Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 158 reacties, 126.790 views •

Tot slot

Het zal lastig worden voor BlackBerry om Nederlanders te overtuigen. Zonder veel lokale apps die Nederlanders vaak gebruiken op smartphones heeft het platform een forse achterstand op concurrenten als iOS, Android en Windows Phone. Veel mensen die een smartphone zien als een kastje met interessante apps, zullen de Z10 in zijn huidige vorm misschien niet eens een smartphone noemen en met alleen pingen verkoopt BlackBerry geen telefoons; het is tenslotte geen 2009 meer.

Het is goed te zien dat diverse fabrikanten het de facto-duopolie van iOS en Android aanvallen met verfrissende ideeën over hoe smartphones moeten werken; concurrentie houdt iedereen scherp. De dominante rol die apps in de afgelopen jaren hebben ingenomen, maakt echter dat de drempel voor een succesvol systeem hoog is. Veel apps zijn geen garantie, veel kwalitatief goede apps ook niet. De meeste mensen hebben de juiste apps nodig. En dat is waar BlackBerry 10 de overredingskracht mist. Zonder verkochte telefoons geen reden voor ontwikkelaars om te gaan porten en zonder de belangrijke apps hebben consumenten minder reden om de telefoons aan te schaffen. Deze patstelling is voorlopig niet te doorbreken.

Voor de Canadese fabrikant zelf moeten we vrezen; er zullen maar weinig mensen overstappen van een iPhone, Android-toestel of Windows Phone naar BlackBerry 10. Dat Microsoft na meer dan twee jaar Windows Phone nog altijd geen groter marktaandeel dan 5 procent heeft gehaald, geeft te denken. Als BlackBerry de komende jaren overleeft, dan is het hoogstwaarschijnlijk in een eigen, uitermate klein hoekje van de telefoonmarkt.

Apps daargelaten heeft BlackBerry ook wat andere steekjes laten vallen. De interface kan soepel lopen, maar in de korte tijd van onze hands-on kregen we het systeem al aan het haperen. De bediening van de interface is moderner dan die van veel andere besturingssystemen, maar sommige elementen zien er nog altijd ouderwets uit. Vergis je niet: het is wel tien stappen vooruit ten opzichte van BlackBerry 7.

De Z10 is prima ontworpen en voorzien van capabele hardware en een mooi scherm. De telefoon is prima voor BlackBerry-fans die niet naar een ander platform of andere fabrikant willen overstappen. Voor de rest van de mensen is er weinig veranderd. BlackBerry was geen goede optie in de telecomwinkels tussen iPhones, Androids en Windows Phones, en zal dat waarschijnlijk bij de release in Nederland, ergens dit jaar, nog steeds niet zijn.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

BlackBerry Z10
BlackBerry Q10


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (158)

Reactiefilter:-11580148+198+28+31
Moderatie-faq Wijzig weergave
Dat Microsoft na meer dan twee jaar Windows Phone nog altijd geen groter marktaandeel dan 5 procent heeft gehaald, geeft te denken. Als BlackBerry de komende jaren overleeft, dan is het hoogstwaarschijnlijk in een eigen, uitermate klein hoekje van de telefoonmarkt.
Dit vind ik wel erg negatief. Niemand weet hoe de smartphonemarkt er over een aantal jaar uitziet: wie had een paar jaar geleden gedacht dat Apple marktaandeel kwijt zou raken en Samsung de grootste zou worden en HTC een rol in de marge zou spelen? Om maar te zwijgen over een grote speler als Nokia, kortom er valt niets van te zeggen. Maar om een nieuw OS nu gelijk af te schieten omdat er (nog) niet genoeg apps voor beschikbaar zijn vind ik te ver gaan. Het is ook een kwestie van vraag en aanbod: hoe meer toestellen er verkocht worden, hoe meer apps er ontwikkeld worden enz. Ik vind dat BlackBerry op de goede weg terug is met dit toestel en dit nieuwe OS.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 1 februari 2013 09:06]

Ik vind de Z10 al 'n tijdje interessant [BlackBerry Z10] Evaringen & Discussie en is eventueel zelfs 'n kanshebber om m'n HTC One X+ op te volgen: CLBlogs: Welke high-end smartphone in 2013?

Heb al een hele tijd een BlackBerry PlayBook en ja dat is een vrij aparte device, maar het feit dat ik nog steeds geen andere tablet heb, laat wel zien dat het een goed apparaat is, wat voor mij voldoet. Met de (swipe)gestures goed te besturen, vind het er mooi en stylish uitzien en misschien vind ik hetzelfde wel in 'n telefoon, namelijk de Z10!?

Ben eigenlijk wel toe aan wat vernieuwing en dat hoeft niet perse van hetzelfde niveau te zijn als van Android en iOS (WP heb ik geen ervaring mee dus laat ik er buiten) Toen ik de iPhone 2G kocht (jaja CLB heeft 'n iPhone gehad) was de Market nog lang niet zo veel als nu en waren applicaties nog lang niet zo flashy en goed uitgewerkt als nu. Het fijne daarvan was, dat er elke dag wat nieuwe applicaties te downloaden waren en men nog wist waar je over praatte. Als je nu een applicatie voor het weer nodig hebt kijk je in Google Play / AppStore en je vind gelijk 200 alternatieven, de ene nog gelikter dan de ander en de ene met nog meer opties dan de ander... Dat heeft z'n charme, is handig, alles is gelikt en vloeiend... Aan de andere kant hoef ik toch niet altijd het beste van het beste... En je kan natuurlijk ook niet hopen dat een OS wat net op de markt is, even goed en flashy in elkaar steekt als bijvoorbeeld Android of iOS die er al jaren zijn...

Ik was 'bang' dat de 'Hub' of 'Peek' alleen zou werken met BlackBerry apps, maar gelukkig is dat niet zo: "Ontwikkelaars als WhatsApp kunnen via een api items aan die lijst toevoegen." Dus daar is ook goed over nagedacht en geeft de consument wat meer mogelijkheden en opties...

Dus software-matig zit alles wel goed en verwacht ik wel updates om alles nog vloeiender te maken. Ik mag hopen dat de stottering die Tweakers heeft gezien lag aan het toestel of toch nog pre-software, maar met de hardware moet het wel goed zitten met 'n Dualcore-CPU en 2GB RAM.
M'n PlayBook heeft er ook niet altijd zin in waardoor ik soms moet wachten, maarja de hardware.

Zal net wel 'n raar model geweest zijn, AllAboutPhones schrijft namelijk:
"We hebben nu bijna een volle dag met de BlackBerry Z10 kunnen spelen en hebben een aardige indruk gekregen van het nieuwe OS. In de regel bevalt BlackBerry OS 10, en daarmee de Z10, ons erg goed. Het toestel werkt erg soepeltjes. Menu's worden snel geladen, websites worden snel te voorschijn getoverd en eigenlijk is er bijna nergens in het menu sprake van lag of een haperende telefoon. Wel is het zo dat BlackBerry 10 nog over rare bugs beschikt. Zo wilden het OS eerst geen mailadres toevoegen en pas na de batterij eruit gehaald te hebben ging dit wel. Ook het oproepen van het instellingenmenu deed soms raar, maar dat is nu ook bijna niet meer het geval. De kans is groot dat BlackBerry binnenkort een draadloze update zal vrijgegeven om deze laatste bugs nog te verhelpen."

Whatabout applicaties, ja dat is natuurlijk toch ook wel enigzins essentieel alhoewel ook veel via het web te regelen is. Het weer is te zien via internet, bankieren is te doen via internet, maar okee, okee liever een applicatie zoals nu op Android en iOS, dat spreekt voor zich. Wel wordt er gepretendeerd dat dit de grootste Market is bij de introductie van 'n nieuw OS. Helemaal geweldig, natuurlijk, maar gelijkertijd lees ik ook dat er slechts 1.000 native OS10 apps zijn en de andere 69.000 zijn ports (van Android applicaties) of apps die naar 'n webpagina linken, een 'web-app'

Voor de rest ben ik benieuwd naar OS10, het ziet er allemaal goed uit qua interface en hoe het bedacht is en als het hetzelfde gevoel geeft als m'n (huidige software op m'n) PlayBook is het misschien wel wat voor mij. Toch hoop ik dat de hardware ons niet in de steek gaat laten, want ook van de batterij lees ik nu al redelijk negatieve verhalen in verschillende hands-ons en reviews:
AllThingsD
BGR
Cio.com
CNet
CNN-money
CrackBerry
Engadget Z10
Engadget OS10
New York Times
Pocket-Lint
SlashGear
TechRadar
The Globe and Mail
The Verge

Natuurlijk gaat ook de prijs meespelen en alhoewel die nog niet bekend is, zijn de geruchten niet mis. In Engeland 480 pond, omgerekend zo'n ¤600,00 en dat is toch wel erg pittig en zit aan de top van het segment met de HTC One X+, Samsung Galaxy SIII en iPhone 5, terwijl de nieuwe flagships, de HTC M7 en de Samsung Galaxy SIV ook wel zoiets zullen gaan kosten... Waarom zo hoog inzetten BlackBerry, met 'n prijs van ¤399,00 maak je toch nog steeds veel winst of hebben de research en ontwikkeling afgelopen jaren zoveel gekost? Zelf hoop ik vandeweek met de Z10 te kunnen spelen om is te bekijken hoe het me bevalt, maar de veilige keuze voor mij zal toch vallen op de (import van een) Sony Xperia ZL.

[Reactie gewijzigd door CLB op 31 januari 2013 17:01]

...maar de veilige keuze voor mij zal toch vallen op de (import van een) Sony Xperia ZL.
Die staat toch ook op zo'n ¤ 600,- ? Niet echt veilig te noemen, Sony heeft zich ook nog niet echt bewezen.
Ik betaal liever ¤600,00 voor een Full HD apparaat met 'n Qualcomm quadcore :)
en een besturingssysteem wat zich al heeft bewezen en waar ik veel ervaring mee heb.
in 2 maanden staat ie onder de 550 euro hij is nu alleen duur omdat hij nog niet echt te krijgen is en die ratten maken daar misbruik van.

de s3 begon ook op bijna 675 euro en zakte in notime naar 495 euro.
zo gaat dat met alle telefoons die net of net niet uit zijn daar word even flink misbruik van gemaakt door winkel om ff lekker de domme lui uit te buiten die altijd haantje devoorste moeten zijn met telefoons.
maar gelijkertijd lees ik ook dat er slechts 1.000 native OS10 apps zijn en de andere 69.000 zijn ports (van Android applicaties) of apps die naar 'n webpagina linken, een 'web-app'
Daarbij komt ook nog eens dat het maar de vraag is of ontwikkelaars überhaupt BB10 als OS serieus gaan nemen.
Natuurlijk zullen er apps voor ontwikkeld (dan wel geport worden), een app als Rdio of Spotify wil op zoveel mogelijk platforms beschikbaar zijn, waar daar verdienen ze geld aan.

Maar de vraag is of er ook echt killer apps gaan komen die gebruikers over de streep trekt om een BB te kopen. iOS staat er om bekend dat nieuwe originele apps eerst op dat platform verschijnen (Instagram, Vine, Angry Birds, ik kan uren doorgaan). Deze apps verschijnen uiteindelijk ook op Android (steeds sneller overigens) en misschien ook wel op BB maar wel altijd achteraf.

Als je je vrienden met een iPhone/Android-toestel bv. een vette game ziet spelen (Of het nu Wordfeud, Rumble, Dead Space of iets dergelijks is) dan wil jij dat ook en dan weet je gewoon dat je met BB achter de feiten aanloopt.

En laten we er in het beste geval even van uitgaan dat BB dit jaar 25 miljoen toestellen weet te verkopen (een getal wat erg optimistisch is als je ziet dat Nokia dit niet eens haalt met WP) dan houdt dat dus in dat een ontwikkelaar moet kiezen tussen iOS met +200 miljoen en Android met +500 miljoen (en dat is beide nog aan de lage kant denk ik) en BB met 25 miljoen.
Reken er maar op dat BB10 onderaan het lijstje staat om te ontwikkelen. En deze berekening is dan dus eind 2013.

Het is gewoon erg moeilijk om de huidige smartphone markt te betreden met een nieuw OS, puur omdat het ecosysteem (en dat zijn niet alleen apps!!) zo'n grote rol speelt. Dat heeft het (2 jaar oude) WindowsPhone wel aangetoond.
Angry Birds Starwars is te downloaden voor de BB10 :)
Daarnaast ook gratis spellen die er echt goed uit zien!

Verder mis ik ook informatie:
  • Het scheiden van werk en prive, welke ook voor niet BB apparaten wordt aangeboden
  • De browser die compleet in HTML is geschreven en een hele hoge score heeft op HTML5 support
Merkwaardig dat de review van Arnoud zo negatief wordt beoordeeld door vele tweakers want als je de review leest van BGR dan is die van Arnoud nog heilig....

[Reactie gewijzigd door sun0000 op 2 februari 2013 10:40]

Het is toch wel humor om de Blackberry HUB alleen te vergelijken met de notificatiebalk van Android of IOS en vervolgens er alleen nog over te zeggen dat het toch wel een complex iets is.

Waar andere websites de HUB zien als een belangrijk onderscheidend element binnen Blackberry 10, wordt er in deze hands-on 0,0 positiefs over opgemerkt, want nee, het ziet er overigens ouderwets uit (waarom zo'n opmerking opnemen in een hands-on?!).
De volledige integratie van email, sms, kalender, BBM, Whatsapp, social media, rss, etc. in 1 groot te configureren overzicht (dus bijvoorbeeld niet alle twitterberichten, alleen de DMS's en de mentions) en de mogelijkheid om vanuit de HUB rechtstreeks te reageren, of door te klikken naar de bijbehorende contactpersoon, etc. lijkt mij toch de moeite van het vermelden waard. Zeker omdat iets dergelijks er niet is binnen IOS of Android en voorkomt dat je op 10 plekken naar verschillende plekken in verschillende applicaties moet klikken om het allemaal langs te lopen.

o.a. Crackberry besteedt uitgebreide aandacht aan de positieve punten van HUB en aan de verdere verbeteringen die er nog aan zitten te komen:
http://crackberry.com/blackberry-z10-review
Ik vind het toch wel erg vreemd van de "lag" in de interface, hadden andere toestellen hetzelfde probleem daar of was het alleen te merken bij degene die Tweakers kreeg?

En de audio loopt op het midden opeens niet meer synchroon met de video?
Wellicht dat het met een firmware update te fixen is.

Ik moet toegeven, de z10 ziet er heel goed uit. En de GUI is eindelijk eens van hedendaagse standaarden. Het lijkt me interessant om eens benchmark resultaten te zien, met name browsing en batterijduur. Dat swipen over t scherm moet ik maar eens gaan testen, mocht dat bevallen dan zal ik wellicht overwegen om een toestel aan te schaffen.
Ik vind het een erg mooi toestel maar ga wachten op de Q10 fysieke knopjes zijn toch veel productiever.

Het swypen werkt in de praktijk prima, hoewel Arnoud in de hands-on kritiek heeft op het aantal "lagen" in (bijvoorbeeld) de BlacBerry HUB, blijkt uit de diverse demo's dat je heel snel kunt swypen en dat dit dus niet zozeer een probleem is.
De kritiek van Arnoud op de icoontjes (de zouden er "ouderwets" uit zien) vind ik onterecht Arnoud vindt het ouderwets maar je zou het ook kunnen typeren als zijnde Retro, ik vindt het er in iedergeval mooi en bijtijds uitzien.

Wat ik erg jammer vindt is dat Arnoud toch weer in hands-on blackberry doodschrijft en dat is niet gebaseerd op feiten maar op basis van speculaties en misschien wel zijn eigen mening:
BlackBerry was geen goede optie in de telecomwinkels tussen iPhones, Androids en Windows Phones, en zal dat waarschijnlijk bij de release in Nederland, ergens dit jaar, nog steeds niet zijn
Waarom is dat Arnoud? Omdat je de icoontjes er ouderwets uit vindt zien? Of omdat je buienradar nog niet in App World hebt kunnen vinden?

Met BB10 zet BlackBerry een nieuw innovatief OS neer, dat draait op moderne zeer potente hardware. Dat de software laggy is, is debiel maar dat is te fixen. De Playbook heeft hier immers ook geen last van.

