Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 192, views: 215.584 •

Voorlopige Conclusie

Met de gameplay van SimCity zit het wel goed. Het spel is verslavend en je kunt zoveel doen dat we ons goed kunnen voorstellen dat je al snel rond de tien gebouwde steden zult zitten en dan nog lang niet klaar bent. Daar hoeven we het verder eigenlijk niet over te hebben. Er is echter wel een ´maar´, en dat is een flinke: dat drm-systeem blijft een heikel punt. Tijdens onze sessie vlogen de servers er twee keer uit. Dat kan tijdens de ontwikkeling gebeuren, maar als de game ´eruit ligt´ betekent zo'n voorval dat hij niet speelbaar is. Wij zijn toch wat huiverig voor de eerste dagen na de release. Hopelijk krijgen die servers een flinke stresstest...

Titel SimCity SimCity
Platform PC/Mac
Ontwikkelaar EA Maxis
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum 7 maart 2013

SimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCity

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deSimCity (2013)


Door Jurian Ubachs


Jurian werkt sinds 2008 bij Tweakers, maar bouwde voor die tijd al ruime review-ervaring op bij onder meer InsideGamer. Hij heeft een voorliefde voor rpg's en sportgames, maar is van alle markten wel thuis, al vindt hij mmorpg's stiekem iets te tijdrovend om echt goed mee aan de slag te gaan. Om te zorgen dat hij een gefundeerde mening over de geteste spellen kan geven, speelt hij vaak thuis verder of vliegt hij naar de andere kant van de wereld om de informatie uit eerste hand te horen.

Reacties (192)

Reactiefilter:-11920187+1123+210+30
1 2 3 ... 9
Spijtig dat ik niet geselecteerd ben als beta gebruiker. Verder ziet het er allemaal zeer mooi uit vind ik, kan niet wachten om het te spelen. Hetgeen ik voor vreesde 'stom DRM systeem' is dan ook een goede conclusie want dat is ook hetgeen waar ik mij aan zou ergeren.

En kan best geloven dat je op 1 dag niet alles kan testen... Het spel is dan ook bedoeld om op lange termijn mee te gaan en veel afwisseling te bieden.

edit: spelfoutje

[Reactie gewijzigd door boskantman op 25 januari 2013 14:03]

Het grote probleem bij dit soort games is hoelang blijft EA deze SimCity ondersteunen? 1 jaar? 2 jaar? Totdat ze de servers offline gooien om je zo te dwingen de "nieuwe" SimCity te kopen? Je ziet bij veel sport franchisen van EA, dat EA vaak al na 2 jaar de servers offline gooit.

Nu kan ik SimCity 4 na 10 jaar nog gewoon lekker spelen op Steam. Ben benieuwt wat de houdbaarheidsdatum van deze nieuwe SimCity zal zijn.
Het zal afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de volgende Sims titels, immers de agent functionaliteit van SimCity 2013 is ontworpen om uitgebreid te worden tot op dat individuele sim niveau voor integratie.
Dit soort games zijn lastiger te vergelijken met sportgames. Servers van bv BF2 werken wel nog steeds. Het hangt gewoon van de populariteit af. Die is met sportgames een stuk sneller afgenomen, waardoor ze offline gaan.

Deze game kan echter prima in leven worden gehouden door wat DLC te blijven verspreiden of vernieuwingen toe te voegen. Natuurlijk betaal je liever niet, maar zo zit de gameindustrie (lees: EA) tegenwoordig in elkaar.

Het hoeft in ieder geval niet zo te zijn dat de server snel offline gaat, maar mogelijk moet de community er zelf ook voor zorgen dat de game populair blijft.
Dat laatste werd voorgesteld door een EA medewerker op GDC als een prachtig voorbeeld van hoe de klant het product kan continueren zonder kosten voor de ontwikkelaar of publisher. SimCity 4 en Civilization 4 zijn hier de schoolvoorbeelden.

SimCity 4 bijvoorbeeld is niet enkel in leven gehouden 10 jaar na release, maar zelfs gegroeid - door initiatieven van gebruikersgemeenschappen. Zonder kosten voor de ontwikkelaars :P Logisch dan ook, zeker in het licht van het leren van lessen van fouten gemaakt door 2kGames en Firaxis met de Civ5 titel, dat men dit als factor meeneemt in zakelijke planning.

Wel stelde hij dat noch EA noch de ontwikkelaars het nut inzagen van blootstelling aan concurrentie tussen modders en ontwikkelaars, zoals dat bij Civilization 5 is opgetreden. De kans bestaat dat die mentaliteit flink bij doet dragen aan de voortdurende onzekerheid over wat voor modding mogelijk zal zijn en op welke termijn voor SimCity 2013.

[Reactie gewijzigd door Virtuozzo op 25 januari 2013 15:35]

zelfs bf 1942 draait nog de oude versie niet de origin versie niet veel maar toch! ik vind het wel een min punt dat je een internet verbinding nodig hebt voor de single player! je kunt niet even in een centerparcs huisje een single player spelen op je laptop als je daar zin in hebt!
1 a 2 jaar ? over het algemeen wel iets langer hor ik kan ook nog steeds gewoon spore spelen.
Dat is niet waar.

De games waarvan EA de servers offline heeft gehaald waren oude games van spellen die al 2 of 3 sequels hadden en waarvan de kosten voor het online houden van de servers te groot waren.

