Mexicaanse grootaandeelhouder van KPN ligt onder vuur in eigen land

America Movíl, de Mexicaanse telecomgigant die KPN probeerde over te nemen en een groot deel van die telco in handen heeft, ligt in Mexico onder vuur. Volgens de Mexicaanse telecomwaakhond is America Móvil te dominant, terwijl klanten klagen over hoge prijzen en slechte service.

Het Mexicaanse Instituto Federal de Telecomunicaciones, de telecomwaakhond in dat land, heeft volgens Reuters besloten dat America Móvil vanwege zijn dominante marktpositie strenger moet worden gereguleerd. America Móvil heeft tachtig procent van de vaste internetmarkt en zeventig procent van de mobiele markt in handen. Klanten klagen al jaren over de hoge prijzen en slechte service.

America Móvil mag onder meer geen extra geld meer vragen aan zijn klanten voor roaming binnen Mexico. In grote landen als Mexico hebben telecomproviders niet altijd een landelijk dekkend netwerk, en kunnen gebruikers roamen op netwerken van andere providers. Daarvoor mag de telecomprovider van multimiljardair Carlos Slim dus geen geld voor vragen. Daarnaast moet America Movíl zijn infrastructuur delen met concurrenten en worden de bedragen die America Movíl rekent voor het verbinden van telefoongesprekken voortaan gereguleerd.

America Movíl probeerde vorig jaar KPN over te nemen, maar zag daar van af nadat een stichting die de belangen van KPN behartigt en over speciale aandelen beschikt, de overname blokkeerde. Vervolgens eiste KPN een hogere overnameprijs. In februari verkleinde America Movíl zijn aandeel in KPN bovendien naar 27,1 procent, waar dat eerst nog 29,8 procent was. Dat zou er op kunnen wijzen dat de interesse van de Mexicaanse telecomgigant in KPN afneemt.

Door Joost Schellevis

Redacteur

08-03-2014 • 11:08

41

Reacties (41)

41
39
29
4
0
3
Wijzig sortering
Leve de ACM in nl ;) In de economist stond laatst een aardig stuk over Mexico's monopolies op telecom gebied en hoe ze de twee grote partijen tegen elkaar kunnen uit spelen, http://www.economist.com/...-take-its-near-monopolies .
En zo werd Slim dus een miljardair.
Nee, Slims miljardairschap heeft meer te maken met het feit dat hij America Movil voor een schijntje kon overnemen van haar (destijds) moederbedrijf (nu dochter), nadat Telmex (het moederbedrijf) op haar beurt voor een crimineel laag bedrag (waarbij het overnamebedrag grotendeels is betaald uit de omzet in de jaren na de overname, wat je wel vertelt dat het een erg laag bedrag was, naast dat ze het dus niet eens in 1x hoefden te betalen, of rente hoefden te betalen voor een lening) werd overgedaan aan een groep private investeerders (waar Slim deel van uitmaakte) toen het in 1990 werd geprivatiseerd. Doordat hij een van de weinigen in Mexico was met voldoende geld om een antennenetwerk op te zetten, kon AM gemakkelijk een monopoliepositie verkrijgen in de mobiele telefoniemarkt, en zo werd hij uiteindelijk een van de rijkste mensen ter wereld..

[Reactie gewijzigd door foppe-jan op 30 juli 2024 10:39]

ook wel door hem hebben ze mobiel netwerk?
en daarbij dat hij andere bedrijven gratis mogen roamen op zijn netwerk vind ik wel erg raar.
stel je voor ik plaats in den haag 1 mast en kan ik rest van mijn klanten laten roamen, waardoor ik maar 1 mast moet onderhouden en mijn concurrenten 100den en dus lekker goedkoper ben.
ik vind het maar vaag praktijk in plaats de concurrenten te versterken verzwakken ze de monopolis.
maar hier in Europa kennen wij er ook wel wat van...
Anoniem: 52706 @raro0078 maart 2014 14:43
Het is volgens mij een uitspraak die ook op basis is van de tarieven die AM vraagt versus het onderhoud, de service en kwaliteit van het netwerk.

Als jij één mast in Den Haag plaatst, vervolgens € 50,00 vraagt. Kun je er donderop tegen zeggen dat jij roaming moet gaan toelaten. Tenminste.... als dit mogelijk zou zijn. In Nederland geldt echter de eis bij een vergunning dat er voor minimaal xx-procent dekking behoort te zijn alle dekking daaronder wordt afgestraft met een boete.
je kan niet zomaar ff beslissen om een provider te worden. Je hebt licenties en een minimale dekking nodig
Anoniem: 451069 8 maart 2014 12:49
KPN moet gewoon opgesplitst worden zoals het in de energie sector gebruikelijk is, en ook de kabelaars zou zo'n splitsing tussen netwerk en service providers niet misstaan.
Want? Omdat dit zo goed werkt zoals bedrijven als NS + ProRail bijvoorbeeld keer op keer bewijzen dat splitsen perfect werkt? :P Neen dank u.
Op de manier van NS en ProRail: nee... dat werkt niet. Als beide bedrijven commercieel moeten draaien dan gaat dat niet werken omdat service en kapitaal maximalisatie niet samengaan.

IMO zouden infrastructuren niet in commerciële handen moeten zijn. De eerste prioriteit zou 'beschikbaarheid' moeten zijn en niet 'lage kosten'.
Ja maar de klant eist lage kosten en dat is een beetje het probleem. Ze moeten dus een balans vinden tussen de best mogelijke service voor een zo goed mogelijke prijs. Zelfs een niet commerciele instantie krijgt daarmee te maken, anders wordt het ook weer onbetaalbaar en komen ze in de problemen.
Ik zie er eigenlijk totaal geen voordelen in om het te splitsen. KPN heeft niet voor niets een zeer goed mobiel netwerk bijvoorbeeld, dat komt door de manier van managen, investeren en uitdenken. Als ze dat niet meer zelf mogen doen en perse afhankelijk gaan worden van een derde partij, wie dat ook is, dan denk ik dat de kwaliteit enorm snel zal kelderen omdat de hele efficientie waar KPN mee werkt dan overhoop gegooid is, en omdat ze het niet zelf in beheer hebben ook de service niet meer kunnen leveren als er problemen zijn... Nee dat moet dan eerst weer via het andere bedrijf, en dan maar hopen dat die hun werk doen.

Nee, splitsen is een heel slecht plan imho. Totaal geen meerwaarde, enkel extra moeilijk doen terwijl het makkelijk kan.
Anoniem: 52706 @267798 maart 2014 14:57
Is je energie- of gas rekening erop goedkoper geworden toen dit gesplitst werd? De kosten van een treinkaartje lager geworden?

Ik zat een paar weken terug eens te kijken, maar direct toen een aantal partijen gesplitst werden zag je dat facturen al met minimaal enkele euro's omhoog gingen zonder dat überhaupt nog inflatiecorrecties of BTW verhogingen waren toegepast - die kwamen later pas.

Dat opsplitsen brengt n.l. ook weer extra kosten met zich mee, kosten die bij jou en mij op schoot worden gelegd en waarop niemand in principe zit te wachten want ondanks dat er meer keuze vrijheid is betaal je vrijwel niets minder als wanneer het in handen van één partij was geweest.

Wist je bijvoorbeeld al dat die "minimaal" € 2,50 netwerk-kosten op je gas- & energiefactuur nu niet aanwezig waren geweest en ik vermoed dat de totale kosten zelfs nog wat lager hadden kunnen uitvallen. Maar goed, was toch een mooi idee dat splitsen van alles.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 52706 op 30 juli 2024 10:39]

Deze splitsing is van een andere orde.

Bij de NS + ProTail werkt het niet omdat je als consument niet kunt kiezen. Je bent als consument gedwongen de trein te nemen van de 'provider' die op een traject de harware heeft.

Het zou anders zijn wanneer je als consument altijd en overal een kaartje van de gewenste 'provider' kunt kiezen, ongeacht of je nu moet instappen in een trein van de NS of van een andere 'provider'. De opbrengst van het kaartje gaat dan ook naar de gekozen 'provider' en niet naar de eigenaar van de, voor een traject, gebruikte hardware.

Pas in dat geval kun je een vergelijk trekken tussen NS + Prorail en de splitsing tussen netwerk en service zoals dit ook van toepassing is bij energieleveranciers en en kabelaars.

Of dit beter gaat werken is een andere vraag. Ik betwijfel het.
Monopolies zijn nooit goed.

Hier hebben we KPN en Ziggo/UPC die zon beetje alles in handen hebben...~45%45%.
Ook niet al te best!

[Reactie gewijzigd door Waterlelie op 30 juli 2024 10:39]

Anoniem: 415197 @Waterlelie8 maart 2014 13:47
De vrije markt leidt nou eenmaal uiteindelijk tot monopolies.
Er kan er maar eentje de grootste zijn!
Dat hoeft bepaald niet, maar hoe hoger de instapprijs, hoe groter de kans op monopolies en duopolies... De telefoonmarkt kom je alleen maar uit, niet meer in, tenzij je een paar miljard als startkapitaal wilt inleggen. Als de bloemkolenmarkt een monopolie met absurde eisen wordt, verbouw ik ze zelf in m'n achtertuintje. Supermarkten zijn redelijk monopolie-safe, je kunt er klein beginnen en groter groeien. Daar zit em het hele verschil.
Anoniem: 415197 @FreezeXJ10 maart 2014 11:45
Uiteindelijk komt overal technologie bij kijken.

Die bloemkolen kun je straks alleen nog maar maken als je genetisch gemodificeerde zaden van Monsanto hebt.

Supermarkten hebben ook weer allerlei deals met grote bedrijven, daar kom je niet zomaar tussen. (Begin een kleine supermarkt en zie hoe je wordt weggeconcurreerd als er ineens een AH naast je wordt geopend).

En software kun je straks alleen nog maar maken als je grote bedragen aan Apple/Google betaalt om in de App/Play-store te mogen.
Anoniem: 52706 @Waterlelie8 maart 2014 14:51
Monopolie wordt helaas te pas en te onpas als woord gebruikt terwijl dit zeer zeker niet terecht is. UPC en Ziggo hebben monopolie op de kabel, KPN op glasvezel tenminste, hier zijn ook enkele externe partijen op actief dus echt een monopolie is bij glasvezel geen sprake van. Net zo min als xDSL.

Monopolie houdt echter in dat je alleen kunt kiezen uit één partij dat actief is in een bepaalde markt. In de meeste gevallen heeft een klant echter keus uit xDSL en kabel dus er is sprake van keus en "wettelijk" geen sprake van monopolie. Dat de internetsnelheden bij xDSL lager zijn kan dan een feit zijn, maar dat is niet wat de wet zegt en valt onder monopolie-positie. Jij moet toegang hebben tot internet, dat het met een lagere snelheid is staat nergens vastgelegd.
Telefonica Spanje is nog steeds de grootste concurrent op Zuid-Amerikaanse markt. Ik verwacht dat Slim slechts wilde voorkomen dat KPN overnameprooi voor Telefonica zou worden. Slim wilde graag toegang tot de Europese markt. Dan is een goedkoop over te nemen provider die naast Nederland en Belgie ook het grote Duitsland bedient een goede optie. Telefonica was na overname van de Duitse netwerk activiteiten van provider O2 al actief in Duitsland, maar kon de afgelopen jaren te weinig marktaandeel afpakken van voormalig staats telecom bedrijf T-Mobile Duitsland en van Vodafone Duitsland. Met KPN bedrijf E-Plus in de etalage kon Telefonica eindelijk zijn marktaandeel bijhalen met een overname. Dat levert tegelijk bij Carlos Slim weer grijze haren op.

Al met al kan wat mij betreft nog steeds beter Telefonica het huidige KPN inlijven, dan dat Carlos Slim KPN "pakt". Telefonica is veel meer bezig met technologische vooruitgang en de klant, dan dat America Movil dat zou doen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 30 juli 2024 10:39]

Anoniem: 52706 @ucsdcom8 maart 2014 14:47
Al met al kan wat mij betreft nog steeds beter Telefonica het huidige KPN inlijven, dan dat Carlos Slim KPN "pakt". Telefonica is veel meer bezig met technologische vooruitgang en de klant, dan dat America Movil dat zou doen.
Zou weinig uitmaken. AM heeft zich bij een overname te houden aan de Nederlandse wetgeving. KPN zal in Nederland nimmer de slechte kwaliteit van AM halen omdat de Nederlandse burger wettelijk op enorm veel vlakken wordt bijgestaan/ondersteund.

Als jij (uitgaande dat KPN in handen van AM zou zijn), problemen ondervind en door de klantenservice geen steek vooruit komt en het probleem blijft bestaan kun je in Nederland gewoon simpelweg je contract éénzijdig ontbinden middels een ingebrekestelling. Kans is groot dat dit bij AM zelf niet mogelijk is omdat dit wellicht niet is vastgelegd in de wetgeving.
Van staatsmonopolies naar private monopolies.. Lang leve de zogenaamde marktwerking..

Dan zie ik toch liever het geld in een staatskas verdwijnen dan in de zakken van private personen.. Nutsvoorzieningen moet je niet privatiseren..
Anoniem: 382732 @Inflatable9 maart 2014 10:16
Mobiele telefonie is geen nutsvoorziening. Vaste telefonie eigenlijk ook niet.
Dit is allemaal oud nieuws. Bij het eerste moment dat we van deze man te horen kregen werden deze praktijken al verteld
Nou blij dat die overname toch niet doorgegaan is.
Ja dat wel, maar dan nog zijn ze grootaandeelhouder.. dus of dat nou zo'n hieperdepiep nieuws is.. :X
Nou blij dat die overname toch niet doorgegaan is.
Is het met KPN nu anders dan 8)7
Ja, KPN biedt wel kwaliteit tegen redelijke prijzen en wordt zelfs door de overheidsinstanties bijna kapot gereguleerd, voornamelijk op de glasvezel en kabel markt is KPN heel erg zwaar in t nadeel door belachelijke regels. Dus nee, klagen over dat KPN te dominant zou zijn of slechte diensten aan haar klanten levert zou onzin zijn. ;) Natuurlijk zijn er altijd wel een paar klanten pissed, maar dat heb je nu eenmaal sneller als grootste speler.
Alleen is het America Movíl die een groot deel van KPN in handen heeft en niet andersom. Dus of dit nou beter is, kennelijk niet.
Ik zie de link niet met mijn betoog om eerlijk te zijn, maar... Ja 26% is veel. Meer dan comfortabel niveau, maar ze kunnen er iig niet de dienst mee uitmaken.
Dat kunnen ze toch best wel, want met 27,1% (zie boven) kunnen ze heel veel doorzetten, waarom? omdat bij een aandeelhouders vergadering er nooit meer dan 50% gehaald word, en zijn ze met 27,% dus in de meerderheid.
Er zijn heel veel kleine aandeelhouders met tussen de 1 en 5000 aandelen, (voornamelijk KPN personeel zelf die aandelen gekregen hebben van KPN) maar die komen nooit naar die vergaderingen.
Kleine aandeelhouders worden vaak vertegenwoordigd door een collectief, je bank bijvoorbeeld kan bij AVA aanwezig zijn voor al haar aandeelhouders van KPN. Vaak koop je aandelen als kleine partij uit een vooraf gemaakt aandelen collectief, je zit dan vast aan collectief vanaf het begin. Of je vormt een eigen collectief, dat is allemaal toegestaan.

En KPN heeft in dit geval min of meer zelf een collectief gevormd en tegen als zijn aandeelhouders gezegd om tegen de overnamen te stemmen.

Kortom, onderschat de kleine aandeelhouder niet. :)
Je wordt rijk door de armen uit te persen - zie Robin Hood.
Anoniem: 382732 @mutley699 maart 2014 10:18
Je wordt rijk door mensen die zich uit laten persen en daarom arm worden.... De huidige rijksten der aarde zijn allemaal rijk geworden door zaken die niet tot de eerste levensbehoefte horen. Als niemand dure abonnementen en dure gadgets zou kopen zouden de rijken van nu niet zo rijk zijn.
Anoniem: 132566 8 maart 2014 14:08
Nou dat beloofd wat, als die vent KPN helemaal over zou nemen :')
Ik zeg: WEGWEZEN in het geval dat het nog kan.
Het is geen toeval denk ik, dat Slim zich aangetrokken voelt tot KPN...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.