Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 182, views: 196.843 •

Tot slot: vooruitblik

Wordt 2013 een interessant jaar op smartphonegebied? De kans lijkt klein; de kaarten voor de komende paar jaar lijken geschud en de noodzaak voor grote innovaties is vermoedelijk verdwenen. Iedereen heeft posities ingenomen. Zo schaarde Nokia zich achter Windows Phone, kocht Google Motorola en lijkt de markt niet langer zo in beweging als in de afgelopen jaren.

Wat gebeurt er dan wel? Er komen toestellen op de markt met full-hd-schermen; het aantal pixels per inch gaat richting 500, tegenover maximaal 340 nu. Dat is een grote verandering, maar het is de vraag hoe dat er in de praktijk uitziet. Bovendien worden, oh verrassing, processors steeds krachtiger en geheugenbandbreedte in socs steeds groter, al is het alleen maar om al die pixels aan te sturen.

Een andere ontwikkeling is ingezet door Google Now: het gebruiken van diverse gegevens op de smartphone om de gebruiker gevraagd en ongevraagd te adviseren. Google Now kan nu al weergeven hoe lang de gebruiker erover zal doen om bijvoorbeeld van school of werk naar huis te komen. Die trend zal doorzetten; Nokia werkt daaraan met My Commute voor Nokia Rijden en het kan niet anders of Apple werkt aan iets soortgelijks. Smartphones worden nog slimmer …en slaan nog meer gegevens van de gebruiker op.

In Nederland gaan we in 2013 eindelijk 4g krijgen: in de Verenigde Staten bestaat het al een paar jaar, maar nu zijn ook de Nederlandse providers er klaar voor. Met de netwerkupgrades moet de boel binnen een paar jaar klaar zijn voor een landelijk dekkend netwerk.

Smartphones hebben zich ontpopt tot de Zwitserse zakmessen onder de gadgets: mp3-spelers, compactcamera's, agenda's en andere items kunnen de deur uit. En als het aan de telecomsector ligt, worden portemonnee en sleutels in de toekomst ook overbodig. De smartphone wordt het knooppunt waar je leven om draait; die trend lijkt niet meer te keren.

2013


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Lees meer over

Reacties (182)

Reactiefilter:-11820161+1121+214+30
1 2 3 ... 6
De aantallen verkochte Windows Phone van Nokia is gestegen en Arnoud durft te beweren dat het gezakt is. Arnoud lijkt steeds meer een persoonlijke oorlog aan het voeren te zijn tegen Nokia/Windows Phone...
Nogal subjectief, jouw reactie. Ik VIND Windows 8 er juist heel mooi en vernieuwend uitzien, en ik VIND het juist een mooie telefoon.

Om op jouw stellingen in te gaan:

Nieuwe telefoons hebben
-Veel betere schermen dan een SGS (SGA is 480x800, amper full HD)
-Veel hogere schermresoluties
-Veel betere camera's
-Zijn vééél sneller


Plat ranten op alles wat niet jouw telefoon is maakt je reactie imo nogal ongeloofwaardig.

edit: woord "reactie" toegevoegd, was ik vergeten.

[Reactie gewijzigd door Homer J.Simpson op 24 december 2012 08:38]

Maar het is geen CGA. Als je alleen uit gaat van screenshots krijg je sowieso al een krom beeld, maar zelfs dan kun je er niet omheen dat het geen CGA is
@Homer J.Simpson : Sorry hoor, maar ik vind Windows Phone 8 ook oerlelijk. Op zich is dat ook wel te verwachten omdat ik de nieuwe GUI van Windows 8 ook waardeloos vind. Op de een of andere manier ziet het er gewoon goedkoop uit en geeft een veel te speelse indruk.

Maar goed, dat is een kwestie van smaak. Wat een veel groter probleem is, is simpelweg dat er (nog) relatief weinig apps voor zijn.

Het gerucht dat Microsoft blijkbaar geld aan ontwikkelaars heeft gegeven zodat deze gemotiveerd werden om apps te schrijven voor WP8 laat eigenlijk wel zien hoe populair dit mobiele besturingssysteem nu eigenlijk is.

Microsoft wil natuurlijk dat WP8 een succes wordt. De vraag is of ze er niet te laat mee zijn nu Android en iOS de markt domineren. Ze zullen hoe dan ook met een uitgebreid portfolio moeten komen waarin ieder prijssegment is vertegenwoordigd. Alleen dan kun je op serieuze wijze concurreren.
Dat ze geld geven/investeren om het platform groter en dus aantrekkelijker te maken vind ik anders niet verkeerd. Gewoon een stukje marketing.

Door 3 voor de prijs van 2 broden te verkopen, zorgt een bakker/super toch ook voor meer bekendheid en meer klanten? Door het weggeven van spullen bij Oprah, zijn uiteindelijk toch ook aardig wat spullen verkocht?

Het is niet dat ze het platform niet interessant vinden omdat het lastig is, maar juist door meer apps trek je ook meer gebruikers aan en die trekken weer ontwikkelaars aan
Wat een veel groter probleem is, is simpelweg dat er (nog) relatief weinig apps voor zijn.
Het gerucht dat Microsoft blijkbaar geld aan ontwikkelaars heeft gegeven zodat deze gemotiveerd werden om apps te schrijven voor WP8 laat eigenlijk wel zien hoe populair dit mobiele besturingssysteem nu eigenlijk is.
Developers schrijven alleen apps als ze geld kunnen verdienen, en dat kan alleen als het platform groot is. Om een platform groot te krijgen moet je veel gebruikers hebben, en die kopen alleen als het app-aanbod acceptabel is.

Kort samengevat: je keurt Windows Phone onder andere af vanwege het app-aanbod en veroordeelt vervolgens de enige manier om een app-aanbod op te bouwen als je systeem nog niet populair genoeg is. Juistem.

Over het design: over smaak valt (gelukkig) te twisten. Ik vind Windows Phone een fijn systeem. Heldere, overzichtelijke interface, Weinig "chrome", waardoor er veel plek is voor inhoud. Als andere mensen hier niet van houden kan ik daar niks tegen inbrengen, daarom heet het smaak.
edit:
Ik moet ophouden met mensen verwisselen :9 Als je Windows (Phone) 8 CGA vindt, zou ik nog maar eens goed naar je site kijken, hij kan in mijn ogen 1 op 1 naar een Windows (Phone) 8 app over worden overgezet. :+

Maar goed, wat ik vooral heel erg kan waarderen aan Windows Phone is de responsiveness, iets waar ik Android altijd zwak mee vond. Ik heb een HD2 en een LG Optimus 2X gebruikt, de HD2 met custom Android roms, de LG met zowel standaard roms als met custom roms (Cyanogenmod 7, 10). Mijn vader heeft een Lumia 610 met WP 7.5 en dat voelt veel vlotter aan als mijn LG Optimus 2X met Android 4.1, die weer vlotter aanvoelt als mijn HD2. Qua hardware is de Nokia echter de traagste van de drie.

Daarnaast denk ik dat Microsoft wel degelijk een goede kans maakt om markt terug te winnen, en naast dat ze in mijn ogen een prima systeem neer hebben gezet denk ik dit om 2 redenen:
- zodra Windows 8 meer verspreid is gaan mensen het fijn vinden om op hun telefoon een vergelijkbare interface te hebben als op de desktop. Ook zijn ze er op die manier ook van verzekerd dat hun contactpersonen/mails/agenda automatisch gesynchroniseerd en (!) op dezelfde manier geinterpreteerd worden door al hun apparaten.
- Veel systeembeheerders van Exchange-omgevingen vinden het fijn om Microsoft devices te gebruiken omdat Microsoft natuurlijk altijd de beste integratie met Exchange verzorgt en in geval van problemen deze ook het makkelijkste op kan/zal lossen.

[Reactie gewijzigd door gerrymeistah op 25 december 2012 00:12]

Ik vind Windows Phone een fijn systeem. Heldere, overzichtelijke interface.
zodra Windows 8 meer verspreid is gaan mensen het fijn vinden om op hun telefoon een vergelijkbare interface te hebben als op de desktop
Het werkt goed op telefoons ja, al is het niet altijd zo overzichtelijk wat mij betreft.
Op mijn desktop heb ik geen touchscreen en is het gewoon niet fijn.

Windows er ook een handje van alle soorten contacten in een grote lijst te mikken. Onwerkbaar wat mij betreft, en dus moest ie maar snel vertrekken ook.

Veel systeembeheerders van Exchange-omgevingen
Ik denk dat Windows zeker marktaandeel zal snoepen bij zakelijke gebruikers, helemaal nu Blackberry lichtelijk passé is.
Het werkt goed op telefoons ja, al is het niet altijd zo overzichtelijk wat mij betreft. Op mijn desktop heb ik geen touchscreen en is het gewoon niet fijn.
Ik hoor dit vaker maar vraag me een beetje af waar men nou precies last van heeft. Als ik Windows 8 gebruik op mijn desktop zit ik, enkele uitzonderingen daargelaten, gewoon in de traditionele interface te werken met traditionele applicaties. Als ik een van de applicaties wil openen heb ik deze óf gepind in de taskbar, óf duw ik op de windows toets, typ de eerste paar letters van de applicatienaam in en ram ik vervolgens op enter. Dat deed ik in Windows 7 ook al, daar zat ook al een zoekfunctie in het startmenu. Ik kan me niet voorstellen dat navigeren door het startmenu sneller gaat dan de door mij genoemde methode.

Ik heb soms het gevoel dat veel mensen gewoon geen zin hebben om te wennen aan de nieuwe user experience en daarom liever gewoon zeggen dat Windows (Phone) 8 troep is. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat alle wijzigingen perfect zijn, ook in Windows 8 zullen ontwerpfouten zijn gemaakt, net als in elk ander stukje software.
Je hebt gelijk en ook niet. Als je weet wat je wilt gaan doen is jouw methode snel alhoewel het altijd sneller is om een snelkoppeling in de taakbalk te hebben voor dingen die je vaak gebruikt. Als je nog niet precies weet hoe het heet wat je wilt gaan opstarten is een startmenu sneller, je ziet de opties en je kiest daar weer uit. Voor dingen die je niet vaak gebruikt is dat verreweg het handigst. Als ik mijn desktop opstart en ik zie de Metro interface dan vind ik dat geen handig ding. Ik heb het gevoel alsof ik naar een telefoon kijk en de mogelijkheden van het scherm niet benut worden. Het is alsof iemand mijn opstartmenu als losse tegels op mijn scherm gegooid heeft. Ik zie op een tweetegel mijn foto's langskomen in een onooglijk formaat waar alle kanten van afgesneden zijn en heb geen mogelijkheden dit te wijzigen. Andere dingen zijn wel weer leuk en handig, ik kan in een klik naar uitzending gemist bijvoorbeeld maar uiteindelijk ga ik met een klik naar de desktop en ga ik daar niet meer weg. Met classic shell is mijn startmenu weer terug en daarmee is het W8 gevoel eigenlijk ook wel weer vertrokken.
Symbian was er ook nog dit jaar met de Nokia PureView 808 (41 MP!).. helaas heeft Nokia dat besturingssysteem opgegeven. Zo slecht was het niet naar mijn mening, had een E7 die, na de update van Anna naar Belle, wel zo'n beetje alles had wat ik er van verwachtte, liep soepel e.d.

Heb nu een Lumia 800 op WP 7.8 en die loopt naar mijn mening, ondanks de 'lage specs' behoorlijk soepel en alles gaat lekker vlot. Een GROOT pluspunt vind ik de offline navigatie (ik heb geen abonnement, en ook geen databundel dus). Wel jammer dat ik een zéér oude Samsung heb die wel offline Radio ondersteunt, en dat de smartphones van tegenwoordig dit niet ondersteunen, maar ben over het algemeen redelijk tevreden over Windows Phone. (icm Nokia) :)
Weinig chrome? Windows 8 heeft de laagste informatie-dichtheid van alle platformen.
Nieuwe telefoons hebben
-Veel betere schermen dan een SGS (SGA is 480x800, amper full HD)
-Veel hogere schermresoluties
-Veel betere camera's
-Zijn vééél sneller


hoeschrijfjedit zei:
Heb zelf nog een galaxy s met een custom ics rom, hoef geen nieuwe telefoon omdat de nieuwe groter en zwaarder zijn en weinig nieuwe noemenswaardige functies betreft.

De zaken die jij opnoemt zijn idd mi imho geen nieuwe functies. Ik heb zelf ook een SGS1 met custom rom en het ding wordt gewoon steeds beter en sneller met android 4.2 en straks android 5.0 wordt die ook weer zuiniger en dat is wel nodig want de accu begint een beetje dood te gaan :)
Zware onzin, zowel Windows 8 als het nieuwe Windows Phone (al vanaf 7) is gewoon heel erg vernieuwend en betrouwbaar, daarnaast is het ook nog eens vreselijk stabiel en heeft het veel voordelen als je een windows computer hebt etc.

Bij android is dat totaal niet het geval, dat was voorheen net als alle voorgaande versie's van windows: niet stabiel(alhoewel, dat had je deels zelf in de hand, maar alsnog), niet betrouwbaar, naja vernieuwing moet je zelf weten, dat vond ik van bepaalde windows versie's zelf wel maar meestal niet zoals bij vista(was gewoon een goed OS maar bracht niks nieuws vanuit XP )

Windows 8 en de "nieuwe" Windows Phone serie 7, 7,5 en 8 dat zijn gewoon vreselijk goede OS'en, daar valt niet aan te twijfelen.

Daarnaast komen die woorden van een Apple-man! :+
Wel ik heb ooit nog met een cga systeem gewerkt. En ik zie toch geen gelijkenis met dit: http://www.youtube.com/watch?v=Avpa_1NenpM Overdrijven is ook een kunst...
Alles? CGA is om te beginnen maar maximaal 16 kleuren. Ik zie er al meer dan dat. Daarnaast zit er wel wat meer werk in dan simpelweg met wat kleuren te strooien. Misschien dat je het niet mooi vind, maar dat wil nog niet zeggen dat het niet werkt of niet door anderen mooi wordt gevonden
Mooie jaarafsluiting.

Mis in dit verhaal wel totaal de jurische strijd van patenten.. Mooi of niet, dat kenmerkte het jaar 2012 ook heel veel in smartphone land. Er is een heel andere type revolutie aan de gang. :+

Niet alleen in de rechtbanken, denk ook aan de Europese Commisie die nu een groot onderzoek naar Samsung heeft lopen.

[Reactie gewijzigd door Cr0N op 24 december 2012 08:34]

Niet echt interessant voor de consument en de vooruitgang.
Het geeft meer aan dat de eu ook graag graantjes meepakt, de slechtbank wil ook wel graag aan het werk blijven.
Desnoods kunnen daar ook wel wat boventallige mensen weg als er niets meer te doen is.
De aantallen verkochte Windows Phone van Nokia is gestegen en Arnoud durft te beweren dat het gezakt is.
Ik lees nochtans hetvolgende:

"In een groeiende markt groeide Windows Phone goed mee"

Dus volgens Arnoud is WP dus wel gegroeid...

[Reactie gewijzigd door iCeQbe. op 24 december 2012 08:46]

Ja ik ben een tevreden Windows Phone gebruiker. Nee ik reageer niet zo omdat ik vind dat Windows Phone te weinig de hemel in geprezen wordt.

Het enige wat ik zie is dat Arnoud Wokke heel erg biased en ongefundeerd zijn reviews plaatst. En daar maak ik een opmerking over. Zie ook de opmerking boven jouw post van iCeQbe.

Nog zo een opmerking van Arnoud:
Sterren tellen heeft echter geen zin: de Algemene Beoordeling heeft geen enkele wiskundige relatie met de subscores.De subscores belichten slechts een klein deel van de prestaties van de telefoon en niet eens altijd de meest zwaarwegende (waar in de scorekaart kon ik de Lumia 920 vijf sterren geven voor de innovatieve schermbediening of beeldkwaliteit, bijvoorbeeld?).
Als sterren tellen geen zin heeft. Waarom geeft hij dan sterren? Het hele beoordeling zoals Arnoud het gebruikt slaat nergens op. Er wordt een design beoordeling gedaan. Design is zo subjectief als de pest. Wat jij mooi vind kan ik lelijk vinden. Daar kan je gewoon geen beoordeling op geven. Al laat je het aan 100.000 mensen zien.

En nee, ik wil niet per se dat Windows Phone dominant wordt. Het zou leuk zijn, maar aan de andere kant ook weer niet. Teveel dominantie is gewoon funest voor innovatie. Graag dat er drie of vier mobiele OS'en zijn. Dan kan je tenminste blijven kiezen.

Waarom ik geen Apple promoot? Alles hetzelfde. Iedereen dezelfde telefoon? Nee dank je, ik onderscheid me liever een beetje. Is ook heel subjectief overigens :)

Android is leuk voor mensen die veel willen aanpassen. Zie ik mezelf en vele mensen om mij heen dat doen? Nee... Het zijn alleen een paar Tweakers die dat graag doen. Is dus ook geen argument voor de massa volgens mij.

[Reactie gewijzigd door Gé Brander op 24 december 2012 12:02]

Nee, jij draait het om. Ik heb een Windows Phone omdat ik het een goed platform vind. Ik zou nooit voor een Apple iPhone kiezen om de reden die ik beschrijf. Dat is wat anders dan dat jij in mijn mond probeert te leggen.
Je zegt het toch echt letterlijk hoor.

Dat je nu eronderuit probeert te komen door een bepaalde nuance erin te brengen verandert daar niks aan.

Tenzij je het echt zo meent maar het verkeerd hebt geschreven, dan moet je je tekst aanpassen anders blijft de betekenis van je uitspraak hetzelfde.
Lezen is ook een kunst::

c70070540 zegt het letterlijk maar wel in de context waarom hij geen Apple neemt en niet waarom hij Windows Phone neemt..

De enige conclusie die je daar uit mag trekken dat hij om die reden Apple niet kiest, niet welke hij wel kiest,

De nuance zat al in de tekst toen hij het schreef, dat hij het nog aan jou extra wil uitleggen is alleen maar aardig van hem.
Als sterren tellen geen zin heeft. Waarom geeft hij dan sterren? Het hele beoordeling zoals Arnoud het gebruikt slaat nergens op. Er wordt een design beoordeling gedaan. Design is zo subjectief als de pest. Wat jij mooi vind kan ik lelijk vinden. Daar kan je gewoon geen beoordeling op geven. Al laat je het aan 100.000 mensen zien.
Wat jij wilt kan helemaal niet en komt overeen (autovoorbeeld!) met het optellen van de PK's en NM's en die delen door 2 voor een eindscore van hoe snel de auto is, wat gewoon niet zo werkt...

Er wordt helemaal niet gezegd dat die cijfers er voor niks staan, alleen zijn er met ENKEL DIE STERREN geen eindebeoordeling te maken. Er zijn veel meer factoren, en niet elke factor weegt even zwaar (en is zeer persoonlijk), er is dus geen formule mogelijk...
De aantallen verkochte Windows Phone van Nokia is gestegen en Arnoud durft te beweren dat het gezakt is.
Ik heb (vertrouwelijke) verkoopcijfers van Nokia Lumia's in Nederland onder ogen gehad vanaf januari tot en met oktober; in januari profiteerde Nokia nog van de marketing rondom de Lumia 800, dat effect zakte weg. De nieuwe Lumia's komen pas uit in januari, dus wellicht dat de verkopen zich hebben gestabiliseerd, maar het lijkt me stug dat de verkopen nu weer op het niveau van januari zijn. De nieuwste verkoopcijfers van december zijn nog niet uit.
De openbare kwartaalcijfers van Nokia laten hetzelfde beeld zien. In het eerste kwartaal profiteerde Nokia van release in Europa, in het tweede kwartaal van de release van de Lumia 900 in de VS en Lumia 610 in China. In het derde kwartaal zakten de verkopen weg, van 4 naar 2,9 miljoen Lumia's. Nieuwere verkoopcijfers van Nokia zijn er niet, maar volgens een analist moeten we daar niet te veel hoop voor hebben. Nu neem ik analisten niet altijd serieus, maar vorig jaar zeiden ze hetzelfde en dat bleek te kloppen. Eind januari geeft Nokia zijn eigen cijfers.

Wat is jouw bron?
Arnoud lijkt steeds meer een persoonlijke oorlog aan het voeren te zijn tegen Nokia/Windows Phone...
Integendeel; elk merk en elk platform krijgt van mij dezelfde eerlijke kansen en eerlijke beoordelingen. Behalve Nokia; die kreeg zelfs een kans op een herbeoordeling van de camera na een update die de komende maanden niet eens in Europa aan gebruikers wordt aangeboden, ondanks dat de Belgische versie van de update al door gebruikers kan worden geflasht (zie het topic als je niet weet waarover ik het heb). Ik denk als je zou zeggen dat Nokia hier een voorkeursbehandeling kreeg, dat je dan gelijk hebt.
Noem het medelijdencredits voor de underdog, of sympathie voor mede-Europeanen, maar Nokia heeft met die behandeling duidelijk een streepje voor gehad. Maar ik vond het oprecht jammer dat de laatste grote Europese smartphonemaker het zou had verkloot met de eerste versie van de software. Veel mensen merkten terecht op dat ik ze daarop harder had mogen aanpakken - maar dat heb ik niet gedaan.
Uiteraard zijn er ook mensen die hadden gewild dat ik de Lumia 920 hoger had beoordeeld, maar vaak zijn dat mensen die de Lumia 920 zelf hebben of hebben besteld; mensen hebben vaak de neiging om bij toestellen waarin ze zelf geld en emotie hebben geinvesteerd, de zwakke punten af te doen als niet belangrijk en de sterke punten sterker te benadrukken ('de focus van de camera is niet perfect, maar hij maakt goede foto's in low light', 'hij doet het minder dan de Galaxy S III, maar je hebt allebei de toestellen op een vast punt gelegd, waardoor je beeldstabilisatie niet hebt meebeoordeeld').
Ik snap dat soort opmerkingen heel goed, maar het gevolg is dat veel van die mensen de review 'slecht' vinden, omdat ik een andere mening ben toegedaan dan zij. Daar gaat het wat mij betreft fout: je kunt als volwassen mensen discussieren, en daarbij kun je tot de conclusie komen dat je ondanks het uitwisselen van argumenten een andere mening bent toegedaan. Dat is prima: een goed onderbouwde mening in een review vind ik al leiden tot een goede review: dat heeft ertoe geleid dat ik de gebruikersreview van Zonoskar - waarmee ik het niet eens ben - heb beoordeeld met een +3; hij draagt goede argumenten aan en legt die goed uit, ondanks dat ik het niet eens ben.
Ik hoop dat we in 2013 vaker op die manier naar elkaars werk op Tweakers kunnen kijken. Niet direct een andere mening pareren met een aanval op integriteit ('Persoonlijke oorlog'), maar argumenten en bronmateriaal uitwisselen en het ook goed vinden als je ondanks dat het niet eens wordt. Want zo gaat dat tussen mensen: die zijn het af en toe niet eens en als het niet zo zou zijn, zou Tweakers een stuk saaier zijn.
Dit artikel gaat met name om de Nederlandse markt. Dat de rest van de wereld is wat verder qua Windows Phone is niet relevant. Ook ik heb de Lumia920 besteld maar ook ik ben van mening dat die camera wel jammer is! Zeker omdat je weet dat het een software thing is, zoals altijd heeft Nokia 3 updates nodig voor een lekker werkend toestel. Dat is altijd hun probleem geweest, high end hardware met enorm veel innovatie alleen weinig functioneel door het brak implementeren ervan.

[Reactie gewijzigd door Dewaterweg op 24 december 2012 10:53]

Dat het om de Nederlandse markt ging, was mij eigenlijk niet echt duidelijk mbt de verkoopcijfers. Misschien dat het artikel dat even moet vermelden, maar het is wel degelijk interessant om te zien dat het aandeel in de meeste landen wel aan het stijgen is. Zo is het in Italië erg hard aan het gaan.
Dat het artikel gericht is aan Nederlanders (en half België) is duidelijk, maar dat wil niet zeggend dat de universele verkoopcijfers niet belangrijk zijn is verre van waar. Ook al zou compleet Nederland de nieuwste Nokia kopen zou het alsnog niet hoeven te betekenen dat het een succesvolle telefoon word... of als niemand in Nederland een iPhone5 had gekocht zou het zeer waarschijnlijk alsnog een groot succes zijn geweest. En successen brengen meer aandacht, meer aandacht meer ondersteuning door producent en developers, meer developers meer apps... etc,

On topic: Tot nu toe houd ik het zelf nog even bij Android (gekochte smartphone met goedkoop abo) totdat WP8 een beetje voeten aan de aarde heeft gekregen en de keuze qua toestellen wat groter is.
Toch vraag ik me af of je het hele artikel wel gelezen hebt.

"Below we can see one of the few Nokia shops in China packed with people interested in the Nokia Lumia 920. Now whilst this isn’t indicative of any sales in China, it’s still always nice to see, especially since the Nokia Lumia 920 is totally worth all this attention."

Zoals Arnoud aangeeft vallen de verkopen tegen, voor Nokia. We zijn van Nokia gewend dat ze marktleider zijn (3310 anyone?). De waarheid is dat ze tegenwoordig te ver achterlopen, ze zijn hun goede naam (gedeeltelijk?) kwijtgeraakt en die moeten ze terug veroveren.

Zoals Arnoud ook aangaf heeft Nokia het zelfs bij hun nieuwe telefoon verprutst. Ze kwamen met een "revolutionaire camera" die (door gebrekkige software?) niet goed presteerde. Ik weet dat ik met deze uitspraak op de tenen van de fans trap, maar helaas is het toch de waarheid. Nokia is zijn (oude) reputatie niet nagekomen, hoe veel pijn het ook doet om te zeggen.

Daarintegen blijft het goede mobieltjes, begrijp me niet verkeerd. Ik zou elke nokia kunnen pakken en me er prima mee uit de voeten kunnen. Maar ze kunnen eerlijk gezegd niet op tegen groot gewichten als een Apple, Samsung (HTC en sony natuurlijk niet vergeten ;) ), terwijl iedereen dat toch verwacht.

[Reactie gewijzigd door HesRuud op 24 december 2012 09:56]

Natuurlijk wel. Makkelijk. Het is maar op welk vlak je vergelijkt.
En door de focus van tweakers.net op -foto's overdag- wordt het video camera gedeelte en -foto's binnen en buiten met weinig licht ondersneeuwd.
Laat nou bijna iedere smartphone voor 99% van de consumenten goede foto's maken bij goed licht maar juist niet bij weinig licht. Dat hekel punt laten de anderen liggen, maar pakt Nokia op. Dat is innovatie!
Zag de tweakers.net smartphone reviewer dat ook maar.
"....elk merk en elk platform krijgt van mij dezelfde eerlijke kansen en eerlijke beoordelingen. Behalve Nokia; die kreeg zelfs een kans op een herbeoordeling van de camera na een update die de komende maanden niet eens in Europa aan gebruikers wordt aangeboden, ..."

Jammer dat je het zelf niet in ziet, maar jouw beoordelingen van verscheidene telefoons(en platforms) is alles behalve eerlijk. Bepaalde merken krijgen bij jou een extra ster, en bepaalde merken worden beoordeeld op een manier dat doet voorkomen alsof het prutapparaten zijn.

Jammer, maar jouw reviews zijn bevooroordeeld en alles behalve eerlijk.
Ik heb (vertrouwelijke) verkoopcijfers van Nokia Lumia's in Nederland onder ogen gehad vanaf januari tot en met oktober;
Als je dergelijke uitspraken doet, over het geringe marktaandeel vind ik wel dat je de wereldwijde groei van Windows Phone best mag noemen. We leven in Nederland ja, maar ook in de wereld.
Anders neigt het nogal naar eenzijdige berichtgeving.
Zeker als blijkt dat je met even verder zoeken andere berichten kunt vinden.
Latest report shows global Win Phone growth, strong Nokia comeback in the UK
Daarbij zijn in het artikel hierboven nog niet eens de release van Windows Phone 8 meegenomen, dus deze groei is op basis van Windows Phone 7.x.

Ik vind het dus een beetje een subjectieve opmerking.
Is het niet zo dat voor elke release van een nieuwe iPhone de verkopen van het huidige model inzakken? Lijkt me niet meer dan logisch dat dat voor Nokia ook geldt.
Integendeel; elk merk en elk platform krijgt van mij dezelfde eerlijke kansen en eerlijke beoordelingen.
Ik ga niet zeggen dat je niet objectief bent, maar er zijn altijd behoorlijk wat valide aanmerkingen onder een review te vinden. En dan bedoel ik elke review van elke reviewer.
Onder de review van de iPhone 5 was dat behoorlijk iets meer dan onder de andere reviews, je kunt je natuurlijk afvragen waar dat aan ligt.
Uiteraard zullen er altijd mensen zijn die het ergens niet mee eens zijn, maar volledig je ogen ervoor sluiten is ook niet goed.
Een aantal categorieen welke beoordeeld worden zijn ook erg relatief.
Het design van de Lumia 920 krijgt 3 sterren en de iPhone 5 5 sterren, terwijl ik het een veel mooiere telefoon vind dan dat van de iPhone. Dat is mijn smaak. Hoe kun je daar nu een waardering aan hangen?
In totaal krijgt de Lumia 920, wanneer je het design niet meerekent, 36 sterren.
Ook de iPhone 5 krijgt zonder het design mee te laten wegen precies 36 sterren.
En toch wordt de iPhone 5 als beste smartphone van het moment bestempeld, terwijl het 1 ster voor Prijs ontvangt.
Het verschil is design een subjectieve categorie wat door vrijwel elk mens anders beoordeeld zal worden.
Als je dergelijke uitspraken doet, over het geringe marktaandeel vind ik wel dat je de wereldwijde groei van Windows Phone best mag noemen. We leven in Nederland ja, maar ook in de wereld.
Anders neigt het nogal naar eenzijdige berichtgeving.
Zeker als blijkt dat je met even verder zoeken andere berichten kunt vinden.
November vergelijken met november heeft niet veel zin: je vergelijkt een pre-Lumia-maand (Lumia 800 was toen uit in 6, merendeels kleine, landen) met een WP8-maand, waarin de HTC 8X en Lumia 920 verkrijgbaar waren in grote landen.

Het is een jaaroverzicht, maar vergis je niet: de cijfers voor de laatste drie maanden ontbreken simpelweg. Daar valt simpelweg nog niets over te zeggen: hoeveel iPhones zijn er verkocht, hoeveel Lumia's, hoeveel Androids? Niets zinnigs over te zeggen.

Over Q3 kun je zeggen dat het ten opzichte van Q2 tegenviel, maar ten opzichte van Q3 2011 (pre-Lumia dus) wel een groei te zien was (klik).
Het marktaandeel van Windows Phone is echter 2 jaar na het uitkomen van de eerste telefoons dus 2,5 procent. Dat is meer dan een jaar geleden, maar juist minder dan twee jaar geleden, toen Windows Phone 7 uitkwam (toen was het 2,8 procent, klik). Kortom, vanaf de release van Windows Phone 7 is het marktaandeel van Microsoft op de mobiele markt juist afgenomen; Windows Phone heeft de verkopen van Windows Mobile nog niet over kunnen nemen.

Gezien de aandacht die zowel Microsoft als Nokia eraan hebben besteed - het is bepaald geen onbelangrijk product voor beide grote bedrijven - is het lastig om het dan als succes te bestempelen. Ook pijnlijk om te zien was hoe de Windows Phone-toestellen ten opzichte van Androids in prijs daalden; de Omnia 7 en andere toestellen van de eerste generatie gingen voor onder 200 euro over de toonbank, inmiddels is ook de Lumia 800 in prepaid verkrijgbaar, klik). Dat wijst erop dat er teveel geproduceerd is van die toestellen en de vraag is overschat, iets dat ik off the record ook van diverse zijden bevestigd heb gekregen.

Wereldwijd gaat het dus ook niet allemaal crescendo met Windows Phone; ik weet dat je op fanblogs als WPCentral en WMPoweruser veel juichverhalen kan lezen over glanzende verkoopcijfers, uitverkochte voorraden en rijen voor winkels, maar de waarheid is iets genuanceerder; wereldwijd werden er afgelopen jaar meer Windows Phones verkocht, maar de stijging was maar iets groter dan de markt en de prijzen van alle Windows Phones gingen makkelijk door de helft in een half jaar, wat de verkopen heeft opgedreven.

Over reviews: er is altijd discussie over, maar design is niet alleen een kwestie van persoonlijke smaak. Mijn cijfer baseer ik altijd op de mening van iedereen die ik de telefoon in handen duw (varierend van enkele tientallen tot honderden, waarvan veel medewerkers en lezers van Tweakers), de materiaalkeuze en hoe dat uitpakt in de praktijk, de wijze van integreren van componenten in de behuizing, gewicht en omvang en dergelijke.

Reviews zijn echter altijd subjectief; behalve metingen op het gebied van scherm, accu, browserprestaties, cpu en gpu blijkt alleen uit de selectie van tabellen, woordkeuze en andere zaken dat het een persoonlijk verhaal is en geen objectieve vaststelling. Ik ben geen robot, ik heb echter - in tegenstelling tot wat sommigen denken - ook geen voorkeuren voor bepaalde merken en platformen. Bovendien motiveer ik alle keuzes en bevindingen in reviews in de reacties, in forumtopics en op andere plekken.

Met de feedback doe ik veel. Zo is BrowserMark 2.0 uit onze benchmarksuite verdwenen vanwege de varierende scores, is de score voor design wegens goede argumenten waar ik niet aan gedacht had met een ster opgehoogd en na de update is de algehele score van de Lumia 920 met een ster opgehoogd wegens betere camera- en accuprestaties.

Sterren tellen heeft echter geen zin: de Algemene Beoordeling heeft geen enkele wiskundige relatie met de subscores.De subscores belichten slechts een klein deel van de prestaties van de telefoon en niet eens altijd de meest zwaarwegende (waar in de scorekaart kon ik de Lumia 920 vijf sterren geven voor de innovatieve schermbediening of beeldkwaliteit, bijvoorbeeld?).

Ik weet zeker dat iedereen een andere afweging zal maken bij reviews. Daarom is het goed dat eenieder een gebruikersreview kan plaatsen en als die voldoende gewaardeerd wordt krijgt ook die - net als die van Zonoskar - een plekje op de frontpage en zijn de scores te zien in de PW.
Het is een jaaroverzicht, maar vergis je niet: de cijfers voor de laatste drie maanden ontbreken simpelweg. Daar valt simpelweg nog niets over te zeggen: hoeveel iPhones zijn er verkocht, hoeveel Lumia's, hoeveel Androids? Niets zinnigs over te zeggen.
Maar toch moet er vermeld worden dat de verkoopcijfers van WP tegenvallen, terwijl je nu aangeeft dat over verkoopcijfers niets zinnings valt te zeggen. Vermeld het dan niet zou ik zeggen als het toch niets toevoegt.
Wereldwijd gaat het dus ook niet allemaal crescendo met Windows Phone; ik weet dat je op fanblogs als WPCentral en WMPoweruser veel juichverhalen kan lezen over glanzende verkoopcijfers, uitverkochte voorraden en rijen voor winkels, maar de waarheid is iets genuanceerder
Dat vind ik nu een beetje een vreemde opmerking om dergelijke websites weg te zetten als een eenvoudig fanblog.
Maakt dat hun bronnen minder betrouwbaar dan de 'vertrouwelijke' verkoopcijfers welke jij onder ogen gekregen hebt? Welke wij niet kunnen controleren?
We dienen jou dus maar te geloven, maar als ik met een bron kom wordt deze weggezet als een artikel van een fanblog.
Het zijn niet alleen juichverhalen, er staan wel zeker kritische artikelen tussen.
Over reviews: er is altijd discussie over, maar design is niet alleen een kwestie van persoonlijke smaak. Mijn cijfer baseer ik altijd op de mening van iedereen die ik de telefoon in handen duw (varierend van enkele tientallen tot honderden, waarvan veel medewerkers en lezers van Tweakers),
Tuurlijk moet je het design bespreken in een review, maar aan het feit of het mooi is of niet kun je mijns inziens geen score hangen. Daar doet het feit dat je het door meerdere mensen laat beoordelen niets aan af, het blijft subjectief.
De materiaalkeuze hoort wat mij betreft eerder onder bouwkwaliteit, aangezien het gebruikte materiaal daar veel invloed op heeft.
Sterren tellen heeft echter geen zin
Als het tellen van het aantal sterren geen zin heeft vraag ik mij sterk af waarom deze er nog bij staan.
de Algemene Beoordeling heeft geen enkele wiskundige relatie met de subscores.
Toch lijkt me dat niet meer dan logisch, dat wel het geval zou zijn. Dan is het voor de lezers eenvoudig de algemene beoordeling te beredeneren.
(waar in de scorekaart kon ik de Lumia 920 vijf sterren geven voor de innovatieve schermbediening of beeldkwaliteit, bijvoorbeeld?)
Die vraag dien je geloof ik niet aan mij te stellen, maar het feit dat je de vraag stelt geeft wel aan dat het huidige reviewsysteem wellicht enigzins achterhaald is of in ieder geval onvolledig.
Al zou je het misschien onder features kunnen scharen?
Dat vind ik nu een beetje een vreemde opmerking om dergelijke websites weg te zetten als een eenvoudig fanblog.
Maakt dat hun bronnen minder betrouwbaar dan de 'vertrouwelijke' verkoopcijfers welke jij onder ogen gekregen hebt? Welke wij niet kunnen controleren?
Mijn bron zijn verkoopcijfers van Gfk - die tellen dus verkopen in alle winkels in Nederland. Mag niet online worden gezet, zijn vertrouwelijk en vandaar dat je zelden iets ziet. AllAboutPhones zet wel eens wat online en dit plaatje kun je trend zien van Windows Phone.

Ik noem ze fanblogs, omdat ze artikelen schrijven over - bijvoorbeeld - de Lumia 800 en 900 die verkooplijsten zouden domineren - terwijl zulke lijsten vaak gekochte plekken bevatten en anders beinvloedbare dagkoersen zijn. Daarentegen het nieuws over hoeveel Windows Phones er echt worden verkocht, is veel minder over te vinden. Daardoor krijg je het met het lezen van deze blogs een scheef beeld van de werkelijkheid, ten voordele van Windows Phone. Dat komt door hun beeld van de werkelijkheid. Het is geen verwijt, maar het is goed je dat te beseffen bij het lezen van dergelijke blogs.
Er zitten wel goede redacteuren bij dergelijke blogs en er verschijnen geregeld ook goede artikelen, maar veel artikelen hebben inderdaad minder goede bronnen of trekken ze op basis van bronmateriaal verregaande conclusies die geen basis meer hebben in de werkelijkheid.
Als het tellen van het aantal sterren geen zin heeft vraag ik mij sterk af waarom deze er nog bij staan.
Ik ook, en ik heb ze geprobeerd weg te krijgen. Mocht niet, het is een verplicht onderdeel van reviews. Ik heb de strijd opgegeven en zet sindsdien onder elke review standaard een reactie over dat de scorekaart zuigt en dat je je er niets van aan moet trekken.

Er is een veel betere scorekaart in ontwikkeling met halve sterren, betere criteria en de mogelijkheid keuzes te motiveren. Daar wacht ik met smart op. Zoals je zelf zegt: het reviewsysteem is onvolledig. Ik heb inderdaad het scherm onder features geplaatst en als ik voor features de Lumia zes sterren had kunnen geven, had hij die gekregen.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 24 december 2012 12:56]

Ik noem ze fanblogs, omdat ze artikelen schrijven over - bijvoorbeeld - de Lumia 800 en 900 die verkooplijsten zouden domineren
Over domineren is niet gesproken dat is ook helemaal niet de toon welke in het door mij gelinkte artikel gebezigd wordt.
Het geeft zelfs aan dat in bepaalde landen inderdaad een daling is in de verkoop, maar over de gehele wereld een duidelijke stijging waar te nemen is. Er wordt niets overdreven.
Het is mijns inziens misplaatst om het weg te zetten als onwaar of te rooskleurig.
Er is een veel betere scorekaart in ontwikkeling met halve sterren, betere criteria en de mogelijkheid keuzes te motiveren. Daar wacht ik met smart op. Zoals je zelf zegt: het reviewsysteem is onvolledig. Ik heb inderdaad het scherm onder features geplaatst en als ik voor features de Lumia zes sterren had kunnen geven, had hij die gekregen.
Ik ben oprecht blij dat te horen.
Bedankt voor je reacties/onderbouwing in ieder geval.
Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom je cijfers gebruikt waarin Windows Mobile zijn opgenomen. Waar Android upgrades ziet van het OS, oftewel het OS blijft hetzelfde maar wordt verbeterd enz, is WP een compleet ander OS.
Natuurlijk begrijp ik dat er geen andere cijfers zijn, maar iedereen weet dat in die cijfers van 2010 het aandeel van WM groter was dan WP.

Hoe dan ook wek je hier het idee dat WP niet veel gegroeid, is je zegt zelfs:
Het marktaandeel van Windows Phone is echter 2 jaar na het uitkomen van de eerste telefoons dus 2,5 procent. Dat is meer dan een jaar geleden, maar juist minder dan twee jaar geleden, toen Windows Phone 7 uitkwam (toen was het 2,8 procent, klik)
De reden waarom zoveel mensen hierover vallen is door beeldvorming. Android doet het goed, we kunnen een paar uur praten of iedereen wel het juiste beeld heeft, maar niemand boeit het eigenlijk, Android verkoopt zeer goed, een procent meer of minder doet niemand dan ook iets want ja, je ziet iedereen om je heen of met een Android of met een iPhone lopen.
Bij Windows Phone ligt een stuk anders, je ziet ze weinig en als je iemand aanraadt om er 1 te overwegen dan krijgen ze een ongenuanceerd verhaal te horen. Niemand hoeft iets te zeggen over de apps in Google Play, ook al zit er gigantisch veel rotzooi in en kan een update betekenen dat je opeens een advertentie op je start scherm hebt, maakt helemaal niets uit, want er zijn alternatieven zat en uiteindelijk heb je altijd wat je wilt, en dat is dan ook echt een pluspunt bij Android. Echter wordt het veel groter gemaakt dan het is, want het gros van de mensen zal aan de apps van WP meer en meer dan zat hebben, op mijn eigen broers na ken ik niemand die ook maar in de buurt komt van de hoeveelheid apps die ik op mijn telefoon heb en gebruik, en goede kans dat ik er ook nog meer heb dan mijn eigen broers.

Voor de duidelijkheid, ik zeg niet dat ik het oneens ben met wat je geschreven hebt, ik vind het ook goed om te lezen dat jezelf de scorekaarten van toestellen hekelt, want ik vind het design verhaal dan ook complete onzin, want waar bouwkwaliteit een punt is die simpelweg valt te beargumenteren, is design een heel ander verhaal, want ja zowel die van de 920 als de iPhone 5 zijn totaal niet verfrissend, maar maakt dat het design minder? Dan nog maar totaal niet te spreken over persoonlijke smaak.
Toch is het bijzonder dat je de 920 3 sterren geeft terwijl de iPhone 5 er dus 5 krijgt, beide waren niet innovatief, dus waar zit dan het verschil?
De meningen van anderen blijven daarin altijd lastig, ga je rondvraag doen met een rode 920 en een zwarte iPhone, zal je hele verschillende reacties krijgen bij bijvoorbeeld zakenlui of dames bij een crea club.

Heel veel mensen vinden het design van de iPhone prachtig, heel veel vinden het design van de Lumia prachtig, heel veel vinden het design van de One X prachtig enz enz, ik begrijp je frustratie daar dan ook, echter wanneer je de 1 2 sterren meer geeft dan de ander, terwijl hier geen enkele goede argumentatie achter is, dan komt er dus irritatie bij mensen.

Ik heb dan ook stiekem het gevoel dat je bij design de dikte en gewicht van het toestel heb genomen, iets wat onder 1 kopje met bouwkwaliteit zou moeten vallen, sinds dat namelijk objectieve punten zijn

Uiteindelijk blijft het lastige dat telefoons meer dan alleen dat zijn, buiten dat er hevige discussies zijn over welke OS nou het beste is (iets wat alleen van kan worden gezegd dat ze allemaal duidelijke plus en minpunten hebben), heb je dus het probleem dat mensen het zien als een mode-item, een product waarbij mensen constant willen opscheppen dat die van hen beter is dan die van een ander.
Het mooiste zou eigenlijk nog wel zijn om de drie OS'en is goed naast elkaar te zetten, ieder puntje eruit lichten en tegen elkaar vergelijken enz. Gevolg zal wel echter zijn dat je de meeste reacties ooit op een nieuwsbericht krijg met een massa van fanboys die elkaar -1 en +3 geven.

Ik wens je in ieder geval veel sterkte met dit alles Arnoud, ik ben het niet altijd met je eens, zowel in producten waar ik geinteresseerd in ben (zoals de 920, waarvan ik de 3 sterren van prijs toch echt een ster omlaag zou schoppen), maar ook met andere toestellen (die Motorola vind ik echt veel te positief beoordeeld en ook daar mag de 3 sterren van prijs echt zeker 1 omlaag), kan ik toch ook zeker zeggen dat ik het niet eens ben dat je WP slecht wilt belichten, ik zit met mijn neus op al het nieuws van WP en ik kan je niet betrappen op onwaarheden of iets dergelijks, iets wat ik bijvoorbeeld niet van bijv WMPoweruser kan zeggen (een site die ik vaak bekijk omdat er veel nieuws staat, ook al vind ik zeker de helft onzin of erg optimistisch geschreven).

Ik zou zeggen blijft je best doen en succes met het reviewen van producten die gevoeliger liggen dan welke product dan ook op deze website.
Hoewel ik het eens ben dat je soms wat negatief bent over Windows Phone, had ik het in dit artikel juist helemaal niet. Je hebt gewoon gelijk als het gaat dat er nog apps ontbreken (spotify en instagram), waardoor je daar veel mensen over hoort klagen. Die apps komen er echter wel aan (iets wat ik bij bv BlackBerry niet zo snel zal zien gebeuren), dus wat dat betreft is het wel positief.
Ben je echter consument en wil je NU een nieuwe telefoon, dan is de kans dat Windows Phone afvalt toch nog wel groot. Kleiner dan vorig jaar, maar nog steeds te groot. Dat Whatsapp inmiddels weer te vinden is, is natuurlijk positief, maar de grote WP8 versie moet volgens mij nog komen. Net als unieke of aantrekkelijke apps die mensen naar het platform trekken. Wordament was al een aardige zet, maar gaat nu ook al naar iOS toe en Rubble (hoewel ik toch Wordament prefereer) doet het niet onaardig.

Het feit dat de verkopen dalen is inderdaad erg jammer, maar als je kijkt naar de verkopen van Windows Phone als geheel, dan is er volgens mij wel een stijging, juist vanwege de lancering van de 800 en 900. Dat ie nu weer aan het dalen is, komt gewoon vanwege het uitblijven van de 920 in vele markten, waaronder Nederland. Dat je geen volwaardige WP8 upgrade krijgt, speelt ook mee en ik denk dat het dan ook best logisch is dat er een dipje is.

Kijk je echter wat breder, dan is er wel degelijk animo om over te stappen de komende tijd. De WP store is booming (van 60.000 begin dit jaar naar 125.000 op dit moment, dus +50%) en nu Windows 8 gelanceerd is, zie je de animo voor WP8 ook stijgen. (Sidenote: ik had ook nog wel iets van Windows 8 in het artikel verwacht, maar goed). Ook de verkopen doen het helemaal niet slecht, 400% volgens balmer of 4.2 miljoen in Q4 (tot begin december). Als je even in het achterhoofd houd dat de vraag naar de 920 het aanbod nog ruim overstijgt (kijk maar in de WP8 topics en vooral 920, dan zie je dat ook in Duitsland die dingen niet aan te slepen zijn), dan gaat het voorlopig nog prima.

Op dit moment is WP8 toch nog erg afhankelijk van Nokia. HTC leek even leuk mee te doen, maar mist daarvoor toch net wat mooie features die je bij Nokia wel krijgt. Ook de support van het platform moet bij hun toch echt wat verbeteren, anders redden ze het gewoon niet. Wat HTC op dit moment wel heeft is toestellen in de winkels. Wat je bij Nokia nu niet kunt zeggen. Waar de schuld daarbij ligt is lastig te zeggen, ze schuilen zich zelf achter het feit dat het een bewuste keuze is, maar het zou wel kunnen betekenen dat er hierna minder animo is om voor een Nokia te kiezen. Het is dat ik op dit moment weinig andere keuzes heb dan een mooie Lumia 920, maar anders was ik al wel voor een HTC of Samsung gegaan. Mijn huidige Omnia 7 bevalt prima, maar door de nokia exclusives en hardwarefeatures, ga ik toch overstappen. Het begint alleen wel weer fout op fout op fout te stapelen, als je kijkt naar de problemen met de lancering, de mate waarop alles uitgesteld wordt, het gebrek aan blauwe 920 bij lancering en de vertraging in de update. Ik hoop echt dat ze hiervan gaan leren, anders zie ik ze wel weer hard terugzakken.

Wat me opviel in dit artikel is dat er aardig wordt ingehamerd op iOS en Android. Waar de reviews niet echt spreken over de problemen met malware of gebrek aan updates, zie je dat inderdaad steeds meer gebeuren. Ook Apple lijkt het lastiger te krijgen, al zie je dat vooralsnog niet terug in verkoopcijfers. De vraag is alleen wat ze in 2013 gaan doen. Ik hoop zelf op een grote update van het platform, maar de (r)evolutie is volgens mij toch wel ten einde aldaar. Samsung is de laatste jaren erg knap opgeklommen van een middelmatige producent, tot de belangrijkste speler op de smartphonemarkt.

Wat ik ook nog wel in het artikel had verwacht is over de financiële problemen of achteruitgang van enkele andere producenten. HTC ging achteruit, maar lijkt nu weer wat te stijgen, ook LG en Motorola hadden het lastig. Misschien niet direct relevant voor consument, maar toch wel bepalend voor de toekomst en ook veel nieuwsberichten.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 december 2012 12:13]

Je hebt gewoon gelijk als het gaat dat er nog apps ontbreken (spotify en instagram), waardoor je daar veel mensen over hoort klagen.
Dat vind ik nou een leuke uitspraak. Altijd hoor je mensen klagen over het feit dat er zo weinig apps zijn voor WP, maar dan hoor je wat ze missen en dan blijkt Spotify al ongeveer een jaar beschikbaar te zijn. Of noemen een Instagram wat niet meer is dan een mogelijkheid om foto's te delen en te bewerken. Echt een unieke feature, oh nee wacht...
Mensen staren zich volledig blind op die absolute getallen.
Spotify werkt anders niet onder WP8. Dus in dat opzicht is er dus geen Spotify voor WP.
Spotify is er niet voor WP8, dus dat is al 1, maar waar het mij om gaat is dat je vooral van 3rd party afhankelijk bent voor de mooie apps. Als iemand zoekt op Instagram, dan wil hij een app zien die Instagram heet. Niet InstaCam of iets dergelijks. Youtube heeft bv wel een app, maar is gewoon een link naar de youtube site. Metrotube is een hele mooie app, maar dat had Google zelf eigenlijk moeten maken. TomTom is er voorlopig ook niet, al heb je ook daar wel alternatieven voor.

En zo kun je nog wel even doorgaan (bv met games e.d.)

Ik bedoel ook niet dat je helemaal niets hebt of dat ze de apps niet origineel zijn, maar dat ze gewoon niet te vinden zijn zoals je op een ander platform de applicaties zoekt. Zo kan het best zijn dat als iemand een tekstverwerker op Android zoekt, hij zoekt op Microsoft Office, maar die is er dan niet. Dan denkt een (mogelijk minder slimme) consument (waar er veel van zijn) dat het niet mogelijk is, waardoor de waardering van het platform er onder leidt, terwijl het in feite weinig fout doet.

Het gekloot met Whatsapp gaf ook mooi aan waar het probleem zich op dit moment bevindt. Tuurlijk zijn er zat instant messaging apps en kun je ook op 10 andere manieren in contact komen, maar men wil Whatsapp. Deze werd niet gevonden en men haakt daarom af. Nu is er wel een app, maar die functioneert nog steeds niet helemaal top, waardoor je nog steeds teleurgestelde gebruikers zult zien.

Dat blindstaren op absolute getallen was vooral in het begin van toepassing. Met 125.000 apps (of inmiddels al veel meer), zul je vast wel wat leuks kunnen vinden, maar het gaat er juist om dat er apps waar ze naar op zoek zijn er niet direct gevonden kunnen worden.
@arnoudwokke (ligt het aan mij of reageer je standaard op de verkeerde in de nieuwe Tweakers reacties?)

Het is meer dat er met verschillende maten gemeten lijkt te worden. Het is op zich niet vreemd dat de vuur aan de schenen van de Lumia 920 en Windows Phone 8 gelegd wordt aangezien het nieuw is en de verschillen opvallen ten opzichte van iOS en Android. De kritieken zie je echter minder terug bij Android telefoons en de iPhone, terwijl die beide OS'en ook meer dan genoeg tekortkomingen hebben.

De iPhone heeft bijvoorbeeld een hopeloos verouderd statisch homescreen en de browser is verrekte matig (scrollen gaat traag, beperkte opties, zo is het niet eens mogelijk om de desktopversie van een site te bekijken). iTunes nodig voor verbinding met je PC, wat vooral op Windows computers drama is. Een bizar gesloten systeem, geen standaard micro-usb aansluiting en geen uitbreidbaar geheugen.

Android is een stuk meer open, maar heeft weer meer last van wildgroei aan fabrikanten die hun eigen skin eroverheen plempen, updates die uitgesteld worden en stabiliteits en virusproblemen. Vanilla Jellybean 4.2 is enorm smooth, maar zodra fabrikanten daaraan gaan sleutelen neemt de kwaliteit hard af.

Windows Phone combineert een beetje het beste van beide werelden, maar mist nog wat features. Biedt daarentegen wel weer een aantal mooie andere features als de naadloze integratie van contacten met socialmedia sites en een zeer smoothe, gebruiksvriendelijke en originele interface.

De camera van de Lumia 920 is ervoor gemaakt om in zoveel mogelijk situaties acceptabele prestaties neer te zetten en de optische stabilisatie is een enorm pluspunt wat dat betreft. Dan is het vreemd als je de smartphones op een oppervlak neerzet om ze te vergelijken aangezien ik dat nog nooit iemand in de praktijk heb zien doen. Ook bij video is de stabilisatie een enorm voordeel en verder heb je ook nog eens een wijdere lens wat in mijn ogen een aardig voordeel is op een telefoon. Als ik dan de gemaakte foto's maak krijg ik verder niet echt de indruk dat diegene die ze heeft gemaakt ook maar de moeite heeft genomen om wat interessante kiekjes te maken of dat normaal gesproken doet.

Ik werk als ontwikkelaar dagelijks met zowel Android, iOS als Windows Phone toestellen en vindt het juist daarom vreemd dat de innovatieve Lumia 920 minder goed wordt beoordeeld dan de iPhone 5 en de Galaxy 3.

Die twee toestellen kregen allebei 5 sterren terwijl ze beide weinig nieuws naar voren brachten. De iPhone 5 heeft zelfs een klein scherm met relatief lage resolutie. De Galaxy 3 heeft een goedkoop aanvoelende behuizing vergeleken met bijvoorbeeld de One X. Heb zelf trouwens weinig tegen een kritische review, maar wel vreemd dat juist op Tweakers de loftrompet wordt gestoken bij de twee toestellen waar ik zelf echt het minst van onder de indruk was.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 24 december 2012 12:45]

Ik zou nu punt voor punt willen reageren, maar ik denk dat iedereen er meer aan heeft als je in staat zou blijken te zijn gebruikersreviews te plaatsen over je ervaringen met de toestellen.

Voor zover ik het nu zie heb je in een duidelijk visie op basis waarvan je toestellen wilt beoordelen en die visie is in mijn ogen een duidelijke toegevoegde waarde: hoe meer info en hoe meer beoordelingen van een product, hoe beter tweakers kunnen kiezen welke telefoon voor hen de beste is.

Inhoudelijk ben ik het grotendeels met je eens, maar op sommige punten niet. Die loftrompet over de iPhone 5 valt mee en de 5 sterren kreeg hij op het randje; veel van de kritkiekpunten die jij aandraagt, schreef ik ook toen al op. Hetzelfde geldt voor de Galaxy S III - en beide kregen een ster meer dan de Lumia 920, wat volgens mij geen enorm verschil is. Als er halve sterren waren geweest, was dat het verschil geweest - maar ik kan nog geen halfjes geven.

Voor de liefhebbers: ik had de Lumia 920 met Portico-update afgelopen weekend bij me, toen ik het Marinemuseum in Den Helder was. Dit is een foto in Nacht-modus bij mindere lichtomstandigheden (de beste die ik heb gemaakt, veel waren best wel mislukt), deze is van buiten op automatische stand.. Dit waren geen testfoto's, maar gewoon kiekjes voor mezelf - denk ervan wat je wilt.
Als ik reviews schrijf dan doe ik dat normaal gesproken op mijn eigen website ;) .

Wat dat betreft snap ik ook dat de ratings uitdelen altijd lastig is, maar 5 sterren is de maximale score en wordt toch snel gelezen als 'de perfecte smartphone'. De Lumia kreeg in de eerste plaats 3 sterren waardoor het lijkt alsof het er nipt 4 zijn geworden.

De Lumia 920 heeft verder veel cameraopties, dus zoveel mogelijk op de automatische stand schieten lijkt me ook niet nodig. We zijn tenslotte Tweakers.

En dat brengt me eigenlijk bij het punt wat me mogelijk enigszins stoort: het lijkt erop alsof de reviews geschreven zijn voor een doorsnee publiek. Is de iPhone de meest veilige keuze voor de Henk en Ingridjes? Ongetwijfeld. Maar je ziet bij de reacties op zowel de techblogs als hier dat de techfanaten juist wel veel zien in de innovaties van de Lumia. Draadloos opladen, een touchscreen dat met handschoenen te bedienen is, optische stabilisatie, volledige offline navigatie etc. Zijn het zaken die je leven veranderen? Natuurlijk niet. Maar ik denk wel dat het voor de Tweakers is het juist smullen vergeleken met de grijze meute. Die doen al jaren min of meer hetzelfde en zullen bij de volgende generatie telenoons ongetwijfeld weer aardig wat trucjes lenen. Misschien mis ik wel een beetje het enthousiasme als het gaat om nieuwe technische foefjes.
Dat weet ik, maar ik reken alles vanaf 4,5 ster bij 5. Ik kan nu eenmaal geen halve geven.

Die camera-opties zijn leuk, maar het fijne aan de stabilisatie is dat je hem niet hoeft aan te zetten. Het meeste dat ik fotografeer staat niet stil en vereist een snel plaatje; ik vond de Nacht-modus al in veel gevallen al te lang duren om te bereiken.

Ik weeg in reviews altijd tweakbility mee: Sony en HTC krijgen kudos voor bootloader, bij de Nexus 4 wordt de toolkit besproken voor unlocken etc.

Ik geloof niet dat het enthousiasme voor vernieuwingen ontbreekt. Zie ook mijn blog Gestrekt been: Smartphones: top en flop in 2012
Ik heb daarin de 808 Pureview verkozen als telefoon van het jaar, als voorbeeld van bruikbare innovatie: een briljante camera onder vrijwel alle omstandigheden. Vorig jaar won de Nokia N9, maar vanwege de geweldige Swipe-interface. Goede innovatie maakt echter niet altijd de beste smartphones en dat bewijst de Lumia 920.
"Goede innovatie maakt echter niet altijd de beste smartphones en dat (vind jij)bewijst de Lumia 920."

Geen innovatie is bij jou dan weer wel 5 sterren waard.

"Ik weeg in reviews altijd tweakbility mee: Sony en HTC krijgen kudos voor bootloader, bij de Nexus 4 wordt de toolkit besproken voor unlocken etc. "

Het is in ieder geval duidelijk dat jij telefoons beoordeelt op enkel en alleen jouw eisen en vooroordelen qua platform. Deze uitspraak verbaast me dan ook niks.

Ik weet nu in ieder geval dat ik voor reviews van telefoons niet langer bij tweakers.net hoef te zoeken.
Dat zijn toch prima foto's voor een smartphone? Dat ze de kwaliteit van een DLSR niet halen is natuurlijk niet raar, maar voor kiekjes die op facebook komen of op een digitaal fotolijstje, lijkt me dit prima gaan.
Granted, ik had er zelf ook meer van verwacht, maar als je even terugstapt van de S3 en iP5, dan zijn dit toch best redelijke foto's die ik never nooit niet met mn huidige toestel haal en ivm de lumia 900 ook weer een verbetering zijn. Dat de concurrentie momenteel effe wat betere plaatjes schiet is natuurlijk wel erg jammer.

Al zou ik deze camera weer wat beter beoordelen als je kijkt naar de video's die je ermee maakt.
Ik denk dat behalve de iphone 5, en natuurlijk Nokia's eigen 808, er weinig toestellen zijn die betere plaatjes schieten dan de lumia 920. De S3 is echt een stap minder dan de 920.
Da's verdomme een mooie kerstgedachte ook nog.

Puike post.
Ik lees nergens dat het aantal verkochte Windows Phones gezakt zou zijn?

Letterlijk staat er in het artikel:
"In een groeiende markt groeide Windows Phone goed mee, maar het platform komt ondanks alle moeite vooralsnog niet boven een paar procent marktaandeel uit."

Voor de goede verstaander: de markt groeide in 2012, Windows Phone groeide aan dezelfde snelheid (of misschien net iets sneller?) dan de markt, maar blijft een kleine speler.

Heeft volgens mij weinig te maken meteen "persoonlijke oorlog tegen Nokia". Jij hebt gewoon niet zo zorgvuldig gelezen... :-)
Het maakt toch geen ene moer uit welke het meest verkocht wordt.
Het maakt mij alleen maar uit voor mij wat ik de beste vind en waarmee ik het meest tevreden ben en welke ik nooit zal willen hebben. En er is geen enkel fabrikant voor mij die me weet te weren een iPhone te kopen.

Wat de rest ervan vind is geheel niet relevant.
Ik koop nooit een product omdat het populair is, ik koop een product omdat ik weet dat het goed functioneert!
De smartphone wordt het knooppunt waar je leven om draait; die trend lijkt niet meer te keren.
Voor mij geen smartphone en ik ben natuurlijk niet de enige. Mocht deze bewering waar zijn, dan ontstaat er een duidelijke tweedeling in de samenleving die nog niet te voorziene gevolgen kan hebben.
Of..het valt allemaal wel mee met die zakcomputertjes. Blijft bij wat er nu zo'n beetje mee gedaan wordt. De ontwikkeling rond de reguliere computer en zijn gebruiksvormen staat ook zo'n beetje stil.
Klinkt als:

-Ik hoef geen kleuren TV, de mijne doet het prima.
-Ik hoef geen centrale verwarmig, al dat gedoe met buizen...
-Ik hoef geen Internet, waar is dat nou weer goed voor.
-Ik hoef geen mobiele telefoon, waarom zou ik altijd bereikbaar moeten zijn.
-
Smartphones zullen steeds meer taken overnemen die je nu ook met de computer doet. Voorlopig zul je geen smartphone moeten natuurlijk. Maar ooit zal die tweedeling zich dan kenmerken door mensen die elke keer een desktop moeten vinden om deze taken te doen en mensen die dat on-the-go kunnen doen.

Uiteindelijk denk ik dat jij de laatste generatie bent die nog bewust niet voor een smartphone kiezen. Voor kinderen die nu geboren worden zal de smartphone, of eigenlijk is zakcomputer misschien een beter woord, net zo gewoon zijn als stroom.
Ik ben idd "wat ouder" en heb mijn jeugd doorgebracht zonder al onze moderne gadgets. Ik ben me ervan bewust dat ik en mijn "lotgenoten" soms meewarig worden aangekeken. Zeker op een site als tweakers.
Rationeel snap ik heel goed dat een always online oplossing straks de norm zal zijn. Ik heb er gevoelsmatig echter veel moeite mee, ik hoef het niet voor mezelf.
Goed, ik kijk dan ook met stijgende ergernis naar alle camera's die me op elke A.. aangluren.
Digitalisering is leuk als hulpmiddel, het ontmenselijkt ook, is mijn mening.
Dat je het als een gadget ziet is eigenlijk al het probleem.

Dan kan je een airconditioning ook als gadget zien, iets wat een reele functionaliteit heeft en gebruikt wordt omdat dat het leven van mensen vergemakkelijkt dan heeft de term gadget er eigenlijk niks mee te maken.

Maar een paar jaar geleden kon ik op Tweakers veel Tweakers ook niet overtuigen dat internet op je mobiel toch iets heel anders is dan thuis op je PC dus bij mensen zoals jij zal dat wel nog moeilijker zijn.
Ik herken ook veel in je bevindingen, al sta ik juist weer aan de andere kant van de lijn; Ik werk siinds drie jaar bij een bedrijf waar men de monteurs en de collega-projectengineers in de buitendienst om kostenoverwegingen nog uitrust met simpele Nokia's 3810 en equivalent. En als ik op locatie ben en ter plekke m'n (privé-)smartphone gebruik om foto's te maken, deze te delen per email danwel op te slaan in een cloud, dan vindt men dat verrekte handig. Maar als ik dan voorstel om iedereen zo'n ding te geven, of desnoods een tablet náást de gsm, dan krijg ik weer diezelfde meewarige blikken als dat jij ontmoet.

Meer on-topic: ik hoop dat fabrikanten en providers vooral ook eens gaan denken aan serieuze after-market. Juist met de snelle ontwikkelingen op het gebied van OS'en en de hardware, schiet dat er hopeloos bij in, zo is mijn ervaring. En dát kan echt brede acceptatie vooral op zakelijk vlak nog wel eens vies in de weg gaan staan.
Ik had mijn eerste mobiel ook pas met een jaar of 16, en toen was ik een van de allereerste. Toen hadden we die nieuwe kleine chipjes ipv die hele pas die erin moest. Superhandig.

Nu heb je ze ertussen die beweren dat tekstverwerken je van het is op een iPad of mobieltje. Of van die koters die van nog geen 10 jaar oud die schreeuwen en tieren in het winkelcentrum, ze hebben die telefoon toch echt nodig. En het zal er niet beter op worden. Voor velen is always online de norm al, alsof ze zonder telefoon doodgaan of iets.
Dat gedoe is aan mij niet besteed.
@lezzmeister

Weet je nou wat eigenlijk het trieste aan jou verhaal is?

Dat er tegenwoordig nog steeds geklaagd wordt door de ouderen dat computers moeilijk te gebruiken zijn en het dus veel ouderen beperkt waardoor die oudere mensen van bijvoorbeeld 70 of 80 jaar zich een soort van buitengesloten voelen omdat ze niet alleen telefoons maar ook computers niet kunnen of heel moeilijk kunnen gebruiken.

En dan heb je mensen zoals jij die het wel snapt en hoogstwaarschijnlijk het beter en sneller doorheeft hoe je met een computer of smartphone ooverweg moet dan de gemiddelde oudere van 70 of 80 jaar maar je het dan uit een soort principe weigert om een of andere vage reden van "het gedoe is niet aan mij besteed" of "ik doe niet mee aan die hype" als voorbeeld.

Dus de conclusie is dat een 70 of 80 jarige wat dat betreft leergieriger is dan jou, en jij beseft eigenlijk niet dat je houding tegen in dit geval smartphones best wel verkeerd kan zijn.

Want de oudere van 70 of 80 jaar weet wat die mist, jij weet niet wat je mist terwijl je er al een beslissing over hebt genomen.

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 25 december 2012 04:17]

Want ik heb nooit een smartphone gebruikt?
Het gaat niet om of ik dat ding gebruik of niet, het gaat erom of mijn hart niet zal kloppen als er niet een smartphone op een maximumafstand van 10 meter is met een ingelogde FB en Twitter en MySpace etc. Want oh guttegut, er zal toch iemand een foto van een maaltijd van mij missen, dat moet toch wel gedeeld worden met de wereld.

Beter lezen.
De ontwikkeling op gebied van windows computers heeft al jaren stil gestaan.
Zoveel is er niet gewijzigd als je terug kijkt naar de periode van 286 uitkwamen.
Het OS overigens wel.

De hardware is slechts sneller, meer en meer.
Op zich niet gek want zo werken de computers eenmaal.
Ze worden sneller en er kan meer in maar de grondbeginselen zijn hetzelfde.

Wil men de consument inspireren dan zal dat meer uit andere hoeken komen:
- robotica;
- holograms;
- sensoren die in 1x objecten kunnen herkennen en onderscheiden;
- verbeterde spraakherkenning;

noem maar op.

Maar ik verwacht niet dat mijn PC volgend jaar ook bakjes koffie gaan zetten.
dan ontstaat er een duidelijke tweedeling in de samenleving
Een 'duidelijke' tweedeling in ieder geval niet. Ik ken bijna niemand die geen smartphone heeft. Zelfs mijn moeder werkt ermee.
De tweedelig tussen gezellige mensen en individuele swipers :*)
Denk eerder tweedeling
smartphone=makkelijke mensen(meer geld verdienen)
Pc=proffessionals(zei maken er tenslotte apps op)
Ik erger me daar ook aan. Maar dit is denk ik een overgangsfase. Eigenlijk weten mensen namelijk niet zo goed hoe ze in dat soort situaties moeten handelen. Ik heb het zelf ook. Soms heb ik tijdens een echt gesprek ook een gesprek op whats-app welke eigenlijk veel interessanter is. Dat het ene virtueel plaatsvind maakt dan niets uit. Maar moet ik in zo'n geval dan tegen de ander die naast me staat zeggen "Sorry, ik ben even in gesprek" en vervolgens sta ik daar te whatsappen.

We zijn het er allemaal over eens dat dit een beetje vreemd is. Nog wel. Ik denk dat dit steeds normaler wordt en dan verdwijnen die vage situaties omdat mensen weer beter hun grenzen kunnen leggen.
Misschien heeft de whatsapper zijn werk ook wel uitbesteed aan iemand in india, of er zit iemand tussen dus is het ineens een groepsgesprek.

Nee die vage situaties zullen altijd blijven, wel reëel blijven.
Ik denk niet dat dat een overgangsfase is. Het heeft met sociale omgangsvormen te maken. Als je tegenwoordig op een verjaardagsfeest bent, dan is de helft van de bezoekers continue bezig met zijn/haar telefoon. Dus niet meer bereikbaar voor een normaal gesprek. En dat zal altijd irritant blijven denk ik.
Ja, maar zoals ik al aangaf. Die gesprekken op de telefoon zijn soms interessanter/diepgaander/belangrijker dan de gesprekken die je hebt met mensen om je heen. Toch is het nog niet ge-accepteerd dat je iemand verlaat voor een whatsapp gesprek. En dat is precies die overgang die ik bedoelde.

Er zal een tijd komen waarop een whats-app gesprek WEL gezien wordt als een volwaardig gesprek, en je dus niet meer hoeft te schamen om even te stoppen met praten in real life. Op die manier wordt het weer meer gescheiden. Nu doen mensen beide tegelijk omdat je degene op whats-app niet wilt laten zitten maar tegelijk ook met die persoon naast je wil praten.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 24 december 2012 11:05]

Toch vind ik dat onbeschoft.

Wanneer je met iemand een diepgaand of belangrijk gesprek wilt voeren kun je daar toch wel even tijd voor nemen? Dat hoeft toch niet tijdens openbare gelegenheden?

Fluisteren in gezelschap wordt ook als niet gepast ervaren. En terecht toch?
Maar wat Atmosfeer ook zegt: Het zijn niet altijd diepgaande of belangrijke gesprekken die je dan voert.

Vaak gaat het over niks en is het alleen maar bedoeld om geen stilte te laten vallen, dan kan het inderdaad wezen dat je een interessant gesprek binnen krijgt op Facebook. Ik stuur mensen bijv. wel eens vragen op Facebook message (ook een soort chat) als ze niet aanwezig zijn, dan reageren ze pas later als ze het zien. En dan kan het best om iets belangrijks gaan.

Ik ben het met Atmosfeer eens, ik vind vaak ook dat er onterecht een soort 'belangrijkheidsorde' wordt toegekend aan communicatie aan de hand van de manier waarop dit plaatsvindt. Als ik zit te chatten en het is een intensief gesprek dan neem ik wel eens de telefoon niet op, ik kan de persoon toch terugbellen?
Ik vind het ook onbeschoft, maar het legt eigenlijk pijnlijk bloot dat veel van onze sociale interacties sociale verplichtingen zijn.

Mensen zijn niet op een verjaardagsfeest voor een diepgaand gesprek. Mensen zijn er omdat dat van ze verwacht wordt. Eigenlijk deed men blijkbaar liever iets anders.

Uiteraard ga ik kort door de bocht, en geldt dit niet voor alle sociale interacties (mag ik hopen), maar het komt denk ik wel in de buurt van de waarheid.
Er zal een tijd komen waarop een whats-app gesprek WEL gezien wordt als een volwaardig gesprek, en je dus niet meer hoeft te schamen om even te stoppen met praten in real life.

Een chat bestempelen als volwaardig gesprek met iemand die naast je zit. Wat is dat voor kolder? En dat wel beledigd zijn als de ander je gelul een half uur later niet meer hoeft aan te horen? Mijn nichtje is daar ook zo'n ster in.
Ik erger me daar ook aan. Maar dit is denk ik een overgangsfase. Eigenlijk weten mensen namelijk niet zo goed hoe ze in dat soort situaties moeten handelen. Ik heb het zelf ook. Soms heb ik tijdens een echt gesprek ook een gesprek op whats app welke eigenlijk veel interessanter is.
Het feit dat jij weet dat je whatsapp-gesprek interessanter is (ben je helderziend dat je dat vooraf weet?) dan je huidige gesprekspartner geeft al aan dat jij continu met je mobiel in je handen zit. Stel je voor dat je iets mist...
Hoe vaak ik het niet mee maak dat mensen midden in een gesprek overgaan op hun mobiel. Onbeschoft en ongeïnteresseerd gedrag vind ik dat. Overigens heeft dat niet alleen met whatsapp te maken. Wie laat tenslotte zijn telefoon gaan terwijl hij in gesprek is met iemand. Weinigen.
Ik ben benieuwd in hoeverre Google zijn Project Glass gaat integreren met Google Now. Deze combinatie zal wel eens erg sterk kunnen zijn, alhoewel lang niet iedereen staat te wachten op een bril met hud. Ik verwacht dat een revolutie dan ook niet meer onder de smartphones zal voorkomen, die evolueren alleen maar. De revolutie zal van andere mobiele devices komen die veel meer nog het dagelijks leven met technologie zullen kunnen integreren. Of het in de vorm van Project Glas komt weet ik niet maar de toekomst zal het ons leren.
Mooie samenvatting.

Denk dat je binnenkort of nu al meer kunt spreken van een PDA (Personal Digital Assistant) ipv smartphone.
Bel misschien maar 5% of nog minder van de tijd dat ik mijn telefoon gebruik. De rest is informatie zoeken/uitwisselen in zijn algemeenheid.
mn oudere htc's en palms werden pda's genoemd ipv smartphone.

die term is dus al eens gebruikt
mn oudere htc's en palms werden pda's genoemd ipv smartphone.

die term is dus al eens gebruikt
Ja dat klopt, echter vind ik die oude palmtops etc. van toen meer een ondersteunend hulpmiddel. Niet echt de titel PDA waardig.
Huidige/toekomstige smartphone is/word meer een 'echte digitale' assistent.

Je kon er ooit mee bellen, maar kijk nu naar de mogelijkheden die ze hebben. Vooral nu ook met de komende spraakherkenning, zal nog even duren voordat het volledig ontwikkeld is en ingeburgerd. Daarna heeft iedereen zijn eigen persoonlijke digitale assistent die assisteert met zijn persoonlijke dagelijkse bezigheden.

Kan voor sommige alleen bellen zijn, maar voor mij en volgensmij meerdere neemt de smartphone een steeds belangrijkere plek in. Wat misschien klein begon met de wekker en agenda-functie zijn er nu zoveel meer functies en mogelijkheden bijgekomen waardoor het nu bijna een basisbehoefte is geworden.

Hoeveel mensen [b]moeten[b] tegenwoordig zon ding hebben en natuurlijk de beste. Het voorziet in de informatie die je nodig hebt, het houd je op de hoogte van belangrijke dingen, het brengt je in contact met je sociale contacten/netwerk, neemt en bewaard voor jou belangrijke gebeurtenissen op en deelt die weer etc.
Natuurlijk is WP sales een beetje ingezakt, dat is logisch want toen bekend werd dat WP8 eraan kwam! Dit is ook gebeurd bij the iphone 4/S toen bekend werd dat de iphone 5 eraan kwam zakte verkoop ervan in. Maar dat wordt weer niet vermeld!
Toch jammer dat ZTE niet wordt genoemd. Dit is namelijk een fabrikant die juist redelijk is gegroeid dit jaar, volgens mij niet zo zeer in marktaandeel, maar ook in bekendheid.
Wanneer de grote massa van zogenaamde 'dumbphones' al dan niet via 'featurephones' naar misschien wel 'smartphones' over stapt lijkt het mij dat Nokia toch waarachtig aardig wat toestellen zal gaan verkopen met hun Asha-lijn met een doorontwikkeld S40 onder de ¤100,- en hun Lumia-lijn voor tussen de ¤150,- en ¤250,-.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Vliegtuig Luchtvaart Crash Smartphones Google Laptops Apple Games Politiek en recht Rusland

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013