Er zijn bij aanvang 70.000 apps te vinden zijn, whatsapp is onderweg, hetzelfde geldt voor Skype, de meeste internationaal populaire apps zijn er (facebook dropbox WordPress etc) en RIM doet er alles aan om dit aantal snel te laten groeien en laten we eerlijk zijn: tot nu toe gaat dat aardig goed.

Naar mijn mening dus veelal onterechte, onobjectieve kritiek.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 31 januari 2013 22:02]

Het swypen werkt inde praktijk prima, hoewel Arnoud in de hands-on kritiek heeft op het aantal "lagen" in (bijvoorbeeld) de BlacBerry HUB, blijkt uit de diverse demo's dat je heel snel kunt swypen en dat dit dus niet zozeer een probleem is.
Je kunt niet besturen door te vegen in Hub; je klikt op een item of een knop. Vegen werkt wel om de Hub naar de achtergrond te duwen, maar hij heeft een 'save state'; als je dus in een detail zit (zeg: de lijst met mensen die bij een meeting aanwezig zijn) en je krijgt een e-mail, dan kun je die e-mail niet zien voor je twee of drie keer op de Back-knop drukt.
De kritiek van Arnoud op de icoontjes (de zouden er "ouderwets" uit zien) vind ik onterecht Arnoud vindt het ouderwets maar je zou het ook kunnen typeren als zijnde Retro, ik vindt het er in iedergeval mooi en bijtijds uitzien.
Daarover verschillen we dan van mening. Maar ik zie mobiele besturingssystemen en velerlei skins en de besturing is heel modern, maar het lettertype, de opbouw van items in lijsten en knoppen vind ik eruitzien als een telefoon van enkele jaren geleden.
Wat ik erg jammer vindt is dat dedat Arnoud toch weer in hands-on blackberry doodschrijft en dat is niet gebaseerd op feiten maar op basis van speculaties en misschien wel zijn eigen mening:
Doodschrijft? Daarmee doe je me echt teveel eer. Tweakers heeft vooral internationaal veel te weinig invloed om daarvan te kunnen spreken. Je kunt prima stellen dat de eindconclusie een negatieve lading heeft, maar 'doodschrijven' is een term die hier niet klopt en bovendien een rare lading heeft voor mij.

On topic: dat gebruikers smartphones willen vanwege apps, is common knowledge. Dat ze ontbreken, kon ik zien in App World. Ik heb ook begrepen dat een app van Nu.nl ' in elk geval niet klaarligt en ik weet niet of er plannen zijn'. Ter info: op elk platform tot nu toe behoorde Nu.nl tot de eerste apps.
Waarom is dat Arnoud? Omdat je de icoontjes er ouderwets uit vindt zien? Of omdat je buienradar nog niet in App World hebt kunnen vinden?
Omdat de apps er niet zijn die mensen willen. Dat betekent dus: voor info over treinen, flitsers, files, het weer en meer zijn mensen afhankelijk van de browser - die geen notificaties bieden.

Mochten er nieuwe apps uitkomen die mensen willen installeren - een spelletje als Wordfeud of Draw Something - dan kun je er vergif op innemen dat hij niet als eerste op BB10 verschijnt; dan zou hij namelijk nooit populair kunnen worden. Mensen willen de apps die ze bij andere mensen zien, en dus heb je een iPhone of Android-toestel nodig. Daarom is er nu een duopolie en daarom komt Windows Phone er ook slecht tussen.
Met BB10 zet BlackBerry een nieuw innovatief OS neer, dat draait op moderne zeer potente hardware. Dat de software laggy is, is debiel maar dat is te fixen. De Playbook heeft hier immers ook geen last van.
Klopt, normaal hecht ik daar bij een presentatie ook weinig waarde aan. Maar dit toestel is vanaf vandaag te koop: het is dus een toestel dat mensen op deze manier gaan kopen. Zoals je zegt: dat is raar.
Er zijn bij aanvang 70.000 apps te vinden zijn, whatsapp is onderweg, hetzelfde geldt voor Skype, de meeste internationaal populaire apps zijn er (facebook dropbox WordPress etc) en RIM doet er alles aan om dit aantal snel te laten groeien en laten we eerlijk zijn: tot nu toe gaat dat aardig goed.
I beg to disagree: Facebook en Twitter zijn native apps, maar die zijn niet gemaakt door Facebook en Twitter, maar door RIM BlackBerry zelf. Zelfde geldt voor Dropbox (waarvan de integratie goed gedaan is trouwens). BlackBerry heeft alles in feite zelf gedaan, ik zie geen native apps van externe diensten die door de bedrijven zelf zijn gemaakt.

Dat lijkt niet zo erg, maar in de toekomst is dat lastig. Wat nu als Facebook gaat aanbieden dat je onderling gratis kan bellen? Dan werkt dat niet op je BlackBerry. Natuurlijk heb je dat ook in BBM, maar dat hebben maar weinig mensen. Dan moet je wachten totdat BB dat inbouwt - if ever.
Naar mijn mening dus veelal onterechte, onobjectieve kritiek.
Onobjectieve kritiek is het zeker, en onterecht is mening. Kritiek is per definitie onobjectief en het is onmogelijk om volstrekt objectief te zijn. Bovendien verwachten mensen een mening: ik ga verdikkeme een dag naar Londen voor dat ding en een objectieve omschrijving van specs en features is dan nogal droog.

Dit is uiteraard niet het finale oordeel: de komende tijd gaan we BB10 en de Z10 uitgebreid testen - en ik ben niet te bang om mijn mening bij te stellen als blijkt dat ik er naast zat. Maar dit was mijn eerste indruk en dit waren mijn eerste gedachten over het platform, het ecosysteem en het toestel.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 31 januari 2013 15:04]

Het enige punt wat je echt aandraagt is dat er een tekort aan apps is, en alhoewel dat zeker klopt zou ik zeggen dat hun op android gerichte strategie (makkelijk te porten apps) volgens mij redelijk succesvol kan zijn. Zeker beter dan die van microsoft en canonical... en even goed als die van mozilla als ik de vrijheid mag nemen om het met de andere opkomende OS'en te vergelijken. Maja, we zullen zien hoe het gaat, persoonlijk ben ik het eens met je opmerking over dat er niet echt geweldige nieuwe functionaliteiten inzitten die gebruikers kunnen aantrekken. (Iets wat ubuntu mobile (prachtige interface en top UI), microsoft (vernieuwend uiterlijk) en mozilla (modability en skins etc.) wel hebben).

Persoonlijk denk ik ook dat blackberry het niet gaat redden, maar ik zou super graag ongelijk krijgen, want iedere speler is waardevol. (En ik kan nog steeds wel huilen dat Palm het niet heeft gered terwijl ze een top OS hadden opgezet)
De QNX backend heeft enorme potentie en de implementatie van security _lijkt_ heel elegant te zijn.

Ik vraag mij af hoe zwaar de professionele gebruiker tilt aan een minder aantal apps. _Als_ de apps die er zijn - van externe partijen dan wel van Blackberry - van hoge kwaliteit zijn, gaan de zakelijke klanten wel mee. Sowieso moet Blackberry zich m.i. niet richten op trendgevoelige jeugd.

Spannende business, de telecom!
Je kunt niet besturen door te vegen in Hub; je klikt op een item of een knop. Vegen werkt wel om de Hub naar de achtergrond te duwen, maar hij heeft een 'save state'; als je dus in een detail zit (zeg: de lijst met mensen die bij een meeting aanwezig zijn) en je krijgt een e-mail, dan kun je die e-mail niet zien voor je twee of drie keer op de Back-knop drukt.
Daar heb je een punt: je kritiek was niet zo zeer gericht op het swypen in de Hub maar op de menu's, die zouden te ingewikkeld zijn. Hoewel ik mij afvraag of dit nou écht een criterium is dit werkt zowel bij menu's van IOS of Android niet anders.
Doodschrijft? Daarmee doe je me echt teveel eer. Tweakers heeft vooral internationaal veel te weinig invloed om daarvan te kunnen spreken. Je kunt prima stellen dat de eindconclusie een negatieve lading heeft, maar 'doodschrijven' is een term die hier niet klopt en bovendien een rare lading heeft voor mij.
Met de term "doodschrijven" doel ik niet op de internationale invloed, maar op de nationale invloed, alsook op de inhoud en de conclusie van het artikel. Tweakers.net is het grootste Nederlandse techblog en heeft als zodanig wel degelijk invloed zij het dat die -inderdaad- relatief beperkt is.
Met 'doodschrijven' doel ik op het feit dat er hier een énorm negatief artikel wordt geschreven, waarin jij voorspelt dat BlackBerry het echt niet gaat redden terwijil dat mijns inziens (en daar sta ik gezien de comments niet alleen in) niet terecht is, of in iedergeval niet lijdt tot een eerlijke beoordeling.
Omdat de apps er niet zijn die mensen willen. Dat betekent dus: voor info over treinen, flitsers, files, het weer en meer zijn mensen afhankelijk van de browser - die geen notificaties bieden.

Mochten er nieuwe apps uitkomen die mensen willen installeren - een spelletje als Wordfeud of Draw Something - dan kun je er vergif op innemen dat hij niet als eerste op BB10 verschijnt; dan zou hij namelijk nooit populair kunnen worden. Mensen willen de apps die ze bij andere mensen zien, en dus heb je een iPhone of Android-toestel nodig. Daarom is er nu een duopolie en daarom komt Windows Phone er ook slecht tussen.
Arnoud, de eerste Nederlandse treinenapp staat al in de store (spoorhulp NL), een Nederlandse weerapp (Weer en Zo) is al te vinden (inclusief buienradar overzichtskaart etc...). Daarbij komt nog eens dat de Engelse weerapps prima dienst kunnen doen in Nederland, je locatie kun je immers gewoon instellen......
Er zijn twee applicatie's die je helpen flitsers te localiseren: Flitsinfo en Flitsmeister zijn zo in appworld te vinden.....
I beg to disagree: Facebook en Twitter zijn native apps, maar die zijn niet gemaakt door Facebook en Twitter, maar door RIM BlackBerry zelf. Zelfde geldt voor Dropbox (waarvan de integratie goed gedaan is trouwens). BlackBerry heeft alles in feite zelf gedaan, ik zie geen native apps van externe diensten die door de bedrijven zelf zijn gemaakt.

Dat lijkt niet zo erg, maar in de toekomst is dat lastig. Wat nu als Facebook gaat aanbieden dat je onderling gratis kan bellen? Dan werkt dat niet op je BlackBerry. Natuurlijk heb je dat ook in BBM, maar dat hebben maar weinig mensen. Dan moet je wachten totdat BB dat inbouwt - if ever.
Of ze nu door BlackBerry gebouwd zijn of door Facebook, Twitter óf Dropbox zelf, feit is dat ze er zijn.
Je argument voor wat betreft 'Facebook VOIP' snijdt ook geen hout; RIM heeft één enorm goede band met Facebook Zo is Facebook messenger voor BlackBerry geschreven door Facebook en niet door BlackBerry.
Wat ontwikkelwerk betreft, Blackberry begrijpt maar al tegoed dat haar doelgroep zich veel bezighoudt met communiceren; zij zou achterlijk zijn als zij niet zou updaten en de geschiedenis leert dat zij, d.m.m.v updates, nieuwe features intergreert in de door haar geschreven apps.
. Kritiek is per definitie onobjectief en het is onmogelijk om volstrekt objectief te zijn.
Kritiek is niet per defintie onobjectief: Wanneer het scherm een resolutie had gehad van 480x360 pixels en maar 139 pixels per inch had gehad, dan had jij op, dat feit, kritiek op kunnen geven, gebaseerd op feiten, volstrekt objectief vast te stellen feiten.
ik ga verdikkeme een dag naar Londen voor dat ding en een objectieve omschrijving van specs en features is dan nogal droog.
Prima, maar zet er dan bij dat het jouw opinie is bijvoorbeeld "de lijst met notificaties, die ik er overigens ook nogal ouderwets vindt uitzien", en eindig niet met zo'n baude stelling, gebaseerd op je eigen mening.

Overigens zijn de icoontjes waar je kritiek op hebt nou net dezelfde stijl die MS heeft geïntroduceerd in het 'ouderwetse' office 2013:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1342717267.jpeg

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 31 januari 2013 22:17]

Mijn mening: Volgens mij maak je niet goed onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.

Je koopt een smartphone vanwege de extra mogelijkheden boven het bellen. De nieuwe BB kan alleen maar tegenvallen tov iOS, Android en wellicht zelfs WP. Door te schrijven dat er al een 'treinenapp' is zet je potentiele kopers echt op het verkeerde been. Volwassenen willen bankzaken regelen, hun HBO abo rechtvaardigen, hun audio/video/etc apparatuur thuis besturen/gebruiken. Andere doelgroepen willen weer andere zaken terugzien. Het kan alleen maar uitlopen op een teleurstelling.

Als het nu nog iets nieuws te bieden had, of ergens echt in uitblinkt? Maar helaas...geen enkele review gezien waaruit dit blijkt. Het ziet er mooi uit, maar als dat je criterium is (en nee, daar is niets mis mee als je het betaald van je eigen geld!), kun je beter voor een iPhone gaan...die is iig nog relatief waardevast.

De review van Arnaud is realistisch, mensen die een BB kopen, moeten zich toch bewust zijn v alle te verwacten nadelen.

Enigzins off-topic: Ik vind het erg jammer voor QNX/open QNX, maar ik vrees dat het afgelopen is nu BB het in handen heeft gekregen.

[Reactie gewijzigd door LLuke op 2 februari 2013 11:45]

quote: Arnoud Wokke
Daarover verschillen we dan van mening. Maar ik zie mobiele besturingssystemen en velerlei skins en de besturing is heel modern, maar het lettertype, de opbouw van items in lijsten en knoppen vind ik eruitzien als een telefoon van enkele jaren geleden.
Sorry Arnoud, ik lees over het algemeen je reviews best graag, maar dit slaat als een tang op een varken. Waarom is dit bij BlackBerry "verouderd" terwijl iOS létterlijk al ruim 2 jaar nagenoeg stil staat? Daar gebeurt ook nog steeds veel in lijsten, is ook niets mis mee verder, want dat houdt het overzichtelijk. Zelfde geldt voor knoppen, tab bladen - zowel iOS als Android gebruiken beide nog, omdat in veel gevallen dat nog steeds natuurlijker werkt. Bedenk wel dat BlackBerry nog steeds vooral een zakelijke speler is (en volgens mij ook wil zijn). Dat is de markt waar ze hun voet weer tussen de deur willen krijgen.

Nee, als je dit soort opmerkingen wil maken wordt het ook tijd dat je iOS eens af gaat branden, want die warboel van honderden icoontjes kan echt niet meer..toch?

Blijkbaar dus wel, want er zijn genoeg mensen die dat prettig vinden - zie ook de spastische homescreens die men maakt op Android of kijk maar eens naar het gemiddelde bureaublad op de PC/Mac van Jan-met-de-korte-naam. Ikzelf vindt het weldegelijk verouderd en het is naast het slechte toetsenbord (of beter gezegd: het gebrek aan fatsoenlijke autocorrectie en de omwegen naar niet-letters) dan ook nog steeds een reden waardoor ik twijfel of ik de volgende keer weer voor een iPad ga. Mijn bureaublad staat ook geen enkel bestand of snelkoppeling op (zie het bureaublad toch nooit) en gebruik tegenwoordig uitsluitend spotlight en de zoek functie in het Windows 7 start menu om iets te openen. Voor veel mensen werkt dat echter niet zoals het voor mij werkt, puur omdat ze te gewend zijn aan de ouderwetse icoontjes.


Overigens valt me op dat jij niet de enige bent. Ik zie meer van dit soort opmerkingen en dan spijt het me heel erg, maar waarom branden diezelfde mensen iOS dan niet af?

[Reactie gewijzigd door Werelds op 1 februari 2013 10:58]

Wat ik een beetje mis in dit hele verhaal is de zakelijke markt. In 2010 waren iOS en Android voornamelijk consumenten telefoons, Blackberry was de "de-facto" bedrijfs standaard. Zelfs bij mijn werkgever, ondanks dat bijna de helft van de Andriod telefoons op een SOC van ons draaid. Vandaag is die plaats ( helaas ) bijna volledig ingenomen door de fruit leverancier uit Cupertino.
Ik denk dat beveiliging de belangrijkste kracht van de blackberry was. Echter image speelde ook een rol, de lederen houder, het zwart met chroom past bij een net pak. Dat kon je van veel andere smartphones niet zeggen. ( Mischien is dat de reden dat de huidige iphone 5 zwart is? )
Heeft Blackberry nog voldoende momentum over, om die markt weer op te pakken? Of is de iphone de nieuwe bedrijfs standaard?

[Reactie gewijzigd door elteck op 31 januari 2013 20:01]

Alleen kort over de Apps.
Dit was de internationale Launch. Dus geen Nederlandse launch.

Een aantal berichten hebben al in de media gestaan dat veel Nederlandse partijen bij de Nederlandse Launch zeker aanwezig zullen zijn op het platform.

Zo zul je geen van de er toe doende media/nieuws apps missen op BlackBerry 10 en zul je ook prima je bankzaken kunnen doen of je weg naar werk kunnen vinden.

Laten we na de Nederlandse Launch nog eens een mooie update doen.
Daar zul je je in ieder geval genoeg kaarten voor krijgen zodat bijna de hele Tweakers crew meekan.

Ik denk dat de meeste reviewers toch nog steeds de kern van BlackBerry missen. Het zijn vooral productiviteit verbeteraars en wat dat betreft geven ze dat in hun Global Launch ook al duidelijk aan ze mikken op dit moment vooral op de Hyper-connected users, die hun netwerken optimaal willen benutten.
Zeker de BlackBerry Q10, lijkt mij als zakelijk toestel een productiviteitsmonster, die geen gelijke heeft.

Ik ben uiteraard compleet bevooroordeeld als trouwe BlackBerry gebruiker en geheel geïndoctrineerd. Als kantekening wil ik daarbij wel plaatsen dat deze reply op een retina MacBook Pro is getyped waarmee in ook iOS en Android applicaties ontwikkelen en ik 3 iPhones (iPhone 1,iPhone 4 en iPhone 5), 2 iPads (iPad, iPad 3), 4 Androids (Nexus One, Galaxy Nexus, Galaxy Tab 7,7, Galaxy SIII) bezit en gebruik en van hou, maar als het aankomt op navigeren tussen browser, mail, twitter, facebook, linkedin, etc mijn BlackBerry 9900 het snelst afgaat.
@EYE_EYE,

Dit kan je toch niet met droge ogen schrijven.
Van Rubén89 weet je bijna zeker dat hij in dienst is van RIM (opdracht: pareer negatieve kritiek over BB10 in social media), maar als jij al die toestellen in huis hebt die je beschrijft maar als het er op aankomt toch de BB 9900 pakt dan kwalificeer ik dat als troll post.

Ik ben niet "getrouwd" met welk toestel OS o.i.d. en maak alleen zakelijk gebruik van mijn smartphone. Van alles geprobeerd en blijven "hangen" bij een iPhone (nu 4S). Mijn vriendin heeft via het bedrijf een bold 9900 waar ik regelmatig naar moet kijken omdat het ding weer eens is vastgelopen, niet meer spontaan wil laden of gewoon omdat ze het vreemd vond dat ze geen telefoontjes kreeg terwijl de hele voicemailbox vol stond. Even de accu loskoppelen en het werkt weer.

Afgezien daarvan is alles zo ongelooflijk onlogisch gegroepeerd dat als het gaat om jouw opmerking "productiviteitsmonster" het mijn wenkbrauwen doet fronsen.
Dan zeg je ook nog dat ze zich richten op de hyper connected users alsof je met een Android/ iOS/ WP niet een hyper connected user kan zijn.
Waar je met die telefoons in enkele taps dat doet wat nodig is ben je met een 9900 (als het ding het doet) veel langer bezig.

Nu is er ook nog één heel ander belangrijk ding en dat is het onderschatten dat een zakelijke gebruiker alleen zakelijk bezig wil zijn. Waarom denk je dat de iPhone zo populair is geworden onder zakelijke gebruikers? Heel slim dat je los van zakelijke apps je privé met je eigen creditcard van alles kan downloaden zodat je stiekem tijden boring meetings, telco's of webexen lekker een spelletje kan spelen o.i.d.

De echt meest belangrijke reden waarom BB10 naar mijn mening zal falen is dat bijna alle apps geport zijn van Android en dus niet native zijn. Hoe bewaakt BB de kwaliteit van die apps? Hoe zit het met bugfixing? Hoe lang duurt het als bijvoorbeeld het Financieel Dagblad zijn favoriete apps vermeld voor iOS/ Android/ WP voordat er een port komt op de BB10?

Wat we inmiddels wel weten namelijk is dat een smartphone net zo goed is als zijn eco-systeem. In het begin is het allemaal prachtig, "kijk eens hoe lekker al dat swipen gaat?" en is iedereen trots hoe mooi dat nieuwe speeltje werkt en wat je er allemaal mee kan aanpassen, maar "aan het eind van de dag" gaat het om hoe productief je er mee kan zijn en dat wordt in hoge mate bepaald door de aanwezigheid van kwaliteitsapps en de onderlinge integratie. Als dat niet van de grond komt dan ziet het er voor BB slecht uit.
Kortom: Arnoud heeft goed zijn best gedaan om nadelen te zoeken en die ook te benoemen. Het is een nieuw OS en natuurlijk werken bepaalde dingen nog niet helemaal optimaal en zijn er ook nationaal apps niet beschikbaar die voor Android, IOS en in mindere mate WP wel zijn.

De hands-on heeft een zeer negatieve invalshoek. Als het de presentatie was geweest van de nieuwe Iphone dan was het allemaal hosanna geweest en mag er ook een prijs worden gehanteerd van 680 euro voor een 16GB model. Nu hoort WP ook zogenaamd boven Blackberry. Mag ik dhr Wokke vragen wat WP heeft bereikt? Nokia heeft met dat OS een marktaandeel gehaald van 3,5 a 4%. Kortom: dat OS heeft helemaal niets gepresteerd.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 31 januari 2013 17:08]

In plaats van een duopolie, zou voor de besturingssystemenmarkt de benaming oligopolie beter op zijn plaats zijn.
Ik wil jouw reactie graag even versterken door te zeggen dat ik het hier volmondig mee eens ben. Ik vind het niet erg dat een reviewer een mening heeft (sterker nog, ik verwacht dat een reviewer een mening heeft), maar in dit artikel worden wel heel veel persoonlijke meningen en ongefundeerde verwachtingen als feiten neergezet. Bovendien krijg ik na het lezen van het hele stuk erg de indruk dat dit artikel met tegenzin en als "moetje" geschreven is. Dat kan beter en doet de objectiviteit van Tweakers geen goed.
Nahjah, ik kan nou niet zeggen dat ik de hardware modern / vooruitstrevend vind.
Gewoon weer een dualcore blockje met maar 16GB. 16GB hebben we al jaren, ik zit eigenlijk te wachten op 32-64GB voor de serieuzere grote applicaties, een ruime muziekverameling, SatNav kaarten, 8-12 mpix foto's van goede kwaliteit, fullHD video, etc etc.

Het scherm is verder prima, 10 punten voor deze Z10 op dat gebied.

Ze zouden met een geweldige accuduur ook goed kunnen scoren, daar heb ik helaas niets over gehoord.

Maar dan de interface. Die doet bij mij toch echt wat ouderwets aan. En dé functie die werkelijk nieuw is, die hub, is eigenlijk ook niet echt handig. Ik weet niet hoeveel mensen jij op Twitter volgt, maar bij mij zijn dat er honderen, vooral bedrijven voor updates, nieuws etc etc. 1000 berichten per dag is niet vreemd. Daar wil ik niet mijn mail tussen vandaan willen vissen.

Applicaties voor BB10 zullen nog wel een tijdje op zich laten wachten, maar wat dat aangaat, wat is er mis met de IOS, Android (met name 4.2) en W8 software?
Ik snap dat RIM voor de software alles op alles zet, het kan de toekomst voor hen maken of breken, maar ik vrees dat het echt een too-little-too-late verhaar word, net als met W8 overigens.

Lag bij low-end toestellen met Android is al niet eens meer acceptabel vinden de meeste gebruikers, bij IOS heb je daar ook niet snel last van W8 met de hardware eisen van het platform zal ook niet snel vertragen.
Ik denk dat weinig mensen dit gaan pikken als het toestel een paar honderd euro gaat kosten. En waarom zou je ook als consument...
Eén van de, naar mijn mening, meest vooruitstrevende features is dat het geheugen uitbreidbaar is met een geheugenkaart. Je kunt dus vrijwel onbeperkt data meenemen en gebruiken op je blackberry. Dat zie je de laatste jaren steeds minder bij high-end toestellen en is voor mij een dealmaker/breaker.
Samen met de verwisselbare accu, ook bijna niet meer te vinden bij de concurrentie, heeft deze smartphone daarmee absoluut unieke hardware verkooppunten.
Dat is niet vooruitstrevend. Dat is blijven bij de al lang bestaande standaarden. Als je het al een term moet geven, dan is ouderwets het beste op zijn plaats..

Overigens vind ik ouderwets in dit geval prima hoor, laat dat even duidelijk zijn.
De kritiek van Arnoud op de icoontjes (de zouden er "ouderwets" uit zien) vind ik onterecht Arnoud vindt het ouderwets maar je zou het ook kunnen typeren als zijnde Retro, ik vindt het er in iedergeval mooi en bijtijds uitzien.
Dat is ook een manier om gedateerdheid (is dat een woord) te verdedigen 8)7
Zoals ik het zie, is het gewoon weer standaard statische icoontjes gebaseerd op Android en iOS en dat is gewoon OUD. Punt. Kom op, anno 2013 kunnen statische icoontjes echt niet meer. Het is gewoon lelijk, ongebruiksvriendelijk en rommelig. Ook het lettertype van BB10 vind ik verdacht veel op Android lijken. Nee, het is gewoon niets bijzonders dat BB10. Ook dat swypen lijkt mij persoonlijk echt vreselijk in het dagelijks gebruik. Zeker met lag, zoals Arnoud ook al aangaf. En BlackBerry slaat hiermee wederom een flater net zoals ze deden met het introduceren van de Playbook zonder email client |:(
Er zijn bij aanvang 70.000 apps te vinden zijn, whatsapp is onderweg
WhatsApp onderweg? WhatsApp had toch geen directe interesse om voor BB10 te ontwikkelen? --> http://www.google.nl/sear...;q=whatsapp+blackberry+10

Wat daarmee het platform al meteen een kleine kans geeft om te slagen.
Naar mijn mening dus veelal onterechte, onobjectieve kritiek
Lag, gedateerde icoontjes, weinig apps, niets nieuws of innovatiefs... Vind ik allemaal legitieme kritiek hoor.
Whatsapp is er al, toen RIM hoorde dat ze dat niet wilden maken zijn ze er direct achteraan gegaan.

[Reactie gewijzigd door jessedez op 31 januari 2013 19:54]

"Er zijn bij de release 70.000 apps voor BlackBerry 10, waaronder WhatsApp. WhatsApp zei vorige maand nog geen plannen te hebben om een BB10-app te maken. "
nieuws: BlackBerry presenteert smartphones BlackBerry Z10 en Q10
Ik ben het helemaal met je eens Ruben. Het heeft me verbaasd hoe de schrijver van dit artikel Blackberry eigenlijk doodschrijft. Blackberry past zogenaamd niet tussen IOS, Android en WP. Wat heeft WP gepresteerd? Blackberry is een grote naam en heeft zeker bestaansrecht.
Blackberry is een grote naam, maar Microsoft/Windows is nog veel en veel groter.

Ieder OS is in het begin mager. Toen de eerste iPhone uitkwam was het een lachertje omdat het functionaliteit en apps miste die op Symbian en Windows Mobile doodnormaal waren. Toen Android uitkwam liet bijna iedereen het links liggen omdat die groep vaak toch liever voor Symbian/Windows Mobile ging ook door weer de grote hoeveelheid apps.
Die 2 OSen zijn doodgegaan omdat er niet voldoende vernieuwing was en op dat moment was er ook ruimte om te groeien, immers was dat de tijd dat mobiel internet groot werd, touch screens niet meer met een pennetje hoefde worden bestuurd, geheugen steeds groter werd en dat mensen massaal hun slide and clamshell phones inruilde voor een stuk grotere smartphone.

MS kwam ruim 2 jaar geleden met WP, ook hier weer de kritiek, het missen van apps, missen van functionaliteit die wij inmiddels als basis zien. Het duurde ruim een jaar voordat MS op het niveau zat dat ook de gemiddelde persoon WP een kans wilde geven. MS heeft niet die 5% te danken aan kwaliteit afleveren, natuurlijk speelt het een rol, maar het is vooral een kwestie geweest van veel geld er in pompen, lobbyen bij developers, Nokia overhalen om exclusief voor hun aan de slag te gaan enz. MS wilt niet de telefoonmarkt verliezen en zet dan ook alles op alles om het een succes te maken.

Even ongeacht wat je van BB of het nieuwe OS vind, zullen zij precies hetzelfde moeten doen als MS voor dat kleine beetje marktaandeel, het verschil is alleen dat BB bijna geen inkomsten heeft, waar MS wordt gevoed door talloze software, hardware, patenten, games enz, zijn de inkomsten van BB ronduit mager daarmee vergeleken.

Wat je mening over WP dan wel niet mag zijn staat los van het feit dat het OS goed in elkaar zit, het design wordt door vele aantrekkelijk gevonden, de metro skin is ook 1 van de populairste voor Android, het OS is snel, stabiel, heeft een app store die ruim 2x zoveel apps heeft als die van BB, met daarbij het grote verschil dat die allemaal apps van de afgelopen 2,5 jaar zijn en niet van de afgelopen 5+ jaar en dat zij ook het gross van de top apps op Android en iOS hebben.
WP7 en nu ook WP8 worden goed ontvangen, maar dat heeft MS en ook Nokia veel geld, energie en tijd gekost.

Dat is dan ook waarom mensen geen vertrouwen hebben in BB, niet omdat het OS slecht is, niet omdat de kwaliteiten er niet zijn, maar simpelweg omdat ze niet lang genoeg zullen kunnen overleven om zich te bewijzen.

Ik heb begrip dat je het liever anders hoor, ik heb het liever ook anders, competitie is en blijft goed, maar ik zie dit gewoon echt niet succesvol worden.


Verder nog over BB10 zelf, ik zie ongeacht hun marktaandeel enz, hier niet zoveel toekomst in, als ik het zo zie dan zie ik geen echt selling point, ik zie geen echt onderscheidende factoren, dit is niet te zeggen dat er geen mooie dingen in zijn gebouwd, maar daarvoor kopen mensen niet een telefoon, ik krijg hier meer het gevoel bij van een launcher voor Android, dan dat het echt een nieuw OS is. Buiten het feit dus van het missen van apps etc, heb ik ook zoiets van, waar zitten de punten dat mij als consument moet trekken?
Ik heb destijds voor WP gekozen omdat het hele metro mij enorm trok, dit trekt mij net zoveel als Android en dan is Android gewoon een veel logischere keuze.

Het is lullig want ze hebben duidelijk wel nagedacht over het OS, het zal alleen weinig mensen er door trekken en door het missen van al die apps enz, zal het gewoon geen succes worden.
Net als Andoid ook nooit groot is geworden door de kwaliteit. Android was simpelweg een goedkoop alternatief voor iOS. Pas sings 4.0 is het een beetje volwassen aan het worden.
Je vergeet een paar dingen. BB publiek is dergelijke dure telefoons niet gewend, BB publiek kiest voor een BB omdat ze goed willen typen en dat is niet mogelijk op een telefoon met enkel een scherm, BB Messanger is niet uniek meer iedereen gebruikt tegenwoordig WhatsApp, de software is laggy, er zijn weinig apps en heeft geen unieke features die nieuw publiek kan trekken. Het OS zelf vind ik ook weinig verrassend ze hebben gewoon heel goed gekeken wat er op de markt is en daar hebben ze zich bij aangesloten, weinig vernieuwds te ontdekken, en vervolgens is het design een directe kopie van een Chinese telefoon.
En daarom is een review/preview een mening, en geen feit. Sorry, ik kom zelf uit de telecom wereld (zakelijke kant) en als je daar nu nog aankomt met "Er komen nieuwe Blackberry toestellen" wordt je gewoon weg gelachen. Dat is het probleem wat RIM moet oplossen (of Blackberry, of hoe ze volgende week heten), en dit, zoals ik het zie, gaat het niet lukken.

Zakelijk vooral en ook prive wordt er steeds meer gekozen of voor Android of voor Windows (Iphone loopt al beetje terug, verkoopt nog goed, maar minder). Ik ben bang dat het gewoon veels te laat is.
Hedendaagse standaard? De gui ziet er uit als de standaard die Apple 4 jaar geleden heeft ingezet, bijna ouderwets te nomen.

De camera mogelijkheid om uit meerdere groepsfoto's mensen te selecteren en samen te voegen kent de Lumia 920 ook.

De melding dat de software nog niet af lijkt, doet niet veel goeds vermoeden.


RIM/Blackberry had moeten imponeren met de BB10, maar lijkt daar niet in te slagen.
Die lijkt veel op mijn Jiayu g3 qua uiterlijk
Hij heeft er wat weg van, maar zoals zo vaak zie je die gelijkenis enkel als je de andere er niet vlak naast plaatst. Heb mijn G3 even naast de fotos gehouden en dan zie je toch duidelijk de verschillen (en overeenkomsten).
idd, front en back camera, sim kaarten en micro sd op andere plek. etc etc
In 2011 zijn er al afbeeldingen gelekt van de 10 en het is algemeen bekend dat Blackberry al jaren bezig is met deze telefoon. Het lijkt me dus waarschijnlijker dat het design voor de G3 geïnspireerd is op het design van de 10 dan andersom?
Waarom zou een "namaak fabrikant" nou een toestel dat werkelijk helemaal geen naam heeft omdat het simpelweg nog niet uitgebracht is nou juist dát model namaken?

Ik denk niet dat hier sprake is van op elkaar gebaseerd design, maar dat RIM simpelweg een OEM design heeft gebruikt voor dit toestel, welke dus ook al aan een andere partij is gelicenseert. Geeft naar mijn idee maar weer aan hoe diep ze nu werkelijk in de put zitten.

Het maakt voor de eindgebruiker helemaal niet uit natuurlijk, de software is daar gewoon erg belangrijk voor, dat snapt RIM dan weer wel.
De 140 euro kostende G3 is sneller dan deze Blackberry die 400? gaat kosten. Belachelijk hoe die interface hapert en slecht reageert in het filmpje.
Die heb ik inderdaad ook en ik dacht hetzelfde :)
Lijkt er inderdaad wel heel erg veel op.
Ja, verrek! Heb het even toegevoegd :)
Opschieten dan maar Jiayu maakt het RIM wel makkelijk.
Nu is de nieuwe blackberry geen kloon met van de G3.
Jiayu stopt net met de productie van de G3.
2013-01-31 17:50:57 Click:91
G1, G3 stop manufacture and will not produce again. G2 512MB, G2 1GB and G2S all are excellent models. G2S is later on the market than G3, selling point is 1.2 GB CPU, OGS process screen, metal frame. New model G4 will be on the market in March.
http://shop.ejiayu.com/?product-250.html

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 31 januari 2013 15:01]

Tja, ik kende de Jiayu niet, maar inderdaad dat lijkt onwijs.

Persoonlijk toen ik em zag dacht ik meteen terug aan de HTC Hero kwa hoe het scherm erin ligt, maar dan met de omlijsting van de Iphone5.

Ik denk haast dat ze dezelfde productielijnen als Jaiyu gebruiken zo als het op lijkt.

Kwa performance is de HTC Hero toch het toestel waar het op lijkt, een nog net wat ongemakkelijke UI van een groen OS en de nodige lag bij het gebruik.

Ik heb geen idee hoe RIM zich hier nu mee wil gaan onderscheiden eigenlijk.
Het lijkt wel alsof ze Android, hun oude OS en IOS wilde mixen. Een soort alternatieve MIUI ofzo...

Swipes over het scherm vind ik eigenlijk maar niets, mits het eenduidig is wat de functie is of ze altijd op dezelfde plek plaats horen te vinden.
De afmetingen van de telefoon staan nog niet in de lijst, maar als iemand nieuwsgierig is. Het is een telefoon met de volgende gegevens:

Lengte: 135 mm
Breedte: 65 mm
Hoogte: 10,8 mm
Gewicht: 158 gram (relatief zwaarder dan de rest)
Diagonaal: 4.5"

De Jiayu is een erg mooi en degelijk toestel voor zijn prijs ($200,-), maar dan moet je hem wel even uit het buitenland halen.

Over de blackberry ben ik erg te spreken, maar ik ben bang dat ik net als de meeste mensen wacht tot het zich opnieuw heeft bewezen. En een nieuw systeem is belangrijk dat het snel groeit en interessant word voor applicatie bouwers. Want dit nadeel heeft Windows Phone helaas nog steeds, terwijl het systeem zelf gewoon ontzettend goed is.
Lijkt wel op mijn i9000 :)

Trouwens dat verhaal met de camera over photo's heb ik ook met mijn android camera . Het kan erger met vet op je lens |:(

Gisteren blackberry het toestel in de handen gehad (niet de Z10) maar wat een geweldige software en dan zie ik windows 8 dan denk ik echt wat is dat dan weer. Ook dat je alles zo lekker kan bedienen . Als ik dan mijn Samsung erbij pak dan ben ik daarmee bezig een foto te maken en dan weer terug en met al die apps en met blakcberry vinger sleepje naar boven en hup andere app. Ook als je bezig bent en je krijgt een berichtje en dan even kijken (peek a boo)en dan zie je een niet boeien email van je baas en dan laat je los en je zit weer in je game of video. wat is dat allemaal VET.

Gisteren avond in de trein zit ik uitzending gemist te kijken RTL. Blackberry probeert jeugd terug te winnen terwijl erg geweldige apps zijn als SAP en Oracle etc. Die snappen het niet , hoewel ik denk dat de jeugd het wel tof vinden als ze INGAME /Video even kunnen checken wat op facebook of whatsapp binnenkwam en is het die sukkel dan laten ze het peek-a-boo gedeelte weer los en dan verder GAMEN of video kijken. Dit heeft toch niemand . HET is VET _/-\o_

[Reactie gewijzigd door nlb op 31 januari 2013 20:38]

dat kan toch ook met het notificatie center op ios, kun je naar beneden slepen en weer loslaten als het niet boeiend is.

Android heeft vast ook zoiets.
Die lijkt veel op mijn Jiayu g3 qua uiterlijk
Ja idd
Is het een nieuw begin voor Blackberry, of is dit het begin van het einde ?

http://www.nu.nl/internet...ie-nieuwe-toestellen.html
Ik denk dat vooral de prijs veel gaat uitmaken. Ik weet niet hoe je $199 + contract in de US vertaalt naar een Nederlandse prijs, maar ik denk dat de afzetmarkt behoorlijk klein zal zijn als de prijs boven de ¤365 ligt.
Volgens mij is de iPhone ook $199 met contract, dus ik ga ervan uit dat de BB10 in de buurt van de 600 euro zal kosten, net zoals de andere high-end telefoons.
In Nederlandse prijs is dat het high-end segment zo rond de 600 euro. Wat ik opvallend vind is dat Nokia met de lumia 920 zichzelf scherp prijst, wetende dat ze marktaandeel moeten winnen met 99$ + contract maar dat BB dat niet doet. BB moet zich toch wel bewust zijn van de positie waarin ze verkeren?!
Als ik hierboven zie dat de prijs 566 euro moet zijn, ben ik bang dat er weinig hoop is voor BB10. Het besturingsysteem, het toestel, de apps, etc.. doet mij niet afstappen van mijn huidige besturingssystemen...

Maar wellicht wordt het met finetunen en een redelijke prijs wel een heel interessant toestel
Als je het over ecosysteem hebt, dan moet je ook melden dat er al 70.000 apps voor bestaan, IMHO.
Pagina 4:
Het is onbekend wanneer WhatsApp precies verschijnt op het platform, maar vooralsnog is het niet vindbaar in BlackBerry World, de downloadwinkel van BB10. Daarin staan volgens de fabrikant 70.000 apps, maar Nederlandse apps zijn nog schaars
kwantiteit zegt niets, gaat om kwaliteit. Die 800.000 iOS apps (waarvan maar 500.000 iPhone maar 800.000 klinkt stoerder ) en vooral de androidstore bestaan grotendeels uit fart-apps en one-issue slechte apps. Beter heb je gewoon kwalitatief goede apps en snelle apps.
Klopt, maar in die 800.000 Apps zitten wel die apps die je zoekt en wel nuttig vindt. Bij B.B. is het nog maar de vraag of er in de 70.000 apps ook die apps zitten die je zoekt.

En zoals de review aangeeft, die zitten er voor de nederlandse doelgroep niet.

Dus ja, kwantitiet zegt niets, kwaliteit en beschikbaarheid wel. En in die 70.000 apps kunnen ook nogsteeds apps zitten van het fart niveau. Hamvraag is, zijn er genoeg van goede kwaliteit en zijn de apps die mensen zoeken beschikbaar.
Waar het mij om gaat is: als je ervoor kiest om over het ecosysteem te praten in een dergelijke video, dat je dan ook het aantal apps noemt in die video. Als alternatief (bijvoorbeeld omdat de tijd te beperkt is) kan je beter het aantal apps noemen in de video en over het ecosysteem schrijven in het artikel. Nu is dat andersom gebeurd, en daarom reageerde ik.
Ik van die hele kwantiteitsdiscussie, vooral van de Apple kant, zo ontzettend beperkt he. Gaat het om de telefonische markt dan is het ineens goed dat iOS 500.000 apps heeft en wordt windows phone afgekraakt omdat ze maar 130.000 apps hebben.
Terwijl hier heel veel erg mooie, snelle apps tussen zitten. Oke whatsapp is nog aardig brak maar designlanguage en alles is erg mooi gedaan en vele belangrijke apps zijn gewoon beschikbaar

Maar zit je in de PC markt, dan wordt de vergelijking ineens niet gemaakt. Dan is de MacBook ineens veel beter want hij start zoveel sneller op (Win8 dus binnen 5 sec) en het werkt allemaal gewoon! Zie gewoon allemaal studenten met een macbook zitten om enkel word te gebruiken.. en word ziet er niet eens mooi uit op mac! Maar het manke is dat hier de vergelijking met apps NIET wordt gemaakt.. win met 4miljoen apps i.t.t. mac met paar 10duizenden.

Apps aantallen worden je alleen om de oren gegooid als het anderen uitkomt en veelal door iPhone users. Jammer wel.
In de launch-video zie je dat ze duidelijk gefocust hebben om de apps die het meest gebruikt worden op andere platforms te krijgen naar BB10.

Ze hebben een mooie lijst van absolute topapps.
Mee eens, maar daar had ik het niet over.
https://play.google.com/s...mago&feature=top-free#?t=W251bGwsMSwxLDIwNSwiY29tLmJ5ZWJ5ZWdhbWUudGFtYWdvIl0.

Ook de ergste app die er is (1 miljoen keer klikken op een ei) maar is onverwachts wel in de top 3 gratis android apps gekomen.
In de video, bedoelde ik. De meer concrete info zoals het aantal apps zou ik in de video geven en de meer beschouwende info, zoals de staat van het ecosysteem kan dan in het geschreven artikel.

[Reactie gewijzigd door oja op 31 januari 2013 13:40]

Blackberry is hoofdzakelijk populair (geweest) in zakelijke omgevingen. In die markt zullen ze dus zeker nog wel even stand houden met dit toestel, zeker als alle mogelijkheden zoals remote wipe, etc mogelijk blijven. Het al dan niet beschikbaar zijn van allerlei apps is in de zakelijke wereld ondergeschikt aan de eenvoud van (centraal) beheer. Zolang er kan gemaild en gebeld worden is het voor 75% van het zakelijk gebruik al voldoende.

Maar de grote winsten zijn natuurlijk te halen in de consumentenmarkt, en dat is toch duidelijk waar Blackberry zich met dit toestel op richt. En dan vrees ik inderdaad dat de conclusie klopt: dit toestel lijkt te verbleken naast de concurrentie.
Probleem is dat remote wipe ondertussen op alle andere toestellen ook beschikbaar komt bijvoorbeeld via find my iPhone, skydrive en google zou ook wel een variant hebben. Daarbij denk ik dat zoals in de review gezegd wordt het opbouwen van een ecosysteem lastig is. De vergelijking met Microsoft en dat die daar niet goed in slaagt vind ik dan wel weer als een lul op een kersenvlaai slaan; ik 2 jaar tijd een appmarket van 140.000 apps opbouwen terwijl je maar 5,4% marktaandeel hebt? Chapeau. En het groeit nog explosief!

Zakelijk gezien heeft BB weinig toegevoegde waarde meer; elk OS kan goed mailen. Enige waar BB zich in kan onderscheiden is veiligheid; de BB servers, ping en dat soort dingen. Als is Windows Phone daar ook een groot concurrent met de veilige windows kernel en bitlock encryptie.
de grootste zakelijk toegevoegde waarde is de zgn. Chinese wall, wat wil zeggen dat je zakelijke apps en je privé apps perfect gescheiden werken
Ook erg makkelijk denk ik ja, dan hoef je niet meer met 2 telefoons rond te zeulen.
Ik vind het echt een zeer negatieve hands-on van dhr Wokke. Blackberry heeft een heel nieuw OS uitgebracht en dan mag het duidelijk zijn dat niet alles optimaal werkt. Ik word ook moe van dat hele ecosysteem verhaal. BB10 heeft op dit moment 70.000 apps en dat is meer dan genoeg om mee te beginnen. Het OS kan alleen nog maar beter worden en het multitasken is een verademing als je het vergelijk met de Iphone 5. Het OS ziet er mooi en gebruiksvriendelijk uit. Die paar bugs zullen ongetwijfeld snel verholpen worden middels een update. Waarom is Blackberry geen goede optie tussen Android, IOS en Windows Phone? Ook over BBM spreekt dhr Wokke zich nogal laagdunkend over. Pingen is zogenaamd van 2009. Het lijkt me verstandig als de schrijver van dit artikel zich eens verdiept in BBM. Ik moet zeggen dat de schrijver van dit artikel niet echt neutraal is afgereisd naar Londen.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 31 januari 2013 14:02]

Ja en neen, andere zijn misschien meer vergevingsgezind, maar ik vind het zelf ook maar normaal dat iets van de eerste keer werkt. Als je morgen een auto koopt en je krijgt die niet altijd in zijn achteruit gezet, ga jij dan ook tevreden zijn als je leverancier zegt: geen probleem, dit word bij een volgende versie gefixed en dan enkele maanden later zal de firmware voor de huidige modellen wel voor verbetering zorgen.

Toegegeven, een gezond ecosysteem is niet noodzakelijk een must, maar de software moet vlot en goed werken.
Juist! Maar dat waren we al gewend van dhr. Wokke. Erg jammer, andere websites zijn toch een stuk positiever, en terecht.
Inderdaad, erg negatief. Zoekende naar minpunten en veelal alles wordt als feit geponeerd met grondslag in z'n eigen mening. Zoals dat hij pingen niets vindt dus 'pingen is 2009'. Hij vindt een bepaalde gesture niets; 'deze feature is erg slecht uitgewerkt en bied geen meerwaarde'

Beetje jammer wel. Probeer eens te reviewen vanuit het glas is halfvol principe in plaats van het glas is half leeg principe. Een review is niet om een product af te branden en het minst afgebrande product is de winnaar maar om een goed en duidelijk beeld neer te zetten van een product. Ik denk dat Arnoud daar de laatste tijd absoluut niet in slaagt

Verder vind ik Dhr. ook zwaar overdreven.. Het is nog maar een knul man! En hij doet me eigenlijk sterk denken aan Herman :P
Dat het nieuw is, is geen excuus natuurlijk. Waarom zou je nu een telefoon met een OS vol bugs kopen, als je net zo goed eentje kan kopen waarbij de bugs al verholpen zijn en ook nog eens grotere app markt heeft? Ipv te moeten speculeren, kan je gewoon een bewezen product kopen.
Wat ik me afvraag: Heb je nog steeds dat 'BlackBerry internet' nodig om te kunnen internetten ?
Nee, je kan gewoon een normaal smartphone abo nemen op deze telefoon ;)
zonder dat zulke belangrijke informatie dan weer niet aan bod is gekomen in de review

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True