Nokia brengt Lumia 925 dit najaar uit in Nederland

Nokia brengt zijn nieuwe Windows Phone-toestel Lumia 925 dit najaar uit in Nederland. Dat laat de fabrikant weten aan Tweakers. De 925 kwam maandag uit in Duitsland en een release in andere landen zal volgens de fabrikant snel volgen.

Het is niet de eerste keer dat Nokia een dure telefoon pas maanden na de release in Duitsland in de Nederlandse winkels legt; met de Lumia 920 gebeurde dat ook. Terwijl die telefoon begin november in de Duitse schappen lag, kwam hij pas in januari in Nederland uit. De tekorten aan exemplaren van de telefoon duurden daarna nog enkele maanden.

De Lumia 925 is een opgepoetste versie van die Lumia 920. De 925 verruilt de lcd van de 920 voor een amoled-scherm met PenTile-lay-out, met dezelfde resolutie van 1280x768 pixels en dezelfde diagonaal van 4,5". Dat amoled-scherm maakt het bovendien mogelijk om het scherm en notificaties altijd in beeld te houden, nog voordat de gebruiker het lockscreen ziet. Er zit bovendien volgens Nokia een nieuwe camera in de telefoon, nog altijd een Pureview-camera met een resolutie van 8,7 megapixel en optische beeldstabilisatie, maar met een nieuwe lens.

Ook het ontwerp van de Lumia 925 is anders. De behuizing is grotendeels gemaakt van aluminium. Onder andere daardoor is het gewicht veel lager dan dat van de 920. Bovendien is draadloos laden niet meer standaard ingebouwd. Verder is het opslaggeheugen gehalveerd. Waar de Lumia 920 32GB heeft, moet de 925 het doen met 16GB.

De Lumia 925 is de eerste telefoon die geleverd wordt met Windows Phone 8 GDR2, een update waarin onder meer de fm-radio weer geactiveerd is. Bovendien levert Nokia het toestel met zijn Amber-update, waarin meer mogelijkheden zitten om het scherm in te stellen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-06-2013 • 09:45

58 Linkedin

Reacties (58)

58
58
35
4
0
20
Wijzig sortering
Opvallend dat dit zo lang moet duren. In September zullen ze wel weer een nieuw toestel aankondigen en (als ze hebben geleerd van de flater van vorig jaar) zal die ook sneller op de markt komen.

Ik verwacht in ieder geval dat ze met de overige fabrikanten meegaan en met een 1080p scherm komen. Niet omdat het nodig is, maar omdat de markt daar nou eenmaal om vraagt. Verder natuurlijk nog wat snellere hardware, etc.

Maar ik moet nou niet echt zeggen dat ik de 925 zo'n fantastisch ding vind. Heb zelf de 920 al en die is imo veel mooier qua uiterlijk en met het draadloos laden ingebouwd werkt dat ook fantastisch.
Wederom werkelijk een prachtig toestel, zeker een competitor als je kijkt naar de huidige generatie Samsungs, iPhone's.

Het is alleen jammer dat Nokia zo nu en dan van die rare (of geen) marketingkeuze's maakt. Je ziet deze toestellen bijvoorbeeld nergens terug. Dit terwijl Samsung, HTC, etc helemaal los gaan op hun marketing-afdeling. In de UK dan weer wel: https://www.youtube.com/watch?v=NQLmAfz9uZ4.

Ik vermoed ook dat dit juist de reden is dat veel mensen het nog niet geprobeerd hebben. Veel mensen weten gewoon niet dat er weer een goed Nokia product is. De combinatie met Windows is ook helemaal niet slecht. Ik had laatst een 720 in mijn handen en daar kan een S Advance of SII echt een puntje aan zuigen..

C'mon Nokia! Doe eens wat!
Ik zie er juist steeds meer in mijn omgeving, zelfs mijn baas heft tegenwoordig een Lumia 920.
En dat is echte een verstokte Apple fan.
Goed artikel, vind de positionering van de 925 wel vreemd. Ruim een half jaar na de 920 maar geen echte verbeteringen. Het lagere gewicht is wel een vooruitgang, maar het halveren van de opslag zónder SD-kaart is echt een gemis. Wat audio en video en de kaart is vol, ook met de 7GB van Skydrive.

Overigens, wat wordt met de volgende zin bedoelt, waarom zou LCD dit niet kunnen?" Dat amoled-scherm maakt het bovendien mogelijk om het scherm en notificaties altijd in beeld te houden"
Energie verbruik..... Om op een LCD paneel informatie te tonen moet de back-light aan, dit kost relatief heel veel stroom. een Amoled-scherm stuur de pixels afzonderlijk aan, de lichtbron zit in de pixel.

Always on op een LCD paneel kost dus enorm veel stroom, back-lights slijten (kan je vergelijken met een Tl-buis, die geeft in de loop van jaren (branduren) ook minder licht.

Een LCD paneel is er dus minder voor geschikt om continu te branden, ondanks dat de kwaliteit van deze schermen tegenwoordig erg goed is.
@ Bullet NL Grootste deel met je eens (energieverbruik). Echter, backlights in telefoons met LCD slijten juist niet, want hierin zitten geen ccfl/tl lampen, maar leds ;)

Always on op een amoledscherm heeft trouwens ook een nadeel: inbranden! En dat gaat sneller dan je misschien denkt. Je ziet het veel bij de Samsungs (grootste gebruiker van amoled): ingebrande toetsenborden en notificatiebalk.

[Reactie gewijzigd door Dahwe op 11 juni 2013 11:01]

Heb hier een samsung omnia 7 , al bijna 3 jaar oud, AMOLEd en niks te zien van inbranden, er ook nooit van gehoord . Heb je hier een bron voor?
Anoniem: 145867
@k99511 juni 2013 12:50
Ik zag het bij mijn 2 jaar oude Galaxy S1. Na een hele tijd gebruik opende ik een touchpaint programma met 100% witte achtergrond. Toen zag je zeker dat er zaken waren ingebrand. Het is echt zo minimaal dat het niemand bij normaal gebruik zal opvallen.

Het is er dus wel, maar is het relevant? Dat is vraag 2. En ik weet niet hoe goed nieuwere Amoled schermen zijn. Op mijn SGS2 zit het ook nog steeds. Echter de enige manier hoe je het ziet is als je brightness op 0 zet en een volledig witte achtergrond hebt. (dan kun je het inbranden zien aan de notificatie balk).

Trouwens het heet niet inbranden... maar "uitbranden". Immers bepaalde leds worden minder fel door veel gebruik en andere blijven feller door weinig gebruik. Heb je een led die voornamelijk zwart weergeeft (zoals de notificatiebalk) dan zullen deze ledjes feller branden na 1 of 2 jaar dan ledjes in het midden welke je vaak gebruikt met het surfen op witte websites.
Ik heb ook een Omnia 7 en zeker de rondjes onderaan zitten er lichtjes ingebrand. Dat na nog geen 2 jaar. Daarom heb ik eigenlijk liever een mooie LCD bij mn volgende telefoon ipv AMOLED.

En @Dahwe: daarom blijft het tijdsding ook niet op dezelfde plaats, maar schijft het over het scherm heen. Zo heb je minder last van inbranden.
Anders dan bij lcds, staan bij een (am)oled-scherm de pixels 'uit' wanneer deze zwart zijn. Wanneer er notificaties en een klok getoond worden, staan er betrekkelijk weinig pixels aan: het amoled-scherm verbruikt bijna geen stroom.

Zet een lcd-scherm constant aan, en je haalt de helft van de dag nog niet op één acculading. :)
Anoniem: 145867
@-Tom11 juni 2013 12:43
Zet een LCD scherm constant aan naast een Amoled op een gemiddelde witte website.. En dan is het verbruik niet meer zo mooi bij een Amoled display.

Het is maar net hoe je het bekijkt. Je UI moet wel een soort "dark" theme hebben om er beter gebruik van te maken.
De functie toont waarschijnlijk maar heel weinig, enkel de tijd en misschien het weer. bij LCD gebruik ja altijd aardig wat vermogen maar amoled is een stukkie zuiniger en gebruikt ook enkel stroom voor de paar pixels die daadwerkelijk branden (niet wat op zwart staat, iets dat bij lcd wel het geval is).
Bij een amoled-scherm kunnen de (individuele) pixels uitgeschakeld worden, waardoor het weergeven van alleen de tijd en notificaties zeer weinig stroom kost.

/Offtopic, heerlijke functie op m'n N9, vooral in combinatie met de 'double tap to unlock'!

[Reactie gewijzigd door Thile op 11 juni 2013 10:03]

Inderdaad, het geheugen halveren vind ik ook maar 'n vreemde keuze. Die 'other storage' is maar een bizar ding en volgens mij is het slechts 'n kwestie van tijd eer dat dat alles opgeslokt heeft.

Tenzij die update, die hopelijk in de zomer uitkomt in plaats van het einde van het jaar, het een en ander verbetert. Het is anders niet echt gebruiksvriendelijk om om de zoveel tijd je telefoon eens te moeten resetten :)
De other storage op de lumia920 is al beheerbaar. Geen bizar ding meer, duidelijk te zien wat er in zit en je kunt het ook verwijderen.
Het kan wel met lcd, maar met amoled kan die als klok naast je bed staan zonder dat je kamer wordt verlicht door de paar nits licht die 'lekken'.
Weet iemand of Windows Phone 8 GDR2 beschikbaar zal komen voor de Lumia 920?
Anoniem: 126717
@Derice11 juni 2013 10:04
It should be well known by this time that the Nokia Lumia 925 will be coming with the GDR2 Windows Phone 8 OS update and the latest firmware from Nokia, dubbed ‘Amber’. The former includes FM radio, better podcast support and numerous other hitherto undisclosed additions. Amber includes a new on-screen clock, double tap-to-wake and an overhaul to the Lumia’s camera.

http://www.wpcentral.com/tag/gdr2

Edit.... Lezen is lastig, de 920 wordt bedoeld. 8)7 Maar die staat er gelukkig ook bij op die pagina, iets verder naar beneden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 11 juni 2013 10:07]

Beetje vreemde update. Aan de ene kant een update, aan de andere kant wat minder. Vind hem wel iets mooier dan de 920.

Waarom stapt nokia een beetje van het draadloos laden af?
Waarschijnlijk eerst mensen lekker maken van de 920, waarbij je vervolgens gewend raakt aan het draadloos opladen. Als je dan een nieuwe telefoon neemt, hebben ze meteen aan cross-selling gedacht. Oftewel, "koop direct een draadloos oplaadkit bij je nieuwe Nokia!". Marketing technisch slim, jammer voor de consument.
Ben alleen nog niet zo wild van dat draadloos opladen. De efficiency is maar de helft, laden duurt een keer zo lang. Daarnaast kun je een telefoon aan een kabeltje makkelijker gebruiken dan één die plat moet blijven liggen.
Anoniem: 145867
@alexbl6911 juni 2013 12:41
Nou die efficientie moet je het om doen. Kan je beter kijken naar andere zaken in het huis waar je stroom op kan besparen. Zoals Led lampen plaatsten en isolatie.

Om dan te gaan zeuren over die maar mili-amperes meer verbruik... :P

Let je altijd zo op de kleintjes? Pak eerst de grote aan.
Ik ben er wel wild van.
De Noreve Tradition Leather Case waar mijn 920 in zit heeft zelfs
geen uitsparing voor de USB-poort dus hoef ik het niet open te klappen
bij het opladen en hij start vanzelf op als je'r 'm oplegt.

Synchroniseren e.d. doe ik via Wifi. Alleen om wat multimedia van of
naar de PC te slepen hangt die nog eens aan een kabel.

Verder is dat inductieladen zo efficient dat je de stekker v/d adapter
niet hoeft uit te trekken:

Surprisingly NO, as in 0.0, Watts, Volts or Amps registered until I put my 920 down on the plate!


http://forums.wpcentral.c...vampire-thanks-nokia.html
Ik vind het geweldig, ik had dit niet verwacht, maar het werkt echt fijn. Ja het klopt van het draadje, maar gezien je sneller doet opladen dan dat je het tussendoor gebruikt, is dat niet relevant. In de plaats heb je wel dat je nooit met draadjes zit te rotzooien.
Wacht, jij denkt dat gebruikers van de 920 die gewend zijn aan draadloos opladen, dit toestel straks gaan kopen? Je realiseert je dat er een half jaar tussen de 2 toestellen zit en dat dit een toestel van 600 euro is. Ik denk niet dat veel mensen zullen overstappen van de 920 naar de 925...
Ze stappen er niet vanaf, en dit is ook geen update.
Zie de 925 meer als een side-grade; mensen die een 920 niets vinden omdat hij te zwaar en te plastic is krijgen hiermee alsnog een goede keuze-optie voor een high-end Lumia. Paar plussen; paar minnen maar wel een net zo goed toestel.
Ik vind het juist wel prettig dat ze losse covers geven voor draadloos opladen! Ik zit er niet echt op te wachten. en als je oplaadbare cover bijvoorbeeld verveelt of beschadigd raakt, koop je een andere. Heb je meteen geen hoesjes meer nodig (naar mijn mening, zonde van het design).

En wie weet kunnen ze dmv die covers later ook extended battery covers maken etc, ik denk dat ze daar ook wel mee aan het spelen zijn. Nee, dit is wel een goede keuze als je het mij vraagt.
Alu behuizing, dat werkt een bewegend (of wisselend) magnetisch veld tegen (heeft een andere reactie dan gewoon staal) en is dus gewoon technisch niet compatible met (enigzins efficient) draadloos laden.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 11 juni 2013 10:02]

Toch vreemd dat ze bepaalde functies die de 920 wel heeft uit de 925 hebben gehaald, beetje jammer....

Wat ik helemaal opmerkelijk vindt is dat Nokia niet echt prioriteit geeft aan de Nederlandse markt, Gaat Nokia die andere speler (LG) achter na met het verleggen van prioriteiten tot bepaalde landen. We lopen met Nokia dus straks mooi achter de feiten aan, het lijkt ook net alsof ze de moeite niet meer nemen in ons reeds verdeelde land (iOS en Android) om het daar tegen op te nemen met een actueel top toestel.

Erg jammer, ik hoop niet dat dit een trend is!
Kan je jammer vinden, maar de Nederlandse markt is natuurlijk een stuk kleiner dan de Duitse markt. Als bedrijf ga je je dan niet eerst op NL richten als je tekorten hebt. Totaal logisch. Een van de weinig nadelen aan Nederland trouwens: er wordt weinig ontwikkeld voor Nederlanders. Kan je denken aan TVs die standaard NL satelliet kunnen onvangen, Telefoons die geen Nederlandse informatie hebben (de search op locale bedrijven op WP8 is bijv bedroevend slecht in NL, je vind zo goed als niks) en zo zijn er nog meer dingen.

Het is de investering niet waard gezien de relatief kleine markt. Helaas, maar zo is het.
Natuurlijk is de Nederlandse markt kleiner dat die in Duitsland, maar wanneer je de Nederlandse markt samen zou vroegen met die van onze zuiderburen is er toch een behoorlijk potentieel.

Het lijkt nu alsof de fabrikanten de NL markt niet meer zien zitten omdat ze toch nagenoeg geen kans meer maken. We hangen er dus een beetje bij als los-zand. En juist is iets wat ik enorm betreur. Ik zie nu bij Nokia (ooit marktleider in ons land) een zelfde trend als bij LG. Ze gaan omdat ze het moeilijk hebben zich consenteren in hun key-markten, iets wat de productbeschikbaarheid in ons land niet ten goede komt.
Zelfs als je onze zuiderburen erbij pakt, is die markt nog significant kleiner dan de Duitse markt. En van onze zuiderburen kun je ook maar de helft meenemen, want de andere helft verstaat geen Nederlands.
Zelfs inclusief Vlamingen heb je nog geen 23 miljoen mensen, in DE zijn het er 81 miljoen, het is gewoon niet genoeg. Verder kan je niet zomaar Vlaanderen erbij nemen in veel gevallen, je moet met lokale NL bedrijven om tafel om iets op de markt te zetten en dan ook met Vlaamse bedrijven. De NL talige software is er wel, het op de markt brengen gaat werk in zitten.

Feit blijft, als er keuzes gemaakt moeten worden, dan staat NL niet op de 1e plaats. Logische bedrijfsmatige keuze, jammer voor de Nederlandse consument...
Anoniem: 516361
@Bullet NL11 juni 2013 12:42
Oplossing is dus net de grens over bij Duitsland en het toestel kopen.

Waarom wordt in Nederland gewacht met de verkoop? Wat zit daar achter? Is de vertaling nog niet op orde? Of is er iets anders?
Zo niet, dan zou ik gewoon een concurrent kopen. Nokia neemt ons niet serieus.
Dan kun je de concurrentie ook links laten liggen. De ene fabrikant gaat voor gefaseerd uitbrengen, de andere fabrikant gaat voor lange wachttijden. Wij zijn een klein nietszeggend landje met een klein inwonersaantal dus moeten we gewoon wachten.
Wat ik dan weer niet snap is dat ze dat geheugen weer halveren. Ik bedoel, dat spul kost echt geen drol, zeker niet als je zoals Nokia doet dat spul massaal afneemt bij een bouwer. Die paar centen... Gewoon jammer.
Dat is hetzelfde als dat je voor 3 jaar geleden een nieuwe digitale camera kocht. Zat er een kaartje bij van 128 of 256 mb..... Zo jammer..
Het gaat niet om die paar centen. Producenten doen dit met opzet. Geheugencapaciteit is iets wat zelfs mensen die niets van smartphones weten, kennen, Op deze manier pushen ze die mensen naar duurdere modellen die ondermeer meer geheugen hebben maar ook veel dingen die eigenlijk niet interessant zijn voor hen.

Zijt maar zeker dat hierover nagedacht is.

[Reactie gewijzigd door biglia op 11 juni 2013 10:43]

En naar welk duurder model wil Nokia de klant dan duwen?
Dat hij in Nederland in de herfst zou komen was al direct bij de lancering duidelijk. Ik snap niet waarom Tweakers hier melding van maakt.
http://www.techzine.nl/ni...et-metalen-behuizing.html
Het derde kwartaal is de zomer, het najaar is het vierde kwartaal :)
Volgens de van Dale

"seizoen tussen zomer en winter", "herfst"

Tussen 22 september en 21 november 2013.

Het kan 3de en 4de kwartaal zijn.
Mooie telefoon! Echter geen upgrade voor mijn Lumia920. Ik zie het meer als een alternatief model. de naam 925 is misschien niet zo slim omdat men dan verwacht dat het een betere versie is.
Dit is voor de mensen die de lumia te zwaar en dik vinden. Ze leveren dan wel in op het opslag geheugen en draadloos opladen.
Anoniem: 145867
@AlphaWierie11 juni 2013 12:53
Ik wist niet dat dat geheugen zo zwaar was ;) :P
Jammer dat draadloos laden eruit is, dat is juist zo handig bij de Lumia 920 die ik nu heb. Verder leuke geupdate telefoon!
Ik heb ook een 920 maar ik gebruik het draadloos laden helemaal niet.
Ik zie er eerlijk gezegd ook het nut niet van in.
mijn telefoon ligt de gehele werkdag naast, aangesloten aan mijn pc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee