Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

BlackBerry Z10

31-01-2013 • 12:30

31 Linkedin

Het lange wachten begon eind 2010. Toen werd duidelijk dat BlackBerry, toen nog RIM geheten, het bedrijf QNX en zijn besturingssysteem Neutrino had overgenomen om op termijn BlackBerry OS te vervangen. Het nieuwe besturingssysteem heette oorspronkelijk BBX, maar na een klacht van een bedrijf met die naam is het hernoemd naar BlackBerry 10.

Deze week was het eindelijk zover. Tijdens een evenement voor onder meer media onthulde de fabrikant zijn twee telefoons op BlackBerry 10: de Z10 met alleen een touchscreen en de Q10 met touchscreen en toetsenbord. Tweakers was aanwezig en probeerde de Z10 uit.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (31)

Wijzig sortering
De lag viel inderdaad erg op in de video. Ik vind de interface er redelijk oubollig uit zien voor een nieuw "OS".
Vroeger was het fysisch toetsenbord voor veel mensen een reden om nog voor een Blackberry te kiezen, ik zie niet direct in waarom er zou gekozen worden voor een OS dat zich niet echt kan onderscheiden van bvb Android of IOS.
Het is wel of niet oudbollig is een kwestie van smaak. Ook het feit dat een browser,email, whatsapp en weet ik veel uiteindelijk het zelfde doet als op een laptop, iMac, android toestel
mag duidelijk zijn. Een app heeft altijd een bepaald doel en die zal op alle platforms het zelfde
doen in grote lijnen.

Blackberry ook , maar de multitasking en het snelle switchen van apps zonder home button is bijzonder, daarnaast is het systeem beveiligd en kan je zelf prive en zakelijk scheiden en dit
is zo gescheiden dat je prive gedeelte niet benaderd kan worden door je werkgever.

Ook het overnemen van je toestel op afstand is bijzonder en super handig als je support wil. Dit is voor providers of iCT-ers geweldig. Even snel op afstand iets instellen qua email voor de gebruikers etc.

Ook de nieuwe BBM is super en vooral voice werkt al erg goed op OS7. Asia, Afrika en in zuid Amerika is met dit aan het ontdekken en begint nu populair te worden. Mensen gaan in Indonesia naar Starbucks of andere locatie(shoppingmall) met wifi en je kan lekker bellen in Jakarta naar nederland als je geniet van je koffie. Met OS 10 heb je dit ook en is dit nieuwe (Nee) maar werkt wel goed, erg goed .

Blackberry heeft 2 jaar geleden goed gekeken waar apple en android stonden en ze hebben gedacht dat kan beter in plaats van een besturing system te adopteren. Een jaar geleden heeft men elke maand vragen gesteld aan mobile gebruikers en voornamelijk blackberry gebruikers wat zij willen. Hieruit kwam 8 pix camera, geheugen kaart, losse batterij etc. etc. Het is er en
alles in dienst van gebruiker, ontwikkelaar en providers. In dat jaar zijn een aantal dingen ook overgenomen door android in de software zoals bepaalde schuiven met je vinger ook gesture genoemt.

Ook de beveiliging met hoogste waarde en een plusje in the US gekregen. Zelf toen het Pentagon geld ging uitgeven voor een beveiligde systeem met Apple is men afgehaakt omdat het te duur werd en niet haalbaar was. Het is een beveilging dat heeft geen enkele apparaat. Het is meeste veilige besturingssysteem en nu met een super snel OS, Multi-Multi tasking en een geweldige gebruikers ervaring. Veilig online en alles via de portal is versleuteld en je email van 4K is op je Apple 40K ,want blackberry maakt je internet data ook kleiner. Compresie en hierdoor heb je gemiddeld 5 x minder internet verbruik . Dus verbruik je gemiddeld 400 Mb dan is dit op blackberry 80-100 Mb bij zakelijk gebruik.

Het is een compleet nieuwe OS en zeer stabiel en respect. gebruik zelf Android en ben na gebruik van een paar keer op het hoordkantoor verbluft dat bepaalde simpele dingen zo goed zijn uitgewerkt. Windows valt in het niets en blijkt dan erg omslachtig en dan benoemd ik maar de andere niet :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 31 januari 2013 20:17]

Hier ben ik het wel mee eens. Verder doet me al het swipen een beetje denken aan wat Ubuntu wilt gaan doen met zijn OS, maar dan net wat anders.

Ben ik de enige die de icoontjes een beetje erg groot zijn afgebeeld in de 'app drawer'? Vooral de hoogte. Ziet er outdated out.
Presentator ziet er een beetje ziekjes uit, wat minder Lcd licht en wat meer van de zon zou hem goed doen.
Ben ik helemaal met je eens. Desondanks geeft mij die uitstraling dan wel weer het gevoel dat hij een verfende Tweaker is die weet wat hij zegt en verstand van zaken heeft.

Een stylist zou denk ik dolgraag het één en ander willen opfleuren.

@arnoud, ik bedoel dit niet lullig hoor, de looks doen niets af aan de waarde van dit videoverslag.
Presentator ziet er een beetje ziekjes uit, wat minder Lcd licht en wat meer van de zon zou hem goed doen
Nog even gedubbelcheckt; volgens iemand die het kan weten ben ik niet bleker dan normaal. Komt denk ik omdat in die donkere omgeving een hele bak licht nodig was om mijn gezicht uberhaupt zichtbaar te maken. Buiten was het toen al donker en daarnaast stond de taxi al voor deur te ronken om ons naar het vliegveld te brengen voor de terugreis.

Kortom: ik ga vragen of ik een paar weekjes Bahama's mag declareren 'voor verbetering van de kwaliteit van de video :P'
Het Arnoud,

Na je opmerking dat hij veel op de iPhone lijkt van voren, ben ik eens gaan checken, maar dat zie ik echt niet: http://www.gizmag.com/iph...kberry-z10/26046/pictures

PS: fijne vakantie ;-)

[Reactie gewijzigd door Boy op 31 januari 2013 13:37]

Arnoud zei in het filmpje dat de indeling van de voorkant van de Z10 lijkt op de indeling van de achterkant van de iPhone 5. Hij vergeleek niet de voorkanten met elkaar.

Offtopic, ik ken dat bleke gedoe zelf ook, de foto's van het feest van de bruiloft leek het ook of ik terminaal was :P Toch voelde het niet zo haha :)
Haha, hoop dat je dat lukt :) Maar misschien in Post gewoon even een warm filtertje over de video heen doen. Filmen in die ruimtes is lastig.

Naja, bedankt voor dit filmpje, erg informatief en eerlijk. Hoop dat BB weer een beetje mee gaat doen.
Waarom +2. Lijkt me volledig offtopic..
Reacties van de auteur van het artikel worden altijd gewaardeerd, daarom geef ik +2.

Dit: en ik vond de -1 voor jou ook onterecht, je bent niet onbeschoft of aan het trollen of zo, dus ik heb een boost ingezet om je op offtopic te krijgen ;)

[Reactie gewijzigd door Boy op 31 januari 2013 17:27]

Zo ziet een gemiddelde tweaker er toch uit? :P
Cameraman moet even zijn witbalans goed zetten.
En daarna kan de editor ook wat kleurcorrectie toepassen.. Anyway, als jullie nog iemand zoeken, kan je me bellen :-)

Verder goed verslag, mis alleen de diepgang. Komt dat nog?

[Reactie gewijzigd door SoloH op 31 januari 2013 13:29]

Verder goed verslag, mis alleen de diepgang. Komt dat nog?
Ja, in de review
Zoals al aangegeven kom je met dit soort evenementen in de vreemdste lichtsituaties terecht. Dan kun je witbalansen wat je wil, maar als er draaiende lampen met verschillende kleuren zijn heb je soms wat kleurverandering :)
Als WP gebruiker vind ik dit een prachtig toestel. Veel mooier dan de Lumia920 en het lijkt me best wel lekker werken met dat geswipe. Als je dat eenmaal doorhebt, is het een fluitje van een cent lijkt mij. Volgens mij heeft BB dat wel goed in de gaten, dat de toekomst uit swipen bestaat. Geen hardware knoppen meer.

Enige minpuntje wat ik heb kunnen zien in video, is het toetenboard. Waarom nou altijd maar alleen hoofdletters weergeven. Het Windows Phone keyboard laat zodra je een nieuwe zin begint HOOFDLETTERS zien. Zodra je verder gaat typen, komen de kleine letters te voorschijn. Dat werkt vele malen lekkerder vind ik zelf. Anders moet je elke keer blijven kijken naar de shift toets om te zien of die wel of niet oplicht en dus wel/.geen hoofdletters typt.Erg slecht...Iphone heeft dat ook. Android niet voor zover ik dat nog weet.

De diehard ios en bb users zullen wel zeggen dat het niks uit maakt omdat een normaal keyboard ook alleen maar hoofdletters heeft, maar ik durf te wedden dat elke gebruiker tijdens het typen wel eens heeft gehad dat hij niet wist of hij hoofdletters of kleine letters aan het tikken was.

Hoe zit het eigenlijk met Exchange functionaliteit op de BB ? Kun je bijvoorbeeld 4 Exchange accounts toevoegen ?
Bb heeft helemaal niet goed in de gaten dat zwiepen de toekomst is. Ze brengen toch nog steeds telefoons uit met toetsenbord?

En ja het is irritant dat je toetsenbord alleen hoofdletters heeft. Minpuntje.
Ik gebruik eigenlijk heel graag een toetsenbord. Vooral als ik "blind" moet typen. In auto of op de fiets.

(alleen als het veilig is)
:+ Jouw computer toetsenbord heeft ook kleine letters??? de toetsenborden die ik ken namelijk dus NIET.

Ik vind het storend als het veranderd van hoofdletter naar klein en de ene keer dat je de shift moet gebruiken (aangezien de zin automatisch start met een hoofdletter) weet je gewoon dat je hem aanzet....

Ik weet prima wanneer ik een hoofdletter type en wanneer niet, niets moeilijks aan.
Excuses voor de hapering in de video. Zijn druk bezig die te verhelpen.
hoe is de ondersteuning met email platformen?
zit er ondersteuning op om rechtstreeks met exchange activesync te connecten zonder bijkomst van blackberry server?

hoe gaat het met internetten? is dat vrij over een APN van je mobiel provider of ga je zoals bij de oude toestellen eerste over de blackberry server die als een soort proxy/compressie server werkte?

en hoe is het keyboard tov de iphone? beter of minder?

Ben je afhankelijk van een 'irritant' blackberry abonnement die duurder was als een normaal data abo? of mag je gewoon elke willekeurige sim erin stoppen en gaat het werken?
Ik denk dat ze dat voornamelijk doen voor de oude bb gebruikers. Een paar jaar geleden stond BB voor een telefoon met keyboard. Nu switchen ze over naar touchscreen, maar ik denk dat er heel veel oude gebruikers zijn met een oude BB omdat het een keyboard heeft.

Als het aan bb had gelegen (denk ik) hadden ze helemaal geen telefoon met keyboard meer uitgebracht.
Ik denk dat in de deze video-review alle zaken zijn teruggekomen die een video-review zou moeten bevatten. Ik heb de interface gezien, de globale navigatie van het toestel & het uiterlijk van het toestel in zijn geheel. Display ziet er mooi uit. Het grootste probleem van dit toestel, namelijk de lag in de interface, komt ook aan bod. Zoals Arnoud al zegt is het belachelijk dat een bedrijf als RIM (Blackberry nu) een toestel durft uit te brengen waarin de interface behoorlijk lagt.

Ik zal zo de normale review ook even lezen. Bedankt weer Arnoud!

edit: Ik vind het overigens top dat jij, Arnoud, ook de reacties leest bij het artikel.

[Reactie gewijzigd door shytah op 31 januari 2013 13:51]

Ik vind het een heel mooi toestel, ondanks ik aardig Sony minded ben. Over die interface, ik moet toe geven dat het even wennen is, maar ik heb voor vrouwliefs een BB Playbook gehaald, en die is wel erg fijn. Beter dan elke Android, moet ik tot mijn spijt bekennen.

Dat met veel applicaties open hij minder snel word, is te begrijpen. Bij de Playbook kan je vanaf de bezel (beneden) swypen naar het midden toe, en je krijgt alle actieve apps naar voren. Daar kan je ze echt uit zetten, dus ook niet meer een app-killer nodig.

Ik denk alleen dat voor die prijs waar die nu voor staat, erg aan de prijs is. Voor 51 euro meer heb je een Sony Xperia Z, met een quad-core processor die echt heel snel is. Stel de prijs zou rond de 400 euro zijn, zou ik het een van de beste opties vinden, maar nu geef ik ze weinig kans
BB10 en de Z10 ga ik zeker overwegen. De OS ziet er mooi en gebruiksvriendelijk uit. Vooral het multitasken is goed uitgedacht. Nou uitgedacht, ze hebben vooral inspiratie opgedaan van de Nokia N9. Ik vind dat een slimme zet, want dat toestel sprak en spreekt heel veel gebruikers aan.
Ik ga dit misschien wel overwegen. Voor mijn iPhone al 4jaar lang een BB gehad. Heeft me nooit echt teleurgesteld. Meer verveeld..

Arnoud ziet er wat ziekjes uit trouwens? Beterschap :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee