Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

×

Help jij Tweakers Website van het Jaar te worden?

Tweakers is genomineerd voor beste website 2014 in de categorieŰn Nieuws & Informatie, Community en Vergelijking. Stem nu en maak kans op mooie prijzen!

Door , , reacties: 75, views: 201.481 •

Conclusie

Samsung heeft met de Note 10.1 dan toch eindelijk zijn high-end tablet voor 2012 uitgebracht. Met de S-Pen heeft deze tablet een unieke feature, die zowel software- als hardwarematig goed is doordacht en die in de meeste gevallen precies doet wat Samsung belooft. Omdat er met een actieve digitizer wordt gewerkt, kan je veel nauwkeuriger werken dan met een capacitieve stylus.

Op softwarevlak levert Samsung een heleboel extraatjes, met als nuttigste uitschieter Photoshop Touch. Functies als Shape Match en Formula Match werken goed, maar komen toch vooral als een gimmick over.

De nieuwe functies van TouchWiz zijn niet allemaal even nuttig; Smart Stay is een goede toevoeging, maar Pop Up Play en multiscreen lijken meer demonstraties van technisch kunnen dan features waar mensen op zitten te wachten.

Op papier is de hardware van de Note 10.1 prima opgewassen tegen die van de high-end concurrentie. Uit de benchmarks blijkt dat de Exynos 4412-soc een behoorlijk rekenmonster is, vooral op grafisch vlak. In de praktijk is het echter een ander verhaal: ondanks de krachtige hardware stottert de interface nog geregeld. Ook van het beeldscherm hadden we, bij een tablet in deze prijscategorie, meer verwacht - zeker nu Apple de lat met zijn nieuwe iPad weer flink hoger heeft gelegd.

Het grootste probleem van de Note 10.1 is echter zijn prijs. Het model met 16GB opslag en 3g-connectiviteit dat wij getest hebben, kost 579 euro. Dat is fors. Ook de versie met alleen wifi kost 479 euro, en dat is nog steeds niet goedkoop. Er zijn een heleboel Android-tablets onder de 400 euro die vergelijkbare specificaties hebben, al hebben die dan weer geen stylus.

Wacht je nu echt al maanden op een tablet met een accurate stylus, dan zal je aan de Note 10.1 waarschijnlijk wel plezier beleven. Je moet dan wel bereid zijn om een relatief hoog bedrag te betalen en genoegen nemen met een interface die in vergelijking met de concurrenten niet erg vlot werkt.

We verwachten echter niet dat veel mensen honderd euro of meer aan een pennetje willen besteden. De Note zal zich dus vooral moeten bewijzen als reguliere tablet, waarbij hij de concurrentie moet aangaan met de iPad en met diverse Android-tablets die minder kosten, maar vloeiender werken. Daarom moeten we toch echt concluderen dat de Note 10.1 weliswaar lang geen slechte tablet is, maar dat er andere modellen zijn die een stuk meer waar voor je geld bieden.

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 2
Featureset Score: 5
Prestaties Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 3
Ergonomie Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 3

Eindoordeel

Tweakers zegt: voldoende

Laagste prijzen voor Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G + WiFi Zwart:
Shop+/-lev.tijdPrijsTotaal
Media MarktScore: 2 € 519,-€ 519,-


Reacties (75)

Ik vind het echt jammer dat de performance te kort schiet.. Ik zag al bij dat werken met die stylus dat het net te traag reageert, als je hiermee goed wil tekenen, dan zal het net iets sneller moeten zijn..
Als Samsung de performance fixt, dat side-by-side uitbreidt en misschien de witbalans tweakt dan zou het imo een iPad killer kunnen worden.. Ook al is de resolutie lager.
Daar heb ik mijn twijfels over. De Transformer Prime had ook een Ipad killer zullen worden en dat is ook niet gebeurd.
Hopelijk komt er snel een firmware update zodat de soms wat tragen ui gefixt wordt. Ik denk dat met een goede performance het geen nicheproduct meer zal zijn, maar een Ipad killer, nee.
Android heeft gewoon de markt en naam nog tegen. Op vlak van smartphones begint dat te keren, op vlak van tablets helemaal niet. Ik werk in een politieke omgeving, 95% heeft een ipad, 80% een iphone. Als onkosten of voordeel in natura heb je vaak recht op een ipad of iphone van de instelling. Hoe doorbreek je dat? Niet door tablets van gelijke prijs uit te brengen als de ipad, maar door agressief de concurrentie aan te gaan zoals Google nu doet met de Nexus 7.

Langzaam maar zeker zal je zo de heersende gedachte doorbreken dat een goede tablet een ipad is. Sinds Jelly Bean durft ik Android aan iedereen aanraden. De performance is (eindelijk) goed en de mogelijkheden liggen veel hoger dan bij de ios. Als Microsoft nu ook een dergelijke prijsstelling voor zijn tablets hanteert zal het Apple snel heet onder de voeten worden. Eerlijk, ios? Ooit vernieuwend, ondertussen erg verouderd en moeten ze al bij Android kijken om links en rechts wat te lenen zoals de notificaties. Neem daarbij de hoge prijs en beperkte keuze aan toestellen...mensen blijven niet blind voor de alternatieven. Historisch succes is geen garantie voor de toekomst, vraag maar aan RIM of Nokia. En gelukkig is de concurrentie er zodat we weer innovatie zien op mobiel vlak!
Eerlijk, ios? Ooit vernieuwend, ondertussen erg verouderd
Wat een onzin… Wat is er verouderd aan iOS dan? Omdat de interface nog hetzelfde is? We hebben al sinds 1984 hetzelfde interface paradigm op de desktop, dat is pas verouderd, maar blijkbaar nog steeds het beste dat er is.

Er vindt gigantisch veel innovatie plaats op iOS. De interface wijzigt niet, maar dat is kortzichtig. Kijk naar iCloud, dat is wat mij betreft de mooiste integratie van de cloud. Als ik kijk naar hoe mijn iOS devices samenwerken, dat zie ik niet met Android en ook niet met MS.

Apple kiest voor totale integratie van hardware en software. Dit deden ze met de Mac, dit deden ze met de iPod en ook met iPhone en iPad. Ze denken dat ze hiermee de beste value for money kunnen bieden. Vindt iedere consument dit het waard? Nee, en deze consument is gelukkig met Android. Daar is niets mis mee.

Google gaat voor marktaandeel op de Microsoft manier. Het is een andere manier van een markt bedienen.
Wat noem je innovatief?

Standaard schermformaat met een paar icoontjes om op te rammen...innovatief? Designs waren er al in 1994, touchscreens waren er al in 2001.

Waar Asus (toetsenbord) en Samsung (S-Pen) mee bezig zijn noem ik innovatie.

Apple is maar uit op 1 ding: en dat is je BINDEN aan hun producten, net zoals Microsoft dat wil. Mensen willen keuzes, en dat geeft Apple je niet.
Mensen willen keuzes, en dat geeft Apple je niet.
Oh ja? Waarom verkoopt Apple dan zoveel, als 'de mensen' keuzes willen? Volgens mij willen veel mensen dat hun device out-of-the-box goed werkt zonder zich verder bezig te willen/hoeven houden met tweaken etc.

En wat betreft innovatie, als Apple de iPad niet had uitgebracht lag er nu ook geen Galaxy Note tablet in de winkel... Apple heeft de tablet-markt gemaakt zoals die nu is.
En wat betreft innovatie, als Apple de iPad niet had uitgebracht lag er nu ook geen Galaxy Note tablet in de winkel... Apple heeft de tablet-markt gemaakt zoals die nu is
Geloof je dat nou zelf... als Apple het niet had gedaan had iemand anders het wel gedaan, zo gaat dat in de wereld

Zo moe word je daar van... mensen die denken dat als Apple er niet geweest was we nog in het stenen tijdperk zouden leven
Apple flikte t anders toch wel met iphone en daarna ipad om een markt te creeeren voor dit soort devices... Concurrentie keek ernaar en schrok in beide gevallen.
Nee niet het stenen tijdperk en wellicht dat MS of een ander na een paar jaar er ook mee gekomen was.. dat is het niet.

Allemaal hadden ze al tablets in ontwikkeling, lees je ook in het boek van Steve Jobs. MS had er al een in ontwikkeling en Steve dacht.. dat kan Apple beter!

Uiteindelijk is het een feit dat Apple de eerste was die (weer) een tablet uitbracht en duidelijk commercieel had waarna de rest productie doorzette om ook mee te kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door ak-47 op 17 augustus 2012 12:04]

Geloof je dat nou zelf... als Apple het niet had gedaan had iemand anders het wel gedaan, zo gaat dat in de wereld
Voor 'als' koop je niets. Apple heeft het gedaan, dat zijn de feiten. Terwijl er al langer tablets waren, die niet aansloegen bij het grote publiek.
Je zult toch toe moeten geven dat Apple een heleboel dingen gewoon opnieuw naar voren haalt. En er een succes van maakt.
De iPod, iPhone en iPad, stuk voor stuk een daverend succes.
En daardoor is er gewoon een heleboel veranderd.
En nee, ik ben totaal geen Apple fanboy, maar fanboy van de tegenpartij, Android.
Maar ik ben van mening dat Apple de smartphone en de tablet opnieuw heeft uitgevonden.
Al krijg ik de laatste tijd het idee dat de koek ver op is.
Geloof je dat nou zelf... als Apple het niet had gedaan had iemand anders het wel gedaan, zo gaat dat in de wereld
Wat een onzin is dit toch altijd. Alles was was vroeg of laat vast wel eens door iemand anders verzonnen in een soortgelijke of misschien wel heel andere vorm. Maar de feiten liggen zoals ze zijn. Je kent de tablets en smartphones van vˇˇr de iPhone en iPad en je weet hoe ze er nu uitzien en functioneren. Ik heb tot nu toe nog nooit een duidelijke aanwijzing gezien dat er totale producten zoals de iPhon een iPad (dus verregaand ge´ntegreerde hardware+software+ondersteunende diensten) bij andere bedrijven voor 2007 ook al in ontwikkeling waren.

Niemand zegt hier dat Apple de tablet en de smartphone heeft uitgevonden, wel dat ze een revolutie teweeg hebben gebracht op die markten. En alleen het enorme succes wat die dingen ineens hebben maakt dat duidelijk.
Zo moe word je daar van... mensen die denken dat als Apple er niet geweest was we nog in het stenen tijdperk zouden leven
Ik word vooral moe van fanboys die elke innovatie van Apple, hoe klein die ook is, nog proberen te ontkennen. En blijven ontkennen dat de iPhone en iPad een enorme invloed op de markt hebben gehad.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 17 augustus 2012 18:20]

je moet wel onderscheiden dat de innovatie niet ligt bij het product maar bij het totaal plaatje van service, beleving en advertising.
Dus de persoon die het touchscreen heeft bedacht is geen innovator omdat hij het eindproduct waarschijnlijk niet heeft gemaakt. Is dat een slechte grap oid? Zonder die persoon was het eindproduct niet eens mogelijk (tot iemand anders het bedacht natuurlijk, want ik geloof er in dat als persoon a het niet vandaag uitvindt vindt persoon b het morgen wel uit).
Ik word een beetje moe van deze discussie. Als jij problemen hebt met Apple, koop het dan gewoon niet.

Jij ziet een paar icoontjes om op te rammen. Jij ziet de details van de implementatie niet. Het heeft ook geen zin om mensen zoals jij die design niet kunnen zien, niet ervaren en niet voelen, uit te leggen wat het verschil is.
Mensen willen keuzes, en dat geeft Apple je niet.
Dit is ook weer zo'n dooddoener. Welke keuze geeft Apple je niet? Apple probeert een totale integratie van hardware en software te bieden die out-of-the-box werkt. Past dit niet bij je, kies dan voor wat anders.

En als alle mensen het niet eens zijn met de producten van Apple, dan was het bedrijf wel failliet geweest. Het tegendeel is waar. De iPhone is qua omzet en winst groter dan heel Microsoft.

Edit: Standaard schermformaat? Volgens mij is er geen enkele tablet die dezelfde resolutie biedt als de nieuwe iPad. Ga lekker met je pennetje innovatief zitten zijn. De stylus was ÚÚn van de grootste redenen dat PDA's zijn mislukt.

[Reactie gewijzigd door aToMac op 17 augustus 2012 10:38]

Nee omdat een PDA enkel dmv een pennetje te bedienen was, met een slecht resistief scherm en een OS dat niet echt een jonger/hip publiek aantrekt. Dat neemt niet weg dat er volgens mij wel een publiek is voor nieuwe, slimme pennen en aangepaste applicaties. Zolang je alles maar met de vinger kan bedienen ook.
Ah die PDA-tijd kan ik mij nog levendig herinneren. Ik zat al intenstief onderweg in de trein en bus te emailen. Ik weet ook nog heel goed hoe onzinnig men het vond dat ik dat deed. "Email? Dat kun je toch ook thuis checken?" Mijn antwoord was altijd dat als zij thuis nog achter het bureau moesten kruipen dat ik daar al mee klaar was zodra ik de voordeur opendeed. En dat als zij ook een PDA zouden kopen dat we dan gratis onbeperkt met elkaar zouden kunnen mailen onderweg in plaats van dure sms'jes te sturen. Maar die boodschap kwam nooit aan. Er was simpelweg geen enkele behoefte bij de massa aan connectiviteit onderweg. Vergeet niet dat nog maar een handvol jaren daarvoor de mobiele telefoon langzaam ingeburgerd raakte. Mensen hier vergeten hoe snel het allemaal is gegaan, of hebben dat gezien de leeftijd niet eens meer bewust meegemaakt.

Er was geen behoefte en Apple is erin geslaagd om die behoefte te kweken. Dat is geen productontwikkeling, dat heet marketing. En wat marketing betreft is/was Apple koning. Ik herinner mij ook nog levendig een oude aflevering van De Wereld Draait Door waarin ze aan tafel met de eerste Ipad speelden. Ze vonden het maar een onzinnig, nutteloos ding maar tegelijkertijd hadden ze er de grootste lol mee. Kijk nou, je kunt sturen door 'm te kantelen! :P Zie Matthijs nog steeds verbaasd kijken. De media hebben de Ipad er letterlijk bij de mensen thuis ingeramd en toen begon het onderweg online zijn langzaam in te komen. Enkele jaren later is de markt volledig veranderd. Mobiele providers hebben als een gek datalimieten (her)ingevoerd. PDA-fabrikanten van weleer zijn overgestapt op nieuwe OS'en. Het logge Microsoft heeft het compleet laten liggen: Windows Mobile - destijds een prima OS - was vergane glorie en nieuwkomer Google heeft uiteindelijk het meest open mobiele OS ooit geproduceerd waar inmiddels de overgrote meerderheid van telefoons en wellicht straks ook tablets op draait. Binnen een decennium is de mobiele IT-markt compleet op zijn kop gezet. Dat had niemand 10 jaar geleden kunnen bevroeden. Ook Steve Jobs niet.

[Reactie gewijzigd door 2fish op 17 augustus 2012 17:59]

Ja want toetsenborden en stylussen zijn producten die niemand ooit gezien of bedacht had voor ASUS en Samsung ermee kwamen! Wat een innovatie! Misschien krijgen we dadelijk zelfs een HTC met een muis :)

Newsflash: alle merken willen je binden aan hun producten. Denk je dat Google niet probeert je aan alle Googlediensten op Android te koppelen? Te zorgen dat je naast je Android foon misschien ook een Android tablet een Android mediaspeler ect. koopt?

Natuurlijk wil Google dat, net zo goed als Apple dat wil. Daar verdienen ze namelijk geld mee (zij het op een iets andere manier). Daar bestaan die bedrijven voor: geld verdienen.
Wat een onzinbericht.
Standaard schermformaat met een paar icoontjes om op te rammen...innovatief? Designs waren er al in 1994, touchscreens waren er al in 2001.
Je noemt twee dingen die aanwezig waren zeg je en vind het niet innovatief. Dan pak je twee oudere dingen.
Waar Asus (toetsenbord) en Samsung (S-Pen) mee bezig zijn noem ik innovatie.
En vind je die toevoegingen wel innovatief? Een toetsenbord op een apparaat, gut, dat was er voor de tablet nooit. En een pen bij een touch-screen? Dat hebben we nog nooit eerder gezien. Het is leuk dat het nu een Wacom pennetje is, maar die 5 applicaties die hier gebruik van maken dat zet geen zoden aan de dijk.

En mensen willen keuze's? Kijk eens naar cijfers over hoe tevreden mensen zijn over Apple produten vs andere producten. Dat spreekt boekdelen.
@ZpAz: Innovatie is hier een relatief begrip. Het gaat om toevoegen van functionaliteit aan relatief nieuwe productgroepen die er eerst binnen die groep niet was. Als we innovatie in de striktste betekenis toepassen zoals jij dat doet - het ontwikkelen van nieuwe technologie - dan heeft Apple nog nooit een innovatief product op de markt gebracht. Waar men dus op doelt, is dat sinds Apple voor de doorbraak van de smartphone heeft gezorgd het bedrijf eigenlijk niets nieuws meer aan smartphone en tablet heeft toegevoegd. Andere bedrijven proberen dat wel actief. Asus verdient van mij een grote pluim met hun tablets met docking station / toetsenbord. Zo'n product is er nooit eerder in die vorm geweest. Het gaat dus om het combineren van technologieŰn op zo'n manier dat er een geheel nieuwe gebruikerservaring ontstaat. Kort door de bocht is Apple dus sinds iOS versie 1 inderdaad nooit verder gekomen dan een grid met statische icoontjes. Dat is geen waardeoordeel maar gewoon een feit.

[Reactie gewijzigd door 2fish op 17 augustus 2012 18:09]

Het ging mij er om dat het nergens over gaat dat je een tablet met een touchinterface niet innovatief vind omdat er al aanraakschermen waren, maar je wel stelt dat het toevoegen van een toetsenbord innovatief is.

Dat terwijl de 'eerdere tablets' allemaal juist met een toetsenbord kwamen, het toetsenbord weghalen was dus imho een 'innovatievere' stap dan dat je deze later weer terugplaatst.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 18 augustus 2012 11:23]

Eerst noem je dat icoontjes en touchscreens als ouderwets en dan noem je toetsenborden en pen bediening innovatief? Apple paste pennetjes al in 1993 toe op de Newton, inclusief (belabberde ) handschrift herkenning. En was daarmee niet eens de eerste. En hoe oud het toetsenbord is zal ik maar niet eens over beginnen.

Maar On topic: ik vind het bijzonder dat Samsung dit voor deze prijs kan leveren. Als je bedenkt wat een 10 inch Wacom tablet los kost al tegen de 300 euro. De kleinste CIntiq (12 inch maar gelijke resolutie) al snel 900 euro. En aan de laatste moet he dan nog een CPU hangen. In dat licht gezien kan ik me voorstellen dat er bezuinigd is op resolutie en wat performance. Ik denk zeker dat er een markt is voor dit tablet.

[Reactie gewijzigd door HummerHealey op 19 augustus 2012 21:09]

Ben het deels met je eens. De kracht van Apple is zeker dat ze produkten afmaken, en dan pas op de markt brengen. Waar Google veel meer experimentele half-afgemaakte produkten probeerd, bracht Apple ze pas op de markt wanneer het ook echt bruikbaar en compleet was. Zij zagen in, dat een mp3 speler een audio winkel nodig had, en een smartphone een software winkel. En alle features werken, zoals je mag verwachten.

Maar ik schrijf bewust "was", want inmiddels in het post-Steve tijdperk, lijkt de perfectionist het bedrijf verlaten te hebben, en hebben ze ook wat "kleine" missers gehad. Apple zit nu aan de top, maar ik heb het gevoel dat ze het aan het verliezen zijn. Je ziet haarscheurtjes in het perfectionisme, en we hebben al enige tijd enkel incrementele producten gezien, weinig echte vernieuwingen. Ook de oorlog met Android/Samsung doet de Apple cult geen goed. Hopenlijk gaat dat met de iphone 5 en Apple TV veranderen.
Langzaam maar zeker zal je zo de heersende gedachte doorbreken dat een goede tablet een ipad is.
En wat is er dan slecht aan op vlak van gebruiksgemak ? Op vlak van hardware ? Wat is er slecht aan vanuit een gebruikers optiek ? Vind het raar want vanuit een UX standpunt valt er weinig op aan te merken... .
mogelijkheden liggen veel hoger dan bij de ios
Zoals ? Kunnen rooten ? Dat is waarschijnlijk een meerwaarde voor uw politieke medewerkers.

En begin nu niet dat het onmogelijk is om custom apps te ontwikkelen want in dergelijke omgevingen heb je enterprise licentie (299Ą) en dan heb je geen screening van apps en kun je zelf totaal Apple uitsluiten in dat proces. Dat is pure FUD.

En dan nog vind ik heel dat root verhaal beetje raar. Je kunt een iPad evengoed jailbreaken en in die optiek is het verhaal niet veel anders dan die android bouwers die het modden ook niet standaard ondersteunen.

Je hebt trouwens een alternatief succesverhaal zoals de Cydia store.
Ooit vernieuwend, ondertussen erg verouderd
Dus jij pleit voor verandering, puur om verandering ook al werkt gewoon iets goed ? Mag ik eens iets zeggen hÚ ? Het zijn mensen zoals u die het probleem zijn en vooral Apple in het zadel blijven houden.

Apple doet inderdaad geen radicale veranderingen en daar ligt net hun sterkte. Het verschil tussen de diverse iteraties van Android is altijd opmerkelijk groot en dat brengt altijd een grotere graad van learnability met zich mee.

Leuk voor de tweakers of mensen die altijd iets "nieuws" willen maar ik kan je tientallen referenties geven (The inmates are running the asylum) dat dit geen punten zijn waar een gewone gebruiker zijn keuze in maakt.

En het esthetische mag dan misschien zijn invloed hebben op het gebruiksgemak, het is ook maar tot op bepaalde hoogte.
Neem daarbij de hoge prijs
Hogere prijs ? Waar heb je het over ? Ik las op je profiel dat je van Zuid West Vlaanderen bent , net zoals ik , dan moet je misschien toch eens de Saturn of Mediamarkt binnenlopen en dan eens wat tablets gaan testen. Soortgelijke modellen en zeker qua kwaliteit , zijn niet veel goedkoper.

Of ga je ze bevoorraden met Yarik of de scheve vergelijking doen tussen een 10 inch model met zo'n hoge resolutie met een 7 inch model met een lagere resolutie. De Google Nexus 7 heeft een enorm goeie bang for your buck, zal waarschijnlijk ook een kopen, maar ik vergelijk het compleet niet met een iPad3 (die ik ook bezit)
en beperkte keuze aan toestellen...
Misschien moet je dringend toch eens dit filmpje bekijken en soortgelijke literatuur op naslaan (http://www.ted.com/talks/...he_paradox_of_choice.html)

Voor een gebruiker is een groot aantal keuze's in toestellen eerder een vloek dan een zege.

Android heeft niet de "naam" tegen. Echt ik kom dat geleuter over namen en merken echt beu, veelal omdat wat Apple doet niet "uniek" is of "magisch" maar die stellen zich echt vanuit een gebruikers perspectief veel minder arrogant over. Het is pure arrogantie om te stellen dat gebruikers puur naar een "merk" want dan zou Nokia nog altijd niet die moeite hebben gehad.

Men spendeert gewoon een pak meer aandacht aan de noden van de consument die radicaal anders zijn van techneuten. Je moet maar eens het verschil zien in reclame tussen Apple en Samsung. Het ene heeft het over de apps en hoe bepaalde techniek hun leven makkelijker maakt, bij Samsung zag ik reclame die ging over Flash, Dual Core, 1Gb geheugen, ... wat uit de optiek van een gewone consument geen bal zegt.

Uit een recente rondvraag bleek dat Apps bijvoorbeeld bij de keuze van een tablet een veel hogere invloed had dan de prijs. En wat Android tegen heeft is dat het door diverse redenen (en niet enkel piraterij) niet aantrekkelijk is voor developers.

Ik heb ook een Android smartphone en er zijn heel wat apps die iOS only zijn of developers de moeite niet willen doen om het te porten, het is zelf de reden ALS men eventueel een iPhone 4 in de markt zet als goedkoop model dat ik die wel zou overwegen om te kopen.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 17 augustus 2012 19:25]

Ik heb schrik dat dit ook het geval gaat zijn met de Note 2, lijkt mij de kleine broer te zijn (letterlijk, niet in prijs) van de 10.1. Ik veronderstel dat Touchwiz ongeveer hetzeflde gaat zijn zeker in de Note 2? ...dat word waarschijnlijk snel een andere launcher installen op de Note 2....
Jammer dat de performance als twee punten genoemd wordt in de minpuntenlijst. In mijn ogen is een goede performance-prijs verhouding afhankelijk van het soepel draaien van het systeem op de geleverde hardware. Het eerste punt en het derde punt zijn dus vrijwel identiek. Daarnaast denk ik dat de prestaties mogelijk nog zullen verbeteren, doordat de software updates krijgt of door het gebruik van custom ROMs. Het minpunt zou uiteindelijk dus mee kunnen vallen.
Waar ik me dan weer zorgen over maak is:
Android biedt geen uitgebreide ondersteuning voor stylussen en daarom heeft Samsung een aantal aanpassingen doorgevoerd om de S-Pen functioneler te maken.
Betekent dat dat wanneer er een nieuwe Android versie uit is, het weer ontzettend lang duurt voordat deze naar de s-note komt?

Al die aanpassingen aan het OS zijn echt dodelijk voor de update cyclus...
Inderdaad, gewoon, standaard Android 4.nogwat, KLAAR. Jammer dat de hoge heren bij de diverse tabletbouwers dit niet snappen.

Maar ik neem aan dat ook dit beestje te rooten is om zo Cynogen/andere ROM erop te plaatsen.
maar dan kun je de stylus weer niet gebruiken.
Jawel hoor Android 4.0 heeft daar standaard ondersteuning voor. Alleen heet Samsung veel apps speciaal gemaakt voor die pen en die zitten natuurlijk niet zomaar in Android zelf...

Alleen sommige apps die er mee werken moeten dat wel ondersteunen..

@2 a 3 post hierboven:
De Note kreeg ook een update vlak na de S2 dus zoveel extra tijd (boven op de standaard tijd) zit er blijkbaar niet op :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 augustus 2012 16:50]

dat is de keuze die je maak bij je aankoop, wil je android stock of met skin, en zo ja met skin, ga je hem rooten of niet. alleen bij dit soort devices is het de vraag op welke roms die s pen werkt.

samsung kennende zou de pen enkel werken daar waar touchwiz aanwezig is of waar een gedeelte in de firmwire aangeeft dat er touch wiz op zit.
Ik snap eigenlijk niet dat men daar over blijft zeuren.

Ja, het is leuk als je kan updaten naar een nieuwere android versie. Maar je kan niet ontkennen dat je het apparaat koopt zoals het is. En als het doet wat het moet doen en werkt zoals beloofd, dan zal het apparaat plots niet minder goed werken als er een nieuwe android versie uit is.

Dus als het dan wat langer duurt eer een update beschikbaar komt, wees dan blij dat ze het nog willen doen. Want uiteindelijk zijn ze het niet verplicht.
Mmmmmm..... in de benchmarks is de Nexus 7 meegenomen.
Wanneer komt hier een review van O-)

Ontopic: Jammer van deze tablet. Ik zag hem wel zitten als bouwkundig tekenaar, maar de prestaties vallen me erg tegen. Ik vind TouchWiz ook 3x niks. Het is zo.... zo... kinderachtig tegenover een Vanilla Android en zelfs tegenover Sense.
Is er al geweest. Even zoeken en dan Nexus 7: Klein maar fein
HÚ bedankt. Ik was toen net op vakantie.
Hij staat ook nog niet in de Pricewatch, dus ook niet opgevallen dat er een review is.
Gauw lezen/kijken
Toch jammer dat het Samsung maar niet wil lukken om een soepele interface te produceren. Zeker op handheld apparaten, die vrijwel niet te upgraden zijn moet het gewoon goed werken. Als er over een halfjaar een update van Android komt en je zit n˙ al met een laggy interface, wordt het er waarschijnlijk niet beter op.
Als er over een halfjaar een update van Android komt en je zit n˙ al met een laggy interface, wordt het er waarschijnlijk niet beter op.
Eerder beter juist, 4.1 is een vooruitgang kwa snelheid ten opzichte van 4.0 :) De volgende update in 2013 wordt (volgens de geruchten) 4.2 dus een verder geoptimaliseerde versie van 4.0/4.1!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 augustus 2012 16:32]

wat ik niet kan begrijpen is dat samsung toch de schermen van de ipad maakt of ben ik nu mis? en toch is dit significant beter volgens deze review.
Waarom gebruiken ze niet gewoon dezelfde techniek? als ze alles in-house producderen is hun marge toch zoiezo groter als bij de anderen niet? dan kunnen ze toch puur op prijs ook al concurreren.
Touchwiz is idd ook niet voor mij...

Zou 4.1 trouwens de vloeinde interface niet ten goede komen met vsync of is dit niet relevant?
Apple heeft de neiging om de complete productie capaciteit op te kopen van onderdelen, en bovendien de unieke rechten te kopen op bepaalde technieken voor enkele jaren. Zo is apple ook het enige bedrijf ter wereld wat liquid metal in electronische devices mag gebruiken. (niet dat er nog een product van is op dit moment, maar er zit duidelijk wat in de pijplijn)
Weet niet hoe het zit met skins van derden, op de eigen tablet en telefoon met de eigen launcher werkt het zeker erg vloeiend.
De schermen van de iPad worden gemaakt door Sharp/LG, niet door Samsung.

Wat ik bij de video review wel opmerkelijk vond, was toen men praatte over het "niet zo vloeiend lopen" de vergelijking werd gemaakt met de Nexus 7. Dat de GUI van de Nexus 7 soepeler en beter loopt lijkt me vrij duidelijk, dit is namelijk een van de speerpunten van Android 4.1.

Een van de meest opvallende en positieve dingen vind ik het werken in splitscreen. Dit lijkt me erg handig in bepaalde situaties. Jammer dat het alleen nog pas mogelijk is met een beperkt aantal applicaties, maar wie weet komt hier later (vanuit Samsung of Google zelf) betere ondersteuning voor.

De stylus lijkt me voor bepaalde mensen een goede toevoeging, vooral omtrent dingen als Photoshop. Maar wat betreft tekst input zou ik altijd zonder enige twijfel kiezen voor een tablet met een keyboard, zoals de Asus TF series. Mede door het ontbreken hiervan vraag ik me af wat Samsung in gedachte heeft als doelgroep. Gezien de stylus lijkt deze tablet meer gericht op het professionele/zakelijke gebruik, zeker in combinatie met 3G waardoor je overal toegang tot internet en telefonie hebt. Toch vind ik het niet hebben van, al was het maar een los verkrijgbare optie, een keyboard dock toch een gemis. Ik gebruik mijn tablet ook erg veel op het werk voor tal van doeleinden en ik zou niet zonder keyboard kunnen. Het is voor mij dan ook meer een vervanging van een laptop.

Al met al denk ik dat Samsung een paar goede initiatieven toont, maar het op het gebied van afronding nog iets tekort schiet. Hopelijk kan dit, met name het niet zo soepel lopen, worden opgelost met een software update. In dat geval denk ik dat ze met de stylus, splitscreen en 3G een mooie tablet neergezet hebben.
Mooie opmerking, maar je bewering dat de schermen door lg en sharp worden gemaakt is niet waar, deze worden grotendeels door Samsung geleverd, en ook een beetje door lg en Japan displays. Hoewel ik natuurlijk liever het tegendeel had gezien, want de igzo-schermen die sharp maakt zijn pittig mooi: (http://en.wikipedia.org/wiki/Indium_gallium_zinc_oxide)
(Bron: http://www.bloomberg.com/...-screen-for-new-ipad.html)
Ik heb nu al heel wat reviews gelezen en gezien van de NOTE en er is vooral kritiek op het scherm, de performance en de prijs en er wordt lacherig gedaan over "het pennetje".

Waar geen enkele reviewer op ingaat is de technologie achter "het pennetje" en de mogelijkheden, maar ook de beperkingen die die technologie met zich meebrengt. De technologie achter het pennetje, de Wacom technologie, zit niet alleen in het penntje, maar ook in het scherm. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom gekozen is voor 1280x800 en niet voor een hogere resolutie. Dat zou de prijs ongetwijfeld nog hoger maken. Ik ben het dus ook niet eens met de laatste zin ".....dat er andere modellen zijn die een stuk meer waar voor je geld bieden." Dat is dus maar net hoe je het bekijkt. Je moet een forens geen tractor laten reviewen. Dat kun je beter door een boer laten doen. De forens ziet alleen maar dat hij traag is, geen ruimte biedt en lelijk is, terwijl de boer al die andere mogelijkheden ziet.
Volgens mij wordt in de review toch ruim aandacht besteedt aan waar die stylus en die actieve digitizer in het scherm nu wel en niet nuttig voor zijn. Kan je gaan roepen dat het voor een andere doelgroep bedoeld is, maar dat is flauwekul: Samsung zet dit apparaat in de markt als iPad-killer voor het mainstream publiek.

De review geeft juist aan dat er voor specifieke doelen veel voordeel zit in het hebben van een accurate stylus. Maar stelt daarbij m.i. terecht de vraag of dat de prijs en andere keuzes rechtvaardigt. Als je behoefte hebt aan een accurate stylus-input is dit de beste tablet. Zo niet, dan zijn er andere modellen die meer waar voor je geld bieden.
"Samsung zet dit apparaat in de markt als iPad-killer voor het mainstream publiek."

Ik heb toch bijna de gehele presentatie van Samsung gezien via de livestream afgelopen woensdag en ik kan me niet herinneren dat ze gezegd hebben dat het een iPad-killer moet zijn.
Wat ze wel hebben gezegd is dat ze het gebruik van de tablet willen veranderen van informatief naar productief. Een tablet niet alleen gebruiken voor het ophalen van informatie, maar ook voor het creeren van informatie. Dit is het eerste tablet dat daar een poging toe doet en ik vind dat een hele mooie ontwikkeling. Ze hebben een aantal hele goede ideeen er in gestopt. Dat het allemaal nog niet perfect is, is logisch, maar ik vind het veelbelovend.
Ik verwacht overigens dat met de upgrade naar Jelly Bean, die al is aangekondigd, een deel van de performance problemen zal zijn verholpen.

Maar goed, zoals met veel van deze discussies, er is geen waarheid. Iedereen heeft zijn eigen behoefte, zijn eigen requirements. Mijn mening is echter wel dat reviews van tablets/smartphones heel erg gericht zijn op harde specificaties en niet op de softe, de functionaliteit. Volgens mij hebben we qua smartphones en tablets zo'n beetje de top bereikt van wat er hardwarematig nog mogelijk is. De komende jaren zal het onderscheid worden gemaakt in de functionaliteit van de apparaten. Samsung heeft daarmee een hele goede stap gezet.
Zal allemaal wel kunnen maar mensen willen geen pixels meer, helemaal als ze al gewend zijn aan 'retina' schermen op hun smartphone.

Als consument heb je geen boodschap aan de techniek achter je device. Het moet gewoon werken en altijd een vooruitgang zijn op wat je al hebt.

Zeer teleurstellend dat Samsung weer een ondermaatse tablet aflevert. Ik wacht op een concurrent die de iPad voorbijstreeft, en niet door goedkoper te zijn maar beter!
Daarnaast zijn ze dus gewoon duurder dan de iPad, en niet zo'n beetje ook.
Uhm, De Note 10.1 is een paar tientjes duurder dan de Ipad waarbij de Note net in de markt gezet is en dus nog wel wat in prijs gaat zakken.
Wat prijs betreft dus weinig tot geen verschil. Neemt niet weg dat om te concurreren met de Ipad ze de prijs gelijk wel wat lager hadden moeten zetten denk ik.

Verder leuke tablet maar de Stylus zie ik voor mij in normaal gebruik nog geen voordeel in en ben ik dat pennetje alsnog elke keer kwijt :P
Hij is iets duurder en over een maand goedkoper :)
Het pennetje hoort ook bij het originele concept achter de naam Note.
De Galaxy Note apparaten zijn geschikt om snel aantekeningen of notities mee te maken en dit is met bijvoorbeeld een ipad nog steeds niet zo eenvoudig als op papier.
Tuurlijk kan je audio en video opnemen en met diverse apps redelijk goed notities maken met je vingers maar sommige zaken zijn gewoon het makkelijkste met pen en papier te noteren.

Een wacom tablet komt qua ervaring voor mij vrij dicht in de buurt van pen en papier.
Er zijn tientallen alternatieven en of alternatieve concepten maar de wacom technologie is nu beschikbaar en heeft zich al bewezen. Het is jammer dat de beperkte resolutie ook een nadeel is voor de splitscreen mogelijkheid op de galaxy note en ik ben dan ook benieuwd om te zien hoe Microsoft het straks aanpakt met de Surface tablets.
Als de standaard software te kort schiet zoals hier met de TouchWiz launcher is aangehaald, is het dan niet een idee om een andere launcher te installeren? Neem bijvoorbeeld Apex launcher wat echt supervlot draait. Hiermee is een, weliswaar subjectief, beeld te schetsen van de invloed van de custom software van leveranciers.
Wat dacht je van die skins gewoon compleet weglaten? Ik snap niet dat fabrikanten de dezelfde toestellen/apparaten niet ook zonder skin leveren of de mogelijkheid geven te verwijderen.
Laat het aan de consument over wat ie wil.
is niet moeilijk om te snappen.

Als ze dat niet deden zouden ze zich totaal niet onderscheiden van de rest van de smartphone makers, en dat is nou juist wat ze graag willen
Dat kan dus eigenlijk ook niet. Het touchwiz framework maakt ook de ondersteuning voor de S-Pen mogelijk. AOSP roms van XDA moeten die functionaliteit helaas missen. Ze doen het wel min of meer als gewone muis, maar alle extra's als de swipes, en het knopje ben je kwijt dan. Zo maar weglaten is dus niet helemaal mogelijk.
Dat TouchWiz is inderdaad een draak van een UI-laag. Volkomen onnodig!

Benieuwd of Jelly Bean firmware daar verandering in zal brengen.
Misschien iets, maar TouchWiz zal echt niet opeens supersnelle code worden omdat er een iets hogere versie van Android onder ligt.

Misschien komt er nog wel een rom zonder touchwizz maar met ondersteuning voor de stylus, anders ben ik bang dat de kopers van dit apparaat aan touchwizz vastzitten.
Ik ben zelf een Apple gebruiker maar moet zeggen dat Samsung goed aan de weg timmert.

Ze zetten idd deze tablet vanaf de start al anders in de markt. Creatief en productief bezig zijn, dit is hele andere marketing als de iPad welke voor casual gebruik werd gepositioneerd. Een pennetje is voor tablets nieuw ( deze generatie tablets) en zorgt er voor dat Samsung duidelijk een andere tablet heeft. Een echt onderscheidende factor en dat is belangrijk.. De Note is.. de tablet met een pen.. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6DestinyAssassin's Creed UnityFIFA 15Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox OneAsus

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013