'n controller best makkelijk door te testen is met een calibratie programma, kijken of alle knoppen reageren en de sticks de juiste ranges / dead zones hebben etc. In enkele minuten gebeurd.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 19 september 2017 13:20]

Komt bij dat ze deze controllers tien tegen één kunnen gebruiken vanwege de analoge sticks die er op zitten vanwege hun hogere resolutie én je die wel degelijk dient te kalibreren wil je ze precies kunnen gebruiken.

Klinkt voor menigeen misschien opmerkelijk maar het komt niet zo maar dat Intel nog niet zo lang geleden op verzoek van de defensie-industrie in de V.S. weer analoge chips is gaan produceren. Die zijn nodig voor precies richten van o.a. wapensystemen.

[Reactie gewijzigd door repeP op 19 september 2017 17:08]

Een mogelijk probleempje is dat consumenten elektronica geen loodhoudend soldeer mag bevatten. Die regel geldt voor EU. Maar mogelijk past de fabrikant dat toe voor de gehele productie.
Soldeer zonder lood heeft wat nare eigenschappen zoals het feit dat migratie groter is. Maar ook dat gemakkelijker whiskers vormen die kortsluiting kunnen veroorzaken.
Met goede opslag en klimaatvoorzieningen is het allemaal beheersbaar. Maar... de military, hè. Gewoon korter gebruiken...
alleen zal zo'n xbox controller een stuk sneller kapot gaan.
Voor zolang ze nog op de markt zijn...

Maar goed, voor deze prijzen koop je natuurlijk gewoon een stevige voorraad in.
Er zijn zelfs ook veel 3rd party alternatieven. Mocht iemand het apparaat moeten bedienen maar echt hele grote handen hebben, dan kan je gewoon een custom controller erin prikken. Wat dat betreft wel een goede oplossing.
Waarom een 360 controller?
De xbone is stukken beter.
Wilde gok: omdat de 360 controller ook verkrijgbaar is met draadje en dus zonder batterij. Draadloze functionaliteit is uiteraard overbodig, maar de belangrijkste reden zal zijn dat ze liever geen consumer lithium batterijen aan boord van een onderzeeër met kernreactor hebben.
Ik denk, dat ze storingsvrij willen werken.
Op zo'n boot zal al genoeg draadloos gaan wat storingsgevoeliger is.
Denk je? Ik had juist verwacht dat er niets draadloos op een duikboot zit en alles met draad is. Om zo de positie niet weg te geven door constante signalen van welk type dan ook
Ik denk dat ze niet even vandaag besloten hebben om een XBox controller te nemen, maar dat dit al langere tijd in een traject van onderzoek, testen en acceptatie zit en er toch nog geen XBone controller was. Zeg maar dezelfde reden waarom veel bedrijven 1 of 2 Windows-versies achter lopen omdat het een lange procedure is om alles uitgebreid te testen.
Gaat om de analoge sticks op de controller.
De oplossing blijkt een Xbox 360-controller te zijn.
De vaartuigen worden aangedreven door een nucleaire krachtbron.
Wat een contrast hahaha!
Dat valt toch wel mee. Of denk je dat de knopjes om Tomahawk te lanceren van goud gemaakt zijn?

De reden voor een reactor is heel simpel: je wilt lange tijd op zee (en onderwater) kunnen zijn zonder dat je moet tanken. Bovendien heeft een nucleaire reactor geen zuurstof nodig om te werken, terwijl een diesel sub dat wel nodig heeft, kun je weer langer onder water blijven.

En ze genereren een hoop meer power.