Lees dit bericht er maar op na, de servers die eruit worden gehaald zijn allemaal van games die niet/bijna niet gespeeld worden online.

nieuws: EA sluit servers van groot aantal games
nieuws: EA sluit servers van oude games
Maar dat zijn geen always-online games.
Als simcity 6 net zo lang op zich laat wachten als Simcity 5, hoef je daar zeker geen zorgen om te maken!
Misschien als ze ooit eens beslissen om de stekker uit de servers te trekken komt er wel een patch die de online drm verwijderd.
Misschien als ze ooit eens beslissen om de stekker uit de servers te trekken komt er wel een patch die de online drm verwijderd.
Nee, want het is niet alleen DRM, de Simcity client - server opstelling die ze nu gemaakt hebben kun je vergelijken met MMORPG's, de client werkt niet zonder de server omdat er belangrijke zaken server sided gebeuren. Mocht er uberhaupt een crack komen voor Simcity 2013 moeten ze de server nabouwen.
ik durf haast te wedden dat de 'server' functionaliteit (deels) verborgen zit in de client waardoor ze de boel met 1 (relatief kleine) patch om kunnen schakelen
Ik kan mij herinneren een interview gelezen/gezien te hebben waarin ze vertelden dat een deel van de processen die plaats vinden tijdens het spelen worden gedaan op de servers van ea. Dus als dit zo is zal het iets meer werk kosten dan een 'relatief kleine patch' om het spel offline te kunnen draaien. Inclusief specs die omhoog gaan.

edit: ik lees nou de posts hieronder, ik weet niet of dat interview (of mijn geheugen) 100% betrouwbaar zijn.... dus dit is een moeilijke discussie, afwachten maar.

[Reactie gewijzigd door MLess op 28 januari 2013 13:09]

Om heel eerlijk te zijn, het is toch wel een wat beperkt spel. In ieder geval in vergelijking tot SimCity 4, maar goed deze release moet dan ook niet als de "volgende" versie gezien worden, maar als een andere SimCity ontworpen voor deze tijd.

Wat de verslavingsfactor aangaat, ja, het is wel leuk maar als je liever de diepte ingaat voor immersie dan zal die verslavingsfactor veel groter zijn bij SimCity 4. SimCity 2013 is ook makkelijker dan SimCity 4, er is slechts een bepaald aantal variabelen die je in de gaten dient te houden (in vergelijking) en zolang je je daaraan doet houden is het de spreekwoordelijke "walk in the park".

Wat jammer is dat toch veel elementen van dat SimCity 4 ontbreken. Denk aan farming, maar ook aan ondergrondse elementen van infrastructuur en verbindingen. Maar ook manual zoning, terraforming, e.d. Wat misschien een veel grotere stap is voor SimCity 4 spelers is dat er niet echt een solo play is. Je bent altijd verbonden met anderen, zoniet in actieve samenwerking dan wel is afhankelijkheden.

Wat ik miste in de review was toch het cruciale punt van het gemis van offline play. Even in het hotel SimCity induiken of ergens anders waar je geen verbinding hebt, tja, dat is er niet bij. Het idee is dat je enkel online hoeft te zijn om op te starten, maar ja, savegames zijn enkel online. Er is geen praktische mogelijkheid voor offline play.

Dat verhaal van de gedane research voor de afmetingen van maps is trouwens een broodje aap. Die questionaire werd gedaan enkel via de FB vervanger van de eigenlijke site, nadat die offline gehaald was. Onderzoeken in en door de grote community sites zoals sc4devotion of simtropolis leverden juist het tegendeel op van wat voorgesteld werd: een absolute voorkeur (94%) voor de grootste maps. Een van de medewerkers heeft trouwens in een van de community forums toegegeven dat de beperking van map afmeting primair voortkomt uit de grafische beperkingen van de GlassBox Engine en niet vanuit de modellen voor data transaction management of de simulatie modellen.

Vergeet even niet, je kunt in SimCity 2013 geen steden bouwen. Je bent beperkt tot iets minder dan 2 bij 2 km. Zie het spel niet als een realistische sim, maar gewoon als een makkelijkere wat opgeleukte adaptatie voor casual gameplay. Niets meer, maar ook niets minder.

Het stukje van de noodzakelijkheid van de server component voor de simulatie trouwens, leuk verhaal maar de realiteit is anders. Vorig jaar op GDC werd daar ingegaan door Kip en een andere medewerker van EA. De server component is primair onderdeel van een voortdurende strategie voor inzicht in en verzameling van user data, alsmede onderdeel van strategie ter bescherming tegen piracy. Het verhaal was dat waar traditionele vormen van DRM op veel weerstand stuitten, varianten waar de controle en beperkingen zijn geÔntegreerd in de gameplay zelf makkelijker geaccepteerd worden. Er is inderdaad een server component voor SimCity 2013, maar die is beperkt tot de integratie van market functionaliteit voor die gameplay zelf. De rest is een ander verhaal.

Een ander punt is de voortdurende onduidelijkheid voor moddability. Daar is veel over te horen geweest van marketing, maar weinig meer perspectief vooralsnog dan het editen van content. We zullen zien.
De ontwikkeling bij SimCity 4 zag je ook al veranderen van hardcore naar meer casual. Getuige ook de uitstap van Simcity Societies e.d. Feit blijft: Sims games zijn nog altijd populairder geweest dan SimCity games. Dit heeft dus ook als effect dat je meer met sims bezig zult zijn dan ooit.

De community van SimCity is echter nog steeds erg groot en er blijft vraag naar. Helaas is EA nu de achterliggende publisher, waardoor je meer de casual kant op zult gaan. Dat is voor die-hard simmers jammer, maar dat is gewoon waar meer geld te vinden is.

Overigens heeft een poll op een typische simcity-site weinig effect. Dat is toch de plek waar vooral de die-hard simmers zitten. Dat is echt niet de grootste groep van de kopers en dat zou je toch moeten weten. Dat is een beetje als een vragenlijst bij een Volkswagen dealer met een vraag wat het favoriete automerk is. Al is overigens een poll via facebook ook niet echt representatief, maar daar zijn genoeg andere opties voor.

Ik denk dat de grootte van de maps dan ook niet te weiden is aan de vragen, maar aan de technische beperkingen. Ze zullen bij EA goed weten wat voor platform-eisen ze moeten stellen om maximale winst te halen en die ligt bij een groot deel van de potentiele klanten gewoon een stuk lager. Die redden ook op lage kwaliteit geen stad van 50km2.

Dus de kans is groot dat die-hard simcity fans teleurgesteld gaan zijn. De rest kan zich verheugen op een nieuwe game voor cityplanning. Welliswaar wat meer casual dan voorheen, maar toch wel een leuke game.
SimCity 4 fans / spelers zijn gewoon de target niet voor SimCity 2013. Klinkt misschien wat koud, is echter wel de realiteit. De ontwikkelaars zijn daar ook duidelijk in geweest.

