Internet Archive laat gebruikers Macintosh-programma's in browser draaien

Apple schept met elk persbericht dat het bedrijf uitstuurt, nog altijd op over de Macintosh uit 1984. Wie die computer weer eens wil laten herleven of wie eens met de software wil spelen van dat apparaat, kan dat vanaf nu doen in de browser, via Internet Archive.

Apple eindigt elk persbericht met een alinea die als eerste zin heeft 'Apple revolutionized personal technology with the introduction of the Macintosh in 1984'. Wie nu 35 jaar of jonger is, heeft vermoedelijk zo'n computer alleen op een stoffige zolder of helemaal nooit in actie gezien. Het is een van de vroegste voorbeelden van een grafische interface voor desktops die veronderstelde dat de gebruiker een muis had. Het was weliswaar niet de eerste, die eer gaat naar de Xerox Alto uit 1973, maar Apple was er redelijk op tijd bij.

Internet Archive heeft nu een Macintosh-emulator en bijbehorende software online gezet. Niemand hoeft daarvoor op een rommelmarkt een antieke Apple-computer op te kopen, want dat werkt via elke moderne browser. In de collectie staan spelletjes als Space Invaders en Dark Castle, maar ook programma's als MacWrite en MacPaint. Microsofts aandeel in software voor de Mac blijkt ook uit de collectie, want Microsoft Chart en Flight Simulator zijn ook te vinden.

Internet Archive publiceert wel vaker collecties van oude software. Zo kwamen eerder arcadegames online, maar ook Amiga-titels en dos-games.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-04-2017 • 13:37

38 Linkedin

Reacties (38)

38
38
21
2
0
14
Wijzig sortering
Leuk, maar in mijn herinneringen was het grafisch allemaal veel mooier. De goeie oude tijd dat het computergebeuren allemaal nog een beetje pionieren was.
Het wàs ook mooier! Ik zie bijvoorbeeld Mac OS 7.0.1 helemaal in bitmap zwart wit.. Afhankelijk van je hardware was dit al in 256 of 'duizenden' kleuren.

http://cdn.cultofmac.com/...-b2c34e1595ea-780x585.jpg

:) EdwinRijkee, je merkt terecht op dat er van alles niet klopt aan dat voorbeeld, maar het punt wat ik probeer te maken is inderdaad dat Mac Systeem 7 er veel beter uit zag op een standaard Mac, met grijstinten en kleur. Hier een nieuwe poging:
https://s32.postimg.org/e...m_2016-05-09_19_22_29.jpg

@RSpanjaard Je heb het mis. De Mac had al kleur in 1987, maar waar het vooral om gaat: Nu is alles in bitmap, ook het materiaal uit begin jaren '90 wat getoond wordt. Dat is niet representatief, zie mijn uitgebreidere reactie verderop.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 18 april 2017 14:33]

Mac OS 7 is wel van 1991, volgens mij gaat het in het artikel over 1984. De eerste Macintosh had GEEN kleur. Dat was een fantastische machine, tot de Atari ST en de Amiga op de markt kwamen in 1985, slechts één jaar na de Mac... Het duurde toen nog vijf jaar (1990) voor de eerste Mac met kleur werd uitgebracht.
Mac OS 7 is wel van 1991, volgens mij gaat het in het artikel over 1984. De eerste Macintosh had GEEN kleur. Dat was een fantastische machine, tot de Atari ST en de Amiga op de markt kwamen in 1985, slechts één jaar na de Mac... Het duurde toen nog vijf jaar (1990) voor de eerste Mac met kleur werd uitgebracht.
Inderdaad, wij van het "Amiga kamp" lachten juist altijd de Mac gebruikers uit met hun crappy z/w schermen, bliep geluidjes en natuurlijk zonder multitasking.

Standaard vraag voor een mac gebruiker was of hij een floppy kon formatteren terwijl hij iets anders aan het doen (bijv verhaaltje tikken). Goede oude tijden... :P
Wij reageerden dan altijd of jullie het niet irritant vonden dat jullie uren zaten te wachten tot je file op een floppy werd geschreven om vervolgens te horen dat er net niet genoeg plaats was op de floppy. De Mac gaf je van te voren heel fijntjes aan dat de file die je daar wilde plaatsen, te groot was voor de beschikbare ruimte en hoeveel ruimte je eigenlijk te kort kwam.
Wij reageerden dan altijd of jullie het niet irritant vonden dat jullie uren zaten te wachten tot je file op een floppy werd geschreven om vervolgens te horen dat er net niet genoeg plaats was op de floppy.
Nou uren... Een Amiga floppy van 880K was in een minuutje wel vol hoor.
Maar de holy war is blijkbaar nog niet over :P .

