Dropbox-api laat apps gegevens synchroniseren via opslagruimte van gebruiker

Dropbox heeft een set nieuwe tools voor ontwikkelaars gepresenteerd, waarmee apps Dropbox kunnen gebruiken als lokale opslag. Daardoor zouden gebruikers op alle platformen niet langer hoeven na te denken over het synchroniseren van bestanden.

Dropbox PlatformDropbox noemt de nieuwe set tools 'Dropbox Platform' en het bestaat naast een sync-api onder meer uit een manier om de Dropbox-ruimte van een gebruiker over meerdere platformen te synchroniseren en een File Chooser en File Saver. De Chooser werkt als een venster om een bestand te openen, maar die opent een bestand rechtstreeks vanuit Dropbox, terwijl de File Saver een bestand rechtstreeks opslaat in Dropbox. Deze zaken zijn vooral functioneel op mobiele apparaten; gebruikers van desktop-besturingssystemen hebben vaak een Dropbox-map in hun bestandsbeheerder staan, waardoor het openen vanuit en opslaan in de Dropbox-map veelal direct mogelijk is.

Daarnaast is er functionaliteit met de naam Datastores, waardoor ontwikkelaars zaken als contacten, to-do lijsten en voortgang in games kunnen synchroniseren binnen apps. Ontwikkelaars moeten daarvoor Datastores integereren in hun app. Dat kan een webapp zijn, maar ook een native Android- of iOS-applicatie.

Dropbox kondigde de nieuwe functionaliteit aan op zijn eerste ontwikkelaarsconferentie DBX in Houston. Die conferentie begint dinsdagavond. De functionaliteit die Dropbox biedt is niet nieuw in de markt van webopslag, maar Dropbox heeft met zijn 175 miljoen gebruikers een forse gebruikersgroep. De grootte van die gebruikersgroep kan wellicht veel ontwikkelaars overtuigen om de tools in hun apps te gebruiken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-07-2013 • 20:43

29

Reacties (29)

29
28
18
2
0
3
Wijzig sortering
Je moet een beejte uitkijken met wat je er op zet, maar opsich werkt Dropbox prima.
Heb via een handige mod op XDA mijn toestel ooit naar een S3 hernoemd, en met een speciale dropbox app ingelogd, waarna je 50gb opslag kreeg, omdat dit een promotie was bijvaankoop van een Samsung Galaxy S3.
En het werkt nog steeds, ondanks dat ik die telefoon, laat staan die app al niet meer heb.
Dus voor sync mogelijkheden tussen iOS en Android is het best handig. Alleen wil ik niet al mijn foto's en dergelijke er op hebben staan. Clouddiensten blijven niet heel betrouwbaar en integer... Maar ach, met PRISM kun je dat toch al inzien.

[Reactie gewijzigd door dutchgio op 23 juli 2024 23:11]

Anoniem: 84969 9 juli 2013 21:38
Ik dacht dat er al zo'n soort API was. Ik heb verschillende apps op mijn telefoon met Dropbox synchronisatie, die al hun gegevens gewoon zonder problemen opslaan in mijn Dropbox.

Ik vraag mij dus af wat er nu zo anders of nieuw is..
Ze bieden nu een API die synchroniseren mogelijk maakt. In plaats dat de app direct een bestand uploadt, regelt de API automatische synchronisate.
Plus ze bieden nu ook datastores aan, oftewel een soort van database in de cloud.

Eigenlijk dus een crossplatform alternatief voor iCloud
En waarom vergeet iedereen hier Google en haar tientallen storagetoepassingen voor office, apps, synchronisatie met drive, ondersteuning voor savegames uit play store, picasa, ....
Klopt, zo kan ik het spelletje 'Broken Sword 2' op Android op ieder willekeurig apparaat spelen dat ik wil: De savegame laadt/bewaart hij op Dropbox, dus ik kan overal verder waar ik op het andere apparaat gebleven was.
Geweldige optie, veel low-budget android telefoons kampen met een opslag te kort, wat via deze manier kan worden opgelost.

Wel ben ik zelf niet van plan om mijn app data op de servers van Dropbox te zetten met alle Prism verhalen de laatste maand.

Liever zou ik zien dat het nieuwe "Mega" met een soort gelijke optie kwam, bij Mega staan de servers in landen met uitzondering van de VS en word alles netjes versleuteld.
Hoelang denk je dat zo'n nieuwe Mega zou mogen blijven bestaan? Bovendien kan een app zelf gewoon eerst zijn data versleutelen voordat hij het op Dropbox zet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 23:11]

Mega is by design client-side versleuteld. Voor Linux is er een set tools waarmee je mega als drive kunt mounten. Encrypted, uiteraard.

Toch blijft het een gimmick. Zowel Dropbox als Mega kunnen morgen verdwenen zijn, hun API aanpassen of hun policy aanpassen. Ik zie meer heil in WebDAV of bijv Git-achtige oplossingen met iets als SparkleShare als client.
Dat heeft hetzelfde probleem: de cloud provider kan er morgen niet meer zijn, of die nou Mega, Dropbox of Github heet. Het protocol is triviaal, of dat nou webdav, git of een modernere API is.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 23:11]

ehh..grappig dat je voor zoveel misinformatie een +2 voor krijgt, maar github is geen cloudprovider en sparkleshare draait (net als bijvoorbeeld owncloud) op je eigen hardware.
Dropbox is ook geen cloudprovider want je moet per jaar betalen.

De definitie van cloud is: Alle producten en diensten die je voor een korte tijdsperiode kan huren en waarvan je de capaciteit direct kunt vergroten of verkleinen. Bijvoorbeeld Greenwheels is ook een cloud: afhankelijk van de capaciteit die je nodig hebt kun je een of meerdere auto's huren en je betaalt per uur.

Dropbox is iets van 800 euro per jaar per 5 gebruikers: geen cloud.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 23 juli 2024 23:11]

Leuk, iedereen gaat zijn eigen definitie van de cloud verzinnen.
Niet de definitie van cloud. Cloud is een verzamelnaam voor diensten die via het internet worden aangeboden waarbij de infrastructuur niet bekend is bij de eindgebruiker waar dit staat of wat het eigenlijk is. De term is wat vaag en behoorlijk breed, zoals bij de meeste marketing termen. Want dat is cloud, een marketing term.

Beter is om van SaaS te spreken, wat namelijk meestal wordt bedoelt als het over cloud gaat.
Waar haal je vandaan dat je per uur moet betalen om het Cloud te mogen noemen? Ik ben benieuwd, want ik kan geen logica of bron ontdekken die dat aangeeft.

IaaS en SaaS vallen onder de noemer Cloud, maar dit heeft nog minder dan niets met het betaal model te maken. Zoals ik al zei, Cloud is een marketing term, het is geen technische of financiele standaard ofzo. Zoek maar op Cloud, je vind voldoende zaken die je per maand/jaar moet afrekeken.
Dropbox is per definitie juist wel cloud.. het is net als box.com gewoon cloud-storage.

'In the cloud' wil ook zeggen dat jouw bestand mee in de grote wolk komen waar al velen hun bestanden hebben zitten, het voordeel is zowel storage- als uploadsgewijs dat door de grote verzameling bepaalde bestanden al in die wolk zitten als jij gaat uploaden en bijgevolg hoef je die bestanden niet opnieuw te uploaden en de hoster moet ze maar 1x opslaan voor al die users. Geen issue bij bv een grote groepsfoto, maar een videoboodschap van de koning die het land ontroert en iedereen wil bewaren om later nog eens door te sturen is al meteen een ander paar mouwen!!
Vergeet niet dat de data ook ergens vandaan moet komen en er dus nog steeds een cache / buffer bestaat op het toestel (tenzij er rechtstreeks in de Dropbox gedownload kan worden).

Dan werkt het dus eigenlijk op het gebied van opslagruimte hetzelfde als (1) een bestand downloaden en het (2) vervolgens in je Dropbox zetten.

Het scheelt weer een aantal klikken, dus vooral op het gebied van gebruiksgemak is het een fijne verbetering!
Goed concept. Dit was voor sommige apps al min of meer mogelijk.
WhatsApp back-upt zijn bestanden (media en berichten) één keer per nacht op de SD kaart. Met de app FolderSync heb ik die map laten back-uppen op mijn Dropbox. Beetje omslachtig, maar het werkt wel.
Het zou leuk zijn om dit in meer apps terug te zien!
Goed concept. Dit was voor sommige apps al min of meer mogelijk.
WhatsApp back-upt zijn bestanden (media en berichten) één keer per nacht op de SD kaart. Met de app FolderSync heb ik die map laten back-uppen op mijn Dropbox. Beetje omslachtig, maar het werkt wel.
Het zou leuk zijn om dit in meer apps terug te zien!
Ik gebruik daar smsbackup voor

elke paar uur backup naar mijn inbox, mbv filters komen al mijn berichten op mijn gmail account.
( incl. foto's, filmpjes en audio bestanden )

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 23 juli 2024 23:11]

Leuk dat ze een API er voor hebben. Echter doe ik dit zelf onder linux.
config verplaatsten naar Dropbox, symlink.
En heb de zelfde configs op me Linux desktops als me Mac :) Werkt heerlijk.
Eindelijk. iCloud werkt niet voor ontwikkelaars (serieus, probeer het) en is niet cross OS.
Kon toch ook al met Skydrive met webdav?
maar dat komt wel, kijk maar eens naar iWorks dat werkt inmiddels ook al in-browser op Windows (iig voor een app developer zoals mij die beta toegang heeft).
Dus als ik het goed begrijp gaat dus dus op "kosten" van de gebruiker en hoeft de app-dev niet meer zelf opslag te regelen/betalen?
Is dat het voordeel?
Anoniem: 382855 @Soldaatje9 juli 2013 23:00
Zie het meer als het gebruik maken van een functie die toestaat dat mensen hun gegevens en instellingen altijd bij de hand hebben. Lijkt mij niet iets om hele video's in op te slaan, maar eerder kleine bestandjes als backup en dergelijke.. en wat is dan 10 mb van de paar gb? :P
Laten we eerlijk zijn: niet echt bijzonder.
Evengoed op Verge, ATD, TechCrunch en hier op Tweakers.net groot nieuws.
Om een ' feature' in een bestaand product.

Chapeau en slingers voor de afdeling Marketing van DB.
eens.

iets richting de stream save game sync.
Heel goed nieuws, maar het lijkt mij een kleine moeite voor de concurrentie om dit ook te gaan ondersteunen. Ik had eerlijk gezegd gehoopt op een prijsverlaging van hun extra opslag... Die is momenteel wel extreem duur vergeleken met skydrive of Google drive
Ik hoop dat Dropbox een e-mailserver gaat ondersteunen samen met mailbox. Lijkt mij ideaal om het op die manier in eigen beheer te doen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.