Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 150, views: 260.907 •

Conclusie: goede laptop, prijzige browser

Chromebook PixelDe Chromebook Pixel is een laptop van uitersten. Dat maakt de beoordeling moeilijker dan die van welke laptop die we tot nu toe in handen kregen dan ook. Aan de ene kant behoort de Pixel tot de fijnste laptops die we ooit gebruikten. Het design bevalt ons zeer en de laptop is zeer dun en toch heel stevig. Het toetsenbord en de touchpad zijn van de hoogste kwaliteit die momenteel verkrijgbaar is, wat het werken op het apparaat zeer aangenaam maakt. Daarnaast zijn er enkele extra's, zoals de toetsenbordbacklight, de goede kwaliteit van de onzichtbare luidsprekers en de strook met led-verlichting in de cover, die op een subtiele manier wat kleur naar de Pixel brengt.

Het pronkstuk is uiteraard het ips-scherm met een resolutie van 2560x1700 beeldpunten, dat een zeer goede beeldkwaliteit biedt, die vergelijkbaar is met die van de MacBook Pro Retina-schermen. Het scherm heeft zelfs een nog hogere pixeldichtheid en geeft daarmee iets scherper beeld. Ook zou je kunnen zeggen dat Google Apple voorbijstreeft door een touchscreen toe te voegen. Helaas vonden we de meerwaarde van het touchscreen minimaal. Zowel Chrome OS als webpagina's zijn nog te weinig geoptimaliseerd voor touchscreens. Wel ideaal voor webgebruik is de 3:2-verhouding van het scherm. Door de extra ruimte in de hoogte is deze aspect ratio beter toegerust op de weergave van webpagina's, vooral omdat veel sites in landscape-modus weergegeven worden.

De eigenschappen van de Chromebook Pixel zijn helemaal indrukwekkend als je beseft dat Google nauwelijks ervaring heeft met het ontwerpen van laptops. Sterker nog: het is de eerste consumentenlaptop van het bedrijf. Google heeft zich als doel gesteld de laptop te bouwen die de beste 'web experience' biedt en het bedrijf is daar grotendeels in geslaagd, al zijn de matige accutijden en de afwezigheid van 3g-ondersteuning belangrijke minpunten.

Tegenover de sublieme hardware staat een enorm manco en dat is de basis waar de laptop omheen gebouwd is: Chrome OS. Een laptop aanbieden van 1299 dollar die alleen een browser kan weergeven, grenst aan waanzin. Chrome OS is een prima besturingssysteem, maar niet 1299-dollar-prima. Het web zag er nog nooit zo mooi uit, maar was ook nog nooit zo prijzig.

Het is niet duidelijk op wie Google zich richt met deze laptop. Ontwikkelaars missen hun dev-tools, grafici hebben bij lange na niet genoeg aan de grafische Chrome OS-apps en van de zakelijke gebruikers zullen alleen de hogere managementlagen de aanschafprijs kunnen rechtvaardigen, maar die zullen geen genoegen nemen met de beperkingen van het besturingssysteem.

Wat de ontwikkelaars betreft is veelzeggend dat Linus Torvalds inmiddels een, in zijn woorden, 'echte distro' op zijn Pixel heeft gezet. Gelukkig maakt Google het niet moeilijk om andere Linux-smaken op de laptop te zetten, hoewel je het dan nog steeds met slechts 32GB ssd-opslag moet doen. De conclusie is dat de Pixel waarschijnlijk helemaal niet bedoeld is om in groten getale over de toonbank te gaan.

De Pixel is vooral een statement van Google. Het bedrijf wil de wereld laten zien dat Chrome OS echt een volwaardig besturingssysteem is, dat niet gedoemd is tot een plek aan de onderkant van de markt. Hoewel de kennismaking met de Pixel zeer goed bevallen is, moeten Chrome OS, het web en het 'always online'-principe wat ons betreft nog wat verder evolueren, wil het besturingssysteem een plek in dergelijke dure laptops kunnen verwerven. Tot die tijd is de Pixel een fantastische rariteit.

Pluspunten
+ Bijzonder goed scherm
+ Stevig, dun, aantrekkelijk design
+ Fijne touchpad en fijn toetsenbord

Minpunten
- Matige accuduur
- Geen 3g-ondersteuning
- Zeer prijzig voor een Chromebook
- Niet verkrijgbaar in de Benelux

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 1
Featureset Score: 4
Prestaties Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Ergonomie Score: 5
Warmte en geluid Score: 3
Mobiliteit en accuduur Score: 2.5

Eindoordeel

Tweakers zegt: voldoende


Door Olaf van Miltenburg

- Nieuwsco÷rdinator

Olaf werkt sinds begin 2007 bij Tweakers en snapt als geen ander wat nieuws is. Hij heeft een voorliefde voor computers, internet, wetenschap en techniek en gebruikt die kennis sinds 2008 dan ook in zijn rol als nieuwsco÷rdinator. Ook test Olaf nog regelmatig zelf laptops en bezoekt hij internationale beurzen om op de hoogte te blijven.

Volg Olaf op Twitter

Reacties (150)

Reactiefilter:-11500134+186+28+31
Smaken verschillen, maar wat een lelijk apparaat! Alsof je terug gaat in de tijd naar de eerste laptops.
Ik vindt hem juist mooi strak!
Enige dat niet strak is, is de prijs, daar zakt mijn broek van af ;-)

Leuk dat ze een statement willen maken maar voor deze prijs mag je een langere accuduur verwachten, voor de rest is het leuk maar of chromo os nu een volwaardig alternatief is, alternatief voor wat ?