De review zou eigenlijk veel duidelijker als eerste moeten stellen "vergeet SimCity 4, zet een verse bril op".

Die community polls maakten trouwens gebruik van de mailing list van de oorspronkelijke site, ze hadden dus niet enkel dat "core" user platform, maar ook de reguliere "mass consumption" registraties.

Saillant detail, een paar maandjes terug was er een discussie tussen developers en users in een liveblog, waar men aangaf dat grotere maps misschien mogelijk gemaakt zouden worden. Wel middels DLC. Maar primair afhankelijk van de beperkingen van de server architectuur. Rendering zit aan de client kant, maar daar zitten de primaire beperkingen echter niet.
hoe weet je dit ?
Lijkt me ergens wel een logische stap. De PC gaming markt is een beetje in elkaar gezakt dus de game moet dan ook wel toegankelijker zijn dan zijn voorgangers.

Ik kijk er alvast enorm naar uit. Ik weet nog goed, de allereerste Simcity, stond zelfs geloof ik op een enkele floppy disk, heb ik echt uren kapot gespeeld op men 486 en dergelijke games spreken me ook enorm aan.

Zelfde met Civilization. Grootste map nemen en proberen ALLE steden te capturen voor total world domination ;) Was ik uren mee zoet.
Wat de grootte van de maps aangaat, eerst wil ik zelf ervaren of het niet te groot of klein is.
De kritiek die jij uit is terecht maar is echter enkel van toepassing voor een klein percentage hardcore spelers waar jij duidelijk deel van uitmaakt, de rest van de spelers gaat er niet naar kraaien. Ook mbt tot processorkracht, je ziet dat er werkelijk vanalles aan de gang is, ettelijke animaties, ... Probeer dat maar eens vlot te renderen op een modale gezinscomputer. Niet iedereen is een hardcore PC gebruiker zoals de meeste hier met Octacore CPU's en 16Gb+ geheugen.
Lijkt me dat ze een goede middenweg gevonden hebben.

Over het DRM gedoe, ik vind het vooral vreemd dat er kritiek komt in het artikel op de service die 2 keer uitvalt tijdens het testen terwijl de game en dus ook de service nog niet eens in de final release versie zijn. Bij Diablo 3 bv gaat ook alles online en daar doen mensen toch ook niet moeilijk over dat alles online gebeurd? Is sowieso een game die niet ontzettend veel van je internet verbinding gaat vragen, je hebt geen nood aan een <40ms verbinding, dus naar mijn inziens ga je dit perfect over een mobiele carrier kunnen doen en dat komt toch ook enorm op. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen mobiel internet op hun laptop ook. Als je 3G abbo neemt voor je ipad, waarom dan niet voor je laptop als je hem op de trein efficiŽnt wil gebruiken?

Ik zou het trouwens niet erg vinden als tijdens de launch de server evt eens zouden overbelast zijn. Dat is gewoon de launch peak, erna zal alles wel vlotjes verlopen. Zijn zaken waar men zich echt geen zorgen over moet maken. Diablo 3, zo geanticipeerd en zoveel ervaring van Blizzard met online ervaringen en het hele systeem ging ook op zijn kont.

Kijk uit naar de release, ga ik ZEKER spelen! :)

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 25 januari 2013 18:14]

Denk aan farming, maar ook aan ondergrondse elementen van infrastructuur en verbindingen. Maar ook manual zoning, terraforming,
farming voegde nou niet echt iets toe...
en het aanleggen van waterleidingen was gewoon dood saai. ik ben blij dat dat eruit is gehaald. metro's misschien wel, maarja met 1 vierkante mile is dat misschien ook niet echt nodig.

manual zoning? wat mis je hier aan? je kan gewoon zonen aan de weg en de max density word bepaalt door het type weg. wil je een hogere density dan upgrade je de weg gewoon.

terraforming... tja leuk om het gemakkelijk voor jezelf te maken maar verder deed ik er weinig mee.
Het spel is niet ontworpen om veel afwisseling te bieden, daar waren de developers meermaals duidelijk over in liveblogs en livechats. Het is ontworpen voor vermaak met een lagere drempel dan bijvoorbeeld SimCity 4, om samen te spelen en met minder "puzzel" variabelen om in de gaten te houden.

Wel gaf men aan dat afwisseling onderdeel is van de DLC strategie. Dat kwam dan ook niet echt als verrassing.
Wat jij (en Virtuozzo) noemen staat toch wel erg haaks op wat ik in de review lees.
De waarheid zal we ergens in het midden hangen, maar als ik lees
Begrijp ons goed: dit is zeker geen Sims-game en we hebben het hier zeker wel over een uitdagende, diepgaande simulatiegame
en
Het spel is niet ontworpen om veel afwisseling te bieden, daar waren de developers meermaals duidelijk over in liveblogs en livechats
is dat bijna het tegenovergestelde, wat moet ik in dit geval geloven?
Het een is marketing, het ander de realiteit. Dat betekent niet dat de marketing slecht is of manipulatief. Marketing is specifiek voor doelstellingen gesteld voor targets, voor periodiek en bereik. Van project tot project. Binnen communities gaat men er als developer vaker zelf makkelijker op in zonder dat jasjes, dat is ook logisch.

Maar ja, soms krijg je dan de indruk van discrepanties. Wat we dan ons moeten realiseren is dat we tegenwoordig eigenlijk bij een product niet verder moeten kijken als gebruiker dan dat product en zijn release.

Als we bijvoorbeeld een vergelijking gaan trekken naar het vorige product, ja dat kunnen we eigenlijk niet doen omdat de doelstellingen maar ook de omstandigheden fundamenteel anders zijn. Dit is waarom menige SimCity 4 fan dus met de verkeerde verwachtingen grijpt naar SimCity 2013. Hetzelfde geld als we proberen een perspectief te stellen voor SimCity 2013 nu en wat later komt. Dan breekt het lijntje ook. Daarom dat marketing in deze industrie altijd specifiek voor de title release is, ook al schept dat soms discrepanties als men verder kijkt dan die titel.
Beta key vandaag binnen gekregen, vanmiddag geinstalleerd en even gestart met de bedoeling het vanavond verder te onderzoeken. Helaas, servers al de hele avond eruit met de melding dat er issues zijn met stabiliteit.

Beta zou tot maandag nacht (28-01) 12 uur lopen.
Aww, wij betaspelers mogen pas om 18:00 beginnen :( Ben zeer benieuwd! Al zal het waarschijnlijk niet een heel geweldig speelervaring worden met maar een uur per stad..

[Reactie gewijzigd door IceBlackz op 25 januari 2013 14:09]

Bij mijn beta staat dat ik het op 25-01-2013 vanaf 18:00 kan spelen. (Vandaag dus, niet morgen)
Dat is wel gek? Maar ik ben het inderdaad met je eens dat het jammer is dat we zo kort mogen spelen.
Dus dan krijg je weer het feit dat een 'gekraakte' versie, waar de drm uit gehaald is, beter speelbaar is. Voor een inferieur product moet je dus §40 gaan betalen, terwijl de illegale versie gratis en beter is.

Lijkt me nu niet bepaald de optimale manier om piraterij tegen te gaan.
Of het spel gewoon kopen en de gekraakte bestanden daar overheen zetten? ;-) Daarnaast ben ik benieuwd hoe ze dat willen gaan kraken, aangezien de savegames toch ergens heen zullen moeten gaan..
Een lokale server die zich voordoet als servers van EA zou dat kunnen verhelpen.
Welk voordeel kan je betaalde gebruikers dan bieden zonder dat dat ook bij de piraten beland? Als ik iets steel uit de supermarkt hoef ik ook niet in de lange kassarijen te staan. Het illegale alternatief is veel vaker gemakkelijker dan het legale alternatief.
Ja, maar hoeft je niet elke dag in de rij te gaan staan, dat is slechts ťťnmalig. Ook hoef je niet constant verbinding te hebben met je supermarkt om je product te gebruiken.
Wel een belangrijk verschil lijkt me.

Niet dat ik daarmee wil zeggen dat ik daarmee piraterij goed wil praten.

[Reactie gewijzigd door Plato112 op 25 januari 2013 14:46]

De enige reden dat ik een CD of DVD nog koop is omdat ik het hoesje mooi in mijn kast wil zetten. Soms koop ik zelfs een vinyl versie als die er is, ik heb geen platenspeler meer maar ik heb ook geen CD speler meer dus daar gaat het niet om.

Als ze nou eens mooie fysieke game content meeleverden zoals posters ofzo, wat ze ook met 'collectors editions' doen, dan kopen mensen dat echt wel. In de eerste plaats omdat je de game wil hebben, en dan krijg je die misschien op USB stick of download link, en in de tweede plaats voor de goodies.

Je kunt ook mensen allerlei service en hulp bieden, als ze natuurlijk een legale game hebben. Met de multiplayer mode is ook nog van alles te doen vaak, omdat je dan toch online moet zijn.

Ik heb vroeger hele dagen simcity 2000 en 3000 gespeeld, dus ik keek heel erg uit naar deze nieuwe versie. Maar ik ga hem echt niet kopen, daarvoor hoor ik veel te veel slechte dingen over EA en Origin, en nu weer over de DRM bij dit spel. Als er geen fatsoenlijke gekraakte versie komt, dan speel ik het wel niet.

Veel van de slimste computernerds zitten in de wereld van software kraken. Het is waanzin om die steeds maar weer te blijven uitdagen door nog irritantere DRM te verzinnen voor je nieuwe releases. Als dat je enige strategie is om je games aan de man te brengen, dan gaat dat op den duur toch fout. Er zijn talloze voorbeelden waarbij het een enorm succes was om content DRM-vrij online beschikbaar te maken en mensen dus moesten kiezen om ervoor te betalen of niet, zie bijvoorbeeld Louis CK die dat met een opname van zijn optreden deed en binnen een paar dagen een miljoen had verdiend.

[Reactie gewijzigd door Jeroen op 26 januari 2013 16:44]

Je ziet het verkeerd denk ik. Een deel van de simulaties word op de serverzijde berekend. De code om dat te doen is dus niet aanwezig in de client, en zodoende kan er geen "gekraakte" versie gemaakt worden.

Om het te kraken zou je zelf een server moeten simuleren en de code schrijven om die correct te laten werken. Dat is veel meer werk dan gewone crackers bereid zijn te doen. Dit is bijvoorbeeld de reden dat Diablo 3 niet 'gekraakt' is en dat waarschijnlijk nooit zal worden.
Precies, en eigenlijk veel verder nog. De simulatie component zit er niet aan de client kant. Stel dat je al dat werk zou doen, dan nog werkt je agent en market functionaliteit niet omdat die niet in de client kant zit.
Ik kan me bijna niet voorstellen EA het vaak royale overschot aan lokale CPU-kracht niet benut. En dat omgerekend EA voor elke speler een CPU-equivalent in de cloud moet hebben. Dat doen ze nooit als ze daar geen maandelijks bedrag voor in rekening mogen brengen.

Bij WoW gebeurt wťl heel veel op de server. Daar betaal je dan ook een maandelijks bedrag voor.
Als ik het me goed herinner was er in een liveblog ook een dergelijke vraag, toen er nog wat verwarring bestond of het niet de MMO kant zou uitgaan met SC2013. Het antwoord was toen dat de operationele kosten begroot waren niet zozeer in de release opbrengsten maar in de DLC trajecten.
Dus dan zou de stekker er uiteindelijk wel uitgaan zodra er een nieuwe versie van SC uitkomt. De servers worden immers betaald met de inkomsten van de DLC. Daar komt nog bij dat de DLC dan wel erg aantrekkelijk zal worden gemaakt. Nieuwe gebouwen zullen mensen niet veel kopen (hoewel, met The Sims in het achterhoofd..)

Ze hadden het beter The Sims City 2013 kunnen noemen..
Er is geen gekraakte versie mogelijk. Het gros van de functionaliteit voor de modellering voorhanden in het spel zit aan de server kant. De functionaliteit voor de client is beperkt, heel beperkt. Pak het voorbeeld van de savegames, dat zit gewoon niet in de client. Het is een fundamenteel gewijzigde insteek voor de DRM.

EA gaf vorig jaar op GDC hier een stukje inzicht in. Piraterij is een component van de nieuwe oriŽntatie, de andere component is het verzamelen van en inzicht verkrijgen in user profiling / data. Voor eigen ontwikkeling maar ook voor verkoop.
Ik was erg enthousiast over deze titel, tot ik erachter kwam dat je Origin nodig had en het een always-online requirement had. Persoonlijk wil ik liever niet dat andere mensen zich met mijn stad gaan beinvloeden, wat met dit systeem onmogelijk is te voorkomen.
Ook vind ik het save-system (naar wat ik heb begrepen) niet erg fantastisch. Automatisch opslaan zorgt ervoor dat je niet voor de lol even je stad kan vernielen, om daarna de savegame opnieuw te laden.
Erg jammer vind ik het.
Ik was erg enthousiast over deze titel, tot ik erachter kwam dat je Origin nodig had en het een always-online requirement had. Persoonlijk wil ik liever niet dat andere mensen zich met mijn stad gaan beinvloeden, wat met dit systeem onmogelijk is te voorkomen.
Erg jammer vind ik het.
Je hoeft ook niet samen te spelen met andere mensen, je mag samenspelen met andere mensen.
Je zal wel altijd gebonden zijn aan consequenties van de multiplayer gameplay door anderen. Denk aan prijzen van commodities en diensten e.d. Dit is de "market" functionaliteit en de agent component, beide integraal aan het spel. Of je nu alleen bezig bent of met anderen, op dezelfde of op totaal andere regions.
Je zal wel altijd gebonden zijn aan consequenties van de multiplayer gameplay door anderen. Denk aan prijzen van commodities en diensten e.d. Dit is de "market" functionaliteit en de agent component, beide integraal aan het spel. Of je nu alleen bezig bent of met anderen, op dezelfde of op totaal andere regions.
Dus? Ik dacht juist dat je het moeilijker wou hebben. Voila, daar heb je een echte markt met fluctuerende prijzen. Daar kan je als je slim bent enorm veel voordeel uit halen, of je kan het ook compleet negeren.

Dat vind ik dan raar. Je zit te klagen over dat alles simpeler en minder realistisch wordt, maar de delen die dan realistischer worden zijn plots ook slecht? In de echte wereld wordt je ook beÔnvloed door algemene trends. In plaats van manueel je waterleiding neer te poten kan je nu serieuze winst halen door je stad slim te specialiseren en ervoor te zorgen dat er vraag is naar je exportproducten. Of je doet het gewoon allemaal zelf. Met 5 steden in een region zou het mij verbazen moest je niet zelf alles kunnen voorzien... Moest dit niet het geval zijn, dan is het spel misschien toch niet zo simplistisch en eenvoudig als je laat uitschijnen?

In reactie op je andere comment:
Terraforming is weg. Ok... het spel noemt SimCity. Je moeten aanpassen aan de omgeving is eigenlijk ook gewoon realistisch. Het brengt dus ook wat extra uitdaging. Ik weet niet exact wat je met manual zoning bedoelt, maar je krijgt nu de mogelijkheid om je plopables enorm fel te upgraden en uit te bouwen. Hierin zal je ook keuzes moeten maken.

De spreadsheets zijn inderdaad weg of alleszins goed weg gestoken... Is dat zo erg? Je kan dezelfde data nog altijd zien op een overlay map. Die is gewoon veel duidelijker waardoor meer mensen er iets aan hebben. Dat noemt een verbetering in de volksmond. Ik kan zeker de voldoening begrijpen die je krijgt als je alles perfect op elkaar afgesteld hebt, maar die krijg ik ook in spellen zoals Anno waar ik soms tientallen minuten gewoon kijk hoe alles samenwerkt tot een perfect afgesteld geheel. Dit visueel zien gebeuren geeft mij meer voldoening dan manueel door de belastingen te gaan graven...

Het grootste punt dat ik zie is de always on DRM... wel... kijk, je weer wat je krijgt. Je kan bij SimCity 4 blijven als het echt zo een gigantisch probleem is. Ik had het ook liever zonder gezien, maar het kan me echt niet genoeg schelen om het spel te laten liggen. Ik maak me persoonlijk meer zorgen over de DLC. Dit heeft echter allemaal niets te maken met de kern van het spel. Dit is EA die geld probeert te graaien en daar kunnen de developers van het spel echt niets aan doen... Goede punten, maar hebben geen impact op de uiteindelijk kwaliteit van het spel zelf.

Mijn voorlopige conclusie is dat het spel zeker een hoop potentie heeft voor zowel oude als nieuwe spelers. De echte hardcore veteranen zullen bij SimCity 4 blijven, net zoals dat gebeurt bij bijv CS1.6. Zo een ramp is dat toch niet? Op die manier kunnen meer mensen van hetzelfde franchise genieten. Want zeg nu eerlijk, buiten een grafische update, welke grote veranderingen zouden ze aan SC4 kunnen geven die nog niet als mods beschikbaar zijn? Ik ga het een eerlijke kans geven, en als ik er plezier aan beleef dan kan het me eigenlijk niet schelen hoe het er uit ziet... Ik zou het zeker nog niet afschrijven. Het is anders, maar dat betekent niet dat het slecht is. Met een beetje geluk port het "dat" deel van je hersenen op een andere manier dan je zou verwachten en verlies je er plots toch nachten aan :) . Het kan absoluut zijn dat je gelijk hebt, maar dat zullen we pas in maart uitvinden!

Ik hoop gewoon niet dat ze verwachten dat ik voor 120 euro aan DLC ga kopen... Dat kunnen ze op hun buik schrijven. Als de DLC goede content is voor een faire prijs wil ik er nog aan denken, maar 2 nieuwe ziekenhuizen en een brandweerkazerne voor 5 euro gaan ze aan mij toch niet kwijt raken hoor... Misschien dat microtransactions een goede uitkomst kunnen bieden voor dit spel: Ofwel koop je nieuwe gebouwen met de opbrengst van je steden, of je kan voor een klein bedrag in euros het ook krijgen. Dit werkt uitstekend in TF2: Je hebt altijd een reden om te blijven spelen want er is altijd nog dat item dat je niet hebt. De mensen die daar het geduld niet voor hebben betalen er gewoon voor en zorgen er daarmee voor dat de serverkosten betaald worden. Ik denk niet dat het zo zal worden, maar een systeem lijkt me een zeer goede optie als ze dan toch persť nog extra geld moeten kunnen verdienen...
Met Origin heb ik bij bijvoorbeeld BF3 0,0 problemen (online opslag van profielinstellingen). Ook het veelgehoorde argument dat de web-based browser heel erg wennen is, is net als de online-save functie een kwestie van gewenning.
Kom maar op met die online-saves!

Misschien is het best mogelijk om meerdere saves online op te slaan ;)
Je krijgt een aantal "slots" voor regions, met een slot per city. Tot op bepaalde hoogte is het mogelijk om tussen versies te switchen.
Voor zover ik het begrijp moet je altijd online zijn om te kunnen spelen. Je kunt echter gewoon zelf kiezen of je een "single" player spel wilt (zelf alles in de hand, steden van andere mensen merk je niks van), of dat je een spel wilt waarbij andere mensen in dezelfde regio kunnen gaan zitten, en je dus last hebt van hun vervuiling en criminaliteit, en tegelijkertijd handel met ze kunt drijven, werkgelegenheid krijgt voor je sims, et cetera.

Interessante afweging. Als je zelf kunt kiezen met wie je in zo'n regio zit (hopelijk wel) lijkt me dat best coole situaties opleveren. Een persoon maakt een enorme stad met laagopgeleide mensen, een ander maakt een industrie stad, weer een derde maakt een gigantisch pretpark... :)
Uit een van de teaser videos van SimCity blijkt dat je inderdaad een regio zelf onder controle kunt houden, en specifieke mensen kunt uitnodigen deel te nemen.

Het is dus (als het goed is) inderdaad mogelijk om alleen met je twee beste maten een regio te bouwen, als je dat wilt.
Ja en nee. Je zit wel altijd met de consequenties van gameplay van anderen, denk aan prijzen van diensten en goederen, transactie modellen in het algemeen verbonden aan de market functionaliteit. Werkgelegenheid bijvoorbeeld is een derivaat gegeven, afgeleid van dat soort market functionaliteit.

Dus ja, je kan het in je eentjes doen. Maar nee, jij zal nooit de enige invloed zijn op de wereld die jij voor jou maakt.
Ok, maar de steden om je heen kun je toch voor jezelf en/of vrienden houden (afgezien van de "wereld economie") of zie ik dat verkeerd ?
Opnieuw ja en nee :P Je kunt een region "controleren" voor wie je doet uitnodigen. Die region zal echter wel altijd verbonden zijn met de "wereld". En die heeft nu eenmaal invloed op "jouw" region.
Ja inderdaad, dat is gigantisch interessant, want je kan dan via die weg met je vrienden ook weer de 'wereldeconomie' beÔnvloeden. Dan krijg je misschien wel wallstreet achtige scenario's waarbij je met een paar brandjes of een dinosaurus de hele wereldmarkt in elkaar kan laten storten!

Ik kijk wel uit naar deze simcity, hoop dat het wel leuker en moeilijker is dan sim city societies.
Die drm is voor mij ook reden genoeg om het na de beta te laten voor wat het is. Als ze dat er uit patchen bekijk ik het nog wel eens.
Zo'n spel is juist heerlijk om in het vliegtuig te spelen! Uren niks te doen, dus kun je mooi een stadje opzetten! Dat vind ik met SC4 altijd mooi: het verveelt niet snel, zelfs al is het redelijk oud inmiddels.


Ik was erg optimistisch, maar het altijd online moeten zijn is naar mijn mening een grote faal. Dit zal het eerste SC spel zijn dat ik niet ga spelen. Met dank aan zo'n [CENSUUR] drm.
Mocht de een of andere hacker/cracker dit spel nog eens kraken, zal ik eea nog eens overwegen, maar dit is op een vliegtuig of boot 0,0 speelbaar.
|:(


Ja, ik zit inderdaad te mokken. Verdrietig, mezelf in de kou gezet voelend en pruilend...
:'(


Vanuit EA oogpunt heeft de drm wel een aantal voordelen:
- De drm is een middel om te zorgen dat illegale kopieŽn niet makkelijk de wereld in worden geschoten.
- Ze kunnen precies bijhouden hoeveel seconden een gebruiker speelt. Handig om een volgende versie op aan te passen.
- Updates zouden gepushed kunnen worden zonder dat de gebruiker er last van heeft.
Nou ja, zoals Guillaume (een van de ontwikkelaars) aangaf, met een beetje gebruik van de stopwatch is dat nog wel mogelijk. Je kan in principe switchen tussen versies, je moet echter inderdaad de timing heel goed in de gaten houden.
Zelfde verhaal, ik kreeg er helemaal zin in tot ik Always Online voor ogen kreeg.

En dan gewoon door de uitgeklede client uit te delen met het drog-excuus dat er niet genoeg processing power is om dat te regelen? In 2013, waar bijna geen enkele game zelfs een i5 op de knieen kan krijgen? Ja nog effe... Hoe deden we dat vroeger dan vredesnaam? En hoeveel mensen geloven hier daadwerkelijk in?

Zelfde verhaal met die maps, de enige reden dat die klein zijn is een kostenoverweging (hij zegt het zelfs gewoon) en het feit dat alles serverside moet gebeuren want ja, die DRM.

We worden massaal voor de gek gehouden in dit interview.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 januari 2013 19:02]

Sja,ik denk dat die agents simuleren niet evident is. Ik meende uit het gesprek te begrepen hebben dat het exponentieel zwaarder wordt met de stadgrootte om alle agents te simuleren (waarschijnlijk meer opties, meer paden).. En soieso als iets exponentieel gaat, ga je nooit genoeg processing power hebben.. En waarschijnlijk draaien die agents niet op de GPU.

Maar los daarvan, ik begreep dat de bottleneck in het grafische zat en niet in de agents...

Ik ben benieuwd.. Ik ben ook een beetje teleurgesteld dat je geen heel grote mappen kan spelen...

Ik geloof wel dat de always-on niet om DRM redenen is maar om gameplay redenen: je wilt gewoon de interactie met je omgeving en buren, en dat gaat niet off-line. Ik heb altijd gedacht dat er zo'n game moest zijn met dit soort gameplay waar je constant elkaar beinvloedt.. En dat gaat nu eenmaal niet als je off-line kan spelen. Alles valt of staat met hoe lekker die gameplay gaat aanvoelen.

Langs de andere kant: om gewoon even te sandboxen heb je internet weer niet nodig; maar ik denk dat de game hiervoor niet gemaakt is, gezien de interactie met buren die heel belangrijk gaat zijn.

[Reactie gewijzigd door Katanatje op 27 januari 2013 18:35]

Ik begrijp het ge-emmer over de grote van de maps niet helemaal.. Je kan toch de "Region" als grote speelmap zien?

Of heb ik het helemaal verkeerd begrepen nu:P
Vroeg of laat wordt dat DRM toch wel gecrackt. En als je de game download kun je alleen maar single player spelen.
Maar in het filmpje wordt gezegd dat hier de grootste map de kleinste is van simicty 4?
Dat vind ik toch wat te klein... Ik pakte altijd de grootste map om mijn afval en industrie te dumpen...
En dat er metro mist is ook vrij spijtig, dit werd echt een pre in metropolissen...

Ik hoop tevens dat er verschillende thema's beschikbaar komen, dan wel mods dan wel illegaal. Want dit lijkt net een spel voor 5 jarige kleuters met alle rode lichtjes en toetertjes. Natuurlijk is het spel ook voor 5 jarige maar wil je wat bouwen moet je toch wel iets ouders zijn en meer begrijpen.

Ik ga hem denk ik niet kopen en eerst downloaden en kijken of het echt zo verslavend is. Daarna overweeg ik wel of ik tegen die tijd 30-40 euro over heb voor de multiplayer functies...
Vroeg of laat wordt dat DRM toch wel gecrackt. En als je de game download kun je alleen maar single player spelen.
Maar in het filmpje wordt gezegd dat hier de grootste map de kleinste is van simicty 4?
Dat vind ik toch wat te klein... Ik pakte altijd de grootste map om mijn afval en industrie te dumpen...
In SC4 ging ik ook net zo lang regio's maken tot ik een minstens een stuk of 5 van die hele grote steden had.
Die kleine waren leuk voor de suburbs en wat farming communities, maar als ik een metropool wil bouwen, dan moet ik de ruimte hebben, al is het maar omdat ik in het centrum een mooi park wil bouwen met daarom heen de steden.
Mocht je simcity 4 nog eens willen spelen; je kunt zelf bepalen hoe groot de vakken in je regio zijn. Dit doe je door een soort heightmap te maken.

Als je config.bmp (Simcity\Regions\naam) even aanpast (met paint) en volledig blauw maakt dan krijg je alleen maar de grootste steden. Maak je hem groen dan krijg je medium steden.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 25 januari 2013 20:36]

2x2km is de grootste map. Daar gaat nog wat vanaf voor effectief gebruik, maar dat is het ja.

Zie het als SimPostcode.

Dat DRM verhaal, nee er zal geen crack zijn. Het gros van de functionaliteit zit aan de server kant. De client ontbreekt het gewoon aan heel veel basis functionaliteit. Savegames bijvoorbeeld, maar ook het agent systeem en de market functionaliteit e.d.

Thema's zouden er komen ja, middels DLC. Er was wat discussie om de gebruiker zelf via modding dat te doen, daar stapte men toch vrij snel weer vanaf.
Lijkt me echt een erg vette nieuwe SimCity in de serie, maar ik weet niet of ik er mee ga kunnen leven dat ik ook voor single player altijd online moet zijn. Het argument want de meneer van Maxis/EA noemt vwb processing van de regio's op hun servers gaat daar ook niet op lijkt me...

Net als de reviewer zegt, ik wil ook onderweg in de trein, op vakantie evt, in het vliegtuig - waar dan ook waar ik geen internet heb - kunnen spelen! Buiten het feit dat ik ook principieel tegen zo'n systeem ben :(
In mijn vakantiehuisje heb ik ook geen internet (er is geen kabelaansluiting of telefoonaansluiting en ik ga geen mobiel of draadloos nemen voor hooguit een paar weken per jaar) dus spelen vanaf mijn game pc of laptop is dan ook niet mogelijk.
Bovendien zou ik zowiezo nooit een spel kopen waarbij ik verplicht word door de uitgever om volledig van hun afhankelijk te zijn.
Je koopt een spel om altijd en overal te kunnen spelen, niet om alleen te kunnen spelen wanneer EA daar toestemming voor geeft, want daar komt het wel op neer.
Tenslotte, als de server plat gaat omdat EA besluit dat het niet meer rendabel is (voor hun) dan is je spel nutteloos geworden.

Buiten dat ben ik een modder en ik wil gewoon de mogelijkheid om mijn spellen aan te passen aan mijn wensen.
Ik betaal er voor dus mag ik er mee doen wat ik wil.
Maak dan 2 versies: 1 voor online en 1 voor offline, of 1 versie die de 2 spelmodi gescheiden houd zoals bij vele andere spellen het geval is.
Maar dat is gewoon niet interessant voor EA. Door de gebruiker te binden aan hun platform en het gedrag van de gebruiker bij te houden heeft men een enorm potentieel aan gegevens wat van commerciŽle interesse zijn. Zowel voor eigen analyse en ontwikkeling, als voor verkoop en verdere studie door bijvoorbeeld de research afdeling van GDMag.

Valve heeft bijvoorbeeld de hardware inventory tracking, iets wat zeer van nut is voor game developers en publishers omdat het inzage geeft in de evolutie van hardware platformen maar ook inzage geeft in de correlaties tussen releases en aanpassingen door gebruikers in hun hardware / componenten.

EA gaat er een andere kant mee op, misschien wel toch wat te ver, en dat is de kant van profiling. Dat word al gedaan, of het nu door zoekmachines is of adverteerders. Maar om nu echt als streven te hebben om de psychology van individueel gedrag van de individuele gebruiker in kaart te brengen? Tja. Zakelijke interesse kan ik zeker zien, maar dit is weer een van dit dingen waar we ons toch misschien moeten afvragen of we dat wel echt moeten doen.
Dit is eerder SimTown dan SimCity met zo'n kleine map, minder mogelijkheden, inderdaad de 'cartoony' look (en dan niet goed uitgewerkt zoals in TF2, maar gewoon met slechte textures) en vrijwel geen mod-mogelijkheden. En over een paar maanden zal je al een sloot DLC kunnen kopen voor wat miezerige gebouwtjes (zie bijvoorbeeld de 'Digital Deluxe Edition' van §20 extra, die echt niets toevoegt ten opzichte van de pre-order versie).

En toch ga ik 'm kopen :(
Ik vind het opmerkelijk dat hij stelt dat een offline-model niet kan omdat het "too much processing for an individual machine" is. Maar per gebruiker staat er echt geen serverpark. Als je bijvoorbeeld gemiddeld 50 spelers per server kunt bedienen (bijvoorbeeld als je 10 servers neerzet die samen 500 spelers aankunnen), dan kan je ook best lokaal 1 server voor 1 speler draaien...

[Reactie gewijzigd door Trolando op 25 januari 2013 14:26]

Ik vind het opmerkelijk dat hij stelt dat een offline-model niet kan omdat het "too much processing for an individual machine" is. Maar per gebruiker staat er echt geen serverpark. Als je bijvoorbeeld gemiddeld 50 spelers per server kunt bedienen (bijvoorbeeld als je 10 servers neerzet die samen 500 spelers aankunnen), dan kan je ook best lokaal 1 server voor 1 speler draaien...
Precies, imho is dat ook gewoon een smoesje. Vrijwel iedere gebruiker heeft ten minste 2 cores tot z'n beschikking, fanatieke gamers vaak al 4. Je gaat me niet vertellen dat je die hoeveelheden processing power nodig hebt om de steden bij te kunnen houden.

50 spelers per server is heel erg weinig, ik verwacht eigenlijk dat er gewoon honderden, zo niet duizenden per server lopen (hangt natuurlijk ook van de specs van de server af, maar ik denkb niet dat EA hier echt een gigantische hoeveelheid servers voor gaat neerhangen, dat kost veel teveel geld. ).
Het is marketing. Flauwekul eigenlijk, om heel eerlijk te zijn.

Het stukje van de noodzakelijkheid van de server component voor de simulatie is een leuk verhaal maar de realiteit is anders.

Vorig jaar op GDC werd daar ingegaan door Kip en een andere medewerker van EA. De server component is primair onderdeel van een voortdurende strategie voor inzicht in en verzameling van user data, alsmede onderdeel van strategie ter bescherming tegen piracy.

Het verhaal was dat waar traditionele vormen van DRM op veel weerstand stuitten, varianten waar de controle en beperkingen zijn geÔntegreerd in de gameplay zelf makkelijker geaccepteerd worden.

Er is inderdaad een server component voor SimCity 2013, maar die is bewust ontworpen om de gebruiker online en multiplayer te maken en te houden. Het gros van basisfunctionaliteit wat normaal in een spel zit is bewust aan de server kant gehouden. Derhalve dat er ook geen crack e.d. zal komen, de client bevat gewoon vrij weining buiten de sim renderer van de GlassBox Engine. Agent system, transaction model, market model, en zo voorts, bewust server side. De rest is een ander verhaal.
De renderer van de GlassBox engine? Je bent een beetje de klepels kwijt tussen de klokken, niet?

De GlassBox heeft niks met de visuele representatie van SimCity te maken. GlassBox is de backend van de simulatie, die de vele scripts in de simulatie runt. De grafische frontend zet vervolgens de output van de GlassBox engine om in een grafisch plaatje.

GlassBox wijkt af van eerdere versies van SimCity in dat vrijwel alle elementen van de game op process niveau worden gesimuleerd. In SC4, was een ziekenhuis niks meer dan een gebouw dat de health rating van alle sims in zijn radius met een bepaalde waarde verhoogde. Dat was tamenlijk simplistisch. (Het was bijvoorbeeld niet noodzakelijk dat het ziekenhuis goed bereikbaar was)

In de nieuwe sim city, wordt de effectiviteit van een ziekenhuis bepaalt door hoe effectief die diverse Glassbox agenten van dat ziekenhuis (ambulances die patienten ophalen bijvoorbeeld). hun werk kunnen doen. De effectiviteit van je ziekenhuis hangt dus bijvoorbeeld ook af van de kwaliteit van infrastructuur. In dit opzicht is deze iteratie veel complexer dan zijn voorgangers. In mijn ogen zou dit meer dan kunnen compenseren (wel zullen afmoeten wachten) voor de afwezigheid van fluff, zoals het handmatig aanleggen van waterleidingen)
Dat is inderdaad flauwe kul wat EA aan geeft.
Mijn PC heeft exact zoveel processing power als de server waar TW7 nu op draait (vrijwel identiek, het enige verschil is de hoeveelheid ram).
EA kan mij niet wijs maken dat mijn game pc's (ik heb er 3) geen berekeningen kunnen maken die hun servers die toch echt meer dan 1 gebruiker per server hebben niet aan zouden kunnen.

De enige reden waarom ze dit doen is omdat ze zo denken illegale kopieen tegen te gaan.
Zodra je het spel start verifieerd de server of je spel "echt" is of een kopie.
Is het een illegale versie kan je dus niet spelen.
Cool hoor, maar vond de redenering voor altijd online wel erg tekort schieten.
Leuk videoreport, zijn zowieso trouwens altijd leuk (ook degene over mede tweakers en hun verzamelingen) ga vooral zo door :)
Voor de mensen die het spel zelf nog niet gezien hebben en al helemaal enthousiast worden van de plaatjes bij dit artikel: helaas zijn dat op 2 afbeeldingen na concept-arts, en hoewel dat het spel er zelf erg goed uitziet, is het nou ook weer niet *zo* gelikt.

T.net: Misschien een idee om bij de afbeeldingen te zetten dat ze niet in-game zijn, en/of vervangen door ingame plaatjes?
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBDesktops

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013