Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 158, views: 126.674 •

Tot slot

Het zal lastig worden voor BlackBerry om Nederlanders te overtuigen. Zonder veel lokale apps die Nederlanders vaak gebruiken op smartphones heeft het platform een forse achterstand op concurrenten als iOS, Android en Windows Phone. Veel mensen die een smartphone zien als een kastje met interessante apps, zullen de Z10 in zijn huidige vorm misschien niet eens een smartphone noemen en met alleen pingen verkoopt BlackBerry geen telefoons; het is tenslotte geen 2009 meer.

Het is goed te zien dat diverse fabrikanten het de facto-duopolie van iOS en Android aanvallen met verfrissende ideeën over hoe smartphones moeten werken; concurrentie houdt iedereen scherp. De dominante rol die apps in de afgelopen jaren hebben ingenomen, maakt echter dat de drempel voor een succesvol systeem hoog is. Veel apps zijn geen garantie, veel kwalitatief goede apps ook niet. De meeste mensen hebben de juiste apps nodig. En dat is waar BlackBerry 10 de overredingskracht mist. Zonder verkochte telefoons geen reden voor ontwikkelaars om te gaan porten en zonder de belangrijke apps hebben consumenten minder reden om de telefoons aan te schaffen. Deze patstelling is voorlopig niet te doorbreken.

Voor de Canadese fabrikant zelf moeten we vrezen; er zullen maar weinig mensen overstappen van een iPhone, Android-toestel of Windows Phone naar BlackBerry 10. Dat Microsoft na meer dan twee jaar Windows Phone nog altijd geen groter marktaandeel dan 5 procent heeft gehaald, geeft te denken. Als BlackBerry de komende jaren overleeft, dan is het hoogstwaarschijnlijk in een eigen, uitermate klein hoekje van de telefoonmarkt.

Apps daargelaten heeft BlackBerry ook wat andere steekjes laten vallen. De interface kan soepel lopen, maar in de korte tijd van onze hands-on kregen we het systeem al aan het haperen. De bediening van de interface is moderner dan die van veel andere besturingssystemen, maar sommige elementen zien er nog altijd ouderwets uit. Vergis je niet: het is wel tien stappen vooruit ten opzichte van BlackBerry 7.

De Z10 is prima ontworpen en voorzien van capabele hardware en een mooi scherm. De telefoon is prima voor BlackBerry-fans die niet naar een ander platform of andere fabrikant willen overstappen. Voor de rest van de mensen is er weinig veranderd. BlackBerry was geen goede optie in de telecomwinkels tussen iPhones, Androids en Windows Phones, en zal dat waarschijnlijk bij de release in Nederland, ergens dit jaar, nog steeds niet zijn.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

BlackBerry Z10
BlackBerry Q10


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (158)

Reactiefilter:-11580148+198+28+31
Die lijkt veel op mijn Jiayu g3 qua uiterlijk
Die heb ik inderdaad ook en ik dacht hetzelfde :)
Lijkt er inderdaad wel heel erg veel op.
Ja, verrek! Heb het even toegevoegd :)
Opschieten dan maar Jiayu maakt het RIM wel makkelijk.
Nu is de nieuwe blackberry geen kloon met van de G3.
Jiayu stopt net met de productie van de G3.
2013-01-31 17:50:57 Click:91
G1, G3 stop manufacture and will not produce again. G2 512MB, G2 1GB and G2S all are excellent models. G2S is later on the market than G3, selling point is 1.2 GB CPU, OGS process screen, metal frame. New model G4 will be on the market in March.
http://shop.ejiayu.com/?product-250.html

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 31 januari 2013 15:01]

Tja, ik kende de Jiayu niet, maar inderdaad dat lijkt onwijs.

Persoonlijk toen ik em zag dacht ik meteen terug aan de HTC Hero kwa hoe het scherm erin ligt, maar dan met de omlijsting van de Iphone5.

Ik denk haast dat ze dezelfde productielijnen als Jaiyu gebruiken zo als het op lijkt.

Kwa performance is de HTC Hero toch het toestel waar het op lijkt, een nog net wat ongemakkelijke UI van een groen OS en de nodige lag bij het gebruik.

Ik heb geen idee hoe RIM zich hier nu mee wil gaan onderscheiden eigenlijk.
Het lijkt wel alsof ze Android, hun oude OS en IOS wilde mixen. Een soort alternatieve MIUI ofzo...

Swipes over het scherm vind ik eigenlijk maar niets, mits het eenduidig is wat de functie is of ze altijd op dezelfde plek plaats horen te vinden.
Lijkt wel op mijn i9000 :)

Trouwens dat verhaal met de camera over photo's heb ik ook met mijn android camera . Het kan erger met vet op je lens |:(

Gisteren blackberry het toestel in de handen gehad (niet de Z10) maar wat een geweldige software en dan zie ik windows 8 dan denk ik echt wat is dat dan weer. Ook dat je alles zo lekker kan bedienen . Als ik dan mijn Samsung erbij pak dan ben ik daarmee bezig een foto te maken en dan weer terug en met al die apps en met blakcberry vinger sleepje naar boven en hup andere app. Ook als je bezig bent en je krijgt een berichtje en dan even kijken (peek a boo)en dan zie je een niet boeien email van je baas en dan laat je los en je zit weer in je game of video. wat is dat allemaal VET.

Gisteren avond in de trein zit ik uitzending gemist te kijken RTL. Blackberry probeert jeugd terug te winnen terwijl erg geweldige apps zijn als SAP en Oracle etc. Die snappen het niet , hoewel ik denk dat de jeugd het wel tof vinden als ze INGAME /Video even kunnen checken wat op facebook of whatsapp binnenkwam en is het die sukkel dan laten ze het peek-a-boo gedeelte weer los en dan verder GAMEN of video kijken. Dit heeft toch niemand . HET is VET _/-\o_

[Reactie gewijzigd door nlb op 31 januari 2013 20:38]

dat kan toch ook met het notificatie center op ios, kun je naar beneden slepen en weer loslaten als het niet boeiend is.

Android heeft vast ook zoiets.
De afmetingen van de telefoon staan nog niet in de lijst, maar als iemand nieuwsgierig is. Het is een telefoon met de volgende gegevens:

Lengte: 135 mm
Breedte: 65 mm
Hoogte: 10,8 mm
Gewicht: 158 gram (relatief zwaarder dan de rest)
Diagonaal: 4.5"

De Jiayu is een erg mooi en degelijk toestel voor zijn prijs ($200,-), maar dan moet je hem wel even uit het buitenland halen.

Over de blackberry ben ik erg te spreken, maar ik ben bang dat ik net als de meeste mensen wacht tot het zich opnieuw heeft bewezen. En een nieuw systeem is belangrijk dat het snel groeit en interessant word voor applicatie bouwers. Want dit nadeel heeft Windows Phone helaas nog steeds, terwijl het systeem zelf gewoon ontzettend goed is.
Hij heeft er wat weg van, maar zoals zo vaak zie je die gelijkenis enkel als je de andere er niet vlak naast plaatst. Heb mijn G3 even naast de fotos gehouden en dan zie je toch duidelijk de verschillen (en overeenkomsten).
idd, front en back camera, sim kaarten en micro sd op andere plek. etc etc
In 2011 zijn er al afbeeldingen gelekt van de 10 en het is algemeen bekend dat Blackberry al jaren bezig is met deze telefoon. Het lijkt me dus waarschijnlijker dat het design voor de G3 geïnspireerd is op het design van de 10 dan andersom?
Waarom zou een "namaak fabrikant" nou een toestel dat werkelijk helemaal geen naam heeft omdat het simpelweg nog niet uitgebracht is nou juist dát model namaken?

Ik denk niet dat hier sprake is van op elkaar gebaseerd design, maar dat RIM simpelweg een OEM design heeft gebruikt voor dit toestel, welke dus ook al aan een andere partij is gelicenseert. Geeft naar mijn idee maar weer aan hoe diep ze nu werkelijk in de put zitten.

Het maakt voor de eindgebruiker helemaal niet uit natuurlijk, de software is daar gewoon erg belangrijk voor, dat snapt RIM dan weer wel.
De 140 euro kostende G3 is sneller dan deze Blackberry die 400? gaat kosten. Belachelijk hoe die interface hapert en slecht reageert in het filmpje.
Die lijkt veel op mijn Jiayu g3 qua uiterlijk
Ja idd
Is het een nieuw begin voor Blackberry, of is dit het begin van het einde ?

http://www.nu.nl/internet...ie-nieuwe-toestellen.html
Ik vind het toch wel erg vreemd van de "lag" in de interface, hadden andere toestellen hetzelfde probleem daar of was het alleen te merken bij degene die Tweakers kreeg?

En de audio loopt op het midden opeens niet meer synchroon met de video?
Wellicht dat het met een firmware update te fixen is.

Ik moet toegeven, de z10 ziet er heel goed uit. En de GUI is eindelijk eens van hedendaagse standaarden. Het lijkt me interessant om eens benchmark resultaten te zien, met name browsing en batterijduur. Dat swipen over t scherm moet ik maar eens gaan testen, mocht dat bevallen dan zal ik wellicht overwegen om een toestel aan te schaffen.
Hedendaagse standaard? De gui ziet er uit als de standaard die Apple 4 jaar geleden heeft ingezet, bijna ouderwets te nomen.

De camera mogelijkheid om uit meerdere groepsfoto's mensen te selecteren en samen te voegen kent de Lumia 920 ook.

De melding dat de software nog niet af lijkt, doet niet veel goeds vermoeden.


RIM/Blackberry had moeten imponeren met de BB10, maar lijkt daar niet in te slagen.
Ik vind het een erg mooi toestel maar ga wachten op de Q10 fysieke knopjes zijn toch veel productiever.

Het swypen werkt in de praktijk prima, hoewel Arnoud in de hands-on kritiek heeft op het aantal "lagen" in (bijvoorbeeld) de BlacBerry HUB, blijkt uit de diverse demo's dat je heel snel kunt swypen en dat dit dus niet zozeer een probleem is.
De kritiek van Arnoud op de icoontjes (de zouden er "ouderwets" uit zien) vind ik onterecht Arnoud vindt het ouderwets maar je zou het ook kunnen typeren als zijnde Retro, ik vindt het er in iedergeval mooi en bijtijds uitzien.

Wat ik erg jammer vindt is dat Arnoud toch weer in hands-on blackberry doodschrijft en dat is niet gebaseerd op feiten maar op basis van speculaties en misschien wel zijn eigen mening:
BlackBerry was geen goede optie in de telecomwinkels tussen iPhones, Androids en Windows Phones, en zal dat waarschijnlijk bij de release in Nederland, ergens dit jaar, nog steeds niet zijn
Waarom is dat Arnoud? Omdat je de icoontjes er ouderwets uit vindt zien? Of omdat je buienradar nog niet in App World hebt kunnen vinden?

Met BB10 zet BlackBerry een nieuw innovatief OS neer, dat draait op moderne zeer potente hardware. Dat de software laggy is, is debiel maar dat is te fixen. De Playbook heeft hier immers ook geen last van.

Er zijn bij aanvang 70.000 apps te vinden zijn, whatsapp is onderweg, hetzelfde geldt voor Skype, de meeste internationaal populaire apps zijn er (facebook dropbox WordPress etc) en RIM doet er alles aan om dit aantal snel te laten groeien en laten we eerlijk zijn: tot nu toe gaat dat aardig goed.

Naar mijn mening dus veelal onterechte, onobjectieve kritiek.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 31 januari 2013 22:02]

Ik ben het helemaal met je eens Ruben. Het heeft me verbaasd hoe de schrijver van dit artikel Blackberry eigenlijk doodschrijft. Blackberry past zogenaamd niet tussen IOS, Android en WP. Wat heeft WP gepresteerd? Blackberry is een grote naam en heeft zeker bestaansrecht.
Blackberry is een grote naam, maar Microsoft/Windows is nog veel en veel groter.

Ieder OS is in het begin mager. Toen de eerste iPhone uitkwam was het een lachertje omdat het functionaliteit en apps miste die op Symbian en Windows Mobile doodnormaal waren. Toen Android uitkwam liet bijna iedereen het links liggen omdat die groep vaak toch liever voor Symbian/Windows Mobile ging ook door weer de grote hoeveelheid apps.
Die 2 OSen zijn doodgegaan omdat er niet voldoende vernieuwing was en op dat moment was er ook ruimte om te groeien, immers was dat de tijd dat mobiel internet groot werd, touch screens niet meer met een pennetje hoefde worden bestuurd, geheugen steeds groter werd en dat mensen massaal hun slide and clamshell phones inruilde voor een stuk grotere smartphone.

MS kwam ruim 2 jaar geleden met WP, ook hier weer de kritiek, het missen van apps, missen van functionaliteit die wij inmiddels als basis zien. Het duurde ruim een jaar voordat MS op het niveau zat dat ook de gemiddelde persoon WP een kans wilde geven. MS heeft niet die 5% te danken aan kwaliteit afleveren, natuurlijk speelt het een rol, maar het is vooral een kwestie geweest van veel geld er in pompen, lobbyen bij developers, Nokia overhalen om exclusief voor hun aan de slag te gaan enz. MS wilt niet de telefoonmarkt verliezen en zet dan ook alles op alles om het een succes te maken.

Even ongeacht wat je van BB of het nieuwe OS vind, zullen zij precies hetzelfde moeten doen als MS voor dat kleine beetje marktaandeel, het verschil is alleen dat BB bijna geen inkomsten heeft, waar MS wordt gevoed door talloze software, hardware, patenten, games enz, zijn de inkomsten van BB ronduit mager daarmee vergeleken.

Wat je mening over WP dan wel niet mag zijn staat los van het feit dat het OS goed in elkaar zit, het design wordt door vele aantrekkelijk gevonden, de metro skin is ook 1 van de populairste voor Android, het OS is snel, stabiel, heeft een app store die ruim 2x zoveel apps heeft als die van BB, met daarbij het grote verschil dat die allemaal apps van de afgelopen 2,5 jaar zijn en niet van de afgelopen 5+ jaar en dat zij ook het gross van de top apps op Android en iOS hebben.
WP7 en nu ook WP8 worden goed ontvangen, maar dat heeft MS en ook Nokia veel geld, energie en tijd gekost.

Dat is dan ook waarom mensen geen vertrouwen hebben in BB, niet omdat het OS slecht is, niet omdat de kwaliteiten er niet zijn, maar simpelweg omdat ze niet lang genoeg zullen kunnen overleven om zich te bewijzen.

Ik heb begrip dat je het liever anders hoor, ik heb het liever ook anders, competitie is en blijft goed, maar ik zie dit gewoon echt niet succesvol worden.


Verder nog over BB10 zelf, ik zie ongeacht hun marktaandeel enz, hier niet zoveel toekomst in, als ik het zo zie dan zie ik geen echt selling point, ik zie geen echt onderscheidende factoren, dit is niet te zeggen dat er geen mooie dingen in zijn gebouwd, maar daarvoor kopen mensen niet een telefoon, ik krijg hier meer het gevoel bij van een launcher voor Android, dan dat het echt een nieuw OS is. Buiten het feit dus van het missen van apps etc, heb ik ook zoiets van, waar zitten de punten dat mij als consument moet trekken?
Ik heb destijds voor WP gekozen omdat het hele metro mij enorm trok, dit trekt mij net zoveel als Android en dan is Android gewoon een veel logischere keuze.

Het is lullig want ze hebben duidelijk wel nagedacht over het OS, het zal alleen weinig mensen er door trekken en door het missen van al die apps enz, zal het gewoon geen succes worden.
Net als Andoid ook nooit groot is geworden door de kwaliteit. Android was simpelweg een goedkoop alternatief voor iOS. Pas sings 4.0 is het een beetje volwassen aan het worden.
Ik wil jouw reactie graag even versterken door te zeggen dat ik het hier volmondig mee eens ben. Ik vind het niet erg dat een reviewer een mening heeft (sterker nog, ik verwacht dat een reviewer een mening heeft), maar in dit artikel worden wel heel veel persoonlijke meningen en ongefundeerde verwachtingen als feiten neergezet. Bovendien krijg ik na het lezen van het hele stuk erg de indruk dat dit artikel met tegenzin en als "moetje" geschreven is. Dat kan beter en doet de objectiviteit van Tweakers geen goed.
Nahjah, ik kan nou niet zeggen dat ik de hardware modern / vooruitstrevend vind.
Gewoon weer een dualcore blockje met maar 16GB. 16GB hebben we al jaren, ik zit eigenlijk te wachten op 32-64GB voor de serieuzere grote applicaties, een ruime muziekverameling, SatNav kaarten, 8-12 mpix foto's van goede kwaliteit, fullHD video, etc etc.

Het scherm is verder prima, 10 punten voor deze Z10 op dat gebied.

Ze zouden met een geweldige accuduur ook goed kunnen scoren, daar heb ik helaas niets over gehoord.

Maar dan de interface. Die doet bij mij toch echt wat ouderwets aan. En dé functie die werkelijk nieuw is, die hub, is eigenlijk ook niet echt handig. Ik weet niet hoeveel mensen jij op Twitter volgt, maar bij mij zijn dat er honderen, vooral bedrijven voor updates, nieuws etc etc. 1000 berichten per dag is niet vreemd. Daar wil ik niet mijn mail tussen vandaan willen vissen.

Applicaties voor BB10 zullen nog wel een tijdje op zich laten wachten, maar wat dat aangaat, wat is er mis met de IOS, Android (met name 4.2) en W8 software?
Ik snap dat RIM voor de software alles op alles zet, het kan de toekomst voor hen maken of breken, maar ik vrees dat het echt een too-little-too-late verhaar word, net als met W8 overigens.

Lag bij low-end toestellen met Android is al niet eens meer acceptabel vinden de meeste gebruikers, bij IOS heb je daar ook niet snel last van W8 met de hardware eisen van het platform zal ook niet snel vertragen.
Ik denk dat weinig mensen dit gaan pikken als het toestel een paar honderd euro gaat kosten. En waarom zou je ook als consument...
Eén van de, naar mijn mening, meest vooruitstrevende features is dat het geheugen uitbreidbaar is met een geheugenkaart. Je kunt dus vrijwel onbeperkt data meenemen en gebruiken op je blackberry. Dat zie je de laatste jaren steeds minder bij high-end toestellen en is voor mij een dealmaker/breaker.
Samen met de verwisselbare accu, ook bijna niet meer te vinden bij de concurrentie, heeft deze smartphone daarmee absoluut unieke hardware verkooppunten.
Dat is niet vooruitstrevend. Dat is blijven bij de al lang bestaande standaarden. Als je het al een term moet geven, dan is ouderwets het beste op zijn plaats..

Overigens vind ik ouderwets in dit geval prima hoor, laat dat even duidelijk zijn.
Je vergeet een paar dingen. BB publiek is dergelijke dure telefoons niet gewend, BB publiek kiest voor een BB omdat ze goed willen typen en dat is niet mogelijk op een telefoon met enkel een scherm, BB Messanger is niet uniek meer iedereen gebruikt tegenwoordig WhatsApp, de software is laggy, er zijn weinig apps en heeft geen unieke features die nieuw publiek kan trekken. Het OS zelf vind ik ook weinig verrassend ze hebben gewoon heel goed gekeken wat er op de markt is en daar hebben ze zich bij aangesloten, weinig vernieuwds te ontdekken, en vervolgens is het design een directe kopie van een Chinese telefoon.
Het swypen werkt inde praktijk prima, hoewel Arnoud in de hands-on kritiek heeft op het aantal "lagen" in (bijvoorbeeld) de BlacBerry HUB, blijkt uit de diverse demo's dat je heel snel kunt swypen en dat dit dus niet zozeer een probleem is.
Je kunt niet besturen door te vegen in Hub; je klikt op een item of een knop. Vegen werkt wel om de Hub naar de achtergrond te duwen, maar hij heeft een 'save state'; als je dus in een detail zit (zeg: de lijst met mensen die bij een meeting aanwezig zijn) en je krijgt een e-mail, dan kun je die e-mail niet zien voor je twee of drie keer op de Back-knop drukt.
De kritiek van Arnoud op de icoontjes (de zouden er "ouderwets" uit zien) vind ik onterecht Arnoud vindt het ouderwets maar je zou het ook kunnen typeren als zijnde Retro, ik vindt het er in iedergeval mooi en bijtijds uitzien.
Daarover verschillen we dan van mening. Maar ik zie mobiele besturingssystemen en velerlei skins en de besturing is heel modern, maar het lettertype, de opbouw van items in lijsten en knoppen vind ik eruitzien als een telefoon van enkele jaren geleden.
Wat ik erg jammer vindt is dat dedat Arnoud toch weer in hands-on blackberry doodschrijft en dat is niet gebaseerd op feiten maar op basis van speculaties en misschien wel zijn eigen mening:
Doodschrijft? Daarmee doe je me echt teveel eer. Tweakers heeft vooral internationaal veel te weinig invloed om daarvan te kunnen spreken. Je kunt prima stellen dat de eindconclusie een negatieve lading heeft, maar 'doodschrijven' is een term die hier niet klopt en bovendien een rare lading heeft voor mij.

On topic: dat gebruikers smartphones willen vanwege apps, is common knowledge. Dat ze ontbreken, kon ik zien in App World. Ik heb ook begrepen dat een app van Nu.nl ' in elk geval niet klaarligt en ik weet niet of er plannen zijn'. Ter info: op elk platform tot nu toe behoorde Nu.nl tot de eerste apps.
Waarom is dat Arnoud? Omdat je de icoontjes er ouderwets uit vindt zien? Of omdat je buienradar nog niet in App World hebt kunnen vinden?
Omdat de apps er niet zijn die mensen willen. Dat betekent dus: voor info over treinen, flitsers, files, het weer en meer zijn mensen afhankelijk van de browser - die geen notificaties bieden.

Mochten er nieuwe apps uitkomen die mensen willen installeren - een spelletje als Wordfeud of Draw Something - dan kun je er vergif op innemen dat hij niet als eerste op BB10 verschijnt; dan zou hij namelijk nooit populair kunnen worden. Mensen willen de apps die ze bij andere mensen zien, en dus heb je een iPhone of Android-toestel nodig. Daarom is er nu een duopolie en daarom komt Windows Phone er ook slecht tussen.
Met BB10 zet BlackBerry een nieuw innovatief OS neer, dat draait op moderne zeer potente hardware. Dat de software laggy is, is debiel maar dat is te fixen. De Playbook heeft hier immers ook geen last van.
Klopt, normaal hecht ik daar bij een presentatie ook weinig waarde aan. Maar dit toestel is vanaf vandaag te koop: het is dus een toestel dat mensen op deze manier gaan kopen. Zoals je zegt: dat is raar.
Er zijn bij aanvang 70.000 apps te vinden zijn, whatsapp is onderweg, hetzelfde geldt voor Skype, de meeste internationaal populaire apps zijn er (facebook dropbox WordPress etc) en RIM doet er alles aan om dit aantal snel te laten groeien en laten we eerlijk zijn: tot nu toe gaat dat aardig goed.
I beg to disagree: Facebook en Twitter zijn native apps, maar die zijn niet gemaakt door Facebook en Twitter, maar door RIM BlackBerry zelf. Zelfde geldt voor Dropbox (waarvan de integratie goed gedaan is trouwens). BlackBerry heeft alles in feite zelf gedaan, ik zie geen native apps van externe diensten die door de bedrijven zelf zijn gemaakt.

Dat lijkt niet zo erg, maar in de toekomst is dat lastig. Wat nu als Facebook gaat aanbieden dat je onderling gratis kan bellen? Dan werkt dat niet op je BlackBerry. Natuurlijk heb je dat ook in BBM, maar dat hebben maar weinig mensen. Dan moet je wachten totdat BB dat inbouwt - if ever.
Naar mijn mening dus veelal onterechte, onobjectieve kritiek.
Onobjectieve kritiek is het zeker, en onterecht is mening. Kritiek is per definitie onobjectief en het is onmogelijk om volstrekt objectief te zijn. Bovendien verwachten mensen een mening: ik ga verdikkeme een dag naar Londen voor dat ding en een objectieve omschrijving van specs en features is dan nogal droog.

Dit is uiteraard niet het finale oordeel: de komende tijd gaan we BB10 en de Z10 uitgebreid testen - en ik ben niet te bang om mijn mening bij te stellen als blijkt dat ik er naast zat. Maar dit was mijn eerste indruk en dit waren mijn eerste gedachten over het platform, het ecosysteem en het toestel.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 31 januari 2013 15:04]

Het enige punt wat je echt aandraagt is dat er een tekort aan apps is, en alhoewel dat zeker klopt zou ik zeggen dat hun op android gerichte strategie (makkelijk te porten apps) volgens mij redelijk succesvol kan zijn. Zeker beter dan die van microsoft en canonical... en even goed als die van mozilla als ik de vrijheid mag nemen om het met de andere opkomende OS'en te vergelijken. Maja, we zullen zien hoe het gaat, persoonlijk ben ik het eens met je opmerking over dat er niet echt geweldige nieuwe functionaliteiten inzitten die gebruikers kunnen aantrekken. (Iets wat ubuntu mobile (prachtige interface en top UI), microsoft (vernieuwend uiterlijk) en mozilla (modability en skins etc.) wel hebben).

Persoonlijk denk ik ook dat blackberry het niet gaat redden, maar ik zou super graag ongelijk krijgen, want iedere speler is waardevol. (En ik kan nog steeds wel huilen dat Palm het niet heeft gered terwijl ze een top OS hadden opgezet)
De QNX backend heeft enorme potentie en de implementatie van security _lijkt_ heel elegant te zijn.

Ik vraag mij af hoe zwaar de professionele gebruiker tilt aan een minder aantal apps. _Als_ de apps die er zijn - van externe partijen dan wel van Blackberry - van hoge kwaliteit zijn, gaan de zakelijke klanten wel mee. Sowieso moet Blackberry zich m.i. niet richten op trendgevoelige jeugd.

Spannende business, de telecom!
Kortom: Arnoud heeft goed zijn best gedaan om nadelen te zoeken en die ook te benoemen. Het is een nieuw OS en natuurlijk werken bepaalde dingen nog niet helemaal optimaal en zijn er ook nationaal apps niet beschikbaar die voor Android, IOS en in mindere mate WP wel zijn.

De hands-on heeft een zeer negatieve invalshoek. Als het de presentatie was geweest van de nieuwe Iphone dan was het allemaal hosanna geweest en mag er ook een prijs worden gehanteerd van 680 euro voor een 16GB model. Nu hoort WP ook zogenaamd boven Blackberry. Mag ik dhr Wokke vragen wat WP heeft bereikt? Nokia heeft met dat OS een marktaandeel gehaald van 3,5 a 4%. Kortom: dat OS heeft helemaal niets gepresteerd.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 31 januari 2013 17:08]

Je kunt niet besturen door te vegen in Hub; je klikt op een item of een knop. Vegen werkt wel om de Hub naar de achtergrond te duwen, maar hij heeft een 'save state'; als je dus in een detail zit (zeg: de lijst met mensen die bij een meeting aanwezig zijn) en je krijgt een e-mail, dan kun je die e-mail niet zien voor je twee of drie keer op de Back-knop drukt.
Daar heb je een punt: je kritiek was niet zo zeer gericht op het swypen in de Hub maar op de menu's, die zouden te ingewikkeld zijn. Hoewel ik mij afvraag of dit nou écht een criterium is dit werkt zowel bij menu's van IOS of Android niet anders.
Doodschrijft? Daarmee doe je me echt teveel eer. Tweakers heeft vooral internationaal veel te weinig invloed om daarvan te kunnen spreken. Je kunt prima stellen dat de eindconclusie een negatieve lading heeft, maar 'doodschrijven' is een term die hier niet klopt en bovendien een rare lading heeft voor mij.
Met de term "doodschrijven" doel ik niet op de internationale invloed, maar op de nationale invloed, alsook op de inhoud en de conclusie van het artikel. Tweakers.net is het grootste Nederlandse techblog en heeft als zodanig wel degelijk invloed zij het dat die -inderdaad- relatief beperkt is.
Met 'doodschrijven' doel ik op het feit dat er hier een énorm negatief artikel wordt geschreven, waarin jij voorspelt dat BlackBerry het echt niet gaat redden terwijil dat mijns inziens (en daar sta ik gezien de comments niet alleen in) niet terecht is, of in iedergeval niet lijdt tot een eerlijke beoordeling.
Omdat de apps er niet zijn die mensen willen. Dat betekent dus: voor info over treinen, flitsers, files, het weer en meer zijn mensen afhankelijk van de browser - die geen notificaties bieden.

Mochten er nieuwe apps uitkomen die mensen willen installeren - een spelletje als Wordfeud of Draw Something - dan kun je er vergif op innemen dat hij niet als eerste op BB10 verschijnt; dan zou hij namelijk nooit populair kunnen worden. Mensen willen de apps die ze bij andere mensen zien, en dus heb je een iPhone of Android-toestel nodig. Daarom is er nu een duopolie en daarom komt Windows Phone er ook slecht tussen.
Arnoud, de eerste Nederlandse treinenapp staat al in de store (spoorhulp NL), een Nederlandse weerapp (Weer en Zo) is al te vinden (inclusief buienradar overzichtskaart etc...). Daarbij komt nog eens dat de Engelse weerapps prima dienst kunnen doen in Nederland, je locatie kun je immers gewoon instellen......
Er zijn twee applicatie's die je helpen flitsers te localiseren: Flitsinfo en Flitsmeister zijn zo in appworld te vinden.....
I beg to disagree: Facebook en Twitter zijn native apps, maar die zijn niet gemaakt door Facebook en Twitter, maar door RIM BlackBerry zelf. Zelfde geldt voor Dropbox (waarvan de integratie goed gedaan is trouwens). BlackBerry heeft alles in feite zelf gedaan, ik zie geen native apps van externe diensten die door de bedrijven zelf zijn gemaakt.

Dat lijkt niet zo erg, maar in de toekomst is dat lastig. Wat nu als Facebook gaat aanbieden dat je onderling gratis kan bellen? Dan werkt dat niet op je BlackBerry. Natuurlijk heb je dat ook in BBM, maar dat hebben maar weinig mensen. Dan moet je wachten totdat BB dat inbouwt - if ever.
Of ze nu door BlackBerry gebouwd zijn of door Facebook, Twitter óf Dropbox zelf, feit is dat ze er zijn.
Je argument voor wat betreft 'Facebook VOIP' snijdt ook geen hout; RIM heeft één enorm goede band met Facebook Zo is Facebook messenger voor BlackBerry geschreven door Facebook en niet door BlackBerry.
Wat ontwikkelwerk betreft, Blackberry begrijpt maar al tegoed dat haar doelgroep zich veel bezighoudt met communiceren; zij zou achterlijk zijn als zij niet zou updaten en de geschiedenis leert dat zij, d.m.m.v updates, nieuwe features intergreert in de door haar geschreven apps.
. Kritiek is per definitie onobjectief en het is onmogelijk om volstrekt objectief te zijn.
Kritiek is niet per defintie onobjectief: Wanneer het scherm een resolutie had gehad van 480x360 pixels en maar 139 pixels per inch had gehad, dan had jij op, dat feit, kritiek op kunnen geven, gebaseerd op feiten, volstrekt objectief vast te stellen feiten.
ik ga verdikkeme een dag naar Londen voor dat ding en een objectieve omschrijving van specs en features is dan nogal droog.
Prima, maar zet er dan bij dat het jouw opinie is bijvoorbeeld "de lijst met notificaties, die ik er overigens ook nogal ouderwets vindt uitzien", en eindig niet met zo'n baude stelling, gebaseerd op je eigen mening.

Overigens zijn de icoontjes waar je kritiek op hebt nou net dezelfde stijl die MS heeft geïntroduceerd in het 'ouderwetse' office 2013:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1342717267.jpeg

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 31 januari 2013 22:17]

Mijn mening: Volgens mij maak je niet goed onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.

Je koopt een smartphone vanwege de extra mogelijkheden boven het bellen. De nieuwe BB kan alleen maar tegenvallen tov iOS, Android en wellicht zelfs WP. Door te schrijven dat er al een 'treinenapp' is zet je potentiele kopers echt op het verkeerde been. Volwassenen willen bankzaken regelen, hun HBO abo rechtvaardigen, hun audio/video/etc apparatuur thuis besturen/gebruiken. Andere doelgroepen willen weer andere zaken terugzien. Het kan alleen maar uitlopen op een teleurstelling.

Als het nu nog iets nieuws te bieden had, of ergens echt in uitblinkt? Maar helaas...geen enkele review gezien waaruit dit blijkt. Het ziet er mooi uit, maar als dat je criterium is (en nee, daar is niets mis mee als je het betaald van je eigen geld!), kun je beter voor een iPhone gaan...die is iig nog relatief waardevast.

De review van Arnaud is realistisch, mensen die een BB kopen, moeten zich toch bewust zijn v alle te verwacten nadelen.

Enigzins off-topic: Ik vind het erg jammer voor QNX/open QNX, maar ik vrees dat het afgelopen is nu BB het in handen heeft gekregen.

[Reactie gewijzigd door LLuke op 2 februari 2013 11:45]

Wat ik een beetje mis in dit hele verhaal is de zakelijke markt. In 2010 waren iOS en Android voornamelijk consumenten telefoons, Blackberry was de "de-facto" bedrijfs standaard. Zelfs bij mijn werkgever, ondanks dat bijna de helft van de Andriod telefoons op een SOC van ons draaid. Vandaag is die plaats ( helaas ) bijna volledig ingenomen door de fruit leverancier uit Cupertino.
Ik denk dat beveiliging de belangrijkste kracht van de blackberry was. Echter image speelde ook een rol, de lederen houder, het zwart met chroom past bij een net pak. Dat kon je van veel andere smartphones niet zeggen. ( Mischien is dat de reden dat de huidige iphone 5 zwart is? )
Heeft Blackberry nog voldoende momentum over, om die markt weer op te pakken? Of is de iphone de nieuwe bedrijfs standaard?

[Reactie gewijzigd door elteck op 31 januari 2013 20:01]

Alleen kort over de Apps.
Dit was de internationale Launch. Dus geen Nederlandse launch.

Een aantal berichten hebben al in de media gestaan dat veel Nederlandse partijen bij de Nederlandse Launch zeker aanwezig zullen zijn op het platform.

Zo zul je geen van de er toe doende media/nieuws apps missen op BlackBerry 10 en zul je ook prima je bankzaken kunnen doen of je weg naar werk kunnen vinden.

Laten we na de Nederlandse Launch nog eens een mooie update doen.
Daar zul je je in ieder geval genoeg kaarten voor krijgen zodat bijna de hele Tweakers crew meekan.

Ik denk dat de meeste reviewers toch nog steeds de kern van BlackBerry missen. Het zijn vooral productiviteit verbeteraars en wat dat betreft geven ze dat in hun Global Launch ook al duidelijk aan ze mikken op dit moment vooral op de Hyper-connected users, die hun netwerken optimaal willen benutten.
Zeker de BlackBerry Q10, lijkt mij als zakelijk toestel een productiviteitsmonster, die geen gelijke heeft.

Ik ben uiteraard compleet bevooroordeeld als trouwe BlackBerry gebruiker en geheel geïndoctrineerd. Als kantekening wil ik daarbij wel plaatsen dat deze reply op een retina MacBook Pro is getyped waarmee in ook iOS en Android applicaties ontwikkelen en ik 3 iPhones (iPhone 1,iPhone 4 en iPhone 5), 2 iPads (iPad, iPad 3), 4 Androids (Nexus One, Galaxy Nexus, Galaxy Tab 7,7, Galaxy SIII) bezit en gebruik en van hou, maar als het aankomt op navigeren tussen browser, mail, twitter, facebook, linkedin, etc mijn BlackBerry 9900 het snelst afgaat.
@EYE_EYE,

Dit kan je toch niet met droge ogen schrijven.
Van Rubén89 weet je bijna zeker dat hij in dienst is van RIM (opdracht: pareer negatieve kritiek over BB10 in social media), maar als jij al die toestellen in huis hebt die je beschrijft maar als het er op aankomt toch de BB 9900 pakt dan kwalificeer ik dat als troll post.

Ik ben niet "getrouwd" met welk toestel OS o.i.d. en maak alleen zakelijk gebruik van mijn smartphone. Van alles geprobeerd en blijven "hangen" bij een iPhone (nu 4S). Mijn vriendin heeft via het bedrijf een bold 9900 waar ik regelmatig naar moet kijken omdat het ding weer eens is vastgelopen, niet meer spontaan wil laden of gewoon omdat ze het vreemd vond dat ze geen telefoontjes kreeg terwijl de hele voicemailbox vol stond. Even de accu loskoppelen en het werkt weer.

Afgezien daarvan is alles zo ongelooflijk onlogisch gegroepeerd dat als het gaat om jouw opmerking "productiviteitsmonster" het mijn wenkbrauwen doet fronsen.
Dan zeg je ook nog dat ze zich richten op de hyper connected users alsof je met een Android/ iOS/ WP niet een hyper connected user kan zijn.
Waar je met die telefoons in enkele taps dat doet wat nodig is ben je met een 9900 (als het ding het doet) veel langer bezig.

Nu is er ook nog één heel ander belangrijk ding en dat is het onderschatten dat een zakelijke gebruiker alleen zakelijk bezig wil zijn. Waarom denk je dat de iPhone zo populair is geworden onder zakelijke gebruikers? Heel slim dat je los van zakelijke apps je privé met je eigen creditcard van alles kan downloaden zodat je stiekem tijden boring meetings, telco's of webexen lekker een spelletje kan spelen o.i.d.

De echt meest belangrijke reden waarom BB10 naar mijn mening zal falen is dat bijna alle apps geport zijn van Android en dus niet native zijn. Hoe bewaakt BB de kwaliteit van die apps? Hoe zit het met bugfixing? Hoe lang duurt het als bijvoorbeeld het Financieel Dagblad zijn favoriete apps vermeld voor iOS/ Android/ WP voordat er een port komt op de BB10?

Wat we inmiddels wel weten namelijk is dat een smartphone net zo goed is als zijn eco-systeem. In het begin is het allemaal prachtig, "kijk eens hoe lekker al dat swipen gaat?" en is iedereen trots hoe mooi dat nieuwe speeltje werkt en wat je er allemaal mee kan aanpassen, maar "aan het eind van de dag" gaat het om hoe productief je er mee kan zijn en dat wordt in hoge mate bepaald door de aanwezigheid van kwaliteitsapps en de onderlinge integratie. Als dat niet van de grond komt dan ziet het er voor BB slecht uit.
quote: Arnoud Wokke
Daarover verschillen we dan van mening. Maar ik zie mobiele besturingssystemen en velerlei skins en de besturing is heel modern, maar het lettertype, de opbouw van items in lijsten en knoppen vind ik eruitzien als een telefoon van enkele jaren geleden.
Sorry Arnoud, ik lees over het algemeen je reviews best graag, maar dit slaat als een tang op een varken. Waarom is dit bij BlackBerry "verouderd" terwijl iOS létterlijk al ruim 2 jaar nagenoeg stil staat? Daar gebeurt ook nog steeds veel in lijsten, is ook niets mis mee verder, want dat houdt het overzichtelijk. Zelfde geldt voor knoppen, tab bladen - zowel iOS als Android gebruiken beide nog, omdat in veel gevallen dat nog steeds natuurlijker werkt. Bedenk wel dat BlackBerry nog steeds vooral een zakelijke speler is (en volgens mij ook wil zijn). Dat is de markt waar ze hun voet weer tussen de deur willen krijgen.

Nee, als je dit soort opmerkingen wil maken wordt het ook tijd dat je iOS eens af gaat branden, want die warboel van honderden icoontjes kan echt niet meer..toch?

Blijkbaar dus wel, want er zijn genoeg mensen die dat prettig vinden - zie ook de spastische homescreens die men maakt op Android of kijk maar eens naar het gemiddelde bureaublad op de PC/Mac van Jan-met-de-korte-naam. Ikzelf vindt het weldegelijk verouderd en het is naast het slechte toetsenbord (of beter gezegd: het gebrek aan fatsoenlijke autocorrectie en de omwegen naar niet-letters) dan ook nog steeds een reden waardoor ik twijfel of ik de volgende keer weer voor een iPad ga. Mijn bureaublad staat ook geen enkel bestand of snelkoppeling op (zie het bureaublad toch nooit) en gebruik tegenwoordig uitsluitend spotlight en de zoek functie in het Windows 7 start menu om iets te openen. Voor veel mensen werkt dat echter niet zoals het voor mij werkt, puur omdat ze te gewend zijn aan de ouderwetse icoontjes.


Overigens valt me op dat jij niet de enige bent. Ik zie meer van dit soort opmerkingen en dan spijt het me heel erg, maar waarom branden diezelfde mensen iOS dan niet af?

[Reactie gewijzigd door Werelds op 1 februari 2013 10:58]

In plaats van een duopolie, zou voor de besturingssystemenmarkt de benaming oligopolie beter op zijn plaats zijn.
De kritiek van Arnoud op de icoontjes (de zouden er "ouderwets" uit zien) vind ik onterecht Arnoud vindt het ouderwets maar je zou het ook kunnen typeren als zijnde Retro, ik vindt het er in iedergeval mooi en bijtijds uitzien.
Dat is ook een manier om gedateerdheid (is dat een woord) te verdedigen 8)7
Zoals ik het zie, is het gewoon weer standaard statische icoontjes gebaseerd op Android en iOS en dat is gewoon OUD. Punt. Kom op, anno 2013 kunnen statische icoontjes echt niet meer. Het is gewoon lelijk, ongebruiksvriendelijk en rommelig. Ook het lettertype van BB10 vind ik verdacht veel op Android lijken. Nee, het is gewoon niets bijzonders dat BB10. Ook dat swypen lijkt mij persoonlijk echt vreselijk in het dagelijks gebruik. Zeker met lag, zoals Arnoud ook al aangaf. En BlackBerry slaat hiermee wederom een flater net zoals ze deden met het introduceren van de Playbook zonder email client |:(
Er zijn bij aanvang 70.000 apps te vinden zijn, whatsapp is onderweg
WhatsApp onderweg? WhatsApp had toch geen directe interesse om voor BB10 te ontwikkelen? --> http://www.google.nl/sear...;q=whatsapp+blackberry+10

Wat daarmee het platform al meteen een kleine kans geeft om te slagen.
Naar mijn mening dus veelal onterechte, onobjectieve kritiek
Lag, gedateerde icoontjes, weinig apps, niets nieuws of innovatiefs... Vind ik allemaal legitieme kritiek hoor.
Whatsapp is er al, toen RIM hoorde dat ze dat niet wilden maken zijn ze er direct achteraan gegaan.

[Reactie gewijzigd door jessedez op 31 januari 2013 19:54]

"Er zijn bij de release 70.000 apps voor BlackBerry 10, waaronder WhatsApp. WhatsApp zei vorige maand nog geen plannen te hebben om een BB10-app te maken. "
nieuws: BlackBerry presenteert smartphones BlackBerry Z10 en Q10
En daarom is een review/preview een mening, en geen feit. Sorry, ik kom zelf uit de telecom wereld (zakelijke kant) en als je daar nu nog aankomt met "Er komen nieuwe Blackberry toestellen" wordt je gewoon weg gelachen. Dat is het probleem wat RIM moet oplossen (of Blackberry, of hoe ze volgende week heten), en dit, zoals ik het zie, gaat het niet lukken.

Zakelijk vooral en ook prive wordt er steeds meer gekozen of voor Android of voor Windows (Iphone loopt al beetje terug, verkoopt nog goed, maar minder). Ik ben bang dat het gewoon veels te laat is.
Ik denk dat vooral de prijs veel gaat uitmaken. Ik weet niet hoe je $199 + contract in de US vertaalt naar een Nederlandse prijs, maar ik denk dat de afzetmarkt behoorlijk klein zal zijn als de prijs boven de ¤365 ligt.
Volgens mij is de iPhone ook $199 met contract, dus ik ga ervan uit dat de BB10 in de buurt van de 600 euro zal kosten, net zoals de andere high-end telefoons.
In Nederlandse prijs is dat het high-end segment zo rond de 600 euro. Wat ik opvallend vind is dat Nokia met de lumia 920 zichzelf scherp prijst, wetende dat ze marktaandeel moeten winnen met 99$ + contract maar dat BB dat niet doet. BB moet zich toch wel bewust zijn van de positie waarin ze verkeren?!
Als ik hierboven zie dat de prijs 566 euro moet zijn, ben ik bang dat er weinig hoop is voor BB10. Het besturingsysteem, het toestel, de apps, etc.. doet mij niet afstappen van mijn huidige besturingssystemen...

Maar wellicht wordt het met finetunen en een redelijke prijs wel een heel interessant toestel
Ik vind het prachtige telefoons! Hoop dat we over 2/3 jaar met 4 grote spelers zitten, dit komt de keuzemogelijkheden maar ook de prijzen erg ten goede :)

Ik vind de vergelijking met de iPhone wel erg makkelijk gemaakt. 'Want aan de boven en onderkant zit een materiaal en in het midden een ander materiaal' maar dat is bij elke voorkant! Enige wat eventueel anders is, is dat de behuizing niet langs de zijkanten van het scherm naar beneden loopt.. maar op alles nou met de iPhone te vergelijken.. wie weet breng je Apple op ideeen en klagen ze nu blackberry aan!

Tevens heb ik weinig sympathie voor Arnoud; hij heeft het trekje zijn mening als feit te verkondigen en dat komt de mobiele reviews op Tweakers niet ten goede.

Verder een mooi nieuw begin voor BlackBerry en een mooie telefoon ^O^
Een ding klopt niet: Inmiddels heeft Heins aangegeven dat de Blackberry 10 devices voorlopig dezelfde resolutie zullen houden en dat er dus niet wordt overgestapt op 1280x720.

Bron: http://www.engadget.com/2...ith-z10-q10-screen-sizes/
Blackberry is hoofdzakelijk populair (geweest) in zakelijke omgevingen. In die markt zullen ze dus zeker nog wel even stand houden met dit toestel, zeker als alle mogelijkheden zoals remote wipe, etc mogelijk blijven. Het al dan niet beschikbaar zijn van allerlei apps is in de zakelijke wereld ondergeschikt aan de eenvoud van (centraal) beheer. Zolang er kan gemaild en gebeld worden is het voor 75% van het zakelijk gebruik al voldoende.

Maar de grote winsten zijn natuurlijk te halen in de consumentenmarkt, en dat is toch duidelijk waar Blackberry zich met dit toestel op richt. En dan vrees ik inderdaad dat de conclusie klopt: dit toestel lijkt te verbleken naast de concurrentie.
Probleem is dat remote wipe ondertussen op alle andere toestellen ook beschikbaar komt bijvoorbeeld via find my iPhone, skydrive en google zou ook wel een variant hebben. Daarbij denk ik dat zoals in de review gezegd wordt het opbouwen van een ecosysteem lastig is. De vergelijking met Microsoft en dat die daar niet goed in slaagt vind ik dan wel weer als een lul op een kersenvlaai slaan; ik 2 jaar tijd een appmarket van 140.000 apps opbouwen terwijl je maar 5,4% marktaandeel hebt? Chapeau. En het groeit nog explosief!

Zakelijk gezien heeft BB weinig toegevoegde waarde meer; elk OS kan goed mailen. Enige waar BB zich in kan onderscheiden is veiligheid; de BB servers, ping en dat soort dingen. Als is Windows Phone daar ook een groot concurrent met de veilige windows kernel en bitlock encryptie.
de grootste zakelijk toegevoegde waarde is de zgn. Chinese wall, wat wil zeggen dat je zakelijke apps en je privé apps perfect gescheiden werken
Ook erg makkelijk denk ik ja, dan hoef je niet meer met 2 telefoons rond te zeulen.
Tsja... Opzich ziet het toestel er solide uit. Echter het Ecosysteem zal zich nog moeten bewijzen. Dit is de voornaamste reden dat ik mijn Lumia 920 weg heb gedaan, ik miste teveel ten opzichte van Android.
"De telefoon is prima voor BlackBerry-fans die niet naar een ander platform of andere fabrikant willen overstappen."

Jammer dat die er al meer dan een jaar niet meer zijn :)
Hmm, BlackBerry verkocht in t laatste kwartaal nog steeds meer telefoons dan alle win phone fabrikanten samen...
Maar is dit de consument die dit koopt? Of is het de zakelijke markt die ''maar weer'' voor een BlackBerry gaat ;)
Ze moeten serieus gaan overwegen om al die "smart"phones gewoon "playphones" te gaan noemen.
Appje hier appje daar. 99% heeft niets met smart te maken... zucht ecosysteem.

Maar goed, kan niet wachten tot ik deze phone heb. Dan kan ik er mee

w e r k e n

:+

[Reactie gewijzigd door gubyan op 31 januari 2013 13:09]

"smart" is niet de tegenhanger van "play". Net zoals je van w e r k e n zeker niet per se slim(mer) wordt. Maar goed, je zei dat waarschijnlijk alleen maar om reacties uit te lokken.
Smart staat voor het slimme, ze kunnen op internet via 2g, 3g en 4g (soms) en alle apps is ook gewoon een slim opgezet plan. Smartphone is nog op z'n plaats tot alle telefoons zo zijn
Rare reactie. Blackberry is al sinds mei 2010 aan BB10 bezig en jij zegt dat ze daarmee MeeGo imiteren dat werd gepresenteerd op het CES 2011?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013