Software-update: PhpStorm 2021.2.2

PhpStorm logo (76 pix) JetBrains brengt verschillende ontwikkelomgevingen uit, zoals IntelliJ Idea gericht op Java, CLion gericht op C en C++ en DataGrip gericht op sql. PhpStorm is gericht op php en biedt on-the-fly-errorpreventie, autocompletion, coderefactoring en debugging, en kan ook overweg met html, css, Coffee- en JavaScript. Voor een overzicht van de mogelijkheden verwijzen we naar deze pagina. Voor het gebruik van PhpStorm is wel een licentie nodig. Voor zakelijk en thuisgebruik zul je daarvoor moeten betalen, maar als de software wordt gebruikt voor onderwijs of niet-commerciële opensourceprojecten, is de licentie gratis. JetBrains heeft versie 2021.2.2 van PhpStorm uitgebracht en de belangrijkste veranderingen en verbeteringen die daarin zijn aangebracht kunnen hieronder worden gevonden:

Notable changes
 • Angular 12 inline scss support (WEB-51018)
 • Regular expression support in sqlite (DBE-10115)
 • Fixed: Tailwind autocompletion in *.blade.php files (WEB-51764)
 • Fixed: Tailwind CSS support on Mac M1 with Node.js 15.x (WEB-52401)
 • ESLint 8.0 support (WEB-52236)

The full list of changes is available in the release notes.

Versienummer 2021.2.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10
Website JetBrains
Download https://www.jetbrains.com/phpstorm/download
Licentietype Freeware/Betaald

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

18-09-2021 • 17:32

40 Linkedin

Submitter: Bux666

Bron: JetBrains

Reacties (40)

40
40
27
1
0
5
Wijzig sortering
Ik zie geen voordeel dit te gebruiken tegen over vscode met een paar plugins.... Maar misschien mis ik de unique selling point ;)
Zodra je de refactor shortcuts leert kennen zoals "class hernoemen", "class van namespace verplaatsen", "namespace hernoemen" of "extract methode" dan wil je eigenlijk niets anders meer. Ook het doornavigeren naar classes met ctrl-click en geïntegreerde PHP documentatie maakt alles veel makkelijker.

PHPStorm heeft een hele goede PHP interpretatie waardoor het exact begrijpt wat hij moet doen en hoe dingen verbonden zijn.

Het is eigenlijk gewoon niet te vergelijken met vscode in hoe goed de refactor tools zijn. Het geld wat ze vragen verdien je in no time aan efficiëntie terug.

Dit shortcut overzicht laat heel goed zien wat PHPStorm onder andere kan:
https://resources.jetbrai...hpStorm_ReferenceCard.pdf

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 18 september 2021 19:20]

Helaas werkt FTP/SFTP/SSH toegang echt mega ruk in PHPStorm.. Dus ook al zouden ze heel goed zijn in al het andere wat jij noemt valt het pakket direct af.
Misschien een dooddoener maar waarom zou je dat soort dingen in je IDE willen doen? Code op n andere omgeving krijgen kun je beter doen met een pipeline of deploy tool.
Wij werken veel met kleine opdrachten en dan is het iedere keer moeten instellen heel onhandig. Het is veel fijner als je gewoon een verbinding kan instellen en direct aan de slag kan.

Versie beheer etc. of lokaal moeten werken is hierin dus niet nodig en zorgt vaak alleen maar voor extra werk.
De productie server als ontwikkelomgeving, dat is vragen om problemen. Been there, done that :D
Nooit gezegd dat het een productie omgeving is.
Als je niet aan versiebeheer doet en je live op de server edit is het in zekere zin productie, of je t als dusdanig gebruikt of niet. Ik zou je echt met klem aanraden aan versiebeheer te gaan doen tenminste.
Je kunt gewoon remote servers configureren. Daarbij is ook in te stellen of die server alleen voor het huidige project beschikbaar moet zijn.
Er zit een venster waarin je de remote server kunt bekijken, bestanden met lokaal kunt uitwisselen, alleen het remote bestand bewerken. Het is in te stellen of je direct bestanden upload of alleen bij expliciet opslaan. Je kunt (alle) bestanden lokaal en remote vergelijken en per item aangeven in welke richting gekopieerd moet worden (of niet).
Je zult in principe wel lokaal een kopie van de bestanden moeten hebben omdat PhpStorm de bestanden indexeert voor features als autocomplete, foutcontroles, etc. maar voor het wijzigen van een enkel bestand kun je dat altijd razendsnel even op de remote server doen.
Mijn ervaring is juist andersom.. precies de reden dat ik PHPstorm gebruik, naast alle andere fijne features
Alleen maar goede ervaring met ftp/sftp/ssh functies in phpstorn heb ook meerdere hosts er in staan
Ben het helemaal met @rjd22 eens, gebruik PHPStorm al jaren en niets is ermee te vergelijken.

Daarnaast heeft PHPStorm tegenwoordig zeer goede WSL2 integratie. Als je dan echt iets van SFTP nodig hebt, kun je dat gewoon vanuit bijvoorbeeld een Ubuntu image doen.
Zou je daar ook enige vorm van onderbouwing bij willen voegen?
Dat ben ik met je eens, maar ik vind dat ook gelden voor eigenlijk alle editors en IDEs die ik in het verleden heb geprobeerd. Klein projectje gaat vaak nog wel ok, maar zodra er wat data in staat, gaan meeste allemaal kuchend ten onder.
Ik gebruik zelf Eclipse met Remote Systems. Daar hoef je niet alles eerst lokaal op te halen etc. Ja je mist dan auto complete etc. maar het programma is daardoor ook veel lichter.

Daarnaast ben ik nog geen IDE tegen gekomen die de zelfde functionaliteit bied als Eclipse met Remote Systems. Vaak werkt het per project en kan je niet snel schakelen tussen FTP omgevingen etc. Ik kan nu bijvoorbeeld gewoon in 1 IDE scherm meerdere websites tegelijk bewerken.

Vaak moet je meerdere keren de IDE open hebben en dat is niet te doen met de hoeveelheid website/maatwerk pakketen die wij in beheer hebben. Ik wil gewoon een duidelijk lijst aan de linkerkant met alle SFTP connecties waar ik snel kan connecten.

Nogmaals, dit is niet perse productie en wij maken ook gewoon gebruik van versie beheer via de servers geregeld (niet lokaal dus). Daarnaast draaien op alle servers van ons zelf meerdere backup oplossingen dus stel er gaat iets fout/verloren kunnen wij op meerdere mogelijkheden altijd terug.

En naast dat bied Eclipse ook een lokale geschiedenis wat als een soort versie gezien kan worden :)
Ja maar eigenlijk alles wat je zegt heb ik dus ook in vscode. (wel 1 betaalde plugin). Ik heb het wel eens gebruikt hoor, maar ik vond het dus gewoon niet lekker werken...
Zelfde hier, persoonlijk heb ik ook de voorkeur voor vscode, veel genoemde dingen kan inderdaad ook in vscode.
PHPstorm heeft veel ingebakken, maar vscode configureer je helemaal naar je eigen wens.
Misschien zijn sommige dingen iets verfijnder zijn in PHPstorm voor PHP, maar ik ervaarde ook nadelen, vooral het luisteren naar de lint regels van het project.
Je kan veel regels instellen in PHPstorm, maar dat wil je per project doen, zodat iedere developer direct de juiste regels heeft en automatisch kan fixen bij het opslaan van het bestand.
Dit is in vscode echt beter is mijn ervaring.
Vooral nu ik niet meer PHP programmeer, maar alleen nog node.js/JavaScript, is vscode voor mij de betere keuze.
Maar ik weet dat verschillende PHP collega's zweren bij PHPstorm.
Ieder zijn voorkeur voor zijn gereedschap, als je er zelf maar efficiënt mee kan werken.
Naar mijn weten kan het al jaaaaaaaaaaren per project in PHPStorm. Sterker nog, het is nogal eens gebeurd dat iemand hun projectinstellingen aanpaste i.p.v. hun globale instellingen.
Wat ik bedoel is netjes naar de lint bestanden luisteren, zoals eslint, en dit automatisch fixen bij het opslaan.
Dus niet in PHPstorm dit per project instellen, want dat werkt niet, dat wijkt al snel af van wat je in de pipeline doet.

Voor zover ik weet is/was dit in vscode beter geregeld dan in PHPstorm, vooral voor JavaScript.
Maar hoop wel dat ze het inmiddels beter voor elkaar hebben, want ik vindt dat wel essentieel.
VS Code heeft hier weinig voor in PHP. Voor JS development kan ik me voorstellen dat je voor Code kiest, maar voor PHP echt totaal niet. Tenzij je alle features in PhpStorm niet gebruikt, maar dan zou je je eens moeten verdiepen in je gereedschap.
Dit is wel per project in te stellen. Sterker nog, op het moment dat je dit gaat instellen doe je dat eigenlijk in eerste instantie voor je project en zou je een extra handeling moeten doen om dat globaal over alle projecten zo in te stellen.

PHPStorm heeft heel fijne JavaScript ondersteuning waarbij je volgens je eigen wensen linting kunt instellen. Maar voor betere in-diepte code controle zou je WebStorm kunnen gebruiken, dat gebruiken wij voor frontend werkzaamheden en werkt als een zonnetje.
Ik hoop dat ze toch vrij snel een keer het geheugengebruik aan gaan pakken. Een ‘normaal’ project kost al snel 1GB aan geheugen en dan geeft PHPStorm dat geheugen ook nog eens niet vrij als je een project sluit. Eigenlijk moet ik PHPStorm dagelijks wel 1 of 2x helemaal sluiten om weer wat geheugen vrij te krijgen. Meerdere collega’s hebben al de switch gemaakt naar VSCode, maar de feature set is toch minder compleet zelfs met veel plug-ins.

[Reactie gewijzigd door Gustaaf437 op 18 september 2021 19:27]

Een 8 core CPU met 32gb RAM is inderdaad wel aangeraden als je met meerdere projecten tegelijk werkt. Vaak draai je daarnaast nog browsers met veel tabs, dev tools open en overige tools.
Ik werk al jaren op 16gb met een 4790K (4 core) en daarvoor werkte ik er nog mee op een antieke mac met maar 4 gb RAM. Daartussenin ergens nog met 8GB Ram en een core2duo en heb regelmatig 3-4 projecten tegelijkertijd open staan. Werkelijk nog nooit issues gehad met PHPStorm. Dat is eigenlijk juist de reden dat ik ben overgestapt vanuit JellyBeans omdat JellyBeans dus wél zoveel trager werd met meerdere grote projecten.

Weird dat de ervaringen hier zo in verschillen. Misschien zit het hem in plugin gebruik? Ik zet er wel heel veel standaard uit.
Gooit PHPStorm niet het geheugen leeg als je rechts onderin op het geheugen gebruik balkje klikt? Misschien moet je deze wel aanzetten.

Er wordt inderdaad wel veel geheugen gebruikt om de refactor tooling en searching snel te maken. Ik zou tegenwoordig iedereen die complexe IDE's gebruiken aanraden ook ondertussen 32GB aan geheugen in hun machine te hebben.
Welke OS gebruik je en welke metric kijk je naar welke je interperteerd als geheugen gebruik van een applicatie? Het is soms namelijk niet zo simpel als dat het soms lijkt.
@Drobanir Bart... misschien is de opmerkingen van @Jimbolino op de laatste paar updates verwerken en de licentie goedzetten in de database een goed idee?
De licentie komt niet uit de database, maar moet ik elke keer handmatig aanvinken. Ik ga dan even uit van het vorige artikel en als dat fout staat neem ik het dus elke keer fout over. Ik heb het nu aangepast (ook in de laatse paar versies), dus hopelijk gaat het vanaf nu goed.
Sinds 2012 gebruik ik het, en nooit meer iets anders gewild.
Ik vind de naam van deze toch nog steeds verwarrend. Of ben ik de enige hiermee?
je bedoeld van het programma?
als in "phpstorm"?

Hoewel de IDE meer kan dan alleen php ontwikkelen zoals menig ontwikkel platform, is het programma toch ontstaan als php first.
En de naam is nu zo groot geworden dat het lastig is om de naam te gaan omgooien.

Kan niet zeggen dat ik als webdeveloper het echt verwarrend vind gezien ik sowieso niet veel om namen geef.
Velen vinden VS Code fantastisch en los ervan dat ik het verschrikkelijk vind om mee te werken, denk ik ook nog steeds dat het behoord tot een groep C#, C++ en dergelijke, editors.
Klinkt alsof je vscode en visual studio door elkaar haalt :p zijn wel twee verschillende producten.
dat weet ik en dat is mijn punt juist

Maar alle gekheid op een stokkie ;)
ik gebruik zelf gewoon liever software die bedoeld is voor het werk dat ik doe ipv allemaal third party plugins installen en hopen dat het up-to-date gehouden word.

[Reactie gewijzigd door controvi op 20 september 2021 22:18]

Het probleem zit 'm vooral in dat PHPStorm eigenlijk WebStorm is in de praktijk, maar WebStorm weer een nog beperktere versie is.

Moet zeggen dat ik zelf gewoon de all products pack heb en IDEA Ultimate gebruik, maar de naam van PHPStorm is inderdaad wat verwarrend
Je hebt gelijk. Het is dus niet alleen voor dev in backend in PHP, maar ook voor frontend web dev EN voor backend Nodejs. PHPStorm is een 'superset' van Webstorm en biedt dus als toevoeging PHP en MySQL support.

[Reactie gewijzigd door Vibonacci op 18 september 2021 21:05]

Verwarrend want?
Het is een IDE gericht op PHP, niks verwarrend aan toch?
Ooit was dit de holy grail voor PHP development. Met plezier jaren gebruikt.
Nu is het natuurlijk obsolete vanwege VSC
De integratie met cloud oplossingen zoals GitHub en Sonarcloud zijn vanuit VSC inderdaad beter dan met PHPstorm. Onze ontwikkelaars zijn recent massaal overgestapt naar VSC om die reden.
Licentietype: GPL, again?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee