Software-update: LibreOffice 24.2.0 bèta 1

LibreOffice logo (75 pix) De Document Foundation is sinds juni bezig met de ontwikkeling van de volgende generatie van LibreOffice en heeft nu de eerste bètarelease uitgebracht. De Document Foundation stapt over op een versienummer die het jaar en de maand van de uitgave weergeeft en aangezien het voor februari volgend jaar in de planning staat, draagt deze dus versie 24.2. LibreOffice is een opensource-officepakket en wordt geleverd met met diverse applicaties, waaronder tekstverwerker Writer, spreadsheetprogramma Calc, presentatieprogramma Impress, tekenprogramma Draw, databaseprogramma Base en Formula, een applicatie om wetenschappelijke notaties mee te maken. Uitgebreide releasenotes zijn op deze pagina te vinden, dit zijn in het kort de belangrijkste veranderingen:

Writer
  • "Legal" ordered list numbering: make a given list level use Arabic numbering for all its number parts. tdf#150408
  • Comments can now use styles, the "Comment" paragraph style being the default one. This makes it easier to modify the formatting of all comments at once, or to visually categorise different types of comments. tdf#103064
Navigator
  • Linkable elements can now be drag-and-dropped from the Navigator onto a text selection to use the selection as the hyperlink text. tdf#156111
  • Nested Sections can now be collapsed just like Headings. tdf#158103
  • In Outline Folding mode, the hidden headings are now greyed out in the Navigator instead of not being visible. tdf#156282
Multi-page floating tables

Support for multi-page floating tables was improved in various aspects:

Calc
  • New search field in the Functions sidebar deck. tdf#122718
  • Number format: scientific format now supports and saves to ODF (tdf#153993 and tdf#156449)
    • embedded text, with number format such as ###.000 E0
    • lower case for exponent, with number format such as ###.000e0
    • exponent with blank '?' instead of '0', with number format such as 0.00E+?0
Impress
  • Implemented Small Caps for Impress: details in blog post
  • The setting "Show navigation panel" in Slide Show ▸ Slide Show Settings... will now be saved to local configuration. tdf#157788
  • Moved Presenter console and Remote control settings from Tools ▸ Options ▸ LibreOffice Impress to Slide Show ▸ Slide Show Settings.... Additionally, the labels and dialog layout has been improved. tdf#135089 core commit 7ca9c5bd
  • Additionally, there is a new check box so that the Bluetooth Remote control server can be enabled without also enabling the (currently insecure) WiFi server. core commit aee059ff
Core / General
  • Changes in automatic saving of documents: "Save AutoRecovery information" is turned on by default, as well as "Always create backup copies". Backup copies accumulate in the folder specified by Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ Paths. Both settings can be turned off in Tools ▸ Options ▸ Load/Save ▸ General ▸ Save. tdf#152463
  • Fixed many AutoRecovery limitations and re-enabled AutoSave UI. Added "Place backup in same folder as document" option. tdf#65509 tdf#68565 tdf#57414
  • Fixed various Notebookbar paper cuts: lots of menu improvements, better print preview support, proper reset of customized layout, better use of radio buttons, less "jumps" back to Home tab, no longer broken after file reload or print preview or master view. tdf#126006 tdf#125504 tdf#122270 tdf#141136 tdf#148121
  • Added search functionality to Tools ▸ Options. tdf#49895
  • Automatically switching to dark app colors and a dark icon theme when a dark color scheme is configured in the desktop settings now also works for the Qt-based UI variants used e.g. by default on KDE Plasma. tdf#156894 tdf#149611
  • Expert config now shows explanatory text to the config items in a tooltip tdf#157431
  • Expert config can now be filtered by modified values. Modified values are displayed in **bold** text. tdf#157432
  • Improved editing capabilities in Expert config dialog:
    • Proper input type validation
    • Editing lists in an own dialog

LibreOffice Writer

Versienummer 24.2.0 bèta 1
Releasestatus Beta
Besturingssystemen Linux, macOS, Windows 10, Windows 11
Website The Document Foundation
Download https://www.libreoffice.org/download/download-libreoffice/?version=24.2.0
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

14-12-2023 • 08:13

48

Bron: The Document Foundation

Reacties (48)

