Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 137, views: 136.628 •

Conclusie: waar voor je geld

Beide kaarten presteren uitstekend en zijn in veel gevallen geduchte concurrenten voor de Nvidia GTX 670. Ook voor AMD's kaarten biedt de 660 Ti een uitdaging. De Radeon HD 7870 is vrijwel steeds langzamer, en de verwachte verkoopprijs van een op standaardsnelheid geklokte 660 Ti ligt nauwelijks hoger.

Zelfs de HD 7950, die ongeveer even duur is als de overgeklokte 660 Ti-kaarten, wordt regelmatig door ze verslagen. Als de 660 Ti na zijn introductie nog wat in prijs daalt, zal AMD moeten reageren, wellicht met een prijsverlaging.

De GTX 670, in essentie een bijna vergelijkbare maar fors duurdere kaart, krijgt het in een aantal gevalllen maar net voor elkaar om de 660 Ti voor te blijven. Alleen wanneer veel geheugenbandbreedte vereist is, presteert deze kaart beter.

De kaarten van Asus en MSI ontlopen elkaar niet veel - soms is de Asus sneller, soms wint de MSI. Misschien kan het overklokpotentieel het verschil maken, maar anders zal de strijd op prijs beslist worden.

Nvidia heeft het mainstreamsegment in ieder geval met een redelijk betaalbare kaart een stuk interessanter gemaakt, en en passant AMD voor het blok gezet.

Asus Geforce GTX 660 Ti DirectCU II TOPAsus Geforce GTX 660 Ti DirectCU II TOPAsus Geforce GTX 660 Ti DirectCU II TOPMSI Geforce GTX 660 Ti OC MSI Geforce GTX 660 Ti OC MSI Geforce GTX 660 Ti OC

 Asus GTX 660 TI-DC2T-2GD5MSI N660Ti PE 2GD5/OC
  Asus GTX 660 TI-DC2T-2GD5 MSI N660Ti PE 2GD5/OC
Algemene beoordeling Score: 3Score: 5
Prijs Score: 2Score: 4
Featureset Score: 4Score: 4
Prestaties Score: 4Score: 4
Warmte en geluid Score: 5Score: 5
 Tweakers zegt: voldoendeTweakers zegt: uitstekend!

Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Volg Willem op TwitterVolg Willem op Google+

Reacties (137)

Reactiefilter:-11370133+172+214+33
1 2 3 ... 6
Dat betekend het einde voor de GTX670, want dat is de concurrent van de GTX680 (beetje overclocken en klaar). De GTX660Ti komt hiervoor dus in de plaats. :) wel duur imho ¤339,-

Dan is de GTX660Ti nu niet meer het middensegment.. Dus wordt de GTX660 versie dus wel het middensegment? Hmm. Wel heel verwarrend. Snap niet waarom ze de Titanium benaming gebruiken bij alleen de 660 en niet bij de anderen. Maakt het minder verwarrend.

[Reactie gewijzigd door Cygnitr0n op 16 augustus 2012 16:10]

De benchmarks van de games niet gezien?
De GTX 670 is duidelijk een heel stuk beter.. Bij de 660 ti zal je frequent ook lage minimum fps hebben wanneer er wat meer gebeurt op het scherm ..

voor die 50 euro verschil heb ik toch liever de gtx 670..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 16 augustus 2012 17:06]

En vergeet niet dat de 670 +/-16W minder verbruikt Idle dan die 660ti, over een periode van een aantal jaar verdien je dat geld vanzelf terug, afhankelijk van hoe intensief je je computer gebruikt. En das naast de betere performance in een aantal games.

Ik moet wel zeggen dat het aantal geteste games bijzonder gelimiteerd is, drie stuks op slechts een enkele resolutie... What's next alleen vanuit gaan van een single artificial benchmark? Moet je verdorie naar de concurrentie voor een fatsoenlijke geteste review... Als er bv. was getest op 2560x1600 had men gezien dat de performance van de 660ti behoorlijk in kan storten.
Ik ben het met wel meer dingen niet eens. Een geluidsdruk van 40dB en daaronder doodleuk posten dat de 660 ti stil is.
Nee. Sorry, dat gaat te ver. Ik ben al jaren bezig met stille pc's en de enige website die het redelijk fatsoenlijk voor elkaar heeft is silentpcreview. Wat daar onder de 15dB gemeten wordt, vind ik stil. Ik kan me voorstellen dat tussen de 20dB en 25dB voor de gemiddelde gamer stil is, maar 40dB?! Dat is (bijna) een factor 10 keer harder.

Maar ontopic: ik vraag me af welke koelers er op passen, wat is de hartafstand tussen de bevestigingsgaten van het bord?

[Reactie gewijzigd door Nas T op 16 augustus 2012 19:55]

Vooral omdat veel sites posten dat de Twin Frozr Power Edition stil is, en maximumpc doodleuk aangeeft dat hij toch wel wat herrie maakt...

Vooralsnog lijkt de ASUS DCII het stilste te zijn.
Volgens mij meet tweakers in dB(A), en dat houdt o.a. weer in dat een niveau van 30 - 40 dB(A) als (bijna) onhoorbaar wordt ervaren (hier een bron gevonden). 40 dB(A) lijkt mij prima.
Silentpcreview meet ook in dB(A) (voor de leken: dit is een gecorrigeerde dB-waarde gebaseerd op gemiddelde menselijke perceptie, in plaats van absolute geluidsdruk op logaritmische schaal).

De reviews worden gedaan in een omgeving van 10~11dB(A), waarbij producten die in die omgeving een totale geluidsdruk produceren van 12~13dB, ik als zeer stil ervaar. Maar zelfs dan: 's nachts, als er geen buitengeluid is, hoor je dat ook weer.

Vaak raad ik mensen aan die voor stilte gaan, te kijken naar producten die op silentpcreview gereviewed worden tussen de 10dB en 15dB, dat is hoogstwaarschijnlijk stil genoeg. dan is 40dB(A) nog een behoorlijk verschil, dus denk ik dat de meetwaardes niet overeen kunnen komen met de perceptionele waardes.
Nog sterker: ga maar eens kijken naar verschillende geluidsmetingen die tweakers.net post. Dan zul je zien dan de laagste waardes niet onder de 30dB uitkomen, dus dat is het omgevingsgeluid. Veel producten die ze testen maken minder geluid, dus wordt dan overstemd door omgevingsgeluid.
Inderdaad, stil als in stil in een kantooromgeving.

Dit is echter als je s'avonds een keer zit te gamen echt niet prettig naast je, vooral als je een stiltefreak bent.
Dan moet je ook niet gaan gamen, in ieder geval geen zware spellen gaan spelen. Dan koop je een 7750 of 620, die zijn lekker stil.

Stiltefreak + gamer = Slechte combinatie.
Nee, Stilefreak + gamer = Uitdagende combinatie !

Ik zou mijn PC op een slaapkamer kunnen zetten, hij is nagenoeg onhoorbaar.
Qua gaming is het een goede game PC met een 4.8Ghz geclockte 2600K, een 1.2Ghz geclockte HD7970 op een Asus RoG mATX mainbord.
Dankzij SSD's, een FractalDesign Defile Mini case, 2x H80 koelers en alle fan's zijn van Noctua.
Stilte freak en gamer... Wait! what? Je wilt dus zeggen dat je game'd zonder geluid. Dus zonder headphones of 5.1 speakers set. Dat ga je toch niet serieus nemen hè!. Die kaarten draaien idle bijna geruisloos.

Wat zijn dat nou voor game benchmarks zeg. Doe dan een zooi recente populaire games. AVP, Metro en Stalker COP. Kom op nou hee! Dat is uit 2010. Dat speelt niemand meer.

Doe mij dan maar Bit-Tech met hun review.

[Reactie gewijzigd door PegOpDeWeg op 18 augustus 2012 18:18]

Ik ben het met wel meer dingen niet eens. Een geluidsdruk van 40dB en daaronder doodleuk posten dat de 660 ti stil is.
Nee. Sorry, dat gaat te ver. Ik ben al jaren bezig met stille pc's en de enige website die het redelijk fatsoenlijk voor elkaar heeft is silentpcreview. Wat daar onder de 15dB gemeten wordt, vind ik stil. Ik kan me voorstellen dat tussen de 20dB en 25dB voor de gemiddelde gamer stil is, maar 40dB?! Dat is (bijna) een factor 10 keer harder.

Maar ontopic: ik vraag me af welke koelers er op passen, wat is de hartafstand tussen de bevestigingsgaten van het bord?
Ja je vergeet een ding, Niemand zit op 10 of 20 cm van hun Grafische kaart (PC) af met hun hooft ore(n), de afstand wat Tweakers meet in reviews voor het geluid is belachelijk.

En sorry hoor maar dat jij 15dB pas stil vind vind ik erg bijzonder (vooral voor een game PC), je hebt zeker dan fantastische oren dan :?

TYPICAL SOUND LEVELS
Jet takeoff (200 feet) 120 dBA
Construction Site 110 dBA Intolerable
Shout (5 feet) 100 dBA
Heavy truck (50 feet) 90 dBA Very noisy
Urban street 80 dBA
Automobile interior 70 dBA Noisy
Normal conversation (3 feet) 60 dBA
Office, classroom 50 dBA Moderate
Living room 40 dBA
Bedroom at night 30 dBA Quiet
Broadcast sstudio 20 dBA
Rustling leaves 10 dBA Barely audible

En ik vind het ook slecht gedaan dat Tweakers geeneens neer gezet hebben wat voor Hardware ze gebruikte voor de Grafische kaarten, en ja 3 spellen noem ik ook niet een review.
Cheetah
Tweakers test slechts 3 games, alle 3 gedateerd/oud, op slechts 1 resolutie, met onduidelijke settings (DX10? DX11?)... waarbij er ook nog bij 1 van de 3 (AvP) duidelijk iets mis is met de drivers. Zo'n enorm verschil met de GTX670 (50%!!) is op geen enkele andere manier te verklaren.
Ja want als je naar Guru3D kijk is het verschil met een Geforce GTX 660Ti en een Geforce GTX 670 maar 11 fps, en niet 46,9 fps, op Gemiddelde Frames per seconde.

En van de 11 spellen die ze benchmarken bij Guru3D wint de Geforce GTX 660Ti het van de AMD Radeon 7950, van de 11 spellen wint AMD Radeon 7950 het maar 4x van Geforce GTX 660Ti en de 7 andere keren wint Geforce GTX 660Ti het (en dan heb ik het niet over de OC versies), en dat maakt voor mij en een hoop andere mensen (lijkt mij) de Geforce GTX 660Ti de winnaar over de AMD Radeon 7950.

En de GeForce GTX 660Ti kan je voor rond de 300 euro Koopen, en de AMD Radeon 7950 kost nu ook rond de 300 Euro.


het lijkt wel of Tweakers snel ook met een review moest kommen omdat de rest dat ook snel zouden doen.

Update foutjes was AMD Radeon 7950 niet AMD Radeon 7970.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 17 augustus 2012 20:55]

Weet je als ik Guru3d zijn benchmarks bekijk zegt mijn gevoel dat er iets niet klopt. 2560x1600 resolutie en dan verslaat de 660Ti een 7970? Kijk de specs, zeker met geheugen en de busbreedte. Dus tenzij Guru3D allemaal nVidia optimised games liet draaien zou ik dit niet als betrouwbare bron gebruiken. Dan zou ik eerder kijken wat Tom's Hardware aangeeft.

Dat klopt gewoon niet, als ik andere benchmarks zie dan zie ik de 670 zelfs niet altijd winnen van 6970. Ik vertrouw de benchmarks niet, ik vertrouw eerder Tweakers.net dan Guru3D, die site is namelijk niet meer zoals het vroeger was.
"Dan zou ik eerder kijken wat Tom's Hardware aangeeft"

Aangezien ik net een 7970 (pricewatch: XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation) heb aangeschaft trekken mijn tenen ook krom bij de conclusie dat de 660Ti beter zou zijn.

Wat betreft Guru3D kan ik je mening niet beoordelen, maar helaas heeft Tom's de 660Ti (nog) niet in de chart staan.

Bijv:
http://www.tomshardware.c...tX-11-C-Extreme,2969.html

[Reactie gewijzigd door moreasy op 17 augustus 2012 11:29]

Nou sorry Linkkrw, want ook bij AnandTech wint de Geforce GTX 660Ti het meer keer dan de AMD Radeon 7950, van de 9 spellen wint Geforce GTX 660Ti het 5x (in Dirt3 staan ze gelijk op Average FPS, maar met Min FPS wint de Geforce GTX 660Ti het duidelijk), en 4x keer de AMD Radeon 7950, en ja soms wint hij het van de AMD Radeon 7970.

En dat op 1920x1200, want ruim 99% van de mensen gamed op die resolutie.


Maar natuulijk is dat ook geen goede Review site natuurlijk he 8)7
Dus jij denkt dat tweakers die een 670 als precies 2 x zo snel als een 660ti test in AVP betrouwbaarder test dan guru3d die een 660 ti als iets sneller test dan een 7970.

Ik vraag me af waar je dan op let.

De AVP test is het simpele bewijs dat deze review met geen enkele interesse is uitgevoerd, het kan tweakers schijnbaar niets schelen.
Even een natuurkundige toevoeging hoor, 20 dB haarder is een factor 100X harder niet 10x 10 dB is 10x !

Verder denk ik dat voor de meeste mainstream gamers 40dB heel goed te doen is en in een silent case zal dat dus ook weer wat afnemen.
ik heb nog nooit een gamer gezien die om stilte geeft.
ik heb niet bepaald een stille pc. maar volgens mij gaat overclocken en stilte ook niet samen.
dus ik snap je probleem niet, 40db is niks.
ik heb liever 40db dan 15 db en mn grafische kaart die staat te koken als ik hem aardig kietel. en als ik niet game , staat mn pc uit, dus ong 0db.
Voor andere dingen zoals downloaden heb ik een passief gekoelde pc. dat is pas stil.
En anders is er altijd nog zoiets moois als waterkoeling. Zoals deze GTX 680 ;)

Verder is het natuurlijk logisch dat zo'n overgeklokte 660 Ti er zwaarder aan moet trekken
(en dus meer lawaai maakt) dan een standaard GTX 670.
16 watt, dat zou betekenen dat als je je computer 24/7/365 aan hebt staan (zoals niemand eigenlijk) je dat in anderhalf jaar terug hebt verdient. (uitgaande van de essent prijs per kwh, van 21,83 cent)

Ik ken weinig gamers die zo lang met hun hardware doen. Ik persoonlijk ga altijd gewoon voor best bang for my buck en uiteraard wat voldoet aan mijn verwachtingen. Dan ga ik echt niet moeilijk doen over 16 watt.
Je ervaring en constatering kloppen ongetwijfeld, maar het is wel zo dat grafische kaarten (naar mijn mening) langer meegaan dan een jaar of 5/6 terug. Toen kocht je een highend kaart die spellen net vloeiend konden draaien op hogere settings, na anderhalf jaar moest je al op medium gaan spelen.

Ik heb al langer dan 3 jaar een gtx 275. Nu kan ik de nieuwste spellen meestal niet meer op maximum details draaien, maar vaak nog wel op high details op full hd (pc is aangesloten op mijn tv) met AA. Daarbij staat mijn machine makkelijk elke dag een halve dag aan. Nu heb ik geen tijd meer om heel vaak te gamen, maar als ik de kans heb wil ik zeker nog wel een Racedriver Grid of Anno 1404 spelen. Mijn kaart hoeft nog niet weg, maar gezien de leeftijd kan ik me voorstellen dat er een nieuwe kaart gaat komen.

Als er een nieuwe grafische kaart komt zal ik zeker naar idle en load opgenomen vermogen kijken, dat word dan een krachtige grafische kaart die het weer een aantal jaar mag volhouden. Ik denk dat je tegenwoordig met een goede kaart makkelijk anderhalf jaar kan doen, de tijd dat je een snelle kaart koopt waarbij je net op high (niet op max) settings een game kan draaien ligt lang achter ons. Ook met de komst van de nieuwe consoles verwacht ik niet dat dit de pc gaming markt zo beïnvloed dat spellen zo mooi worden dat ports resulteren in de noodzaak van veel krachtigere hardware voor pc gamers.

Komt nog bij; alle beetjes stroom die ik bespaar is mooi meegenomen. Electriciteitsrekening is al hoog zat met al die electrische apparaten :).
Ik denk dat de reviewer voor zijn conclusie eerder naar wel goed uitgevoerde reviews heeft gekeken, zoals deze van TechPowerup bijvoorbeeld.

Tweakers test slechts 3 games, alle 3 gedateerd/oud, op slechts 1 resolutie, met onduidelijke settings (DX10? DX11?)... waarbij er ook nog bij 1 van de 3 (AvP) duidelijk iets mis is met de drivers. Zo'n enorm verschil met de GTX670 (50%!!) is op geen enkele andere manier te verklaren. Blijven er maar 2 bruikbare games over om conclusies over te trekken, en dat gaat als je een videokaart reviewt - het spijt me - echt nergens meer over...
Ook het gemeten stroomverbruik (vooral idle) lijkt aardig 'off' t.o.v. wat ik heb gelezen bij concurrerende sites, waaronder bovengenoemde techpowerup waar ze dit uitgebreid getest hebben. De 660 behoort daar juist vaak tot de zuinigste van de geteste high-end kaarten, en waar dat niet zo is scheelt het maar een paar watt. Dit lijkt dus of een meetfout of een testfout (waarbij de graka niet echt idle was).

De conclusie van de reviewer klopt, maar niet of nauwelijks met de data die hij zelf vergaard heeft. Op basis van deze data van Tweakers geef ik zonder meer die 50 Euro extra uit aan een 670, maar gelukkig keek ik wel verder.
Echt bijzonder tegenvallende review dit. Helaas kan ik er weinig meer van maken. Als je zo reviews plaatst, plaats ze dan liever niet en verwijs gewoon in een nieuwspost door naar sites die wel behoorlijk reviewen, en trek daar een behapbare conclusie uit voor degenen die niet alles willen lezen. Dat is dan nog nuttig. Dit is niks.

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 16 augustus 2012 20:05]

Helemaal met je eens Cheetah. Ik d8 dat ik me verkeek, maar deze review is niet volledig en geeft nou niet bepaald een getrouw beeld.

Valt me niet mee, Tweakers heeft in het verleden mooiere reviews neergezet, en de 660 is HET product die de grote mainstream markt aan moet spreken en dus is juist voor deze kaart extra aandacht absoluut de moeite waard.

Overigens ter opmerking. De GTX 460 1GB edition kostte bij release 2 jaar geleden rond de 200 euro. De prijs van rond de 300 euro voor de 660 is dus opmerkelijk hoog.

Zo zal ik mensen nu eerder naar oudere (tweedehands) modellen verwijzen waarvan de prestaties niet denderend minder zijn maar de prijs wel!

Overigens als tip: een dual setup is tegenwoordig ook zeer interessant om mee te nemen in de review. Sterker nog, misschien wel onmisbaar: hoe goed zijn de kaarten in SLI? Schalen ze ook lekker met de huidige beschikbare hardware? SLI en Crossfire worden steeds populairder. Persoonlijk ben ik niet zo te spreken over SLI (heb zelf 2x460), maar het wordt steeds beter en steeds meer z'n geld waard. En laat ik eerlijk wezen, ik heb voor een redelijke prijs toch meer power met veel games.

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 16 augustus 2012 23:42]

Overigens als tip: een dual setup is tegenwoordig ook zeer interessant om mee te nemen in de review. Sterker nog, misschien wel onmisbaar: hoe goed zijn de kaarten in SLI? Schalen ze ook lekker met de huidige beschikbare hardware? SLI en Crossfire worden steeds populairder. Persoonlijk ben ik niet zo te spreken over SLI (heb zelf 2x460), maar het wordt steeds beter en steeds meer z'n geld waard. En laat ik eerlijk wezen, ik heb voor een redelijke prijs toch meer power met veel games.
En dat hebben ze nou wel netjes getest bij Guru3D.
Overigens ter opmerking. De GTX 460 1GB edition kostte bij release 2 jaar geleden rond de 200 euro. De prijs van rond de 300 euro voor de 660 is dus opmerkelijk hoog.

Maar een GTX660Ti is relatief sneller tov de GTX680 dan de GTX460 was tov de GTX480.
Oftewel, de GTX660Ti gaat meer richting high end dan de GTX460. Daarom moet je nooit heel hard op de naam af gaan maar de relatieve performance bekijken tov de top end. En op zich ook logisch, gezien er als het goed is nog een vanille GTX660 aan komt.

Eigenlijk is er gewoon meer keuze op high end. Waar je vroeger (bv in de 2-serie) de keus had tussen een x60 of een x80 zit er nu nog een x70 en een x60Ti tussen.

Zo zal ik mensen nu eerder naar oudere (tweedehands) modellen verwijzen waarvan de prestaties niet denderend minder zijn maar de prijs wel!

Om dit te kunnen zeggen moet je echt meer doen dan de prijs vergelijken met de launchprijs van een midrange kaart van 2 series geleden. De price performance van de hele 6-serie is gewoon echt heel goed. Als je dan ook nog power consumption meerekent zijn 't gewoon kaarten met veel waar voor je geld. Tuurlijk ben je 2e hands goedkoper uit, maar dat geldt altijd, en niet in het bijzonder voor de 6-serie. Ik vind de GTX6-serie de beste serie van nVidia sinds de 8x00-serie en beveel van harte een van de kaarten aan, als het budget toereikend is.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 18 augustus 2012 16:22]

Ik vind het zwaar tegenvallen.

Sapphire HD 7870 GHz Edition OC kost al ~270

en de 7870 in de benchmark is de stock versie ook nog.
De kaart van sapphire is voor 270 euro en is een OC versie.

Waarom nog voor 320 euro een 660 Ti ?? 8)7
Voor de die-hard Nvidia fans natuurlijk.

Persoonlijk zou ik trouwens ook eerder voor de 660 TI kiezen, hoewel na een prijsverlaging...

Maar inderdaad, de 7870 is al ruimte tijd beschikbaar, als je dat meeneemt, is het toch een veel betere deal, vroeger en nu.

Toch denk ik dat ik het beter nog even uit kan zingen met een 560 Ti momenteel, de winst met een 670 of 660 is er wel, maar deze hele serie is voor de meeste gamrs toch geen reden te upgraden.
Heb net een maand geleden een Asus GTX560 ti top gekocht om mijn defecte videokaart te vervangen. Als de 660 ti kaart minder dan 300 euro gaat kosten dan baal ik wel even.
Asus GTX660Ti DCII gaat ongeveer ¤ 339,99 kosten. Heb je bijna 2xGTX560Ti voor ;)
ja alleen zijn 2 x GTX560 TI's niet zo sterk als 1 GTX660 TI
de GTX660 TI is minimaal 2 x zo sterk als 1 GTX560 TI
Slaat natuurlijk helemaal nergens op dit.
Uh volgens Guru3d en mijn gezond verstand niet (tel de 'shader power' maar eens op van 2 GTX560s...):

GTX560Ti SLI:
http://www.guru3d.com/art...e-gtx-560-ti-sli-review/5
141fps

GTX660Ti SLI:
http://www.guru3d.com/art...ti-windforce-oc-review/13
108fps

Een enkele GTX560 Ti scoort alsnog 81 fps, lang niet de helft dus. En dan heb ik t niet eens over de Core 448 versie, maar de normale.

Andere games laten een vergelijkbaar beeld zien.

En nee nu geen argumenten noemen dat SLI lastig is, veel stroomverbruik etc. Zijn punt was dat een GTX660Ti sterker was, en dat is het dus niet.
maar dat wist je toch op voorhand?
de geruchten gaan al maanden dat de 660ti in augustus-september ging uitkomen
alleen de prijs was nog een raadsel (die zelf hoger is dan verwacht naar mijn mening)
Natuurlijk wist ik dat. Ik was namelijk van plan om een 660 ti aan te schaffen als de reviews goed waren. Ik kon alleen niet 2+ maanden zonder videokaart werken he.

Nu de prijs zo rond de 340 euro komt te liggen heb ik er niet zo'n problemen mee. Dan sla ik gewoon de 600 series over. Op de resolutie waarop ik speel 1680*1050 voldoet de 560 ti ook wel.

[Reactie gewijzigd door Eglaerinion op 17 augustus 2012 11:51]

Mainstream qua prestaties, maar ik denk niet mainstream op het gebied van verkoopcijfers en marktaandeel.

Ik vind ongeveer 300 euro toch wel erg veel geld en ik zie in mijn omgeving veel meer kaarten van ongeveer 125-150 euro verkocht worden.
Ik denk dat er een hoop mensen met een 460SLI opstelling zitten te wachten op deze kaart. Hij is dan wel niet in SLI getest maar het lijkt alsof die 't beter zal doen dan 1x 680 en dat dan voor minder of ongeveer even veel geld (naargelang wat 660 zal kosten en welk merk je neemt van de 680).

Zelf stel ik mijn upgrade van 460SLI nog even uit, voorlopig kan ik nog aardig wat spelen. Als de 660 er is, kan ik terug (bijna) alles in hoogste detail spelen. Ik merk nu ook op dat de nieuwste spellen ook wat meer nodig hebben als je 3D VIsion gebruikt.

Nette review van Tweakers. Ik hoop dat ze ooit nog eens de kans krijgen om deze kaarten in SLI te testen en dan even de 680 erbij testen of cijferen. (misschien ook nog even terug naar een 460?)

[edit]
Bedankt AmigaWolf voor de link, het is ook een zeer interessante review met bijkomende opstellingen.

Ik zag net dat een shop in BE al prijzen online heeft staan van Asus, Gigabyte en MSI. De prijs zit rond 350-360¤. Persoonlijk vind ik dit wat veel, een 670 heb voor 399¤ op dezelfde winkel
(link

[Reactie gewijzigd door FireFly op 17 augustus 2012 06:56]

Ik denk dat er een hoop mensen met een 460SLI opstelling zitten te wachten op deze kaart. Hij is dan wel niet in SLI getest maar het lijkt alsof die 't beter zal doen dan 1x 680 en dat dan voor minder of ongeveer even veel geld (naargelang wat 660 zal kosten en welk merk je neemt van de 680).
Zeker weten, op Guru3D hebben ze dat getest.
Mee eens 300,- is niet echt voor de massa. Daarbij denk ik toch meer rond 150,-
De verwachte prijs van de 660 Ti ligt dus tussen de ¤250 en ¤300? 'High-end voor de massa' vind ik dan een beetje ver gaan; niet veel mensen hebben zoveel geld over voor een videokaart.

Uiteraard wel mooie kaarten, ik ben benieuwd wat de reactie van AMD gaat worden. Misschien is een gunstig geprijsde HD7930 nog een optie? HWI roept het ook al; gemiddeld 16% sneller dan de HD7870. En aangezien AMD niet op prijs gaat concurreren...
Denk eerder dat de GTX660 voor het middensegment gaat. Ongeveer tussen de 200-250. Maar denk niet dat ze de GF104 chip gaan gebruiken.
waarschijnlijk wel, maar dan met nog minder cuda-cores actief
Als dit de nieuwe GTX 560 (Ti) moet worden kan dat niet tegen (voormalige) GTX 570 prijzen. Als je de PW erop naslaat zie je dat de 560 Ti's gemiddeld op zo'n 250 EUR werden geintroduceerd en gauw omlaag gingen richting 200-225. Een introductieprijs van rond de 300 EUR vind ik dan bepaald niet een kaart voor de massa. Beter wordt de 660 onder de 300 geïntroduceerd en gaat hij rap omlaag in prijs.
"De Radeon HD 7870 is vrijwel steeds langzamer," hij in 1 test langzamer, in de andere is hij evensnel of sneller.
Je verward de hd7870 met de hd7950
nee hoor.

Alien vs Predator - 1920x1080 - High - 0xAA= 7870 sneller

Metro 2033 - 1920x1080 - high = 7870 gelijk

Stalker: CoP - 1920x1080 - Ultra= 7870 langzamer.

Benchmarks doen er niet toe voor reallife performance.

Met ander worden het ligt aan de game of de 660 Ti sneller is. een 7850 overgeklocked voor 210 euro is dus bijna net zo snel als je geen nvidia game speeld.
En BF3, Crysis 2 en Skyrim is nvidia sneller.

AVP en Metro speelt volgens mij niemand meer. BF3 daarentegen... ;)
Eh, ja, maar die games zijn niet getest in deze review? Nou vind ik het dus ook nogal een schamelige review met alleen die drie games getest en ik zou hier dus eigenlijk ook helemaal geen conclusies aan willen verbinden, maar ik wou ook al dezelfde tekst gaan quoten en vragen of ik een andere review gelezen had dan waar die conclusie op gebaseerd was. Scores in synthetische benchmarks zijn totaal niet interessant en in de gepubliceerde game scores staat de score inderdaad ongeveer gelijk, behalve dan dat de 7870 altijd boven de 30 fps blijft en de 660Ti níet, dat is veel belangrijker dan welke kaart nou uiteindelijk de procentjes pakt. Als je dan ook nog eens het enorme prijsverschil mee pakt...
Maar goed, zoals gezegd, waardeloos om maar drie games te testen. Ik ben overigens ook bepaald geen AMD fan hoor, begrijp me niet verkeerd. Ik ben juist overgestapt naar Nvidia omdat ik zwaar genoeg had van de onbegrijpelijke bugs in de AMD software waar ik op internet gewoon al klachten over vond toen het nog ATI heette 8)7

edit @AmigaWolf: Ja, daarmee ondersteun je dus het punt dat dit niet zo'n beste review is...

[Reactie gewijzigd door finraziel op 17 augustus 2012 15:57]

Eh, ja, maar die games zijn niet getest in deze review? Nou vind ik het dus ook nogal een schamelige review met alleen die drie games getest en ik zou hier dus eigenlijk ook helemaal geen conclusies aan willen verbinden, maar ik wou ook al dezelfde tekst gaan quoten en vragen of ik een andere review gelezen had dan waar die conclusie op gebaseerd was. Scores in synthetische benchmarks zijn totaal niet interessant en in de gepubliceerde game scores staat de score inderdaad ongeveer gelijk, behalve dan dat de 7870 altijd boven de 30 fps blijft en de 660Ti níet, dat is veel belangrijker dan welke kaart nou uiteindelijk de procentjes pakt. Als je dan ook nog eens het enorme prijsverschil mee pakt...
Maar goed, zoals gezegd, waardeloos om maar drie games te testen. Ik ben overigens ook bepaald geen AMD fan hoor, begrijp me niet verkeerd. Ik ben juist overgestapt naar Nvidia omdat ik zwaar genoeg had van de onbegrijpelijke bugs in de AMD software waar ik op internet gewoon al klachten over vond toen het nog ATI heette 8)7
Nou bij andere review sites is de Geforce GTX 660Ti vaaker sneller dan de AMD radeon HD7950.
Op die manier. Maar dit zijn ook te weinig games en alleen games waar AMD het juist beter op doet. Kijk maar eens naar andere reviews waar een stuk of 15 games in zitten. Dan kom je in eens tot de conclussie dat deze kaart gelijk presteet aan de hd7950 en de 7850 ver achter zich laat

Ik weet niet of dit opzet is dat tweakers maar 3 games test die beter werken met AMD kaarten? Het is iig niet zo'n goede review als bij de buren en niet te vertrouwens als aankoopadvies.

Met andere woorden het ligt aan tweakers dat deze kaart minder laat zien dan dat hij daadwerkelijk kan.

[Reactie gewijzigd door 304087 op 16 augustus 2012 17:06]

Tomshardware komt ook tot de conclusie dat de 7870 niet onderdoet voor de 660, het ligt niet aan tweakers. Verder ben ik bang dat we bij de 660 niet veel verbetering van drivers zullen zien aangezien deze kaart al heel lang in ontwikkeling is. Qua energieverbruik is de 660 wel beter, maar de prijs zal doorslaggevend zijn: hij mag absoluut niet duurder zijn dan de 7870.
Even snel gekeken maar daar wint de gtx660ti wel degelijk van de hd6870 in de meeste benchmarks.
Ik weet niet hoe ze het precies wegen, met al die verschillende instellingen enzo, maar dit is hun conclusie: http://www.tomshardware.c...hmark-review,3279-17.html
Precies zoals ik al zij. Tweakers zegt het zelf ook wel dat de ti sneller is alleen hebben ze hier geen benchmarks van.
het zou fijn zijn als men deze 600 series doormiddel van bios flashing kon upgraden zoals vanouds
Naar een OC-ed 670? dat zou inderdaad niet verkeerd zijn, maar het zal nog wel even duren totdat duidelijk wordt of dit werkt.

Je zou zeggen dat fabrikanten die "fout" niet meer maken, hoewel AMD toch weer modellen had in z'n 7000 serie waarmee het kon.

Ik denk dat Nvidia in dit geval om z'n 670 te beschermen toch wel echt gewoon een andere geheugencontroller heeft gebruikt. Maar goed, ik heb het nog niet gelezen / gezien.
bios kun je wellichtt flashen maar je schiet er niks mee op er zijn gewoon niet meer cuda core's en de bandbreedte is gewoon een stuk minder dit kun je niet verbeteren met een beetje software

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 17 augustus 2012 16:45]

Conclusie: waar voor je geld
Hoe kan dat nou, ik weet nog niet eens wat ze moeten kosten :+
300+ EUR volgens pricewatch. Dat vind ik persoonlijk niet schokkend veel minder dan een "echte" GTX670.
Ik had eigenlijk gehoopt op een alternatief voor de 7850, iets van max. 200 euro. Hopelijk wordt de 7850 binnenkort ook wat goedkoper, maar zal wel niet.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.