Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Acer Iconia Tab A500: uit velen één

19-05-2011 • 09:00

60

Multipage-opmaak

Inleiding

In ons tablet-jaaroverzicht van 2010 zeiden we al dat we in 2011 een heleboel nieuwe tablets van een groot aantal fabrikanten verwachtten. Tot dusver klopt die voorspelling als een bus. Op de verschillende technologiebeurzen die de laatste maanden plaatsvonden, hebben grote bedrijven als Motorola, LG, Samsung, Asus en Acer hun nieuwe tablets onthuld.

Een van de welhaast talloze tablets is de in deze review besproken Iconia Tab A500 van Acer. Het Taiwanese bedrijf staat vooral bekend om zijn desktops en laptops, maar richt zich sinds enkele jaren ook op de mobiele markt. In 2009 bracht Acer met de Liquid zijn eerste Android-smartphone uit, en met de Iconia Tab A500 betreedt het bedrijf de tabletmarkt.

In dat opzicht lijkt het bedrijf op Asus, dat zijn roots ook in de pc-markt heeft, maar de laatste jaren ook mobiele hardware produceert. Asus introduceerde recentelijk zijn tablet Eee Pad Transformer en daarmee zijn de twee bedrijven nu ook op de tablet-markt concurrenten.

De eerste generatie tablets die op Android Honeycomb draait, heeft op hardwaregebied veel gemeen. Alle modellen die tot dusver verschenen zijn hebben een 10,1"-scherm en draaien op het Tegra 2-platform van Nvidia. Google ontwikkelde Honeycomb rondom deze chip, en door deze in te zetten besparen fabrikanten een hoop tijd en moeite.

We zullen in deze review zeker de prestaties van Acers tablet belichten, maar interessanter is om te kijken op welke manier het bedrijf zich met de Iconia Tab probeert te onderscheiden van de concurrenten, die allemaal gebruikmaken van dezelfde processor.

Prijzen en specs

Merk en Type
Merk Acer
Type Iconia Tab A500 32GB WiFi (Zilver)
Eerste prijsvermelding zaterdag 26 maart 2011
Technische Specificaties
Cpu-type Nvidia Tegra 250
Snelheid 1GHz
Moederbordchipset NVIDIA Tegra 250
Geheugengrootte 1GB
Geheugentype ddr2 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 10,1"
Schermresolutie 1280x800
Touchscreentechniek capacitief
Multitouch ja
Backlight edge-lit led
Video-uitgangen micro-hdmi
Opslag
Opslagcapaciteit 32GB
Interfaces
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth Bluetooth 2.1
Usb/firewire usb 2.0
Fysieke specificaties
Gewicht 700g
Hoogte 260mm
Breedte 177mm
Diepte 13.3mm
Kleuren zilver
Overige specificaties
Besturingssysteem Google Android 3.0
Accucapaciteit
24Wh
Bijzonderheden 1x micro-usb, camera

Hardware en uiterlijk

Uiterlijk

Acer heeft de achterzijde van de A500 van geborsteld metaal gemaakt. Dit materiaal loopt deels door aan de voorzijde, waar langs de lange zijden van het scherm nog een zilverkleurige strook te zien is. De tablet voelt stevig aan, de hoeken zijn mooi rond afgewerkt en er is nergens speling te ontdekken.

Wat meteen opvalt is het gewicht; met 700g is de Iconia Tab A500 de zwaarste tablet die we tot nu toe gereviewd hebben. Zoals we ook al bij de Eee Pad Transformer opmerkten, zorgt de combinatie van een hoog gewicht en de breedbeeldverhouding ervoor dat het niet prettig is om de tablet lang met één hand vast te houden.

Aan de achterkant prijkt een Acer-logo in het midden, terwijl onderaan in de hoeken de stereospeakers geplaatst zijn. Je zou denken dat dit het geluid zou dempen als de tablet plat op een oppervlak ligt, maar in de praktijk is hier nauwelijks iets van te merken.

Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500

Hardware

Acer heeft de Tegra 2-soc van Nvidia gekoppeld aan 1GB intern geheugen en een 32GB-flashchip voor opslag. Van het interne geheugen is ongeveer 728MB vrij beschikbaar, zodat multitasking geen probleem moet zijn.

Acer Iconia Tab A500Aan de achterzijde is in de rechterbovenhoek een 5-megapixelcamera geplaatst, die voorzien is van een ledflitser. Aan de voorzijde is links van het scherm nog een tweede camera voor videotelefonie geplaatst.

De speakers van de Iconia Tab zijn voorzien van Dolby Mobile-technologie. In het instellingenmenu van Android is een extra pagina te vinden waar bijvoorbeeld treble en bass ingesteld kunnen worden. Ook is er een equalizer aanwezig met een grote lijst verschillende presets.

In hoeverre de technologie van Dolby het verschil maakt weten we niet, maar we waren aangenaam verrast door de geluidskwaliteit van de A500. Het volume kan voldoende worden opgevoerd zonder dat er veel vervorming optreedt. We hadden liever nog wat meer lage tonen gehoord, maar de kwaliteit is in ieder geval een stuk beter dan die van een smartphone.

Aansluitingen

Acer heeft niet bespaard op connectiviteit: de A500 beschikt over een micro-usb-aansluiting, een reguliere usb-poort, een aparte ingang voor de lader, een micro-hdmi-uitgang en een propriëtaire poort. Ook is er nog een klepje waarachter een micro-sd-slot schuilgaat. Dit maakt dat de tablet er rondom nogal druk uitziet. Naast de aan-uitknop is een kleine schakelaar geplaatst die de oriëntatiesensor uitschakelt. Dit laatste is handig bij het lezen van langere teksten, waarbij het niet wenselijk is dat de tablet per ongeluk de scherminhoud kantelt.

Om de tablet op te laden gebruikt Acer een dun plugje dat veel wegheeft van de pluggen van oude Nokia-laders. We snappen deze keuze niet helemaal, aangezien er nog een propriëtaire poort aanwezig is die voor het opladen gebruikt zou kunnen worden. Die poort wordt momenteel nog nergens voor gebruikt, maar Acer liet desgevraagd weten dat het aan een desktop-standaard werkt die hier gebruik van zal maken.

Net als bij de Eee Pad Transformer valt de lengte van de oplaadkabel in negatieve zin op. In een kamer waar de stopcontaten vlak boven de grond zitten, zal het moeilijk zijn de tablet tijdens het opladen te gebruiken.

Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500

Scherm en camera

Acer Iconia Tab patroon in scherm te zienOp eerste gezicht hadden we het vermoeden dat de A500 uitgerust was met een tn-paneel, omdat we niet erg onder de indruk waren van de kijkhoeken. Het blijkt echter om een vertical alignment-paneel uit de fabrieken van AU Optronics te gaan. Onder bepaalde hoeken blijkt het mogelijk om de de transistors van het touchscreen vaag te onderscheiden. Dit is alleen het geval als er donkere kleuren weergegeven worden, maar echt mooi is het niet.

Als we het scherm recht van voren bekijken is er weinig op de beeldkwaliteit aan te merken. Kleuren zien er mooi uit, het contrast is in orde en het zwart is behoorlijk diep. Zodra we het scherm onder een hoek bekijken, verandert dat: de zwartwaardes en het contrast kelderen meteen en het beeld ziet er flets uit.

Acer Iconia Tab A500 kijkhoektest Acer Iconia Tab A500 kijkhoektest Acer Iconia Tab A500 kijkhoektest Acer Iconia Tab A500 kijkhoektest

Voor het testen van de beeldkwaliteit van het scherm gebruiken we een X-Rite Eye One Pro-radiospectrometer, die ook gebruikt wordt voor het testen van televisies, en CalMan-meetsoftware.

Het scherm kan volgens de meetapparatuur een maximale helderheid halen van 365cd/m², maar voor de tests hebben we dit teruggeschroefd naar ongeveer 140cd/m².

Acer Iconia Tab rgb-levels

Acer heeft het scherm van de Iconia Tab zeer blauw afgesteld. Daardoor komt de kleurtemperatuur boven de 10.000 kelvin uit. Om met applicaties te werken is een hogere kleurtemperatuur niet zo onlogisch, omdat wit er dan 'witter' uit ziet, maar voor de weergave van films en foto's en dergelijke wordt meestal 6504 kelvin aangehouden.

Acer Iconia Tab luminance-rgb

Het uiteenlopen van de kleurkanalen zien we goed bij de luminantie-rgb-grafiek. Deze grafiek geeft aan hoe de helderheid van de kanalen oploopt over het hele grijswaardenbereik. Duidelijk te zien is dat blauw naar boven schiet en bij ongeveer het 90%-grijswaardenpatroon geclipt wordt. Rood komt tekort, terwijl groenr, waar het oog het meest gevoelig voor is, overeenkomt met de gemiddelde helderheidscurve. Die zwarte lijn ligt iets boven de gestippelde lijn die de doelcurve aangeeft. Bij 90% grijs is een knikje zichtbaar, waardoor ook de gamma daar wat dipt.

Acer Iconia Tab gamut

Zoals we ook bij andere tablets hebben gezien, wordt niet de volledige kleuropspanning van de Rec.709-norm voor hd-content gehaald. Bij het scherm ontbreekt het vooral aan saturatie van de primaire en secundaire kleuren. De kleuren tonen daardoor wat minder levendig. Ook lijkt het kleurbereik iets naar rechts rond het witpunt te zijn gedraaid.

Camera

Om de camera te testen hebben we zowel een kleuren- als resolutiekaart op de foto gezet. Als we de ruimte met twee flinke softboxen verlichten, is het resultaat aardig goed; de witbalans lijkt in orde en we zien geen rare kleurafwijkingen. Als we de ruimte helemaal verduisteren, zien we dat de ledflitser de kaart enigszins overbelicht en dat de foto een cyaanzweem krijgt.

Acer Iconia Tab A500 kleurenkaart Acer Iconia Tab A500 kleurenkaart met flitser

De resultaten bij de resolutiekaart vallen tegen: de foto is ronduit wazig. Wat daarbij opvalt is dat de foto niet overal even scherp is. We hebben meerdere foto's genomen, en elke keer was het resultaat hetzelfde: de linkerzijde is duidelijk scherper dan de rechterkant. We vermoeden dat de cameramodule in ons testexemplaar niet goed in elkaar zit.

Acer Iconia Tab A500 resolutiekaart

Software

Acer levert een aantal wallpapers en widgets mee en heeft zijn tablet daarnaast voorzien van enkele voorgeïnstalleerde applicaties.

De applicaties zijn verdeeld over vier verschillende categorieën: E-reading, Games, Multimedia en Social. De e-reader-app is weinig vernieuwend, maar doet wat hij moet doen - en er zijn animaties van het 'omslaan' van pagina's, zoals we dat van de iPad kennen. Boeken kunnen via verschillende online winkels worden aangeschaft.

Voor de games levert Acer TegraZone mee. Dat is een applicatiewinkel van Nvidia met spelletjes voor de Tegra 2-chip. Als je via TegraZone een game wil aanschaffen, word je omgeleid naar de pagina van die game in de Android Market. Naast TegraZone zijn er ook diverse games geïnstalleerd: Need for Speed Shift, Let's Golf en Hero Of Sparta HD.

Op multimediagebied is er de app musicA, die in feite een kloon van Shazam is. MusicA kan een muziekstuk via de microfoon analyseren, en daarna informatie als artiest en titel weergeven. Verder levert Acer de dlna-app clear.fi mee en is er een app van de muziekstreamingdienst Aupeo geïnstalleerd.

Graag hadden we ook een app gezien voor bestandsbeheer, maar deze ontbreekt. De tablet heeft een usb 2.0-host-aansluiting om bijvoorbeeld een usb-stick in te steken, maar gebruikers zullen wel een app uit de Market moeten downloaden om de bestanden te kunnen benaderen.

Zoals we in de review van Asus' Transformer al aangaven, is de Tegra 2-chip geen alleskunner op het gebied van video. De tablet kan maar met een beperkt aantal codecs overweg, en ook de ondersteunde encoder-settings zijn beperkt. Acer levert geen software mee voor het omzetten van videomateriaal; gebruikers moeten op dat gebied zelf aan de slag.

Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500

Benchmarks

We hebben de A500 aan dezelfde benchmarks onderworpen waar we smartphones mee testen. We vergelijken de prestaties van de tablet met eerdere testresultaten van zowel tablets als smartphones.

De indexscore van het Java-testprogramma CaffeineMark is het totaal van diverse deeltests. De standaardscore van 100 werd behaald met de Sun JDK 1.1-interpreter op een op 133MHz geklokte Pentium onder Windows 95. Java is de basis van Dalvik, de runtime van Android.

De Tegra 2-chip domineert in deze test; de podiumplaatsen worden allemaal bezet door apparaten met Nvidia's chip. Acer weet zelfs de eerste plek van de LG Optimus 2X Speed over te nemen, al is het verschil marginaal.

Met GLBenchmark wordt gekeken hoe snel software met de OpenGL-api uit de voeten kan. De Tab A500 eindigt hierbij onderaan, en is ook een stukje langzamer dan de Transformer.

Beide zijn echter met hun native resolutie van 1280x800 pixels getest. Veel smartphones uit de test hebben een resolutie van 800x480 pixels - dat is nog geen 38 procent van de resolutie die de tablets gebruiken. In dat licht bezien vallen de prestaties alleszins mee.

Bij de tweede test uit de GLBenchmark-suite zien we een vergelijkbaar resultaat. De A500 eindigt onderaan in de lijst, maar presteert gezien zijn resolutie wel degelijk goed. Toch moeten al die pixels in de praktijk wel gerenderd worden, en OpenGL-software zal dus wel degelijk trager draaien dan op apparaten met een lagere resolutie.

Smartbench maakt overduidelijk gebruik van beide kernen in de Tegra 2: de smartphones met singlecore-processors worden met groot gemak verslagen.

Het Games-onderdeel van Smartbench gebruikt een vaste resolutie, zodat de Tegra 2-chip de kans krijgt om zijn spierballen te tonen. Een met de LG Optimus 2X Speed gedeelde tweede plek is het resultaat. De Galaxy S en de Nexus S komen dankzij de krachtige gpu van Samsungs Hummingbird-soc nog aardig in de buurt.

Met de Sunspider-benchmark worden de effectiviteit en de snelheid van de Javascript-engine van de browser getest. Google heeft hierin met Honeycomb duidelijk vooruitgang geboekt. Uit alle tests blijkt dat Google met Honeycomb de eerste plek van Apple en iOS heeft afgepakt.

Praktijktests

Sinds juni 2009 onderwerpen we alle gereviewde telefoons en tablets aan dezelfde praktijktests, zodat we de snelheid van diverse acties in de dagelijkse praktijk kunnen vergelijken. We zetten wederom de resultaten van tablets en smartphones naast elkaar.

We bekijken het openen van de Tweakers.net-Frontpage in de browser, het starten van het toestel en het maken van een foto. Voor alle scores geldt: lager is beter.

Browser

De browsertest werd tien keer uitgevoerd, waarna de hoogste en laagste scores werden weggestreept. Alle toestellen moesten de Grade B-versie van de frontpage laden: dat is de zwaarste mobiele versie van Tweakers.net, al is deze nog een stuk lichter dan de desktopversie van onze frontpage.

In onze browsertest mist de A500 op een haartje na de eerste plek, maar het verschil van 0,01 seconde met de iPad 2 is echt lood om oud ijzer.

Foto maken
Telefoon / TabletOSMPScore (s)
Apple iPad 2 iOS 4.3 0,7
**
1,93
HTC Desire HD Android 2.2 8
***
2,76
LG Optimus 7 Windows Phone 7 5
****
3,15
Samsung Galaxy S Android 2.2 5
****
3,49
HTC Incredible S Android 2.2 8
****
3,49
HTC Desire Z Android 2.2 5
*****
3,62
Google Nexus S Android 2.3.3 5
*****
3,81
HTC Desire S Android 2.3.3 5
*****
3,93
Samsung Omnia 7 Windows Phone 7 5
*****
4,38
Sony Ericsson Xperia Play Android 2.3.3 5
******
4,40
HTC 7 Trophy Windows Phone 7 5
******
4,45
Sony Ericsson Xperia Arc Android 2.3.3 8,1
******
4,48
Apple iPhone 4 iOS 4.0 5
******
4,96
Acer Iconia Tab A500 Android 3.0.1 5
******
5,08
Nokia N8 Symbian ^3 12
*******
5,27
Motorola Defy Android 2.1 5
*******
5,34
LG Optimus 2X Speed Android 2.2 8
*******
5,38
Asus Eee Pad Transformer Android 3.0.1 5
*******
5,58

We hadden bij de Eee Pad Transformer al gezien dat de camera-applicatie van Honeycomb niet heel snel is, en de resultaten van de A500 bevestigen dit. Hoewel hij de Transformer verslaat, weten veel smartphones deze taak sneller af te handelen.

Booten
Telefoon / TabletMinimum / Gemiddelde Score (s)
Apple iPad
**
19,10
Apple iPad 2
**
22,97
Google Nexus S
***
23,35
Samsung Omnia 7
***
24,19
LG Optimus 7
***
24,78
Asus Eee Pad Transformer
***
25,80
Nokia N8
***
27,36
Acer Iconia Tab A500
***
28,18
HTC 7 Trophy
***
29,11
Apple iPhone 4
****
34,89
LG Optimus 2X Speed
****
38,43
Samsung Galaxy S
*****
47,43
HTC Desire HD
*
+
*****
5,76 / 52,34
Sony Ericsson Xperia Arc
******
55,91
HTC Incredible S
*
+
*****
8,67 / 56,21
HTC Desire S
*
+
*****
8,12 / 56,77
Sony Ericsson Xperia Play
******
57,60
HTC Desire Z
*
+
*******
5,78 / 64,32

Bij de boottest kijken we hoe lang het duurt om de tablet op te starten. We meten hier de tijd vanaf het indrukken van de powerknop tot we de interface op het scherm zien verschijnen. De A500 eindigt bij deze test in de middenmoot.

Accuduur

Om de accuduur te testen, hanteren we dezelfde methode die we eerder hebben gebruikt bij de Eee Pad Transformer en iPad 2. We stelden de helderheid van het scherm in op 'gemiddeld' en zorgden ervoor dat dit bleef aanstaan. Vervolgens draaiden we een script dat elke 15 seconden via de wifi-verbinding een site opvroeg; de sites werden willekeurig geselecteerd uit een lijst met populaire sites, waaronder Tweakers.net.

Accuduur - browsen
Accutijd in minuten (meer is beter)
Asus Eee Pad Transformer + dock
**********
809
iPad 2
*******
585
iPad
*******
565
Asus Eee Pad Transformer
******
458
Acer Iconia Tab A500
*****
408

De A500 moet in deze test bijna een uur toegeven op de Eee Pad Transformer, en dat is toch wel teleurstellend. De beide iPads zijn helemaal buiten bereik; die weten het tweeënhalf tot drie uur langer uit te houden.

Gallery

Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500 kleurenkaart met flitser Acer Iconia Tab A500 kleurenkaart Acer Iconia Tab A500 resolutiekaart Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Software op Acer Iconia Tab A500 Acer Iconia Tab A500 kijkhoektest Acer Iconia Tab A500 kijkhoektest Acer Iconia Tab A500 kijkhoektest Acer Iconia Tab A500 kijkhoektest

Conclusie

Zoals verwacht scoort de Iconia Tab A500 in de benchmarks vrijwel even goed als de Eee Pad Transformer van Asus. We kunnen ook wel voorspellen dat zolang Honeycomb-tablets gebaseerd zijn op de Tegra 2-chip, de prestaties nagenoeg gelijk zullen blijven.

Vroeger hadden de laptops en desktops van Acer geen al te beste naam vanwege de mindere bouwkwaliteit, maar bij de A500 hebben we daar zeker geen klachten over. Daarbij is de tablet uitgerust met een paar goede speakers en flink wat nuttige aansluitingen.

Waar we minder over te spreken zijn is het scherm. Als je bedenkt dat de Eee Pad Transformer hetzelfde kost en een ips-scherm heeft, dan is het va-paneel van de A500 een beetje een tegenvaller. Een tablet zal je niet altijd recht van voren bekijken, dus goede kijkhoeken zijn belangrijk. Ook over de prestaties van de accu zijn we wat teleurgesteld.

Over de software zijn we wel weer te spreken. Acer heeft weinig bloatware aan Honeycomb toegevoegd en een aantal applicaties is best nuttig. Ook de aanwezigheid van de TegraZone-winkel en enkele voorgeïnstalleerde games zijn prettige extraatjes.

Dan rest nog de prijs. De 32GB-versie is met 499 euro even duur als de 32GB-versie van de Eee Pad Transformer. Laatstgenoemde biedt voor dat geld wel een beter scherm en een krachtigere accu. Bovendien heeft Asus ook nog een goedkoper 16GB-model voor mensen die minder opslagcapaciteit nodig hebben.

Acer heeft met de Iconia Tab A500 zeker geen slechte tablet ontwikkeld, maar met de huidige prijs zal het lastig concurreren worden. Met een wat lagere prijs of een ips-scherm had de A500 een stuk sterker in zijn schoenen gestaan. Nu moeten we concluderen dat er in deze prijsklasse betere opties zijn.

Update 19-5-2011 11:47

Acer heeft na publicatie van deze review laten weten dat het bedrijf eind juni ook een 16GB-variant van de Iconia Tab A500 uit zal gaan brengen voor 399 euro.

Reacties (60)

60
56
39
3
0
0
Wijzig sortering
Heb zelf een a500, ben er redelijk tevreden over. Paar punten die me ergeren zijn onder andere het niet kunnen afspelen van 1080p-content (zie mijn post een stukje naar boven voor de reden) . Daarnaast zijn de animaties nét wat minder soepel als je de tablet draait. In de normale landscape stand (met dockconnector naar beneden) is het erg soepel, maar in portrait of omgekeerde landscape zijn de animaties op mijn exemplaar nét wat minder smooth. Maar daar heb ik nog niet veel anderen over gehoord.

Wel over deze bug: als je Wifi aan laat staan gaat het scherm op willekeurige momenten uit zichzelf even aan en weer uit. Onder andere in het topic op GoT en XDA bevestigen anderen deze bug, maar ik heb er nog niets van Acer over gehoord.

Overigens ben ik persoonlijk wel tevreden over de accuduur, mijn tablet houdt het bij veel gebruik een dag vol (5:30 uit oplader, hele dag gebruiken en 00:00 weer in de oplader).
Wat bezielt fabrikanten als Acer, Dell en Asus toch om met dit soort tablets in de prijsklasse van rond de 500 euro uit te komen waarvan de SoC al zwaar verouderd is, Honeycomb op veel punten nog niet af en buggy is, goede apps ontbreken en bij deze Acer het beeldscherm ronduit slecht is en het ding niet eens HD-materiaal kan afspelen.

In tegenstelling tot de smart phones is het lastig concurreren op prijs dus zorg er dan ook voor dat voor die 499 euro de tablet superieur aan de concurrentie is op het gebied van CPU/GPU, bouwkwaliteit en afwerking, scherm, software en accessories of zet de tablet in de markt, in het geval van deze Acer, voor een prijs van rond de 300 euro.

Voordeel voor de consument is wel dat deze tablets binnen enkele maanden voor dumpprijzen te vinden zijn omdat ze ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen.
De fabrikanten hebben het al moeilijk genoeg om tablets voor deze prijzen op de markt te zetten. Het is een publiek geheim dat Apple de iPad al met bizar kleine marges verkoopt, terwijl de bouwkwaliteit superieur is. Door de grote volumes en goede afspraken kunnen ze die marges volhouden.

Het zal dus wel even duren voor concurrenten, die vaak genoegen moeten nemen met de verkoop van misschien enkele honderduizenden exemplaren, hier tegenop kunnen concurreren.

De Galaxy Tab was niet voor niets 800+ euro toen die net uitkwam, dat is de prijs die fabrikanten normaliter zouden vragen voor een dergelijk stukje hardware.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 22 juli 2024 14:01]

Voordeel voor de consument is wel dat deze tablets binnen enkele maanden voor dumpprijzen te vinden zijn omdat ze ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen.
Helaas, ze zijn bij ons in de winkel niet aangesleept te krijgen :)
Ja ik zoek al tijden om een ASUS eee Pad Transfomer die hier in NL te verkrijgen zou moeten zijn :'(

Maar hoe is de beschikbaarheid van deze Acer??
Is dat hetzelfde gevalletje als de Transformer?

Ik heb wel een demo model bij de Mediamarkt hier in Leeuwarden gezien maar toen hadden ze nog geen voorraad.

Kon wel een Galaxy tab met wat korting krijgen :+
Maar dat wil je dus nu echt niet meer (geen slecht device maar wel oud of date)

Dus heeft iemand er al één?

[Reactie gewijzigd door fx500 op 22 juli 2024 14:01]

Volgens pricewatch zouden bijna alle winkels de Acer binnen 24h kunnen leveren, in tegenstelling tot de Asus die nog steeds niet beschikbaar is en ook maar mondjesmaat aangeleverd gaat worden door Asus.

Misschien toch maar wachten op een volgende generatie en nog even met de laptop aanklooien... of een hele goedkope van 90 euro bij de speelgoedboer halen ;)
Anoniem: 361785 @Murtceps21 mei 2011 18:29
ik kreeg deze week bevestigd van onze winkelleverancier dat de transformer in juni voorradig zou moeten zijn, over de in/verkoopprijs wilde men echter nog geen uitspraken doen (al lijken die prijzen mij redelijk voor de hand liggend gezien de berichtgeving)

alle nederlandse winkels die hem al leveren importeren de transformer op de 1 of andere manier, want er is een bepaalde hele grote winkelketen die voorrang kreeg en in feite het alleenrecht had tot nu toe.
Leuke tab, maar voor dat geld zou ik toch voor een andere Android tablet of iPad gaan, kijk maar is naar de afwerking van de naadjes en die proprietary poort, dat is bij een iPad veel beter afgewerkt. Het scherm (het belangrijkste van een tablet naast de processor en het os) is onder de maat. De accuduur is wat aan de lage kant. 350 euro is een mooie prijs voor deze tablet, 499 met een beter scherm, grotere accu (of zuinigere hardware/optimalisatie) en betere afwerking.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 22 juli 2024 14:01]

Je zegt "leuke tab", maar je vind de afwerking niet goed, ziet een proprietary poort en een ondermaats scherm.

Wat is er dan nog goed aan dit apparaat? ;)
Het is een leuke tab voor 325~350 euro, niet voor 499.

De performance is bijv. uitstekend.
Anoniem: 145867 @donny00719 mei 2011 10:51
Ik deel Donny's mening dat het geen slechte tablet is. Ik vond hem heel prettig werken. Het inderdaad een leuke tablet voor 300-400max. Maar voor 499 krijg je toch kriebels om te wachten op de asus transformer of de Galaxy Tab omdat je niet teleurgesteld wil worden voor dezelfde prijs.

Dus Acer :) breng die prijs omlaag en hij kan wel leuk mainstream worden.
Ah, ik zie het, je hebt je reactie gewijzigd. Duidelijk.
Het probleem is dat de 32GB opslag een groot gedeelte van de prijs uitmaakt, dat kan niet zomaar omlaag. Als ze nu eens een 16GB versie uitbrachten was de prijs al wat vriendelijker. Maar concureren met de transformer lukt dan nog steeds niet.

Ik zie in de conclusie ook niet echt een opmerking over de camera, die is wel heel erg slecht zeg. Op de resolutie chart zie je net de laagste frequentie scherp. Had dan de camera weggelaten...
Dat wordt vaak geroepen, maar gezien het feit dat je voor zo'n 55 euro al een 32 GB SSD hebt valt dat toch echt wel mee. Vooral als je bedenkt dat het flash geheugen in deze apparaten over het algemeen bepaald geen SSD prestaties bieden en je een 32 GB USB stick al vanaf 30 euro kan kopen.
De fabrikanten houden ons gezamenlijk voor dat flash geheugen nog steeds duur is, puur om hun marges te verhogen maar het is gewoon een illusie, een truc. Voor de 100 euro die ze allemaal extra rekenen voor 16 GB opslag extra zouden ze in principe bijna 100 GB er bij kunnen proppen. Uiteraard is de technische implementatie misschien nog even lastig, maar zeg 64GB er bij zou me best realistisch lijken.
Doorslaggevende factor voor een Tablet vind ik persoonlijk:

1. de accuduur
2. het scherm

Hier staat bewust het OS niet bij, want dat is erg persoonsgebonden.

Als ik zie dat deze tablet maar 6,5 uur op een accu kan draaien, dan vraag ik me echt af wat deze fabrikanten denken: "Letten ze toch niet op in de winkel" "ach het is meer dan onze laptops"?

Dan ook nog het scherm: een tablet gebruik je juist in comfortabele standen. Bijvoorbeeld in bed, daar zet je dit ding tegen je opgetrokken benen en kijk je niet loodrecht. Op de bank met ondersteuning van de leuning, dan kijk je niet loodrecht. Iemand wat foto's laten zien: dan kijk je niet loodrecht...

Op de prijs concurreren ze al niet.

Ach wat maak ik me druk. Over 5 maanden zijn de A501 en een maand later de A502 weer in de schappen te vinden. Dan zijn ze deze alweer vergeten.
Zeker het scherm staat bij mij bovenaan de lijst.
Jammer dat er niet is beschreven in hoeverre het scherm in de buitenlucht/zon nog te lezen is. Dat is voor mij een belangrijke eis.
Anoniem: 285004 @MichaelB7419 mei 2011 23:57
Jammer, gemiste kans want software is absolute een belangrijke factor.
Ook een gemiste kans is de "app" store, eigenlijk 2x software dus.

Het succes van b.v Apple hangt daar nl sterk van af en het zou zeer onverstandig zijn een dergelijke succes formule te negeren ( tenzij je tweaker bent en houdt van onhandig gedoe; zelf programma's schrijft; graag lapwerk verricht)
Anoniem: 363752 19 mei 2011 09:20
1080P ondersteuning heeft Honeycomb nog niet dus dit ligt aan google en niet aan Acer (of andere vendoren).
Ligt wel aan Acer die had dat zo in kunnen bouwen (Android is open source), ASUS kon dat ook en heeft dat gedaan.
Ik meende dat juist de update (3.0.1) voor 1080p had gezorgd?

Maar zowieso vind de video playback slecht! Ook Youtube draaid niet super!

En bovendien op mijn cheapass Archos draaid 1080p super!
Anoniem: 145867 @fx50019 mei 2011 10:47
Ik had geen problemen met youtube toen ik een tijdje gespeeld had met de Acer Iconia.. Werkte vloeiend en perfect!

Ik vond het een leuke tablet. Maar ik word er niet warm van... Wel knap dat deze tablet de eerste honeycomb tablet op de nederlandse markt is.

Maar toch zou ik persoonlijk liever wachten op de asus transformer of de Galaxy Tab 10.1

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 14:01]

De archos 101 en 70 zijn de enige die dat kunnen. En ik vind die nou niet echt cheap-ass te noemen.
volgens de review op engadget beschikt de a500 over 1GB ddr3 ipv ddr2.

Verder interessante tablet, heb er in de MM al even mee gespeeld. Maar wacht toch even op iets dunners denk ik. Ben heel benieuwd naar de samsung galaxy 8.9!
Anoniem: 145867 @cuberob19 mei 2011 10:52
Lijkt me raar want de Tegra 2 kan alleen maar ddr2 aan dacht ik... kan het fout hebben.
ja vond het ook gek dat ik het las, maar weter verder het fijne zelf niet van af.

maar ik quote:
However, Acer oh-so-slightly bucks the trend here by providing the A500's Tegra 2 with 1GB of DDR3 RAM -- likely faster than the DDR2 chips used in its close competitors.
bron: http://www.engadget.com/2...r-iconia-tab-a500-review/

verder zie ik in de standaard benchmarks ook geen heftig verschil dus of het uiteindelijk nut heeft..?
Ik vindt de beoordeling van het scherm wel heel erg.... deze is lang zo slecht nog niet als ze hier doen blijken. In veel andere reviews zijn ze erg te spreken over het beeldscherm, aangezien ze weinig verschil zien met het scherm van de transformer. Jammer dat jullie niet vertellen dat de helderheid ook veel hoger ligt.
Anoniem: 145867 @Huppol19 mei 2011 10:54
Bij de benchmarks komt hij behoorlijk slecht eruit. Maar in de praktijk is het een mooie felle scherm wat behoorlijk duidelijk naar voren komt. Het is geen topper.. maar vergelijk het eens met andere Android tablets dan begrijp je me wel.
Ik vind de beeldkwaliteit bovengemiddeld dus geen 2 sterren waard. Maar eerder 3.

(Android tablet zoals Archos etc zonder honeycomb)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 14:01]

Vroeger hadden de laptops en desktops van Acer geen al te beste naam vanwege de mindere bouwkwaliteit, maar bij de A500 hebben we daar zeker geen klachten over.
bouwkwaliteit komt pas echt ter sprake na een aantal maanden gebruik. Mijn acer laptop werkte ook perfect, voelde ook perfect.
Tot de backlight opeens niet meer werkt.

Een tablet heeft veel meer kans op vallen en stoten dan een desktop, waarschijnlijk ook meer dan een laptop. Hoe goed kan de acer iconia daar tegen? Valt er binnenin geen schroefje eruit?
Bouwkwaliteit heb je intern, maar ook gewoon extern. Je kunt de bouwkwaliteit makkelijk zien en voelen door het gebruikte materiaal en hoe alles aansluit. Plastic met kieren en knopjes en schuifjes die alle kanten op bewegen getuigen van een lage bouwkwaliteit.

Ik zou nooit iets kopen dat er zo uitziet:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1304707383.jpeg

Als je voor hetzelfde geld HTC of Apple kwaliteit kunt kopen.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 22 juli 2024 14:01]

heb hem ook even gehad, ik vind dat androidmarket een kleine revisie nodig heeft waarbij tab apps worden gescheiden van phone apps of een duidelijke indicatie heeft voor welke van de twee het was ontwikkeld, OF honeycomb moet kunnen doen wat ipad doet... gsm apps vergroten, je koopt geen tablet a 10" om bijv. patience op 3,5" / 4" te spelen.

Ik heb hem al retour gestuurd om de reden dat ik een tablet wil waarbij ik niet te veel moet nadenken / opletten.

Ook blijf ik het jammer vinden dat mijn NAS weigerd gevonden te worden
Die van mij is ook weer terug...

Kan niet eens mn abu of xvid of mkv of wmv of... Nouja je snapt get dus.
Volgensmij zijn er geen codecs aanwezig??!?!!

Hij behoorlijk zwaar en lomp en de performance is een beetje waardeloos.
Animaties werken niet echt vloeiend ... Enz.

Wel een pluspunt is de accu... Na 1keer opladen heb ik er ongeveer 6u mee
Zitten internetten!

Scherm is Oke. Maar net als bij mijn goedkope archos zit er een heel raster overheen.
En dat is vervelend zichtbaar!

Voormij is de ASUS transformer de volgende. Hier heb ik meer verwachtingen van.
Leuke review.. en idd zou mijn keuze dan toch op Asus vallen.

Wat ik me wel afvraag in hoevere "wachetn op beter" hier zin heeft. Misschien heb ik iets gemist maar staan er op de korte termijn nog andere tablets op de release lijst die gebaseert zijn op andere hardware dan de Tegra 2 ?

Niet dat ik erg snel iets ga kopen maar die info kom ik niet zo snel meer tegen over wat evt nog gaat komen.. of ik moet me zelf weer eens wat meer updaten ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.