Firmware-update: Apple iOS 12.3.1

Apple iOS 12 logo (80 pix) Apple heeft een update voor versie 12.3 van iOS uitgebracht. Apple iOS is het besturingssysteem voor de iPhone, de iPod touch en de iPad. Versie 12 van iOS kan alleen op de iPhone 5s, iPad mini 2 en zesde generatie iPod touch of nieuwer worden geïnstalleerd. In versie 12 heeft Apple ingezet op het verbeteren van de prestaties, wat met name op oudere hardware goed is te merken. Verder kunnen gebruikers inzicht krijgen in het gebruik van hun apparaat. Nieuw in versie 12.3 is onder meer ondersteuning van televisies met AirPlay 2 en een nieuwe Apple TV-app. Deze update moet verder enkele problemen verhelpen.

Neer over iOS 12.3.1
iOS 12.3.1 bevat probleemoplossingen voor je iPhone en iPad:
 • Oplossingen voor problemen in Berichten waarbij er berichten van onbekende afzenders in je gesprekslijst konden worden weergegeven, ook al was 'Filter onbekende afzenders' ingeschakeld
 • Oplossing voor een probleem dat ervoor kon zorgen dat de koppeling 'Meld reclame' niet werd weergegeven in berichtenreeksen van onbekende afzenders

Versienummer 12.3.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen iOS
Website Apple
Download https://support.apple.com/nl-nl/HT204204
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

25-05-2019 • 20:47

101 Linkedin

Submitter: WhatsappHack

Bron: Apple

Lees meer

Reacties (101)

101
92
36
2
0
10
Wijzig sortering
Ik wacht altijd even bij een nieuwe update van Apple. Een paar jaar geleden was er een probleem dat een braille leesregel het niet deed. Gelukkig op tijd gewaarschuwd.

Netjes dat Apple nog steeds mijn 5S bijwerkt tot de laatste versie. Dit jaar een verse accu laten plaatsen en het apparaat kan er weer tegenaan. Het is toch bijzonder dat een iPhone "out of the box" werkt met een braille leesregel, dat er aangenaam klinkende stemmen met hoge kwaliteit te downloaden zijn voor voice-over.

Het zou Apple sieren als ze een "social statement" zouden maken door een speciaal prijsje te rekenen voor mensen met een blindenpas. Winst maken ze genoeg.
Is jou 5S niet binnenkort aan vervanging eens toe, want die is krijgt vanaf september geen updates meer ?.
Je had denk ik geld beter kunnen inleggen in een nieuwere telefoon, tuurlijk zal je nog wel even op de oudere iOS kunnen draaien.
Maar denk dat een nieuwere telefoon betere investering was geweest, hoeft uiteraard niet direct aller nieuwste iPhone te zijn 7/8 ook prima.
Waarom is zijn 5s aan vervanging toe? Het formaat is zeer handzaam, prestaties goed genoeg en batterij vervangen kost nog geen 100,-. Een nieuwe iPhone, die sowieso weer groter is, kost 550,- Nieuwe batterij is een goede deal als je het mij vraagt. Ga je voor die 450,- lekker op vakantie O+
Omdat de Iphone 5s vanaf september geen ios support meer krijgt, dus ga je uiteindelijk tegen problemen aan lopen.
Je zal er vast nog wel een half jaar of misschien jaar mee kunnen doen, ligt er maar net aan hoe snel app developers nieuwste ios gaan verplichten.
Veel blinden hebben een uitkering. Een nieuwe iPhone is al gauw het grootste deel van 1 maand netto uitkering. Vergeet niet dat er veel extra kosten zijn voor hulpmiddelen. Het balletje van mijn taststok moet ik bijvoorbeeld zelf kopen, om de 3 jaar krijg ik wel een nieuwe taststok van de zorgkosten verzekeraar.
Ja maar 100 euro is ook een aardig groot bedrag om uit te geven, zeker voor zo relatief oude telefoon.
Ik zeg niet dat die direct een nieuwe hoeft te kopen, je kan ook sparen en na een half jaar ofzo een nieuwe kopen.
Wat is jouw mening over de support voor blinden in de meeste apps? Ik probeer wel aan scaling fonts en dergelijke te denken maar ik hoor liever van een ervaringsdeskundige wat er meestal ontbreekt of simpelweg niet lekker werkt.
Support voor blinden varieert van zeer goed tot vrijwel onbruikbaar bij iPhone apps. Het is eigenlijk de enige consumenten smartfoon die goed bruikbaar is. Android gaat de goede kant op, in versie 9 zijn er al fijne ontwikkelingen zoals het "dark theme" en betere spraak uitvoer, maar er is nog veel te verbeteren. Apple ligt wat dat betreft ver voor (helaas ook qua prijs).

Over het algemeen zijn de native iPhone apps redelijk tot goed ondersteund. Hoewel ook daar dingen doorheenglippen. VoiceOver is de beste op de markt, de extended voice klinkt erg goed (wel flink bestand van dik 800 mb te downloaden, en dan nog een keer paar honderd mb voor het Engels. Er zijn tig kleurenschema's en er is een omgekeerd kleurthema (wit wordt zwart etc). Je kan zoomen. En natuurlijk braille "out of the box". Siri is ook leuk, maar daarvoor moet ik werkend internet hebben, soms snapt ze mij niet.

Voor de dev's is het fijn dat ze niet hoeven te rommelen met in-app zoomen en kleurenthema's, dat regelt de toegankelijkheidfunctie wel in de iPhone. Zolang de dev's neutrale kleuren gebruiken en reguliere lettertypes werkt dat vrij goed. Over het algemeen geldt: hoe eenvoudiger de schermindeling, hoe beter te gebruiken.

Problemen zijn er genoeg, met name door derden ontwikkelaars.

Denk aan foutieve / ontbrekende voice labels onder een knop. Of een Engelstalig voice label ("more") terwijl de tekst Nederlandstalig is ("meer").

Eindeloos gedraai aan de "rotary knop" voor het juiste menu. Zit ik in "containers" moet ik naar "handelingen" en dan weer naar "containers". Het rotary menu wisselt ook van volgorde, soms staat "containers" op een andere plaats.

Het niet in elk programma onderdeel of tekst onderdeel kunnen komen maakt een app onbruikbaar. Ik moet links / rechts swipen om een knop verder/terug te komen. Of een tekstblok verder/terug. VoiceOver spreekt dan die knop uit, of ik kan de knop dan lezen in braille. In een bepaalde chatapp kan ik bijvoorbeeld niet in een bepaald chattekst onderdeel komen. Of ik wil een venster in een landkaart app verschuiven en dat werkt dan niet.

De dicteerfunctie (text to speech) heeft teveel fouten en kan slechts korte teksten aan. Vaak is het handiger om te typen met een extern toetsenbord.

Dus ja, blij met wat er is, maar het zou aanbevelenswaardig zijn als de dev's hun app zelf testen door VoiceOver aan te zetten, en dan kijken of ze elke functie kunnen uitvoeren. Of laat het testen door een blinde. Het is een groeiende markt, het aantal slechtzienden en blinden zal stijgen.
Ik zal wel een ongevoelige eikel zijn, maar waarom een speciaal prijsje? Leuk social statement maar slaat natuurlijk helemaal nergens op. Het zou eerder iets voor een zorgverzekeraar zijn om een vergoeding te geven.
Een zorgverzekeraar geeft alleen in bruikleen de minimale zaken die essentieel zijn voor blinden. Denk aan taststok, een blindengeleidehond, spraak- en braillesoftware voor een pc, een daisy speler om een paar voorbeelden te noemen. De PC zelf wordt niet uitgeleend, omdat het een algemeen artikel is dat iedereen kan kopen. Idem voor smartfoons, dat is ook een algemeen artikel.

Een ziende heeft de keuze uit een grote keus aan smartfoons in alle prijsklassen. Van een goedkoop android toestel van onder de honderd euro tot een ultra uitgebreide tot ver boven de 1000 euro. Een blinde heeft eigenlijk maar 1 "echte" keuze, een iPhone. Die zijn nu eenmaal stevig aan de prijs.

Net als dat ik een "zware" pc nodig heb om soepel te kunnen werken, heb ik ook een "zware" smartfoon nodig omdat er "zware" applicaties in de achtergrond draaien (denk aan bijvoorbeeld offline schermlezer). Een dual core android smartfoon trekt dit niet en loopt dus vast.

Vandaar dat het Apple zou sieren als ze daarmee rekening zouden willen houden. Een iPhone is eigenlijk een essentieel onderdeel in mijn bestaan. Veel blinden hebben bijvoorbeeld (loop)navigatie software, een app om ontvangen snailmail te kunnen voorlezen, een remote camera app waarmee ze anderen kunnen vragen om voor hun te kijken waar bv het pakje hagelslag staat in de supermarkt. Hoe laat de trein vertrekt van perron X. Software voor luisterboeken. Sensorapps of het licht nog aan staat.
Er klopt nog steeds niks van je redenering. Apple stopt enorm veel tijd en geld om te zorgen dat hun producten zo goed mogelijk werken voor allerlei doelgroepen. In plaats van dat te waarderen en concurrentie te vragen dit ook te doen, wil je het ook nog goedkoper hebben. Dat gaat er bij mij niet in. Als ik dan nog ongevoeliger zou zijn (dat ben ik niet hoor, maar om het even in het extreme te trekken), zou ik moeten willen dat Apple stopt met deze ontwikkelingen zodat hun product goedkoper kan worden voor mij. Oftewel, volgens mij is er niks mis met hoe de situatie nu is, behalve dat Google er net zoveel effort in zou moeten stoppen wat mij betreft.
Natuurlijk ligt het helemaal aan Apple zelf wat voor business model ze voeren.

Off Topic...

ik droom af en toe van een betaalbaar en toegankelijk ICT voor de blinde medemens. Wie weet leest een manager van Google, Microsoft of Apple het.

Voor slimme tweakers ter inspiratie:

Wie weet komt er een betaalbare versie van een Orcam MyEye. Wie weet wordt Google Glass For Blind Persons gestart. Ik denk dat er veel mensen blij mee zullen zijn als ze veilig kunnen lopen en de tekst van een pakje hagelslag kunnen lezen.
https://www.youtube.com/watch?v=uvIXWKyBv0w
https://www.youtube.com/watch?v=Sk8hGtZYzis
Dan zijn er zoveel mensen die een speciaal prijsje moeten krijgen.
Wat een onzin zeg. Wees blij dat er updates met regelmaat komen die issues oplossen, vooral als het om beveiliging gaat. Apple heeft een standaard interval voor major releases, 1x per jaar een major, veelal in september. Dan komen er ook veelal nieuwe features mee. Verder zijn het nagenoeg onderhoudende updates. Mijns inziens een prima strategie.
Helemaal mee eens. Bij familie merken ze dit soort updates niet eens, want gebeurd gewoon automatisch ‘s nachts.

En anders kost het een kwartiertje ofzo.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 mei 2019 23:44]

Installeren is optioneel.... Maar ik ben positief dat ze gewoon met regelmaat de security patches doorvoeren (en kleine bugfixes)
Optioneel? Weet niet hoe het nu is, maar toen ik mijn iPhone nog had bleef dat ding iedere dag een keer of 2 zeiken om de updates te installeren. En dan met zo'n irritant schermpje om 's nachts te installeren met timers. Nee optioneel is in mijn ogen zoals bij Linux, geen onnodige popups om je te dwingen iets te installeren wat je wellicht niet wil.
Idd ... Niks optioneel want de nagging factor is enorm.
Je moet blijven uitstellen en de update is min of meer geforceerd.
Sterker nog, je kan apps op een gegeven moment niet meer instellen tenzij je aan een minimum OS versie voldoet.

Kan je mooi zien met een prima werkende iPad 3 die door de software helemaal eruit gedrukt is want OS update krijgt het al jaren niet meer terwijl dit soort apparaten vaak veel langer in een huishouden mee gaan dan welke smartphone dan ook.
Idd iPad 3 heb ik na 3 jaar uit ellende verkocht. Eigenlijk was ie na 2 jaar al onbruikbaar (eind 2014) maar heb hem nog een jaar gebruikt in de hoop dat het beter zou gaan. Niet dus. Vooral Safari was een hel. Nu heb ik wel een iPad Air 2 en die werkt gelukkig nog wel goed. En de Ipad 3 heb ik wel voor een mooi bedrag nog kunnen verkopen gelukkig.
De iPad 3 was natuurlijk ook een miskleun van een iPad. De hardware was helemaal niet krachtig genoeg voor het vernieuwde scherm met de retina resolutie. De problemen hadden slechts deels met de software te maken.
Ja maar daar heeft een doorsnee koper toch geen weet van? Je gaat er toch vanuit dat zo'n ding jaren zonder problemen moet kunnen op goede snelheid. 500 euro is niet niks natuurlijk.
En dat bedoel ik dus ...
Iedereen alsmaar pochen met IOS ondersteuning op de 5S terwijl vrijwel niemand nu nog zoiets gebruikt, immers de doorloop tijd van een smartphone is beduidend hoger dan een tablet die rustig 5 jaar thuis dienst kan doen.

Met de iPad 1 was het al zo ... De iPad 3 dus ook.
De iPad Air heeft in 2018 ook zijn laatste major update gehad.
We weten allemaal dat het prima hardware is en vooral de accu's erg lang goed blijven en bij de meesten gewoon bruikbaar blijven.
Let's face it, hij wordt middels software gewoon onbruikbaar gemaakt net zoals destijds met de iPad 3.
Die had geen Airdrop af fabriek maar na een Jailbreak wel en dat functioneerde ook gewoon prima.
Men heeft bewust gekozen die functionaliteit achterwege te laten (en Airdrop is een big deal !) Teneinde de verkoop van nieuwe hardware te stimuleren.
Prima, dan pakken we er een iPad mini 2 bij. Ik heb er zelf nog steeds een in gebruik. Het ding functioneert nog prima, ondanks dat hij al ruim 5 jaar oud is (een tweetal maanden na de 5s geintroduceerd).

Overigens gebruiken we ook nog een 5s, in de directe familie zelfs meerdere. Dus dat statement slaat de plank ook nog mis.
iPad mini 2 idd maar vertel er ook maar bij dat het ding tegenwoordig nauwelijks vooruit te branden is.
Er kwamen niet voor niet snel 2 versies van de mini na de 2e versie.

