Software-update: Pi-hole 4.2.2

Pi-hole logo (75 pix) Versie 4.2.2 van Pi-hole is uitgekomen. Pi-hole is een advertising-aware dns- en webserver bedoeld om te draaien op een Raspberry Pi in het netwerk. Als op de router naar Pi-hole wordt verwezen voor dns-afhandelingen, zullen alle apparaten binnen het netwerk er automatisch gebruik van maken zonder dat er instellingen moeten worden aangepast. Vervolgens worden advertenties niet meer opgehaald, waardoor pagina's sneller laden. In potentie kan er ook malware mee buiten de deur worden gehouden. Voor meer informatie verwijzen we jullie door naar de uitleg en video's op deze pagina, of deze handleiding van Tweaker jpgview. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

Pi-hole FTL v4.2.2 Fixes / Tweaks
 • Greatly simplify the overTime data structure as some users observed instabilities with the shared memory that has been introduced in FTL v4.2. This release fixes #496
Pi-hole Core v4.2.2 Tweaks / Fixes
 • Make sure the run directory is emptied when starting pihole-FTL. If there are leftovers from previous pihole-FTL instances, we might get FTL crashes as the system prevents us from reading/writing to the shared memory objects if they are owned by a different user (e.g., root) #2626

Versienummer 4.2.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Scripttaal
Website Pi-hole
Download https://github.com/pi-hole/pi-hole/releases/tag/v4.2.2
Licentietype GPL

Reacties (54)

Wijzig sortering
Ik gebruik OpenDNS. Ben er erg tevreden van en doet een beetje hetzelfde.
OpenDNS is ook een dataverzamelaar. Je kunt ook in Pi-Hole content filteren met bepaalde lijsten.
Ik gebruik Pi-hole in combinatie met OpenDNS. Pi-hole als advertentieblocker en OpenDNS om mijn kleine kinderen van een schoner internet te voorzien. Werkt geweldig! Nooit problemen mee, behalve pas met bankgiroloterij.nl die (m.i. terecht want wanneer is een goksite wel of niet illegaal) als "gambling" wordt gezien. Kwestie van whitelisten en het werkt weer.
Nog schoner krijg je het als je unbound icm met pi-hole gebruikt :
https://docs.pi-hole.net/guides/unbound

werkt tot op heden prima op mijn raspberry pi 2 :)
@idef1x Wat is het verschil met de OpenDNS combinatie? Ik heb de documentatie wel gelezen maar kan niet precies beoordelen wat het verschil zou zijn... Niet technisch genoeg denk ik ;(
met unbound klets je direct naar de root dns servers ipv via een 3e partij. Met OpenDNS moet je pi-hole eerst bij de OpenDNS server de vraag uitzetten, welke op hun beurt het via de root-servers moeten doen.
Scheelt dus ook nog eens een stap.
In de praktijk zal OpenDNS of Cloudflare sneller zijn aangezien die een gigantische cache opbouwen en aanzienlijk snellere software gebruiken/hardware gebruiken dan jij en ik thuis hebben.

Maar controleer het zelf even via een benchmark:
https://www.grc.com/dns/benchmark.htm

Die tool simuleert een vracht DNS-requests op allerlei manieren. Allicht is unbound in jouw persoonlijke situatie wel sneller :)
Ik heb dit een paar jaar geleden een keer geprobeerd maar was er niet echt blij mee. Ik kreeg te maken met merkbare vertragingen in DNS lookups en websites die klagen dat ik mijn adblock uit moet zetten.

Deed ik iets verkeerd of gaat iedereen die dit gebruikt hier mee akkoord?
Vertraging in DNS lookups? Wellicht trage upstream DNS gebruikt? Of slechte verbinding? Gebruik het al jaren en nog nooit vertraging gemerkt. Sterker nog, omdat er ook een cache bijzit, is het sneller.
Vrijwel elke DNS server heeft een cache, net als DNS clients ;)

