Het is niet zo dat klanten die veel downloaden, zullen worden bestraft onder de nieuwe fair use policy van UPC. Dat zegt een woordvoerster van de kabelaar. Slechts bij hoge uitzondering zullen internetgebruikers worden aangepakt, bijvoorbeeld als ze veel servers draaien.
Op internet is de nodige ophef ontstaan over de fair use policy van UPC, waarin staat dat wie meer dan vijf keer het gemiddelde verbruikt, kan worden gestraft met een lagere snelheid of zelfs een boete. Volgens woordvoerster Maaike Scholten van UPC moet dat niet al te letterlijk worden opgevat. "Het is een juridische voorwaarde, die puur bestaat om onze klanten te beschermen tegen wat een enkeling doet." De fair use policy geldt voor zowel nieuw afgesloten abonnementen als abonnementen die worden gewijzigd.
Nu de snelheden van UPC-pakketten steeds hoger komen te liggen, heeft de provider ervoor gekozen om uit voorzorg een fair use policy in te stellen, zoals veel andere vast-internetproviders al hebben. Andere providers hebben doorgaans echter geen duidelijke limiet ingesteld in hun fair use policy.
Dat UPC daar wel voor heeft gekozen, komt omdat de provider ergens een getal moest noemen, stelt Scholten. Ze verzekert echter dat de provider enkel in actie komt als de capaciteit van het netwerk in gevaar komt. "Die kans is uitermate klein, we verwachten niet dat het gaat gebeuren. We hebben veel capaciteit", aldus Scholten. Volgens Scholten is het ook nog nooit voorgekomen dat een klant zoveel verkeer verstookte dat de stabiliteit van het netwerk in gevaar kwam.
"Onze klanten moeten hun gedrag vooral niet aanpassen, gebruik je verbinding gewoon zoals je dat al deed", zegt Scholten, "Ook al ben je de hele dag actief op internet, dit zal niet voor jou gelden." Toch zijn er wel scenario's denkbaar waarbij gebruikers de nieuwe fup zullen overtreden. Wie bijvoorbeeld zijn hele huis vol servers heeft staan, loopt wel het risico te veel te gebruiken.
De vraag hoe ver providers kunnen gaan bij het instellen van een fair use policy, is niet heel eenvoudig te beantwoorden. Providers mogen niet zomaar minder leveren dan ze beloven: zo werd T-Mobile eerder op zijn vingers getikt omdat het zogenaamd 'onbeperkt mobiel internet' leverde, maar in de praktijk een datalimiet hanteerde. "Je moet kunnen weten wat je afneemt", zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet. "De handhaving hierop is echter niet heel streng. De meeste mensen ondervinden namelijk geen problemen. Zo lang niemand klaagt, kan de overheid niet in actie komen."
Update, donderdag 18.20: UPC heeft de formulering ‘5 keer meer dan gemiddeld’ wat betreft verbruik uit de fair use policy verwijderd. "We constateren dat deze formulering leidt tot onduidelijkheid", zegt woordvoerster Maaike Scholten, "Dit is zeker niet onze bedoeling geweest. We hanteren nog steeds geen datalimiet. Ons uitgangspunt blijft hetzelfde. We willen ons netwerk voor alle klanten toegankelijk houden en in uitzonderlijke gevallen klanten kunnen wijzen op excessief dataverbruik en indien nodig maatregelen kunnen treffen." De formulering is nu als volgt: "Van excessief en/of oneigenlijk gebruik en/of overlast is bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend, sprake wanneer: 1. Overmatig gebruik herhaaldelijk zorgt voor overbelasting van het UPC-netwerk en/of de systemen van UPC en/of hinder veroorzaakt voor andere gebruikers. UPC kan daarbij onderscheid maken tussen verkeer in de downstream- en de upstreamrichting. 2. U of een ander via uw internetdienst gebruik maakt van apparatuur waarbij de hoeveelheid te gebruiken verkeer wordt gemanipuleerd."