Software-update: Pale Moon 28.7.0

Pale Moon logo (75 pix) Versie 28.7 van Pale Moon is uitgekomen. Deze webbrowser is ooit begonnen als een fork van Mozilla Firefox. Door optimalisaties voor moderne hardware en het weglaten van Accessibility features en Parental Controls presteerde hij toen een stuk beter. Ook was er een 64bit-versie beschikbaar, ruim voordat Mozilla deze zelf aanbood. Sinds Mozilla in versie 57 is overgestapt op Quantum, is er echter weinig meer dat de twee browsers nog verbindt.

Vlak voordat Mozilla met Quantum kwam, heeft het Pale Moon ontwikkelteam de sourcetree van Firefox nog een keer geforkt en er de verbeteringen van Pale Moon aan toegevoegd. Zo is er bijvoorbeeld de lay-outengine Goanna, een fork van Gecko, waarvan nu de vierde generatie uit is. Daarnaast is er het Unified XUL Platform, wat kan worden beschouwd als een tegenhanger van het op Chromium-gebaseerde Electron. De download van Pale Moon is alleen in het Engels, een apart Nederlands taalbestand is beschikbaar. De releasenotes voor deze uitgave kunnen hieronder worden gevonden:

Changes/fixes:
  • Landed a large JavaScript parser tune-up, which as a targeted goal brings our ES6 stringification fully in line with the ES2018 revision for classes, and implements rest/spread parameters for object literals. (Cheers to Luke!)
  • Fixed a crash with the tuned-up parser code when certain error messages were triggered.
  • Aligned browser behavior with mainstream regarding inner window behavior when domain is manipulated.
  • Improved performance dealing with frame properties.
  • Improved performance for handling html5 strings.
  • Improved performance of image content loading.
  • Fixed potential type confusion in array joins.
  • Fixed an issue on some pages causing high CPU usage when wrongly specifying plugin content.
  • Fixed an issue with the add-ons manager "discover" pane if no network connection is present.
  • Fixed an issue with bookmark/history search results offering context menu options that would be invalid without a selection.
  • Fixed the devtools JSON viewer and enabled it by default.
  • Fixed searching from about:home not working for search plugins using the POST method.
  • Fixed an issue with the checkboxes for location bar preferences.
  • Fixed SVG alignment issues if SVG-containing elements fall on odd pixel sizes, causing blurry display of especially small SVGs like icons/glyphs.
    SVGs will now always be pixel-snapped to provide expected crisp display.
  • Fixed precompilation of Sync client modules when packaging. This also removes the redundant services.sync.enabled pref.
  • Added support for matroska containers and h264-based webm video formats.
  • Added support for AAC audio in matroska and webm video formats.
  • Added support for spaces in the Mac package and application name.
  • Added an exception to the unique file origin policy for font types.
  • Added native file picker support for xdg on Linux.
  • Updated the default bookmark icons.
  • Updated the SQLite lib to 3.29.0.
  • Removed e10s information from about:troubleshooting.
  • Removed hotfix leftovers.
  • Removed the WebIDE developer tool.
  • Removed conditional build-time disabling of the Pale Moon status bar code.
  • Removed "Delete this page" and "Forget about this site" links from live bookmarks (since they make no sense on feeds).
  • Removed the Financial Times' polyfill user-agent override since they updated their detection to work with Pale Moon.

Pale Moon 26.2.2 screenshot (620 pix)

Versienummer 28.7.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows 8, Windows 10
Website Moonchild Productions
Download https://www.palemoon.org/download.shtml
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

30-08-2019 • 21:16

12

Bron: Moonchild Productions

Update-historie

Reacties (12)

12
12
8
0
0
4
Wijzig sortering
Misschien mis ik iets, maar ik kan geen goede reden bedenken (anders dan "eens voor de lol proberen") om Pale Moon te installeren. Onder Linux is er immers "gewoon" Firefox en Chrome/Chromium beschikbaar.

Dit lijkt me typisch zo'n project wat ten dode is opgeschreven en wat binnen 5 jaar wordt gestopt.

[Reactie gewijzigd door Bergen op 23 juli 2024 16:41]

Ik was jarenlang een zeer gelukkige gebruiken van Pale moon. Het deed in het begin echt wat het wou doen. Sneller zijn dan firefox (op dat moment vaak de snelste). Nu zit ik terug bij Firefox.
Maar wat is uiteindelijk de reden om firefox te installeren op Windows ipv pale moon? Diezelfde vraag geldt wsl ook voor Linux.
Firefox heeft gewoon een veel modernere code base. Mozilla is niet meer van "support ancient hardware". Alles wordt gemoderniseerd en veel delen worden omgezet in het Rust programmeertaal.

Eerst Quantum, dan WebRender en binnenkort Project Fission. Waarom zou je nog op Pale Moon willen blijven zitten?
Dat bekijk je verkeerd. Pale Moon was in eerste instantie ontstaan omdat Firefox geen optimalisaties deed voor moderne processors, nog geeneens 64 bit. Inderdaad een achterlijk concept om maar die oude Intel meuk te blijven ondersteunen (laptops met i686 cpu's).

Nou gelukkig heeft Firefox eindelijk dan toch het licht gezien, maar dan slaan ze weer volledig door en doen ze domme dingen. Ook moest opeens ALSA uit de ondersteuning in Linux, WTF. Dat is gewoon trollen.

Pale Moon is in die periode verschoven van een geoptimaliseerde versie van Firefox naar een versie met de focus op comptabiliteit en vooral privacy.
Pale Moon bestaat al wel een tijdje, dus lijkt mij sterk dat het stop gezet wordt. Firefox gebruik ik niet meer, omdat a) ik het niet fatsoenlijk werkend krijg (traag, crashes, etc.), b) bepaalde dingen hard coded / geforceerd zijn (o.a. user settings die gewoon niets veranderen), c) Firefox behoorlijk slecht is wat betreft privacy (o.a. met het hele schandaal omtrent recommended extensions), d) ze met andere dingen amateuristisch zijn (o.a. alle user extensions uitschakelen omdat ze met certificaten aan het klooien geweest zijn), e) de UI behoorlijk achteruit gegaan is in de afgelopen jaren. Chrome beschouw ik als spyware. Pale moon heeft deze problemen niet, en wordt goed ondersteund. Ik gebruik deze browser voornamelijk voor werk, en Waterfox voor privè zaken. Je kan wel meerdere profielen gebruiken, maar ze werken prima naast elkaar.

[Reactie gewijzigd door Pastafarian op 23 juli 2024 16:41]

Is Brave dan geen geschikte browser voor je?
Tegenwoordig zou de grote reden voor pale-moon zijn dat het een andere engine gebruikt dan al de andere browsers. Daar waar de meeste op chromium gebaseerd zijn en FireFox als enige grote browser een andere engine heeft, is deze nog weer anders.

Gezien de historie vraag ik mij af in hoeverre pale-moon koppelt aan het firefox landschap. Kan ik mijn mozilla account koppelen en daarbij ook de instellingen en dergelijke over nemen? Werken de extenties? Zomaar een paar 'compatibiliteit' vragen.
Anoniem: 1248170 31 augustus 2019 02:24
Gebruik al jaren waterfox. Werken tenminste mijn oude add ons nog zoals classic theme restorer. Ja ik ben ouderwets, nooit kunnen wennen aan de nieuwe looks.
Hier ook een jarenlange Waterfoxgebruiker... Die classic theme restorer die je noemt is een ware ontdekking, heerlijk! Maar lieve help, wat een enorme hoop opties en instellingen heeft die aan boord, daar ben ik wel even zoet mee. :-)
Anoniem: 1248170 @Mr77731 augustus 2019 11:04
Geen dank. Denk dat daardoor waterfox ook zo groot is geworden
Of juist niche. Zo groot is het niet meer.
Pale Moon is ook beschikbaar voor Linux: http://linux.palemoon.org

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.