Ik merk inderdaad ook wel een (minimale) vertraging en heb hier vaker opmerkingen over gehoord. Wellicht hangt dit ook af van de hardware waarop je de software draait en natuurlijk welke upstream DNS servers worden gebruikt.
Zet het eens uit dan. Op zich leuk programma, maar zelfs op een I7 970 16gb ram en een SSD vertraagd Pihole de boel merkbaar. Dusdanig zelfs dat ik maar op oplossingen per pc ben teruggegaan.
Ook had ik onverklaarbare verbindingsproblemen die alleen op te lossen waren met een complete herinstall van PiHole.
Geen last van. Ik gebruik PiHole icm CloudFlare DNS op een Raspberry 3. Wat wel inderdaad een nadeel is, als je nou toch eens op een Google search add wilt klikken, of een protesterende website wilt gebruiken, dan werkt het niet. En waar je een gewone addblocker dan even kunt disablen met 1 click moet je voor PiHole in gaan loggen op de webui.
Hier thuis scrollen we naar de resultaten onder de geadverteerde zoekresultaten. Gebruik nu zo'n drie jaar (als het geen vier jaar is) Pihole samen met de pfSense router. De Pihole doet alle DNS afhandelen (ingesteld in router). Met name met jonge kinderen in huis, die overal op klikken of tikken, is een RPi met Pihole een verademing. Tot nu toe één keer gehad dat met een online cursus van mijn vrouw ik expliciet een domein moest whitelisten zodat zij het studiemateriaal kon gebruiken (na eerst uitgebreid met de opleider te hebben gesproken, maar die snapte er helemaal niets van :P ). De kinderen hoor ik nooit over beperkingen, zelf heb ik hier ook geen last van.
Heb het ook zo ingesteld dat wanneer ik buitenshuis gebruik maak van de vpn-verbinding naar huis, Pihole ook zijn werk doet. Scheelt een paar bitjes en de vpn-lijn blijft ook 'schoon'.
Kan het iedereen aanraden.
Ik heb het ook al een paar jaar draaien op een B+, geen vuiltje aan de lucht. Beste programma ooit.

Met die vpn moet ik ook gaan doen, zal ik inderdaad eens gaan uitzoeken. Draait dat ook op dezelfde Pi (zit het in Pi-hole) of moet ik dat via mijn Synology router/NAS regelen?
De VPN server wordt verzorgt door de pfSense. Die draait op hardware die way oversized is, zodat dat geen belemmering hoeft te zijn voor live tv kijken oid buitenshuis.
De Firefox add on Google Search link fix zorgt ervoor dat je links nog steeds werken. Misschien heb je daar wat aan
De bedrijven die bij de advertenties staan (die met adv. aangegeven zijn) hebben ook eronder vaak alsnog een zoekresultaat. Je hoeft dus an sich nooit een advertentie aan te klikken.
Ik gebruik voor dat soort situaties een link/bookmark om de blocking tijdelijk uit te zetten.
Hier misschien wat interessante informatie, deze test was op v4.1
https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/58059524
5,5 miljoen blacklisted domains?

Ik kom niet verder dan 115k..
Ikzelf beschik over 119 geïmporteerde en actief gebruikte blocklists in mijn Pi-hole. Momenteel blokkeer ik daarmee in totaal 2,378,732 domeinen. Mijn blocklists zijn HIER te downloaden.

@crypt0rr zou je zo vrij willen zijn om jouw blocklists beschikbaar te stellen aan de mede-Tweakers? Ik ben namelijk best wel benieuwd naar hoeveel domeinen er tevens wel niet op je whitelist staan als je eenmaal een paar miljoen domeinen blokkeert. Met mijn huidige blocklists blijkt het best vaak noodzakelijk om alsnog een whitelist toe te passen, deels vanwege false positives vermoed ik maar ook omdat sommige lijsten zowat alles blokkeren, websites zoals Reddit maar ook legitieme sites zoals bekende nieuwswebsites.

[Reactie gewijzigd door Indir op 24 februari 2019 16:28]

Ik kan ze zeker delen, voor de handigheid zal ik het posten in het Pi-Hole forum topic, dan houden we alles bij elkaar.

Zie hier: https://gathering.tweaker...message/58088528#58088528

[Reactie gewijzigd door crypt0rr op 24 februari 2019 13:34]

Heb er zo'n 600.000 inclusief die hele Windows 10 home-phone business.
Da's de default dan? Ik zit op 1 miljoen ongeveer. Denk dat ik 10 domeinen weer heb moeten whitelisten.
Persoonlijk is mijn ervaring met pihole heel goed.

Ik heb het als VM in Hyper-V gedraaid, als VM in ProxMox, als LXC container en als Docker container. En in alle gevallen was het snel.

De enige keer dat browsen traag werd was doordat mijn machine was uitgevallen dus het eerste request mislukte. De 2de DNS server stond richting mijn router dus uiteindelijk kwam het request daar wel terecht.

Maar ik kan het dus wel aanraden :)
De enige keer dat browsen traag werd was doordat mijn machine was uitgevallen dus het eerste request mislukte.
Kan ik bevestigen.

Ook maakt het uit wat je nog meer op die machine doet. Een Raspberry Pi is nou eenmaal niet de snelste machine die bestaat.
Dit komt ook een beetje doordat een adblocker de “zeik” berichten over je adblocker verwijdert ;)
Ik heb dit een paar jaar geleden een keer geprobeerd maar was er niet echt blij mee. Ik kreeg te maken met merkbare vertragingen in DNS lookups en websites die klagen dat ik mijn adblock uit moet zetten.

Deed ik iets verkeerd of gaat iedereen die dit gebruikt hier mee akkoord?
Je gaat een adblocker a la pi-hole in gebruiknemen en dan ben je er niet blij mee omdat ie zijn werk doet? 8)7
Hoe is de ervaring m.b.t. het niet functioneren van websites in combinatie met pihole? Vroeg ooit eens geprobeerd, maar toen had ik toch regelmatig dat een site het helemaal niet deed omdat pihole "cruciale" zooi had tegengehouden. Speelt dit nog steeds?
Wat pihole wel of niet tegenhoud is volledig zelf te configureren
Snap ik, maar het moet "client-side" wel duidelijk zijn dat de oorzaak van het "niet-werken" pihole is. Snapez-vous?
Weet niet waarom je gedownmod wordt, het kan daadwerkelijk een probleem zijn, ik heb ook al eens gehad dat een boekingsmodule via wix.com niet meer werkte. En dan maar zoeken in pihole welke geblokkeerde regel de oorzaak was (verschillende "links" werden tegelijk geblokkeerd). Aan je PC is niet te zien wat de oorzaak is, is het de site, de browser of toch de pi-hole? Ik heb het verder nog niet vaak gehad maar het kan gebeuren en dan moet je wel even proberen en uitzoeken. Maar dat accepteer ik vanwege de voordelen die ik van pihole ondervind.
Hoeveel false positives heb je dan? Weinig, toch? Op het moment dat je daar last van hebt, doe je een exception in de Pi Hole of je gebruikt even je router's DNS.
Precies, dat bedoel ik dus. Thanks.
Ik kon op en gegeven moment een programma (DxO Photolab) niet kopen terwijl het in de aanbieding was. Na enig gepuzzel Pi-hole uitgezet en toen was er geen probleem.
Vanwege een tracker link waarschijnlijk.....
Het enige wat ik in de whitelist moet zetten is: s.youtube.com.

Dan werkt mijn kijk history in alle youtube apps weer. Voor de rest word het eerste "gesponserde" zoek resultaat in google geblocked en dat kan soms vervelend zijn. Verder heb ik geen problemen.
Ik heb Pi-hole nooit gebruikt , maar sinds kort gebruik ik AdGuardHome. Doen beiden hetzelfde.
Zit nog in de ontwikkel en testfase , maar werkt zoals verwacht net als andere producten van AG , alleen netwerk breed.

https://github.com/AdguardTeam/AdGuardHome/wiki

https://github.com/AdguardTeam/AdGuardHome
Zeker een tof programma en het volgen waard, alleen zou ik niet adviseren deze in 'productie' te draaien. Er zijn nog te veel issues mee waardoor je DNS er random uit zou kunnen vallen. Ze zijn echter op de goede weg en werken er rap door.
Zeker een tof programma en het volgen waard, alleen zou ik niet adviseren deze in 'productie' te draaien. Er zijn nog te veel issues mee waardoor je DNS er random uit zou kunnen vallen. Ze zijn echter op de goede weg en werken er rap door.
Daarom vermeld ik : Zit nog in de ontwikkel en testfase : want inderdaad soms start de DNS server niet op na een reboot van het systeem , en geen verbinding :) .
Ik heb er zojuist even een forum topic voor geopend, dan kunnen we hier onze ervaringen etc. delen.

[Adguard Home] Ervaringen & discussie
Ga het zeker volgen!. :)
Ondersteund AdGuardHome native DNScrypt (of DNS over HTTPS)? Dat is voor mij de reden om dnscrypt-proxy te gebruiken in plaats van pi.hole. (dnscrypt-proxy heeft ook gewoon een DNS-blacklist, alleen is er geen 'mooie GUI' omheen, wat soms best handig is)
Van de developers github

Further plans

We are not going to stop here: on the contrary, we have big plans regarding the future development of AdGuard Home. Here is a short list of what we are planning to do next:

One-click setup of your private VPN integrated with AdGuard Home
Improve the UI, make it better both functionally and aesthetically (send us your suggestions!)
Enhance the encryption options — DNSCrypt and DoH support, a possibility to run in the encrypted DNS server mode
Make it easier to use AdGuard Home with mobile devices (e.g. Mobileconfig for iOS)
Integrate AG Home with AdGuard applications

Being optimistic and looking a bit further, we would like AG Home to eventually become the privacy protection center for you and your devices, simple to use and easy to configure, where you can set up a personal proxy, VPN or encrypted DNS just in a couple of clicks.

Voor alle V&A kan je terecht het topic voor AdGuardHome

[Adguard Home] Ervaringen & discussie

[Reactie gewijzigd door prinsvlad op 21 februari 2019 19:25]

nadeel van Pi-Hole is dat deze niet precies zo werkt als een inbrowser-adblocker. Pi-Hole werkt niet met CSS-tags maar alleen met DNS. Dus dan kan een advertentie wel worden geblokkeerd door DNS maar je krijgt vaak een lege vierkant (css) te zien in je browser. Niet echt handig.

Gewoon Brave Browser (ook voor mobiel) gebruiken en je hebt alle blokkades (scripts+adblockers) gewoon in je (chromium-based) browser. Geen dubieuze extensies oid. En Tor en Torrent geïntegreerd

[Reactie gewijzigd door Tetraquark op 21 februari 2019 10:52]

maar je krijgt vaak een lege vierkant (css) te zien in je browser. Niet echt handig.

Activeer "Bescherm tegen volgen" in Firefox en de pagina's worden cosmetisch bijgewerkt.
Dit ga ik wel eens proberen. Ik heb nu toch zo'n Pi liggen en genoeg micro sd's om er 1 te voorzien.
Edit : ik zit nu in de trein even de site van pi hole te lezen (en wat gerelateerde links), het is indrukwekkend vind ik wat je allemaal kunt doen en ontdekken hiermee.

[Reactie gewijzigd door fastbikkel op 21 februari 2019 07:18]

Gebruik het nu al een poos naar tevredenheid op mijn CentOS7 bak, van traagheid niets gemerkt iig. Alleen de koppeling met de pi ontgaat me een beetje, het lijkt mij nl. bij uitstek iets dat je ook draait, zelfs op een pi...

Het was daarom wel wat gedoe om het allemaal te integreren, want ik wil wel SELinux en ik had al een webserver draaien en zo waren er nog wat dingen. Maar goed het werkt nu voor zover ik het aan de praat wil hebben en updaten is ook niet heel lastig. Ik snap ook wel dat voor velen het install based script idee juist een uitkomst is. Gewoon runnen en gaan! En dat ik dus gewoon een edge case ben :)
Kleine followup: nog wat testen met namebench gedaan. De combo pihole + bind is circa 4x zo traag als de snelste 'open' optie: opendns. Dat vind ik niet eens zo slecht want ik gebruik geen upstream dns provider maar bind gebruikt rechtstreeks de root servers (dat idee van een (buitenlandse) instantie die voor mijn ip al mijn dns lookups kan bijhouden stond me toch niet zo aan :+). Opendns heeft ongetwijfeld een vele malen complexere setup en natuurlijk bij een test van random dns lookups het voordeel van een hele grote cache. In de praktijk zou pihole best wel eens met twee vingers in de neus kunnen winnen want de minimale delay was 0.3 ms, oftewel de ping op mijn lan versus minimaal de ping op fiber en bind en pihole cachen ook en ik zit natuurlijk niet de hele dag random te surfen :)
En ook voor adblocker in je browser zijn oplossingen dat je niet herkend wordt. Onder Firefox wat lastiger, moet je Waterfox gebruiken, want je moet de chrome store draaien. Dan moet je Nano Defender installeren.
Nano defender kan je gewoon in Ublock Origin draaien. Hiervoor heb je geen waterfox oid nodig.
Edit: voor de geïnteresseerden:
https://www.reddit.com/r/...er_with_ublock_origin_to/

[Reactie gewijzigd door Loggedinasroot op 21 februari 2019 07:29]

zeer recent, 5 days ago, bedankt voor de link.

Deed het voorheen via de chrome store in waterfox.
of je gebruikt gewoon een addon in firefox:

Klik

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee