Software-update: NixOS 21.05

NixOS logo (79 pix)NixOS is een Linux-distributie met een package manager die het mogelijk maakt om de configuratie declaratief te maken, in plaats van op te bouwen uit een sequentie van commando's en configuratiebestanden. Onder de motorkap gebruik Nix een functionele programmeertaal waarmee het systeem of de configuratie kan worden gedefinieerd. Nix is bedacht door Eelco Dolstra, een Nederlandse informaticus die aan de Universiteit van Utrecht op NixOS is gepromoveerd. Meer informatie over NixOS kan op ons eigen forum worden gevonden. Dinsdag is versie 21.05 van NixOS uitgekomen en de belangrijkste veranderingen daarin zijn hieronder voor je op een rijtje gezet.

Core version changes:
  • gcc: 9.3.0 -> 10.3.0
  • glibc: 2.30 -> 2.32
  • default linux: 5.4 -> 5.10, all supported kernels available
  • mesa: 20.1.7 -> 21.0.1
Desktop Environments:
  • Gnome: 3.36 -> 3.40, see its release notes
  • Plasma5: 5.18.5 -> 5.21.3
  • kdeApplications: 20.08.1 -> 20.12.3
  • cinnamon: 4.6 -> 4.8.1
Programming Languages and Frameworks:
  • Python optimizations were disabled again. Builds with optimizations enabled are not reproducible. Optimizations can now be enabled with an option.
The linux_latest kernel was updated to the 5.12 series. It currently is not officially supported for use with the zfs filesystem. If you use zfs, you should use a different kernel version (either the LTS kernel, or track a specific one).

NixOS

Versienummer 21.05
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website NixOS
Download https://nixos.org/download.html
Bestandsgrootte 1,80GB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

03-06-2021 • 06:19

15

Submitter: terabyte

Bron: NixOS

Update-historie

06-'24 NixOS 24.05 43
11-'23 NixOS 23.11 16
12-'22 NixOS 22.11 19
05-'22 NixOS 22.05 6
12-'21 NixOS 21.11 0
06-'21 NixOS 21.05 15
10-'20 NixOS 20.09 10
Meer historie

Reacties (15)

15
15
13
5
1
0
Wijzig sortering
Ik lees net het volgende op de website van nixos:
Dat is wel een heel interessant gegeven. Ik ga het toch eens een kans geven.
NixOS is een Linux-distributie met een package manager die het mogelijk maakt om de configuratie declaratief te maken, in plaats van op te bouwen uit een sequentie van commando's en configuratiebestanden.
:? Hier snap ik echt helemaal niets van en dat terwijl ik de indruk krijg dat deze tekst verklarend is bedoeld...
Een declaratieve configuratie houdt in dat je tegen het OS zegt "Ik wil dat er een webserver draait, met PHP en MariaDB. Hoe je het doet zoek je zelf maar uit", ipv dat je een configuratiescript maakt met daarin handmatig beschreven alle stappen die nodig zijn om dit alles te installeren. Dit maakt het mogelijk om je configuratie eenvoudiger te beheren en te delen te houden (in theorie): je zit niet vast aan afhankelijkheden, versies, andere software die al geïnstalleerd is, die worden door de packagemanager opgelost.

NixOS lijkt zich sterk te richten op ontwikkelaars waarvoor deze aanpak me inderdaad makkelijk lijkt: per dev omgeving specificeer je de omgeving die je nodig hebt, de package manager zorgt ervoor dat dit geregeld wordt.
Moet ik dit zien als een intelligentere Linux distributie dan de meeste andere distributies?

Een OS dat min of meer autonoom te werk gaat als je aangeeft wat je er mee wilt doen?

Het doet mij denken aan AI.
De intelligentie zit hem in de package manager. Declaratieve configuratie is verder niets nieuws, dat wordt al tijden gebruikt. Windows Server kent bijvoorbeeld "Desired State Configuration": config beschrijft aan welke eisen de deployment moet voldoen en Powershell regelt het voor je (inclusief checks om te zien of de deployment nog steeds matcht met de config). Voor Ansible geldt hetzelfde. Er wordt voor de rest niets autonoom gedaan, je weet alleen zeker dat de servers onder je beheer allemaal dezelfde configuratie hebben, wat beheer veel makkelijker maakt.

NixOS richt zich dus meer op ontwikkelaars: de developer weet precies welke config zijn machine heeft, en dus wat er voor toekomstige installaties noodzakelijk is.
waarom met een package manager, gebruik containers is toch veel handiger?
Uhm, en hoe denk je dat de software ooit in de containers terecht kwam, die jij 'handig' download?

(Ook veelal met een pakket beheerder)
hoeft niet altijd met een package manager, kan op diverse manieren.
En ik download niet zomaar containers ;-)
Zit er ook een tool bij om die de 'recepten' samen te stellen zonder dat je alle commando's uit je hoofd moet weten of uit gigantische handleidingen moet zien te extraheren? Of misschien enkele kant-en-klare recepten? (nog wel eens een dingetje bij dit soort software...)
zeker niet! de laatste keer dat ik er mee heb gespeeld was allle documentatie nog overal en vooral ook nergens.
Ik heb de website gelezen: ik moet eerlijke zeggen. Snap niet wat dit OS speciaal maakt.

Waarom zou ik voor dit OS kiezen en niet een andere Linux? Ik begrijp het niet?
Ik heb de website gelezen: ik moet eerlijke zeggen. Snap niet wat dit OS speciaal maakt.
De meeste Linux distributies gebruiken package managers. Die stellen je in staat om, na de installatie van het besturingssysteem, ad hoc software te (de)installeren.

NixOS als geheel OS wordt geïnstalleerd doormidden van een ontwerp. Je geeft van te voren aan wat je nodig hebt in een recept, en daarop gebaseerd wordt een OS beschikbaar gesteld. Je kan niet iets los toevoegen of verwijderen zoals bij gewone distributies, maar wel het recept aanpassen en nogmaals uitvoeren. Als het recept opnieuw wordt uitgevoerd, wordt de bestaande installatie aangepast naar het nieuwe recept. Als je hetzelfde recept nogmaals zou gebruiken op een nieuwe computer, dan zou je exact dezelfde systeemconfiguratie moeten krijgen.

Doordat je een recept aanpast, heb je een makkelijke manier om te definiëren wat wat je wilt hebben.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:30]

Je kan niet iets los toevoegen of verwijderen zoals bij gewone distributies, maar wel het recept aanpassen en nogmaals uitvoeren. Als het recept opnieuw wordt uitgevoerd, wordt de bestaande installatie aangepast naar het nieuwe recept.
Daar wil ik aan toevoegen dat je dit gewoon on-the-fly kan doen, je hoeft niet telkens wanneer je een package wil installeren of verwijderen je installatiemedium erbij te pakken, je past het aan in je configuration.nix file en draait vervolgens nixos-rebuild switch

[Reactie gewijzigd door iThinkSo op 22 juli 2024 22:30]

Nix houdt ook alles bij wat ooit geïnstalleerd is geweest. Dus je kan makkelijk terugrollen om nog even te kijken: werkte het toen nou echt? Het is een 'reproducible build system'.

Voorbeeldje van iemand die even 6 jaar terug in de tijd gaat om een bug uit te zoeken: https://twitter.com/grhmc/status/1329610161439338497

(En ja, dat neemt plek in)

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 22 juli 2024 22:30]

The linux_latest kernel was updated to the 5.12 series. It currently is not officially supported for use with the zfs filesystem. If you use zfs, you should use a different kernel version (either the LTS kernel, or track a specific one).
De reden daarvoor is dat er nog geen stabiele OpenZFS versie uit is voor die kernelversie. Hierom is LTS draaien een oplossing, ook op andere distributies.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.