Ik heb zelfs nog MacOS op een Amiga gedraait. Met Shapeshifter, de voorloper van Basilisk II wat hieronder in de thread genoemd word. Shapeshifter draaide MacOS op een gegeven moment (Toen de 68060 populair werd) sneller op een Amiga dan op een originele Mac. Daar kreeg ik de Mac gebruikers altijd helemaal stil mee; even de Workbench naar beneden trekken om de daaronder parallel draaiende Mac te laten zien. Kon de Mac eindelijk toch nog multitasken :) .
Ik denk dat je hier niet kan spreken van "de Amiga" en "de Mac". Hoe een bestand gekopieerd wordt hangt vooral af van de programmeur van het kopieerprogramma/file manager/etc. Ik kan op de Mac een programma schrijven dat geen controle uitvoert, en op de Amiga een programma schrijven dat wel een controle uitvoert.

Wat de snelheid betreft: de standaard Amiga diskdrive las 20 kB/s en schreef 10 kB/s, gewoon nette snelheden voor die tijd. Dus hoe je aan 'uren' komt?

Wat wél bijzonder was, was dat de Amiga 880 kB op een DS/DD 3,5" disk kwijt kon, waar de IBM PC op 720 kB bleef steken en de Mac op 800 kB.
Bij onze computerclub was het vooral Commodore vs. MSX, daar was geen Mac te bekennen. Zegt ook wel wat eigenlijk...
Mac kostte 10k guldentjes. Dat hielp ook niet.
Verder heel andere doelgroep.
jonge jonge wat heb ik aan die dingen verdiend. De marge was ook nog eens bijna 40 procent voor de grotere dealers
Mac was pure rommel. Wij leerden van apple hoe we de klant moesten afleiden als die floppies eeuwig aan het ronddraaien waren.
Uiteindelijk toch goedgekomen.
Ikzeglekkerniehoeikheet

[Reactie gewijzigd door herpideperpi op 19 april 2017 05:43]

Volgens mij gaat het artikel over Archive.org's Mac software archief https://archive.org/details/softwarelibrary_mac wat duidelijk niet stopt bij 1984, aangezien er ook software in combinatie met bijvoorbeeld MacOS 7 uit 1991 op staat. Toch zie je ook daar nu alléén bit-map zwart-wit beelden en dat is zeker niet representatief voor de Mac. Sterker nog, Apple had al kleur toen Microsoft hun 'Windows' nog moest afkijken van het Macintosh OS.

De eerste Macintosh met kleur was de Macintosh II uit maart 1987. Alleen de periode 1984 tot maart 1987 was alle hardware zwart-wit en dan nog kende dat systeem grijswaarden (en zelfs een fake-kleurensysteem met een overlay over de monitor.. haha). Dat er alleen software in zwart-wit (en ook nog eens alleen in bitmap) getoond wordt is opvallend, omdat er voorbeelden bij zijn van bijvoorbeeld 1991 / System 7.0.1. — Voor velen hun eerste Mac-ervaring. En die was al in kleur of in ieder geval in grijstinten.

Dat dit nogal afwijkt van de realiteit blijkt met name uit het feit dat het programma 'Macintosh Basics' – een interactieve introductie / uitleg over hoe de 'desktop / windows' interface werkte, niet eens op wil starten vanwege 'Wrong Color Resolution'. Ik kan me nog goed herinneren dat ik deze 'introductie' doorliep. Overigens gemaakt in MacroMind Director.

De Mac betekende met name voor drukkerijen, uitgeverijen en dergelijke de omslag naar een totaal andere, digitale aanpak. Ik durf gerust te zeggen dat de grafische industrie verreweg de grootste afnemer was van Macs in de jaren negentig.

Die bedrijven namen een Mac mét een kleuren-videokaart en kleurenmonitor erbij want voor hen was dat cruciaal. Soms met een grotere grijs-tinten monitor en een kleinere kleurenmonitor ernaast, maar er zullen maar heel weinig Mac-gebruikers zijn die zich de Mac met alleen een zwart-wit scherm, laat staan een bitmap z/w scherm herinneren.
Volgens mij gaat het artikel over Archive.org's Mac software archief https://archive.org/details/softwarelibrary_mac wat duidelijk niet stopt bij 1984,
Nee, natuurlijk stopt het software-archief niet bij 1984. Dat zou net zoiets zijn als een C64-emulator maken en dan alleen software uit 1982 toestaan. Maar wat staat er bovenaan de website? "A collection of emulated software for the early Macintosh computer, created by Apple as the successor to the Apple II series."
aangezien er ook software in combinatie met bijvoorbeeld MacOS 7 uit 1991 op staat. Toch zie je ook daar nu alléén bit-map zwart-wit beelden en dat is zeker niet representatief voor de Mac. Sterker nog, Apple had al kleur toen Microsoft hun 'Windows' nog moest afkijken van het Macintosh OS.
Dat is apart, want je noemt zelf 1987 voor kleur (terecht, ik had per ongeluk de EINDdatum van de MacII gepakt), terwijl de eerste Windows-versie uit 1985 stamt. En 'afkijken van het Macintosh OS' is zo'n open deur dat ik hem niet kan negeren: Apple heeft dat OS zelf ook afgekeken.
Ik geef toe, ik weet duidelijk dan weer te weinig van MS Windows.

Waar het mij om gaat is, dat de voorbeelden op de site nu geen representatief beeld geven van hoe het er in het echt uit zag. Allicht dat er mensen zijn die het alleen bitmapped gebruikt hebben, maar zelf heb ik systeem 7.0.1 ook nog gebruikt en alle versies van Apple's OS-en daarna, tot nu toe, bij allerlei bedrijven en natuurlijk vind iedereen het in grijstinten of kleur prettiger werken dus dat bitmapped zag je eigenlijk nooit.

Het verschil qua 'afkijken' is dat Apple / Jobs de rechten gekocht heeft voor zij ermee aan de slag ging en zelf elementen heeft toegevoegd. Microsoft nam een licentie voor een paar elementen, gebruikte daarna alle elementen en vervolgens claimde Gates "We're saying that these graphic interface techniques, the ideas, are not copyrightable." Op zich niets bijzonders, behalve dat hij van de rechter gelijk kreeg. Als je dat vergelijkt met hoe, jaren later, dezelfde Amerikaanse rechtbank Apple wél gelijkt geeft in een patentstrijd om bijvoorbeeld een relatief lullige GUI onderdeel 'slide to unlock' voor 110 miljoen dollar, dan is dat op zijn zachtst gezegd eh.. apart. Anderzijds heeft Apple er ook veel van geleerd: De grootste boef wint en Apple doet heel sindsdien heel hard zijn best om dat te zijn. Qua smartphones / tablets laten ze zich de kaas niet meer van het brood eten.
Die beelden zijn wel degelijk representatief voor hoe alles er op de originele Macintosh uitzag. Dat je die monochrome display eigenlijk nooit zag is dus ook onzin, want meer dan dat had de Mac gewoon niet.
Tja, als je blijkbaar niet eens leest wat een ander schrijft ga ik verder geen tijd aan verspillen en houdt de discussie wat mij betreft hiermee op. Succes met trollen verder. :)
Jij schrijft dat Mac OS voor jou pas bij versie 7 begon, en dat je er daarom maar vanuit gaat dat dat voor iedereen geldt. Jij schrijft dat niemand de originele Macintosh gebruikt heeft. En dan ben ik aan het trollen... Flapdrol.
Deze opa van 68 wel. Maar begonnen met apple ][ europlus in 1975 of zo.
Wat een plezier allemaal.
Ik ben het met je eens dat het mooier kon op Macintosh systemen met kleur, maar die screenshot klopt helemaal niets van. Mac OS 8 iconen op System 7, menu balk in Finder venster, Windows mixer icoon voor geluid rechts bovenin, Pentium II CPU op System 7? :+

