Software-update: LibreOffice 7.0.0

LibreOffice logo (75 pix) De Document Foundation heeft versie 7.0 van LibreOffice uitgebracht. Dit opensource-officepakket is ontstaan als afsplitsing van OpenOffice en wordt geleverd met tekstverwerker Writer, spreadsheetprogramma Calc, presentatieprogramma Impress, tekenprogramma Draw, databaseprogramma Base en Formula, een applicatie om wetenschappelijke notaties mee te maken.

In versie 7.0 treffen we onder meer ondersteuning voor versie 1.3 van het OpenDocument Format aan, moeten de Skia graphics engine en Vulkan GPU-hardwareacceleratie voor verbeterde prestaties zorgen en is de compatibiliteit met docx-, xlsx- en pptx-bestanden verder verbeterd. De complete release notes zijn op deze pagina te vinden, dit zijn in het kort de belangrijkste verbeteringen:

General
 • New icon theme, the default on macOS: Sukapura
 • New shapes galleries: arrows, diagrams, icons and more…
 • Glow and soft edge effects for objects
Writer
 • Navigator is easier to use, with more context menus
 • Semi-transparent text is now supported
 • Bookmarks can now be displayed in-line in text
 • Padded numbering in lists, for consistency
 • Better handling of quotation marks and apostrophes
Calc
 • New functions for non-volatile random number generation
 • Keyboard shortcut added for autosum
Impress & Draw
 • Semi-transparent text is supported here too
 • Subscripts now return to the default of 8%
 • PDFs larger than 500 cm can now be generated

Writer 7.0 met Sukapura icon theme

Versienummer 7.0.0.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10
Website The Document Foundation
Download https://nl.libreoffice.org/download/libreoffice-fris/?type=win-x86_64&version=7.0.0&lang=nl
Bestandsgrootte 301,34MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

05-08-2020 • 21:54

45 Linkedin

Submitter: Butz0rs

Bron: The Document Foundation

Reacties (45)

45
45
33
1
0
9
Wijzig sortering
Ik zat laatst te denken ‘ja Open Source leuk, fantastisch maar hoe levert een UX / interactie designer die mogelijk geen regel kan coden ... zeg een Johnny Ive ... een bijdrage’? Dat is voor mij erg toepasbaar hier. LO ziet er wel erg 90’s uit.
Iets als https://opensourcedesign.net/jobs/ zou je daarmee op weg kunnen helpen.

En bijvoorbeeld FOSDEM heeft elk jaar talks over design in open source: https://fosdem.org/2020/schedule/track/open_source_design/
Tja ik heb er geen problemen mee. Van mij hoeven die toeters en bellen niet. MS Office vond ik t/m MS-Office 2003 fijner werken dan vanaf 2007.

Echter plaats ik wel de kanttekening dat ik een lichte LibreOffice gebruiker ben die niet dagelijks er mee bezig is én niet de geavanceerde functies gebruikt.
Ik werk er denk al 15 jaar mee - thesis geschreven, diverse documenten voor werkzaamheden, mailings, .. ik vraag me altijd af wat dan de geavanceerde opties zouden zijn die je mist.
Wellicht dat het gewenning is, dus ik durf niet te stellen dat ze beter zijn, maar de review tools van MS Word vond ik altijd veel fijner werken en toegankelijker dan die in Writer. Dus; track changes, comments, etc. Wat ik wel vrij zeker weet wat gewenning is, maar alsnog belangrijk: eigenlijk altijd als ik een _net_ iets complexer opmaak wil dan normaal raak ik in de knoop met Writer, terwijl ik bij Word nooit echt problemen heb.

Ook vind ik de MS Office ribbon fijn. Die van Libreoffice weet niet echt wat die wil zijn geloof ik, dus daar gebruik ik dan maar de klassieke interface.

Gezien ik klaar ben met studeren en geen goedkope MS Office meer kan krijgen probeer ik te wennen aan Libreoffice. Beetje te gortig om voor die twee documentjes per jaar de volle mep aan licentiekosten te betalen. Met Calc kan ik prima overweg, maar ik was nooit echt een Excel power user.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 5 augustus 2020 23:49]

Ik zit in hetzelfde schuitje, geen zin voor 3 brieven per jaar office te kopen. In plaats van Calc gebruik ik Google sheets, dat werkt eigenlijk even goed of beter voor huis-tuin-keuken gebruik. Misschien ook een overweging waard.
Waarom gebruiken jullie voor die paar brieven per jaar niet zoiets gewoons als Wordpad? Meer hoeft het toch niet te zijn.
Omdat soms er toch een word-document opduikt wat ik openen of bewerken moet. Of laatst kreeg ik ook een .odt van de belastingdienst. Maar inderdaad, voor een simpel briefje zou Wordpad ook gaan.
Gebruik LO om de zelfde reden ook al jaren. Ben er heel blij mee. Hoewel sommige dingen handiger zijn in MS Office is dat absoluut ook niet perfect. Voor thuisgebruik is LO super.
Ik gebruik voor mn werk heel veel word en het werken /samenvoegen van meerdere bestanden met andere opmaak.. :X
Heeft heel veel frustatie veroorzaakt.
Die review tools zijn inderdaad net iets minder, maar mocht je ze al een aantal jaar niet meer geprobeerd hebben zijn ze echt enorm verbeterd. Dat het echt minder was is iets van 5 (?) jaar geleden.
Als je “vast” zit aan de Microsoft Office op je hippie platform, kijk eens naar wps -Office, dat is qua interface een 1:1 kopie

Zie: www.wps.com

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 6 augustus 2020 09:04]

Ehm ik gebruik al jaren naar tevredenheid LibreOffice. Hippieplatform? 90% van de tijd gebruik ik gewoon Windows.
Dat is een fundamenteel probleem met open source. Na ja, probleem....het is maar hoe je er naar kijkt.
Commerciële software zoals MS office zijn veel meer autocratische in hoe nieuwe features worden toegevoegd. De UX wordt opgelegd aan de developers om te implementeren. Bij open source zoals LibreOffice hebben veel meer mensen er wat over te zeggen. Meningsverschillen kunnen uitmonden in een complete fork van een pakket. Maar dat is dan misschien ook wel de kracht er van.

Ik ben erg blij dat er nog steeds hard wordt getimmerd aan de LO weg. We hebben alleen nog een hele lange weg te gaan.
Ik ben echt een open source fan en gebruiker, maar dit is wel herkenbaar. Zo kan ik nog steeds niet goed overweg met GIMP en heb ik LibreOffice ook nog nooit echt heel prettig gevonden. Nu maak ik ook bijna nooit documenten dus is dat ook geen probleem. Maar ik heb het idee dat sommige Linux distro's wel echt grote stappen hebben gemaakt qua uiterlijk.

Zo vind ik bijv Ubuntu er op sommige vlakken mooier uit zien dan Windows 10, die nog steeds voor een deel Windows classic en een deel Windows 10 looks heeft.
Bij open source .. hebben veel meer mensen er wat over te zeggen. Meningsverschillen kunnen uitmonden in een complete fork van een pakket. Maar dat is dan misschien ook wel de kracht er van.
Ik beaam dat dit zeker de kracht van open source is.

Met de interface van LO heb ik zelf geen enkel probleem, ik bedien de software met toetsenbord en muis op een 22" monitor. Ik heb geen behoefte aan enorme tiles en tablet size aanraakblokken. Op mijn desktop werken de menu's als vanouds prima. Alleen een zoekbalk om functionaliteit gelijk te vinden en raad te plegen zou een aanvulling zijn.

Tegelijkertijd snap ik het hele interface "gezeik" in essentie niet, een interface is een schil, een skin. Dat die grote en logge bedrijven met hun "autocratische" wijze van besluitvorming het typische one-size-fits-all beleid voeren, daarvan onderscheidt open source zich juist. Open source leent zich met name voor een ontwerpfilosofie van een core functionaliteit met daarboven een interface/skin laag die aan te pasen door de gebruiker. En zoveel software die ik in het verleden heb gebruikt had flexibele skins, maar sinds het Facebook tijdperk zijn we weer teruggevallen in het blauw-wit denken. Alsof het de taak is van de ontwikkelaars om te bepalen hoe wij gebruikers het fijnst werken, nee ze ontwikkelen de gereedschappen zodat een gebruiker dat zelf kan vormgeven, zo'n profiel/sjabloon kan opslaan om te delen met minder tech-savy medegebruikers.

[Reactie gewijzigd door remer op 7 augustus 2020 11:05]

Het ‘theme’ voor macOS is met deze update vernieuwd en ik vind het een enorme verbetering. Dat soort zaken worden allemaal door vrijwilligers gedaan en voor meer geavanceerd UI/UX werk moet dat ook kunnen.

Ik zou zelf nog wel graag een switch willen hebben die er rekening mee houdt dat vrijwel alle schermen in landscape staan terwijl vrijwel alle teksten in portrait worden gemaakt. Zo’n switch zou dan alle toolbars naar de beide zijkanten van de tekst verplaatsen zodat je zoveel mogelijk vertikale ‘screen real estate’ hebt.

Ik sleep nu zelf altijd mijn toolbars naar de zijkanten zodat ze rechtop staan maar je kunt duidelijk merken dat ze er niet echt voor ontworpen zijn omdat het soms slecht past.

Zo’n wijziging is natuurlijk een flinke stap weg van de traditionele interface van officepakketten dus het moet a) optioneel zijn en b) serieuze bijdragen van UI/UX experts zien. Maar goed, zo’n expert kan waarschijnlijk met een goede mockup wel een aardige discussie aanzwengelen en zo’n toevoeging waarschijnlijk zelf gaan leiden.
Het is mogelijk om de ribboninterface in te schakelen, als dat het er voor jou moderner doet uitzien. Er zijn altijd verbeterpunten, maar dan moeten de ontwikkelaars daar wel van op de hoogte gesteld worden.
Er zijn diverse mogelijkheden om toolbars e.d. anders vorm te geven. (tabbar, compacte tabbar (mijn favoriet) sidebar etc) Het gekke is dat ze die niet by default tonen als screenshots of instellingen.

Op mijn computer (ubuntu darkmode) vind ik LO er een stuk minder stoffig uitzien op die manier :-)
Dat is maar een mening... De strategie is (IMO) een niet enkele en afgedwongen interface voor iedereen, maar voor ieder wat wils. Naast de traditionele menu gedreven interface (default) kun je meerdere lint-achtige opties instellen (toolbars). De (default) icon set's zijn op afgestemd op het platform en dus verschillend voor Windows/MacOS/Linux. Voor iedere wijziging zijn altijd voor en tegenstanders.

Wanneer je verandering wilt kunt je je bij het design team aansluiten, een bug openen of je mening geven op voorstellen op https://design.blog.documentfoundation.org/
Ik weet niet in hoeverre je geacht wordt om te kunnen coden, maar veel grotere FOSS projecten hebben een design team - en veel kleinere kunnen waarschijnlijk je hulp als UX-designer harder gebruiken? Verwacht alleen geen wonderen voor de implementatie, dat gaat nl ook door vrijwilligers.
Voor LO zijn er enquêtes voor design.
https://design.blog.documentfoundation.org/
ook is er een aparte categorie voor design in de bug reports, ux-advice, al lijken daar nu geen open bugs in te staan. (Vreemd, ik heb er wel een gerapporteerd geloof ik)
https://bugs.documentfoun...t=advanced&resolution=---
Het valt me op dat de laatste tijd er bijna geen nieuwe functies bij Base bijkomen - weet iemand daar een reden voor? Kexi lijkt ook een beetje stil te liggen en een andere (goede) database-client voor Linux ken ik eigenlijk niet.

Edit - Laatst kwam ik NSBase tegen - dat lijkt enige potentie te hebben en de ontwikkeling gaat door. Alleen die naam hé ;-)

[Reactie gewijzigd door Eusebius op 5 augustus 2020 22:31]

is dBeaver iets, of is dat totaal niet wat je zoekt?
dBeaver is toch direct met de database werken, a la PHPMyAdmin ? Dat lukt me ook wel, maar ik zoek iets met een GUI voor registratie van mijn dagelijkse contacten.
Een soort open source alternatief voor Filemaker of MS Access? Op zich kun je met Base en een embedded database wel een eindje komen maar Base is duidelijk wel het minst populaire onderdeel van de hele suite.
Als iemand een goede alternatief weet voor Filemaker... zou ideaal zijn. Veel gewerkt met Filemaker 7 en 8. En vond dat echt een super pakket.
Zoals ik zei (in de edit): kijk eens naar NSBase. Geen idee wat jouw use-case is, misschien heb je er wat aan.
Klopt, de laatste grote update van Base is naar mijn idee het overstappen van HSQLDB naar Firebird voor de embedded DB geweest (en ook dat gaat niet zo soepel als ik zou willen).

Het probleem schijnt te zijn dat het erg lastig is om mensen te vinden om er aan te werken omdat ze een hele combinatie specifieke kennis moeten hebben (de LibreOffice codebase, C/C++, SQL, Java voor de legacy onderdelen én database applicaties in het algemeen) die niet zomaar voor het oprapen ligt.
Je kunt eens kijken naar DBeaver, ook een redelijk populaire database-client.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 augustus 2020 08:24]

Ik vraag mij af wat je met Base wil doen? Het is naar ik heb begrepen op hetzelfde idee als Access gebaseerd?

10-15 jaar geleden gebruikte ik nog Access en Excel met VB (A, 6, .Net) maar op een gegeven moment ben ik de database functionaliteit in MySQL (tegenwoordig MariaDB) gaan stoppen en koppel ik dat aan Excel of Calc spreadsheets. Data en berekeningen/verwerkingen gescheiden. Ik mis Access echt geen moment.

Bijkomend voordeel is dat ik dezelfde data nu veel makkelijker crossplatform in C++ kan benaderen.

Voor embedded toepassingen waar beveilihing niet heel belangrijk is gebruik ik overigens SQLite. Lekker licht en simpel.
Het is in Linux, Access gaat dan een beetje lastig ;-) Doel is om contacten te koppelen aan afspraken en dan bij te houden. Eén contact naar meerdere afspraken, en op één adres meerdere contacten.
Base kan prima met SQLite3, MariaDB en vele andere formats in plaats van 'eigen' hsqldb formaat werken.

Base is dan alleen het FE dat je gebruikt en dan heb je niet veel ontwikkeling nodig, dat doen de database teams wel voor je.
Een aan access vergelijkbaar database pakket voor linux is 1 van de zaken die mij tegenhoudt om over te schakelen en Windows achterwege te laten. Gaming wordt steeds minder een probleem, o.a. dankzij Lutris en Proton.

Ik hou het scherp in de gaten, maar ik vrees dat ik in oktober mijn MS Office licentie nog eens ga moeten vernieuwen.
Zelf vind ik Symphytum wel prettig werken, maar ik heb geen idee wat voor Acces (exclusieve?) functionaliteit je nodig hebt.

Er zijn wel weinig smaken en afhankelijk van wat je nodig hebt, is overschakelen soms inderdaad geen optie.

[Reactie gewijzigd door Slaiter op 6 augustus 2020 07:19]

Encryptie en eenvoudige gui om forms te maken. En was er geen probleem met betrouwbaarheid?
Encryptie kun je imo beter systeemwijd toepassen, dat lijkt me veiliger als alleen bij een specifiek bestand. Bijvoorbeeld met Bitlocker in Windows of LUKS in Linux.

Eenvoudige (een ook complexere) forms kun je zeker ermee maken. Betrouwbaarheid is voor mij nog geen issue geweest ook nooit wat over onbetrouwbaarheid. Het pakket bestaat al meerdere jaren en doet (voor mij tenminste) wat ik nodig heb.

[Reactie gewijzigd door Slaiter op 6 augustus 2020 07:47]

Hoe compatibel zijn documenten van Word eigenlijk met Writer. In een ver verleden gebruikte ik wel eens Writer maar als je dan een Word document opent ziet het er "anders" uit dan in Word zelf. Dat kan een probleem zijn als je een kleine wijziging moet maken en het document weer terug moet sturen naar de Word gebruiker.
Maar als je het puur privé gebruikt kun je prima af met het doorsturen in PDF.

En ik verwacht dat de open document format bestanden over 10-20 jaar beter correct te openen zullen zijn dan de office variant.

[Reactie gewijzigd door NIMIC op 6 augustus 2020 12:46]

Ok, dan wacht ik nog even 10-20 jaar voordat ik overstap. :/
Haha, ik bedoel dat ik nu Microsoft Office documenten heb die ik niet meer kan openen zonder een abonnement aan te schaffen van €100 per maand.

Ik verwacht dat ik bestanden die ik nu maar met Word over 10 jaar lastiger te openen zullen zijn dan bestanden die ik met LibreOffice maak.
Ik blijf het een mooi en behoorlijk functioneel pakket vinden. Helemaal als ik naga wat je voor MS Office betaald.

Zelf gebruik ik met name LibreOffice, maar voor mijn werk moet ik teruggrijpen op MS office. Niet omdat ik hetgeen wat ik moet doen niet in LibreOffice zou kunnen. In tegenstelling zelfs.

Zoals veel bedrijven echter werkt ook het bedrijf waar ik werk uitsluitend met MS office. Hoewel ik in Calc fantastische overzichten met geavanceerde functies kan maken, worden veel van de functies en opmaak bij openen in Excel niet correct overgenomen. Dit geld ook andersom en ondanks dat ik niet met een vinger naar een van beide wil wijzen. Ik vind het alleen wel jammer dat dit nog steeds aan de orde is

Simpel voorbeeld is bijvoorbeeld dat cirkel diagrammen ineens ei-diagrammen kunnen worden, maar ook dat bijvoorbeeld cell verwijzingen van radiobuttons of pulldowns ineens niet meer functioneel zijn.

Het is al wel beter als dat het ooit is geweest, maar daarin is nog een lange weg te gaan.
Layout van het pakket verder boeit me niet zo, dat is gewenning en smaak. Al die opsmuk echter van MS Office vind ik persoonlijk net overkomen als een mooie vrouw, die zich vol plamuurt met make-up omdat ze denkt dan nog mooier te zijn en dat hoeft voor mij niet.
Ik vind LibreOffice ook echt zo'n tool voor mij. Gratis en gewoon goed genoeg. Ik gebruik klassieke Office-producten privé erg weinig, echter sluit Office 365 Family juist weer heel erg aan bij mijn zoektocht naar betaalbare cloud storage.

Veel aanbieders van losse cloud-storage bieden vaak ongeveer 1TB-2TB voor €10 of gevaarlijk daar bij in de buurt (Dropbox Plus, Google One, Stack Storage, iCloud, Box, Jottacloud (iets goedkoper), Hubic (iets goedkoper)).

Maar met het familie-plan heb je dus voor als je voor 6 personen per jaar betaald en daarbij een gratis maand scoort, per persoon 1TB voor €1,27 per maand. Of met z'n tweeën €3,81. Je kunt welliswaar bijna net zo goedkoop uit zijn bij Google One voor 2TB, maar toch. Dan zit je met of Google Docs, of mag je LibreOffice gaan gebruiken (ook geen straf, maar toch).

Tja, dan is de keuze voor mij persoonlijk wel makkelijk gemaakt.
Ik gebruik dit al jaren en heb zelf de IT mensne van mijn werk er op gewezen om van MS over te stappen naar dit pakket ...
nee was hun eerste reaktie .. maar nadat iemand heb thuis eens op zijn pc had gezet en na 3 weken er achterkam dat hij L O eigenlijk alelen maar gebruikte , heeft hij het toen op het werk er ok door heen gedrukt , wat natuurlijk ook een hoop geld midner heeft gekost :-)
Het mag wel een beetje meer 2020 look worden maar dat is puur een smaak .. maar zo lang dit pakket kan doen wat je nodig heb dan is het voor mij genoeg
Tip: je kunt de interface wel op ribbon zetten, zodat het er al iets moderner uit ziet met deze handleiding
Ik gebruik LO (en OO) zowel zakelijk als privé al meer dan 10 jaar met volle tevredenheid. Ik gebruik alleen Calc en Writer. De enige reden voor mij om soms MS Excel te gebruiken is als ik Powerqueries nodig heb.
Wat je bij dit soort pakketten eigenlijk moet doen is gebruiken en niet meer omkijken. Althans, niet zolang je er mee kunt doen wat je moet doen.

Ingestapt bij StarOffice en nooit meer omgekeken. Op de enkele werkplek waar ik MS Office tegenkom, kan ik daar maar niet aan wennen. Zo "ingewikkeld" allemaal. Een PDF formulier maken bijvoorbeeld is in MS Office veel omslachtiger dan in LibreOffice, zeker wanneer je het een digitaal invulformulier wil laten zijn.

Compatabiliteit? Dat is niet het probleem van LibreOffice, maar van MS Office die een eigen implementatie van de standaarden blijft hanteren. Dus niet volledig compatible zeg maar.

Problemen met uitwisselen van documenten? Zeker niet. Gewoon een PDF van maken. Een document dat ze aan willen passen is in 99,9% van de gevallen nergens voor nodig.

Prima software, zeker meer dan voldoende voor 99% van de mensen die wat briefjes typen en wat met spreadsheets / presentaties klungelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee