Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 71, views: 103.316 •

Voorlopige conclusie

De Padfone 2 heeft indrukwekkende specificaties, maar net zo belangrijk is natuurlijk de werking in combinatie met de Station. Volgens ons heeft Asus het concept van de Padfone nu zodanig uitgewerkt en verbeterd dat het ook in de praktijk werkt.

De grootste euvels - de omslachtige bevestiging en de zware en dikke Station - zijn verleden tijd en de Padfone is op alle vlakken verbeterd. Met een simpele handeling kan de telefoon in de Station worden geplaatst, waarna je binnen twee à drie seconden verder kan werken - en het is net zo eenvoudig om de smartphone weer uit zijn tablethuls te halen.

Wie van een tablet het allerbeste en allernieuwste verwacht, heeft aan de Station misschien niet genoeg. Hij mag dan wel snelle hardware hebben, de schermresolutie is lager dan bij de huidige high-end tablets. En hoewel hij vele malen lichter is dan zijn voorganger, zijn er genoeg tablets te krijgen die nog minder wegen. De eerste Station was echter een tablet waar we eigenlijk niet mee wilden werken, en dat is bij de nieuwe versie wel anders.

De Padfone 2 zelf heeft ook veel indruk op ons gemaakt. Hij heeft alles aan boord wat je van een moderne smartphone mag verwachten en het scherm kan zich op eerste gezicht meten met die van de allerbeste toestellen op de markt. Toch zijn er ook nog genoeg vraagtekens. We willen de camerakwaliteit wel eens testen, we willen verifiëren dat Asus' indrukwekkende beweringen over de accu kloppen, en de belkwaliteit mogen we ook niet vergeten. Verder hopen we dat Asus, zoals beloofd, snel met een update naar versie 4.1 van Android komt - 4.0.4 is eigenlijk alweer aan de oude kant.

De 32GB-uitvoering van de Padfone 2 zou inclusief Station 799 euro kosten en voor 899 krijg je 64GB opslagcapaciteit. Dat zijn geen onredelijke prijzen. Vermoedelijk kan de combinatie bij het afsluiten van een abonnement ook nog tegen gereduceerde prijs aangeschaft worden. Zo krijg je niet alleen subsidie op je telefoon, wat normaal is, maar ook op je tablet.

De vraag is of er genoeg mensen zijn die niet alleen de goede telefoon willen hebben, maar ook de Station. Veel mensen hebben al een tablet, en er zijn er ook genoeg die helemaal geen tablet willen. Als Asus slim is, brengt het daarom niet alleen deze vernuftige combinatie uit, maar ook de losse Padfone 2: na de demo-sessie hebben we namelijk het gevoel dat deze telefoon de strijd met de huidige toptoestellen ruimschoots aankan.


Door Wout Funnekotter

- Reviewcoördinator

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers. Hij is van alle markten thuis, maar richt zich primair op mobiele technologie, zoals smartphones, tablets en smartwatches en vliegt de wereld over om de nieuwste producten te zien en te testen. In zijn rol als reviewcoördinator werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de recensies constant te verbeteren.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Reacties (71)

Ik vind dit echt geweldig, het is voor mij een tijdje terug dat ik écht enthousiast was over een product, maar deze keer is het weer écht raak. Fantastisch snel, mooi toestel, met een systeem wat me gewoon ideaal lijkt.
alleen maak ik me wat zorgen over de krasgevoeligheid, die bobbel die er ontstaat op de tablet als de etelefoon er in geschoven zit, schaaf je dan de hele achterkant van de telefoon open? Of als je de telefoon in de tablet schuift, schaaf je dan niet de lak van de rand af....? Anyway, i want it badly!

Daarnaast ben ik benieuwd of we marketing om de oren krijgen van de providers, het is voor hen namelijk (lijkt me) niet echt een interessant apparaat, je hebt namelijk geen afzonderlijk internet abonnement nodig voor je tablet (ik weet dat je het kan tetheren, maar ik denk dat er genoeg mensen zijn met zo'n abonnement)

[Reactie gewijzigd door jorrit91 op 17 oktober 2012 18:42]

Ik ben ook enthousiast over het concept, maar toch wel minder over de prijs.

799 Euro voor een telefoon + 10" scherm-met-accu (het padgedeelte is namelijk geen volwaardig tablet, maar feitelijk gewoon een groot display-met-accu voor de telefoon) is m.i. aan de vrij forse kant, bedenkende dat de concurrerende Galaxy S3 en HTC One X momenteel al onder de 500 Euro zitten (rond de 475,-)

Dat houdt in dat je ten opzichte van deze 2 toestellen ~325 Euro extra betaald voor het 'tabletscherm', en voor dat geld kun je ook een volwaardige losse 10" tablet krijgen met een 'simpel' 1280x800 IPS scherm. Zoals deze Samsung Tab 2 10.1 bijvoorbeeld.
Asus zou het er juist van moeten hebben de combinatie aanmerkelijk goedkoper aan te bieden dan een losse smartphone + losse tablet... en dat doen ze jammergenoeg niet. 649 was een mooie prijs geweest hiervoor.

@ batteries4ever
i.p.v. 2 apparaten behoef je er maar 1 te beheren
Precies daarom ben ik ook enthousiast over het concept. Alleen het moet me niet evenveel kosten als een losse high-end smartphone + losse tablet. Want ook dat heeft voordelen.
Qua kosten denk ik dat de docking option niet veel goedkoper is als de CPU en RAM!
Ik weet bijna zeker van wel dat het dock-scherm (veel) goedkoper is dan een volledige tablet implementeren. In principe hoeft er via dat dock alleen een HDMI of displayport interface geimplementeerd te worden van telefoon naar het display (=audio+video) en moet de touch-interface van het display worden geforward naar de telefoon (kan gewoon via USB). Dat zijn aansluitingen die standaard op zo'n telefoon zitten.
Hier zijn dus gangbare goedkope oplossingen voor die zeker weten een (heel) stuk minder kosten dan een Dualcore SOC/GPU + 16GB SSD + RAM. Nog afgezien van dat Asus hiervoor geen aparte Android build(s) + tablet-software hoeft te ontwikkelen, testen, leveren, onderhouden en supporten. En juist daar gaat ook geld in zitten bij de wat serieuzere tablets.

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 17 oktober 2012 21:09]

Als je de smartphone meeneemt hebben je huisgenoten niks aan de tablet. Daarom zou het juist goedkoper moeten zijn.
Het concept is zeker wel goed bedacht.

[Reactie gewijzigd door alteclansing op 17 oktober 2012 19:18]

Ik begrijp je reactie, dit is ook niet voor iedereen weggelegd. Het concept heeft echter ook een belangrijk voordeel t.o.v. losse concepten:al je software en instellingen zijn als het goed is (!) in een klap geregeld, i.p.v. 2 apparaten behoef je er maar 1 te beheren.
Zeker voor niet-tweakers een voordeel.

Nadeel is natuurlijk dat als je telefoon weg/kapot is, je tablet ook niets meer doet.

Qua kosten denk ik dat de docking option niet veel goedkoper is als de CPU en RAM!
Je moet opletten met je vergelijking met de htc one X.
Met de huidige specs van deze smartphone is de vergelijking met de HTC one X+ meer op zijn plaats. Deze staat op 599 euro als goedkoopste in de pricewatch.

Ook is de release prijs vaak hoger. Itt apple daalt de prijs redelijk snel na de release.
Dus dan wordt het verschil al wel kleiner . . .

edit: typo

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 18 oktober 2012 13:15]

bedenkende dat de concurrerende Galaxy S3 en HTC One X
De Padfone 2 is een flink pak sneller dan die 2, tegen de tijd dat-ie in NL op de markt komt zal het tegen de opvolgers hiervan moeten opnemen.
Ik ben ook enthousiast over het concept, maar toch wel minder over de prijs.

799 Euro voor een telefoon + 10" scherm-met-accu (het padgedeelte is namelijk geen volwaardig tablet, maar feitelijk gewoon een groot display-met-accu voor de telefoon) is m.i. aan de vrij forse kant, bedenkende dat de concurrerende Galaxy S3 en HTC One X momenteel al onder de 500 Euro zitten (rond de 475,-)
Precies daarom ben ik ook enthousiast over het concept. Alleen het moet me niet evenveel kosten als een losse high-end smartphone + losse tablet. Want ook dat heeft voordelen.
Wat een rare vergelijking. Je vergelijkt de introductieprijs van een apparaat dat een totaal nieuw concept is, met de straatprijs van een product dat al bijna een half jaar op de markt is. Dat is natuurlijk gewoon belachelijk.

De combinatie nieuw kost natuurlijk niet net zoveel als een net geïntroduceerde highend smartphone en dito tablet. Dan zit je al snel aan een prijs van ruim boven de ¤ 1000,00. In dat opzicht is een introductieprijs van ¤ 799 niets te gek. Het is maar ¤ 150, boven de introductieprijs van de S3.
Het niet hoeven hebben van 2x internetabonnementen en de batterijlife kan echt een topper worden voor bepaalde groepen users.
Ditto. Alleen maak ik me dan niet druk over de achterkant/knobbel. Ik speel nu met enige regelmaat met mijn telefoon thuis en dan is het een klein rotscherm. Ik ga ervoor sparen... En huisgenoten heb ik toch niet :p
Nu de Padfone 2 eens even goed bekeken te hebben, zie ik dit echt als een revolutionair en mooi product, natuurlijk was er deel 1 en toen ik die zag vond ik het 3 keer niks, maar ze slaan hier echt de goede weg in, de telefoon die even sneller en in veel gevallen ook sneller is dan de high-end telefoons van het moment, zou een goede intrede in de smartphone markt kunnen betekenen voor Asus, mits de telefoon los gaat worden verkocht.

De resolutie van het scherm van de station(tablet) vind ik iets minder, maar als ik dan hoor hoe goed de batterij het zou moeten gaan doen, dan maakt die resolutie helemaal niks meer uit, de prijs is zeker redelijk, een tablet, en heel krachtige smartphone voor 800 euro, scheelt 100 euro met een Iphone 5, alleen krijg je er een tablet bij en een zieke accu-duur, verder is het natuurlijk ook leuk om met deze telefoon samsung en htc meer concurrentie te bieden zodat de vooruitgang in de smartphone markt stijgt!

Ga zo door Asus!
Wat ik mis is toch wel een keyboard dock voor de tablet (krijg je zo mooi een phone in een tablet in een keyboard dock. Nou nog een dock voor notebooks erbij en je bent helemaal klaar :p). Ook hoop ik voor Asus dat de prijs concurrerend blijft, de eerste padfone was met een adviesprijs van 1000 dollar toch erg duur en ondanks dat deze een stukkie goedkoper is blijft het duur als je je bedenkt dat de tablet enkel een scherm en accu betreft.

Edit:
Ik had het nog een stukje mooier gevonden als de connectie over wifi-miracast of iets dergelijks ging. Kan je de phone gewoon in je broekzak houden en stuurt hij de boel automatisch naar de tablet :)

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 17 oktober 2012 18:56]

Voor de padfone 1 was er een keyboard-dock beschikbaar:
http://eurodroid.com/edpics3/asus_padfone_1.jpg
Zal ongetwijfeld ook wel voor dit toestel komen.
In de stylus zat bij de eerste versie een microfoon om mee te bellen is dat ook het geval met nr.2?

Ik vind het echt een geweldig innovatief idee deze padfone reeks en zo te zien wil Asus ermee verder.
Waar ik vooral benieuwd naar ben is of er ook een windows phone editie van komt...

[Reactie gewijzigd door B.B_Widjieks op 17 oktober 2012 19:34]

Helaas heeft de dock/tablet van de Padfone 2 aan de onderkant alleen een usb poort. Hij mist 2 ingangen om de weerhaken van het toetstenbord aan te koppelen.
Ik mis in de preview waarom er voor deze optie is gekozen en of het bekend is dat er een 16GB versie komt (net als versie 1).

Ik hoop deze antwoorden dan ook graag in een volledige review terug te zien, dit lijken mij wel interessante vragen als je het gaat vergelijken met de eerste padfone.
Als ze dit apparaat voor deze prijs met Windows 8 RT en toetsenbord dock kunnen leveren, zou het in mijn ogen echt een gat in de markt zijn. Dan heb je dus echt Mobiel, Tablet, én volledige texterverwerk laptop in 1. Android is in mijn ogen lang niet zo geschikt voor gebruik met toetsenbord als Windows 8.
Probleem is dat je dan niet meer kan bellen, RT heeft geen belfunctie en WP heeft geen tablet-interface.
Que?

Windows Phone geen tablet interface?!?! OK, het is niet exact hetzelfde als Win 8 RT, maar an sich zou de interface van WP8 prima werken op een tablet.

Ik heb toch een gemengd gevoel bij zo'n padfone 2 oplossing. Wil ik wel per sé mijn telefoon docken in een scherm om dan als tablet te gebruiken?! En wat heb je dan feitelijk? Een telefoon met een heel groot scherm... Dat heeft zeker zijn voordelen, maar of een losse combinatie niet handiger is.... ik weet het nog niet.
Nee max998 heeft gelijk, WP8 heeft geen tablet interface. Android schakelt tussen telefoon en tablet interface met de Padfone, maar Microsoft heeft de Metro tablet interface alleen in Windows 8 en RT ingebouwd, niet in WP8. Ik denk trouwens wel dat we dit in Windows (Phone) 9 gaan zien, het is voor Microsoft relatief eenvoudig om beide interfaces in 1 distributie te bundelen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 18 oktober 2012 14:32]

windows phone en ik ben verkocht
Dat zal helaas niet gaan omdat je met WP 7/8 geen tablet interface hebt en dat je met RT niet meer kan bellen.
Windows Phone en ik ben niet meer geinteresseerd :p
Echt een geweldig product! Echter, ik las dat er geen toetsenbord dock voor uitgebracht gaat worden... Ik snap niet waarom ze dat nu weer achterwege laten terwijl de Padfone 1 er wel een had.
Als die er bij zat had ik hem vandaag nog ge-pre-orderd...
Hopelijk gaan ze niet al te laat alsnog een toetsenbord dock uitbrengen!
De lange accuduur is denk ik zeker een mogelijkheid met deze padfone. Normaal het je namelijk in een tablet naast de batterij nog allerlei andere hardware. Nu is het gewoon een scherm met een en al accu, want de rest zit al in de smartphone.
Ik ben zelf best wel een HTC fanboy, maar deze padfone zet me toch wel heel hard aan het denken. Vooral als dat scherm en de andere specs ook nog eens net zo goed in de praktijk blijken te werken, als het allemaal op papier staat :)

Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de Hands On!

[Reactie gewijzigd door MikeNies op 17 oktober 2012 18:57]

Wat een prachtig apparaat. Zeker wat betreft de specs. Ik wacht met smart op de review. Alleen de prijs is flink. Ik zou bijvoorbeeld eerst de padfone los aanschaffen om in een later stadion de dock erbij aan te schaffen.

Maar goed zoals het er nu uitziet gaat mijn S3 de deur uit voor een Nexus toestel. Maar dat kan altijd nog veranderen. Ik ben erg benieuwd.

[Reactie gewijzigd door BackfireNL op 17 oktober 2012 19:25]

Nice hands-on. Ben benieuwd naar de review.
1 opmerking t.a.v. de conclusie: is subsidie op je telefoon zo normaal dan? Ik heb zelf verschillende abo's vergeleken en tegenwoordig betaal je regelmatig minder voor sim-only + telefoon los aanschaffen, dan in het kader van een abonnement.

[Reactie gewijzigd door patrickvdweide op 17 oktober 2012 19:21]

Is bekend wanneer de Padfone - ongeveer - naar Nederland komt?
Voor het einde van het jaar volgens dit artikel (laatste regel):
nieuws: Asus presenteert smartphone-tabletcombinatie Padfone 2

Ik heb ook ergens gelezen dat NL niet bij de 1e regio hoort die tablet krijgt aangeboden, maar dat we bij de 2e batch horen. Dit zal waarschijnlijk eind dit jaar begin volgend jaar zijn. Pin me hier echter niet op vast, bij Asus is bij de Transformers ook niet alles goed gegaan met de datum waarop het apparaat te koop was.
Ze zullen ongetwijfeld proberen om de lucratieve kerstperiode te halen, maar ga er maar vanuit dat dit ergens in Q1 wordt.
Vermoedelijk kan de combinatie bij het afsluiten van een abonnement ook nog tegen gereduceerde prijs aangeschaft worden.
Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat mensen niet doorhebben dat je voor de hardware (veel) meer betaald als je die icm met een abonnement koopt. SIM only en je hardware los kopen is uiteindelijk goedkoper. Oke, het is een eenmalige grote uitgave, maar je betaald voor de hardware met een abonnement over een gespreid deel wel meer.
Ik bekijk het elke keer als ik een telefoon neem (laatste keer is anderhalf jaar geleden). Een combinatie van abbonoment met een beetje bijbetalen is tot nu altijd de goedkoopste optie geweest met mijn toestel/abbonement wensen. Meestal kwam dit door mijn wens van zoveel mogelijk internet bij zo weinig mogelijk minuten met daarbij een high-end toestel. Dat internet in een sim-only abbonement ongeveer even duur was als in een gewoon abbonement zorgde dat sim-only voor mij vaak duurder was.

Neem ik nu een iSmart abbonement bij tmobile met 75 minuten en onbepertke smsjes 1GB data en de onbeperkt internet bundel die zorgt dat na die 1GB ik niet ga betalen maar me snelheid enkel verlaagt wordt en er een sony xperia T bij neem ben ik 1000 euro kwijt na 2 jaar ongeveer. Koop ik de Sony xperia T los en neem een het meest vergelijkbare sim-only avvo dan ben ik met de huidige prijzen 1060 euro kwijt. Dan heb ik wel 150 minuten in de maand (want sim-only begint pas vanaf 150 minuten) maar die extra 75 minuten heb ik niets aan omdat ik zeer zelden meer dan een uur bel in de maand (via de mobiel) en je ook nog eens je oude minuten van de vorige maand mee mag nemen eenmalig (dus als je een maand niet belt heb je volgende maand maximaal 150 met het gewone abbo, 300 met de sim-only).

Om een lang verhaal kort te maken: sim-only is niet persé goedkoper, soms is een abbonement met toestelsubsidie de goedkoopste optie en kan dit verschil net genoeg zijn om een toestel concurrerend te plaatsen.
Bij dit voorbeeld is het zelfs zo dat je bij sim-only na 1 maand alles kwijt bent en je 2 of 4 maanden korting krijgt icm een 2 jarig abonnement.
Bij een volledig abonnement krijg je 2 jaar lang 50% korting op je volledige abonnement, maar dan krijg je er wel een telefoon bij. Kortom check altijd de kleine letters bij sim-only abonnementen :)
Dit is voor apparaten onder de 350 euro en apple producten. Dit is de laatste 8 jaar niet veranderd als je een abonnement van 2 jaar aan gaat. Afgelopen zomer heb ik dit nog even berekend icm de top 3 providers die een abonnement zonder leasetoestel aanbieden.
Ik vind dat Asus echt een zeer sterk staaltje werk heeft geleverd met de Padfone 2. Even een kleine opsomming wat ze binnen een half jaar hebben gedaan:
- een nieuwe aansluiting tussen tablet en telefoon die 1) logischer is en 2) net zo stevig is
- ze hebben een zeer nieuwe schermtechnologie voor hun nieuwe telefoon gebruikt
- een flinke hardware upgrade met daarin het snelste wat Android te bieden heeft, daarmee meteen de high end markt te bedienen
- de tablet dunner en lichter gemaakt
- ips scherm in de tablet gezet t.o.v. het andere scherm
- het gewicht behoorlijk gereduceerd zonder echte consessies te doen
Dat vind ik behoorlijk veel en het concept heeft nu echt zeer veel potentie. Ik snap niet dat er word geklaagd over de resolutie van het scherm van de tablet. Wanneer ze daar bijvoorbeeld het scherm inzetten van de Transformer Infinity gaat de prijs nog meer omhoog. Het is al knap dat ze zulke prijzen kunnen vragen waarin dus alles gedekt moet worden van de r & d en de materialen die gebruikt zijn. Dat is op zich al zeer knap.
Ik ga deze echt wel in de gaten houden!
Ja, je hebt gelijk, Asus had geen veel betere product moeten ontwikkelen! Wat denken ze wel niet, nu beledigen ze iedereen die een eerdere product heeft gekocht!

Seriously?

-- On topic:
Het is echt mooi dat ze zo een product op de markt hebben gebracht. Ik hoop dat ze de smartphone zonder de tablet ook gaan uitbrengen. Want zo een highend toestel zal wel goed doen in het markt.

daarnaast zie ik voor de meeste gezinnen de nut van zo een extra tablet functie niet in. Ik bedoel, stel de smartphone is van de vader, kan de vrouw en/of kinderen de tablet niet gebruiken als de paps uit huis is.

Maar goed, het is natuurlijk wel een ideale toestel voor bijvoorbeeld een student of een singel iemand.
Je gaat voorbij aan mijn punt. Het is niet alleen een simpele upgrade, nee de eerste padfone was een revolutionair idee op zich qua mogelijkheden - het geeft in ieder geval aan dat Asus probeert te innoveren - maar miste de juiste specs om de markt goed op te schudden. Deze tweede padfone is al na een half jaar een evolutie ondergaan en is een van de beste Android telefoons, als het niet al de beste is. Dat is niet alleen knap, het is waanzinnig knap.
Het is goed geweest van Asus om de eerste padfone niet hier uit te brengen. Het was te prijzig en een te kleine markt ervoor. Nu hebben ze het product sterk verbeterd en is het in staat te concurreren en daarnaast meer te bieden - alleen al op het gebied van accuduur.

Nu hebben we het dan over een Android telefoon, stel je dit eens voor met een WP interface. Dan heb je dus een tablet met Windows 8 (RT) en een goede telefoon.
Daarnaast is de pen met daarin de headset compatible met de tweede padfone. Ik denk dat de combinatie erg sterk is.
Windows 8 RT en Windows Phone 8 zijn echter wel 2 verschillende systemen, m.a.w. ze zouden dan 2 besturingssystemen moeten combineren op 1 toestel. Maakt het nog wel wat lastiger.
Zie mijn reactie hier.
Hoezo???

Heb je die Padfone gekocht omdat je deze leuk vond? Zo ja, wat boeit het, hij is nog steeds snel hoor. Het scherm van de tablet is nog exact hetzelfde en Android krijgt al nauwelijks 1 gb ram vol dus je hebt nog steeds een goed product hoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Tablets Asus Smartphones Beheer en beveiliging Google Laptops Apple Sony Games Politiek en recht

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013