Software-update: LibreOffice 4.1.2

LibreOffice logo (60 pix)De Document Foundation heeft de finalrelease van LibreOffice versie 4.1.2 uitgebracht, de derde uitgave in de 4.1-reeks. Dit opensource-officepakket is ontstaan als een afsplitsing van OpenOffice en wordt geleverd met tekstverwerker Writer, spreadsheetprogramma Calc, presentatieprogramma Impress, tekenprogramma Draw, databaseprogramma Base en Formula, een applicatie om wetenschappelijke notaties mee te maken. Sinds de tweede release candidate zijn nog de volgende drie problemen verholpen:

Bugs fixed against 4.1.2 RC2:
  • fdo#69220 crash on open .doc file
  • fdo#69440 EDITING: Function Wizard crashes LibreOffice
  • fdo#69450 FORMATTING Format painter deletes cell content, paste special does not work

LibreOffice 4.1 screenshot (620 pix)

Versienummer 4.12.
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, Windows XP, macOS, Windows Vista, Windows 8
Website The Document Foundation
Download http://nl.libreoffice.org/download/pre-releases/
Bestandsgrootte 205,35MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

04-10-2013 • 14:43

25

Bron: The Document Foundation

Reacties (25)

25
25
7
1
1
16
Wijzig sortering
De drie bugs die hierboven staan zijn een beetje onvolledig.

Het zijn er sinds 4.1.1 in totaal 94:
https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.2/RC1 (85 bugs)
https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.2/RC2 (6 bugs)
https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.2/RC3 (genoemde 3 bugs)

Known issues zijn ook de meesten inmiddels weg:
https://wiki.documentfoun...es/4.1#Most_Annoying_Bugs

Dus is de weg bijna vrij voor een 4.1 corporate deployment! :)
En nog even een download link die niet naar pre-releases verwijst: http://nl.libreoffice.org/download/
Bij mij geeft hij automatisch de 4.1.2 Nederlandstalige Linux versie.

Gegokt op meest voorkomende (Windows):
http://nl.libreoffice.org...x86&version=4.1.2&lang=nl
Er staat dan ook: "Bugs fixed against 4.1.2 RC2:"
Maar de bugs t.o.v. 4.1.1 zijn inderdaad interessanter!
Ik ben deze week weer terug gegaan naar OO 4.01. Reden, hij laadt veel sneller, niet telkens die rare blauwe pagina-eindes die gaan flikkeren zodra je een regel naar boven of naar beneden gaat. Maar vooral omdat de paginanummers nooit op dezelfde plaats stonden als ik een document weer opende. De ene keer stonden ze aan de linkerkant en de volgende keer aan de rechterkant, terwijl ik ze in het midden had gezet.
Eerst gebruikte ik dus Microsoft Office. Dat reageerde snel, startte snel op en werkte uitstekend. Toch heb ik Microsoft Office na een tijdje volledig verwijderd van mijn computer, want ik ergerde mij eraan dat ik Microsoft Office de hele tijd opnieuw moest installeren. Elke keer als ik Windows XP opnieuw installeerde, moest Microsoft Office ook opeens opnieuw geïnstalleerd worden, want anders werkte het niet. Andere programma's daarentegen hadden nergens last van: die kon ik gewoon blijven gebruiken zonder herinstallatie.

Toen was ik overgestapt op LibreOffice. LibeOffice is gratis en het leek op een goed alternatief. Over het algemeen werkt LibreOffice, maar er zijn twee ergernissen. Hij doet er heel lang over om op te starten en het reageert traag. Het maken van tekstdocumenten gaat nog redelijk, maar bij het maken van spreadsheets reageert hij heel traag. De knoppen reageren pas twee seconden nadat ik ze heb aangeklikt. Dat is zeer frustrerend wanneer mijn tijd schaars is en ik snel een opdracht in een spreadsheet moet verwerken voor een opdracht voor school!

Hierop heb ik Gnumeric gedownload en geïnstalleerd. Gnumeric reageert gelukkig wel snel en het start snel op. Ik moest noodgedwongen Gnumeric installeren omdat ik de opdracht anders niet op tijd klaar kon krijgen!

Ik vind dat ze het één en ander nog moeten verbeteren aan LibreOffice, want zolang het traag reageert, vind ik het niet fijn om ermee te werken. Ik ben blij dat LibreOffice niet zo vaak geherinstalleerd wil worden als Microsoft Office, maar een traag programma vind ik ook ongewenst.
Hallo,
Qua snelheid heb ik geen problemen, ook niet in Calc.
Wanneer ik de laatste versie geïnstalleerd heb, dan heb ik wel de vorige versie eerst verwijderd, alle installatiemappen weggehaald (program files, appdata\roaming) en met Wise registry cleaner het register opgekuist.
Het valt mij wel op dat ods bestanden veel sneller starten dan xlsx bestanden, maar xls bestanden gaan ook sneller dan xlsx.
Dat is misschien een kwestie van instellingen nalopen. Probeer eens het volgende:
Extra ==> Opties ==> geheugen:
Aantal stappen (zet dat op 20)
Afbeeldingen cache
Gebruiken voor Libreoffice (zet dat op 128 MB)
Opslag per object (1,0)
UIt het geheugen verwijderen (00:00)
Cache voor ingevoegde objecten (20)

Tip: Schrijf eerst op papier op wat de originele instellen waren zodat je terug kunt keren naar de oude instellingen als dat nodig is.

Geavanceerd:
Gebruik een java environment, zet dat vinkje uit. Java heb je in principe niet nodig.

Met deze instellingen zal jouw LO waarschijnlijk een stuk sneller werken.
Succes!!
Bedankt voor de tip :)

Ik heb voor een xls bestand 4 seconden nodig en voor hetzelfde bestand in xlsx 6 seconden.
Er is werkelijk een snelheidswinst.
De meting is natuurlijk subjectief, maar het geeft toch een beeld.

[Reactie gewijzigd door mikaya op 22 juli 2024 14:42]

Hm. Waarom installeer je Windows zo vaak? Ik installeer het precies 1x eigenlijk. Gaat jaren mee, totdat de hardware vervangen wordt. Traag opstarten valt ook mee, Writer start hier koud in ~1s op. Grotere documenten lezen kan nog enkele seconden toevoegen. Okok, nou zit ik hier op Linux met SSD, maar op kantoor kan ik niet echt verschil merken tussen Word 2007 (ja lekker actueel) en LO4.1. Heck, zelfs op m'n Nokia N9 start LO nog in enkele seconden op...

Toegegeven, Calc is niet het meest flitsende product, maar er is zelfs een project gaande om GPU-acceleratie toe te voegen. Maar zo traag als jij nu schetst ben ik nog niet tegengekomen. Kan het zijn dat de excel sheets (lees: niet het native formaat) al dermate vercrapt zijn dat LO er problemen mee heeft bij het importeren? Heb je al eens ODF-export vanuit (een actuele) Excel zelf geprobeerd?
Ik vraag mij af of er een verschil is (of reden) waarom LO apart opgestart moet worden, eventueel samen met Windows.

Wat is beter: eerst LO opstarten en dan bv. Calc, of rechtstreeks Calc opstarten?
Misschien is dat ook een bepalende snelheidsfactor.
Die preloader is hooguit nog boeiend als office je hoofdtaak is van je werk. Zo niet, get rid of it - en installeer hem de volgende keer ook niet. Ook de "quickstarters" van andere software net zo hard wegtrappen. Adobe heeft er een handje aan, Java heeft (had?) ook zulke crap. Het vertraagt alleen maar het opstarten van je pc, zeker als je nog een HDD hebt. De LO launcher heeft net zo min nut. Misschien leuk voor mensen die niet weten dat ze de onderdelen ook direct kunnen starten ofzo.
Dat is dan bevestigd.
Bedankt.
Eind 2012 gebruikte ik Windows 2000 Professional. Ik was een overstap naar Windows XP aan het voorbereiden, maar de stap was te groot voor mij. Windows XP had te veel verschillen met Windows 2000 Professional waar ik aan moest wennen. Daarom had ik besloten om Windows 2000 Professional en Windows XP allebei op mijn computer te installeren. Ik was van plan om Windows 2000 Professional dagelijks te gebruiken en om Windows XP Professional alleen te gebruiken voor de nieuwere programma's die geen Windows 2000 Professional meer ondersteunen.

Windows 2000 Professional zorgde er om een één of andere reden voor dat Windows XP niet meer kon opstarten. Om deze reden moest ik Windows XP heel vaak herinstalleren, en dus ook Microsoft Office. Ik was dat beu en had besloten om Windows 2000 Professional en Windows XP te installeren op twee verschillende partities i.p.v. dezelfde. Zelfs toen voorkwam Windows 2000 Professional dat Windows XP op kon starten, waardoor ik alleen Windows 2000 Professional kon gebruiken.

Hierop heb ik besloten om maar helemaal afstand te doen van Windows 2000 Professional, en nu gebruik ik alleen nog maar Windows XP.

Tijdens de vele malen dat Windows XP geherinstalleerd moest worden of "gerepareerd" moest worden, moest Microsoft Office ook opeens opnieuw geïnstalleerd worden. Dat was ik zat na een tijdje.

Over de opstarttijd van LibreOffice: ik heb net even de stopwatch aangezet. LibreOffice doet er op mijn computer 53,06 seconden over om op te starten. Dat is minder dan een minuut, maar evengoed niet zo formidabel snel.

De opstarttijd van Microsoft Office kan ik nu niet testen omdat het niet geïnstalleerd staat op mijn computer, maar Microsoft Office was altijd binnen enkele seconden geopend. Dat duurde nooit langer dan 5 seconden.

Ik had in LibreOffice Calc een spreadsheet gemaakt en hem opgeslagen in het bestandsformaat dat LibreOffice mij geadviseerd had, .ods-formaat. Ik had de spreadsheet niet afgekregen omdat het zo traag reageerde. Halverwege had ik het werk afgebroken om Gnumeric te downloaden en te installeren. In Gnumeric ben ik er opnieuw aan begonnen en heb ik het wel klaar gekregen. Ik had een nieuw speadsheet-document gemaakt in Gnumeric in het .gnumeric-formaat. In tegenstelling tot het .ods-bestand is het .gnumeric-bestand wel af. Toch neemt het ods-bestand meer ruimte in beslag op de harde schijf dan het gnumeric-bestand. Het niet afgemaakte .ods-bestand is 12,3 kilobyte groot. Het afgemaakte.gnumeric-bestand is 4,1 kilobyte groot.
Twee versies van Windows naast elkaar installeren en dan programma's delen, dat gaat niet werken op enkele uitzonderingen na. Windows 2000 en Windows XP verschillen echt niet zo veel van elkaar als jij nou doet vermoeden. Maar hoe dan ook, Windows XP is 12 jaar oud en volgend jaar stopt de ondersteuning. Hoe lang verwacht je dat nog te kunnen gebruiken?
LibreOffice doet er op mijn computer 53,06 seconden over om op te starten. Dat is minder dan een minuut, maar evengoed niet zo formidabel snel.
Nogal een understatement. Zoals ik al zei start het hier in 1s op (nee, niet 2 of 5 of "heel snel", echt 1 seconde.) Zelfs op mijn 1GHz single core Cortex A8 telefoon start het in ~10 seconde op. Ik vermoed dat jouw probleem dus meer met je pc en installatie te maken heeft dan met LO.

Ik ken je budget niet, maar tenzij je een pc uit het stenen tijdperk hebt zal een clean install (een format dus) en voldoende geheugen al snel wonderen doen. "voldoende geheugen" voor LO in Windows XP is 2GiB, wat voor niet-fossiele systemen echt voor minder dan paar tientjes te vinden is. In mijn ervaring doen antivirus-programma's meer kwaad dan goed. Haal je software uit betrouwbare bron, vermijd bekende probleemgevallen als de Java-plugin, IE, Acrobat e.d. Plug-ins in je browser op on-demand zetten.

Als scholier/student kun je dikwijls heel goedkoop aan licenties voor Windows komen. Windows 8 kan ik alleen maar afraden (Microsoft laat met Windows 8 zien dat ze mensen het liefst in een walled garden zetten en de desktop hebben afgedaan. Ik ben daarom preventief geswitcht naar Linux). Windows 7 is echter beslist de moeite waard.

Die paar KiB verschil tussen gnumeric en Calc zijn totaal te verwaarlozen. Sterker, de bestanden zijn zo klein dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat daarmee LO op zijn knieën krijgt.
Het probleem ligt niet aan de snelheid van mijn computer. Microsoft Office start namelijk wel heel snel op. Het is dus een softwarematig probleem.

Ik had het over kilobyte, niet over kibibyte. Kilobyte en kibibyte zijn twee verschillende dingen. Één kilobyte is 1000 bytes. Één kibibyte is 1024 bytes. Windows geeft altijd de grootte aan in het binaire stelsel en drukt het vervolgens uit in het SI-stelsel. Ik heb hierdoor letterlijk naar het aantal bytes gekeken en hiervan de grootte in kilobyte afgeleid.

Die paar kilobytes verschil tussen Gnumeric en LibreOffice Calc zijn absoluut niet te verwaarlozen. Mijn spreadsheet-bestand in LibreOffice is niet eens klaar, en het neemt al drie keer zoveel ruimte in beslag dan mijn Gnumeric-spreadsheet, die wel klaar is. Zelfs nu is het verschil al drie keer zo groot. Als mijn LibreOffice Calc-spreadsheet klaar zou zijn, zou dat verschil zelfs nog groter worden!

Het zijn een paar kilobytes omdat het kleine projecten zijn. Als je te maken hebt met grotere projecten en vele tientallen van dat soort speadsheets hebt, is het verschil veel groter dan een paar kilobytes.

Het is mooi dat scholieren en studenten heel goedkoop aan een Windows 8-licentie kunnen komen, maar ik heb geen interesse in Windows 8. Ik heb Windows XP al, en dat werkt perfect. Windows 7 zit vol met ongewenste visuele effecten, het vergt teveel werkgeheugen en processorsnelheid en programma's worden standaard uitgevoerd als 'Gebruiker', zelfs als je 'Administrator' bent. Op onze computer met 4 GiB werkgeheugen neemt Windows 7 standaard 936 MB werkgeheugen in beslag. Als ik op deze computer met 1025 MB werkgeheugen Windows 7 zou installeren, blijft er minder dan 100 MB werkgeheugen over voor andere programma's. Dat zal ontzettend traag reageren, en ik geef de voorkeur aan goede prestaties.
Een paar KB's zijn ook een paar KiB's, er is maar 2% verschil :P Windows t/m versie 7 rekent ook met KiB's, alleen geven ze de (verkeerde) eenheid "KB" weer. Versie 8 weet ik niet. In KDE kun je zelf kiezen wat je als unit wilt.

De grafische grappen en grollen van Windows 7+ worden door je GPU afgehandeld. Win7 zou zomaar sneller kunnen zijn dan WinXP, zelfs met "overbodige" features. Dat je Win7 niet op een machine met 1GiB en verouderde GPU moet proberen lijkt me logisch. Ook KDE (met toeters en bellen aan, want zo rol ik) gebruikt nu 2GiB met 4 applicaties draaiende, w.o. een hongerige browser.

En met documenten die probleemloos honderden KiB's of meer kunnen worden is het niet relevant of een document nou 10KiB of 20KiB is. Lijkt mij niet echt iets om je druk over te maken. Dat Gnumeric en stuk lichter en rapper programma is dan Calc geloof ik graag. Mocht je dat belangrijk vinden dan is je keuze eenvoudig :) Het mooie is dat ze beide hetzelfde bestandsformaat gebruiken, dus je kunt altijd wisselen. Er is ook nog Calligra Sheets om te proberen. Ook free & libre, ook ODF.
Anoniem: 66374 4 oktober 2013 14:53
Libre Office top applicatie.
En Gratis.
Ik vind Libre Office echt heel goed; het aller, aller-enige wat ik mis is de mogelijkheid om bij "wijzigingenbijhouden / track changes" verwijderde tekst te verbergen, in plaats van door te strepen. Als je veel wijzigingen in een tekst hebt wordt hij totaal onleesbaar op deze manier: alle verwijderde dingen staan er nog gewoon in, alleen doorgestreept. In Word kun je ze verbergen, maar in LO is die optie er helaas nog niet.
Het enige waarom wij nog niet om zijn naar libre office is Visual Basic ondersteuning.
Ik lees echter op de site:
Pre-Releases

LibreOffice 4.1.2 RC3 (2013-10-04)

En download pagina geeft alleen link aan naar de LibreOffice_4.0.6.1_Win_x86.msi.torrent
Ik ben beginnend gebruiker in Base, maar heb wel veel ervaring met MS Access.

Wanneer ik een tabel maak (ontwerpweergave), dan kan ik de veldnamen maar 10 letters lang maken.
Is dit normaal, of zie ik ergens iets over het hoofd?

Zowel in versie 4 (Windows) als in versie 3 (Ubuntu).

Ik heb Java niet geïnstalleerd, dus de wizard gebruik ik niet.

Bedankt.
Dat is wel heel lang,
Bij mij start LO onder Windows 7 op 4 à 5 seconden op.
Ik gebruik een laptop 4 jaar oud, Core2 Duo en 4Gb Ram.
Ik heb ook Gnumeric een uitgetest (in portable version), die ziet er ook goed uit en snel.
Trouwens LO in portable version werkt ook redelijk snel naar mijn mening.
(Ik ben nogal fan van Portable versions...Ik plaats die wel op mijn harde schijf.)
Is er inmiddels ergens betaalde support te krijgen, op abo of incident basis?
Ik voel er best wel voor om Libre Office te gaan "verkopen" in plaats van MS Office. Wij verkopen alleen B2B, en klanten willen over het algemeen wel ergens op kunnen terugvallen...
Het zou wel moeten bestaan, maar kan het zosnel niet vinden. Wel bestaat er een certificeringsprogramma, dus zou je een certificaat kunnen halen en dan zelf support leveren (Directe 'verkoop' van FOSS levert niet veel op, je winstmarge zit in de ondersteuning).
Verder zullen veel bestaande OOO/AOO supportbedrijven ook wel makkelijk LO ingezet kunnen worden aangezien de codes nog niet zover uit elkaar liggen

http://www.documentfoundation.org/certification/

Na enig zoeken een Nederlands en een Engels bedrijf gevonden die mogelijk support geven:
http://www.vicus.nl/blog/...-referentie-architectuur/
http://www.credativ.co.uk...office-suite/libreoffice/

de LO Document Foundation zelf zit in Duitsland, dus als je daar contacten hebt is dat dichter bij dan Microsoft

Daarentegen lijkt Apache OpenOffice het iets beter te hebben geregeld, die hebben support afdelingen in Duitsland
www.openoffice.org/bizdev/consultants.html

Succes

[Reactie gewijzigd door mbb op 22 juli 2024 14:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.