Nederlandse bluetooth-uitvinder wordt opgenomen in Hall of Fame

Jaap Haartsen krijgt een plekje in de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame, waarin belangrijke uitvinders zijn opgenomen. Hij ontwikkelde de technologie voor communicatie over korte afstanden toen hij in dienst was van Ericsson.

Jaap HaartsenDat meldt De Volkskrant, die met Haartsen heeft gesproken. De National Inventors Hall of Fame, waarin veel belangrijke uitvinders zijn opgenomen, heeft plannen om de bluetooth-bedenker op te nemen tijdens een bijeenkomst op 12 mei in Washington DC. De Nederlander staat te boek als de uitvinder van de communicatietechnologie: het patent staat op zijn naam, al plukte zijn werkgever Ericsson er de vruchten van. Hij ontwikkelde bluetooth na een vraag van zijn bazen om iets te maken waardoor apparaten die in elkaars nabijheid zijn kunnen communiceren.

In een gesprek met De Volkskrant spreekt Haartsen, naast over zijn verkiezing, ook over het Nederlandse innovatieklimaat. Zo stelt hij dat hij een uitvinding zoals bluetooth nooit voor elkaar gekregen zou hebben in Nederland: volgens Haartsen is niemand bereid om de risico's te nemen die nodig zijn om een dergelijk project van de grond te krijgen. Ook klaagt hij over het toekennen van subsidies: volgens Haartsen wordt er te weinig gekeken naar inhoud en teveel naar of iemand een leuk verhaaltje kan houden.

Inmiddels werkt Haartsen niet meer voor Ericsson. Hij werkt momenteel in Emmen voor Plantronics, een bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van communicatieapparatuur. Tweakers maakte eerder een portret van Haartsen, in de serie Polderpioniers.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

04-04-2015 • 11:50

61

Reacties (61)

61
58
35
0
0
0
Wijzig sortering
Frapante is dat hij er niet eens rijk van is geworden. Hij kreeg alleen een beloning van 1000 euro. Patent ligt dus bij Ericsson (Sony nu)
Tja, zo gaat het als je die dingen uitvindt in de baas z'n tijd... is aan de ene kant oneerlijk, maar aan de andere kant... tja.. het is in de baas z'n tijd.
Ene kans mee eens, aan de andere kant als de sales personen heel veel geld voor hun baas verdienen krijgen ze wel gigantische commissies.
Tsja, dan had ie een betere vergoeding natuurlijk van te voren moeten regelen.
Dit. Daarbij is het verzinnen één ding. Het aan de man brengen en toepassen in producten en het tot een standaard maken zijn slechts een paar van de overige essentiële zaken. Wie verdient dan het meeste? Uiteindelijk de partij die ook daadwerkelijk de opbrengsten realiseert. Dat werkt overal zo. Denk aan de muziekindustrie waar de schrijvers van de grootste hits maar een paar duizend euro verdienen, hooguit. Kom je structureel met zaken die een een revolutie blijken te zijn, dan wordt het anders.

En je kan je natuurlijk afvragen of het financieel ook zoveel opgeleverd heeft. Staat er een prijs op het toepassen van bluetooth in je producten?
Ik geloof niet dat je medelijden moet hebben met John Ewbank.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 24 juli 2024 10:07]

Jammer dat creatieve mensen iha wat minder gehaaid zijn. Ik vind het niet per se oke dat de wereld behoort aan de mensen met de scherpste tandjes en de meest gepantserde ellebogen. Een miljarden bedrijf zou best waardevolle bijdragen mogen erkennen en belonen.
Anoniem: 664695 @ZpAz4 april 2015 15:05
Precies... eerst zwart op wit uitwerken in een contract met daarin een vastgestelde vergoeding per verkocht exemplaar.
Daarna pas met het idee naar buiten treden.