Het is een programma dat Windows op Mac OS wil laten lijken, zo te zien deze: http://winmac.emuunlim.com/ op zich best leuk gedaan :)
Er zijn ook wel 'echte' plaatjes:

http://vignette2.wikia.no.../latest?cb=20100819232719

http://images.appleinsider.com/leopard-finder-071008-2.jpg

Voornamelijk 8.5 begon grafisch extra's toe te voegen voor meer "diepte" en estethiek (grafisch was de interface naar 32-bit gegaan, waarbij je op ander systemen nog vaak zat 8-bit of 16-bit UI meuk ziet) maar 7 was ook niet zwart/wit en extreem lelijk. Ik denk ook vooral dat in die tijd voornamelijk de kleuren en resolutie die standaard waren erg goed leken als je het naast vergelijkbare systemen van andere fabrikanten had staan.
In herinnering zijn vele dingen mooier dan ze er in het echt uitzien. Dat komt vooral omdat we de goede dingen onthouden van die periode en vooral het positieve willen herbeleven.
Deels klopt het dat het ook een stuk nostalgie is, maar er zit wel degelijk ook verschil in de grafische vormgeving en hoe je dat ten tijde van pixelige lage resoluties waarnam en zelf moest interpreteren. Ik heb het wel eens vaker geschreven, maar juist omdat de resolutie lager en beperkter was moest je zelf meer je fantasie gebruiken om er iets in te herkennen. Toentertijd was er nog het streven en was het ook vernieuwend als het grafische steeds beter werd (van zwart wit naar kleur (4 kleuren, 64 kleuren, 256 kleuren) naar meer pixels op je scherm), tot het eerste moment dat je fotokwaliteit resoluties op de computer kreeg. Er was echt veel te winnen grafisch. Fotorealistische afbeeldingen was bijna wereldschokkend en je moest ook flink wat geld neerleggen voor een grafische kaart die bij wijze van spreken 640x480 met 256 kleuren kon weergeven. De verschillen en vooruitgangen waren erg duidelijk te zien. De videokaarten van tegenwoordig gaan ook vooruit, maar het zijn voor mij persoonlijk geen grote visuele stappen, het is vooral in de details dat het beter wordt.
Toen konden er ook nog 100 foto's op 1 diskette en klaagde je niet over de kwaliteit. Nu heb je 4 diskettes nodig voor een simpele jpeg en wordt er gezucht dat het nog mooier had gemoeten. De techniek verandert met de tijd en wij veranderen mee, net als onze verwachtingen.
Nou valt het te zien welk formaat maar je krijgt heus wel 1 A4 foto in 1,44MB gepropt hoor :+
Tuurlijk, maar het ging me om de vergelijking en doorgaans worden foto's ondertussen wel op 720p en 1080p geschoten, dus is die diskette zo vol. :)
Misschien wel, maar op die eerste 128 k Mac konden alleen enkelzijdige 400k floppy's, de 1,44 mb floppen zijn van veel later.
Mooi dat ze in 1984 op zo'n floppy het hele systeem (systeem 1) hadden staan en het programma, bijv Macwrite of MacPaint en dat je daar ook nog diverse files op kon bewaren, er zat immers geen harde schijf in, ik had toen zelfs de luxe van een externe floppy drive van F.3000,- met een extra mogelijkheid om nog eens 400k op te slaan.
Bij elkaar had ik dus wel 928k aan computerruimte. Overigens kon je er in 85 al een zgn big Mac van maken door de 128k te vervangen door 512k.
Een geintje wat je trouwens ook weer drieduizend gulden kostte. De prijs was trouwens ook de reden dat in de computerclub van Spanjaard zoals hier een stuk boven vermeld werd, geen Macs te vinden waren. Mijn eerste Mac kostte in 1984, bij een speciale aanbieding 9999 gulden, ipv 11.999 gulden, daar kwam dan de extra floppy drive bij van 3000 gulden en een dotmatrixprinter van ruim 2000 gulden. Heb het hele pakket nog op zolder staan en het werkt ook nog steeds. Dat dan weer wel.

[Reactie gewijzigd door Frankev op 19 april 2017 00:41]

Waarom die absurd hoge prijzen? Ik neem aan dat je daar toen wel onderzoek naar gedaan hebt, want 3000 gulden voor een 400k floppydrive was in 1984 ook idioot duur, net als die geheugenuitbreiding. En een matrixprinter van 2000 gulden lijkt mij ook aan de hoge kant, maar ik was toen te weinig met printers bezig om me de markt te herinneren. Kan je nu nog vertellen wat de reden daarvan was?

[Reactie gewijzigd door RSpanjaard op 21 april 2017 14:22]

Nou dat komt vooral omdat in herinnering emoties versterkt worden. Iets wat mooi was wordt dus nog mooier en andersom.
Ik vind het nog steeds mooi. Simpel, maar mooi.

Niet alle GUIs hebben de tand des tijds zo goed doorstaan.
Een jaar of vijftien geleden was ik nog 'bang' dat ik in de toekomst nooit meer DOS-spellen zou kunnen spelen, want de hardware wordt of te snel en/of de software is steeds moeilijker te vinden, maar gelukkig kwam DOSBox toen uit om die ervaring voor de toekomst vast te leggen. Daarna dus een paar jaar terug de mogelijkheid om in je browser DOS-spellen te spelen en dat is ook een gouden zet, want de browser blijft wat dat betreft toch wel de toekomst. Mac-tijd heb ik zelf niet meegemaakt, maar dit initiatief is mooi om voor iedereen te kunnen ervaren hoe het was in de Mac-tijd. De hardware wordt sowieso steeds zeldzamer en of duurder om het zelf thuis te kunnen doen.
Ben "Revolution in The Valley: The Insanely Great Story of How the Mac Was Made" aan het lezen van Andy Hertzveld boek uit 2004, samengesteld door het Mac team zelf. Erg leuke losse verhalen van de Mac. Onder andere heel veel polaroids van de gene die met de UI bezig was, en je ziet daarin langzaam de ontwikkeling die het doormaakte. Natuurlijk ook verhalen over de rol van Steve Jobs, en scans van hun notitieboekjes enzo. Aanrader!
Wie nu 35 jaar of jonger is, heeft vermoedelijk zo'n computer alleen op een stoffige zolder of helemaal nooit in actie gezien
Fout. Macintosh Classic werd geherintroduceerd in 1990 en vele jaren later nog steeds verkocht (ik kom uit 88 en dit was mn eerste computer).

[Reactie gewijzigd door tzaman op 17 april 2017 14:19]

Arnoud, geniaal plaatje heb je erbij gezet. _/-\o_
Kunnen we binnenkort ook de artikelen dan opnemen op m'n casettedeck via de radio?
Tijdje geleden weer dat het gekrijs te horen was in de 'ether'.

Denkt terug aan 68000 magazine, MCN, kwartiertje radiogekrijs.
Oh ja, en ook uiteraard het bloed-kookpuntopzoekende "?Load Error" !!!1!
Cool, vroeger enorm veel Dark Castle, Lode Runner, Shuffle Puck en Psion Chess gedaan op de oude bak met 2 floppydrives en geen harddisk. Mooi apparaat was dat!
Helaas geen Continuum, dat vond ik ook altijd een erg vermakelijk spelletje.
Jammer dat HyperCard er niet bij zit. Daar heb ik (33 jaar) persoonlijk goeie herinneringen aan. Zou daarmee nog wel eens wat willen programmeren.
Ik mis MacPlaymate.
Geweldig, ik ben helemaal gestoord van de meest uiteenlopende besturingssystemen. Emulatie en virtualizatie zijn dan ook mijn grote passie.

Voor liefhebbers van Classic Macintosh raad ik de Basilisk II emulator aan.

https://basilisk.cebix.net/

Ik draai hieronder System 7.5 een MacOS 8.1, onder zowel Linux als Windows 10.

Onder het pseudoniem ML2MST (de callsign van mijn voormalige CB Packet Radio Station) heb ik de CD-ROM serie EmulateIT > ALL4PC > MultiOS (Multiple computers and Operating Systems) voor een select clubje lokale Tweakers gemaakt. De finale versie is uiteindelijk - ontdaan van alle NIET VRIJE software - gepubliceerd als een ISO image, onder de naam Free MultiOS op het voormalige Uitwisselplatfom.nl (de Nederlandse versie van sourceforge.net).

Ik heb met name veel ervaring met MSX, Commodore-Amiga en MS-DOS (emulators), onder zowel Linux als Windows.

Ben altijd bereid te helpen met een van deze (geëmuleerde) systemen. Emulatie is Sexy <3 _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee