Inleiding: het grote waarom
Als je deze 925 koopt, is het vermoedelijk de laatste Nokia Lumia die je zult aanschaffen. Nokia zal binnen afzienbare tijd verdwijnen van de smartphonemarkt. De naam Nokia zal niet meer prijken op de Lumia's die Microsoft uitbrengt als het Nokia's telefoondivisie eenmaal heeft overgenomen. Microsoft brengt dan Lumia's uit, geen Nokia's.
De toestellen die Nokia nu nog uitbrengt, zitten dus per definitie klem tussen verleden en toekomst: het zijn nog Nokia's, maar iedereen weet dat het niet lang meer duurt voordat de naam van Europa's trots niet meer bij miljoenen smartphonebezitters op de voorkant van hun toestel zal staan.
Waar Nokia in de eerste helft van dit jaar vooral goedkopere toestellen met Windows Phone uitbracht, is het nu weer tijd voor wat dure telefoons. De fabrikant trapt af met de Lumia 925, volgt eind september met de Lumia 1020 en als we de geruchten moeten geloven, komt daar een Lumia 1520 bij, met 6" full-hd-scherm en quadcore Snapdragon 800-processor.
Tussen al dat highend-geweld is de Lumia 925 eigenlijk een getweakte Lumia 920 van vorig jaar. Het ontwerp is aangepast en de camera is licht gewijzigd, maar veel zaken zijn vooral hetzelfde. Wat er wel anders is: de 925 is dunner en lichter, heeft een antenne in zijn aluminium rand en heeft de lcd van de Lumia 920 verruild voor een amoled-scherm. Nokia heeft echter ook een onbegrijpelijke downgrade toegevoegd: de standaardversie heeft 16GB niet-uitbreidbaar geheugen, waar de 920 nog een opslagcapaciteit van 32GB had.
Waar de Lumia 1020 de cameratelefoon van Nokia wordt, richt de fabrikant zich met de 925 vooral op de massa. De Lumia 920 is echter goedkoper, heeft meer geheugen en heeft, als je gewicht even buiten beschouwing laat, op het oog weinig nadelen. Is de Lumia 925 wel de moeite waard of ben je beter af met Nokia's oudere model?

Scherm: geen lcd, maar amoled
/i/1379078942.jpeg?f=imagenormal)
Nokia gebruikt identieke marketingnamen voor zijn schermen, maar er zitten grote verschillen tussen. De Lumia 925 heeft een ClearBlack-scherm met PureMotion HD+-technologie. Daarmee strooit Nokia kwistig met dezelfde marketingtermen als het bij de 920 deed.
ClearBlack verwijst naar een polarisatiefilter van Nokia zelf om reflecties te verminderen en zwart zwarter te doen lijken. De marketingclaims zijn geen onzin, want het werkt. PureMotion HD+ verwijst naar de verversingssnelheid van het scherm: alles zou vloeiender lijken door de refreshrate op te krikken. Omdat amoled van zichzelf al een hogere verversingssnelheid heeft, zou dat geen probleem moeten zijn.
En toch is het dat wel: bij animaties is het duidelijk dat de pixelblokken in elkaar overlopen en het beeld niet zo mooi oogt als bij de Lumia 920. Waar dat precies aan ligt, is een beetje onduidelijk, maar vermoedelijk zit er een grote fout in de manier waarop Nokia het scherm aanstuurt, want hij heeft last van ghosting, het effect dat er overlap is tussen twee frames waardoor beelden tijdens scrollen onscherp lijken. Dat ligt hoogstwaarschijnlijk niet aan het scherm zelf, maar het is een probleem dat Nokia op zou kunnen lossen via een update.
Je zou kunnen denken dat het scherm van de Lumia 925 in zonlicht minder goed af te lezen is dan dat van de Lumia 920, omdat het een amoled-scherm is. Om de levensduur van pixels te verlengen, stellen fabrikanten schermen minder fel af.
Dat heeft Nokia niet gedaan. Althans: deels niet. Als je de helderheid instelt op Hoog dan komt hij maximaal op 299 nits, rond de waarde van de Galaxy S4. Als je hem echter onder een felle lamp legt, blijkt dat het scherm tot een krankzinnige 566 nits kan - en dat hebben we bij een amoled nog nooit gezien. Bij de 808 Pureview deed Nokia ook al zoiets - die gaat tot 499 nits. Let wel: de telefoon continu in direct zonlicht gebruiken en de helderheid dus laten opkrikken boven 500 nits is een manier om de telefoon binnen een jaar gegarandeerd naar de schroothoop te helpen. Amoleds zijn niet zo duurzaam dat ze een dergelijk hoge helderheid lang aankunnen. Met de Hollandse winter in aantocht is dat echter nauwelijks een probleem.
Net als de Lumia 920, en veel andere telefoons inmiddels, heeft de 925 een handschoen-modus. Dit is een manier van touchscreen-leverancier Synaptics om touchscreenbediening met handschoenen aan mogelijk te maken. De werking zou volgens Nokia iets gevoeliger zijn dan op de 920, maar het verschil is miniem: wij hebben het in elk geval niet goed kunnen waarnemen. Met dunne handschoenen werkt het nog steeds prima, met dikke wanten nog altijd niet.
Een groot pluspunt is dat de gebruiker het nodige aan het scherm zelf kan instellen: zowel de kleurtemperatuur als kleurweergave kan worden ingesteld met een slider en dat is een groot voordeel. Gebruikers die natuurlijkere kleuren willen kunnen daarvoor kiezen, terwijl gebruikers die verzadigde kleuren verkiezen dat zo kunnen instellen.
Een potentieel minpunt had de subpixel-indeling kunnen zijn. De 920 heeft een rgb-indeling, de 925 moet het doen met PenTile, rgbg. Daarbij zijn er per pixel maar twee subpixels in plaats van drie, waardoor het scherm minder scherp is. Het verschil zie je gelukkig niet echt. Je moet echt met je neus op het scherm gaan zitten om het nadelige effect van PenTile te kunnen waarnemen.
De kijkhoeken van het scherm van de Lumia 925 zijn niet best. Onder een hoek wordt vooral wit heel groen en dat is lelijk. Samsung heeft dat zelf bij zijn Galaxy S4 al verholpen, maar op de generatie amoleds die Nokia hier gebruikt zien we het nog wel. Kijk je dus vaak onder een hoek, bijvoorbeeld door de telefoon op tafel te leggen, dan is dat een nadeel.
Die krankzinnige helderheid voor amoled-begrippen betekent dat je het scherm altijd kunt aflezen, ook als je dat op een heldere, zonnige dag in de volle zon probeert. Ook ten opzichte van lcd's is de helderheid bijzonder hoog: vergeleken met de Lumia 920 kan het scherm een stukje feller. Dat is totaal onverwacht, maar Nokia kiest hier duidelijk voor de functionaliteit.
Het contrast van het scherm kunnen we uiteraard niet meer meten: onze meter is niet nauwkeurig genoeg om de zwartwaarde, die bij amoleds bijzonder dicht bij 0 liggen, nauwkeurig te kunnen meten. Daardoor kunnen we niet exact vaststellen hoe hoog het contrast is, maar het is in elk geval vele factoren hoger dan bij lcd's.
De kleurtemperatuur van de 925 kan de gebruiker zelf instellen via het Scherm-onderdeel in het Instellingen-menu. De koelste kleurtemperatuur ligt rond 7500 kelvin, de warmste bedraagt ongeveer 5100 kelvin - en dat is de warmste kleurtemperatuur die we ooit op een telefoon hebben gemeten. Standaard staat hij bij de Lumia rond 6700 kelvin en daar hoef je niets aan te doen: hij is uitstekend.
Voor de kleurweergave geldt hetzelfde: in het instellingen-menu is hier een schuifje voor aanwezig. Standaard komt hij rond 4,5 dE2000 uit, maar dat kun je via dat menu omlaag krijgen naar een waarde van 2,36. Of je dat zou moeten doen is de vraag, want met 4,5 is het al geen hinderlijke kleurfout.
/i/1379079273.png?f=imagenormal)
Accuduur: gaat hij langer mee?
De Lumia 925 heeft dezelfde 2000mAh-accu als de Lumia 920, maar toch ligt het voor de hand om andere resultaten van de accutests te verwachten. Amoled-schermen zijn vaak zuiniger met film kijken, maar vragen meer van de accu tijdens browsen. Dat heeft te maken met het feit dat amoleds individueel uitgeschakeld kunnen worden als er zwart weergegeven moet worden: bij films zijn er in verhouding veel donkere beelden; bij browsen is dat nauwelijks het geval.

We hebben de accuduur gemeten aan de hand van vier tests: browsen, video bekijken, bellen en de telefoon in stand-by laten staan. Daarbij staat wifi aan, en bij telefonie en in stand-by is 3g ingeschakeld. De schermhelderheid bedraagt 250 nits of komt daar zo dicht mogelijk bij in de buurt. Uitleg over onze testmethode en wat we verstaan onder zwaar, gemiddeld en licht gebruik, vind je in het achtergrondverhaal over onze accutests. In de praktijk hangt de accuduur natuurlijk ook af van zaken als het gebruikte netwerk en de geïnstalleerde apps. Bovendien kan het verbruik van exemplaar tot exemplaar verschillen.
Bij Windows Phone moeten accutests in twee runs gedraaid worden, omdat de helderheid niet goed afgesteld kan worden. De hoge helderheid is 299 nits, de middelste instelling is rond 150 nits. Met behulp van die resultaten hebben we berekend hoe de accuduur zou zijn als de helderheid op 250 nits afgesteld zou kunnen worden.
Bij zwaar gebruik gaat de Lumia 925 12 uur mee en dat is teleurstellend: de Lumia 920 houdt het langer vol en dat komt vooral doordat de 925 veel minder presteert tijdens browsen en maar een klein stukje beter bij video afspelen. Het gevolg is dat de Lumia 925 uiteindelijk onderaan de middenmoot eindigt: veel telefoons doen langer met hun accu.
Bij gemiddeld gebruik is het beeld hetzelfde: de Lumia 925 houdt het geen twee dagen vol, de 920 komt daar wel dicht bij in de buurt. Met 33 uur behoort hij wederom tot de onderkant van de middenmoot op dit gebied.
Met licht gebruik houdt de 925 het bijna vier dagen vol. Dat is zeker niet slecht, maar ook bij lange na niet goed. En wederom zijn er veel telefoons die het veel langer volhouden. Bij deze test speelt ook mee dat de 925 iets minder zuinig is in standby dan de 920. Bij die test zijn overigens het 'glimp'-scherm en dubbeltikken om de telefoon wakker te maken uitgeschakeld, omdat die mogelijk een negatieve invloed zouden hebben. Bij een hertest met deze functies aan bleek overigens niets van een invloed.
Design: een antenne van metaal
/i/1379078944.jpeg?f=imagenormal)
De Lumia 925 is geen kleine telefoon als je naar zijn schermgrootte kijkt: net als de 920 is hij ronduit groot. Maar door het ontwerp voelt hij wel veel kleiner en handzamer dan je op grond van de schermgrootte zou vermoeden. Dat is een verdienste van Nokia en een pluim waard.
Vooropgesteld: foto's doen het ontwerp van 925 geen recht. Hij is minder fotogeniek, doordat hij minder minimalistisch en strak oogt dan de 920. Bovendien is de glasplaat voor de cameralens vergroot, wat het ontwerp nog meer 'breekt' dan een kleine opening dat zou doen. Bovendien is het geen unibody-constructie. De body van het toestel bestaat uit meerdere onderdelen: een aluminium rand, die net als bij de iPhones werkt als antenne, en een plastic achterkant.
De 925 is veel beter vast te houden dan de 920, omdat hij dunner en lichter is. Hij ligt fijner in de hand en het is makkelijker om alle delen van de voorkant met de vingers te bereiken. Bovendien geeft de aluminium rand een goed en luxe gevoel.
Toestel | Lengte | Breedte | Dikte | Gewicht | Scherm | Resolutie |
Lumia 925 |
129mm |
71mm |
8,5mm |
139g |
4,5" |
1280x768 |
Lumia 1020 |
130mm |
71mm |
10,4mm |
158g |
4,5" |
1280x768 |
Lumia 920 |
130mm |
71mm |
10,7mm |
187g |
4,5" |
1280x768 |
Lumia 820 |
124mm |
69mm |
9,9mm |
160g |
4,3" |
800x480 |
Lumia 720 |
128mm |
68mm |
9,0mm |
128g |
4,3" |
800x480 |
Lumia 625 |
133mm |
72mm |
9,2mm |
159g |
4,7" |
800x480 |
Lumia 620 |
115mm |
61mm |
11mm |
127g |
3,8" |
800x480 |
/i/1379078941.jpeg?f=imagenormal)
Dat cameralens steekt een beetje uit en dat maakt dat hij niet recht op tafel kan liggen. Hij wiebelt makkelijk en ligt een stukje omhoog. Heel hinderlijk is dat niet.
Aan de voorkant zit uiteraard het scherm en hier zitten behoorlijke randen omheen. Daarboven zitten het logo, een speakergrill, de frontcamera en de nodige sensoren. Onder het scherm zitten de capacitieve knoppen. De backlight van de Windows-toets in het midden kan als notificatie-led dienen, maar wellicht vereist dat een update: hij werkt namelijk nog niet als zodanig.
De bovenkant is druk bezet met een microfoon, 3,5mm-audioingang voor headsets, micro-usb-poort en microsim-slot. Die laatste werkt als een simtray. De linkerzijkant is helemaal gaaf, net als de onderkant: de microfoon zit op de voorkant, in een kleine uitspraring onderaan. Aan de rechterzijkant zitten de overige knoppen voor de camera, vergrendelen en volumeregeling.
De hele zijkant is van aluminium, maar om een death grip te voorkomen heeft Nokia net als Apple wat ruimte gelaten tussen diverse gedeeltes. Die punten zitten op dezelfde plaatsen als bij iPhones.
Aan de achterkant zit de grote uitsparing voor de camera als een soort heuvel in een vlak landschap. Daarboven is de dubbele led-flitser te vinden. Onderaan zit de speaker en die kan best luid. De 920 heeft de speaker nog aan de onderkant zitten, maar de plaatsing aan de achterkant van de 925 is niet slechter. Het geluid wordt namelijk niet gedempt als hij op tafel ligt, doordat de camera uitsteekt. Bovendien kan hij hard, waardoor je het geluid goed hoort. De geluidskwaliteit is dan wel een stuk minder.
Al met al heeft de 925 dus een geslaagd ontwerp, maar behalve op het gebied van ergonomie zijn er geen duidelijke voordelen ten opzichte van 920: Nokia's toestel van vorig jaar is een ware tank en dat ontwerp kent veel fans. Dit ontwerp zal wellicht anderen aanspreken, die de 920 te zwaar vinden. Het ontbreken van de felle kleuren waarin de Lumia 920 verkrijgbaar is, maakt het verschil tussen beide telefoons in dit opzicht nog groter.
Camera: zes lenzen
/i/1379079774.jpeg?f=imagenormal)
Nokia's marketingafdeling zal het lastig hebben: de 925 zou verkocht moeten worden met de kwaliteit van de camera als een van de verkoopargumenten. Er is echter een probleem: Nokia heeft ook de 1020, die binnenkort in Nederland in de verkoop gaat en op cameragebied - op papier in elk geval - veruit superieur is.
Desondanks claimt Nokia wel wat gedaan te hebben aan de camera. Zo is er een zesde lens toegevoegd voor heldere foto's. De 925 is een van de weinige smartphonecamera's met zes lenzen voor de sensor. Bovendien heeft Nokia - en dan citeren we - 'toestelspecifieke algoritmes toegevoegd aan de 925 om betere foto's mogelijk te maken'.
De sensor is verder dezelfde als die van de 920. Het is een 8,7MP-sensor die in staat is om op hoge resoluties zowel 4:3- als 16:9-plaatjes te maken. De 925 beschikt ook over optische beeldstabilisatie, die werkt door bewegingen te corrigeren. Hiervoor 'zweeft' de lens tussen veren, die op aanwijzing van de gyroscoop probeert de camera stil te houden.
De beeldstabilisatie maakt bovendien in theorie dat de sluitertijd in donkere omstandigheden langer kan zijn, waardoor de lens meer licht opvangt en betere foto's maakt bij minder licht. Die truc werkt, maar niet zo superieur als Nokia claimt: ondanks de stabilisatie zijn foto's vaak onscherp. Bovendien zien foto's er onrealistisch uit: de sensor vangt meer licht op dan je kunt zien, waardoor nachtelijke scènes al snel lijken gemaakt bij schemering.
De optische beeldstabilisatie in de 925 werkt even goed als die in de 920 en daarmee beter dan de rest van de markt, waaronder die van de HTC One en LG G2. Vooral bij video is dat verschil goed te zien. Filmen gaat op 1080p met 30fps. Trucjes als 'slow-motion video', zoals Apple en Samsung toepassen, heeft Nokia niet, maar voor de rest is Nokia op gebied van filmen nog altijd heer en meester op de mobiele markt.
Als de 925 het op had moeten nemen tegen de Lumia 920 zoals hij eind vorig jaar op de Duitse markt verscheen, was dat een glorieuze overwinning geworden. Maar Nokia sleutelt aan zijn camerasoftware en heeft de Lumia 920 sinds die tijd veel, veel beter gemaakt.
We hebben goed moeten zoeken naar verschillen: in veel foto's is nauwelijks tot geen verschil te zien, al is de Lumia 920 ook in geen enkele foto echt beter. Uiteindelijk bleek dat je in sommige specifieke situaties op detailniveau verschillen ziet. Deze foto's zijn 1 op 1: een pixel op je beeld staat voor een pixel op de camerasensor.

:fill(white)/i/1379587726.jpeg?f=thumb)
De interface van de camera is de standaardinterface van Windows Phone. Daarin valt niet bijzonder veel, maar wel wat in te stellen. Nokia voegt zelf twee - ja twee- applicaties toe om foto's te maken. De eerste is Pro Cam, een camera-app met geavanceerde instellingen, die desondanks prima te bedienen is.
Hoewel het hebben van die instellingen handig is, is onduidelijk of je er echt wat aan hebt. Dergelijke controls werken op een camera waarmee je langer aan de slag gaat zoals een dslr, omdat je daar de beste afbeeldingen uit wil halen. Wie echt geeft om fotografie, gebruikt natuurlijk geen Lumia 925 als zijn belangrijkste camera. De interface is echter wel heel goed uitgedacht.
Nokia Smart Cam is meer bedoeld voor de fun en koppelt diverse leuke functies in een app. De app maakt een reeks foto's, waarna gebruikers een onbedoeld object op de achtergrond kunnen verwijderen, beweging kunnen benadrukken door een deel van de foto te blurren, enzovoorts.
/i/1379430644.png?f=thumb)
Beide apps kunnen ingesteld worden als standaard-app voor de camera, waardoor je gelijk die app krijgt als je op de cameraknop drukt. Erg handig is dat niet. Ten eerste zijn beide apps veel trager dan de standaard-app waardoor je makkelijk het moment mist. Ergerlijker is dat beide apps alleen werken als de telefoon ontgrendeld is: je moet dus eerst de beveiligingscode invoeren voor je een foto kan maken.
Software en hardware: alles bij het oude
Er is niets nieuws aan de hardware of software van de Lumia 925. Het apparaat draait Windows Phone 8 GDR2 met de suite aan Nokia's applicaties daarbovenop. Voor meer info over de functies van Windows Phone 8 kun je de review erop naslaan, terwijl je hier meer over GDR2 en de door Nokia toegevoegde functies kan lezen.
De interface van Windows Phone is - zelfs drie jaar na de release - nog altijd prettig en modern. Animaties verlopen vloeiend en standaard-apps werken goed. De interface is bovendien consistent over alle apps, waardoor navigatie makkelijk is. Het is makkelijk een Windows Phone aan te raden aan iemand die nog nooit een smartphone heeft gehad en een toestel wil voor bijvoorbeeld mail, Facebook en wat games.
Hoewel de Store inmiddels goed gevuld is en er voor veel mensen meer dan voldoende apps zijn, blijkt Windows Phone een blijvend probleem te hebben. De nieuwste games en apps zijn nooit verkrijgbaar voor Windows Phone. Instagram heeft weliswaar een alternatief, maar de officiële client ontbreekt. Candy Crush is er ook niet en Wordfeud kwam pas toen iedereen al stopte met spelen. Veel ontwikkelaars brengen apps en games uit voor iOS en Android, waarna Windows Phone niet of pas maanden later volgt. Deze achterstand bleek afgelopen jaren niet in te halen en er lijkt geen verbetering op te treden. Wil je altijd de nieuwste apps en games proberen, ben je beter af met een smartphone op een ander platform.
Als je echter alleen generieke apps verlangt, zoals een app voor het weer, openbaar vervoer, files en dergelijke, dan is het aanbod op Windows Phone voldoende.
Een van de meest opvallende nieuwe functies is Glimp: een functie waarbij het scherm altijd de tijd laat zien. In combinatie daarmee zit de functie om de telefoon wakker te maken door twee keer op het scherm te tikken. Beide functies komen uit Nokia's eigen besturingssystemen en werken nu eindelijk op Windows Phone.
In vergelijking met de Lumia 920 is het Glimp-scherm feller op de Lumia 925. Dat is jammer, want daardoor is het in donkere lichtomstandigheden eigenlijk iets te fel. Er was geen effect te merken van de functie op de accuduur: zowel met als zonder behaalden we dezelfde resultaten.
Internet Explorer 10 in Windows Phone 8 is geen snelle, maar wel een vloeiende browser. De pagina's doen er iets langer over om in te laden, maar daarna kun je wel vloeiend door de pagina's scrollen. Veel gebruikers wisselen graag een beetje snelheid in voor vloeiend scrollen, maar het maakt wel dat het een aanmerkelijk tragere browser is, zoals ook deze test laat zien.
Ook bij Kraken, de op moderne webstandaarden gerichte benchmark van Mozilla, is een groot verschil te zien ten opzichte van de concurrentie. In vergelijking met andere Windows Phones is er uiteraard geen significant verschil. De Lumia 520 heeft een minder krachtige processor en dat zie je hier duidelijk terug.
/i/1379430638.png?f=thumb)
Hardware
Een van de grote nadelen van de Lumia 925 is het opslaggeheugen: dat is een niet-uitbreidbare 16GB en net als bij andere telefoons die dat hebben - zoals de iPhone en Nexus 4 - tekenen we daarvoor een groot minpunt aan.
Het is niet dat 16GB niet genoeg zou zijn, maar er spelen andere problemen. Ten eerste gaat de performance van opslaggeheugen vaak achteruit als hij zo goed als vol zit, dus de capaciteit ten volle benutten is nooit aan te raden. Bovendien gaat het om het gevoel van zorgeloosheid: opslaggeheugen hoeft geen zorg van de gebruiker te zijn, maar met 16GB niet-uitbreidbaar geheugen maken fabrikanten het met 1080p-video's, schermen die zich lenen om films en series te kijken en zware games die snel een halve GB groot zijn, wel tot een zorg. De Lumia 920 heeft 32GB en daardoor is dat probleem een stuk minder nijpend. Een nog betere oplossing is een microsd-slot: hoewel het problemen kan geven met performance, geeft het de gebruiker de keuze zoveel geheugen toe te voegen als hij comfortabel vindt.
Het werkgeheugen bedraagt 1GB en dat is genoeg voor Windows Phone om geen rare fratsen uit te hoeven halen. Windows Phone laat weinig op de achtergrond toe, waardoor het werkgeheugen minder belangrijk is dan bij Android-telefoons.
De processor is een Snapdragon S4 Plus van Qualcomm, een chip van anderhalf jaar oud. Die processor hoeft nog niet het museum in, maar erg nieuw is hij ook niet. Nokia had geen keuze: pas met GDR3 ondersteunt Windows Phone krachtigere processors.
Is de Lumia 925 langzaam? Nee, zeker niet. Vooral de standaard-apps zijn prima geoptimaliseerd voor deze processor en ze lopen als een zonnetje. Maar zodra je buiten die gebaande paden gaat, merk je onmiddellijk dat de Lumia 925 langzamer is dan concurrenten op Android en iOS. Zo duurt het al enkele seconden om naar de scherminstellingen te gaan. De apps voor Twitter en Facebook zijn werkbaar, maar merkbaar langzamer dan bij concurrenten.

Alternatieven
De Lumia 925 heeft een lastige positie: de 1020 is duurder, maar heeft een veel betere camera en de Lumia 920 is op veel punten gelijkwaardig, maar veel goedkoper. Dat maakt dat de ruimte voor deze telefoon klein. Op moment van schrijven kostte hij 419 euro en dat is iets teveel om hem aantrekkelijk te maken voor een grote groep mensen.
De Lumia 920 kost 120 euro minder, heeft het dubbele opslaggeheugen, een scherm wat er minder uitziet maar geen last heeft van tearing en voor de rest specificaties die exact gelijk zijn. Het dunnere profiel en lagere gewicht kan mensen nog overtuigen van de 925 net als de 'nieuwigheid', maar deze 920 biedt veel meer waar voor zijn geld momenteel.
De Lumia 1020 heeft het scherm van de 925, het ontwerp van de 920 en de camera van de 808 PureView. Het is vooral de 41MP-camera, waarmee Nokia deze telefoon wil verkopen. We hebben hem nog niet getest, dus over de kwaliteit kunnen we weinig zeggen. Hij is duurder dan de Lumia 925, maar hij biedt dus ook iets extra's wat je in geen andere telefoon kunt krijgen - en daar betaal je een prijs voor.
Goed, Nokia heeft dus een voorsprong op HTC op het gebied van toegevoegde apps, camera en scherm, maar de HTC 8X heeft een overtuigend argument: het biedt dezelfde specs, dezelfde Windows Phone-versie en een even spectaculair ontwerp voor een bijna onmogelijk lage prijs van onder 200 euro. Hij is dan wel bijna een jaar oud, maar het is voor wie een Windows Phone zoekt wel extreem veel waar voor het geld.
Wie in dezelfde prijsklasse als de Lumia 925 op zoek is naar een Android-toestel met een focus op design, kan bijvoorbeeld uitkomen bij Sony's Xperia Z. De opvolger staat inmiddels klaar, waardoor de prijs aan het zakken is. De Xperia Z is van glas en aluminium en heeft een full-hd-scherm. De camera is niet zo goed als van de Lumia 925, maar is zeker niet beroerd. Al met al dus een prima alternatief.
Hét toestel op Android van vorig jaar is misschien wel de Nexus 4 van Google en LG. Het biedt veel voor een veel lager bedrag dan veel andere telefoons. De camera is beduidend minder, maar het scherm is prima en de software altijd up-to-date. En: hij kost een stuk minder.
Specificaties
Merk en uitvoering |
|
Categorie |
Mobiele telefoons |
Merk |
Nokia |
Serie |
Lumia |
Product |
Nokia Lumia 925 |
Uitvoering |
925 |
Afbeeldingen |
:fill(white)/i/1372239921.jpeg?f=thumblarge) |
Gsm-besturingssysteem |
Windows Mobile / Windows Phone |
Versie besturingssysteem |
Windows Phone 8 |
Beeldscherm |
|
Schermdiagonaal |
4,5" |
Schermresolutie |
1280x768 |
Invoermethode |
Touchscreen |
Schermtype |
Amoled |
Multitouch |
Ja |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Camera |
|
Cameraresolutie |
8,7M |
Cameraresolutie (voor) |
1,2MP |
Camera autofocus |
Ja |
Gsm-flitsertype |
Dubbele led |
Resolutie video-opname |
1920x1080 (Full HD 1080p) |
Functionaliteit |
|
Berichten |
E-mail, mms, sms |
GPS |
Ja |
Gsm-functies |
A2DP (Bluetooth stereo), Bewegingssensor, DLNA, FM-radio (headset), Handsfree, Kompas, Tril, Voicerecorder, WiFi Direct |
Verbindingen |
|
Mobiele netwerken |
edge, gprs, hsdpa, hspa, lte |
Frequentiebereik (mobiel) |
850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz |
WiFi aanwezig |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
Bluetooth aanwezig |
Ja |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 4.0 |
Overige draadloze verbindingen |
Near Field Communication (NFC) |
GSM-Connector |
3.5mm headset |
Technische kenmerken |
|
GSM-Chipset |
Qualcomm Snapdragon S4 Plus (MSM8960) |
Processorsnelheid |
1,5GHz |
CPU Core |
Dual Core |
Werkgeheugen |
1GB |
Opslaggeheugen |
16GB |
Accu |
|
Gesprekstijd |
18,3u |
Stand-by-tijd |
440u |
Accucapaciteit (mAh) |
2.000mAh |
Accutype |
Li-Ion |
Uiterlijke kenmerken |
|
Kleuren |
Zwart |
Gewicht (gram) |
139g |
Lengte |
129mm |
Breedte |
70,6mm |
Hoogte / Diepte |
8,5mm |
Conclusie: ingeklemd
Wie dacht dat de Lumia 925 een waardige nieuwe vaandeldrager voor Nokia zou zijn, komt bedrogen uit. Het is meer een Lumia 920 2.0. Het moet echter de strijd aan met toestellen die veel nieuwer zijn dan de 920, waardoor hij het een stuk lastiger heeft. Niet zo gek dus dat de introductieprijs veel lager is dan die van de 920 destijds.
Of de Lumia 925 sowieso een upgrade is ten opzichte van de Lumia 920, is te bezien: op gebied van scherm is het een gelijkspel, net als bij de camera. Het dunnere en lichtere ontwerp is een voordeel, al is hij niet specifiek mooier in onze ogen. Dan wint de Lumia 920 op punten, omdat die 32GB opslaggeheugen heeft, in plaats van 16GB en voor een veel lagere prijs in de winkel ligt. Maar een makkelijke keuze is dat niet: sommigen zullen ook de 925 verkiezen.
Als allrounder is Nokia's eigen 920 dus grote concurrentie, terwijl de duurdere 1020 bestaat bij de gratie van zijn superieure camera. De 925 zit daardoor ingeklemd tussen twee toestellen van Nokia zelf en dat maakt dat het voor heel weinig mensen echt de juiste keuze is.
Op gebied van software zit de 925 dan weer ingeklemd tussen heden en toekomst: Microsoft ondersteunt nog niet de quadcore-processors en full-hd-schermen die Nokia graag wil gebruiken, maar kent al wel veel optimalisaties die de 920 niet had bij release. Met een paar maanden geduld had de 925 een veel modernere telefoon kunnen zijn. Wie deze telefoon nu koopt, zal met lede ogen moeten aanzien hoe de fabrikant binnen afzienbare tijd met veel aansprekendere, modernere modellen gaat komen.
Ten opzichte van de concurrentie op Windows Phone is het geen gelijke strijd. Niemand behalve Nokia doet écht zijn best en met de aankoop van Nokia door Microsoft valt er van Samsung, HTC en Huawei ook weinig vuurwerk te verwachten. De Lumia's hebben het rijk alleen.
De Lumia 925 is eigenlijk het meest de spirituele opvolger van de Lumia 900: ook dat was een toestel dat werd uitgebracht toen de toekomst van Windows Phone al aan de deur klopte. Maakt dat van de Lumia 925 een slechte telefoon? Verre van, het behoort tot Nokia's beste smartphones voor de Nederlandse markt tot nu toe. Maar dit toestel had het verdiend om eerder, goedkoper of voorzien van modernere hardware uitgebracht te worden.
Samengevat
De Lumia 925 is de dunnere en lichtere opvolger van de bekende Lumia 920 en krijgt een eigen opvolger in de vorm van de 930. De 925 is een toestel met een metalen rand en kunstof achterkant die in het echt mooier oogt en beter in de hand voelt dan je op basis van afbeeldingen zou denken. Het scherm kan voor een amoled bijzonder fel en is daardoor altijd goed af te lezen, wat een groot voordeel is. De camera is prima en biedt veel leuke extra's, iets waarop Nokia zich wil onderscheiden. De accuduur van het toestel is echter ondergemiddeld en het scherm oogt niet mooi als je scrollt, bijvoorbeeld in apps of door het hoofdmenu. De telefoon moet het bovendien doen met 16GB aan intern opslaggeheugen, iets dat je niet uit kunt breide met een sd-kaart. Dat kan voor sommige mensen te weinig zijn.
Pluspunten
-
Telefoon ligt goed in de hand en voelt goed aan
-
Scherm is mooi en goed afleesbaar in direct zonlicht
-
Camera biedt veel leuke functies en is prima van kwaliteit
Minpunten
-
Prijs ligt momenteel te hoog
-
Scherm heeft last van ghosting, waardoor scrollen niet mooi oogt
-
Accuduur is ondermaats
Eindoordeel