Museum ontdekt digitale Andy Warhol-kunst op Amiga-floppies

Op een aantal oude Amiga-floppydisks zijn foto's, doodles en afbeeldingen ontdekt die door de beroemde kunstenaar Andy Warhol zijn gemaakt. De digitale kunstwerken zouden gemaakt zijn in de jaren tachtig op een Amiga, in samenwerking met Commodore.

In 1985 schakelde Commodore International kunstenaar Andy Warhol in om de grafische mogelijkheden van de Amiga 1000 aan het publiek te tonen. Warhol maakte tijdens een persevenement waar de nieuwe Amiga-hardware werd getoond diverse bewerkingen van afbeeldingen van de Amerikaanse zangeres en actrice Debbie Harry. Het uiteindelijke kunstwerk is te zien in het Andy Warhol Museum in Pittsburgh, maar de digitale bestanden waarmee Warhol werkte, waren onvindbaar.

Daar kwam in 2011 verandering in toen een kunstenaar in contact kwam met een conservator en een archivaris van het Andy Warhol Museum, en de Carnegie Mellon University Computer Club. De partijen besloten een aantal floppydisks uit het archief van het museum met een mogelijk interessante inhoud te analyseren. Aanvankelijk leek het te gaan om applicatie-schijfjes, maar Warhol had wel degelijk eigen werk op de floppy's opgeslagen.

Amiga-kunstwerken van Andy WarholAmiga-kunstwerken van Andy WarholAmiga-kunstwerken van Andy Warhol

De hulp van de Carnegie Mellon Club, waarin studenten zitting hebben die zich bezig houden met 'retrocomputing', bleek hard nodig: er was oude hardware en specialistische software nodig die de oude bestandsformaten op de kwetsbare floppydisks kon inlezen zonder de dragers te beschadigen. Na een uitvoerige en langdurige analyse van de data op de Amiga-floppy's werden doodles, foto's en afbeeldingen gevonden. Onder andere de wereldberoemde Campbell-soepblikken die door Warhol digitaal waren bewerkt, doken op, evenals een zelfportret.

Warhol experimenteerde tijdens zijn leven als kunstenaar met tal van media, waaronder met computers die in de jaren tachtig een snelle opmars maakten. Bij zijn werk op de Amiga's maakte de popart-artiest in ruime mate gebruik van copy/paste-technieken en het invullen van vlakken met patronen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-04-2014 • 15:07

88

Reacties (88)

88
85
53
7
0
13
Wijzig sortering
En wat een geweldig fijne computers waren het die Amiga's. Het heeft zeker tot Windows95 geduurd voordat het x86 platform een klein beetje mee kon komen op het creatieve vlak, wat werd gedomineerd door de Motorola 68K series. Met Atari uitblinkend in de creatieve audiohoek, Apple in publishing en Amiga in video (en games).

[Reactie gewijzigd door edwingr op 22 juli 2024 19:13]

Dit vindt ik als "oudje" dan toch wel weer leuk nieuws...

:)

Hebben zich trouwens goed gehouden, die "Floppy's", verbazingwekkend

[Reactie gewijzigd door uray op 22 juli 2024 19:13]

Inderdaad, en zeker op een Amiga. Al heb ik nog niet duidelijk waar die floppies uiteindelijk mee zijn ingelezen, maar de Amiga stond nou toch niet echt bekend om zn betrouwbare diskdrive controller...
De floppies zijn gelezen met behulp van een KryoFlux controller

http://www.kryoflux.com/

zoals te lezen in dit document

http://studioforcreativei...rhol_amiga_report_v10.pdf

Vind het zelf ook wel grappig om al die oude termen en afkortingen weer te lezen. Is dit nu de eerste kunst die digitaal is terugevonden?
Nee, er is bekende digitale kunst uit de jaren 60...

http://digitalartmuseum.org/history/
Whaw, wist niet dat digitale kunst reeds zo in kaart gebracht was, best wel leuk te beseffen dat er misschien nog veel niet ontdekte kunst ergens opgeslagen staat zodat bij het in kaart brengen hiervan nog steeds puzzelstukjes in de evolutie van de kunst gevonden kunnen worden.
Die tijdsperiode heeft niet zoveel grote kunstenaars opgeleverd en al helemaal niet die de digitale kant op gingen... je werd eigenlijk ook niet echt als kunstenaar gezien als je een computer gebruikte. Sterker nog, computers zijn tot diep in de jaren 90 als het grote kwaad gezien door de meeste creatieve geesten. Het heeft heel lang geduurd voordat men zich begon te realiseren dat een pc niet meer dan een ingewikkeld stuk gereedschap is wat input nodig heeft van een creatieve geest om er iets fatsoenlijks uit te krijgen.
Waar ik ook nog niet over had nagedacht is dat kunst een waarde moet hebben (om interresant te zijn voor investeerders en dergelijke) van digitale kunst kan je in principe oneindig veel 1/1 kopies maken.
Denk dat het hierdoor enkel leuk gaat blijven voor geïnteresseerden, hobbyisten, maar nooit echt als kostbare kunstwerken gaan bezien worden.
Ahh kijk de goede trouwe oude Amiga :)
Maar de Amiga stond nou toch niet echt bekend om zn betrouwbare diskdrive controller...
Vreemd dan want mijn Commodore 64 floppy's en Amiga 1000 Diskettes doen het nog steeds, kan je zeggen dat ze VAAK langer mee gaan dan RW DVD's.

Was een tijdje terug nog dat mensen hun bandjes moesten bewaren omdat DVD's helemaal niet lang mee gaan, en bandjes en zo wel.

Maar heb nooit problemen gehad met mijn amiga 1000 en 2000 en 1200 diskdrive controller, die bleef het doen.
De floppies zijn gelezen met behulp van een KryoFlux controller

http://www.kryoflux.com/

zoals te lezen in dit document

http://studioforcreativei...rhol_amiga_report_v10.pdf

Vind het zelf ook wel grappig om al die oude termen en afkortingen weer te lezen. Is dit nu de eerste kunst die digitaal is terugevonden?
Ik heb toevallig vorig jaar nog wat amiga floppies opgedoken met wat games die ik en mijn neef toen in de jaren 80 gemaakt hadden. Die konden we nog starten met de amiga die hij ook nog had en zelfs naar pc formaat disks over zetten.
Floppies zijn bijzonder lang houdbaar. Ik snap de angst dan ook niet.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 22 juli 2024 19:13]

In het document waar Tweakers naar linkt, staat dat het gedaan is met een Kryoflux
er is blijkbaar een speciaal voor dat doel gemaakte floppy drive controller gebruikt.
een Kryo Flux

hiermee kunnen ze de floppy feitelijk analoog uitlezen en er later weer bits van proberen te maken, en op die manier kunnen ze beschadigde of vervaagde bit toch juist interpreteren.

edit : vaker verversen.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 19:13]

Met een KryoFlux. Staat in de pdf-link van de Amiga-recovery.
Daar had ik toch meer moeite mee, het "leesbaar houden" van data.. hahaha, heerlijk lekkere pruts tijd was het
En toen kregen we de "onverwoestbare" CD-Rom. NOT :)
Onverwoestbaar misschien, maar (vooral bij de goedkope krengen met papierlaagje) kon je op een gegeven moment dwars door het "papier" heen kijken. Dit gaf geen positieve gevolgen aan de leesbaarheid van de ROM :)
Heerlijk als je nu vanuit je SSD-pc terugkijkt :) (Wel jammer dat ze die SSD's nog kunstmatig hoog houden qua prijs).
Twee jaar geleden weer een Amiga gekocht op de tweede hands markt. Ik had mijn floppies nog maar mijn Amiga 500 was verdwenen. Alles werkte nog gewoon. Alles. Zelfs de eerste batch met games ooit.

Het was bij de Amiga gewoon van óf de floppie werkte meteen niet, óf hij ging heel snel kapot en de rest doet het nog. Ik kan me voorstellen dat ze bij deze floppies geen risico nemen maar ik was echt zwaar verbaasd dat alles nog werkte.
Magische tijden met zowel C64, als Amiga 500/600!
Die floppy's zijn bij mij al vaak veel betrouwbaarder gebleken dan aanvankelijk werd gedacht. Ik heb nog div. Atari ST(e) staan en die werken nog steeds met floppy's. De data die erop staat zijn spellen van 25 jaar oud en die werken nog steeds van de originelen. Deze blijken dan soms een stuk betrouwbaarder dan de cd's die ik ooit brande als back-up. Die doen het dus niet meer :(
Als je ze onder normale onstandigheden bewaard (dus niet te koud/warm/vochtig) dan kunnen ze het decenia uithouden.
Ik zit het net te vertellen hier op het werk
Probeer eens een schijf van nu...over 20 jaar aan te slingeren.....DAT gaat waarschijnlijk niet lukken
Ligt hier een laptop, formaat grindtegel...20 jaar lang uit gestaan in de vitrine gestaan
Grapjas zegt, doe em es aan
Wij de spullen erbij zoeken, stekker erin, draaien!
Thuis een laptop staan, die amper 2 jaar oud is....kaputt
Maar inderdaad, waar zijn die floppies bewaard dan?
Ik heb gewoon een Amiga 2500 staan en floppies uit 1990 (f29 Retaliator) kan ik gewoon inlezen hoor. In ieder geval 2 jaar geleden wel nog.
Anoniem: 177100 @zonoskar24 april 2014 15:55
Haal wel een keer de accu uit de 2500. Want als die er vanaf het begin inzit, heb je kans op lekkage en wordt de print aangetast.
Die Commdore PET heb ik ook nog staan. Wel kapot helaas. Dat was de 'opa' van de Amiga...
Volgens mij is het wel zaak om ze af te schermen tegen magnetische velden van boxen e.d. Mijn MSX-floppen waren dat dus niet en die zijn allemaal onleesbaar geworden. Ik heb later de nodige spellen via een emulator en een oude PC met diskdrive weer op floppies weten te krijgen waardoor ik het meeste weer terug heb. Nu ook op USB-stick
Maar door de lage schrijfdichtheid die floppies hadden kan ik me voorstellen dat het in veel gevallen nog goed leesbaar is, zeker voor een daarin gespecialiseerd programma.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 19:13]

Ik probeer me voor te stellen, bedrijf...altijd in de weer....complete afdelingen in loop der jaren, verhuizen van punt A naar B, jaren later weer terug (zo gaat dat in de meeste bedrijven)
Cap Gemini is een uitstekend voorbeeld.......lol
Die dozen met schijven hebben heel wat ruimtes gezien. Ik mag aannemen dat jij echt wel je flops goed bewaard....kan ik van sommige bedrijven echt niet zeggen ...echt waar |:( wat je al niet kan tegen komen?!
Anoniem: 562785 @Clickalot24 april 2014 15:41
Tsja "vroegâh" werd het nog degelijk in elkaar gezet. Mocht ook wel, want een computer was in die tijd een aanslag op je portemonnee.. Tegenwoordig word veel gebouwd om stuk te gaan zodat je een nieuwe koopt. Komt natuurlijk meer bij kijken: doordat ontwikkelingen zo snel gaan en merkbaar zijn, wíllen mensen ook graag sneller een nieuwe computer. Componenten zijn natuurlijk ook fragieler geworden door het alsmaar verkleinen en kwetsbaarder geworden het alsmaar versnellen.
Amiga was (zeker rond 1992) helemaal niet zo duur hoor: ik betaalde ooit bij Byte (tegenwoordig Dynabyte, als ze nog bestaan) 1100 gulden voor een A1200. Voor een pc die niet eens in de buurt kwam qua mogelijkheden en technologie was je minstens het driedubbele (wel meer denk ik, maar ik houd het netjes) kwijt. Beide machines dan wel ohne monitor...
Vet dat het gevonden is, maar het is meer knap dat het gelukt is en van historische waarde dan dat deze specifieke stukken nou van kunstzinnige waarde zijn. Maar dat is mijn mening maar als kunstleek.
Je moet er van houden, dat is waar, maar plaatje nummer 1 zou ik zo ophangen. Daarbij is Warhol een begrip voor trippende hippies en blowende lovers, dus ik zou er best eentje willen hebben. Al is het maar omdat het een Warhol is haha.

Maar ok, je moet er van houden.
Denk dat hij vooral de kunstwaarde van zo een digitaal stukje bedoelde.. Maar het blijft warhol dus er zullen genoeg gekken zijn die er diep voor in de buidel tasten.
Het is digitaal, dus heel makkelijk copy/paste. Het zou heel veel waard kunnen zijn als het museum het gaat verkopen met DRM ;)
Waarde en kunst is altijd een raar iets geweest.
Niet eens aan gedacht.. :9
Maar dat word sowieso een lastig verhaal natuurlijk.. Maar dat is met schilderijen natuurlijk net zo makkelijk..
Dat ze het nog terug kunnen lezen is tekend (haha) voor historici die de afgelopen jaren in kaart willen brengen. Vanwege veranderende hardware en software formaten komt het steeds vaker voor dat geschiedenis verloren gaat omdat de drager niet te lezen is of de informatie erop niet meer te achterhalen valt. Het is eigenlijk de moderne versie van verzuurde boeken waar het papier gewoon verpulvert.
Is dat ook niet juist mooi van veel kunst, dat het zo vergankelijk is.
ik heb het eigenlijk over geschiedenis en niet specifiek kunst. Vergankelijke kunst zie ik genoeg: de maaltijd van een kok, de dans of zang van een live optreden, etc.
Leuk, maar Warhol werd voornamelijk als pr stunt toegepast.De echte digitale kunstenaars waren (en zijn!) de mensen uit de scene met hun fantastische (mega)demo's, intro's, musicdisks etc.
Met een demo als "state of the art", heb ik destijds vele ogen uit kassen doen rollen :D
Niet om te zemelen, maar de superdemo's die je noemt kwamen pas (relatief) veel later. Dat feest begon met de A500 (dus na '87) pas echt op gang te komen. Warhol gebruikte in 1985 een A1000 (naar ik meen zelfs een soort prototype) om zijn werk mee te maken. Hij had het apparaat al voor de lanceringsshow in huis om er bekend mee te raken. Als life-long Amiga fanaat beschouw ik de show met Warhol & Harry als legendarisch en het begin van een tijdperk... Enne, het was wel ANDY WARHOL he? Zo zie je ze niet meer!
Ik ben in 1998 afgestudeerd op mediakunst, wat in die tijd pracktisch computerkunst betekenende. Ons media lab op de academie bestond voornamelijk uit amiga's. Het probleem met digitale kunst is natuurlijk dat je nooit van een orgineel kunt spreken omdat dat wat je uitprint al een copie is van wat er op je floppy staat. Toch heb ik t ooit geflikt om vier A4tjes met werk voor 1200 gulden te verkopen. Het idee was dat dat de enige echte waren omdat daar wel mijn handtekening op stond en de rest niet. Het was natuurlijk een kwestie van vertrouwen dat ik het daarbij liet en ik heb toendertijd ook de orginele floppys gewist, wat gelijk de reden is dat ik ze nu niet meer kan laten zien. Maar het idee was dermate nieuw dat de meeste mensen dat toch niet accepteerden. Dan moet je gewoon een naam als warhol hebben wil je daar rijk aan kunnen worden.
Prima toch? Kunstenaars doen met etsen, zeefdrukken en dergelijke zo ongeveer hetzelfde. Een x-aantal afdrukken produceren, nummeren, signeren en dan het mes in de matrijs of een kras over de plaat. Zelfs iemand als Rembrandt deed dit en Escher geloof ik ook.
mja, het is 'kunst'. Als ik vroeger als kind zoiets met paint had gemaakt waren het alleen mijn ouders die riepen 'oh mooi!'
mja, het is 'kunst'. Als ik vroeger als kind zoiets met paint had gemaakt waren het alleen mijn ouders die riepen 'oh mooi!'
Je moet het ook wel zien binnen de tijd waarin dit gemaakt is. Toen bestond er überhaupt nog geen "ms paint".
Maar dat maakt het geen 'kunst'.

Het is gewoon een feit dat je naam een hoop doet in de kunstwereld.
Zo las ik laatst een artikel over een kunstenaar die een grote oppervlakte van een vloer met pindakaas besmeerd had. Dat was kunst.

Als een 'normaal' onbekend persoon dat zou doen, heette het een zooitje.
Maar dat maakt het geen 'kunst'.

Het is gewoon een feit dat je naam een hoop doet in de kunstwereld.
Zo las ik laatst een artikel over een kunstenaar die een grote oppervlakte van een vloer met pindakaas besmeerd had. Dat was kunst.
Ja dat is ook zo, al is die bekendheid ook niet zomaar uit de lucht komen vallen natuurlijk.

En die 'normale persoon' mag zijn werk ook gerust 'kunst' noemen. Dat is geen duidelijk afgebakend terrein of zo. Een bekende naam helpt slechts mee om meer mensen het met je eens te laten zijn dat je werk kunst is :)

[Reactie gewijzigd door edwingr op 22 juli 2024 19:13]

Dat is het hele eiereneten inderdaad. :)

Nu moet ik wel zeggen dat een kunstenaar wel een hele uitleg kan geven over zijn kunstwerk en ook weet waar hij over praat. Zo hadden wij een concept ontwikkelaar op de zaak die de naam van het bedrijf bedacht had. Toen hij besloot voor zichzelf te beginnen legde hij op zijn afscheidsfeestje uit hoe hij de naam van het bedrijf ooit bedacht had. Dit werd een verhaal van ruim 30 minuten :z :+

Als een willekeurig 'niet kunstenaar' een naam bedenkt weet ik zeker dat hij/zij met z'n gedachtegang erachter nog geen 5 minuten vol krijgt. :)
Tja, Karel Appel vond van zijn werk: 'Ik rotzooi maar een beetje aan'
Daar zit dan volgens mij geen filosofie van een half uur aan vast :-)

Een enorme plaat pindakaas (A-dynamische kunst van Wim T. Schippers) is een bijzonder geval... Het is niet het object, maar de gedachtengang van A-dynamische kunst die hier het kunstwerk zijn :-)

Je moet inderdaad een opstapje krijgen om bekend te worden, en het helpt als je een bepaalde (herkenbare) stijl hebt.

Je hebt een hele berg talentenshows op TV, maar dat is vooral voor zingen/dansen, want dat is een stuk makkelijker te verkopen dan een beedhouwer of schilder...
Daarom heet jij pdebie en niet Warhol ;)
Gek genoeg doet hij gewoon het zelfde (op het filmpje) als hij al deed met Marilyn Monroe maar dan digitaal. Weet je bij hoeveel mensen kopieën daar van aan de muur hangen? En dan tel ik de neppers nog niet eens mee. Of van die griezelige mensen die dat laten doen met een foto van zichzelf en dan in viervoud ophangen :X
Ach... Kunst... Voor ieder weer wat anders...

Uit een ander stukje 'kunst' over Warhol:
"May his trousers fall down as he bows to the queen and the crown" :)
Oh, nee. dat ging over: Andrew Lloyd Webber

Het volgende ging over Warhol:
"Andy Warhol must be laughing in his grave"

[Reactie gewijzigd door Gé Brander op 22 juli 2024 19:13]

Grappig, dat plaatje van Venus heb ik ook nog. Ooit gekregen toen plaatjes op een computerscherm voor mij nog revolutionair waren :-)
Mijn versie van Venus heeft echter gewoon 2 ogen, maar wel de zwarte randen boven en rechts.
Mijn versie is een GIF van 320x200
Heb hem denk ik vanaf 1992 'in bezit'.

edit: de 2 oranje stippen links staan niet op mijn versie. Ook lijkt mijn versie uitgerekt over de breedte (of het plaatje op tweakers is ingedrukt...)

[Reactie gewijzigd door dlare op 22 juli 2024 19:13]

Anoniem: 471038 @dlare24 april 2014 17:34
De Amiga had je in PAL en NTSC-varianten. Het zou kunnen dat het plaatje oorspronkelijk voor PAL gemaakt was, dan is het in een resolutie van 320x256. Als je het dan bekijkt op een NTSC-systeem, dan lijkt het uitgerekt.
Het zou kunnen dat jouw versie bij de conversie naar GIF ook gerescaled is van 320x256, waardoor jij de oorspronkelijke PAL aspect-ratio hebt.
Het GIF-plaatje is sowieso niet origineel. De Venus was een voorbeeldplaatje dat bij DPaint geleverd werd, en DPaint gebruikt dus het ILBM/IFF formaat. GIF is pas jaren later, in 1987, ontwikkeld, dus het plaatje kon sowieso ten tijde van de eerste DPaint nog niet in GIF bestaan hebben.
Wat een moeite om die flops te lezen, ik heb hier een commodore vic20, 64, 16 , plus/4, met allerlei soorten dragers, floppies en tapes.. en eigenlijk alles wat ik er na 30 jaar in doe, doet het zonder problemen. En die dingen worden echt niet bewaard in een luchtdichte, stofvrije, magnetisch veld isoleren de omgeving. ( tenzij de Billy van ikea stiekem wel gebouwd is voor archivering.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.