48
48
28
2
0
6
Wijzig sortering
Ik zou heel graag volledig overwillen op LibreOffice, maar van de MS-powerpoints op kantoor wordt nog steeds een rommeltje gemaakt in Libre Office Impress. Dat ligt misschien ook de opmaak van de powerpoint, maar de rest van kantoor zit nog op Windows :).
Ik gok Powerpoints die op basis van een oud sjabloon of huisstijl zijn? Zo ja, misschien toch eens kijken of je die kunt moderniseren. Vroeger of later gaat dat met MS Office namelijk ook gruwelijk mis.
Als compatibiliteit met Office bestanden een probleem is zou je onlyoffice eens kunnen proberen: onlyoffice; ik heb daar zelf zeer goede ervaringen mee mbt MS Office bestandsformaten en compatibiliteit.
ONLYOFFICE (inderdaad: in hoofdletters geschreven) is qua uitwisselbaarheid niet beter dan LibreOffice. Ik lees dat vaker, maar ook ONLYOFFICE heeft geen toegang tot het binaire gedeelte van het OOXML-bestand, waarbij zij dus - net als alle andere alternatieve kantoorpakketten met hetzelfde probleem zitten qua reverse engineering.

Ik lees wel vaker claims dat ONLYOFFICE, WPS Office en Softmaker Office beter zijn in uitwisselbaarheid dan LibreOffice, maar ik kan dat ontkrachten. Ik heb ze namelijk zelf ook allemaal uitgetest (ook de betaalde varianten, en somewhere down the line gaat het ook bij deze pakketten op sommige punten mis). Mijn persoonlijke ervaring is dat - mits je rekening houdt met bepaalde facetten zoals het gebruik van stijlen in Writer, en het gebruik van fonts die standaard ook al op elke Windows machine geïnstalleerd staat, LibreOffice het uitstekend doet qua uitwisselbaarheid. Dat verzin ik niet, dat is gebleken uit de praktijk.

Misschien bestaat de indruk dat sommige pakketten "beter" zijn, maar dat is - naar mijn mening - alleen maar gebaseerd op het gegeven dat WPS Office, ONLYOFFICE en Softmaker Office hun GUI zoveel als mogelijk hebben gekloond van hoe MSO eruit ziet. Maar dat zegt helemaal niets over de kwaliteit van de uitwisselbaarheid van de documenten die de software genereert.

Ik heb enige tijd geleden een redelijk complexe rapportage ontwikkeld in Word 2016 ontwikkeld, compleet met uitrolmenuutjes enzovoorts. Maar waar WPS Office, ONLYOFFICE en Softmaker Office de uitrolmenuutjes niet toonde bij het openen in deze programma's, werden deze uitrolmenuutjes wèl netjes getoond in LibreOffice. De afmetingen van die uitrolmenuutjes weken ietsje af van hoe ik ze gemaakt had in Word 2016, maar deze werkten wel gewoon. Een kleine nabewerking loste het probleem op. Bij de andere kantoorpakketten moest ik alle uitrolmenuutjes opnieuw aanmaken (wat ik niet gedaan had, want het betrof alleen een test om te kijken hoe de andere kantoorpakketten zich verhielden met LibreOffice en MSO).

Als je ONLYOFFICE, WPS Office en Softmaker Office gaat vergelijken met OpenOffice, dan zeg ik "dat klopt". Maar ten opzichte van LibreOffice is het aantoonbaar niet waar dat deze een slechtere uitwisselbaarheid heeft dan deze andere kantoorpakketten.

[Reactie gewijzigd door Qalo op 25 juli 2024 16:36]

Ik werk al jaren met Impress om presentaties te maken, om die vervolgens - naast het originele .odp-bestand, als MS Office bestand op te slaan en te versturen. Nooit problemen. Enige waar je op moet letten is dat je een font gebruikt die ook gebruikt wordt op de kantoor-PC's. Als je daar rekening mee houdt kan het bijna niet fout gaan.

Of als je inderdaad, zoals sfranken ook zegt, met oude kantoorsjablonen werkt, en je gaat die vervolgens met LibreOffice bewerken, dan kan dat inderdaad ook mis gaan. De oplossing is die sjablonen in Impress exact nabouwen en die gebruiken.

The Open Document Foundation heeft in de jaren een hoop werk verzet om compatibel te zijn met MSO. Dus de kans dat de boel in de soep loopt is, mits je rekening houdt met een aantal zaken zoals lettertypegebruik enzovoorts, redelijk klein geworden.
inderdaad een handig pakket voor als je niet wilt betalen voor microsoft. Daarbij zijn de google docs etc. ook wel goed te gebruiken voor simpele office taken als je een internet verbinding hebt.
Maar dan kan je dus ook een gratis Microsoft account maken en de webbased versies van Word, Excel, Powerpoint e.d. gebruiken.
Gratis in de zin van niet betalen in geld maar wel in?
Klopt, maar het ging me meer om het feit dat Google docs als alternatief voor Microsoft Office werd aangeraden. In dat geval kan je dus ook voor de webbased versie van Microsoft Office kiezen.
noch Google docs, noch de online versie van word zijn volwaardige vervangers van de desktop versie

in veel opzichten is libreoffice dat wel, ware het niet dat er in LO- geen enkele vorm van coöperatieve-bewerking mogelijk is. samen in hetzelfde document werken zit er dus niet in.

ook niet middels collabora (waar het ook alleen in de browser werkt)
Dat is letterlijk met alles op internet ;-)
Dat gaat tegen vallen. De gratis msOffice tools werken voor zover ik nu ervaar alleen online. De offline versies zijn niet zo gratis.
Het mooie van LibreOffice is dat ze wel offline werkt.

Tel daar bij dat de documenten die je in msOffice maakt, gekoppeld zijn aan jou licentie en met office365 dus aan jou account bij microsoft. Er zit een watermerk in dat ze vanuit jou account/licentie gemaakt zijn.

[Reactie gewijzigd door beerse op 25 juli 2024 16:36]

Mijn reactie was op het gebruik van Google Docs als alternatief voor Microsoft Office zoals @moosdekat aangaf. Als je dat als alternatief ziet voor LibreOffice kan je volgens mij net zo goed Microsoft Office webbased gebruiken. Dat is beide webbased en qua functionaliteit vergelijkbaar.

Ik had het dus niet over webbased Microsoft Office als alternatief voor Libre Office. Dat is inderdaad qua functionaliteit een stuk minder uitgebreid.
Ja dat klopt ook. Vond zelf in gebruik de google docs iets veelzijdiger/gebruiksvriendelijker. Betaal nu zelf wel voor onedrive en google drive voor extra cloud ruimte en het verwijderen van reclames in de mail programma's.
webbased versies
Ik heb er een raar gevoel bij.
Ik zet ook niet mijn bestanden bij MS in de cloud.

Bovendien, gebruik ik ook geen .doc(x) meer.
Het open bestandsformaat, spreekt me wel aan.

[Reactie gewijzigd door erikmeuk3 op 25 juli 2024 16:36]

Ik kan van mijn werk een licentie gebruiken voor MS Office, ook voor thuis, maar toen ik mijn nieuwe computer in gebruik ging nemen, moest ik eerst weer zoeken naar die licentie. Gedoe. Toen bedacht ik me dat ik ook LibreOffice kon installeren en eigenlijk vind ik het nog handiger in gebruik ook. Ik heb het idee dat de meeste functies die ik gebruik op een nét iets logischer plek zitten dan in Office. Ik gebruik geen superingewikkelde dingen die alleen in MS werken, dus ik blijf lekker bij LO!
Ik gebruik dit ook in plaats van MSOffice. Werkt prima, al zijn niet alle functies van MSOffice beschikbaar, maar dat vind ik niet zo erg.
En eindelijk een versienummer wat iets zegt (jaartal er in), in plaats van die random version numbers die velen gebruiken.
[off-topic]
Ook Apple maakt er een zooitje van: macOS 14, Safari 17, i(Pad)OS 17, watchOS 10, tvOS ?. Waarom niet allemaal versie 24 zoals Libreoffice doet ?
Denk dat nummering een marketing-ding is.Eens dat het duidelijk is met het jaartal er in, maar als er niet ieder jaar een nieuwe versie uit komt, associeer ik 't zelf snel met ouwe meuk.

Op de mac is het bv Office 2021, wat mij 't gevoel geeft al bijna 3 jaar achter te lopen.
Apple is de weg een beetje kwijt. Elke keer als er een berichtje komt dat product a niet verkoopt, doen ze onderzoek en brengen ze weer een nieuw product uit. Het is echt een zootje. Niemand snapt meer iets van de aantal iPads, de Pencils, de MacBooks, iMacs, enz. Dan is er sinds dit jaar ook deels Lightning aansluiting en deels USB-C wat het allemaal nog verwarrender maakt. Straks komt er weer een IPad Pro met Mini-Led, OLED en IPS en dan snapt weer niemand daar welk product nou waar echt waarde toevoegt.
Ik gebruik dit ook in plaats van MSOffice. Werkt prima, al zijn niet alle functies van MSOffice beschikbaar, maar dat vind ik niet zo erg.
Welke functies mis je in LibreOffice, en die wel in MS Office beschikbaar zijn?
Fantastisch pakket. Gisteren nog geïnstalleerd op de nieuwe laptop van een kennis van mij die niet wil betalen voor Microsoft Office.

Ik gebruik het thuis zelf ook, enkel Calc en Writer.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 25 juli 2024 16:36]

Of als je open document standaarden wilt gebruiken i.p.v. die gesloten Microsoft sh*t.
Dat Microsoft een gesloten bestandsformaat verkiest, is een commerciële keuze; dat hoeft daarom nou niet gelijk als fecaliën te worden bestempeld ;) Bovendien kun je, als dit zo zwaarwegend is, ook in Office 365 kiezen voor het open bestandsformaat om je werk te bewaren en/of te delen.
Bovendien kun je, als dit zo zwaarwegend is, ook in Office 365 kiezen voor het open bestandsformaat om je werk te bewaren en/of te delen.
Helaas (en volgens mij doet MS dit expres) voldoet dit niet afdoende en wordt het alleen rudimentair ondersteund. Het komt zelfs voor dat een .odt of .ods-bestand gemaakt in MSO niet eens fatsoenlijk opent. En dat is NIET de schuld van LibreOffice.

MS doet écht zijn best niet om het Open Document Formaat volledig te ondersteunen. Daarmee zouden ze in de eigen voet schieten. Die ondersteuning is ze ooit opgelegd. Nu voldoen ze eraan, maar kwalitatief is de output van ODF-documenten door MSO zwaar onder de maat. Probeer het zelf maar eens om een document te maken met Word of Excel, deze op te slaan in .odt (Writer) of in .ods (Calc), en open deze maar eens respectievelijk in Writer en Calc. Om te janken is het....
Bovendien kun je, als dit zo zwaarwegend is, ook in Office 365 kiezen voor het open bestandsformaat om je werk te bewaren en/of te delen.
Dat zou ik echt niemand aanraden. Voordat je het weet zit je gevangen in de Microsoft "embrace and extend" -val.

Ervaringen uit het verleden zijn wat dit betreft wel degelijk een garantie voor de toekomst.
Oh, maar ik heb het ook wel eens succesvol omgedraaid: een corrupt doc-bestand kon ik wel openen in Libre Office, Dit heb ik toen in Libre Office opnieuw opgeslagen als docx, daarna kon het wel weer worden geopend in Office.

De auteur was me er dankbaar voor.
Welke e-mail programma gebruikt jouw kennis?
Ik zoek een goede vervanger voor Outlook.
Mozilla Thunderbird vind ik prettiger dan Outlook en draait ook nog eens op Linux mocht je dat willen.
eM Client is een mooie en goede Outlook vervanger.
Ziet er erg mooi uit en heeft ene beetje de looks van Outlook.
Werkt prima met IMAP, SMTP, Exchange, Hotmail etc. etc.

Gratis als je niet meer dan 2 email accounts gebruikt.

https://www.emclient.com

PS. voor Windows en Mac is er een versie en beiden zien er netjes uit.
En ik lees net dat Proton mail een client heeft gemaakt voor zowel Windows als Mac, maar weet niet of die alleen met proton mail werkt.

[Reactie gewijzigd door t-force op 25 juli 2024 16:36]

Als die kennis wel wilt betalen voor OneDrive krijgt hij Office er gratis bij. ;)
Nee, dat wil die kennis niet.
Ietwat off-topic, maar een licentie voor MS Office 2021 is (o.a.) via de webshop van het Dagblad van het Noorden al voor €50,- aan te schaffen. Netjes officieel en zo, maar wel een pak goedkoper dan via MS :)

Dus mocht jouw kennis toch niet kunnen wennen aan OpenOffice, dan is er dus een manier om zonder illegaal downloaden en schimmige kraakprogramma's én redelijk goedkoop aan MS Office te komen.
De Document Foundation stapt over op een versienummer die het jaar en de maand van de uitgave weergeeft en aangezien het voor februari volgend jaar in de planning staat, draagt deze dus versie 24.2.
Lol, ik schrok al .. we zaten toch bij 7?
Een heel fijn programma wat ik veel gebruik ten volle tevredenheid, ook het regelmatig uitkomen van updates is fijn te noemen 👍
De paar kleine nadelen, waar ik soms tegen aanloop, bv niet helemaal intuïtief qua bediening neem ik graag op de koop toe 😉
Ben er altijd blij mee dat er nog steeds gratis software pakketten bestaan van een goede kwaliteit waarbij je geheel vrijwillig een financiële bijdrage aan kan doen👍
De paar kleine nadelen, waar ik soms tegen aanloop, bv niet helemaal intuïtief qua bediening neem ik graag op de koop toe 😉
Je kunt de layout niet alleen kiezen (tabbladen, tabbladen compact et cetera), maar zelf ook helemaal aanpassen naar je eigen wensen zoals jij dat wil. Daar is LibreOffice heel flexibel in gebleken.
Ik kom er ook wel uit hoor 👍🙂
Voor wie nog een ander alternatief zoekt. Ik ben van Libre Office naar FreeOffice over gegaan: https://www.freeoffice.com/nl/
De interface is meer gelijkaardig aan MS Office, werkt voor mij prettiger.
He die is (ook) gratis en geen Open Source (want door een bedrijf gemaakt). Wat is hun verdienmodel dan? Dat ze ook nog duurdere licenties met meer versies aanbieden? https://www.softmaker.com...eeoffice-softmaker-office
Voor thuisgebruik (bestanden openen en kleine aanpassingen maken), ziet het er prima uit. Maar dat kunnen de online versies van MS Office of alternatieven als Google Docs ook. Het voordeel van FreeOffice is dan dat je het lokaal draait en geen gegevens deelt.

Maar als ik kijk naar de functies die ik bijna dagelijks gebruik in Office, en niet in de gratis versie zitten, is dit geen alternatief. Dit is een greep uit de functies waarvoor je moet betalen:
  • Ingevoegde afbeeldingen herschalen naar een kleinere bestandsgrootte
  • 64-bit Windows-versie
TextMaker (tekstverwerker)
  • Tabelstijlen
  • Tekst en tabellen sorteren
  • Tekst omzetten in tabellen
PlanMaker (rekenblad)
  • Transponeren van gegevens
  • Sorteren en filteren op kleur
  • Tabellen in werkbladen
Presentations (presentatie van grafische bestanden)
  • Lettertypen insluiten in presentaties
  • Grafieken invoegen
  • Presentatorweergave
Hiermee zeg ik niet dat ik vind dat dit gratis zou moeten zijn. Deze functies maken mijn leven makkelijker, dus het is wat waard...

FreeOffice lijkt mij op het eerste gezicht een mooie optie voor beperkt gebruik als je in andere omgevingen MS Office gewend bent en (om wat voor reden dan ook) de extra installaties op je (zakelijke) account van MS niet kunt of wilt gebruiken.
In alle andere gevallen, zou ik voor LibreOffice gaan. Of een on-line oplossing als je bereid bent met data te betalen... :)

[Reactie gewijzigd door DeeD2k2 op 25 juli 2024 16:36]

Crippleware dus, zoals @S.J.Onnie hieronder ook zegt
Juist. Nieuwe term voor mij, maar zeer toepasselijk!
De gratis variant is "crippleware" waar je al snel tekort aan komt.
Dat iets door een bedrijf gemaakt is wil niet zeggen dat het geen open source is. Dat heeft daar letterlijk niets mee te maken. Open Source gaat over de toegang tot de broncode, niet de auteur(s).

Kijk naar Red Hat. Dat is een van de grootste FOSS bedrijven ter wereld, die doen echt wel open source ;-)
Bedoelde in dit geval alleen maar dat Softmaker closed source levert. Dat bedrijven ook FOSS kunnen leveren of ondersteunen, was me bekend.
Voor wie nog een ander alternatief zoekt. Ik ben van Libre Office naar FreeOffice over gegaan: https://www.freeoffice.com/nl/
De interface is meer gelijkaardig aan MS Office, werkt voor mij prettiger.
Want LibreOffice ziet er niet uit zoals MS Office? Dan heb ik een verrassing voor je:Valt best mee met de oubolligheid van het uiterlijk, toch? Je kunt kiezen welke layout je wil hebben bij LibreOffice. Voor ieder wat wils. En (ook) gratis.
Ik las de titel en dacht dat het om een typefout ging, daarna las ik beta in de titel. Ik zit zelf nu met LO op de stabiele versie 7.6.4, dus versie 24 is nog een heel end weg neem ik aan.
Ferbuari 2024, 2de maand van 2024, vandaar versienummer 24.2 ;-)
Of je leest het artikel, waarin het haarfijn uitgelegd wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.