- Beetje dom dus, de baas stinkend rijk gemaakt, en zelf met een dooie mus de laan uit gestuurd waarschijnlijk.
Deze fout wordt wel vaker gemaakt helaas, bij bedrijven met een ideeënbus.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 664695 op 24 juli 2024 10:07]

Plantronics is nu gevestigd in het pand waar eerst Ericson en daarna Sony Ericsson zat. Het lijkt me alleen daarom al onwaarschijnlijk dat hij de laan is uitgestuurd,maar door overnames bij een ander bedrijf is komen te werken.

[Reactie gewijzigd door kroepmoesje op 24 juli 2024 10:07]

Volgens mij heeft het niets met elkaar te maken: http://en.wikipedia.org/wiki/Plantronics

Hooguit dat de draadloze headsets van bluetooth gebruikmaken en hij daarin een achtergrond van jewelste heeft..
Als je het filmpje over hem terugkijk wat hierboven gepost is, dan hoor je dat ook Ericson hier niet veel aan verdiend heeft. Het zijn juist de bedrijven die gespecialiseerd zijn in Bluetooth die er veel geld mee verdiend hebben.

On topic: deze Nederlandse held hoort zeker in de Wall of Fame. Bluetooth lijkt op het eerste gezicht niet zo veel gebruikt, maar als je even nadenk blijkt het tegendeel. Een smartwatch wordt via Bluetooth gekoppeld, draadloze toetsenborden, draadloze streaming etcetera
Ja, precies.
Want zo werkt het in de praktijk. 8)7

Je wordt betaald om dingen te bedenken en uit te voeren. Als je meer wilt dan moet jij zelf gaan investeren en risicos nemen. Wie weet heeft hij al 40x de plank misgeslagen en 1x raak en dan zegt die werkgever ook niet 'geen salaris deze maand want je had alleen slechte ideeën'.

Jullie leven in een droomwereld. :z
Als jullie straks van school zijn en wat langer werken zul je je realiseren dat wat je hierboven zei gewoon niet zo werkt. NOOIT.

Wel leuk dat een Nederlander in de hall of fame komt. Maar is dat nog iets serieus of is het meer een soort 'hollywood boulevard' museum om nerds te lokken? :)
Wat je zegt.

Wanneer jij in de baas z'n tijd een geweldige uitvinding doet, kun je erna onderhandelen om betere voorwaarden te krijgen. Als je dan met een dode mus de laan uitgestuurd wordt, betekend het dat je zo bij een ander bedrijf aan de slag kunt waar ze wel mensen kunnen gebruiken die zulke uitvindingen doen.

Als je bij een bedrijf moeilijk gaat doen omdat je werk ooit veel waard zou kunnen zijn is het voor het bedrijf veel makkelijker om iemand die niet moeilijk doet zo'n opdracht te geven.
Als je geld wil verdienen kan je beter slap ouwehoeren en vriendjes maken dan de techneut uithangen.
Als je als pauper geld wilt verdienen moet je risico's nemen of -zeldzamer- veel geluk hebben. Doe je dat niet dan ben je gedoemd als loonslaaf door het leven te gaan zoals de meesten van ons.
Of gewoon erg goed in je vak zijn? Ik vind termern als "pauper" verder ook niet helemaal geschikt voor sites als tweakers.net. Daar zijn m.i. andere (en ook erg leuke) sites voor.
Is het echt zo dat het standaard is dat fotografen die in loondienst zijn de rechten over hun foto's behouden? Dat is vrij bijzonder en bewonderingswaardig.

@Theo
Ik bedoelde eigenlijk plebs. Door goed zijn in je vak verdien je hoogstens wat meer dan mensen met hetzelfde vak. Tenzij je Messi of Bale heet en leuk kan voetballen.
En zelfs al is het in je eigen tijd, dan nog staat er in veel contracten, zoals bij programmeurs bijvoorbeeld, dat alles in je eigen tijd ook voor de baas is. Er zullen voor andere beroepen ongetwijfeld soortgelijke bepalingen in de meeste contracten staan.

Van dichtbij meegemaakt, jongen programmeert iets in zijn vrije tijd en verkoopt een paar kopieën voor op Android, werkgever krijgt er wind van en vermoed dat er wat te verdienen valt, die eist de boel op. Ook al had Android helemaal niets van doen met wat hij programmeerde tijdens werktijd.
Anoniem: 420148 @lezzmeister5 april 2015 00:07
Dat moet dan toch expliciet beschreven staan? Bij mij staat enkel dat er geen activiteiten mogen worden uitgevoerd voor eigen gewin en dat alles onder werktijd van de baas is. Als ik in mijn vrije tijd iets maak, dan heeft niemand daar een claim op te leggen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 24 juli 2024 10:07]

Klopt ook. Hij deed wat met wifi en bluetooth voor in winkels en snelwegen en alles, klanten en auto's volgen en wat alles. Heeft geen ruk met apps voor Android te maken. Staat ook in zijn contract dat alles wat met tracken en klanten etc te maken heeft en wat al(alles van betrekking op zijn werk), dat is van de werkgever, in eigen tijd gemaakt of niet. Dat zou betekenen dat hij vrij wat apps voor Android kan maken en verkopen. Werkgever zegt echter: jouw app gebruikt bluetooth en wij gebruiken bluetooth in onze applicaties, dientengevolge zijn wij eigenaar van jou code, dus geef maar op tegelijk met het verdiende geld, daar hebben wij recht op. En ja het ging de rechtszaal in, het bedrijf is nu failliet. Curator ziet echter dat er mogelijk nog wat te halen valt maar die heeft vermoedelijk niet door dat hij weetikhoeveel uit gaat geven om een paar honderd binnen te halen. Ik belde om dat uit te leggen, en het antwoord: "Ja dat kost ons beide inderdaad veel geld, beste optie: geef alles maar af, zijn we klaar met elkaar." Eerste uitspraak was dat de werkgever inderdaad recht had op de code, niet het verdiende geld, het hoger beroep loopt nog, gelijk kreeg de werkgever dus wel...

De bewoording is op zich duidelijk, maar wel zo vaag gehouden dat ze altijd een kant op kunnen, dat is me nu wel duidelijk. Als er wat te halen valt zijn ze er als de kippen bij. Kijk als automonteur of piloot zal je dat soort bepalingen niet hebben, als onderzoeker bij Ericsson of programmeur bij Oracle zeer zeker wel. Ik als kok(!) had ook een geheimhoudingsplicht bij sommige werkgevers.
Hoezo ligt het nu bij Sony? Ericsson bestaat nog gewoon
Ooow, dan heeft Sony alleen het mobiele deel uitgekocht. Excuus
dit soort patenten van Ericsson zijn nog steeds van Ericsson.
Sony heeft Ericsson niet gekocht Sony heeft alleen de mobiele telefoon tak gekocht.

Net als dat Microsoft niet Nokia heeft gekocht, maar slechts de telefoon tak en slechts een licentie op de Nokia patenten voor de komende 10 jaar heeft.
Hij heeft ook het risico niet genomen ... Opzich is hij uitvinder enkel bij naam, er zijn vast tal van alternatieven op bluethooth die niet zo ver zijn gekomen omdat er geen groot bedrijf achter staat.

Aan de andere kant, wat hebben we liefst, 1 superrijke of 25 man met werk die niet slecht betaald zijn ?
De Nederlander staat te boek als de uitvinder van de communicatietechnologie: het patent staat op zijn naam, al plukte zijn werkgever Ericsson er de vruchten van.
Frapante is dat hij er niet eens rijk van is geworden. Hij kreeg alleen een beloning van 1000 euro. Patent ligt dus bij Ericsson (Sony nu)
Tja, als hij in de entertainmentindustrie had gewerkt, had hij voor de rest van zijn leven zijn schaapjes op het droge gehad.
Grappig, heb een paar jaar geleden eens met deze man om tafel gezeten :)
Zo stelt hij dat hij een uitvinding zoals bluetooth nooit voor elkaar gekregen zou hebben in Nederland: volgens Haartsen is niemand bereid om de risico's te nemen die nodig zijn om een dergelijk project van de grond te krijgen. Ook klaagt hij over het toekennen van subsidies: volgens Haartsen wordt er te weinig gekeken naar inhoud en teveel naar of iemand een leuk verhaaltje kan houden.
Dit zijn ook wel goede punten. Wat dat betreft zijn we in Nederland/Europa ook echt niet kritisch genoeg op onszelf. We krijgen het niet voor elkaar om een kweekbed te creëren dat het tech-succes van Israël of Silicon Valley mogelijk maakt. Dat terwijl we ruim voldoende middelen hebben. Erg jammer. En helemaal eens met wat hij hier zegt.

Trouwens nog een mooi voorbeeld van wat hij zegt over dat er te weinig gekeken wordt naar inhoud. Hier een filmpje van een ingenieur over de Nederlandse subsidie voor een zonnepanelen fietspad. Hier kan ik het als elektrotechneut allen maar helemaal mee eens zijn. Hoe kan het nou toch zijn dat er miljoenen in dat soort projecten gepompt worden, terwijl door techneuten heel snel en makkelijker ingeschat kan worden dat het commercieel nooit haalbaar is?!

Er worden in Nederland en Europa in het algemeen ontzettend veel subsidies verstrekt voor projecten waarvan 1 gemiddelde (elektro)techneut van een gemiddelde universiteit in een paar uurtjes tijd zo kan uitrekenen dat het nooit efficiënt gaat werken in de praktijk. Een paar andere voorbeelden zo uit m'n hoofd:
-- meerdere dure subsidie onderzoeken naar de mogelijkheid wifi (b/g) in de trein te implementeren door routers langs het spoor te zetten. Waanzin voor iedereen die ook maar enig verstand heeft van hoe wifi werkt.
-- een subsidie aan Embed engineering in Groningen voor onderzoek naar de mogelijkheid van het ontwikkelen van een aardbevingsensor. Dat terwijl een ander bedrijf uit Groningen (en andere bedrijven wereldwijd) gewoon al van die sensoren verkoopt.
-- de subsidie hierboven voor het zonnepaneel fietspad, met dit in het achterhoofd.
-- alle subsidies voor inkoop van bestaande alternatieve energie, zoals windmolens op zee die nergens een oplossing voor zijn en daarmee op zichzelf een probleem vormen. Investeringen in onderzoek zijn IMO dan wel weer prima.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 10:07]

Erg jammer. En helemaal eens met wat hij hier zegt.
Ik ook grotendeels. Maar in Amerika is een charismatisch persoon hebben ook enorm belangrijk. Mooie verkoperspraatjes tellen daar net zo goed als hier. Ze hebben het (Marketing) in mijn ogen zelfs naar nieuwe hoogtes getild.

Wat wel een enorme invloed heeft op ons hier is dat we niet mogen falen. Iedereen die hier failliet is gegaan wordt afgestempeld als een nietsnut en zal nooit nog een subsidie of kapitaal verkijgen. Dit in groot contrast met Amerika waar menig bedrijfsleider met zijn caravan van gefaalde bedrijven pronkt. En waar de mensen ook bereid zijn om risico's te nemen met hun geld.

Je hebt de charismatische leiders nodig naast de techneuten. Maar er moet wel een markt zijn van risicokapitaal en dat hebben we hier nog niet.
Erg grappig inderdaad dat enorme verschil. Ik weet het nog sterker te maken door te zeggen dat je in de Verenigde Staten niet eens serieus wordt genomen als businessman als je niet minstens een paar failliete bedrijven op je naam hebt staan. Ik weet niet zo goed aan welke kant ik sta want beide insteken hebben hun eigen voor en nadelen. Feit blijft wel dat het in de VS gestimuleerd wordt om nieuwe ideeën uit te voeren, waar hier alles veilig gedaan moet worden.

