De website van het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl is al dagenlang nauwelijks tot niet bereikbaar. De initiatiefnemers van het internetmeldpunt stellen dat zij net als vorig jaar worden bestookt met ddos-aanvallen.
Op het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl kunnen burgers klachten indienen over vuurwerkoverlast als gevolg van het voortijdig afsteken van vuurwerk. De oprichters van het meldpunt, bestaande uit vijftien lokale GroenLinks-fracties, stellen dat steeds meer Nederlanders zich storen aan de vuurwerktraditie en via de website moet duidelijk worden hoe groot de overlast is.
Het meldpunt is de afgelopen dagen grotendeels offline geweest als gevolg van ddos-aanvallen, een probleem waar de beheerders al eerder mee kampten. Net als vorig jaar maakt Vuurwerkoverlast.nl in ieder geval voor de dns-hosting gebruik van Cloudflare-servers, maar aan Omroep West laat mede-initiatiefnemer en Haags raadslid David Rietveld los dat het achterliggende hostingbedrijf door de stortvloed aan dataverkeer moest besluiten om de site tijdelijk offline te halen.
Tegenover de NOS liet initiatiefnemer Arno Bonte donderdag nog weten dat Vuurwerkoverlast.nl vrijdag weer bereikbaar zou zijn, maar dit lijkt vooralsnog niet te zijn gelukt. Wie er precies achter de ddos-aanvallen zit weet Bonte niet, maar liefhebbers van vuurwerk zouden voor de hand liggen. Wel claimt de GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam dat de database en de webserver goed zijn beveiligd. Hierdoor zouden eerder ingediende klachten bewaard zijn gebleven. Donderdag liet het meldpunt nog weten dat er meer dan tienduizend klachten waren binnengekomen. Vorig jaar kwamen op de website ruim 82.000 meldingen binnen.
Update, 16:30: De website is inmiddels weer bereikbaar.