Beetje surfen en wat apps draaien. Dat kun je ook op goedkopere laptops of tables of voor die pirjs op zowel een tablet als laptop.
200 euro voor een laptop met een scherm met een betere resolutie dan elke Macbook die er momenteel op de markt is?

Keep dreaming..
Ik weet niet waarom Dr. Rockzo omlaag wordt gemod, maar hij heeft wel een punt.

Als je besluit hier meer dan duizend euro neer te tellen dan krijg je daar min of meer ook duizend euro aan advertenties en verlies van privacy bij. Je bent immers gebonden aan de diensten van Google met dit apparaat.

Dan zou ik toch echt voor een Apple MBP gaan i.v.m. dit punt.
Ik heb al jaren Mac maar dit is net zo open als windows, ik snap niet wat mensen altijd lopen te zeuren. Elke printer werkt erop, elke usb stick/hdd, de meeste software is ook beschikbaar voor Mac tegenwoordig.

Je kan misschien iets meer de diepte in gaan met Windows maar that's it...ik mis qua gebruik helemaal niks op mijn Macs.

Het enige wat ik nog mis is de ondersteuning van de game designers, die laten de Mac nog een beetje links liggen maar het komt wel steeds meer gelukkig. Maar ja je kan altijd via bootcamp windows er bij installeren.

M.b.t. privacy kan je tegenwoordig bij zowel Apple als Windows (android/google durf ik het niet bij te zeggen omdat ik dat niet heb kunnen testen) een Privacy mode aanzetten waarbij er niks opgeslagen of getracked wordt.

Je hebt ook steeds minder iTunes nodig dus dat gaat ook steeds beter, en je zegt wel je kan alleen gebruik maken van hun eigen accessoires maar kijk eens in de winkels of online. Voor iOS apparaten bijv. zijn zoooo veel accessoires van andere merken beschikbaar terwijl je bij veel andere fabrikanten juist alleen op hun eigen accessoires aangewezen bent.

Voordat je zoiets eruit gooit, check your facts!
Ik heb al jaren Mac maar dit is net zo open als windows, ik snap niet wat mensen altijd lopen te zeuren.
De mensen die roepen dat OSX gesloten is weten het verschil niet tussen OSX en iOS. iOS is helemaal dichtgetimmerd door Apple, OSX is zeer goed te vergelijken met Windows (hoewel ik het idee heb dat Windows meer toelaat wat betreft het customizen van de desktop).
Mijn ervaring is toch anders. Mijn vrouw heeft een MacBook Pro en heeft heel veel gedoe met externe hdd's. Dat is op Mac kennelijk erg gevoelig voor storingen. Ook ben ik wel eens in een copyshop en dan zijn het steeds mensen die op een Mac werken die problemen hebben met USB sticks om bestanden te kunnen printen.

On Topic vwb deze Pixel:
Een erg mooi apparaat, maar ik kan me wel vinden in de kritiek van de review. Gezien de beperkingen van het OS is zo'n high end apparaat overkill. En als always online zo belangrijk is had een 4g modem niet misstaan.

Chrome OS lijkt wel aan te slaan. Zo zijn er steeds berichten dat de goedkope varianten heel goed verkopen. Dat vind ik wel weer vreemd, omdat je voor hetzelfde geld een Netbook hebt met meer functionaliteit en grotere opslag.
Externe HDD's. En welk bestandssysteem hebben deze externe HDD"s ? Zal wel niet HFS/HFS+ zijn. En over die copyshop. Wat draait die copyshop computer ?
Microsoft houdt haar standaarden zo gesloten als mogelijk. Daardoor hebben alternative OS'en vaak niet zo'n sterke harderschijfherstel functie als Windows heeft (met chkdsk). Linux kan tegenwoordig heel veel hebben, dus ik verwacht ook Mac steeds meer. Maar als je schijf corrupt raakt kan je nog wel eens Windows nodig hebben om het weer recht te brijen. Dit geldt voor FAT32 en NTFS het sterkst. Ex-fat is nieuw en deed het laatst maar amper op Linux, kan net lezen en schrijven eigenlijk. Andere formaten kan Linux/alt-os eigenlijk altijd beter mee omgaan, open krijt toch eerder de nieuwste en de meeste features.
FAT32 is in principe open, NTFS is inderdaad het knelpunt bij schijftoegang vanuit andere OS'sen. ext3 laat zich onder linux natuurlijk uitstekend repareren!

Overigens voorziet MS wel in de mogelijkheid 3rd party filesystems te installeren (IFS). Alleen is de rechtenstructuur van NTFS wat lastig te mappen naar ext-achtigen.
Dat is waar, maar een netbook komt niet in de buurt van de ervaring die je met een Chromebook krijgt. Ik heb ooit voor de lol een netbookje gekocht, maar dat ding is niet vooruit te branden, en uiteindelijk kun je ook niet zo heel erg veel meer dan een beetje foto's kijken en een beetje browsen.

Een Chromebook is dan nagenoeg even duur, maar heeft wel een veel betere ervaring met het browsen. Het is het idee van het specialiseren; een netbook is gewoon een gehyped idee van de fabrikanten; hoe handig is het om een laptop te hebben die je bijna in je zak kunt stoppen? Dan heb je een 'volwaardige' laptop van 10-11 inch, en daar draait gewoon Windows 7/8 op! Leuk, tot je zo'n Atom N450 en een schermresolutie van 1024x600 in je handen hebt. Dan is het opeens een stuk minder mooi verhaal.

En dan krijg je nog Windows. Ik ben een groot fan van Windows, maar voor netbooks werkt het gewoon niet. Windows XP is (bijna?) niet meer ondersteunt, Vista/7 is voor een Atom en 1GB geheugen gewoon te zwaar en Windows 8 is iets beter, maar de Modern Apps werken pas vanaf een resolutie van 1024x768.

Chrome OS is bedoeld om je een prima webervaring te geven, en that's it. En dat is waar Chrome OS ook straalt: het is een eenvoudige laptop, waar je perfect op kunt surfen. Je kunt emailen met Gmail, je kunt met Picasa je foto's kijken, YouTube kun je gebruiken om filmpjes mee te kijken, en datgene waar het niet voor gemaakt is, dat kan ook niet.

Het is een dichtgetimmerd OS, maar dat zorgt er wel voor dat de klanten er een prima ervaring mee krijgen.
Het voordeel van een Netbook is dat je er prima een office suite op kunt draaien. Ik heb een 3 jaar oude eeePC met Atom n450, 1GB RAM, Windows 7 en Office 2010 erop en dat draait prima. Ook OneNote draaide prima en het invoegen van bestanden in notities ging gewoon goed. Alleen een grote powerpoint in een notitie laden zodat je er overheen kunt schrijven gaat wat langzaam, maar het werkt wel. Browsen was al helemaal geen probleem.

Op een Chromebook draai je alleen maar de Google Drive webapps en dat is toch wel beperkter qua opmaak en bewerking. Misschien werkt het internet nÚt even wat soepeler, maar je mist vervolgens toch een hoop opties die je met een netbook wel hebt.

Op een netbook moet je niet verwachten dat je Photoshop lekker soepel kunt draaien, dus dat heb ik ook nooit geprobeerd. Maar voor gewoon dagelijks gebruik als notitietool (bijvoorbeeld een student) is het echt wel genoeg. Ik had er zelfs SPSS op draaien, zonder problemen.

Heb er nu een dual boot van gemaakt met Ubuntu en Libre Office. Werkt ook prima, dus als je niet gebonden wilt zijn aan MS lijkt een netbook met Linux erop me ook een betere keuze dan een chromebook. Helemaal als je voor een van die AMD netbooks gaat, want die zijn nog iets krachtiger.
Hij wordt omlaag gemod omdat hij loopt te zeuren en dit slecht onderbouwd. Claimen dat een laptop met hoge-resolutie IPS scherm, aluminium body, flinke Intel processor en (kleine) SSD minder dan 200 euro waard is, is natuurlijk gewoon trollen.

Die advertentie-inkomsten krijgt Google ook van gebruikers van andere besturingssystemen en zijn vooral bedoeld om diensten als Gmail enzo gratis te houden. De hardware van deze laptop is gewoon erg goed en zijn claim is dus echt complete onzin.
Het gaat hem misschien niet om de prijs van de hardware maar om de pris van de basisfunctionaliteit. Een atom, 1024*768 schermpje, enz. om een browser te draaien heb je vast wel voor 200 euro.

Wat hij vergeet is dat deze laptop wel ongeveer de zwaarste hardware heeft die je kunt verzinnen om een browser te draaien, en dat is zijn geld op zijn minst als proof-of-concept natuurlijk wel waard.
Tussen meer dan 1000 euro en 200 euro zit toch wel een heeeeeeeeeeeel grooot verschil. Ik zou bij de google laptop eerder aan een 600-750 euro denken, dat lijkt me een meer realistische prijs.

Daarbij de hoge resolutie is overkill en voor de geboden schermgrote niet nodig. Nadeel is dat hogere resolutie ook meteen meer stroom van de gpu vreet en laat dat nu ook weer een probleem zijn. Google daar beter naar moeten kijken.

Lagere resolutie scherm maakt de laptop goedkoper, full hd 1920x1080 was goed genoeg, dat geeft langere accuduur, goedkopere laptop en zie dan prijs prestatie wordt automatisch beter.
Matige diensten?

Bull.
Je kan vinden van de adds wat je wil
Je kan vinden van de privacy wat je wil

Maar de producten zijn goed, daar is bijna niks op af te dingen.
Zware CPU is nuttig om javascript geweld te draaien.
En daarnaast is een hoge resolutie toch wel handig voor internet gebruik..?

Maar zoals reeds gezegd, een 3-4g modem had er voor die prijs minstens mogen inzitten, inclusief een grotere schijf...
Het apparaat is opzettelijk op een zeer hoge prijs gezet door Google zelf, hun bedoeling was een test en meer als een voorbeeld aan andere Chrome fabrikanten dat het gewoon mogelijk is om high-end hardware aan te bieden in combinatie met Chrome OS. Hoge verkoopcijfers en veel geld binnen slepen was nooit hun doel met dit product.

Hun motto is dan ook "For what's next." voor een reden.

[Reactie gewijzigd door Phntm op 19 april 2013 15:34]

Het scherm is het enigste wat er bovenuit steekt.

De vraag blijft dan of het niet verstandiger is om een high-end tablet aan te schaffen met een soortgelijke resolutie. En daar is ook genoeg keus in.

Je hebt de iPad met een 4:3 resolutie, 2048x1536 voor de helft van de prijs en meer mogelijkheden,
maar er is meer keus in met name Chinese tabletjes met dezelfde verhouding en resolutie waar de prijs iets lager ligt.

Misschien dat de laptop zijn nut wel zal hebben, maar de prijsindicatie schrikt mensen af. Geef dan duidelijker aan dat het een proof of concept is.
klinkt logisch, maar deze "laptop" heeft, door de beperkingen van chromeOS nauwelijk tot geen voordelen tov bv een TF700 die een heel stuk goedkoper is

de toevoeging die deze laptop dus echt biedt is mij een raadsel
dit is echt je reinste onzin. Een product op de markt brengen en ontwikkelen is enorm prijzig en bovendien is het nogal slechte reclame als ie dan vervolgens niet verkocht wordt.

Wat de gedachte er achter wel was weet ik niet, maar als ze wilden bereiken wat jij nu zegt hadden ze ook een prototype kunnen bouwen.
Gewoon omdat het kan...

Google doet in mijn ogen maar weinig goed, maar ik geef onmiddelijk toe: dit is gewoon een heel goed doordacht apparaat.

Bovendien waren veel apparaten die wij nu elke dag gebruiken, ooit je reinste onzin dus dat is een zeer slechte graadmeter.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 april 2013 01:56]

De accu duur wordt voor ongeveer 50% door het scherm bepaald en hier gaat het om een scherm op volle helderheid, je kan dus makkelijk 30 ß 50% procent erbij optellen.
Zo zie je maar weer, Voodoo lag jaren voor op de concurentie ;)
Leg aub de link met voodoo uit?
3DFX was de bomb qua techniek toentertijd maar de meeste gpu's waren way overpriced? :P
Het enige wat ik jammer vind is dat je met zo'n Intel GPU wordt afgescheept. Bij zo'n prijs (en resolutie) verwacht je toch op z'n minst een fatsoenlijke AMD of nVidia kaart. Doet naar mijn mening toch afbreuk aan het apparaat.

Zit je overigens aan ChromeOS vast of kan er ook gewoon Windows op ?
DIt is juist wat ik zoek.. vierkant, strak geen onnodige logo's of in beslag nemende gadgets.. Prijs speelt alleen niet mee :(

Ziet een beetje uit als die Lenovo of HP elite books..

[Reactie gewijzigd door ibson op 19 april 2013 13:17]

Super strak ja en net genoeg leuke details om hem niet *te* business achtig te maken ja :D

En trouwens, @tweakers en iedereen die zich af vraagt waarom google deze notebook uitbracht, sta me toe om een artikel van Alex Chitu (google blogger) te quoten
The trouble with Chromebooks is that Google can't come up with a powerful ultrabook that costs $700 or $800 because people would think it's too expensive. Why not get an ultrabook that runs a full-fledged operating system and install Chrome?

To solve this issue, Google could try to change people's perception about Chrome OS and show that it's not just a browser. The latest Chrome OS releases made a lot of important changes: the browser can be minimized and resized, it's easier to open multiple windows, there's a desktop and a taskbar, you can change the wallpaper, there are cool applications like the media player, ScratchPad or Calculator that no longer open inside the browser. By including great applications that work offline (a dictionary, some games, a contact manager, a calendar app) and encouraging developers to build standalone apps that work outside the browser, Google could show that Chrome OS is more than just a browser.
Door juist een overdreven luxe product op de markt te zetten draait het niet zozeer om alle mensen die hem kopen, maar om de beeldvorming die mensen bij Chrome OS in z'n geheel ontwikkelen. Als ze op deze manier met alleen goedkope notebookjes/netbookjes verder waren gegaan dan zouden ze hoogstwaarschijnlijk op termijn uit de markt gedrukt zijn, maar door op deze manier de perceptie te veranderen kunnen ze zowel op termijn een plaats in-nemen in de hogere markt segmenten EN ook nog eens hun positie in de low-end markt versterken.

Maja, als je nieuwgierig bent, hier is het artikel waar Alex Chitu dit idee voor het eerst naar voren bracht. En hier de post die ik hierboven quote waar hij het probleem met chromebooks aankaartte lang voordat de Pixel uitkwam.

En trouwens, er valt nog best veel te zeggen voor de browser als basis van het OS: Het traditionele besturing systeem zoals we dat nu kennen is op het vlak van security en sandboxing een gigantische chaos en er zijn relatief grote verschillen tussen verschillende OS'en. Vergelijk dat met de browser die is gebouwt met veel meer van de inzichten die naar voeren zijn gekomen tijdens de ontwikkeling van o.a. besturingssystemen. Een geweldig goed security model hebben en ook nog eens duidelijk gespec'ed (het is nog niet 100% write once, run everywhere, maar het is 1 van de weinige platformen die het op termijn wel eens zou kunnen lukken). De prijs voor dat alles is een performance overhead van tussen de 2 (asm.js) to 30x in moderne browsers als het aankomt op rauwe berekeningen, maar gezien veel applicaties tegenwoordig sowieso al met tussenlagen werken (java is een extra duidelijk voorbeeld daarvan) heb je tegenwoordig op dat vlak sowieso al vaak vertragingen ook in native applicaties en zie je bij browsers dat competitie een gigantische drijfveer is tot perfecte optimalisatie.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 19 april 2013 13:45]

Het is alleen zo jammer dat de reviewers niet berijpen dat een Chromebook veel meer kan dan alleen browsen. Dus elke keer krijg nu alsnog steeds weer de dooddoener "Het is wel een hele dure webbrowser".
Nah, kan ie best zeggen toch :P Alhoewel ik persoonlijk echt niet weet in te zien wat jullie een 1-op-1 kopie eraan vinden. De hele stijl d'rvan is anders, de enige overeenkomst is dat het een unibody is zonder fanfare. ERG veel laptop kopieren de stijl (vorm van hoeken enzo) en dat doet deze notebook echt volledig niet. Natuurlijk, veel laptops zien er nog veel meer verschillend uit, maar voor een ultrabook vind ik dit best een uniek ontwerp hebben. (En trouwens, de reden waarom TecHHeaD waarschijnlijk -1's krijgt is omdat je bij het modden 1 punt moet aftrekken als je klaagt over moderaties enzo).
De eigenschappen van de Chromebook Pixel zijn helemaal indrukwekkend als je beseft dat Google nauwelijks ervaring heeft met het ontwerpen van laptops. Sterker nog: het is de eerste consumentenlaptop van het bedrijf. Google heeft zich als doel gesteld de laptop te bouwen die de beste 'web experience' biedt en het bedrijf is daar grotendeels in geslaagd, al zijn de matige accutijden en de afwezigheid van 3g-ondersteuning belangrijke minpunten.
Wat een onzin dit zeg, met het geld wat Google heeft mag je ook niet anders verwachten.
Ik vind ook dat er toch wel erg vaak geroepen word "MacBook kopie!" terwijl dat best meevalt. Ja, het lijkt op een MacBook. Maar het kan net zo goed zijn dat die MacBook op andere laptops lijkt. Apple zet niet de standaard.

Daarbij, het zijn nou eenmaal laptops. Je MacBook en je Pixel en je Vaio zijn allemaal laptops. (Hoe hard sommige fanboys dat ook zouden willen ontkennen.)
Een laptop heeft nou eenmaal een scherm, een keyboard en touchpad,en wat IO. Dat is gewoon hoe een laptop in elkaar zit. Het is dus logisch dat als er zoveel verschillende laptops zijn in dezelfde productcategorie ze op elkaar gaan lijken.
1- op 1 kopie? Alleen het scherm ziet er al heel erg anders uit, 3:2 tegen 16:9 zie je echt wel hoor en ik heb nog nooit een zwarte macbook pro gezien.
Het is geen 1-op-1 kopie, maar Apple heeft (weer) als inspiratiebron gediend voor Google.
zoals alle laptops voordat een mac uberhaupt bestond daar het voorbeeld van zijn...dus wat is je punt? Dat apple ook de zoveelste copieerder is (net als al zijn concurrenten)
De PowerBook 100 is het prototype van de moderne laptop. Dat is de eerste laptop met een toetsenbord dat naar achteren was geschoven en een cursor-input vooraan in het midden met leegtes aan de zijkanten zodat er ruimte ontstond voor je handen.
DIt is juist wat ik zoek.. vierkant, strak geen onnodige logo's of in beslag nemende gadgets.. Prijs speelt alleen niet mee :(

Ziet een beetje uit als die Lenovo of HP elite books..
Inderdaad, dit is duidelijk geen ultrabook voor de gewone consument. Jammer er dat er zo over dat gewicht wordt geklaagd. Ik vind hem juist erg mooi en lekker stevig. Deze high end laptop met 2560x1700 scherm is absoluut niet te vergelijken met een Samsung Chromebook van 300 euro.
Helemaal mee eens, ik vind het echt een lelijke laptop. Ziet er hetzeflde uit als een 10 jaar oude laptop.
Hoog gadget gehalte wat mij betreft. Aangezien ik bijna alles vanuit mijn browser doe, zou ik er wel mee kunnen werken. Grootste beperking daarbij ik het missen van 3G. Voor mijn werkgever waarschijnlijk de prijs. :)
same, prachtige laptop, en ik zou hem zo kopen,
mits er windows op draaide...

nu is het Linus Torvalds blijkbaar gelukt om en andere distro erop te zetten, en dus heb ik ook wel hoop dat het kan, maar het blijft extreem raar in mijn ogen dat niemand in de laptop wereld buiten google en apple (waar google niet eens ind e laptop wereld zat eigenlijk) een laptop uitbrengt met dit soort schermen...

dit kan te maken hebben met de gebrekkige support voor dit soort resoluties in windows, maar dan nog snap ik niet dat terwijl er overal oorlog wordt gevoerd op het gebied van displays, de laptop (en desktop monitor)achterblijven en al jaren op dezelfde resoluties zitten.

de enige reden dat ik geen Macbook pro retina heb gehaald is omdat er geen 17" versie is.
als die er is haal ik hem meteen, zelfde zou gelden voor een andere krachtige notebook met een vergelijkbaar scherm. en als er niemand anders komt met zo'n scherm dan wordt het toch een macbook pro retina met Win 7 erop (heeft toch geen tocuh) met Haswell erin.

komaan samsung jullie maken notabene zelf de schermen voor de macbook (zelfde geldt voor LG. als Google en Apple het kunnen en snappen dan is het toch niet zo moeilijk om zelf ook dit soort machines te bouwen...
vreemd genoeg wil iedereen een smartphone met hoge ppi, maar blijven de goedkope laptops met lage ppi de bovenhand houden (ik denk zelf dat de laptops met hoge ppi slecht verkopen)
onbegrijpelijk... (heb zelf een laptop met 15,6" 1080p scherm en dat is een wereld van verschil)

het punt is dat Mac zich wil onderscheiden van de rest en daarvoor bewust macbooks met hoge ppi aanprijst, waar HP en co daar niet in meegaan, vreemd
Zo'n "groot" scherm met hoge ppi is onbetaalbaar. Dat blijkt maar weer met dit apparaat en die Toshiba van gisteren.
Waarschijnlijk leveren Samsung en LG ook deze schermen, ik denk dat het wel zou moeten kunnen en in Windows 8 kan het echt wel, dat zie je toch niet met die grote elementen.
Zou je hier Windows 8 op kunnen instaleren?
Op een 32GB SSD? Dacht het niet...
Want? Ik heb windows 7 hier een tijd lang prima op mijn HTPC draaien gehad met een 32 GB SSD. Het is wat krap, moest af en toe even wat opruimen, maar het gaat op zich wel. Je houdt alleen niet veel ruimte over om ook nog andere zaken te installeren, wat dat betreft dus ook weer jammer dat er geen USB 3.0 op zit.

Overigens vind ik het ook jammer dat T.net niet ook tenminste ÚÚn niet-chromebook meegenomen heeft in de browser benchmarks. Wat is nou werkelijk het voordeel van dit ding? Presteert de browser beter? Of is het puur veiliger omdat je er nou eenmaal niks mee kan, maar eigenlijk ben je beter af met een even dure windows of macos laptop?
De veiligheid vloeit niet (alleen) voort doordat je er "niks" mee kan, maar ook uit het feit dat het hele OS op read only gaat tijdens execution. Dus zelfs al kom je in memory binnen is het theoretisch onmogelijk om naar het OS te schrijven. Dus op dat vlak ben je nooit beter af met een windows of mac. Natuurlijk op veel andere vlakken is er veel om over te discussieren, maar er zijn zeker vlakken waarop chromeOS een beentje voor heeft: security, performance (minimaal in begin, op termijn blijft perfomance stabiel wat niet het geval is op windows en in mindere mate mac), fast boot en natuurlijk over het algemeen goedkoper :+.
Ok, maar wat nou als ik op windows mijn browser in sandboxie gooi? Heb ik dan niet het beste van twee werelden?
Wat betreft performance degradatie van windows, gebruik je windows tegenwoordig nog? Of ben je toevallig afgehaakt na XP of zo? Windows 7 blijft in mijn ervaring eigenlijk prima lopen, als de performance achteruit gaat dan doe je waarschijnlijk zelf stomme dingen (door verkeerde software te installeren bv).
Ja ik draai windows op dit moment :P Als serieuze developer overleef je niet zonder alle OS's serieus te gebruiken. Hoe dan ook, ik weet heel erg goed welke software ik installeer op windows en alsnog gebeuren er op windows dingen die ik niet weet te fixen. Mijn consistente ervaring is dat op Mac (jarenlang gebruikt) je niks stuk kunt maken, maar ook over het algemeen weinig kunt. Op Linux weet ik iedere week wel iets stuk te krijgen, maar is het 9/10 keer ook binnen no-time te fixen en op windows gaat het eens in de tijd flink flink mis. Als in, momenteel moet ik m'n windows gaan herinstalleren omdat bij de volgende windows update als ik die installeer (twee maal geprobeerd en met system restore teruggezet) m'n hele windows langzaam aan totaal freezed binnen 5 a 10 minuten na inloggen. En toegegeven, ik heb genoeg software hier op draaien (van jetty tot aptana tot 4 browsers en meer :+ ), maar niks vreemds.
En sowieso, ook als ik naar andere mensen kijk zie ik gewoon dat na een windows re-install de performance gewoon vreselijk verbeterd. Iets wat ik lang niet zo sterk zag na 2 jaar mac gebruik (wel een beetje) bij de meeste mensen (20 tot 30 mensen die een schone image op hun laptops kregen geflashed).
Veel mensen lezen ook niet goed bij het installeren van gratis software, waardoor ze tientallen toolbars hebben op Windows.
Als het met je windows installatie eens in de tijd "flink flink mis" gaat en je zelfs gaat herinstalleren, zou ik het toch eerst even bij jezelf zoeken.

Ook het "na install werkt ales veel sneller!" is vaak meer een gevoels iets dan dat het te benchmarken is, soort van placebo.

Als je specifiek bang voor updates van MS bent: je kan ook je hele install naar een VM mirroren en daar de updates eerst toepassen.

En wat betreft verschillende OS-en, tja, in de speelkeuken van je dochter zal zich minder snel iemand bezeren dan in de echte keuken van je vrouw.. lijkt me logisch
Windows eist minimaal 32 GB dus het zou gewoon moeten kunnen hoor, ik zie geen probleem, gewoon een USB stickje erin.
Nee, het systeem gebruikt Coreboot. Windows ondersteund deze open source BIOS/UEFI vervanger niet. Wel kan Ubuntu worden ge´nstalleerd als je gebruik maakt van dezelfde kernel die wordt meegeleverd met ChromeOS.

[Reactie gewijzigd door Surkow op 19 april 2013 13:41]

@Mentox
nee, want gesloten bootloader
Dat is een kwestie van tijd :P
waarom zou je ooit chrome os laptop willen je kan er niks mee zonder internet. en ook lokaal kan je bijna niks. leuk al dat cloud geode tegenwoordig, maar ik geloof niet dat chromebooks door veels mensen gekocht gaan worden. hoogstens weer een speeltje er bij net als een tablet. maar geen werkelijke veranger van een notebook of laptop. je kan gewoon nog steeds gewoon een heleboel dingen niet.

tuurlijk gaan er mensen reopen in de toekomst wordt het allemaal zo wie wil nou wat lokaal hebben wat hij zo kwijt kan raken als ze pc crashe. nou geloof me de ruime meerderheid!
En wat doe jij nog zonder internet?

Echt, zodra ik op een laptop zonder internet zit, maakt niet uit wat voor OS, voelt het gewoon handicapped.

Niet even snel iets opzoeken, niet even snel dat bestand van je mail halen, niet even snel een bericht naar je collega's sturen.

Face it: Hoe vaak gebruik je werkelijk een apparaat zonder internet?

Jammer dat ie zo duur is, want hij ziet er werkelijk prachtig uit! Google Docs, internet, alles wat een student nodig heeft!
Als ik geen internetverbinding heb kan ik nog bij al mijn documenten, email en email-attachments. Ik kan zelfs emails opstellen en klaarzetten. Enkel het versturen van deze mails gebeurd pas de eerstvolgende keer dat je weer verbinding hebt.

Ik zit regelmatig zonder internet (trein, auto), en kan dan nog prima programmeren, documenten opstellen, mijn email doornemen en in de juiste mapjes zetten, alvast reacties typen.
E-mail doornemen en documenten opstellen kan ook met een Chromebook zonder internetverbinding.

Gmail Offline installeren en Google Docs Offline activeren en je kunt in de trein gewoon doorwerken.
Dat kan dus prima met een Chromebook. Voor documenten, email etc zitten standaard oplossingen ingebakken. Voor programmeren kan je een cloudoplossing gebruiken of een bijvoorbeeld Ubuntu installeren.

Ik heb zelf sinds kort een Chromebook, eigenlijk voornamelijk voor in de trein, en vind het persoonlijk stukken fijner werken een gewone laptop. Juist het feit dat je zoveel mogelijk in de cloud doet zorgt ervoor dat mijn bestanden niet meer versplinterd op verschillende computers staan (plus nog eens meerdere versies). Daarnaast moet ik zeggen dat internet ook geen probleem is in de trein. Telefoon als accesspoint instellen en gaan (internet in de trein is wel standaard dramatisch).

Verder laat de Chromebook mij als developer meer nadenken over hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn webapplicaties ook beter blijven functioneren als de verbinding wegvalt, offline mogelijkheden toevoegen etc.

De Chromebook Pixel is trouwens niet alleen een statement wat betreft Chrome OS: het is vooral ook indrukwekkend wat voor apparaat Google heeft ontwikkeld als je beseft dat dit de eerste laptop van Google is.

Wat ze hebben aangetoond is dat ze laptops kunnen maken die qua hardware vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld de Macbook Pro's met retina-scherm. Geen zwakke inzet.

Als je dan ook nog eens een innovatief en gelikt consumentenproducten als Google Glass ziet, dan lijkt het erop dat Google ook op dat gebied een aardige statement maakt. Ook qua design gooit Google de laatste tijd hoge ogen, iets waar het in het verleden niet bepaald bekend om stond.

[Reactie gewijzigd door Bar˘ZZa op 19 april 2013 14:16]

Alles wat een student nodig heeft zeg je.

Dat ligt er maar net aan wat je studeert ;)

Ik vind het een mooi product, maar ik draai zo veel verschillende softwarepakketten dat ik er absoluut geen werk op gedaan zou krijgen. Maar datzelfde geldt eigenlijk voor alle OSen behalve Windows. Heel veel software die ik gebruik is echt Windows only en zal dat nog heel lang blijven.
Niemand wilt het? En dat zeg je van 1 van de best verkochte notebooks (samsung chromebook is al maandenlang best verkochte notebook van amazon) ??? Zou ik geen developer zijn zou ik zonder probleem een goedkope chrome OS laptop nemen. Gmail + Google drive + Facebook + paar nieuwssitejes + wikipedia is voor 80% van de mensen genoeg. Niet dat je mij zal horen zeggen dat het goed is dat al onze prive informatie bij third party bedrijven terecht komt, maar het feit is momenteel simpelweg dat mensen het goed bevalt of jij dat nou als ICT'er kunt bevatten of niet :+ (ik bedoel dat trouwens niet negatief ofzo, maar dit is 1 van die trends die de ICT wereld erg verbaasd terwijl de niet ICT wereld er gewoon in meegaat :P ) .
Omdat het allemaal specifieke dingen zijn die genoemd worden hier.

1. 85/100 mensen in je straat willen niets meer dan mail / fb / angry birds op hun laptop of tablet of wat dan ook als ze thuis zijn

2. 60/100 mensen in je straat wil stiekem toch wel graag de nieuwste gadgets hebben, in elk geval zo af en toe

Dat is toch een interessante markt om "leuke, zogenaamd toekomstgerichte, speeltjes" voor te maken en op af te zetten. Kassa kassa.

Ik zou er zelf ook niets mee kunnen hoor, wellicht ook deels gevoelsmatig (wil alles kunnen en niet beperkt zijn op de computer/trektop), maar voor zo'n gadget/ultrabook als dit moet je niet teveel willen.

En wat te prijs betreft, ze willen vrij obvious de concurrentie met het hoge segment (Apple's macbooks bijv) aangaan en daar een plekje veroveren. Eerst goedkoop aanbieden "omdat we mensen willen overtuigen" en dan de prijs flink gaan opschroeven tot het heel populair is ala iphone, en dan wellicht over een paar jaar goedkope varianten erbij gaan verkopen zodat de mensen die het wel willen maar niet zo goed kunnen betalen, het ook kunnen kopen. Kassa kassa
Als tweede computer (dus naast een krachtige desktop) is een Google Chromebook een perfecte aanvulling. Als ik even wil internetten, mailen of documenten wil maken zet ik veel liever mijn Chromebook aan dan mijn pc. Heerlijk portabel en een goede accuduur (de Samsung Chromebook 3 dan).

Ik heb het apparaat een maand en het is echt de beste aankoop die ik sinds tijden gedaan heb :D .
Mooi dat je blij bent met het apparaat, maar als je wilt internetten, mailen en documenten wilt maken, is het dan niet veel goedkoper om te kiezen voor een netbook, tablet of goedkopere ultrabook? Voor 600 euro kun je al een hoop doen op dat gebied en dat scheelt de helft. Ik ben benieuwd waarom je voor dit apparaat hebt gekozen, in plaats van de alternatieven.
Ik heb de Samsung Chromebook 3, niet de Pixel. Wellicht onduidelijk in mijn verhaal. De Samsung Chromebook 3 is ''slechts'' 300 euro en daarom was de drempel voor mij heel laag om in te stappen in Chrome OS. Sowieso maak ik veelvuldig gebruik van Google diensten dus het was een logische beslissing.
@Brucelee
Das niet helemaal waar. Zonder internet verbinding kun je gewoon documenten maken en bewerken en films en fotos kijken.

Als je weer verbinding krijgt sync't ie je veranderde files automatisch. Het werkt echt heerlijk.
Er werkt van alles ook zonder internet op. Licht jezelf nou toch gewoon effe voor voordat je gaat brallen.
Toch staat de Chromebook van Samsung al weken op #1 bij Amazon en gaat het behoorlijk goed met de verkoop van de Chromebooks.
Naar mijn weten is er ook een LTE versie die wel weer een stuk duurder is. Maar je gaat bij een iPad WiFi toch ook niet het minpunt 'geen 3G' neerzetten als er wel een alternatief verkrijgbaar is die het wel heeft?
Het verschil is dat je in de trein nog een hoop kunt doen met een iPad WiFi. 3G is geen must. Een Google Pixel zonder internetverbinding is bijna onbruikbaar, waardoor het ontbreken van 3G/LTE zwaarder meetelt.
Een laptop die volledig draait op een browser MOET gewoon 3G functionaliteiten erin hebben. Met een iPad kan je genoeg zonder internet, maar met deze laptop word dat toch wel moeilijker. Vooral onderweg.
Je kunt precies hetzelfde en misschien nog wel meer dan op een iPad.

Documenten, spelletjes, muziek, zal ook vast offline werken.
De LTE-versie van de Pixel ondersteunt ook geen 3g, vreemd genoeg. http://www.zdnet.com/chro...ep-down-to-3g-7000013118/

[Reactie gewijzigd door Olaf op 19 april 2013 22:05]

De prijs voor de hardware lijkt me niet echt eerlijk beoordeeld, kwa hardware zit de prijs en specificaties ongeveer gelijk met de concurrentie. Dat je meer verwacht van het OS voor die prijs is een goed argument, maar geef het featureset dan geen 4(!?) sterren...
Ik heb hem in het echt gezien en hij is echt degelijk en heel erg mooi afgewerkt, maar inderdaad is hij vreselijk duur voor een "browser" notebook.
Mooi erg strak design en geweldige resolutie, totdat je prijs leest klinkt alles uitstekend. 1299,- dollar voor een laptop waar je eigenlijk alleen maar op kunt internetten. Op deze manier haal je vrij weinig uit je hardware.
Zou hem serieus overwegen als er de mogelijkheid was om een SATA drive in te bouwen. Wat een mooi ding om te zien.
Waarom in hemelsnaam een SATA disk?? Koop een 256GB mSATA SSD en je bent klaar...
Je zou verwachten dat het uitgangspunt van een laptop mobiliteit is.

Op dit gebied (met name accuduur en in mindere mate gewicht) laat dit apparaat het, zoals vele ultrabooks, dus afweten.

Een ander punt waar ik m'n twijfels over heb is de fysieke combinatie tussen touchscreen en toetsenbord. M'n hersenen lijken of voor touchscreen of voor toetsenbord geschikt te zijn maar niet voor de combi.

Op het moment dat ik m'n tablet in een keyboard dock zit, schakelt m'n hele systeem (dwz ik) over op toetsenbord bediening. Op het moment dat ik dan iets op het tabletscherm moet aanklikken, heb ik behoorlijk wat tijd nodig om fysiek over te schakelen op touchscreen bediening
Is dit een kwestie van gewenning of ervaren andere gebruikers dit ook?

[Reactie gewijzigd door vladimirP op 19 april 2013 13:28]

Als ik veel met m'n tablet bezig ben geweest en ik zit daarna op m'n laptop te lezen en vooral het toetsenbord te gebruiken is het *veel* makkelijker om een touchscreen te gebruiken dan eerst heen en weer te bewegen over het touchpad om je muis terug te vinden en daarna je muis te bewegen naar je einddoel. Natuurlijk, hoe meer je een ICT'er bent, hoe dieper het in je zit ingeworteld om zonder nadenken naar je muis/touchpad te grijpen, maar eigenlijk kan ik me best goed voorstellen dat een touchscreen op m'n laptop best fijn zou zijn (zou het niet zo duur zijn nog).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6DestinyAssassin's Creed UnityFIFA 15Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox OneTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013