Een verschil is natuurlijk wel dat hier door alle overheidscontrole en opvang het een stuk meer geregel is om mensen aan te nemen en te ontslaan en zo iets te proberen. Al zou je zeggen dat door de opvang het veiliger is om hier iets te proberen (aangezien ze toch wel opgevangen worden door het sociale net).
Nee, want dat sociale net geldt alleen voor werknemers. En uitvinders en startups zijn werkgevers, die worden in Nederland gezien als melkkoe.

Als je als met je toko failliet gaat, mag je eerst je huis opeten en als je pech hebt wordt je ook nog persoonlijk aansprakelijk gesteld.
Maar er moet wel een markt zijn van risicokapitaal en dat hebben we hier nog niet.
Die markt is er wel. Rijken zat die ook wel willen investeren. Zat bedrijfjes ook met goede ideeën en uitvoering. Die gaan echter allemaal naar de VS om te investeren. Hacker 1 uit Groningen is daar een mooi voorbeeld van. Dus er is iets goed mis met ons juridisch/financieel/fiscaal/durfkapitaal systeem. Ik weet niet precies wat, maar dat er geen markt/geld voor zou zijn lijkt me kort door de bocht...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 10:07]

Volgens mij is dat zwaar overtrokken, misschien dat het tien jaar geleden zo was maar ondertussen word eindhoven het europese silicon valley genoemd, dus ik denk dat zijn stelling niet helemaal meer op gaat.
tja, door wie? Vraag eens een techneut uit Lyon wat het Silicon Valley van Europa is. Ik geen je 100% kans dat hij niet met Eindhoven als antwoord. komt. Ik denk dat in Nederland die term bij sommige marketeers of overheden leeft, en verder nergens. Net als het 'Energy Valley' in Groningen, de 'Landbouw Valley' in Flevoland-Wageningen en de Bio-Valley van Harenkarspel. (iemand ook wel gehoord van Health Valley in Apeldoorn oid?)

Allemaal termen die hier en daar genoemd worden. Er is maar 1 Silicon Valley, en die is rond San Francisco.

Er is ook maar 1 Venetië, en dan kun je Amsterdam het Venetië van het Noorden noemen, of Giethoorn, of Bangkok het Venetië van het Oosten, etc. etc.

Het enige wat je ermee benadrukt is dat er niemand ook maar dicht in de buurt komt van het 'klimaat' van het enige echte Silicon Valley. (en de plekken die er wellicht meer toe doen, zoals her en der in India, Korea en Japan, daar gebruiken ze ECHT die naar Silicon Valley niet...)
Grappig, want ik denk naast San Fransisco ook aan Campinas als ik silicon valley hoor.

Maar van Eindhoven als silicon valley heb ik nog nooit gehoord nee.
Helemaal mee eens. En Eindhoven noemt zichzelf Silicon Valley? Groningen ook al: http://www.ukrant.nl/nieuws/zernike-becoming-silicon-valley die vinden zichzelf silicon valley, omdat ze wat boompjes gaan planten en wat meer restaurants e.d. op de campus gaan neerzetten (zie bericht).

"Silicon Valley" het nieuwe "innovatief". Uitdrukkingen die zo vaak misbruikt zijn voor het zeggen van helemaal niets dat alle betekenis verloren is gegaan.
Anoniem: 420148 @4343655 april 2015 07:49
Dat geldt dan enkel voor studenten aan de universiteit? Anders zie ik even niet wat Eindhoven zo bijzonder maakt.
Wat Eindhoven bijzonder maakt is de TU, de creatieve industrie en de High Tech Campus, waar het wemelt van de high tech. Soms gebruikt men ook "regio Eindhoven" waardoor Veldhoven, en dus ook ASML, binnen de definitie valt.

Gecombineerd is dat een een sloot aan high tech en innovatie die bijna nergens in Europa zijn gelijke kent. De naamsbekendheid is echter niet extreem groot, en daarbij gaat het om veel high tech die niet "sexy" is. Mensen snappen Facebook, Google, Apple, maar industriele en medische high tech (business to business) is voor de massa minder interessant.
Gecombineerd is dat een een sloot aan high tech en innovatie die bijna nergens in Europa zijn gelijke kent.
Het is goed dat je trots bent op je land/regio, maar je kunt ook ovedrijven. Nederland is een handelsland en geen kennisland/innovatieland. Over de grens (Duitsland, maar zelfs ook Frankrijk en Zwitserland) staan bedrijven en universiteiten die de TU, ASML, Philips, etc kinderspel doen lijken.

Sure, Eindhoven staat op de kaart en is goed bezig, maar je kunt mij niet wijsmaken dat het "nergens in Europa zijn gelijke kent".
Anoniem: 457607 @GeoBeo6 april 2015 10:53
Dat betekent alleen maar dat je niet open staat voor de feiten, de regio Eindhoven-Leuven-Aaken is de innovatie driehoek van Europa. Iedereen die er ook maar iets vanaf weet, weet dat.
Toch vreemd dat de CEO van ASML zelf vind dat NL wel een kennis/innovatieland is volgens een reportage van deze zelfde website (Tweakers).

Misschien dat wij door de VOC historisch gezien te boek staan als handelsland maar ik weet niet of de uitvinding/het populair maken van racistische slavernij nu een punt is om trots op te zijn.

Overigens kent elke chipfabrikant ter wereld de naam ASML en Eindhoven wel (vandaag nog met enkele Chinese firma's erover gehad) en je kan je afvragen hoe belangrijk chips nu helemaal zijn in het hele computergebeuren (zal vast niet heul belangrijk zijn :D ).

*Nee ik werk niet voor ASML en ben ook niet uit die regio afkomstig*
Wel grappig dat het eerste wat hij doet klagen is over Nederland :P

OT; Mooi! Ik wist eerlijk gezegd niet dat het patent op een bedrijf als Ericsson stond, die zullen daar wel nog wat aan verdient hebben!
Zo schrijft het stukje het op, de vraag is natuurlijk wat er allemaal gevraagd is enzo.
Aangezien ze het (volgens het uitgebreidere artikel in het volkskrant magazine) zo breed mogelijk wilden inzetten en door zoveel mogelijk bedrijven geimplementeerd wilden hebben is het niet waarschijnlijk dat ze er nu heel erg rijk van zijn geworden. Sterker nog, grote kans dat het vaak gewoon onderdeel is geweest van deals waarbij zij de patenten van het andere bedrijf mogen gebruiken.

Als je wil dat iedereen het kan/wil gebruiken dan moet je er geen hoge licentiekosten aanhangen. Dat kun je bijvoorbeeld zien met Thunderbolt; Intel vraagt daar behoorlijk hoge licentiekosten voor en daardoor zijn er gewoon weinig moederborden te vinden met een Thunderbolt aansluiting. (nieuws: Acer brengt geen computers met thunderbolt-aansluiting meer uit)
Vond dat ook grappig, en ondertussen werkt meneer gewoon in Emmen. Is hij niet meer van plan om nog goed te blijven innoveren? Hij heeft het bijltje erbij neergegooid?

edit: Even gezocht op Wikipdeia:
"Bij de vestiging Emmen zijn de grondvesten gelegd voor Bluetooth. Hier werkte ook Jaap Haartsen, de grondlegger van deze draadloze technologie"

Maar dit was toch onmogelijk in Nederland? Ik snap het niet helemaal meer. Of gaat het puur om buitenlands geld tot je beschikking hebben?

[Reactie gewijzigd door Arokh op 24 juli 2024 10:07]

Deze video van Tweakers is ook zeker de moeite waard om eens te bekijken (als je dat nog niet gedaan hebt).

Polderpioniers: de man achter bluetooth
In de achtste aflevering van Polderpioniers gaat Tweakers.net op bezoek bij Jaap Haartsen. Hij is de man achter de bluetooth-technologie, het protocol voor draadloze communicatie tussen verschillende apparaten op korte afstand. Haartsen ontwikkelde de techniek in de jaren negentig, in opdracht van LM Ericsson Telephone.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 24 juli 2024 10:07]

Dat hij een dergelijke uitinding nooit in Nederland voor elkaar had gekregen is flauwekul.
WIFI is tenslotte ook een nederlandse uitvinding en op verschillende plekken in Nederland draait bijvoorbeeld nog een pre standaard variant van WIFI. en zo ken ik wel meer voobeelden.

Als je niet verder kijkt dan het mobiele telefoonwereldje ja dan heb je misshcien gelijk. maar goed alle scandinavische tetefoon boeren hebben hun R&D inmiddels ook naar China verplaatst dus is het echt een Nederlands probleem ?. Ik zou ook gefrustreerd zijn maar de echte reden dat er geen innovatie in Europa meer is moet je toch bij je eigen werkgever zoeken.
Als medewerkers van een bedrijf patenten op hun naam hebben staan zouden ze daar ook een deel van de royalties van moeten kunnen ontvangen (in reële verhouding).
Een gezond partnership dat nieuwe ideeën en patenten stimuleert.
vraag me af of mijn vader nog met deze man heeft samengewerkt, maar is vragen vanmiddag.
vraag me af of mijn vader nog met deze man heeft samengewerkt, maar is vragen vanmiddag.
? want ?

Als we allemaal onze vaders vragen of die met deze man hebben gewerkt.. kunnen we er een poll van maken.

[x] Mijn vader heeft nog nooit van de man gehoord.
Mijn vader vertelde mij laatst over de tijd daar en dat die meegholpen had aan de ontwikkeling van bluetooth. btw als het zo overtollig is, waarom neem je dan de moeite om erop te reageren ? ;)
Mijn vader vertelde mij laatst over de tijd daar en dat die meegholpen had aan de ontwikkeling van bluetooth. btw als het zo overtollig is, waarom neem je dan de moeite om erop te reageren ? ;)
Omdat je dat niet zei. Wij weten niet dat jouw vader mede aan bt had gewerkt. Zonder die info kan iedereen wel roepen dat hij het zn vader vraagt, vandaar.

Dus volgende keer tegelijk trots vertellen dat je vader er aan heeft meegewerkt. ;)
Het is een handige vinding in ieder geval.
Anoniem: 483276 @stresstak4 april 2015 16:24
Misschien heeft zijn vader in dezelfde tijd bij Ericsson gewerkt?
Misschien heeft zijn vader in dezelfde tijd bij Ericsson gewerkt?
Tuurlijk, dat kan. Maar zonder dat te verklaren is het een wat overtollige opmerking.
Kan. Maar er werkten wel 108.000 mensen bij Ericsson :-) Kleine kans dat je dan iemand kent natuurlijk, maar niet onmogelijk. Als ze toevallig op dezelfde locatie werkten, en beiden met draadloze-communicatie-innovatie te maken hadden is de kans wel groter natuurlijk...
En dan nu de hamvraag: "Zou ie een tweakers.net account hebben?".
not that I care
volgens Haartsen wordt er te weinig gekeken naar inhoud en teveel naar of iemand een leuk verhaaltje kan houden.
Klopt. en dat geldt voor veeeeel te veel facetten van bedrijven EN overheden.
Interessant, nooit geweten dat Bluetooth was bedacht door een Nederlander.

Van mij mag hij in de Hall of Fame, bluetooth is tegenwoordig vaak gebruikt, bijvoorbeeld voor draadloze speakers en nog veel meer.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 24 juli 2024 10:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.