Dus de oplossingen zijn in beide gevallen gewoon het beste voor de situatie. Een operator kan beter met een controller overweg en een sub kan beter werken met een nucleaire reactor.
Tevens is een reactor vele malen stiller dan een luidruchtige dieselmotor. Ook wel handig om vijandige boten te ontlopen.
Wanneer elektrisch wordt gevaren (in de nabijheid van een vijand altijd) is dit weer stiller dan nucleair!
Is dat niet hetzelfde dan? Die nucleaire krachtbron maakt toch elektriciteit, wat dan vervolgens de motor weer aandrijft? Tevens zet je de nucleaire bron niet zomaar even uit, dus die blijft gewoon draaien denk ik.
Een electro-diesel boot gebruikt zijn diesels wanneer aan de oppervlakte gevaren wordt. Hij vaart op accus wanneer hij onder water zit. Dan staan de diesels dus uit. Moderne electro boten hebben alleen nog maar een electrische aandrijving waarbij er een motor op fossiele brandstof draait wanneer het schip boven water is om de accus op te laden. Maar wanneer alleen gevaren wordt op accus, is de electro boot stiller. Dat komt omdat er minder bewegende onderdelen in het hele aandrijfsysteem zitten. Nucleaire boten bevatten bijvoorbeeld een stoom turbine om de electriciteit op te wekken en die blijft draaien terwijl je onder water zit.
Een reactor is helemaal niet stil, nucleaire onderzeeers behoren tot de lawaaiigste ter wereld.
De Nederlandse dieseltjes behoren na bijna 30 jaar nog steeds tot de beste onderzeeers voor rondsneaken.
Een reactor kan nooit stilstaan, dan smelt ie door/gaat ie permanent uit, dus moet altijd de pomp van de koeling draaien en de turbine staat meestal ook niet stil.
Dat valt toch wel mee. Of denk je dat de knopjes om Tomahawk te lanceren van goud gemaakt zijn?
€38.000 kost het systeem normaal, dan zijn de knopjes zeker hun gewicht in goud waard!

Een Xbox controller is een speeltje en daar staat dan een nucleaire krachtbron tegenover. Vond het wel een mooi contrast. Want die krachtbron is verre van een speeltje. :P
Een Xbox controller is een speeltje
De eerste elektrische joystick werd in 1926 ontwikkeld door de United States Naval Research Laboratory.
Je kunt dus stellen dat de controller altijd al een militaire achtergrond had.
maar hoe ingewikkeld kun je het besturen van een periscoop maken? het is een ding waarmee je boven het wateroppervlak kunt kijken, wat ook rond kan draaien. veel meer hoeft zo'n ding toch niet te doen?
Misschien nog inzoomen?
Anders zou ik zeggen.. zet 8 camera's in een circel en je heb continue 360 graden zicht :) hoe minder bewegende delen hoe beter.
Dat doen ze dus ook :) En je hebt controle nodig over:
- stijgen/dalen mast
- zoomen
- verticale tilt van de camera
- switchen tussen verschillende modi (normaal, laag licht, tegen de zon, infrarood, ultraviolet, etc)
En dan een HTC Vive aansluiten zodat je beter rond kan kijken, slim! ;)
Voor de volledigheid had er best een plaatje van de duikboot in kwestie bij geplaatst kunnen worden....
https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia-class_submarine
Optical fiber fly-by-wire Ship Control System i.p.v. hydrolisch, 1 nucleaire reactor (1 x vullen goed voor 33 jaar energievoorziening) en water-jet voortstuwing i.p.v. een schroef.
Goedkoop type van 2,7 miljard.
Ik heb al vaker op tv aanvalstuig met een Xbox controller gezien. Betrof, volgens mij, het bedienen van een voorraadrobot.
Begin nu wel te twijfelen of het geen prototype was :/
Periscoop met aim assist ? ;)
Dan ook nog een wallhack, waarna je wordt duikboot gebanned tijdens de oorlogvoering, vanwege cheaten... :+
Clipping hack, cheater bevind zich onder de water plane
En als het even weigert of er gaat een kop koffie overheen haal je de controllers uit de mess.
Draadloze controlers zou ik niet gebruiken in dat geval.... ;-)
Inderdaad, detecteert de vijand de bluetooth of zoiets dan zit je in de nesten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee