Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 421 reacties

Tot slot

Apple is alweer aan zijn derde iPad toe en het is een behoorlijke upgrade ten opzichte van de iPad 2. De grafische processor is sneller, de camera is beter en vooral aan het scherm is veel gedaan met de hogere resolutie.

De nieuwe iPad voelt slechts deels aan als een nieuwe tablet. De toename in dikte en gewicht zijn zeker merkbaar. Voor de rest is het design ongewijzigd en dat maakt dat het vooral lijkt op een iPad 2 die een stevige upgrade heeft gekregen. Jammer genoeg voelt hij niet sneller aan in gebruik, ondanks dat de gpu van een dualcore naar een quadcore is gegaan.

Het scherm is echter wel een enorme upgrade, dat in dagelijks gebruik een groot verschil zal maken. De pixels zijn niet langer te onderscheiden en dat maakt tekst beter leesbaar en foto's en video's mooier om te zien. In dat opzicht is het een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de iPad 2.

Dat is de indruk die achterblijft na drie kwartier gespeeld te hebben met de nieuwe iPad. Het scherpere scherm is de grote upgrade en absoluut de moeite waard. Maar in sommige andere opzichten ga je er ten opzichte van de iPad 2 eigenlijk een beetje op achteruit. En dat is iets dat we niet gewend zijn van Apple, die producten elk jaar op sommige punten gelijk laat en op andere punten verbetert, maar er altijd voor zorgt dat het op geen enkel punt minder goed is dan de voorganger. Dat de nieuwe iPad dikker, zwaarder en wellicht minder vloeiend blijkt te zijn dan de voorganger, zal iets zijn waar veel mensen niet op gerekend zullen hebben.


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (421)

Reactiefilter:-14210379+1201+216+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 11
Ik vind sommige reacties maar vreemd. Ook de conclusie van Tweakers.net. Blijkbaar als iets met Apple te maken heeft dan verwacht men zeer revolutionaire veranderingen. Zie ook de nu al 500+ tellende reacties op het artikel waarin de iPad wordt gepresenteerd. Zeer triest. Waarom gebeurd dit alleen bij nieuwsberichten van Apple?

Echter is er in de afgelopen pakweg 30 jaar maar een paar keer een revolutionair product gemaakt of toegepast, aldus Steve Jobs in de keynote van de introductie van de iPhone uit 2007:

"Apple created a few of this revolutionairy products of this class:
1984: Macintosh
2001: iPod
2007: iPhone"

Dat zijn dus, volgens Steve Jobs, slechts drie revolutionaire producten die zijn uitgebracht vanaf het begin t/m 2007. En nu zijn mensen verbaasd dat er op een gegeven moment even niks meer te verbeteren valt? Kom op zeg wat bezielt jullie. Jullie lijken wel een stelletje op hol geslagen die denken dat Apple heilig is. En dit geldt voor zowel de fanatiekelingen die helemaal weg zijn van Apple, als diegene die totaal niks met Apple te maken willen hebben. Wat hadden jullie dan verwacht van deze iPad? Wat doet de concurrentie dan zoveel beter als het bij Apple al zo teleurstellend is? Een ander design? Waarom? Wat is er mis met het huidige design van de iMac? Wat is er mis met het huidige design van de iPhone? Wat is er mis met het huidige design van de iPad? Als iedereen het een teleurstelling vindt, waarom wordt dan keer op keer de verkooprecords verbroken? Raar dat men de strategie van Apple niet ziet: simpel, maar effectief.


Apple staat dan ook totaal niet voor vernieuwing. Dat is de afgelopen jaren allang duidelijk geworden. Niet altijd gebruikt Apple de allerlaatste en supersnelste hardware in bijvoorbeeld iMacs. Waar zij echter wel voor staan, en dit is dan opnieuw weer gezegd door Steve Jobs in de keynote van 2007, voor "Super smart, and super easy to use". Dat is de kracht van Apple, en niet anders. En nogmaals, Steve Jobs zei in 2007 dat er drie revolutionaire producten zijn uitgebracht. Tel daarbij misschien nu de iPad erbij en laten we de Macbook Air erbij nemen en je zit op vijf revolutionaire producten in pakweg 30 jaar. Dat is om de 6 jaar een revolutionair product. Ik zou zeggen doe die oogkleppen eens af en kom in 2016 weer eens terug. Want dan is er weer zes jaar voorbij sinds een revolutionair Apple product.


Dan roept bij mij nog steeds de volgende vraag op: Waarom is een geupgraded Apple product altijd een teleurstelling en levert dit 500+ reacties op, en waarom is dit bij een concurrent helemaal geweldig?

[Reactie gewijzigd door Mick1990 op 8 maart 2012 01:13]

Apple doet dat zelf
Apple maakt het daar helemaal zelf naar. Siri en een nieuwe camera zijn "revolutionary" terwijl ik geen Nederlander ken die Siri echt dagelijks gebruikt net als ik geen Android 4 user ken die face unlock gebruikt. Het zijn voor party tricks. De camera is heel mooi, maar geen revolutie.

Kijk de presentaties is terug. Ze maken er zelf het grote halleluja spektakel van. Als het dan dus niet zo is, dan krijg je dat te horen. Zeker omdat ze de spanning voor een release onwijs weten op te bouwen.

Uit de nu review
Apple vond zelf verder de camera, 4G-ondersteuning, accuduur en de processor heel erg de moeite waard. Wij bleven steken bij de processor.
Wat kan er beter aan de iPad
Daar komt bij dat er wel een hoop te verbeteren valt. Ik heb nog nooit foto's gemaakt met mijn iPad2, laat staan video's. De front camera gebruik ik echter veel vaker. Die had beter gemogen.

Ik mis pijltjes toetsen als ik aan het tikken ben. Ik kan geen kleine bewegingen maken met dat loopje en ik zit altijd een charackter te ver. De home knop had best wel sentitive kunnen worden voor dat soort kleine handelingen. Er had een ledje opgemogen zodat je weet dat er een notificatie is of dat het ding aan het laden is (hoe mooi kan dat in een home knop). Het OS had multi user gemogen net als als in iOS voor mac's. Bladeren in eBooken kan beter (http://www.youtube.com/wa...mbedded&v=rVyBwz1-AiE). Hij had gewoon micro USB kunnen hebben of een SD slot, of een USB aansluiting. Het scherm had dieper weg mogen liggen (of je gooit er een onverwoestbaar plastic scherm in, http://www.hdoledtv.nl/wa...ansparante-oled-schermen/, waar ik weet dat dit, ookal is het uit 2008 nog niet in mass production gemaakt kan worden, zeker niet op de gewenste resoluties), zodat valschade minder snel voor kan komen en dan heb ik het alleen maar over de iPad.

Wat kan er beter aan de iPhone
De iPhone: die mag dunner en lichter. De behuizing mag keramisch of van hoogwaardig plastic, dan gaan die schermen niet zo snel stuk (wederom valschade) en is de ontvangst beter. Ik snap niet dat ik met een gemiddelde oude nokia vaak 2x beter bereik heb dan met een iPhone (lees Phone, dus ook om te bellen). En ook internetten kun je trouwens niet zonder bereik.Ook hier was een notificatie led leuk geweest. Nogmaals: hoe mooi had een Apple zo'n led kunnen maken. Ook hier kun je meer halen uit de home knop. Het scherm mag groter (kom op zeg 3,5" is een grapje in deze tijd en kom niet aan met duimpje te klein verhalen. 4 of 4 en een beetje zou prachtig zijn zeker als ze de randen wat dunner maken (bezel)).

Dit zijn even wat dingen die me in 5 minuten te binnen schieten. Roep ik nog iets over turn by turn navigatie (terwijl Apple google maps nu echt gedag heeft gezegd: http://www.theverge.com/2...-display-tiles-iphoto-ios).

Wat ik zelf heel leuk had gevonden als er IR op was gekomen en dat er een Logitech harmony achtige app was ontwikkeld. Nou is dit met de huidige stand van technisch nog leuk, en met 5 tot 10 jaar zit toch alles op je internet verbinding, maar ik roep maar ff wat. Ik merk ook dat ik door kan blijven tikken dus er is ruimte zat voor revolutie. En als Apple roept dat ze dat doen en ze doen het niet... dan krijg je daar commentaar op.

Nog even voor het beeld. Hier in huis liggen een iPad2, een iPhone4 een MacBook Air, een Notion Ink Adam en een Galaxy Nexus. Het iSetje is van de baas, de rest van de schrijver, dus helemaal zonder vooroordelen ben ik niet, maar gebruikerservaring in beide kampjes heb ik zeker.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 8 maart 2012 01:56]

Wat ik zelf heel leuk had gevonden als er IR op was gekomen en dat er een Logitech harmony achtige app was ontwikkeld. Nou is dit met de huidige stand van technisch nog leuk, en met 5 tot 10 jaar zit toch alles op je internet verbinding, maar ik roep maar ff wat. Ik merk ook dat ik door kan blijven tikken dus er is ruimte zat voor revolutie. En als Apple roept dat ze dat doen en ze doen het niet... dan krijg je daar commentaar op.
Apple zou wel uitkijken :P Dan werkt het samen met niet-apple spul. Het idee van apple is, geloof ik, dat alles geforceerd samen moet werken. Wil je een nieuw apparaat? Moet persé van apple zijn, aangezien het anders niet samenwerkt met je andere apple spullen.


Men ouders hebben sinds kort een sony tablet S met wel een IR zender. Toch een leuke feature! (niet veel getest, maar het werkte iig vlekkeloos met de tv)
Notificatie in home knop = briljant.
Subtiel oplichtende rand....

nice :-)


Verder is jou post de tweede, die ik kan waarderen.
Je bent kritisch, dat herken en waardeer ik.


Zelf kan ik het niet opbrengen me te mengen in dit afgunst & bashfestijn.

De hoofdreden dat ik nog geen iPad was, was het scherm. Dit wordt hem dus :-)
terwijl ik geen Nederlander ken die Siri echt dagelijks gebruikt
Apple is dan ook een amerikaans bedrijf...
Ze maken er zelf het grote halleluja spektakel van
En dat is niet slim? Presenteren gaat er toch helemaal om dat je je zelf of je product verkoopt?
Wat kan er beter aan de iPad
Nu ga je flink offtopic. En wat je daar allemaal opnoemt is nou ook niet bepaald revolutionair. Zitten wel leuke dingen tussen moet ik zeggen!
Dan roept bij mij nog steeds de volgende vraag op: Waarom is een geupgraded Apple product altijd een teleurstelling en levert dit 500+ reacties op, en waarom is dit bij een concurrent helemaal geweldig?
Dat komt door de verwachtingen die het bedrijf ZELF probeert te creeeren. Ik bedoel roepen dat je SoC 4x sneller is dan een andere SoC (wat absoluut onmogelijk is, zal wel GPU only zijn, maar ze zeggen de SoC oftewel CPU/GPU/memcontroller, eigenlijk alles wat er in een SoC zit zou volgens hun claim 4x sneller moeten zijn, wat gewoon onmogelijk is, volgens mij is de CPU niet eens 1.5x sneller dan hun eigen vorige die ook al geen hoogvlieger was)...

Daarbij is het ook bekend dat de iPad het meeste aandeel heeft dus meeste fans en meeste haters...

Je doet net of het raar is maar het is volkomen logisch juist!
ik ben het volledig met je eens en vind het een goede uitleg.Vergelijkbaar met wat Windows voor kritiek had te verduren in het verleden M$, Windhoos, en als dat soort dingen was dagelijkse kost toen ze nagenoeg monopolie hadden.

Via de marketing extreem hoge verwachtingen over je product scheppen, maakt dat er kritisch naar gekeken zal worden. Verder heb je helemaal gelijk dat als grootste merk in de markt het de meeste voor- en tegenstanders heeft.

maar goed... ondanks je ontopicheid en op relevante wijze iemands vraag te beantwoorden...intussen is het mij al meer dan duidelijk waarom je irrelevant gemod word. Apple fanboyisme zal nog eens de dood van dit modereersysteem worden.
Het probleem is dat mensen niet helemaal begrijpen hoe Apple werkt, zij denken simpelweg dat Apple alle componenten van de iPad zelf aan het ontwikkelen is. Dit is natuurlijk niet het geval, Apple maakt gewoon een design van de iPad en is gewoon afhankelijk van andere bedrijven hoever de technologie tegen die tijd is. Zoals ik al in het andere artikel zei kun je alleen tegenwoordig nog innovatief zijn met producten die nog nooit op de markt zijn gekomen.

Android en iOS zullen vanaf dag 1 altijd in dezelfde technische vijver vissen, de tablets en smartphones zullen gaan evolueren ipv revolutioneren.
Nou.. door ver vooruit te werken & te kopen vist Apple in de technische vijver die meestal een jaartje tot twee jaar voorloopt op die van de android tablets. Tablets die weinig tot niets verkopen kun je dan wel uitrusten met diezelfde dingen (want er is altijd nog wel iets productiecapaciteit over) maar zodra iets echt goed geprijsd en populair wordt kunnen ze de vraag niet meer aan.
Blijkbaar als iets met Apple te maken heeft dan verwacht men zeer revolutionaire veranderingen.
Apple heeft een grote naam op gebied van innovatie en daar betalen veel mensen graag wat extra's voor. Als die vernieuwing (op het scherm na) tegenvallen dan is dat natuurlijk een teleurstelling. Vergeet niet dat de concurrentie niet stil zit, daar vergelijkt de consument ook mee.
Het feit dat mensen (voor- en tegenstanders) zo scherp reageren m.b.t. het "revolutionaire" van Apple heeft Apple deels aan zichzelf te danken. Zoals je al aangaf heeft men bij Apple over de jaren een aantal revolutionaire producten op de markt gebracht, misschien niet allen te bestempelen als "nieuwe vindingen", maar ze hebben deze producten wel zo gemaakt en gepresenteerd dat mensen er heel anders tegenaan keken (in positieve zin). Dit in combinatie met de fans die in extreme gevallen de producten de hemel in prijzen schept hoge verwachtingen. Apple ondersteunt dit gevoel min of meer door een premium prijs te vragen voor diens producten. Natuurlijk, voor state-of-the-art producten en kwaliteit mag betaald worden, maar je betaald hier zeker ook voor het merk.

Aan de andere kant heb je de anti-Apple mensen die op alle slakken zout leggen en in dit geval punten aangrijpen waarom deze iPad 3 niet revolutionair is. Op sommige punten heeft men gelijk (Ma_rK noemt er al een aantal zoals geen USB of SD slot), maar dit neemt niet weg dat het nog altijd een prachtige tablet is. Echter, het is "just another tablet", het is niets uitzonderlijks. Het scherm is bijvoorbeeld nu het beste wat je kunt krijgen en wordt in de video als "veel beter nog dan 1080p" bestempeld, maar wat helpen die extra pixels in de breedte (of hoogte, afhankelijk van hoe je het apparaat vasthoudt) bij het bekijken van een full-HD film? Apple heeft vast en zeker zijn redenen om vast te houden aan de 4:3 verhouding van het scherm, maar die keuze is niet heilig.

De hele pro- en con-Apple discussie zal denk ik pas weer enigszins normale vormen aannemen op het moment dat mensen inzien dat Apple (en diens producten) gewoon één van de velen op de markt is. Het is niet Apple of geen-Apple, nee het is Apple of Samsung of Asus of HTC etc. Om en om komen ze wel met een nieuw snufje uit en merken die mikken voor de crème de la crème zullen ook kop over kop wel met een beter product komen (bij benadering). Dat heet gewoon vooruitgang en dat zal nooit stoppen.
Het is niks uitzonderlijk, maar al weken domineert het wel het nieuws. Het is op alle journaals en staat in alle regulieren kranten. Geen enkel ander technologie bedrijf krijgt zoveel aandacht. Gegarandeerd is diezelfde aandacht er over een paar weken bij de release ook. Apple doet er ook alles aan om die hype groot te maken, alles wat ze doen en zeggen is daarop gericht. Natuurlijk komen er dan een hoop reacties als het zover is, zeker als het tegenvalt.
Kleine correctie: Apple doet er juist niets aan. Door het stil te houden creëer je automagisch nieuws. Mensen gaan dan zitten wroeten in de iOS software om er achter te komen of er bijv. een nieuw device en/of resolutie is te vinden.

Het geheim houden van producten is het meeste lastige voor Apple, heel dat bedrijf drijft daar op. Hoe meer speculatie hoe beter.
"Het scherm is bijvoorbeeld nu het beste wat je kunt krijgen en wordt in de video als "veel beter nog dan 1080p" bestempeld, maar wat helpen die extra pixels in de breedte (of hoogte, afhankelijk van hoe je het apparaat vasthoudt) bij het bekijken van een full-HD film? "

Wat is dat voor een stomme vraag? Films bekijken doe je niet op een tablet. Zijn ze niet voor. Dit ondanks de reclames van KPN. Foto's en websites daarentegen (om maar wat te noemen) hebben vreselijk veel baat bij die pixels.
Een stomme vraag? In welk opzicht is het een stomme vraag om de keuze voor een 4:3 scherm in plaats van 16:10 of 16:9 in twijfel te trekken? Op zo ongeveer elke markt, zij het tablets, smartphones, tv's, pc monitoren, dvd's, bluray of streaming video's, is breedbeeld de geaccepteerde standaard. Apple kiest hier zowat als enige niet voor, vanwege het feit (zoals iemand verderop in de comments ook al opmerkte) dat scaling in iOS niet zo goed werkt. Om de zaken backwards compatibel te houden kiezen ze ervoor om een zelfde verhouding aan te houden als hun voorgaande iPads.
In een wereld waar steeds meer dingen worden geoptimaliseerd voor breedbeeld vind ik de keuze om vast te houden aan een 4:3 verhouding vanwege softwarematige issues geen logische keuze. Dat Apple deze keuze dan ook nog neerzet als "veel beter dan 1080p" noem ik dan gewoon een farce.

Jouw stelling "Films kijken doe je niet op een tablet" is helemaal een lachertje. Zoals ik hierboven al beschrijf gaat het fenomeen "breedbeeld" verder dan alleen films, film kijken noemde ik ook slechts als voorbeeld. Daarbij, ervan uitgaande dat jij ook een tablet bezit, betekent het niet dat wanneer jij nooit een film(pje), serie of trailer bekijkt op je tablet dat niemand dat doet. Ik ken genoeg mensen die in de trein van/naar school of werk even een filmpje kijken om de tijd te doden.
Volgens mij zegt 500+ reacties genoeg over de (im)populairiteit van Apple. Het merk is gigantisch geworden en bij elke scheet die het laat springen steeds meer voor en tegenstanders er bovenop. Dit alles leidt van extreem kritisch volgers en kritikasters gewoon logisch dus. Net als het logisch is dat heel veel mensen elke keer weer iets spectaculairs verwachten van Apple, dit heeft ook alles te maken met hun marktingstrategie van totaal stilzwijgen, waardoor door rumors de verwachtingen elke keer weer behoorlijk hoog worden opgekrikt.
Overigens een geupgrade product van de concurrentie wordt hier vaker afgebrand dan je denkt, en dan vaak door mensen die het product ook nog hebben gehad. Daarnaast leiden die draadjes soms maar tot een stuk of 10, 20 reacties wat ook wel weer genoeg zegt over de populariteit.
Het beeldscherm is natuurlijk fantastisch, het heeft een hogere resolutie dan mijn tv en mijn monitor, dat is natuurlijk een enorme stap voorwaarts.

Maar, de processor is een A9 gebleven, met naar alle waarschijnlijkheid een die-shrink van 45nm naar 32nm. Dit zou een wat hogere clock mogelijk moeten maken, maar het blijft een dual-core A9. De videochip heeft 4 i.p.v. 2 cores, maar dat is geen winst, de resolutie is ook verdubbeld. Met die hogere resolutie moet er veel meer werk verzet worden door de apparatuur, die dat dus blijkbaar maar matig kan bijhouden. Netjes dat dit ook gewoon vermeld wordt in de hands-on i.p.v. alleen maar hosanna te zingen. Dan zie ik vervolgens ongeveer de helft van de posts deze bewering in twijfel trekken, terwijl Arnoud zegt dat hij dit op 3 verschillende iPad's getest heeft. Ik vermoed zelfs dat er gezien de 3 aanwezigen maar weinig mensen zijn die al zo veel tijd met de nieuwe iPad hebben mogen spelen.

Het beeldscherm is natuurlijk de 'schuldige' van het achterblijven van de performance. Echter heeft Apple dit ook over zichzelf afgeroepen. Er is in iOs geen fatsoenlijk systeem om applicaties te laten schalen naar andere resoluties. Gevolg hiervan is dat de enige makkelijke stap om de resolutie te verhogen is om deze te verdubbelen. Dat heeft natuurlijk enorme gevolgen voor de hardware die nodig is om dit aan te sturen.

Apple heeft de iPhone 3GS op de markt gebracht met een beeldschermresolutie die ook toen al zwaar aan de lage kant was. Bijvoorbeeld de SE Xperia X1 had al een jaar daarvoor een 800x480 resolutie, tegenover de 480x320 van de 3GS. Op het moment dat ze de iPhone 4 introduceerden, was dit absoluut een geweldig beeldscherm, maar niet zo extreem veel hoger t.o.v. de concurrentie en kon de hardware dat prima aansturen. De iPad2 had dezelfde resolutie als de eerste iPad, maar de concurrentie had niet veel hogere resoluties. Nu verdubbelen ze de resolutie naar niveaus waar geen concurrent bij in de buurt komt voorlopig. Slechts Asus gaat met de Transformer Infinity naar 1900x1080, Full HD dus, dat is echter nog slechts 2/3 van het aantal pixels van de iPad.

Omdat ze nu relatief vroeg zijn met het verdubbelen van de resolutie van de iPad t.o.v. de concurrentie is de hardware die daar voor nodig is eigenlijk nog niet beschikbaar. De resolutie die nu aangestuurd moet worden ligt akelig dicht bij de maximale resolutie die de PowerVR 543MP4 ondersteund. De hardware die hiervoor nodig is, is eigenlijk nog niet beschikbaar. Je moet hierbij denken aan quadcore A15 cores i.p.v. A9 cores en PowerVR 6 series, de PowerVR Rogue. Apple had op SoC gebied nog wel wat dieper kunnen gaan, door bijvoorbeeld een quadcore A9 te combineren met een PowerVR 543MP16, echter dat gaat behoorlijke gevolgen hebben voor het energiegebruik. Ook daarom was de nieuwe generatie SoC's nodig geweest, vanwege meer performance bij minder stroomverbruik, echter de ontwikkelingen op dat gebied lijken allemaal wat vertraging te laten zien t.o.v. de oorspronkelijke planningen.

Apple moest natuurlijk wel een nieuwe iPad uitbrengen en ja dan sta je voor het dillema, wat verbeter je. Qua performance viel er aan de iPad2 niet direct veel te verbeteren, dus naar een quad core gaan heeft dan niet heel veel zin. Een kleine verhoging van de resolutie is niet mogelijk vanwege het onderliggende systeem. Dan moet je dus wat en dan krijg je een verdubbeling, wat voor het zicht een hele mooie verbetering is, maar waar dus wel wat kanttekeningen geplaatst kunnen worden.
Je maakt hier toch ook een aantal aannames die je nu nog niet kan maken. Weliswaar is de resolutie 2x zo hoog (4x zoveel pixels), maar de extra GPU performance is daar zeker toereikend voor... anders zou men al die pracht en praal in games niet soepel kunnen tonen. De GPU is dus weldegelijk een flinke winst voor het apparaat. De mogelijke vertraging (en idd moet ik dat nog zien) dicht ik dan eerder aan de CPU toe. En dan nog is het dus het kiezen waar je de CPU voor inzet, men heeft mogelijk iets toegegeven (en laten we wel wezen, het gaat om complexe handelingen met expres zeer snel ergens doorheen bladeren, iets wat ik nu ook weer niet dagelijks doe op m'n tablet en iets wat bij de concurrentie al helemaaaal niet lekker werkt). Wanneer apps voor de GPU worden geoptimaliseerd (wat in iPhoto wellicht nog beter kan, want daar gaat de kritriek vrijwel alleen over) verwacht ik echt geen geschok, ik ben wat dat betreft echt benieuwd naar de reviews.

Eerlijk gezegd vind ik de mogelijke vertraging bij alleen hele snelle handelingen in zeer complexe gevallen, nog knap als je bedenkt wat voor enorme resolutie dit is. In dagelijks gebruik heb je dan een iPad die minstens zo snel is als de 2, in zeer zeldzame gevallen een tikkeltje trager en in veel gevallen veel sneller. In het algemeen denk ik dus dat dit nauwelijks tot niet opvalt en het enorme voordeel van deze resolutie al ontzettend veel goed maakt. Ik zou het zeker jammer vinden overigens, mocht dit het geval zijn, maar het is nu echt niet zo dat dit in gewoon gebruik continue naar voren gaat komen.
De aanname die ik maak is niet echt een aanname, maar meer een rekensom. De GPU heeft het dubbele aantal cores, van 2 naar 4. Misschien nog op een ander procedé gebakken, misschien een wat hogere kloksnelheid, dat zou kunnen, maar geen fundamentele andere technieken. Het is daarom vrij logisch om te zeggen dat de GPU waarschijnlijk ongeveer 2x zo snel is, laten we het ruim nemen, 3x zo snel. Het aantal pixels gaat echter x4. Dat lijkt me toch echt een achteruitgang. Op processorgebied is de vooruitgang natuurlijk nog een stuk kleiner, aangezien het aantal cores hetzelfde blijft. De SoC zal dus harder moeten werken.

Je hebt het over complexe, later zeer complexe gevallen. Dit ben ik niet met je eens, het is gewoon ergens snel doorheen bladeren. Je bent op zoek naar een foto en je bladert snel door de fotogallerij, niet echt een complexe handeling naar mijn idee. Daarom valt het tegen dat dit niet snel gebeurd, de reden daarvoor zou kunnen zijn wat ik in mijn vorige post beschreven heb.

Nu doe ik misschien naar jou idee een aanname, maar stellen dat de iPad in zeer zeldzame gevallen een tikje langzamer is en in veel gevallen veel sneller is vind ik nog een veel grotere aanname. Let ook op de dubbele woorden die je daar voor nodig hebt, "zeer zeldzaam" en "veel gevallen veel sneller". Het negatieve, het happeren, wordt dubbel gebagatelliseerd en het positieve wordt dubbel benadrukt.

Je stelt ook nog dat de GPU zeker toereikend is aan de hand van een aantal trailers in games. Persoonlijk zeggen mij zulke trailers niet zo veel, bij zulke bewegende beelden is het nauwelijk te controleren wat de framerate is en het is ook geen in-game actie, dus hoe het reageert is ook niet bekend. Er zijn genoeg spellen geweest die er in trailers fantastisch uitzagen, maar in werkelijkheid een stuk minder bleken te zijn. Het afspelen van een trailer is namelijk andere koek dan het realtime renderen. Ik moet het daarom nog zijn. De videochip in de iPad is zeer zeker een krachtig ding, maar zulke resoluties aansturen kan best eens iets boven het maximum van z'n kunnen liggen. Vlot door foto's bladeren met zulke enorme resoluties kan dan best zo'n geval zijn.
Volgens mij zijn het geen trailers, in de hands-on wordt weldegelijk "gespeeld" en dat loopt vloeiend. Vloeiender dan wat een iPad 2 voor elkaar zou kunnen krijgen, terwijl de resolutie zo hoog is. Al is het net zo vloeiend, de resolutie is 2x zo hoog en dus moet de gpu daar wel toereikend voor zijn. Jij verondersteld dat het niet toereikend is, maar dat zou meteen veel duidelijket moeten opvallen dan alleen snel scrollen door foto's, dit zou ik dan ook in die games verwachten te zien. Verder is er niets bekend over de daadwerkelijke snelheid van de A5X in het algemeen, ik heb echt geen idee of 4x zoveel pixels perse een quadcore nodig zou moeten hebben bijv. Android ICS bijv loopt nu pas soepel op een dergelijke krachtige cpu, duidelijk dus dat de dualcore voor iOS ander(minder, efficienter) wordt gebruikt.

Ik maak inderdaad wat overdreven gebruik van superlatieven. Maar wanneer het alleen opvalt bij uitgebreidt gebruik en het nog steeds veel sneller is dan de iPad 1 uberhaupt doet en de rest loopt minstens zo vloeiend als de 2, hoe storend kan het dan zijn? Alleen Tweakers is dit uberhaupt opgevallen. Bovendien gaat het met name over iPhoto, een eerste versie van een nieuwe app. Het gaat mij er dus om dat velen hier meteen denken dat het hele apparaat traag is, terwijl ik dat mij zeer afvraag.

Leuk overigens, die mening mods op een goede discussie..

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 8 maart 2012 17:54]

Aan die mods op mening kan ik niks doen, ik kan niet modereren onder mijn eigen reacties :)

Ik ging er vanuit dat je de trailer van o.a. Infinity Blade tijdens de Apple keynote bedoelde, daar was mijn mening ook op gebasseerd want die heb ik terug gekeken. Alleen doen de filmpjes natuurlijk niet echt recht aan de werkelijkheid, daarvoor is de resolutie van mijn (net nieuwe :| ) Full HD monitor te laag.

We gaan afwachten wie het dichtst bij de werkelijkheid zit, over een paar dagen zullen vast de eerste reviews verschijnen. Waar ik ook benieuwd naar ben, is in welke resolutie bijvoorbeeld Infinity Blade draait, draait dit echt op de maximale resolutie of draait het alleen een stuk vloeiender maar op de oude resolutie of daar ergens tussenin? Wat natuurlijk wel een voordeel is bij spelletjes is dat het veel vectoren zijn (polygonen) en dat voor een 4x zo hoge resolutie niet 4x zo veel power nodig is. Dit in tegenstelling tot het laten zien van foto's, waar alle afzonderlijke pixels aangestuurd moeten worden.

Voorlopig blijven er echter vragen open staan, ook omdat Apple nooit echt diep ingaat op de specs van zijn apparaten.

[Reactie gewijzigd door wph op 8 maart 2012 18:27]

Leuk scherm, echter.. als alles langzaam wordt wat heb je er dan aan?
Stop er dan een quadcore :S
Het is niet zo dat alles langzaam is. Hij lijkt even snel als de iPad 2, maar bij het uitvoeren van sommige taken kan hij het gewoon niet helemaal bijbenen - zoals in de hands-on ook staat. Wat er precies daarmee aan de hand is, zullen we moeten onderzoeken als we het reviewsample krijgen later deze maand :)
Het gekke vind ik wel dat nu.nl deze mening dus niet deelt. Zij vinden hem bij het browsen (iets) sneller en bij games geen enkele hapering. Ze gaven wel aan weinig over de exacte prestaties te kunnen zeggen.
The Verge deelt die mening ook niet, die schrijven: "What's most impressive is that the hardware driving the display doesn't hesitate at all. We didn't see any lag or weirdness when zipping around in apps. Performance seemed snappy (though we had few complaints about performance on its predecessor)."
Van Nu.nl
Bij het opstarten van diverse games tijdens de korte testperiode haperde de iPad geen enkele keer en ook de grafische weergave in het spel zelf zorgde niet voor problemen. Verder was het moeilijk de processor echt goed te testen. De prestaties lijken in andere apps en bij het browsen inderdaad verbeterd, maar over de exacte prestaties is nog weinig te zeggen.
Er zijn wel manieren om tijdens een korte hands-on al zo'n tablet tot het uiterste te drijven: acties snel uitvoeren, snel door veel grafische elementen heen scrollen, snel in- en uitzoomen op foto's en meer van dat soort zaken. Het zijn dingen die ik tijdens een hands-on altijd uitvoer als het mogelijk is.

Browsen is simpelweg niet te testen: de iPads die er lagen, hingen aan hspa+ of een apart wifi-netwerk en bij browsen zit je dan voornamelijk naar de snelheid van de verbinding te kijken.

Ik vermoed dat de andere aanwezige journalisten, waaronder Joshua Topolsky van The Verge (van wie ik overigens zelden een kritische noot heb gehoord in de hands-on van een Apple-product), de nieuwe iPad tot het uiterste hebben kunnen drijven.

Ik was daar specifiek benieuwd naar, omdat de gpu een minder grote upgrade lijkt te hebben gehad dan de schermresolutie. En omdat de gpu de elementen in de interface aanstuurt, leek me dat iets om goed uit te proberen. Inderdaad, als je een beetje rondklikt en verder niets doet is er weinig aan de hand. Ik hoop dat iedereen in de reviews komende weken goed gaat kijken wat de invloed is van de resolutie op de prestaties van de iPad, want ik ben bijzonder benieuwd.
nu.nl en reviews gaan ook niet samen, die hebben ook nogal een apple brilletje op...
Naast dat Nu inderdaad zeer Apple minded is (reviewen bijv. uitsluitend iOS apps) vertrouw ik Tweakers ook veel meer, dat is een tech site, die hebben de kennis en ervaring met dit soort producten. Waarschijnlijk komen de problemen door de nieuwe versie van iOS waar een bug ervoor zorgt dat niet alleen reeds verkochte iPads vertraagd worden maar ook de nieuwe versie ;-)

Al zorgt Apple ervoor door maar 3 Nederlandse journalisten uit te nodigen dat die zich sowieso al heel speciaal voelen en dus wat positiever zullen zijn.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 8 maart 2012 09:57]

NU.nl moet je ook met een rolletje zout nemen. Colin van Hoek Heeft echt heel weinig kaas gegeten van IT gerelateerde onderwerpen.
Misschien omdat ze daar op andere dingen gelet hebben?
Gekke vraag, maar ik wordt altijd sceptisch van review kits... zouden er een paar cold steel benchmarks kunnen worden uitgevoerd (arithmetic bench op 1mil doubles oid voor cpu, puur shades en triangles/sec voor gpu etc...)? Doordat ze vaag doen over de camera, accu statistieken en de kloksnelheid twijfel ik over hun yields, lens contracten en consistentie in lipo-cellen. Ik wil wel eens zien hoe een 3mnd jonger exemplaar over the board vergelijkt met review exemplaar. Mijn innerlijke wetenschapper wordt geprikkelt door vaagheden.

Verder vind ik een paar dingen in deze pad erg gek. Ik erken dat ze betere SOC's maken dan de concurrent wat betreft GPU's op het moment, Ardeno, Mali en Mobile GeForce kunnen op de ARM-SOC markt niet bij de PowerVR im de buurt komen (wat mij doet afvragen hoe een Win8 Arm15/PowerVR tablet zich verhoud tegenover een Win8 X86/AMD APU tab), maar waarom 4x zoveel pixels en maar 2x de gpu kracht? Ik weet dat iOS de handicap heetf pixelbased te zijn maar waarom dan niet 50% meer pixels? Kun je gelijk van pixel-stijl naar de juiste stijl gaan, en claimen dat je zo innoveert, en gelijk je GPU in toom houden. Had misschien nog accu gescheeld ook.

Nah, leuk scherm, maar het is gelijk een handicap. Verder wordt de wet van Moore niet eens gehaald met dit machientje.

Edit: arme devs die op low-res pc's die apps mogen maken!

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 8 maart 2012 00:15]

Wat er precies daarmee aan de hand is, zullen we moeten onderzoeken als we het reviewsample krijgen later deze maand
het is natuurlijk mogelijk dat ie nog een beta draait van 5.1, daar zit altijd een bak debug in, wat het geheel een stuk trager maakt dan de final (GM) builds.

maar, maar even die review sample afwachten inderdaad. :)
Maar is dezelfde applicatie die het niet bij kan benen ook getest op de iPad2? En is de iPad2 daar merkbaar sneller in? Of is hij sneller als de iPad2 maar zit er alsnog vertraging in..?
Maar gaat het dan ook om taken die exact hetzelfde zijn als op de iPad 2? Want als je al een foto op een hogere resolutie vergelijkt op de 1 en op de andere een foto op een lagere resolutie dan lijkt het mij vrij logisch dat het niet even soepel gaat.
Leuk scherm, echter.. als alles langzaam wordt wat heb je er dan aan?
Stop er dan een quadcore :S
En dan je batterijduur van 10 uur naar 5 zien dalen? :X
Apple fail dus, weer. net als met de Iphone 4S... een nieuw toestel wat eigenlijk marginaal, of niet beter is dan de voorganger..

Jammer, je zou van zo'n bedrijf als Apple toch verwachten dat ze blijven innoveren, helaas is dat dus niet zo, het bedrijf zal toch even onder z'n spreekwoordelijke reet geschopt moeten worden door andere merken, lijkt of ze een beetje lui zijn geworden.

Nieuw scherm is natuurlijk mooi, maar dat is gewoon de vooruitgang in de techniek, je gaat er op andere punten op achteruit, en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van een nieuw produkt
Apple fail dus, weer. net als met de Iphone 4S... een nieuw toestel wat eigenlijk marginaal, of niet beter is dan de voorganger..
Apple deed met de iPhone 4S precies wat mensen met verstand van die dingen hadden verwacht. Hetzelfde deden ze met de 3G -> 3GS. Hardware upgrade, geen design upgrade. Nog steeds de moeite waard. (de 3GS is enorm populair).

Gekke sprongen maken is iets wat Apple niet vreemd is, maar ze doen 't ook niet rucksichtloss. Ze masseren een product liever naar volwassenheid, dan dat ze er met een hamer op beuken.
Hoezo een fail? Het is toch gewoon een hele nette update? Iedereen verwacht dat een product van Apple bij de volgende update kan vliegen ofzo, terwijl anderen er schijnbaar wel met een zeer bekaaide update weg komen. ( zie de laatste update van Samsung)
Volgens mij is dit een update die je logischer wijs zou mogen verwachten en ik denk voor een tablet al weer een hele stap vooruit.
Als een producent bij elke update iets volledig spectaculairs en iets nieuws zou uitbrengen dan zouden zij zichzelf de nek omdraaien. Het is dom om elke keer een succesvol product in het geheel omver te gooien, want dat is wat velen hier verwachten. Het Design is een beproeft concept en dus moet je daar vanaf blijven en de hardware upgrades liggen gewoon volledig in lijn met wat je zou kunnen verwachten, zonder de prijs op te drijven.
Nog snellere CPU? Misschien zou dat op dit moment een enorm effect hebben op batterij verbruik, het is al verbazend dat ze wat dikte een stapje terug hebben moeten omdat ze schijnbaar de accu duur hetzelfde willen laten blijven ondanks de snellere hardware.
Apple (en tablets in het algemeen) beginnen zich te bevinden waar de desktop CPU en GPU's al een hele tijd inzitten: CPU en GPU zijn zo krachtig dat upgrades nog weinig verschil maken voor de overgrote meerderheid van de mensen.

Upgrades die dan bijna louter op dit focussen brengen dan weinig toe want mensen hebben niet echt de indruk dat dat echt een verbetering is.

Apple heeft nu wel het hoge resolutie scherm en had ongetijfeld die extra CPU/GPU nodig om dat aan te drijven maar dan lijft er weinig over qua verbeteringen buiten het scherm.


Over je commentaar dat het dom is om elke keer iets spectaculair uit te brengen kan is simpel zijn : onzin. Moest apple (of gelijk wie) dit kunnen deden ze het en maakte ze de markt compleet apple/x dominated .

Ik denk dat de meeste mensen gewoon wil dat apple de kanten aanpakt die hen echt ergeren, en dat heeft men nu niet gedaan. het scherm is een verkoopsargument maar veranderd niks fundamenteel aan de ipad zelf . Gemiste kans vind ik zelf iOS begint zoals OSX serieus terrein te verliezen tov de rest, ik wacht nog steeds tot apple dat in orde krijgt.
Wel een fail die ze weer een paar miljard gaat opleveren denk ik :). Veel mensen zullen niet elke versie kopen en als je upgrade van een iPad1 of voor het eerst een iPad koopt, heb je echt geen last van 5% vertraging tov de iPad2 in sommige taken.

En over innoveren, ze hebben nu het scherm, de camera, de gpu, de batterij en de draadloze 'zenders' verbeterd, is toch een behoorlijk deel van het totaal. Ik weet niet hoe vaak jij een product ontwikkeld hebt, maar met luiheid krijg je dit niet voor elkaar hoor. Het zou natuurlijk wel kunnen dat ze een aantal innovaties achter de hand houden voor later, maar dat is gewoon business. Als je nu genoeg verbeterpunten hebt ligt het voor de hand om ook iets over te houden voor volgend jaar.

Overigens blijft de iPad2 gewoon beschikbaar, dus mensen die niet onder de indruk zijn van de nieuwe kunnen voor ¤400,- een mooie iPad2 halen..
Wat is dit nou voor een vreemde reactie.

Aan de ene kant innoveren ze niet en als ze dan een nieuw scherm gebruiken is het geen innovatie, maar gewoon vooruitgang.

Vertel eens, wat is dan wel een innovatie?
Innovatie is vernieuwend. Nieuwe technieken gebruiken in je product om hem boven de concurrentie uit te laten steken. Een hogere resolutie scherm vind ik geen innovatie, iets wat jr al verwachtte sinds de iPhone 4...

ben bang dat de ontwerpers etc. daar bij Apple liggen te slapen en helaas niet door S. Jobs wakker geschud konden worden.

En dan dr naam... The New iPad.. Volgend jaar: The New iPad 2??

Ben bang dat ze nu liever een geupgrade product op de markt willen zetten dan een nieuwe iPad, en alleen de vdrwachte upgrades.. Kijk naar de Apple TV 3rd gen...

Ik hoop dat ik het mis heb, Apple producten blijven erg mooi en ben stiekem wel een fanboy, maar met deze indruk ben ik bang...
Je beantwoord de vraag niet en in feite spreek je jezelf ook nog eens tegen. Dit beeldscherm doet Apple voorlopig met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken. Maar ja, blijkbaar verwachtte je het dus dan telt het niet mee natuurlijk :> . Wat Samsung dan? Of Acer? Of de vele andere fabrikanten? Ohjaa, da's ook waar Apple achterna huppelen met specs of niet innoveren want ja ze bouwen quadcores in en da's toch wel een natuurlijke evolutie van de technologie... :/
Wat is dit nou voor een vreemde reactie.

Aan de ene kant innoveren ze niet en als ze dan een nieuw scherm gebruiken is het geen innovatie, maar gewoon vooruitgang.

Vertel eens, wat is dan wel een innovatie?
Iets nieuws bedenken waarvan iedereen denkt: "dat daar nog niemand eerder aan gedacht heeft!"

Of zoals Wiki het stelt:
Innovatie is meer dan alleen een technische verbetering. Innovatie kan ook in bijvoorbeeld management of marketing plaatsvinden. De gevolgen van het op een nieuwe wijze toepassen van een bestaand product kunnen even groot zijn als de gevolgen van de introductie van het product zelf.
Bron: Wiki

Domweg je resolutie oppompen is dus nog geen innovatie, maar gwn voortschrijdend technologisch inzicht.

[Reactie gewijzigd door Rey Nemaattori op 8 maart 2012 14:47]

Wat is er dan wel zo speciaal aan de Samsung Tablets, HTC, Acer, Asus? Alleen qua hardware zijn ze onderling aan het strijden wie de meeste cores heeft, maar dat maakt hun producten nog niet beter en dat is ook wel te zien aan de verkoop aantallen. Mensen willen van beide snoepen. Strakke software met veel content dat stabiel en vlot draaien, met hardware dat goed werkt met software dat er ook voor geschreven is.

Je zegt dingen van ''iets nieuws bedenken'' maar zelf weet je geen enkel techniek naar voren te brengen die ze eventueel konden gebruiken. Het is duidelijk dat het Samsung niet interesseert dat 1 bepaalde tablet niet veel verkoopt, want ja ze bouwen wel weer een nieuwe met een Quad-Core erin en dan maar hopen of mensen het kopen....

Zowel op Nu.nl als hier zie ik echt dat de Androidfans eigenlijk zwakke argumenten hebben.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 9 maart 2012 16:57]

@Visgek82
Wat had jij dan verwacht in een nieuwe iPad?
Waar is die innovatie bij andere bedrijven zoals Samsung dan?
Apple heeft de smartphone en de tablet bruikbaar gemaakt voor de grote markt en die dingen echt op de kaart gezet (nee nee, niet uitgevonden..nee nee..dat zegt Apple zelf ook niet).

Wat heeft Samsung bijvoorbeeld allemaal voor innovatiefs neergezet dan?? Waar gaan zij mee komen dan? Waarom wordt er in die topics niet geklaagd over innovatie?? Dan is het allemaal geweldig die hardware upgrades..maar Apple verwacht men blijkbaar hele andere dingen van.

Elk nieuwe toestel (Apple, Samsung, HTC of wie dan ook) hebben gewoon hardware-upgrades en soms qua uiterlijk zien ze er wat anders uit..
2048x1536 in een 9.7 inch scherm en toch zitten de meeste 11,6 tot 15,6 inch laptops op 1366x768.

Ik hoop echt dat met de iPad3 en mobiele telefoons met 280x720 op een 4 a 5 inch scherm, we binnenkort afstappen van 1366x768 en richting een hogere resolutie gaan. Bij voorkeur 16:10 ipv 16:9 voor laptops.
Zo'n resolutie zou op een laptop wel mooi zijn maar het hele OS zou er op moeten worden aangepast. Deze zijn namelijk gemaakt op een veel lager ppi dus veel tekst en knopjes zouden veel te klein worden om te gebruiken. Een tablet gebruikt echter veel vectors in bijvoorbeeld apps en zijn al bedoeld om tekst te lezen alsof het een boek is. Dan gaat zoiets een stuk gemakkelijker. Maar wellicht komt er ook bij desktop OS'en verandering in. :)
De logica begrijp ik niet helemaal. Windows 7 (Zelfs windows XP) heb ik draaiend gehad op schermen met een resolutie van:

1680x1050
1920x1080
1920x1200

Werk nu ook op 1920x1080 en zie geen problemen. Een resolutie van 1680x1050, 1920x1080 of 1920x1200 zou ook op een laptop moeten werken. Er zijn laptops met die resoluties.
Niemand zegt toch ook niet dat die resoluties niet op laptops te vinden zijn ? Ikzelf heb een ASUS N53 met 1920 x 1080 op 15,6 inch.

De reden dat laptops in die scherm range niet echt hogere resoluties krijgen is omdat Windows in tegenstelling tot iOS WEL DPI afhankelijk is, als je Windows zou draaien op 2048 x 1536 zonder ingezoomd scherm worden letters/knoppen zo klein dat het niet fijn meer werkt. Wat Windows nu standaard doet als er bv een full hd resolutie op 15,6 inch word gedraaid is 768p simuleren, daar word je al helemaal niet vrolijk van.
2048x1536 in een 9.7 inch scherm en toch zitten de meeste 11,6 tot 15,6 inch laptops op 1366x768.

Ik hoop echt dat met de iPad3 en mobiele telefoons met 280x720 op een 4 a 5 inch scherm, we binnenkort afstappen van 1366x768 en richting een hogere resolutie gaan. Bij voorkeur 16:10 ipv 16:9 voor laptops.
De meeste mensen zijn ook niet bereid om 250 euro meer te betalen voor hun laptop om een high PPI scherm erin te knallen...
Mooi om toch te zien dat Apple sneller iets uitbrengt dan dat de tegenstanders kunnen terugslaan

OT: De camera is een hele verbetering ten opzichte van het scherm. Op de iPad 2 is de camera van slechte kwaliteit.
Ook vind ik het mooi dat we nu meer als Full-HD hebben dat had de iPad 2 niet (1280x720)
Sneller dan de tegenstanders kunnen terugslaan?:

Asus Transformer 700 was al aangekondigd:
nieuws: Asus introduceert Transformer 700-tablet met 1920x1200 resolutie

En als de geruchten kloppen heeft Samsung een tablet in voorbereiding met een nog hogere resolutie.

Of ze beter of slechter zijn dan de Ipad 3 dat is natuurlijk nog onduidelijk, maar om nu te doen alsof Apple nog mijlen voorop loopt qua hardware lijkt me voorbarig.

(Ipad 2 heeft trouwens een 1024 X 768 resolutie waar de gemiddelde android tablet 1280x 800 heeft)
En hoeveel gaan die dingen kosten? Je hoort altijd zeggen dat Apple duur is maar ik denk dat de concurrentie nog een grote kluif gaat hebben aan de iPad2. Ik zie de concurrentie niet zo snel een tablet maken voor 399 die hetzelfde presteert of beter dan de iPad 2
Op dit moment is de Transformer (pricewatch: Asus Eee Pad Transformer 32GB Zwart) anders even goedkoop/duur als de Wifi only 16GB iPad 2. Krijg je wel 32 GB voor terug, met uitbreidbaar geheugen. Een hogere resolutie scherm en een Tegra 2 die iets minder snel zal zijn. Dat is de hardware dan, vooral dat uitbreidbaar geheugen zorgt ervoor dat het een betere koop is imo. Concurrentie heeft er al wat tegen dus.
Al eens een Android tablet uitgeprobeerd? Ik ging er eentje halen en ben thuis gekomen met een Ipad. Achteraf een goede keus want met dank aan mijn smartphone kan ik Android inmiddels wel schieten.
Tja, dat is jouw ervaring.

Ikzelf vind Android een verademing itt iOS. Widgets op je homescreens of vierkantje icons? Flash or no Flash. Makkelijk muziek slepen en droppen ipv iTunes geneuzel.

Het is maar wat je prettig vind.
Die is niet meer leverbaar, al een aantal maanden end-of-life.
De content zal alleen wel minder zijn op Android. Zeker voor tablet apps.
Alleen deze concurrenten komen pas in de zomer uit.
En de instapprijs van 499 euro is wel een pluspunt want de andere 2 zullen hoogstwaarschijnlijk duurder worden.
Zij moeten meer connectoren testen :o)
Je bedoelt een (micro)sd slot waardoor ik voor een kleine 30 euro het interne geheugen met 32GB kan uitbreiden, in plaats van daarvoor 100 euro richting apple te moeten overmaken?
Of de USB poort waar ik out of the box een camera o.i.d. kan aansluiten zonder een extra toevoeging van Apple te moeten kopen? Of de HDMI poort gebruiken bij TV's waarop ik niet draadloos kan streamen zonder wederom een connector te moeten kopen?

Zo wordt je ipad toch best wat duurder, en ja, ik gebruik ze beiden. Extra poorten besparen een boel geld en moeite (voor mij).
Vergeet niet dat die SD-kaartjes door Android niet volledig benut kunnen worden zonder tweaking en dan is het nog beperkt wat je ermee kan doen.

USB-poorten (host) hebben de meeste A-merken niet meer en dat is ook niet zo evident, het komt er alweer op neer dat je moet gaan tweaken.

Een aantal tablets hebben micro-HDMI, die kabel zit er niet bij dus ook een verplicht te kopen accessoire.

De enige tablets die draadloos kunnen streamen naar een TV-toestel zijn de Samsung Galaxy Tab-toestellen met AllShare icm. een Samsung SmartTV en de Apple iPad 2 of "nieuwe iPad" met een AppleTV aan elke moderne TV. Oftewel via een DLNA server en een TV met diezelfde mogelijkheid maar dat is niet iets simpels en/of niet platformafhankelijk.
Heb jij een android tablet met die poorten? Denk het niet, aangezien ik zojuist nog zowel weggeschreven als gelezen als deleted heb op zowel de micro- als fullsized se kaart in mijn prime. Ook de USB poort werkt prima, de USB stick kan dezelfde operaties doen. Ben niet rooted, heb niets veranderd dan wel getweaked.

Wat koop je liever, 1 kabel of 1 kabel en nog een extra om zetter?

Als laatste kan de prime ook over DNLA streamen, gaat prima.

Weet absoluut niet waar je het over hebt, ik gebruik de poorten zonder enig probleem, alsof het een volwaardige pc betreft.
Vergeet niet dat die SD-kaartjes door Android niet volledig benut kunnen worden zonder tweaking en dan is het nog beperkt wat je ermee kan doen.
Dat is bij die tablet zo, maar genoeg andere tablets die geen tweaks nodig hebbe -.-
Waarom zou een Samsung tablet alleen naar een Samsung TV kunnen streamen, DLNA wordt breed ondersteund en is merkonafhankelijk, mijn Samsung telefoon stream met gemak naar een LG TV (bij mijn ouders), of Sony TV (bij me zus) of Phillips (bij vrienden)...

Trouwens Asus heeft ook DLNA app op de Transformer-reeks en voor alle andere (LG heeft het geloof ik ook net als op hun telefoons trouwens), zijn er gewoon apps uit de market die het kunnen!

Dat is nou het grote voordeel van DNLA, heeft niks met het merk te maken, en elk Android apparaat met Google Play (aka Android Market) kan een app downloaden die het mogelijk maakt als het er nog niet op staat!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 maart 2012 17:09]

Aangekondigd ja. Die Asus komt waarschijnlijk 'ergens in het 2e kwartaal' uit, en behalve dat is er nog helemaal niets bekend over de prijs en de leverbaarheid in NL.
De nieuwe iPad daarentegen ligt over 2 weekjes in het schap bij de Apple Store in Amsterdam voor 499 EUR.

Verder vind ik de conclusie opvallend. The Verge is bijvoorbeeld weer heel enthousiast over de snelheid van het apparaat. Maar goed, beter wachten we met oordelen totdat we uitgebreide reviews hebben gezien met benchmarks :)

[small]edit: vele typo's.. [/quote]

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 8 maart 2012 01:08]

Laat ik eerst dit even zeggen: leuk dat Tweakers en zo snel bij is met een hands-on.

Mooie overzichtstabel van de Transformer infinity, de iPad twee en de "nieuwe iPad" (jammer dat ze er geen naam aan hebben gegeven).

http://www.theverge.com/products/compare/5343/126/5274

Bijzonder: infinity is lichter, dunner en zou het ook 10uur moeten doen. Kwa prijs weten we natuurlijk historisch dat Asus nooit ver af gaat zitten van Apple en Asus kwam historisch dacht ik vrij snel in de Nederlandse schappen. Verder is max 3 maand natuurlijk niet heel lang wachten.

Ook weten we dat Asus goede tablets maakt:
reviews: Asus Transformer Prime: de eerste quadcoretablet
reviews: Transformer Prime: nu met Ice Cream Sandwich
De Transformer Prime met ICS is momenteel verreweg de beste Android-tablet - en misschien wel de beste tablet.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 8 maart 2012 01:15]

Lekkere reactie, als je de presentatie van de iPad hebt gezien dan heb je, ik geloof, Phil Schiller gehoord die vertelde over het verschil tussen iPad apps en Android apps. Het draait niet allemaal om het scherm en de resolutie.

Het genoemde tablet heeft een 2 MP camera, de ipad 3 heeft een 5 MP camera, die bewezen goed werkt (bewezen in de iPhone 4S) ook kost dit tablet 100 tot 200 dollar meer dan de iPad en is hij nog niet uit.

Van het samsungtablet valt al helemaal te bezien wanneer en of deze komt en wat hij aan boort heeft en of de geleverde Android het dan haalt bij de iPad. Ik persoonlijk vind iTunes U geweldig, en Android kan mij dat niet bieden. Dus ja Apple loopt wat mij betreft mijlen voor op andere merken en voor mij is dat eerlijk gezegd vooral qua content, de hardware vind ik niet zo boeiend.
De genoemde tablet heeft inderdaad een 2 MP camera, echter aan de voorzijde. Aan de achterzijde heeft de transformer infinity echter een 8 MP camera ;)
sjjjt...niet over de 2e camera beginnen O-) straks krijgt ie nog cognitieve dissonantie.

Ook niet bij vertellen dat de transformer -als ie uberhaupt duurder is, want er is nog niks bekend over de prijs - dan met toetsenbord erbij komt. En als Android syrup wafer (of hoe'tdanookheet) niet bevalt je waarschijnlijk lekker van OS kan wisselen.

Dus ja Apple loopt mijlenver voor op andere merken als je zo de specs loopt te verdraaien. En dat voor iemand die HW niet zo boeiend vind.
Sneller dan de tegenstanders kunnen terugslaan?:

Asus Transformer 700 was al aangekondigd:
nieuws: Asus introduceert Transformer 700-tablet met 1920x1200 resolutie

En als de geruchten kloppen heeft Samsung een tablet in voorbereiding met een nog hogere resolutie.

Of ze beter of slechter zijn dan de Ipad 3 dat is natuurlijk nog onduidelijk, maar om nu te doen alsof Apple nog mijlen voorop loopt qua hardware lijkt me voorbarig.

(Ipad 2 heeft trouwens een 1024 X 768 resolutie waar de gemiddelde android tablet 1280x 800 heeft)
Mja, zelfs mijn telefoon heeft een hogere resolutie dan 1280*768 xD

Schermresolutie alleen is niet zalig makend, je resolutie verdubbelen terwijl je ook je iconen en items 4x zo groot maakt geeft ook niet echt winst qua schermruimte...
Grootste voordeel van de iPad 3 'de nieuwe iPad' lijkt mij, gezien deze beknopte hands-on, naast de dubbele resolutie dan ook de aankomende prijsdalingen (danwel dumps op ebay) van de iPad 2.

[Reactie gewijzigd door Kamiquasi op 7 maart 2012 23:37]

Grootste voordeel van de iPad 3 'de nieuwe iPad' lijkt mij, gezien deze beknopte hands-on, naast de dubbele resolutie dan ook de aankomende prijsdalingen (danwel dumps op ebay) van de iPad 2.
Aanvulling ook aankomende prijsdaling van andere tablets (Anroid tablets).
En zo te zien zijn de innovaties vanaf nu: snellere cpu, betere camera en scherm.... net als bij de pc dus. PC's worden ten slotte ook continu verkocht en voor de nieuwste office heb je niet eens de nieuwste hardware nodig.
En zo te zien zijn de innovaties vanaf nu: snellere cpu, betere camera en scherm.... net als bij de pc dus.
En net als bij PC's valt dat niet onder innovatief, maar zijn het geewoon doorontwikkelingen van huidige zaken.
http://managementscope.nl...tie-vernieuwing-onderzoek
je moet het hele woord innovatie negeren. Puur een marketing term. Die hele Ipad is net zoveel innovatie als die geur-clip-ons op die wc blokjes hangers
Klopt, het instappen is nu een stuk voordeliger (en goedkoper dan menig ander tablet met dezelfde kwaliteiten) geworden. Echter is het voor mij nooit echt een belangrijk punt om over na te denken, puur omdat honderd, of zelfs een paar honderd, Euro niet echt veel uitmaakt op een apparaat wat je een aantal jaar gaat gebruiken (als je dat zoals ik tenminste doet). Ik heb altijd gezegd, vanaf de iPad 1 afkomende, als de resolutie groter wordt dan is dat voor mij reden genoeg om te upgraden, zuiver omdat ik het ding voornamelijk gebruik om te lezen, comics, gewone boeken, etc. Het scherm in combinatie met een goede snelheid (who cares about cores, nauwelijks tot geen software wat er gebruik van maakt) is voor mij perfect.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 8 maart 2012 07:40]

Ik heb hetzelfde gezegd bij m'n iPad 1, ik ben dan ook benieuwd hoe deze nieuwe iPad het doet tegenover hun eerste generatie, aangezien ik de iPad 2 nooit heb gebruikt. Ik ben dan ook benieuwd of die 'vertraging' die Arnoud is opgevallen alleen in vergelijking tot de iPad 2 is of in zijn algemeenheid.
Die is in vergelijking met de 2, zoals ook in het artikel staat. Echter zal dit natuurlijk, als het zo blijft of als het al echt zo is, nog steeds stukken sneller zijn dan de iPad 1 en dus is dat voor mij voldoende. Ik geef veeeel meer om het scherm, als het mij om nog meer snelheid ging had ik de iPad 2 al gekocht.
Voor boeken zou ik een erader kopen. Leest een stuk beter, is een stuk goedkoper en gaat veel langer mee. Gebruik je de oude ipad voor te internetten.
Nope, ik heb e-readers geprobeerd en het leest lekker ja, maar ik ervaar totaal geen probleem met lezen vanaf een LCD, voor mij net zo fijn met alle voordelen die erbij komen kijken (zoals comics, magazines, etc. in volle glorie ervaren). Ik lees vaak "ja, maar je krijgt koppijn van LCD", "je wordt er moe van", etc. Ik ervaar dat simpelweg niet, ik heb vaak het idee dat velen het gewoon denken of het napraten van anderen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 8 maart 2012 16:48]

Dus je leest nooit in de buiten lucht als de zon schijnt.
Geloof het of niet, er zijn ook een hele hoop mensen die niet buiten in de zon lezen, maar gewoon lekker van de natuur genieten, of van je vrouw/vriendin.

Ik gebruik de iPad nauwelijks buiten om echt te lezen, natuurlijk zoek ik wel eens wat op het internet, of reageer ik op een mailtje. Maar zeker niet 60 minuten straight iets lezen.

Buiten dat, in de zon zitten, zeker lange tijd is ongezond
helemaal mee eens, voor mij een mooie kans om een naar een 2 te gaan kijken, of misschien zelfs wel een 1.
Conclusie van het hele verhaal. iPad 2s. Grootste pluspunt : de prijsverlaging van de iPad 2
En 120 dollar meer betalen voor een 3G model.

Het 3G onderdeeltje is 10 gram. 120 dollar voor 10 gram elektronica. Dat is duurder dan 10 gram goud. Apple en prijzen... |:(

[Reactie gewijzigd door trix0r op 8 maart 2012 21:02]

De goudprijs is op het moment hoger hoor. Tien gram goud is ¤410 (bron http://www.beurs.nl/koersen/commodities/p1)
Van 10gr goud koop je dus makkelijk een Apple - iPad waar je ook nogeens veel meer mee kunt.
Goud en prijzen... |:(

;)

[Reactie gewijzigd door LessRam op 9 maart 2012 14:03]

dat is de eerste gedachte die ik kreeg, en om heel eerlijk te zijn is de iPad2 een prima apparaat dus met een prijsverlaging zeer interessant. Maar desondanks zal de 2s harder verkocht worden dan gratis trainingsbroeken in de Bijlmer.
Hier de "The Gentlemen's Rant: iPad", vond ik wel zo een grappig alternatief voor het mierzoete Apple filmpje. ^_^
Ik verbaaste me toch even over de nieuwe resolutie, dat is toch echt waanzinnig groot. Het eerste wat ik me dan ook afvroeg; gaat de hardware die resolutie wel leuk vinden? Kennelijk niet dus.
Tweakers.net komt hier met negatieve claims over het sterkste punt van de iPad3 die ik op andere sites niet terug zie:

The Verge
Just as when we first saw the iPhone 4 display, the New iPad's 2048 x 1536 screen is stunning to behold. Simply put, there's no other product like it on the market...Performance seemed snappy
Engadget
The A5X adds quad-core graphics power, and while zipping through home panes doesn't feel dramatically faster, the bulk of the added horsepower isn't truly appreciated until you fire up a forthcoming 3D title.
Slashgear
Performance from the A5X dual-core processor – with its quadcore GPU – is swift, with apps loading and multitasking flipping through with zero lag. That’s pretty much what we’re used to from the A5, admittedly; we’ll have to wait and see how the heavy-duty games hold up, though, when more developers begin to test the limits of the iPad’s abilities. From what we’ve seen of iPhoto and iMove, though, multimedia editing is potentially faster on the new iPad than on a regular desktop machine.
Pocket-lint
The make takeaway from all this is that the screen is as "luscious" as they say while the device is noticeably faster again that the iPad 2...So the screen really is crisp, the iPad (3rd generation) fast, and the experience as lovely as always.
cnet
The iPad's new screen is a stunner. That's really all you need to know about the new iPad
...
But what did you expect? You take a product that is 90 percent screen and a company hangs its reputation on making the prettiest products around, and you're bound to arrive at this: the point when Apple ruins other screens for you.

And let's be clear, here. Not only does the new iPad's QXGA screen wreck your expectations for tablet screens, but your laptop or desktop computer screen will also look shabby by comparison. If you think I'm making too much of it, you can see for yourself soon enough. But as you find yourself wandering the Apple Store aisles wringing your hands together, whispering, "My precious," don't say I didn't warn you.

What's missing?
Personally, there's really nothing I can point to and say, "Apple has clearly doomed itself." The company took its already excellent product and updated it with a gorgeous screen.
The actual real-life impact of the improved display is the standout feature of the new iPad; it's crisper, sharper and a genuine and immediate pleasure to use because of this.

Just browsing through photos in the new iPhoto app is enough to leave the most hardened of screen nuts smiling.
Techradar
Another major headline is the arrival of an A5X processor with quad-core GPU, making the iPad a hugely powerful device that is quite capable of dealing with hugely complex computational tasks.

Its predecessor was already perfectly capable of dealing with the vast majority of the everyday needs for a tablet user, but the injection of even more capacity could see a big spike in what applications can offer.

Expect even more from games on the platform, and a noticeable change in the speed with which the device performs its tasks.

We spent a little time with the dreadfully named, but beautifully visual, Sky Gamblers Air Supremacy. You can swoop through the air in stunning visuals and the processor is powerful enough to manage it with not even a hint of stutter.
Laptopmag.com
So, just what else is this display good for? During a demo of the Sky Gamblers sky fighting game, we were blown away by the level of the detail in the planes but also the water effects down below. The new A5X chip, which has quad-core graphics, kept the action running smoothly.
trek zelf je conclusies

[Reactie gewijzigd door Magalaan op 8 maart 2012 12:11]

Misschien is Tweakers wat objectiever dan Engadget.

Ik heb altijd het onbestemde gevoel dat negatieve reviews wat eerlijker zijn dan de gemiddelde blairy-hurray verhalen. Vergelijk dpreview maar eens met anderen.

[Reactie gewijzigd door Grzzl op 8 maart 2012 07:20]

Tweakers zit dingen te vergelijken die niet te vergelijken valt of welke je in de praktijk nooit zal doen.
[message=37815576,noline]arnoudwokke schreef op donderdag 08 maart 2012 @ 01:39[/message]:
Ik heb een paar dingen gedaan om te kijken of de nieuwe iPad snel bleef. Vervolgens heb ik die handelingen, waar mogelijk, herhaald op een iPad 2. Dit zijn ongeveer:
- Snel scrollen door veel foto's, onder meer in iPhoto <- de nieuwe iPad kon dit gewoon niet bijbenen. Thumbnails verschenen pas seconden later op het scherm en het scrollen ging schokkerig. Ik heb dit op drie iPads gereproduceerd. Een Apple-medewerker die ik het heb verteld, bevestigde het. 'It cannot catch up when you do that'

- Een grafische zware game starten en vervolgens op de Home-knop rammen <- na het drukken op de Home-knop sloot hij in ongeveer de helft van de gevallen niet direct af. Ook stotterde afsluitanimatie (je weet wel, dat het venster naar het midden van het homescreen toe verdwijnt. Ik heb heel wat afgespeeld op de iPad 2, maar dat had ik nog nooit gezien.

- Snel op een foto inzoomen en uitzoomen, vervolgens volgende foto oproepen <- ook hierbij ging het niet altijd feilloos. Omdat het hierbij ging om fullsize-foto's, vond ik dat enigszins logisch.

- Snel apps opstarten en afsluiten <- geen lag, bleef vlekkeloos gaan

- Snel scrollen in de browser <- geen lag, bleef vlekkeloos gaan

In alle tijd dat ik een iPad 2 in gebruik heb gehad, heb ik nooit lag gezien. Daar komt bij dat Apple veelal een functie of feature pas toepast als het vlekkeloos werkt. Dit heb ik dus nog nooit gezien op een Apple-product bij de aankondiging (wel bij veel andere producten trouwens - bijna geeneen werkt bij de aankondiging zonder vertragingen). Omdat het een Apple-product is en de release snel is, vind ik dat ik de lat hoger mag leggen.

We mochten onze cameraman niet meenemen, anders hadden we hier een schitterende video gemaakt. Geen enkel Nederlands medium mocht dat trouwens. Mijn cameraskills behoren tot de beroerdste op de redactie. Mijn foto's zijn veelal al nauwelijks acceptabel, ik waag me daarom niet aan video :)
Dat is net zoiets als "de nieuwste Intel CPU is traag" (want hij kon niet 30 conversiejobs tegelijkertijd draaien)
Dat is net zoiets als "de nieuwste Intel CPU is traag" (want hij kon niet 30 conversiejobs tegelijkertijd draaien)
Sorry, maar je vergelijking slaat kant noch wal.

De voorganger(s) hadden hier namelijk geen moeite mee, waar de nieuwe dit wel heeft. Nu kan je wel zeggen dat dit handelingen zijn die in de praktijk nauwelijks voorkomen, maar door een grote collectie van foto's bladeren lijkt me juist dagelijkse koek voor een gemiddelde fotograaf die de iPad als hulpmiddel gebruikt om bijv. een portfolio demonstratie te geven.

Ik ben blij dat T.net niet mee gaat in de Apple religie en ook kritiek weet te geven op een product met dergelijke belangstelling.

Kom maar op met die min score!
Dus?

Apple verkoopt het ding met een high res scherm. Dan moeten ze ook zorgen dat ze de hardware hebben om dat scherm aan te sturen. Zoals hierboven al gezegd: Eerst was Apple over het kleinste beetje al aant mekkeren omdat ze zo perfectionistisch waren.

Blijkbaar hebben ze dat perfectionisme nu een beetje losgelaten om weer op specs te gaan concurreren.
Dat zijn eigenlijk maar 2 voordelen voor de Samsung: 2 apps naast elkaar kunnen weergeven en een pressure sensitive stylus. Grote voordelen, daar niet van, maar ze hebben dat hier uitgerekt in allerlei specifieke voordeeltje. Ik ben absoluut geen Apple-fan, maar hier moet ik toch ff tegengas geven :)
Nou nee, aangezien dezelfde acties op de Ipad2 dit euvel niet laat zien.

De resolutie is te hoog t.o.v. de GPU en daarmee is het apparaat eigenlijk niet goed getuned. Niet iets voor Apple zou je zeggen maar volgens mij is er teveel focus gelegd op het scherm en/of hadden ze gehoopt op een betere GPU die dus niet gekomen is.

All in all moet ik zeggen dat dit niks voor Apple is die normaal gesproken hardware en software naadloos in elkaar kunnen verweven. Ik vraag me af of we hier de hand van Steve J. missen, die zou dat zo volgens mij niet accepteren.
Zoals ze zelf aangeven is de GPU maar 2x zo krachtig als de normale A5. Weliswaar 4x zo krachtig als de Tegra3 volgens hun maar de Ipad twee had al een GPU die 2x zo krachtig was als de Tegra3. Echter de hoeveelheid data die moet worden weergegeven is 4x zoveel! Dan kan je in het theoretisch beste geval gewoon al niet meer de zelfde vloeiende prestaties neerzetten als de ipad2. Ook komt er veel meer bij kijken dan alleen de GPU bij het genereren van deze HD beelden. Denk alleen simpelweg maar aan het inladen van de graphics in het werkgeheugen of zelfs genereren naar het werkgeheugen. Als de bandbreedte van het DDR ram niet omhoog is gegaan heb je daar ook een nieuwe bottleneck gemaakt. En dan heb ik het nog niet eens over de CPU die ook echt wel van belang is voor het verwerken van deze enorme hoeveelheid graphics en data. Niet alles gebeurt nou eenmaal aleen maar op de GPU. Het zomaar even verviervoudigen van je resoultie heeft nogal een enorme impact op je systeem. Ik denk dat je relistisch gezien heel blij mag zijn als je ongeveer de Ipad 1 performance kan evenaren op een 4x zo hoge resolutie. Dat blijft nog altijd een knap staaltje werk technisch gezien. Ik denk dat de komende android tablets met zulke hoge resoluties nog altijd moeite zullen hebben om de snelheid van deze Ipad te kunnen evenaren.
Als die 'new iPad' net zo snel is als de eerste iPad dan koopt niemand die nieuwe. Mijn iPad is zo ongeloofelijk traag geworden dat het niet leuk meer is. Ik durf hem ook niet met goed fatsoen te verkopen. Als je een app opstart en dan meteen de home knop indrukt kan het goed 5 sec duren voordat de app afgesloten is. Pijnlijk traag dus.
Dat heb ik dan weer totaal niet, het is alleen gewoon duidelijk trager dan een iPad 2, maar zeker niet dusdanig.
Nou, mijn iPad 1 is dus ook zo traag als stront geworden.

Terwijl er niet echt zichtbaar wat is veranderd.

Dit is trouwens ook in het nieuws geweest de laatste dagen dus ik weet dat ik niet de enige ben.
De iPad1 performance evenaren is al iets wat niet van toepassing is op deze iPad '3'. Tweakers zelf geeft aan dat het net zo snel en in hele bepaalde gevallen wellicht een tikkeltje trager is dan de 2. Welke nog steeds veel sneller is dan de 1, dus dat zit voor mij bijv. wel goed. Wel grappig dat over dit soort details, als ze al kloppen, zo wordt geschreven, aangezien Android bijv. al helemaal 1 stotter-feest is, maar dat komt nooit naar voren als belangrijk punt.
Wel grappig dat over dit soort details, als ze al kloppen, zo wordt geschreven, aangezien Android bijv. al helemaal 1 stotter-feest is, maar dat komt nooit naar voren als belangrijk punt.
Hmmm ik zag vanmiddag iemand met een Galaxy Note en dat ging toch allemaal supervloeiend. Als iemand zegt dat de iPad traag is lult ie uit z'n nek, maar als jij zegt dat Android tabs stotteren is het ineens een vaststaand feit?

Ik heb niet de indruk dat jij nogal object bent en dat is waarschijnlijk het understatement van het jaar.

Wel heerlijk om te lezen dit trouwens, sorry hoor, 300+ reacties waar alle Apple fanaten overhoop liggen over het feit dat Tweakers de iPad 'op sommige momenten 'ietsjes minder vloeiend' vind gaan.

Wat een ophef allemaal om niets zeg, tjonge jonge.
Dat moeten we dan in de praktijk nog afwachten, Tweakers zelf is ook niet heilig natuurlijk en een hands-on is natuurlijk een uiterst snelle indruk.
Tuurlijk, maar als je de resolutie verviervoudigt moet je wel een beest van een GPU inbouwen wil je echt een merkbaar hogere snelheid halen. Er zit ook wel een snelle GPU in, ik wil het zelf wel een heel snelle GPU noemen, maar je moet 3Mpixels aansturen joh :D

Wat Engadget feitelijk zegt is dat ze geen verschil merken, maar dat het in 3D-games verschil _kan_ maken. Tweakers.net vindt hem zelf iets trager, maar dat kan ook komen (subjectief) omdat de verwachtingen met uitlatingen als "4x zo snel als de Tegra 3" erg hoog waren.
Stotterende graphics is verre van "subjectief" hoor.

Ze konden het zelfs repliceren overheen verschillende nieuwe ipads.

Lijkt gewoon dat de ipad moeite heeft de hoge resolutie UI te renderen, zelfs met de 4 core GPU. Ongetwijfeld word dit wel verbeterd in iOS 5.2 maar toch voor een bedrij dat prat gaat op de vloeiende werking van haar UI is dit toch een steek laten vallen.
Ik lees tot nu toe alleen hier wat negatieve informatie t.o.v. van andere websites die een handon hebben gehad. Daarnaast zie ik op alle filmpjes tot nu toe dat de GUI gewoon net zo responsive is als vroeger.

Ik krijg het idee dat de handson van tweakers wat negatief is ingesteld (ook op andere punten).

Zie ook het volgende handson filmpje:

http://www.youtube.com/watch?v=jLnQWgNmYgI
http://www.youtube.com/wa...R=1&feature=endscreen

Ziet er ook gewoon vloeient uit.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 8 maart 2012 10:02]

Alles in filmpjes is de waarheid. Kan niets in geknipt en geplakt worden zodat het er allemaal goed uit gaat zien. :) Don't get me wrong, ik ben een apple fan. Maar vind deze upgrade iets aan de matige kant. Persoonlijk maak ik mij een beetje zorgen over de levensduur van de accu, met zo'n scherm.

Ik ga het de 23ste zelf ondervinden :D. We shall see!
Er kan wel in geknipt en geplakt worden. Sterker nog, ik denk dat de helft geknipt en geplakt is.
Zie reactie van redacteur:
arnoudwokke in 'reviews: Hands-on: Apples nieuwste iPad'

En deze reactie van wph:
wph in 'reviews: Hands-on: Apples nieuwste iPad'

Het is helemaal geen bevooroordeeldheid zoals jij beweert, het is gewoon heel goed mogelijk dat de hardware de resolutie niet helemaal aankan.
Dit kun je dus niet zomaar als onzin bestempelen.

[Reactie gewijzigd door redstorm op 8 maart 2012 16:31]

Nou ik zie hem anders al haperen met het swipen van photo's in dat opzicht heeft T.net dus wel gelijk een slordige fout van Apple waar experience alles is.
Ik lees tot nu toe alleen hier wat negatieve informatie t.o.v. van andere websites die een handon hebben gehad. Daarnaast zie ik op alle filmpjes tot nu toe dat de GUI gewoon net zo responsive is als vroeger.

Ik krijg het idee dat de handson van tweakers wat negatief is ingesteld (ook op andere punten).
Ik ben benieuwd heeft tweakers soms een iPad toegestuurd gehad van Apple? Volgens mij hebben ze dat ding ook heel even in handen mogen houden onder ongecontroleerde condities en worden op basis daarvan allerlei conclusies getrokken die niet representatief zijn. In plaats van af te wachten tot het ding op de markt komt en dan aan een uitgebreide test te onderwerpen wordt het direct al afgebrand. Het feit dat geen van de andere sites tot deze conclusies komt, zelfs sites die niet direct als Apple-vriendelijk bekend staan, doet mij twijfels hebben over de kwaliteit van deze review.

Ook op andere punten is tweakers opvallend negatiever. Zo zeggen andere sites dat het verschil in dikte niet waarneembaar is, wel het gewicht een beetje. Hij is overigens nog steeds lichter als de Ipad1 en niet gelijk in gewicht. Ook hier kiest tweakers voor de negatieve benadering. Eindconclusie is dat hij niet vloeiend werkt, wat ik een vernietigend oordeel zou noemen. Geen van de andere sites komt tot die conclusie.

Het is duidelijk dat Apple door het hoge resolutiescherm concessies heeft moeten doen aan gewicht en dikte omdat er een dikkere batterij nodig was. Ik kan niet voorstellen dat Apple ooit concessies zou doen aan de vloeiende, soepele werking die al jaren hun handelsmerk is. Dan zouden ze, lijkt mij de introductie hebben uitgesteld.

[Reactie gewijzigd door Magalaan op 8 maart 2012 12:13]

@Magalaan:
Volgens mij hebben ze dat ding ook heel even in handen mogen houden
Zo'n 45 minuten om precies te zijn. Lang zat dus.
onder ongecontroleerde condities en worden op basis daarvan allerlei conclusies getrokken die niet representatief zijn.
Ongecontroleerd lijkt mij juist heel erg representatief: thuis doe je met het ding ook gewoon wat jij zelf wil.
Hun ervaring is niet representatief.
De nieuwe iPad voelt slechts deels aan als een nieuwe tablet. De toename in dikte en gewicht zijn zeker merkbaar. Voor de rest is het design ongewijzigd en dat maakt dat het vooral lijkt op een iPad 2 die een stevige upgrade heeft gekregen. Jammer genoeg voelt hij niet sneller aan in gebruik en is er zelfs vertraging merkbaar in sommige delen van de interface.
Geen een site trekt dit soort conclusies. Er zit ook geen enkel voorbehoud bij. Het wordt als feit gepresenteerd. Voor mij persoonlijk is dat voor mij een aanwijzing dat tweakers niet objectief oordeelt. Ik kan me nog hun review van de eerste iPad herinneren, dat was ook overwegend negatief.

Ik denk (persoonlijke mening) dat tweakers moeite heeft om met de tijd mee te gaan. Ze kunnen nog wel heel enthousiast worden over old-school software als alle soorten Windows. Maar de innovaties van anderen worden eerder negatief bekeken. Blackberry wordt zo'n beetje dood verklaard. De Android fabrikanten zouden volgens Tweakers willen overstappen op Wp7.

Dat RIM de beste winst uit zijn bestaan realiseert omdanks dat het de overgang maakt naar een nieuw OS wat zo'n beetje het beste is op de markt, en de Android omzetten met 60% zijn gestegen, schijnt niets uit te maken. Dat WP7 zelfs in absolute omzet daalt en Nokia record verliezen draait ook niet. De visie van Tweakers schijnt los gezongen te zijn van deze realiteit. Nu lezen we een negatief gekleurd oordeel over de iPad3. Dat het nieuwe scherm zelfs de PC-schermen achter zich laat en een hele nieuwe generatie van applicaties gaat opleveren zien ze ook niet.

Op Computer World lezen we een andere visie: 'iPad 3' luidt definitief einde pc én iMac in.

[Reactie gewijzigd door Magalaan op 8 maart 2012 13:31]

Dus als je eens een keer niet lyrisch enthousiast bent over een
apple-product en geen stijfje hebt terwijl je met het apparaat speelt ben je negatief en niet objectief? Vreemde kijk op de wereld heb je hoor.

Ook Apple is het woord 'uitmelken' niet vreemd. Ik snap het bedrijf ook heel goed: ook al brengen ze een zilveren bakje met kots uit, iedereen en z'n moeder koopt het toch wel. Apple hoeft helemaal niet te innoveren (niet dat ze dat niet doen, maar ik begrijp best waarom ze even wat minder moeite doen dan andere fabrikanten).

En wat betreft je laatste alinea: volgens mij ben jij je realiteitszin kwijt met je Apple-lofzang altijd. Als je niet door Apple betaald wordt, snap ik niet waarom je in godsnaam zoveel gratis reclame maakt voor een bedrijf dat geen ene moer om jou geeft en alleen maar jouw geld wil.
@marhalm

Je kan Apple van alles vinden, je kan ze de grond in boren maar 1 ding wat je ze niet kan noemen is dat ze uitmelken.

1 product per jaar brengen ze uit en soms zelfs nog minder, dan kan je ze echt geen uitmelkers noemen alsjeblieft zeg.
Dat ze iphone en ipad nummers achter zetten kan je heel erg uitmelken noemen in plaats van andere fabrikanten die vaak gewoon zeggen betere processor is het bij apple meteen heel groots terwijl het gewoon een update is.
Het is maar wat je groots noemt.

Ze hebben een event ervoor opgezet omdat ze eens in het jaar een update uitbrengen voor een product wat populair is?

Andere fabrikanten brengen 5 updates per jaar uit en hebben geen event...

Als ik zo naar de verkoop aantallen van Apple kijk, doen deze 'events' toch iets goeds, niets mis me toch?

Groot wil ik ze zeker niet noemen, mooie aankondiging, dat zeker! Maar Apple is daar nu eenmaal erg goed in.
@madcow22

Ben je nou echt serieus, Apple heeft als enige fabrikant de ballen om maar 1 product per jaar uit te brengen en dus niet uit te melken en jij begint dan over productnummers?

Man waar heb je het over?

Neem je jezelf nog wel serieus?

De uitmelkers zijn Samsung, HTC, Nokia, Sony enz.

Apple hoort niet in dat rijtje, punt.
- De nieuwe iPad voelt slechts deels aan als een nieuwe tablet;
* kan ik inkomen dat is mogelijk een gevoelsmatige indruk en niet een feit, maar word wel onderbouwd.
- De toename in dikte en gewicht zijn zeker merkbaar.
* dat is een meetbaar gegeven
- Voor de rest is het design ongewijzigd en dat maakt dat het vooral lijkt op een iPad 2 die een stevige upgrade heeft gekregen
* ook dat is te verifieren.
- Jammer genoeg voelt hij niet sneller aan in gebruik en is er zelfs vertraging merkbaar in sommige delen van de interface.
* ook dat is te meten en helemaal niet verbazingwekkend gezien op wat voor resolutie dat bakkie moet presteren.

Vervolgens conludeer je uit die alinea dat Tweakers (voor mij nog altijd bij uitstek de bron voor betrouwbaar en actueel computernieuws op gebied van core, consumer, soft- en server nieuws) NIET met de tijd meegaat. Tweakers ...niet...bij...de tijd...?

Als laatste geef je een link naar een artikelkop dat insinueert dat deze tablet het einde van de PC gaat betekenen. Nee, dat is realistisch (not). Nu ik inmiddels na enkele minuten weer zonder te gieren weer boven tafel kan komen, vermoed ik dat je vanwege je voorliefde voor (overigens uitstekende) producten van dit merk je eenvoudigweg niet wil accepteren dat er mogelijk dingen niet zo goed aan dit product zijn.

Dat is juist weer 1 van de bewonderenswaardige zaken van Apple marketing, ik ken geen ander merk wat consumers zo trouw aan zich weten te binden als Apple, maar het het is toch duidelijk jij die hier gevoelsmatig reageert op een hoofdzakelijk feitelijk artikel.

Verder is het heel normaal dat een HW reviewer naast het feitelijke ook zijn persoonlijke ervaring deelt over het product, dat is het verschil tussen kale specs neerkwakken en een 'hands-on" review.
- De nieuwe iPad voelt slechts deels aan als een nieuwe tablet;
* kan ik inkomen dat is mogelijk een gevoelsmatige indruk en niet een feit, maar word wel onderbouwd.
- De toename in dikte en gewicht zijn zeker merkbaar.
* dat is een meetbaar gegeven
- Voor de rest is het design ongewijzigd en dat maakt dat het vooral lijkt op een iPad 2 die een stevige upgrade heeft gekregen
* ook dat is te verifieren.
- Jammer genoeg voelt hij niet sneller aan in gebruik en is er zelfs vertraging merkbaar in sommige delen van de interface.
* ook dat is te meten en helemaal niet verbazingwekkend gezien op wat voor resolutie dat bakkie moet presteren.
Een wetenschapper beschouwt dingen als "merkbaar", "voelbaar", "aanvoelen" als subjectief. Een oordeel dat overigens flink gekleurd kan worden als je al van tevoren weet dat een tablet zwaarder is dan de ander. Zonder die kennis is het maar de vraag of mensen het verschil opmerken. Want onze handen zijn nou ook geen geweldige weegschalen. En dan moet je ze nog in beide handen nemen, wat geen normale situatie is.

Verder merkt Tweakers dingen op die anderen gewoon niet opmerken. Wel zien we dat Tweakers erg zijn best gedaan heeft om de iPad aan een soort stresstest te onderwerpen. Het lijkt er dus op dat ze geprobeerd hebben om de vertraging op te wekken. Vreemd, dat soort stringente testen lees ik bij hun andere reviews niet. Mij (persoonlijke mening) komt het over dat de tweakers niet even onpartijdig naar alle producten kijkt.

Ik zie (subjectief, persoonlijke waarneming) wel een zeker patroon aftekenen. Producten van bepaalde makers worden naar mijn indruk vergevingsgezinder bekeken en andere kritischer. Dat is menselijk, mensen hebben nu eenmaal voor- en afkeuren, ook al proberen ze dat uit professionele overwegingen te verbergen. Zoals ik al zei, ik denk (persoonlijke mening) dat tweakers een beetje moeite heeft met de ontwikkelingen mee te gaan en skeptische houding aanneemt t.o.v. ten opzichte wat niet van de oude vertrouwde fabrikanten als Nokia en Microsoft komt. Ze zagen de iPad van het begin af aan niet zitten en dat is nog niet helemaal weg. Maar goed dat is een persoonlijke indruk en ik zal hem niet als feit presenteren.
Een wetenschapper beschouwt dingen als "merkbaar", "voelbaar", "aanvoelen" als subjectief. Een oordeel dat overigens flink gekleurd kan worden als je al van tevoren weet dat een tablet zwaarder is dan de ander. Zonder die kennis is het maar de vraag of mensen het verschil opmerken. Want onze handen zijn nou ook geen geweldige weegschalen. En dan moet je ze nog in beide handen nemen, wat geen normale situatie is.
En dus is de uitspraak van de reviewer automatisch incorrect?
Feit 1: de iPad 3 is dikker
Feit 2: de iPad 3 is zwaarder
Feit 3: jij hebt de iPad 3 nog niet in je handen gehad en kan dit dus niet beoordelen.
Maar wanneer de reviewer dit benoemt en zegt dat het merkbaar is bestempel jij dit als onwaar.
Verder merkt Tweakers dingen op die anderen gewoon niet opmerken.
Je zou misschien kunnen stellen dat Tweakers een meer nauwkeurige/uitvoerige test heeft gedaan, waardoor zij inderdaad de genoemde 'lag' hebben ondervonden. En dat geef je ook zelf aan in je volgende zin:
Wel zien we dat Tweakers erg zijn best gedaan heeft om de iPad aan een soort stresstest te onderwerpen. Het lijkt er dus op dat ze geprobeerd hebben om de vertraging op te wekken. Vreemd, dat soort stringente testen lees ik bij hun andere reviews niet.
Het lijkt me niet meer dan logisch dat er een soort stressttest bij een dergelijk device uitgevoerd wordt.
En beweer je nu in je laatste zin dat Tweakers verder nooit aan benchmarks doet?
Is dit je eerste keer hier?
Zoals ik al zei, ik denk (persoonlijke mening) dat tweakers een beetje moeite heeft met de ontwikkelingen mee te gaan en skeptische houding aanneemt t.o.v. ten opzichte wat niet van de oude vertrouwde fabrikanten als Nokia en Microsoft komt.
Apple hoort toch ook zeker in dat rijtje van oude vertrouwde fabrikanten thuis?

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 8 maart 2012 15:00]

Kijk maar uit. Straks krijg je een meute Applegelovigen achter je aan met iPek en -Veren. :+ http://www.ad.nl/ad/nl/56...gieus-gebied-actief.dhtml
En jij hebt duidelijk nog niet op andere plaatsen op het internet gelezen over het apparaat dus? Zet je oogkappen eens af, wat magalaan probeert te zeggen over de dingen die tweakers hier negatief aankaart, is dat ze de enige zijn. "de reviewer" die jij benoemt is echt niet koning hoor. Ik heb het allang opgegeven om reviews van tweakers nog serieus te nemen.

Wat magelaan probeert aan te geven over die stresstest, heeft er meer mee te maken met het feit dat ze deze stresstests bij andere hands-ons zelden doen, bij een diepte review wel, maar ga jij mij nu vertellen dat het in dit geval daarom gaat? Nee, ze hebben 45 minuten met het apparaat mogen spelen, en duidelijk dus hun best gedaan om hem traag te laten lopen. Chapeau tweakers!

En dat tweakers een meer nauwkeurige test heeft gedaan? Tuurlijk, tweakers doet alles nauwkeuriger dan de rest van de wereld, en al helemaal nauwkeuriger dan websites zoals engadget (die ik nog altijd veel uitgebreider en bovenal betrouwbaarder acht dan tweakers), want ja, tweakers is ten slotte internationaal enorm bekend en gerenomeerd *kuch*

p.s. ik beschouw apple niet in het rijtje van oude vertrouwde fabrikanten, want in de tijd dat microsoft en nokia inderdaad "groots" waren, was Apple nog niet zo groot als het nu was en dus ook niet zo vertrouwd. In die tijd waren er in ieder geval nog niet zoveel mensen die het merk uberhaubt kenden.

[Reactie gewijzigd door KiDoNL op 9 maart 2012 21:14]

Tweakers draait altijd benchmarks en test de performance. Dat je niet leest dat het lagt is misschien omdat die andere producten geen lag vertoonden? Nu viel het op en wordt het vermeld, en dan opeens is het een slechte zaak dat ze het vermelden omdat ze het bij anderen niet vermelden? Herp derp.
Ik zie (subjecties, persoonlijke waarneming) dat gebruiker "Magalaan" ieder niet MS product de hemel in prijst. Ieder kritisch punt wordt de grond ingeboord met gepraat over "niet objectief zijn".

Echter wanneer er nieuws is over een product van MS, ben jij de eerste die alles de grond in boort =).

Mijn conclusie is dan ook jij hier degene bent die met een persoonlijke mening komt.
Waarom lees je überhaupt nieuwtjes over Apple dat niet apple.com staat?
Stel je voor dat je een afwijkende mening of een kanttekening tegen komt.
Hoewel je door andere een beetje de grond ingemod wordt denk ik dat je hier zeker een punt hebt. Zie het als een sportsjournalist, waarschijnlijk heeft hij ook een favoriete club en moet om objectief te blijven deze negeren. Maar dat kan heel moeilijk zijn en dan kan zonder dat hij of zij dit zelf door heeft er partijdigheid of liever subjectiveit in komen.

Ik weet niet of tweakers "uit de tijd is" maar zij hebben een merkbaar negatievere toon dan alle anderen. Iets negatiefs zeggen is niet slecht, dat is zelfs goed, maar als alle anderen zeggen "nauwlijks merkbaar" en tweakers zegt "merkbaar" dan twijfel.
Je kunt het echt niet laten om telkens weer Windows en WP7 te bashen hé?

Omdat de mening van de redactie niet strookt met de jouwe beschuldig je Tweakers als 'los van de realiteit' ? De beschuldigingen die je aanhaalt slaan echt helemaal nergens op. Ik heb Tweakers nergens overdreven negatief over BlackBerry zien praten, laat staan over Android - tenzij het natuurlijk terecht was. Ik vind juist dat jij licht fanboy gedrag aan het vertonen bent: "...een hele nieuwe generatie van applicaties gaat opleveren zien ze ook niet", terwijl je juist daarvoor Tweakers nog bekritiseerd over het nu al vormen van een mening terwijl het toestel nog niet goed op de markt is.
Jij doet exact hetzelfde als hetgeen waar je anderen van betigt en hebt het toestel heel erg waarschijnlijk nog niet eens in het echt gezien.
Misschien luid de iPad eerder het einde van de iPad in.
Wat een bullshit van Computer World. Een tablet is geen desktopvervanger, daarvoor is een muis en toetsenbord veel te krachtig in gebruik.

En waarom zou Tweakers iets moeten publiceren als "onder voorbehoud" als ze het zelf ervaren hebben? Of heb je liever dat elke tech site hetzelfde publiceert?
Maar het blijft typisch dat niemand anders dit punt van "lag" aangeeft. Ik vermoed dan ook dat ze het bij heeele specifieke zaken zien (en dat zou nog steeds jammer zijn natuurlijk). Ik heb er mijn twijfels over, wellicht is het iets van iOS 5.1 wat verholpen kan worden, want met zoveel extra gfx power kan ik mij niet voorstellen dat juist een foto-app er last van heeft. Tot nu toe heb ik bij veel Apple producten de laatste paar jaar nog nooit zoiets gezien, dat de ervaring juist minder is. Vaak gaven sommige sites dat aan, nooit gezeik als ik het zelf probeerde, dus ik vermoed dat dit nu ook zo is.

Wel ga ik het geval eerst even uitproberen. Ik kom van de 1 af, dus ik ben waarschijnlijk zowiezo blij verrast qua snelheid. :)
iPhoto op OSX is toch ook niet vooruit te branden?
Er zijn gelukkig alternatieven.
Ik kan niet voorstellen dat Apple ooit concessies zou doen aan de vloeiende, soepele werking die al jaren hun handelsmerk is. Dan zouden ze, lijkt mij de introductie hebben uitgesteld.
Zegt dat ook niet genoeg hoe jij naar de iets negatievere reviews kijkt?
Misschien zegt het woord hands-on iets over de bevindingen van alle andere partijen.
Tweakers zal net zo betrouwbaar zijn als die andere.

Hier kan natuurlijk naast de "objectieve" feiten ook een benadering aan gekoppeld worden. Toevallig iets minder lyrisch dan de andere partijen

Geen reden om hier zo over te mierenneuken
Het is dan ook geen REVIEW
Wat ik meer verbazend vind is dat ze niet de camera mochten uitproberen,
mijn ervaring van vorige maand met een ipad2 is dat deze ronduit slecht
was en je er niet echt foto's mee wil maken.
Waarom laat je het niet testen als je het een upgrade gegeven hebt,
of zijn ze bang voor slechte reviews hierover?

voor iedereen die het over de andere reviews heeft, we weten niet of ze exact de zelfde
testen gedaan hebben waarbij tweakers vond dat hij trager is, je kan er dan ook niet van uitgaan dat zij gelijk hebben.
Ik kan me wel voorstellen dat als je de scherm resolutie ver viervoudigd
en de processor 2x zo snel maakt dat er misschien wat vertragingen in ontstaan.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 11 maart 2012 13:24]

Misschien is Tweakers wat objectiever dan Engadget.
Misschien is tweakers minder objectief dan al die sites die Magalaan :/

Ik heb gisteren ook een stuk of 6 hands-on reviews van verschillende sites gelezen, en geen enkele had het over lag, vertraging, stotterende animaties, of dat het extra gewicht en de dikte 'duidelijk merkbaar' waren. Stuk voor stuk concludeerden ze dat de extra dikte en het gewicht vrijwel niet waar te nemen is (iets wat de tweakers hands-on nota bene zelf ook concludeert maar vervolgens in de conclusie tegenspreekt), en dat het apparaat even snel en soepel werkte als de iPad 2 (wat dus prima is, omdat er wat UI performance eigenlijk zo goed als niks te verbeteren valt). Ook over bijvoorbeeld iPhoto lees ik nergens anders dan hier terug dat de nieuwe iPad daar problemen mee heeft wat prestaties betreft.

Ik zal de echte reviews eerst eens afwachten en kijken wat die concluderen, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat net als bij de iPad 1 en de iPad 2, Tweakers.net weer heel erg veel moeite heeft gedaan om een vooral niet al te positieve hands-on/review te plaatsen, want wederom zijn ze de enige die met minpunten aankomen waar je verder geen enkele site over hoort.
je kan nooit zeggen dat er aan de UI performance niks te verbeteren valt omdat je daar pas achter komt als het wel verbeterd is....je weet alleen nu nog niet hoeveel het misschien wel beter kan!
Verder zal het mij eigenlijk allemaal wat, de ene vindt dat het een negatief stukje is, de ander dat het objectief is. Uiteindelijk telt toch gewoon hoe jij het ervaart!
Ik vermoed dat ook, er heerst gewoon heel sterk de indruk dat je niet te positief mag schrijven over een Apple product, want dat wordt je snel neergezet als "Apple-fan-site". Als dit gestotter echt nergens anders opvalt en bij mij straks ook niet, dan denk ik dat Tweakers toch echt eens bij zichzelf te rade moet gaan, want inderdaad kijk ik sinds de iPad 1 en 2 reviews al iets minder serieus naar de reviews. Kijk als ze een punt hebben dan geef ik ze groot gelijk en dan zijn ze inderdaad kritischer dan andere reviews, wat ik alleen maar goed vindt. Maar juist op deze reviews heb ik nooit ervaren wat ze aangeven als tegenvallers.
eigenlijk zeg je hiermee dat je een review niet serieus neemt als deze niet lyrisch is over een Apple-product.

Er zijn hier een paar namen op Tweakers.net die nooit, maar dan ook nooit een negatief woord over Apple kunnen lezen. Zelf praten ze alles goed wat het bedrijf doet: van 43% winstmarges op een iPhone tot achterhalen van gegevens, het bieden van ondermaatse garantie, assemblageproblemen met Macs, scheurende achterkanten van iPhones et cetera.. Werkelijk alles is goed te praten. Van dergelijke personen kun je ook niet verwachten op een objectieve manier naar een hands-on te kijken.

Ik ben zelf een Android-gebruiker, maar heb mijzelf meer dan vaak genoeg kritisch uitgelaten over Google, maar goed hetzelfde hoef je niet te verwachten van de rasechte fanboys die Apple ademen, eten en leven.
Dat is niet wat hij zegt. Hij doet wat elke normale consument zou moeten doen; hij leest niet 1 website/review maar meerdere, en komt daarbij dus tot de conclusie dat van de 10 reviews/hand-ons die hij (en ik ook) gelezen heeft, tweakers de enige is die dit soort punten aankaart.

En een review hoeft ook heus niet lyrisch te zijn over een product, maar het zou wel fijn zijn als de auteur van het artikel niet al bevooroordeeld is en in ieder geval objectief zou schrijven, zodat de lezer ook iets heeft aan de informatie die hij/zij verstrekt.

Oh en 43% winstmarges op een iPhone(of welk ander product dan ook)... Leg mij eens uit waarom dit slecht is? Ga eens een eigen onderneming starten, dan zal je er ineens heel anders tegenaan kijken ;)

[Reactie gewijzigd door KiDoNL op 9 maart 2012 21:22]

@Magalaan:
Je mist het punt volledig. Nergens in al je quotes staat namelijk dat het sneller is dan de iPad2. Alleen dat het snel is, wat Tweakers ook zegt.
Maar in SOMMIGE gevallen minder snel dan de iPad2. Dus wat je nou probeert te bereiken met je mass quote ontgaat mij een beetje.

Dingen als "is snappy" en "feels swift" zijn alleen te relateren aan dit product en geven op geen enkele manier aan wat de vergelijking is tussen de iPad2 en de nieuwe iPad. iPad2s zeg maar.

[Reactie gewijzigd door Dr.Daggla op 8 maart 2012 12:51]

Verschillende site concluderen wel dat hij sneller is
the screen is as "luscious" as they say while the device is noticeably faster again that the iPad 2.
doesn't feel dramatically faster, the bulk of the added horsepower isn't truly appreciated until you fire up a forthcoming 3D title.
Geen een dat hij stottert. ze spreken juist over de vloeiende werking.
Dan moet je toch beter lezen, want die 2e quote van je zegt dat hij niet veel sneller aanvoelt, maar dat de toegevoegde rekenkracht alleen tot z'n recht komt in nog te lanceren 3D-spellen.
Ze zeggen in feite het zelfde als Tweakers, alleen dan juist positief geschreven. "We merken nergens dat hij, ondanks de snellere processor, sneller is, maar mogelijk is hij in nog niet bestaande apps veel sneller".

Ik zou zeggen lees de (alle) reviews en trek je eigen conclusie uit de genoemde feiten en probeer daarbij door het positieve/negatieve heen te kijken.
Endgadget zit daar dus echt mis.

Als de A5X inderdaad een SGX543MP4 bevat, dan is deze qua een aantal aspecten 2x sneller als de GPU in de iPad 2. Echter moeten er wel 4x zo veel pixels bewerkt worden. Ook schalen niet alle prestaties evenredig mee met het aantal cores van de SGX5xxMP lijn.

Volgens mij (kan de bron niet zo snel vinden) voegen de extra cores voornamelijk fillrate en texture rate toe, maar blijft de shader performance min of meer gelijk ongeacht het aantal cores.


Tweakers zegt ook nergens dat de iPad 3 langzaam is, maar dat er geen vooruitgang is in performance. Ook in al jou aangehaalde citaten wordt er nergens gesproken over een verbetering in performance (alleen engadget verwacht het, maar die hebben het wel vaker mis), ze zeggen allemaal dat de tablet goed aanvoelt qua snelheid, maar dat was de iPad 2 ook al.

Dat kleine beetje extra performance wat er dus is in de iPad3, gaat volledig op aan de extra pixels. Netto voelt het voor de gebruiker dus niet aan als een sneller apparaat.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 8 maart 2012 23:15]

Goed lezen: de a5x processor heeft grafische kracht van een quad core.
Goed lezen: De a5x heeft geen grafische kracht. Daarvoor dient de PowerVR chip.
Zelf goed lezen voordat je anderen de les probeert te lezen: De A5X is een SoC (system-on-a-chip) en omvat dus OOK de GPU.

http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_A5x
Ik verbaaste me toch even over de nieuwe resolutie, dat is toch echt waanzinnig groot. Het eerste wat ik me dan ook afvroeg; gaat de hardware die resolutie wel leuk vinden? Kennelijk niet dus.
Niet als je dezelfde oude hardware gebruikt nee...da's imho wel een gemiste kans anderzijds denk ik dat een snellere proc zou conflicteren met de wens voor een langere batterij duur :X
Nog steeds geen usb ondersteuning. Ik wil gewoon een stick met boeken, films of een pdf van het werk in de ipad kunnen steken. Kom niet met dat iedereen op een netwerk zit, denk aan een vliegtuig en bovendien is mobiel internet stinkend duur in Nederland.
Dan koop je toch gewoon een SD card reader voor de iPad.
Nog meer geld overmaken... een microsd slot kost praktisch niets om toe te voegen en geeft de gebruiker zoveel meer flexibiliteit en een goedkopere manier om geheugen toe te voegen. Ik mag aannemen dat Apple ook zonder een bestandsbeheer zoiets wel op hun manier zou kunnen toevoegen...
Ja, dat is wat ze willen, jou gratis geheugen laten uitbreiden waar zij niks aan verdienen en wat langzaam en crappy werkt zodat ze daar de schuld van kunnen krijgen.

Een microSD slot toevoegen kost wsch rond de 50 a 100 dollar per verkoop in lost sales omdat mensen lagere capaciteiten kopen.
Langzaam en crappy? Crappy zeker niet en langzaam valt ook wel mee. Desnoods wacht ik wel 0,5 seconden langer voordat de film afspeelt 8)7 Ik denk dat je geen ervaring hebt met kaartjes in een (android) tablet want je opmerking slaat als een tang op een varken.

En ik snap wel dat apple zoveel mogelijk geld uit de zakken wil kloppen, maar dat doet niets af aan de klacht waar ik op reageer en compleet valide is. Voor mij ook een reden om geen samsung tablet te kopen bijvoorbeeld.
Op vakantie 3 32GB kaartjes vol met films en series voor dezelfde prijs als een 32GB naar 64GB upgrade... Heel crappy inderdaad,,, :X
Nog steeds geen usb ondersteuning. Ik wil gewoon een stick met boeken, films of een pdf van het werk in de ipad kunnen steken.
USB kun je vergeten. Zo simpel is het.

Alle producten van Apple zijn gekoppeld aan iTunes en de iCloud.
Apple wil hun eigen boeken en films verkopen :>
ben ook benieuwd of je de 1080p full-HD content icm die nieuwe Apple TV via airplay kunt afspelen op je flatscreen....
Daar ga ik wel vanuit. Zeker als je gewoon 1080p films uit de App Store haalt.
AirPlay werkt wel op 1080p op de nieuwe Apple TV, max 720p bij de vorige Apple TV2. Voor AirPlay Mirroring is de resolutie beperkt tot 720p voor zowel de nieuwe ATV als de vorige.
AirPlay Mirroring to Apple TV (2nd and 3rd generation) at 720p
AirPlay video streaming to Apple TV (3rd generation) at up to 1080p and Apple TV (2nd generation) at up to 720p
http://www.apple.com/ipad/specs/

[Reactie gewijzigd door me_mrtn op 8 maart 2012 05:42]

1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True