Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 69, views: 116.461 •

Tot slot

Sony heeft bij de ontwikkeling van de NEX-6 zwaar geleund op het ontwerp van de NEX-7. Je zou de toestellen op het eerste gezicht zelfs uitwisselbaar kunnen noemen, ware het niet dat er een fysieke modusknop op de NEX-6 zit. Het is voor het eerst dat Sony de pasm-modes op een NEX-camera zo toegankelijk maakt; wij vinden het een uitstekende verandering.

De introductie van de NEX-6 roept wel vragen op over het bestaansrecht van de NEX-7. Al bij introductie van dat toestel klonk de roep om een variant met minder megapixels en betere ruisprestaties, en Sony heeft daar met zijn nieuwste NEX-toestel gehoor aan gegeven. De NEX-6 is even stevig als de NEX-7, gebruikt dezelfde fijne oled-evf en de grip is een van de beste van alle compacte systeemcamera's.

De NEX-6 heeft als extraatjes wifi en ondersteuning voor downloadable apps,  en is ook nog eens goedkoper. De adviesprijzen voor de NEX-6-body en de 16-50mm-lens bedragen respectievelijk 800 en 350 euro, terwijl de combinatie volgens Sony 950 euro gaat kosten. De winkelprijzen zullen echter lager liggen, en de NEX-7-body, die momenteel voor rond de 1000 euro in de winkels ligt, zal het dus behoorlijk moeilijk krijgen.


Reacties (69)

Ik heb het nog niet helemaal doorgenomen dus misschien is dit bericht behoorlijk onterecht (heb er al zeer uitgebreid over gelezen op dpreview). Maar word er noge en tweakers hand-on geschreven over de Sony RX1... Dat lijkt mij namelijk veeel interessanter dan alle andere camera's die de afgelopen maanden zijn uitgekomen/gereleased.

Nog sterker nog, misschien de grootste innovatie en opschudding in de wereld van fotografie sinds pakweg 3/4 jaren of zelfs langer...

On topic:
Zelf vind ik tevens de nex6 ook behoorlijk prijzig, maar ik ben wel blij dat Sony de record knop ten ozpichte van de Nex7 verplaatst heeft. Daar waren wel veel klachten over. Maar alsnog een hele vette camera dit! Ik hoop zelf dat Sony een Full Frame ICL camera op de markt gooit met misschien de naam: Nex9. :) De Sony Engineers hebben al bewezen dat ze Full Frame in een nog kleiner formaat kunnen verwerken.

[Reactie gewijzigd door Vinand op 27 september 2012 08:56]

Tja, maar nogal een prijsverschilletje
Klopt maar het is een opschudding in de wereld van fotografie, zo was ook de eerste ultrabook zeer prijzig. :) (en vergeleken met het merk Leica, zijn ze hilarisch genoeg zeer goedkoop, en kijk eens hoe populair die marketingzooi is :9)

Ik ben gewoon benieuwd naar de bevindingen van tweakers.
Leica Marketing zooi?
Leica is geen marketingzooi.

Het is een exclusief iets, en daar betalen sommige mensen kennelijk graag veel geld voor. Daarbij zijn de M9-serie camera's ook nog es een van de kleinste (of de kleinste?) fullframe-camera's ter wereld, zonder in te boeten op de kwaliteit (integendeel zelfs). Waarschijnlijk omdat ze geen spiegel nodig hebben, maar toch hebben ze een optische zoeker. Waar zie je dat tegenwoordig nog.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 27 september 2012 12:45]

Ik vind de Leica M9 niet echt klein, en in boeten op kwaliteit doe je met het CCD sensor van ze wel. Leica is wel beetje marketingding. Je betaalt een hoop geld voor iets wat je misschien net in een iets andere vorm ook bij anderen vind. Zo speciaal is Leica ook weer niet.
Ik vind de Leica M9 niet echt klein, en in boeten op kwaliteit doe je met het CCD sensor van ze wel. Leica is wel beetje marketingding. Je betaalt een hoop geld voor iets wat je misschien net in een iets andere vorm ook bij anderen vind. Zo speciaal is Leica ook weer niet.
Jij kijkt juist teveel naar marketing over ruisprestaties. Die zijn niet perfect bij de sensor van de M9, maar hij is wel uniek wat betreft performance met meetzoekerlenzen. Geen enkel ander toestel geeft zulke goede resultaten met deze lenzen (behalve de nieuwe Leica M (M10) misschien). Leica is dus wel degelijk speciaal. De body van de M9 is dan wel niet zo heel klein maar de lenzen zijn wel erg compact en geen enkele andere fabrikant heeft een full-frame camera die met zulke lenzen goede resultaten geeft.

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 27 september 2012 17:03]

De resultaten van de Ricoh GXR-M zijn nog beter dan die van de M9; die werkt zelfs perfect met lenzen die op de Leica problematisch zijn. Ok, de GXR-M Z is dan wel slechts APS-C, niet full frame.
Ik vind de Leica M9 niet echt klein
Noem een kleinere fullframe camera met verwisselbare lenzen?
in boeten op kwaliteit doe je met het CCD sensor van ze wel
Voor zover ik heb gezien, is de beeldkwaliteit prima. Waar/hoe precies is de kwaliteit zoveel slechter? En slechter dan wat eigenlijk?
Zo speciaal is Leica ook weer niet.
Behalve dat je M9 over 30 jaar hoogstwaarschijnlijk nog steeds zal werken.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 30 september 2012 05:05]

Ach _Thanatos_, sommige mensen menen verstand van fotografie te hebben. En n van die feitjes die ze "weten" is dat CMOS sensoren goed zijn en CCD slecht. Alleen jammer voor simon dat jij waarschijnlijk gelijk gaat krijgen, over 30 jaar weet niemand meer wat de Canon 1100D of de Nikon D5100 was, maar de Leica M9 is dan nog wel bekend, en er zullen waarschijnlijk ook nog werkende exemplaren zijn.
Daarbij zijn de M9-serie camera's ook nog es een van de kleinste (of de kleinste?) fullframe-camera's ter wereld, zonder in te boeten op de kwaliteit (integendeel zelfs).
Sony RX1 is nu veruit de kleinste. :)
...met een vaste lens en geen viewfinder. Ander segment dus, maargoed, wel fullframe.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 30 september 2012 05:02]

Alstjeblieft:
http://www.dpreview.com/previews/sony-cybershot-dsc-rx1/

Mooie camera, maar wel "iets" prijziger ($2800).

/edit
Sorry, had niet goed gezien dat je op DPreview had gekeken ;)

[Reactie gewijzigd door yodeluxe op 27 september 2012 09:00]

Van de RX1 heb ik op IJsland genoeg foto's gemaakt, maar alleen in een vitrine. Ik heb die camera dan ook niet zelf in handen gehad en vandaar dat er ook geen handson van komt. Mocht Sony een vroege versie ervan toch stiekem bij Tweakers afleveren, dan krijgt die voorrang. Maar nu eerst een recensie van de Nikon D600 en hopelijk snel ook van de EOS 6D en EOS M.
Een recensie van de Panasonic GH3 zou ook wel gewenst zijn (en dan met name de videografische mogelijkheden) en van de Olympus E-PM2 en E-PL5. Wellicht is het ook leuk om objectieven te gaan testen.
GH3 is aangevraagd en heb ook interesse in de E-PL5 al zou die laatste ook in een roundup eind dit jaar terug kunnen komen. Er moeten ook een aantal tv's tot die tijd gerecenseerd worden, dus het is soms even schipperen.
Misschien de G5 in die review meenemen. Ik heb hem sinds kort en voor iedereen die wat minder genteresseerd is in handmatige instellingen voor video is dat ook een fantastische camera. Beide net op de markt, maar met een ander publiek.
Hoewel ik de cameratesten ook met plezier lees, valt het testen van alle mogelijke camera's misschien toch wat buiten de scope van tweakers.net. Gelukkig zijn er een aantal andere sites die wel als doel hebben er zoveel mogelijk te testen.
Echt een interessante camera, maar wat een adviesprijs! Dan investeer ik toch liever in een SLR, die uiteraard wel groter is,maar ook zoveel meer flexibel toepasbaar...

Geen slechte plek, trouwens om de camera uit te proberen! :)
Eerst maar eens afwachten wat de "echte" prijs gaat worden maar 950 voor de set klinkt idd vrij prijzig. Nu weet ik echt niet hoe deze Sony ten opzichte van andere systeemcamera's presteert maar de Olympus PEN die ooit erg positief uit een tweakers.net review naar voren kwam koop je tegenwoordig al voor 300 euro... nu is dat een model van bijna een jaar oud maar toch :)

Nu er zal altijd een groep mensen zijn (zoals ik) die om de draagbaarheid geen SLR willen maar wel waarde hechten aan boven gemiddeld goede foto's, maar ik denk dat die doelgroep inderdaad geen SLR-prijzen voor een systeem camera over heeft.
DSLR's zijn flexibeler kwa hardware mogelijkheden. Deze camera maakt de gebruiker juist flexibeler. Vaak heb ik geen zin om mijn DSLR mee te nemen, omdat het ik te groot vind. Moet ik weer een aparte cameratas meenemen. Als je bij de nex de lens eraf haalt, kan je het gewoon in je jaszak stoppen.
Dat kan, daar is hij klein genoeg voor. Dan zul je echter wel een bodycap mee moeten nemen om de body mee af te sluiten en een dop om de lens af te sluiten. Al met al schijnen de NEX camera's erg gevoelig te zijn voor stof op de sensor.

Als je dan een foto wil maken zul je eerst de caps moeten verwijderen en vervolgens het objectief op de camera klikken. Dan de camera aanzetten en dan is de kans dat je het moment gemist hebt wel erg groot.

Makkelijker zou zijn om camera inclusief objectief in grote jaszakken te stoppen of om de camera om je schouder te dragen.
Lijkt me nogal logisch dat deze camera's gevoelig zijn voor stof op de sensor, die ligt namelijk helemaal bloot als je de lens eraf haalt. Er zit immers geen spiegel meer voor zoals bij de conventionele spiegelreflex camera's.

Verder mag ik aannemen dat de sensor een self-cleaning functie heeft. Nu weet ik niet hoe effectief deze cleaning methode is, maar om stofdeeltjes te verwijderen zal het prima werken (waarom zouden ze zich anders de moeite nemen om zoiets te integreren in een camera??).

Gevoelig voor stof of niet, ik zou me er niet te druk om maken. En caps meenemen is ook niet zo'n probleem, die dingen zijn maar plat en klein.
Ik had hiervoor een nex 5 en nu een nex 7, ik heb op beide camera's nog maar een enkele keer stof erop gehad. (nex 5). Ik gebruik voornamelijk antieke lenzen (primes ook nog), dus er wordt regelmatig gewisseld. de cap heb ik wel is mee maar gebruik hem zelfden, meestal laat ik me lens er gewoon op tijdens vervoer.
Ik begrijp niet waarom de sluiter niet dicht gaat als de camera uit staat, zodat je de lens kunt verwisselen zonder dat sensor bloot ligt. Volgens mij moet er een goede reden voor zijn, maar ik kan het niet bedenken.
Omdat het dicht houden van de sluiter energie kost bij het simpele sluitermechanisme dat in de NEX-camera's is toegepast. Er zou een groter en duurder (SLR-)sluitermechanisme met 2 selenoides in moeten, alleen om tijdens het wisselen van de lens de sensor af te dekken.

Het trillen van de sensor bij uitschakelen voorkomt sowieso al het grootste deel van het probleem.

Wat natuurlijk niet wegneemt dat Sony best een afdekschuifje had kunnen inbouwen dat mechanisch verbonden is met de lensontkoppelknop, maar ook dat had de camera duurder gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Anthracite op 27 september 2012 14:46]

En hoe is een SLR flexibeler inzetbaar?

Ik ben pas overgestapt van DSLR naar een compacte systeemcamera en fotografeer nu veel meer, ben veel eerder geneigd om het spul mee te nemen omdat ik de helft van het gewicht en een kwart van de omvang kwijt ben.

De verschillen tussen DSLR en systeemcamera zijn heel rap aan het verdwijnen. Eigenlijk is alleen voor het fotograferen van sport of vogels in vlucht nog een voordeel te behalen voor een DSLR. Systeemcamera's zijn inmiddels meer dan snel genoeg voor spelende kindjes of je rennende hond.
Ik ben totaal niet onder de indruk van de foto's in de fotogalerij. Voor mijn gevoel missen ze wat detail en zie de foto's er wat dof (of net niet 100% scherp) uit.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumb/1347502092.jpeg
http://ic.tweakimg.net/ext/i/1347502080.jpeg
http://ic.tweakimg.net/ext/i/1347502081.jpeg

Voor mijn gevoel zou mijn Sony Nex-5n het in de zelfde omstandigheden het beter gedaan hebben. Al moet ik wel zeggen dat het weer ook niet optimaal was.

[Reactie gewijzigd door -NRG- op 27 september 2012 09:03]

Dat ligt voornamelijk aan de lens. 18-200 mm superzooms geven meestal niet de beste kwaliteit.
Ik ben het met je eens, ik heb geen teksten gelezen, maar direct de voorbeelden bekeken. want daar gaat het uiteindelijk om (mooie foto's) , en dan zijn het gewoon slechte foto's voor een dergelijk apparaat.

Sterker nog, ik heb thuis een goedkoop toestel liggen van < 80 (paar jaar oud) die in dergelijke omstandigheden betere foto's maakt.

Beetje tegenvaller dus.
O, jij bent dus ook meegegaan op reis, en hebt ook foto's gemaakt van dezelfde onderwerpen op dezelfde tijd, met hetzelfde licht?

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 28 september 2012 14:54]

Dat probleem speelt al langer hier op T.net bij de meeste sample foto's : Alles ziet er raar en onscherp uit met teveel noise reduction op de een of andere manier.

Viel me bijvoorbeeld op bij de Canon 60D review onder andere, want ik weet zeker dat die camera veel beter kan : In mijn 7D zit vrijwel dezelfde sensor :)
Precies. Dit zijn uit de camera JPEG's, gemaakt met een overduidelijk slechte lens. Redelijk wat kleurvervorming en ontzettend onscherp, vooral die met die boeien en die trap is echt slecht. Ik kan hier geen EXIF-lezen, maar hoop dat die op het uiterste van de zoom en met het diafragma helemaal open is genomen, anders is het echt een schande.

Verder vraag ik me af of de reviewer van Tweakers wel echt een fotograaf is en dus ook echt weet waar hij mee bezig is als hij testfoto's maakt. No offense, maar de foto's zijn meestal van matige kwaliteit en zijn ook niet altijd zo gemaakt dat ze de lens/het toestel echt op de proef stellen.
Nee, ik ben geen professionele fotograaf en de beeldcompositie e.d. zal dan ook niet in alle gevallen uit de verf komen, maar heb wel genoeg verstand van de technische kant van het verhaal.

De fotosamples die op IJsland zijn geschoten met de NEX-6 zijn uit de hand en met minder dan ideale weersomstandigheden genomen en zijn een indicatie voor de beeldkwaliteit. Testfoto's op statief maken we in de studio.
Dat is prima toch? Ik zie liever echt resultaat zoals de consumenten er ook mee om zullen gaan dat kunstmatig studiowerk.
Beeldcompositie vind ik ook niet relevant voor testfoto's, maar zaken als scherpte wel. Testfoto's met bewegingsonscherpte geven natuurlijk geen beeld van wat een camera kan. Dat is gewoon jammer. Hetzelfde geldt voor het testen van de 16-50 bij een waterval, geeft geen beeld wat de camera 'in real life' voor prestaties kan leveren.

Ik hecht veel meer waarde aan goede shots uit het echte leven die tonen wat een camera in capabele handen kan, dan aan studioshots onder gecontroleerde omstandigheden. De shot die er nu bij staan zijn, op een enkele na, geen van beide.

Maar goed, het is verder wel een puike review. Ik wil het ook niet afzeiken.
Wat mij betreft zit er echt schokkend weinig detail in, maar dat ligt waarschijnlijk aan de compressie en/of enorm sterke ruisreductie. Ik heb scherpere foto's gezien van telefooncamera's. Het geeft iig helemaal geen duidelijk beeld van wat voor kwaliteit van de camera en lenzen te verwachten is. Elders zijn veel betere samples te vinden.

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 27 september 2012 15:32]

Het zou fijn zijn om te weten of Sony nog met een fw upgrade komt voor Nex7; zoals UHS-I support, externe power option via Mini USB and timelapse functionality. (Missing big time!)
Om er een paar te noemen.
Nu kun je alleen via de IR knop timelapse fotos nemen.. voor een semi professionele camera beetje vreemd..
Raar trouwens dat je deze timelapse mogelijkheid wel op de Nex6 hebt, maar totaal niet wordt opgemerkt in deze review.

En het zou Sony sieren om Nex7 verder te ontwikkelen dmv FW support voor de bestaande klanten.
De mogelijkheden zijn enorm met de Nex7.
Voor mij dan ook geen Nex6, maar dan ook geen nieuwe Nex camera als Sony verder geen FW support geeft op de Nex7.

[Reactie gewijzigd door YUME op 27 september 2012 09:26]

Timelapse is leuk, maar ik heb mijn NEX-7 teruggebracht omdat die gewoon niet compatibel was met een van mijn duurste sigma lenzen (wilde geen AF doen) terwijl wel support was op de NEX5(N), zit hoop nog in de FW die te wensen overlaat.
Het is toch grappig om te zien dat de NEX serie steeds meer knoppen krijgt.
Als liefhebber van fotografie juich ik dit uiteraard alleen maar toe.

Een touchscreen kan een hele fijne extra zijn om bv snel je focuspunt te verplaatsen maar als vervangen van knoppen die snel toegang nodig hebben is de goed oude fysieke knop een stuk beter.

Goed te zien dat Sony wel luistert naar de feedback van hun klanten.

Nu nog betaalbaar goed glas voor de NEX serie
Ik ben voornamelijk benieuwd naar de AF snelheid met Fast Hybrid AF ten opzichte van de NEX-5 en NEX-5N, vooral ook bij bewegende onderwerpen waarbij fasedetectie enorm kan helpen. Dat zou mij over de streep kunnen trekken om voor de NEX-5R te gaan (dezelfde sensor als in de NEX-6). De volledige reviews kunnen mij daarom ook niet snel genoeg komen.
Ik gebruik nu de nex 7, maar als je denkt aan overstappen (van nex 3 of 5) naar 6 of 7: Als je veel 'vintage' glas gebruikt is de nex 6 net zo handig als de 7 (afgezien van resolutie verschil). Aperture zit toch op de lens dus 1 knop voor Shutter is dan voldoende en voldoet de 6 ook prima. (meer handmatige knoppen zijn handig maar niet noodzakelijk), de nex 5 was wel vaak net wat teveel werk.
Ik ben reuze benieuwd naar de 35mm lens en hoe die presteert op de nex 7, (vooral low light & resolutie met 24mp) maar ja ben ook reuze benieuwd naar een fw update van de nex 7, als die ooit komt!
Ik hoor veel mensen schreeuwen om een firmware update voor de nex7.
Waarom is dat als ik vragen mag?

Ik vind de Nex 6 niet interessant door het ontbreken van de diafragma en sluitertijdknop, daarmee is het geen handige camera als je alles in de M stand wil doen, tenzij je met objectieven werkt die stammen uit de tijd dat je opa nog foto's maakte.

Ik wacht nu op de Nex 9 en hoop ik dat deze net als de VG900 beschikt over een FF sensor.
Dan wordt dat hele nex gebeuren ineens heel interessant, ook al zou je dan enkel A glas kunnen gebruiken.


PS. zr slechte productfoto's die bij dit artikel staan. Ziet er uit als het werk van een (slechte) amateurfotograaf.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 27 september 2012 12:33]

En met dat A-glas zou dan een groot deel van de potentiele gewichtsvermindering verloren gaan. Als er een FF mirrorless komt, dan verwacht ik dat er ook een nieuwe lenslijn gaat komen.

Ik heb gehoord dat Sony inmiddels een deel van de aandelen van Olympus heeft gekocht. Ik hoop stiekem (al zal het tegen beter weten in zijn) dat Olympus, Panasonic en Sony voor de FF-markt een gezamenlijke mirrorles-lijn gaan brengen.
Als er een FF mirrorless komt, dan verwacht ik dat er ook een nieuwe lenslijn gaat komen.
Bij FF moet er een veel groter vlak belicht worden dan met APS. Je lens moet dan ook weer verder van de sensor af zitten, waardoor je een groot deel van de voordelen van compactere mirrorless lenzen kwijt bent.

Ik verwacht dan ook dat, als er een FF mirrorles / ILC komt, deze de gewone D-SLR vatting en lenzen gebruikt. Waarbij de schroevendraaierondersteuning dan overigens wel komt te vervallen; alleen lenzen met focusmotor zullen worden ondersteund.
Heb je de rx1 gezien?... Er kan best een E mount met FF sensor zonder dat het een bakbeest wordt. Alleen zullen de Lenzen niet compatibel zijn met de APS versie.
De objectieven zullen dan ook groter moeten zijn.
Daarnaast hebben we bij de FF camcorder kunnen zien dat een deel van de sensor buiten de mount valt en dat een deel tegen de randen aankomt. Dat laatste maakt het ook weer ontzettend lastig om objectieven te ontwikkelen die ook in de randen scherp zijn.
Ik hoor veel mensen schreeuwen om een firmware update voor de nex7.
Waarom is dat als ik vragen mag?
De Nex7 heeft gevarieerde manuele mogelijkheden maart de camera mist een aantal mogelijkheden, die je zou mogen verwachten (zoals ik o.a. al eerder in mijn reactie heb omschreven.)
het is een prima camera en ben blij met de formfactor.
Het simpel ontbreken van een aansluiting voor invervalometer kabel waar je de sluitertijden kunt regelen is gewoon niet handig..
Dit is echter softwarematig wel op te lossen via IR, maar dan nog loopt bijvoorbeeld de timing niet synchrone met een timelapse controller als je bewegende timelapse wilt maken. Die mogelijkheid is dus niet mogelijk..
Dit is wel op te lossen door gebruik van de mini USB poort die op de camera zit. Dat zou dan betekenen dat er een FW moet komen.
hopelijk gebeurt dit. Maar vooralsnog Sony radiosilence... :'(
@p0pster: de 'productfoto's' zijn de beste die ik met beperkte middelen kon schieten op de hotelkamer.
Het geeft niet, maar ik vind ze vrij donker (verlies van detail) en dat gekreukelde doek van je tentje deed me gruwelen. Iets meer licht en een velletje A3 papier in je tentje en het was al een stuk beter geweest.
@p0pster: Ik had met mijn camera, een Nikon 1 V1 met flitser, indirect geflitst omdat dat meestal betere foto's oplevert, maar ik kwam een beetje in de knoei met de beperkingen van de flitser. En dat 'tentje' is een wit t-shirt die ik op het bed gelegd had. Zoals gezegd, de setup was niet optimaal, maar op dat moment even wat voorhanden was.

[Reactie gewijzigd door blackTIE op 28 september 2012 10:15]

Ik vind de Nex 6 niet interessant door het ontbreken van de diafragma en sluitertijdknop, daarmee is het geen handige camera als je alles in de M stand wil doen, tenzij je met objectieven werkt die stammen uit de tijd dat je opa nog foto's maakte.
Dat is wat ik zeg mbt gebruik van de 6, maar veel goede lenzen (handmatig) worden nog steeds gemaakt (leica, voigtlander etc) en zijn een tikje beter/duurder dan je gemiddelde canon L lens. de prijs van een aantal leica lenzen zijn niet alleen die van auto's ook je wachttijd voor je lens lijkt op die van een auto. De lenzen waar ik mee werk zijn bijna allemaal van na 80 of 90, dus opa's tijd -lijkt me niet. me oudste lens is een jupiter 8 van 1963. Ik ben reuze benieuwd welke e-mount lenzen jij beter vind dan mijn konica AR 50 f1.4........... Of me vivitar 124mm f2.8...
Ik heb het niet over de kwaliteit van de objectieven. Die zijn hoe oud ook prima van kwaliteit.

Wat ik wil zeggen is dat je de 6 beter geheel manueel kan bedienen itt de 7 waarbij je gewoon gebruik kunt maken van AF objectieven. De 6 doet me daarom kwa mogelijkheden denken aan 'opa's tijd'. Niks mis mee hoor, want soms is handmatig scherpstellen 'scherper' dan via AF, maar het kost je vaak wel wat extra tijd.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 30 september 2012 16:27]

Ik vind de Nex 6 niet interessant door het ontbreken van de diafragma en sluitertijdknop, daarmee is het geen handige camera als je alles in de M stand wil doen, tenzij je met objectieven werkt die stammen uit de tijd dat je opa nog foto's maakte.
Hoe dacht je dan te fotograferen in de M stand? Zet hem in de M modus, en met het instelwiel eronder kun je het diafragma instellen en met het instelwiel op de achterkant de sluitertijd. Een kind kan de was doen!

[Reactie gewijzigd door seekwekkeg11 op 30 september 2012 19:24]

best gaaf dat het lijkt op een camera uit 1960, ik zou m wel willen iig voor de specs :X
Owowowow.... We gaan een nieuwe lens testen (de 16-50 pancake), waarvan iedereen wil weten hoe scherp hij is.

Weet je wat? Laten we ergens bij een waterval gaan staan, waar er zoveel water door de lucht gaat dat zelfs een Canon L prime zo soft lijkt als een doos met watten.
Bij de fototour op IJsland waren een statief, scherptekaart en gecontroleerde belichting niet beschikbaar.
Nee. Maar er waren bij die waterval wel andere mensen toch? Die je niet door de mist van de waterval heen hoefde te fotograferen?
Je kunt met de NEX toch, wat, 14x inzoomen of iets dergelijks? Maar er is meer aan de hand dan slechte focus. Of de jpeg-engine van de NEX-6 is belachelijk slecht (veel teveel verlies van detail) of het is user error.
In de hele gallery zie ik niet n foto die een normale hoeveelheid detail heeft voor een camera met APS-C sensor en ik heb genoeg crops gezien van de andere NEX camera's om te kunnen weten dat ze veel scherper kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 27 september 2012 15:41]

Hoeveel je ermee in kan zoemen hangt van het objectief af natuurlijk.
Kan best zijn dat het niet goed in focus is maar dat lijkt me dan toch echt een fout van het apparaat. Zoveel kan de gebruiker daar bij stille objecten namelijk niet fout aan doen. Sluiter half indrukken en een fractie later doordrukken.

Interessanter vind ik de nieuwe flitsschoen. Een verbetering ten opzichte van de oude maar een nadeel voor iemand die nog allemaal oude SOny en Minolta dingen heeft liggen. Daarnaast zitten er een heleboel extra contactpunten in de flitsschoen maar de manier waarop lijkt me nogal kwetsbaar voor kortsluiting bij een paar druppels.

[Reactie gewijzigd door Thorgrem op 27 september 2012 17:07]

Interessanter vind ik de nieuwe flitsschoen. Een verbetering ten opzichte van de oude
Het is maar net hoe je dat bekijkt. Minolta had de "oude flitsschoen" (die veel nieuwer is dan degene die nu als "nieuw" wordt betiteld; Sony gaat weer terug naar "oud") voor de Dynax camera's ontwikkeld. Sneller en beter opzetten en afhalen, geen gedraai, geen gevaar dat je flitser van je camera af valt.

Daarbij heeft de "nieuwe" flitsschoen exact 0 voordelen. Flitsers zijn tegenwoordig allemaal dedicated flitsers, dus een flitser voor een Canon camera doet het niet op een Nikon of Pentax camera. Fysiek past het, maar het werkt niet. Dus waarom die moeite doen? Omdat het professioneel lijkt, omdat Canikon het ook heeft? Als dat nodig is om twijfelaars over de streep te trekken: prima. Anders is het gewoon een andere aansluiting, waar (gelukkig) een verloopje voor bestaat, meer niet.
Mooie camera! Weinig reden dus om nog een NEX-7 aan te schaffen, zeker qua prijs is dit een betere koop. Die fysieke programmakeuzeknop vind ik ook een groot pluspunt.
Op een enkeling na heeft niemand iets aan 24MP, de NEX6 is met zijn 16MP daarom alleen al een veel betere camera.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Vliegtuig Luchtvaart Crash Smartphones Google Apple Games Besturingssystemen Politiek en recht Rusland

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013