Software-update: qBittorrent 4.5.3

qBittorrent logo (80 pix) Versie 4.5.3 van qBittorrent is verschenen. Deze opensourcetorrentclient heeft versies voor Windows, Linux, macOS en FreeBSD. Het programma wordt met Qt ontwikkeld en is gebaseerd op libtorrent (rasterbar) en Boost. Het programma is het geesteskind van de Fransman Christophe Dumez, die er sinds begin 2006 aan werkt. Tegenwoordig wordt het door de community onderhouden. Er zijn verschillende downloads beschikbaar. Zo kan er voor libtorrent 1.2 of 2.0 worden gekozen, en of de gebruikersinterface van Qt5 of Qt6 gebruikmaakt. De releasenotes voor deze uitgave kunnen hieronder worden gevonden.

Fixed:
  • Correctly check if database needs to be updated
  • Prevent incorrect log message about torrent content deletion
  • Improve finished torrent handling
  • Correctly initialize group box children as disabled in Preferences
  • Don't miss saving "download path" in SQLite storage
  • Improve logging of running external program
WebUI:
  • Disable UPnP for web UI by default
  • Use workaround for IOS file picker
  • Work around Chrome download limit
  • Improve 'exporting torrent' behavior
Windows:
  • NSIS: Add Slovak translation

Versienummer 4.5.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10, Windows 11
Website qBittorrent
Download https://www.qbittorrent.org/download.php
Bestandsgrootte 33,23MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

29-05-2023 • 18:54

26

Bron: qBittorrent

Reacties (26)

26
26
19
0
0
2
Wijzig sortering
Kan iemand mij vertellen wat de voor- of nadelen zijn van de keuze tussen Qt5 of Qt6 en libtorrent 1.2 of 2.0?
Ik kan daarover even geen info vinden.
Libtorrent 2.0 gaat vooral heel anders om met disk caching, er wordt meer aan het OS over gelaten. Dat zorgt voor minder memory leaks maar soms ook voor performance problemen.
Dat zorgde grappig genoeg op Windows ivm de manier waarop Windows het deed voor idioot veel RAM gebruik, aangezien de manier waarop libtorrent 2.0 de files probeerde te mappen ervoor zorgde dat Windows het hele file in RAM alloceerde 8)7. Dit is een van de redenen dat ze juist weer terug zijn gegaan naar libtorrent 1.2 voor de build die ze nu aanbieden. Vooral op Windows was het allemaal nog net iets te buggy voor een stable release.
QT is de gui interface, libtorrent de framework van torrents. 2 is natuurlijk de nieuwere versie maar sommige ondervonden problemen en dus bieden ze ook nog de oude 1.2 aan voor compabiliteit.
Even opletten op de download site. Er staat een tikfoutje bij de lt20 met QT6 versie. Daar staat QT5 bij, dus als je deze wil hebben, let even op de bestandsnaam die in de link staat.
Qt6 gebruiken als je Windows 10 of hoger hebt. Geen nadelen. Juist alleen voordelen. Is veel moderner en werkt beter met Windows DPI scaling. Gaat om GUI: als je dus geen problemen ervaart kan je dit dus beter gebruiken. Alleen downgraden naar Qt5 als je problemen ervaart die Qt5 oplost.

libtorrent 2.0 is vrij nieuw en wordt door veel trackers nog steeds getest tegen stabiliteit. Het is de backbone van vele torrent clients, dus stabiliteit en bugvrij zijn is belangrijk. Over het algemeen werkt het goed, maar het heeft de test des tijds nog niet doorstaan. En dit is voor een backbone library van het hele bittorrent protocol, heel belangrijk.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 20:19]

Zeer fijn programma! Weet iemand wat de verschillen zijn tussen libtorrent 1.2 of 2.0 en de Qt5 of Qt6 versies? Beetje vreemd om 4 versies aan te bieden..
QT6 ziet er mooier uit, nieuwere library. Libtorrent versie 2.0 brengt eigen verbeteringen met zich mee (zie Google). Ik zelf gebruik naar alle tevredenheid QT6 2.0.
> Disable UPnP for web UI by default

Hehe! Ik heb nooit begrepen waarom deze standaard aanstond. Zie https://torrentfreak.com/...e-entire-internet-230527/

Ik deed altijd het vinkje hier uitzetten, de WebUI gebruikte ik namelijk wel op mijn NAS.
Ook even UPnP uitzetten op je firewall/router :)
‘ Use workaround for IOS file picker’

Maar wat is de workaround?
Dit is ook mijn favoriete bittorrent programma, met name de search functie zodat je niet op de webpagina's hoeft komen die vol zitten met malware etc.
Ook in de aankondiging op de site:
Monday May 29th 2023 - qBittorrent v4.5.3 and v4.6.0alpha1 release
qBittorrent v4.5.3 and v4.6.0alpha1 were released.
NOTE: macOS builds are self-signed now. It should help with macOS permissions dialogs.
v4.6.0alpha1: There are a lot of changes but a changelog isn't compiled at the moment. It will be provided in later releases. Also, only the Qt6 version will be available for Windows. For the source code look at the release-4.6.0alpha1 git tag.
Tegelijk met deze release is dus ook een nieuwe versie (alpha versie danwel) uitgekomen. Echter ik kan zo even niet achterhalen wat er allemaal nieuw is in deze versie.
Gebruik hier al jaren een paar instances van op mijn Debian server in Docker, en het spul draait al die tijd werkelijk als een zonnetje :)
Zit er nog ontwikkeling in BT? Of is het in basis nog steeds wat het 20 jaar gelden was?
Ja, Libtorrent 2.0.9 is een week geleden uitgekomen: https://github.com/arvidn/libtorrent/releases. qBittorrent maakt gebruik van Libtorrent.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 23 juli 2024 20:19]

Er wordt nog steeds aan gewerkt, alleen kun je nu niet het hele protocol omgooien. Er is zoiets als een standaard/basis, maar er zijn wel veranderingen zoals een nieuwe hash: https://blog.libtorrent.org/2020/09/bittorrent-v2/

Verder zijn clients weer actief, zoals Transmission en ik dacht zelfs Deluge. Ook vind je het BitTorrent-protocol ook terug in iets als WebTorrent en ook in hun Sync product. Popcorn Time is niet meer zo populair, maar indexers zijn nog altijd booming.

Wil je meer lezen over BT of P2P in general, dan raad ik TF aan: https://torrentfreak.com/
Vergeet stremio niet
Welke ontwikkeling zou je willen, wat mis je er nog aan?
Ik vroeg mij af of er nog ontwikkeling in BT zit, vergeleken met het 20-jaar oude protocol.
Nee en t aanbod was ook veel beter rond 2005.
Dit is niet waar. DHT is toegevoegd wat de 'magnet' link werd, wat ervoor zorgde dat er geen .torrent bestand meer nodig is. Daarnaast is het protocol enorm geoptimaliseerd. Of het aanbod beter was; tsja misschien voor 2005.
Wat was mis met t torrent bestand
Toen moest je alles handmatig doen.
Nu heb je Prowlarr, proxy voor alle torrent/magnet sites. En Sonarr (series) Radarr (films) Lidarr (muziek) die Prowlarr gebruiken. Daarnaast nog Bazar voor subs. En tenslotte wordt het gedownload via QBittorrent (daar is immers de beste integratie met genoemde apps voor, tov Transmission).
Alles volledig geautomatiseerd.

Met NZB360, een WAF-FRIENDLY app voor Android die alles samenvoegt en in een Netflix-achtige UI jou alles laat beheren en ook nieuwe content ontdekken, heb je al die aparte webinterfaces niet meer zo vaak nodig. QB interface open ik haast nooit meer.

Met NZB360 ontdek ik ook nieuwe content en zie ik direct op welke streamingdienst deze beschikbaar is, super handig!
Ipv door 3 diensten te scrollen.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 20:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.