Laptops zijn al jaren de 'default' computer voor veel mensen en ze zijn er in soorten en maten, vanaf een paar honderd tot vijfduizend euro. Er is voor ieder wat wils, maar welke laptop kun je dan het beste kopen? In de onderstaande Best Buy Guides selecteren we de beste laptops in een prijscategorie.

Beste allround laptop tot 500 en 700 euro

Vierhonderd à vijfhonderd euro is het minimum dat we aan een Windows-laptops zouden uitgeven. Hiervoor krijg je een systeem dat geschikt is voor webbrowsen, video's en kantoorsoftware, maar niet voor intensieve taken als foto-/videobewerking of gaming. Deze modellen zijn doorgaans minder compact en hebben accu's met een beperkte capaciteit.

Met een budget tot 700 euro heb je meer keuze. In deze prijsklasse vind je soms laptops met een aparte videokaart voor lichte gaming, een ips-scherm met 1920x1080 pixels (of zelfs hogere resoluties en oledschermen) en ook thin&light modellen. Het blijft een kwestie van kiezen, want al deze eigenschappen tegelijk zijn zelden te vinden binnen 700 euro.

Beste Apple MacBook

Voor MacBooks, de laptops van Apple, hebben we een aparte categorie, omdat er toch wel wezenlijke verschillen zitten tussen een laptop van Apple en een laptop met Windows. Dat heeft alles te maken met het besturingssysteem, want als je macOS wil gebruiken, kan dat alleen op een Apple-computer. Welke MacBook het beste is, hangt van je gebruik af en daarom kijken we in deze categorie welk model het interessantst is voor licht gebruik. Is dat een MacBook Air, of kun je beter het instapmodel MacBook Pro kiezen? Daarnaast kijken we welke uitvoering het geschiktst voor het zwaardere werk.

Gamelaptop tot 1200 en 2000 euro

In deze categorie kijken we naar gamelaptops tot 1200 en tot 2000 euro. Het belangrijkste onderdeel van een gamelaptop is de videokaart en die is op dit moment in vrijwel alle gevallen afkomstig van Nvidia. Voor maximaal 1200 euro heb je een laptop met RTX 4050 of 4060-videokaart, genoeg om op full-hd-resolutie te kunnen gamen. Daarnaast kijken we naar wat je voor 2000 euro kunt krijgen. Dat zijn over het algemeen gamelaptops met een RTX 4070-videokaart, maar soms valt zelfs een RTX 4080 binnen het budget.

Beste Arm-laptop

Sinds de zomer van 2024 zijn er veel laptops met een Snapdragon X-processor op de markt gekomen. Die processorarchitectuur werkt anders dan de x86-processors van AMD en Intel. Er is steeds meer software compatibel met de arm-hardware en Windows kan ook x86-code emuleren. Het voordeel van arm-processors is dat ze over het algemeen nog wat efficiënter zijn dan Intel en AMD en deze laptops hebben over het algemeen een lange accuduur. Het zijn ook vrij dure laptops, reken op een euro of duizend of meer voor laptops met een Snapdragon X Plus, of X Elite.

Beste Chromebook

Chromebooks draaien ChromeOS, het besturingssysteem van Google. ChromeOS is een stuk eenvoudiger dan Windows of MacOS en de laptops waarop het draait zijn daarom ook vaak een stuk goedkoper. We kijken naar Chromebooks in de prijscategorie tot driehonderd en tot vijfhonderd euro. Chromebooks worden bijvoorbeeld veel in het onderwijs gebruikt.

Een laptop kopen: de belangrijkste overwegingen

Als je op zoek bent naar een laptop, dan is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In de eerste plaats is er natuurlijk het budget. Voor vijfhonderd euro heb je een laptop waarop je prima video's kunt kijken en je belastingaangifte kunt doen, maar als je ook wil gamen of een lange accuduur verlangt, zul je dieper in de buidel moeten tasten. De Laptop Best Buy Guide heeft daarom verschillende prijspunten en het aantal categorieën wordt in de toekomst verder uitgebreid.

Formaat: van 13 tot 18 inch

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar kijken naar het formaat is een goed beginpunt als je op zoek bent naar een laptop. De schermdiagonaal hangt bovendien samen met de prijs die je voor een laptop neer zult leggen. Jarenlang was 15,6" het standaardformaat. Daar is in de loop der tijd 14" bijgekomen en de goedkoopste laptops zijn van die schermmaten voorzien. Wil je een goedkopere grote laptop? Dan zijn er ook nog 17,3"-modellen, maar dat worden er wel steeds minder. Wil je juist een compactere laptop voor onderweg, dan kom je bij 13"-modellen uit, die over het algemeen wat meer kosten. Nog kleinere schermmaten zijn er wel, maar het aanbod daarvan is sterk teruggelopen. Het aanbod aan grotere maten is echter toegenomen. Er zijn laptops met 16"- en 18"-schermen bij gekomen. In die laatste categorie tref je uitsluitend gamelaptops aan.

Beeldscherm: TN, ips of oled

Als je een bepaalde beelddiagonaal in gedachten hebt, is het een goed idee om rekening te houden met het type beeldscherm. In de regel raden we geen laptops met TN-scherm aan op Tweakers. Dergelijke panelen hebben slechte kijkhoeken en een laag contrast.

Laptopschermen tn vs ips
TN (beide laptops links) en ips
Lenovo Yoga C730 met oled-scherm
Lenovo Yoga C730 met oledscherm

Kijk je vanuit een hoek naar een TN-paneel, dan kunnen de kleuren inverteren, zoals je op de bovenstaande afbeelding kunt zien. TN kom je gelukkig steeds minder vaak tegen. Het alternatief is ips. Niet alle fabrikanten gebruiken die naam, omdat het officieel een handelsmerk van LG is, maar in de volksmond is ips het alternatief voor TN.

De enige andere optie is oled. Dat is de recentste schermtechniek, waarbij de subpixels individueel in- en uitgeschakeld kunnen worden. Ten opzichte van TN of ips heeft dat als voordeel dat er geen lamp achter het scherm zit die alle pixels verlicht, zelfs als ze zwart moeten zijn. Uit is ook echt uit op oled en daarom is de zwartweergave perfect. Daarnaast kunnen oledschermen over het algemeen fellere kleuren weergeven dan IPS-lcd's.

Besturingssysteem: Windows, ChromeOS of macOS

Veruit de meeste laptops die je tegenkomt, zijn voorzien van Windows 11 als besturingssysteem. Voor dat OS is ook de meeste software gemaakt en voor veel gebruikers zal dat de standaardoptie zijn. In het onderwijs wordt veel gebruikgemaakt van Chromebooks, laptops die ChromeOS draaien, een besturingssysteem van Google. Dat besturingssyteem is eenvoudiger en maakt gebruik van cloudsoftware. Via de Play Store kun je Android-apps installeren en voor de doorgewinterde gebruiker is het mogelijk om ook Linux-software te draaien. Voor wie alleen de browser gebruikt, kan ChromeOS een alternatief voor Windows zijn. Een account bij Google is verplicht om het besturingssyteem te gebruiken. Tot slot is er nog de optie voor macOS, het besturingssysteem dat Apple op zijn MacBook-laptops zet.