ik zou unstable eens in een vm moeten proberen, benieuwd vraag me al lang af hoe onstabiel het eigenlijk is.
Ik draai zelf al een jaar of 9-10 unstable op een handvol desktops, dus misschien dat ik daar wat over kan vertellen
Unstable is niet per se onstabiel in de zin van
het crasht, maar meer in de zin van
het verandert. "Turbulent" is misschien wel een mooie omschrijving.
Unstable is waar de nieuwe versies van packages (doorgaans) direct terecht komen; Een Debian maintainer maakt een nieuwe versie van een package, en upload dit naar unstable. Als in unstable blijkt dat er geen ernstige dingen mis zijn met het package, dan gaat het door naar testing.
Dit gaat aan de lopende band zo door, dus als je unstable wil volgen betekent dat regelmatig updaten (bijvoorbeeld elke dag). Het aantal updates is meestal ook vrij groot, op een uitgebreide desktop installatie kan het rustig rond de 100 per dag zijn.
Omdat unstable veel splinternieuwe software bevat kun je dus ook te maken krijgen met bugs in die software, zoals bijvoorbeeld de rhythmbox muziekspeler die crasht als je hem pauzeert met de ctrl-spatie shortcut (
501944), de nautilus file manager die geen emblemen meer weergeeft op files (
548143), of MySQL die een niet-getal returnt op een COUNT query (
505179).
Waar je ook regelmatig mee te maken kunt krijgen zijn niet-werkende dependencies. Zo kan het wel eens voorkomen dat een nieuwe versie van een applicatie een nieuwe versie van een library nodig heeft, maar dat die nieuwe applicatie eerder in unstable zit dan die nieuwe library, zodat de applicatie niet te installeren is. Om die reden is het dan ook aan te raden om ook testing in je sources.list op te nemen als je unstable draait, zodat je de testing packages als fallback kunt gebruiken.
Maar unstable draaien is ook leuk

Als je regelmatig update, dan zie je nieuwe versies van programma's, je ziet nieuwe features, je ziet veranderingen waar je blij mee bent, en veranderingen waar je minder blij mee bent. Bugs die geintroduceerd worden en weer opgelost worden.
Nu squeeze frozen is zal unstable trouwens wel achter gaan lopen. Unstable is dan wel testgebied voor nieuwe packages, maar het is testgebied voor packages die (uiteindelijk) in stable moeten komen. En met een release in zicht ligt de nadruk op het klaarkrijgen van packages voor de volgende release, niet op nieuw speelgoed.
Dat betekent ook dat unstable overspoeld zal worden met nieuwe packages na de release van squeeze (eindelijk mogen ze weer!), dat is altijd een leuk (zowel leuk! als "leuk..."

) moment om unstable te draaien
Maar unstable kan soms ook ernstigere bugs met zich meebrengen. Zo was pam een keer stuk (
204711), waardoor je niet meer kon inloggen. Als je dat wil repareren (en je bent niet meer ingelogd) moet je rebooten in single user mode.
Ook kan ik me nog een incident herinneren waar libc6 kapot was waardoor vrijwel niks meer werkte (inclusief booten). Om dat te repareren moest je booten in single user mode met een statically linked shell (als je die had) of van een CD-ROM oid. Verder moet je dan ook weten hoe je de juiste libc6 bestanden repareert, want zonder werkende dpkg is het installeren van een wel-werkende libc6 ook nog een uitdaging.
Vanwege dat soort dingen is het sterk af te raden om unstable te gebruiken voor belangrijke taken. De kans dat op een gegeven moment iets niet lekker werkt is groot. De kans dat je systeem ernstig de soep in draait is klein, maar wel aanwezig.
Zie ook deze
Debian sid FAQ
[Reactie gewijzigd door deadinspace op 23 juli 2024 13:20]