De iPhone 5S zal best gebruikt worden als afdankertje maar is totaal uit het straatbeeld verdwenen.
Er zijn altijd mensen die dat goed genoeg vinden, helemaal prima.
De overgrote meerderheid vind dat niet getuige de massale verkopen van nieuwe iPhones terwijl het marktaandeel steeds kleiner wordt toch Android, kortom steeds meer mensen upgraden hun iPhone en een 5S is inmiddels bejaard.
Onzin, bij Ubuntu Desktop heb ik ook zo vaak een popup over updates. Op iOS heb ik geen idee, ik update gewoon ipv. dwars te doen om wat voor reden dan ook. :/
Ik gebruik geen Ubuntu, wel Mint wat gebaseerd is op Ubuntu. je ziet onderin een klein icoon en that’s it. Ik wil zelf bepalen of en wanneer ik update, zonder nagscreens.
Bij ubuntu (en daarop gebaseerde distro’s) kan je tijdens het updaten gewoon lekker doorwerken en begint je apparaat niet te mekkeren over opnieuw opstarten.
In tegenstelling tot de “update x van y installeren, schakel het systeem niet uit.” van windows, waar je je systeem minimaal een half uur mee kwijt bent. En er dan nog doodleuk “even geduld” bij durven zetten.
Er bestaat niet zoiets als 'Linux'.

Er zijn distros die net zoals Apple pushen om laatste updates te installeren, en er zijn er die helemaal niets zeggen.
Je kan ook Darwin draaien, krijg je ook geen meldingen...
Ik snap wat je bedoelt. Zelf ben ik fan van Mint. Maar distro's als Elementary OS zien er mooi uit maar neigt ook naar voorgeselecteerde keuzes.
Zowel Mint als Elementary zijn gebaseerd op Ubuntu en lopen mee met de release cycle van Cannonical.
Dus wat update management / cycle noch beleid hoe je weinig verschil te verwachten.
Beter kun je dan traditionele distributies vergelijken met distributies die rolling releases gebruiken
Weet ik, ik weet hoe het werkt. Toch ervaar ik grote verschillen tussen mint en elementary. Elementary oogt gesloten. Maar het is ook een kwestie van smaak. zo vind ik de normale Ubuntu ook niet prettig sinds ze niet meer op de oude mate manier werken.

Qua rolling release distro’s heb ik eigenlijk alleen met Manjaro gestoeid, wat overigens een leuke distro is. Maar voor mij werkt Mint het fijnst (op de htpc)
Persoonlijk vind ik Elementary niet mooi. Wat mij betreft teveel een rip-off van macOS. Gnome of KDE vind ik eigenlijk mooier.
Qua design vind ik Elementary wel mooi. Maar het doet mij teveel denken aan de limitaties van Mac OS. Ook met de eigen foto app, muziekapp, appstore dat soort dingen. Gnome en KDE ziet er idd mooi uit. Zelf geef ik een lichte voorkeur aan XFCE, omdat ik hou van de traditionele werkwijze. In Windows 10 gebruik ik zelfs startisback++ omdat ik dat nieuwe menu niet prettig vind.
Ieder zijn smaak. Zelf gebruik ik MATE, omdat ik Gnome 2 mis.
Er bestaat wel degelijk iets als LINUX,
LINUX is niet meer dan een kernel,
Alle opsmuk eromheen is niet meer dan opsmuk en interpretatie van de distro aanbieder.
Als je een beetje verstand hebt van LINUX, bepaal je zelf wanneer er iets geupdated word, handmatig dan wel geautomatiseerd, en ook nog wat wel en wat niet.
Distro's kunnen nooit pushen want geen ROOT toegang.
De kracht van linux is dat alles zelf te bepalen is, van werking, onderliggende kernel, tot uiterlijk aan toe.
Als je hier geen gebruik van weet te maken zou en verdieping in de materie een aanrader zijn.
Als ik niet wil updaten gebeurt dat ook niet, als ik net als windows users alles maar voorgeschoteld slik tja dan kan je net zo goed windows gebruiken.
Probeer eens een traditionele distro, zoals DEBIAN, Opensuse, enz.
Ubuntu is namelijk een derivaat van Debian, kapot gemaakt naar iemands idee, zoals hij vind dat het zou moeten werken, begin zelf bij de bron en creëer iets dat werkt voor jou.
Dat is de kracht van opensource. (En de kwaliteit van je ẗweaker"skills natuurlijk ;) )
Wat is erop tegen om even 5 minuutjes te nemen om een update te installeren? Dan ben je er gelijk vanaf
Ik snap dit gemiep echt niet, ik heb een Iphone SE en is mijn eerste smartphone ooit, ik heb deze nu 3 jaar.
Een keer of 2 per dag heb ik nog nooit meegemaakt, en als er dan een update is is het zo gebeurd of moet dat ook al met 2ms snelheid gebeuren ?!! Dit is echt zeuren om te zeuren in mijn ogen.

Daarnaast kun je auto update gewoon uitzetten, het is dat ik het nu net lees hier dat er een update is en ik heb nog geen push gehad.
Aanstelleritus met verhoging zou m'n grootmoeder zeggen...
Installeer jij als iOS 13 uitkomt meteen iOS 13? Installeer jij als de nieuwe build van Windows 10 uitkomt meteen die dag die nieuwe build? Succes met de bugs dan.

Ja ik installeer elke iOS per direct de zelfde dag als die uit komt, op zowel mijn iPhone als iPad en apple Watch.
Ik heb tot nu toe 1 keer last van een bug gehad, maar hier had elke gebruiker last van en kwam snel een nieuwe fix(Verder nog nooit ergens last van gehad).
Op mijn iPhone SE van werk installeer ik zelfs de ontwikkelaars beta's steeds, en ook hier nooit last van een een bug.

Macbook installeer ik ook direct de nieuwste macOS altijd, en windows ook ja, net zoals de mei update en heb nergens last van.
Maar waarom zou je dat doen? Je kan toch beter de kat ff uit de boom kijken, kijken of er geen rare bugs/issues in het nieuws komen. Ik heb op 1 laptop (die ik bijna nooit gebruik) die may update geinstalleerd en cpu verbruik in chrome is 100%. Dus geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om mijn mainsysteem en htpc te upgraden. Komt over een paar maanden wel ofzo.
Ik merk van zelf wel of het fout gaat, en tot nu toe in al die jaren pas 1 keer(Met globale iOS fout waar meer last van hadden).
En anders kan je altijd nog met windows terug rollen de update, met iOS kan je ook een periode nog terug herstellen na vorige versie.
Ik draai sinds ios11 elke developer beta op mijn werk phone(Nu dus ook met 12), en heb zelfs daar nog niet last gehad van 1 bug.
Met iOS ben ik ook nog wel eens geneigd om direct te updaten, omdat je dan idd nog terug kan een beperkte periode. Dan maak ik in Itunes een backup. En dan update ik hem. Mocht het falikant misgaan dan DFU herstel naar de vorige iOS versie en de iTunes backup terug zetten.
Ik update mijn iPhone en Watch ook altijd direct wanneer deze uit komt.
Je kunt ook niet Windows 10 updates met iOS updates vergelijken. Wat dat betreft heb ik nog nooit echt last gehad van een bug in iOS. De updates zijn vaak genoeg wel doorgetest (niet altijd maar vaak genoeg wel). Ik ben in ieder geval blij dat er frequente updates zijn. Apple ondersteund de oude telefoons lang genoeg voordat ik een nieuwe koop. Ik ben van 4S naar 6S naar XS gegaan. Met Android is dat altijd maar de vraag hoelang die support doorgaat. Fanboy? nah, ik werk met beide telefoons gezien ik een programmeur ben, maar mijn voorkeur gaat uit naar iOS.

De Windows 10 May update heb ik nu ook wel op mijn werk en thuis PC staan. Nog niks geen last van gehad. Met Win 10 heb ik wel een irritante rare bug die er voor zorgt dat om een willekeurige tijd mijn pincode verwijderd word en dat ik in moet loggen met mijn wachtwoord. Hopelijk is dat met de May update opgelost maar ik zal het zien. Ik heb niet echt zin in een volledige herinstallatie van Windows 10.
Waarom zou je het niet doen. Ik ga er vanuit dat software gewoon goed getest is. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad om iedere nieuwe update direct te installeren.
Fanboy ? lees mijn bijdrage nog eens goed zou ik zeggen, dan zie je dat ik sowieso weinig met smartphones heb, het liefst zou ik willen dat de smartphone weer verdwijnt en we terug gaan naar het GSM tijdperk waar mensen elkaar gewoon even bellen maar dat is een andere discussie.

En nee ik installeer nooit direct een update behalve beveiligingsupdates, maar dit geldt voor/bij alles en niet alleen voor de smartphone.

Ik wacht meestal even op voldoende reviews zodat ik juist niet met eventuele bugs te maken krijg.
Het is dus gewoon makkelijk zelf te bepalen.
Nogmaals, Aanstelleritus met verhoging...
Eerste alinea ben ik het compleet mee eens. Helaas spreken veel mensen minder af en ook minder bellen omdat ''we appen wel'' erg jammer maar goed.

Heel verstandig dat je de kat uit de boom kijkt even. Ik heb in het verleden soms wel direct geupdate op iOS, maar dan maaktte ik vooraf een backup in iTunes. Mocht ik dan al vroeg merken dat de nieuwe update niet goed werkt kan ik hem via een DFU reset herstellen en de backup terugplaatsen. Maar het is allemaal vrij omslachtig dus tegenwoordig wacht ik gewoon iets langer en update het dan.

En die meldingen verzin ik niet zelf. Je krijgt hele timers voorgeschoteld om het 's nachts te updaten en dingen als later herinneren. Dit is sinds een jaar of 3 aanwezig volgens mij. Wellicht is het tegenwoordig minder agressief. Maar ik heb nu enkel een iPad nog, en die gebruik ik niet iedere dag dus ik let er niet zo op nu.
Dan heb je niet goed geteld. Als je de update datums even bekijkt is dit meer om de 6 weken, daarbij voert je iphone/ipad deze over het algemeen automatisch snachts uit als je ios device aan de lader ligt.
Pak dan een goedkoop Android apparaat, verzekerd van weinig updates.
Ik doe 1x per 3 maanden m'n iPad updaten. Nog nooit het idee gehad dat ik iets miste.
Jij mist misschien niks, maar wel de veiligheids opties.
Anoniem: 217535
@HereIsTom26 mei 2019 14:51
Helemaal met je eens...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 217535 op 26 mei 2019 14:52]

Dat veiligheidsfetishisme is bij ios niet nodig. Echt onzin om elke maand een update uit te rollen als het niet nodig is.
Deze update is zelfs beschikbaar voor de iphone5s. Een toestel van maar liefst 6 jaar oud!
Das pas waar voor je geld.
Anoniem: 217535
@Kafka26 mei 2019 14:52
Regel 1 (according to hackers & beveiliging experts): update je apparatuur. O-)

Ik wacht vaak ff een paar dagen. Als er verder niets wordt gemeld over bugs dan *hup* installeren. Nadeel van IOS is dat je niet ff met de backup terug kunt naar de vorige versie.
De eerste weken kun je nog terug. Moet alleen wel via iTunes.
Hoezo niet nodig? Die veiligheid zit juist ingebouwd in iOS, bij een ‘lek’ wordt dit dus aangepast in een update, das pas waar voor je geld en zelfs voor een toestel van 6 jaar oud, das een stuk beter dan bij bijv. Android/Samsung ;)
Krijg je niks? Je hebt een toestel van 6 jaar oud wat nog goed functioneert en updates krijgt.
Noem dat maar niks.
Dus omdat jij er niets aan hebt, moet er geen update komen? Die honderden miljoenen andere gebruikers doen er niet toe?
Wie ben jij eigenlijk om dat te bepalen?
Maar goed, hoeveel last heb je er nu eigenlijk van dat je zo moeilijk doet? Zet het ding op automatisch updaten en je merkt het niet eens. Zijn we allemaal van het gezeur af.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 25 mei 2019 23:39]

Je kunt het op automatisch updaten instellen, dan merk je het niet eens.
Niet storen per dag (in plaats van globaal), een deftig notificatie systeem (niet één dat ongelezen berichten blijft herhalen !), deftige manier om icoontjes te organiseren, deftige calendar week/view, … er zijn genoeg waar zelfs m'n Windows Mobile beter was.
Niet storen is ook pas nieuw sinds ios12 dacht ik, dus wie weet wordt die in io13 uitgebreid.
Zeker per dag zou fijn zijn stel ik hem zondag tot donderdag in, vrijdag en zaterdag avond hoeft die van mij niet op niet storen.

Icoontjes kan je prima organiseren onder elkaar en naast elkaar zetten, waarom zou je er een driehoekje of rondje van moeten maken ?.
Kalender voor mij ook prima je ziet uitgevoerd per maand of zelfde dag, en als je op puntjes drukt met streepjes zie je uitgebreider voor meerdere dagen met de inhoud.

Notificaties snap ik ook niet echt die gaan gewoon weg, als ik een notificatie ofzo weg sleep komt die volgens mij niet terug(Of moet nog niet gebeurt zijn agenda item ofzo).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 27 mei 2019 06:20]

Pas nieuws sinds ios 12... dat zegt eigenlijk wat ik bedoel... waarom heb je twaalf releases nodig om zoiets basic erin te krijgen (iets wat ik destijds al in Windows Mobile had) en dan nog maar half. De focus ligt gewoon foutief... er kan nog zoveel verbeteren.

Wat de icoontjes betreft... het gaan niet over vierkant of rond maar gewoon over ze kunnen plaatsen waar IK wil, niet allemaal achter elkaar (stel je voor dat in Windows auto arrange vast zou aanstaan !) en verplicht iedere app op een screen.

Om de paar uur krijg ik terug m'n notifcaties… ook al "wis" ik ze.
unknown callers / beller zonder nr-weergave blokkeren ?
Zit op de simpelste modellen, maar niet op de iPhone's

Ik mis dat echt, elke keer gezeur van verkopers... gewoon een optie "block unknown"
waarom wel individuele contacten blokkeren, maar niet de onderdrukte nummers
Goed onderhoud Apple.
Android kan hier van leren.
Hangt van het merk telefoon af denk ik. Android beveiligingsupdates komen elke maand uit. Mijn Essential phone krijgt elk eerste weekend van de maand updates. En ik heb ook een iPhone. Die wordt wel wat minder vaak geüpdate.
Nog nooit gehoord van Android One blijkbaar.
Minimaal 2.grote upgrades en iedere maand security updates met eventueel bugfixes.

Maar ja. Je geluid is duidelijk pro-apple die niet weet hoe het zit.

Ik heb geeneens en Android Oké, maar een Samsung Galaxy S8+.
En tot nu toe iedere maand bugfixes en security updates en van Android 7 zit ik nu op Android 9. Dus geheel up to date.
:? Je kunt toch niet heel tevreden zijn met twee feature updates waar je een beide keren rond een half jaar op hebt moeten wachten en een derde (Q) die je niet gaat krijgen?
Android one is inderdaad een grote stap voorruit.
Probleem zit hem meer in de fabrikanten die support stoppen naar verloop van tijd.

Apple blijft oude toestellen lang van updates voorzien. Hier zouden meer fabrikanten een voorbeeld uit kunnen halen.

[Reactie gewijzigd door skdevil op 25 mei 2019 23:36]

En dan houd het nu waarschijnlijk op. Apple 4-5 jaar updates, en oude telefoons gelijk met nieuwe telefoons. Geen half jaar of een heel jaar wachten. Tja...
De iPhone 5s kwam uit in 2013 en krijgt nog steeds updates. Dat is dus al 6 jaar ondersteuning.
Bij Android krijg ik iedere maand een beveiligingsupdate dus volgens mij beter dan Apple.

Bij Android verschilt het dan wel weer per merk dus generaliseren over Android is niet terecht naar mijn idee.

Naar mijn idee zou ieder merk inclusief Apple structureel iedere maand een security update moeten uitrollen.
Structureel elke maand? Of meteen als het kan? Doe maar laatste maar.
Dat je vaker veiligheids updates bij Android krijgt is beter? Of betekent dat dat er meer veiligheidsproblemen zijn bij Android die niet van toepassing zijn op iOS? Wat is dan beter. Een OS dat minder updates nodig heeft, of eentje die meer updates nodig heeft?
Sorry, maar de manier waarop iOS is opgebouwd zorgt gewoon voor veel meer veiligheid. Dan kunnen ze wel iedere maand er een security update uitgooien, maar waarom ook alweer? Omdat Google het ook doet?
Bij Android krijg ik iedere maand een beveiligingsupdate dus volgens mij beter dan Apple.

Bij Android verschilt het dan wel weer per merk dus generaliseren over Android is niet terecht naar mijn idee.

Naar mijn idee zou ieder merk inclusief Apple structureel iedere maand een security update moeten uitrollen.
Bekijk eerst even de update history voor je wat roept. vergeet niet dat Apple een iPhone 5s nog op laatste iOS laat draaien, en dat kun je van Samsung Galaxy S4 niet zeggen.(even oud) verder krijgen oudere toestellen bij Samsung geen of enkel elke 10mnd een update https://security.samsungmobile.com/securityUpdate.smsb
(Galaxy S5 gaat al niet meer naar Android 8, laat staan 9) https://www.sammobile.com/samsung-galaxy-android-8-o-update
Komt dit niet doordat er bij Android meer lekken gevonden worden waardoor Google vaker patches uitrolt? Weet dit niet zeker, maar dat is wat ik denk.
En iets wat je denkt is geen feit.

Nee, er zijn niet meer lekken bij Android.
Apple heeft ze namelijk ook gewoon enkele keren per jaar om te dichten.
Daarom suggereer ik het, omdat ik het vermoed. Ik denk namelijk doordat Android opener is en meer gebruikers heeft dat het kwetsbaarder is voor malware.
Als we het toch over feiten hebben, waar baseer jij op dat er niet meer lekker zijn dan?

[Reactie gewijzigd door MrCrashdummy op 25 mei 2019 23:26]

Kritische vraag onnodig naar beneden gemod. Ik zou er ook wel wat over willen horen.
Nee, er zijn niet meer lekken bij Android.
Tja nou doe je het zelf ook.

Feit is dat een meer open architectuur meer aanvalsvectoren open gaat en dat is dan ook meteen de reden dat iedere release Android steeds meer op iOS gaat lijken qua restricties. Tot het moment dat je icoontjes naar een willekeurige plek kunt slepen (blijkbaar een killer feature volgens sommigen) en het makkelijk kunnen instellen van een hele lelijke ringtone of comic sans het enige is wat Android nog vrijer maakt dan iOS.
Er zit een groot verschil tussen de methode van apple om met service releases te werken, of Android waar vermoedelijk iedere patch een update is. Apple maakt er een pakket van, waardoor het als geheel getest wordt, bij de methode van Android is het mogelijk dat het mis gaat doordat niet de juiste collectie patches getest zijn. Bovendien zijn bij Android patches van de basis en patches van de leverancier nodig.

Het is dus moeilijk te zeggen wie er meer issues heeft en wie de patch het snelst op de telefoon beschikbaar heeft.
Dat doet google ook.

Alleen als Huawei, Motarola, ZTE en andere merken niet beschikbaar stellen is dan de schuld van die merken. Niet van google
Maar links of rechtsom is de consument de dupe. En Apple krijgt relatief lang updates voor smartphones/tablets maar dat mag ook wel voor die prijs vind ik. Voor 200/300 euro heb je al een Android One toestel wat 2/3 jaar updates krijgt dus voor het geld van een nieuwe iPhone kan je een stuk of 3/4 Androids kopen.

Daarnaast vetrouw ik Apple niet echt. Mijn iPad 3 werdt op iOS 8 zo traag dat alles traag ging zelfs typen in de mail of browser. onder iOS7 ging dat goed. Erg verdacht.

Jammer dat het niet gewoon net als met Windows is dat je 10 jaar patches krijgt. Dat is gewoon prettig. (oke strikt genomen ligt dit bij Windows 10 anders door de diverse builds)

Nu is het wel dat de meeste consumenten na 1-2 jaar een nieuwe telefoon nemen. Anderzijds werken oude android versies ook nog wel als je niet teveel eisen heeft. Mijn broer draait nog op Android 4.x en ja er zijn theoretisch gevaren. Maar daarom heb ik hem ook afgeraden om te mailen, dingen met wachtwoorden te doen en te bankieren op die telefoon.
“Maar daarom heb ik hem ook afgeraden om te mailen, dingen met wachtwoorden te doen en te bankieren op die telefoon.” Je hebt hem dus afgeraden zijn telefoon te gebruiken! Dat is ook een manier om mensen te vertellen dat doordat de leverancier van de telefoon ermee gestopt is, de telefoon bij het vuil kan.

Het is nog steeds een groot probleem in Telefoon land, dat niet de gebruiker, maar de leverancier bepaald wanneer een telefoon technisch op is! Waar Android en Windows mobile leveranciers gewoon stoppen met updates, zorgt Apple dat het device steeds minder goed werkt, maar je kan hem nog wel veilig gebruiken. Uiteindelijk is het allemaal dezelfde ellende met telefoons, smart tv’s, enz. De leveranciers verdienen niet aan mensen die niets nieuws kopen en zorgen dus dat mensen iedere keer een nieuwe kopen.

Voor Tweakers misschien een taak om de ondersteuning van devices en custom roms (wat is het update termijn daarvan?) eens per merk/prijsklasse op een rijtje te zetten zetten. Het zou mooi zijn om voor de aankoop van een nieuwe telefoon (ook bij de goedkopere) een idee te hebben van de ondersteuning van de fabrikant.
heb hem idd afgeraden om dat ding nog te gebruiken. Dat ding is een jaar of 7 oud (Galaxy ace 2) heb er toen een custom Rom gebaseerd op Android 4.x opgezet omdat anders te traag was.

De telefoon heb ik 1,5 jaar geleden ongeveer aan mijn broer gegeven ter kennismaking met de smartphone. maar hij wil hem blijven gebruiken dattie op is. Dat is ie allang haha. Accu is ook gaar, snel leeg en maakt sprongen. Video's haperen.

Maar heeft niks met geld te maken. er ligt in zijn huis nog een afgedankte iPhone SE en een Galaxy (A5 of A7 dacht ik) van zijn vrouw en kind. wat al veel beter is dan zijn huidige telefoon.

Maarja net alsof ie trots is er op. :D
De tijd dat Dell en HP updates zelf ter beschikking stellen is echt allang voorbij. Windows 2000 Datacenter was de laatste Windows versie waarbij de OEM de updates beschikbaar stelde. Tegenwoordig halen de fabrikanten de updates direct van Microsoft. Alleen sommige specifieke updates (firmware) komen nog bij de OEM vandaan.
Bij android updates gaat het zo:

Google -> Smartphone makers -> gebruikers

Wat Microsoft nu doet:

HP, Dell, ect. stelt update beschikbaar bij Microsoft -> updates in Windows Update -> gebruiker
Providers zitten daar bij Android ook nog tussen...
Google probeert dit al langere tijd te veranderen. De stap om updates vanaf nu vanuit de Play Store te downloaden zou hierbij een grote hulp kunnen zijn.
Leuk hoor die updates, maar onhandig als je niet heel vaak reservekopieën maakt op je MacBook/iTunes: zo switch ik van de 8 plus (met 12.3.2) naar de XS Max (welke dus, zo ontdek ik dit weekend) met 12.3.1. Je raadt het al: de laatste reservekopie (van de 8 plus) is niet compatible met de XS Max... jammer... wanneer komt 12.4.....? ;)
*beta
telt niet helemaal :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee