Verkoop van mobiele telefoons in Nederland loopt terug

Het aantal verkochte mobiele telefoons is ook in Nederland in het derde kwartaal afgenomen. Dat zegt analistenbureau IDC, vooruitlopend op de kwartaalcijfers die het binnenkort publiceert.

Het was al langer duidelijk dat de verkopen van mobiele telefoons in West-Europa teruglopen. Volgens analist Francisco Jeronimo geldt de teruggang ook voor Nederland. "Je ziet dat in alle West-Europese landen de verkopen dalen door de financiële crisis, al verschilt het van land tot land."

Jeronimo wil niet zeggen of het in Nederland beter gaat dan in andere Europese landen. Nederland kent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, een markt waar providers hoge kortingen geven op toestellen als klanten een abonnement afsluiten. Daardoor hoeft er voor veel toestellen niet bijbetaald te worden, waardoor het voor de klant lijkt of het toestel gratis is.

Ook elders in de wereld loopt de markt voor mobiele telefoons terug. Marktleider Nokia, bijna vier op de tien verkochte telefoons wereldwijd is van Finse makelij, stelde de verwachtingen voor dit kwartaal en komend jaar al naar beneden bij. Analist Ed Snyder noemt het uitzonderlijk dat telefoonfabrikanten nu al, halverwege november, waarschuwingen geven dat de resultaten van het vierde kwartaal tegen gaan vallen.

Naast de verwachte tegenvallende verkopen van mobiele telefoons, zou de hele bedrijfstak last kunnen krijgen van de crisis. Leveranciers van processors krijgen het bijvoorbeeld ook zwaarder. Dat zet de winstmarge van de diverse bedrijven onder druk. Snyder noemt geen namen, maar diverse grote telefoonfabrikanten draaiden dit jaar verlies, zoals Motorola en Sony Ericsson. Overigens ziet analist Snyder al wel licht aan het einde van de tunnel. De telefoonfabrikanten die het overleven, zullen een 'explosie' zien van telefoonverkopen als de globale economie weer aantrekt.

Telefoonwinkel

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

17-11-2008 • 13:33

18

Reacties (18)

18
17
4
4
0
0
Wijzig sortering
Ook niet zo vreemd, gezien het feit er nu al een jaar lang geen spectaculaire ontwikkelingen meer zijn op telefoongebied.
Wanneer de touch displays en de interface volwassen wordt, zal je zien dat er weer een toeloop is voor de nieuwe telefoons, maar dit moet wel betekenen dat de accuduur en snelheid toereikend is wat nu veelal niet het geval is.

Daarnaast het probleem in NL dat TomTom veel gebruikt wordt en men dit wil kunnen gebruiken op hun telefoon. Nokia werd al geplaagd met de N95 dat de interne GPS niet aangeroepen kon worden en het feit er geen nieuwe versies na 6 voor Symbian zijn uitgekomen, enkel voor Windows Mobile. Overigens is TomTom niet het enige voorbeeld en lijkt het er voor mij op dat Windows Mobile steeds meer terein wint.

Een ander groot probleem is dat het touchgedeelte niet inventief genoeg is voor veel mensen, waardoor de meesten toch blijven hangen bij een telefoon met normale toetsen.

Dan hebben we natuurlijk nog Mobile Internet waar veel extra betaald voor moet worden, het feit dat providers MMS via Web tegenhouden terwijl dit gewoon over de datalijn kan en het probleem dat de resolutie van het display vaak niet toereikend is om fijn gebruik te maken van Internet toepassingen. Wel zie je de HTC Touch HD met een hoog resolutiescherm, maar tegelijkertijd groter zijn dan de eerste mobiele telefoons waar velen ook niet op zitten te wachten.

Als laatste Mobile TV wat zeker een toekomst heeft, was het niet dat de kosten ervoor veel en veel te hoog liggen.

Het lijkt voor mij alsof de mobile wereld in een patstelling staat ;)

[Reactie gewijzigd door n00bs op 23 juli 2024 14:55]

Er zijn wel spectaculaire ontwikkelingen, alleen kost het steeds meer geld om dat ook in de software af te maken.
Een chipje om TV te kijken kost misschien een paar euro inkoop extra, een toestel dat dat kan hoeft dus maar enkele tientjes duurder te zijn. Was het niet dat de software dusdanig complex is dat daar handenvol met geld naartoe moet, zeker als de oplage tegenvalt.

De grootste ontwikkeling is dan eigenlijk ook Android en OS X voor op je mobiel. Daar zit dadelijk de toekomst en de spectaculaire ontwikkeling in. Want kijk maar naar een iPhone, het enige spannende is een multi-touch scherm, de rest is allemaal 100% standaardcomponenten. Die kan Nokia, Sony-Ericsson of Moto ook bij hun leveranciers bestellen.

Ook zie je veel fabrikanten werken met platformen: Complete sets van hardware + software die in nieuwe jasjes worden gestoken. Als ze zich dadelijk alleen nog maar met hardware hoeven te bemoeien kunnen ze veel harder groeien. Dat zie je wel bij een HTC, die groeien als kool, terwijl ze niet veel meer doen dan een WIndows CD-tje erin en een .NET front-endje ;)
Lekker makkelijk om de crisis overal de schuld van te geven....
Teruglopende verkopen hebben eerder te maken met het gebrek aan nieuwe ontwikkelingen op GSM gebied. Alles is er immers al.
Verder speelt marktverzadiging een grote rol.
Iedereen heeft al één of meerdere GSM toestellen, en nog meer erbij heeft weinig zin.
De vervangingsmarkt is altijd al een kleine markt geweest, dat zie je op allerlei gebieden.

Leveranciers moeten dus niet zeuren en gewoon tevreden zijn met de enorme aantallen die ze de laatste jaren hebben verkocht, want zo is het wel.
Denk dat je wel gelijk hebt met die verzadiging. De telecom-providers proberen van alles om vooral veel extra (duur betaalde) content te slijten in de vorm van mobiel internet, beltoontjes, filmpjes, betalingsfuncties, muziek etc.

Niet iedereen is daarin geintereseerd. Misschien ben ik wel een ouwe l.. maar ik bel bijna alleen maar met mijn telefoon (en af en toe SMS). Ik heb geen zin om een agenda te beheren op mijn mobiel, ik ga geen films bekijken op 5 x 5 cm formaat en de voetbaluitslagen check ik wel op Teletekst. Betalen doe ik wel met een pinpas of iDeal.

Jammer genoeg is mijn oude Nokia zo'n beetje gestorven (toetsenbordje lam) dus gebruik ik nu een billige Samsung, maar als 't aan mij had gelegen had ik nog tijden met de Nokia voortgegaan.

Het gebruik maken van luxe-diensten (het opvragen van voetbaluitslagen, filmpjes etc. vind ik luxe-diensten) zal waarschijnlijk het eerste terug lopen onder een kwakkelende economie. Mensen zullen hier als eerste op bezuinigen, i.t.t. gewoon bellen en SMS'en.
Anoniem: 108582 17 november 2008 17:40
Uit welke bronnen halen diverse personen vandaan dat een stijgende verkoop van mobieltjes alleen maar veroorzaakt wordt door de innovaties op mobieltjes? En waar staat dat de vervangingsmarkt slechts zeer klein is? Wat definieer je precies als vervangingsmarkt? Volgens mij heeft zowat bijna iedereen in nederland een mobieltje, en iedereen die vervolgens een nieuwe koopt kan per definitie vervangingsmarkt zijn. Of definieer je vervangingsmarkt als iemand zoals pr)norama2, die het voldoende vind als zijn telefoon kan bellen en sms-en... Lijkt mij dus dat de vervangingsmarkt in Nederland behoorlijk groot is. Zo'n +/- 50% van alle verkochte abonnementen in Nederland (bron GfK) wordt met toestel verkocht. Die andere 50% is sim only. Dan heb je nog eens dat van die 50% sim only markt een deel ook nog eens een los toestel erbij koopt omdat je zo goedkoper uit bent..
Mooi dan gaat de prijs omlaag en betalen we tenminste eerlijke prijzen.
Jammer dat dat niet zo snel werkt, prijzen gaan makkelijk omhoog, maar niet makkelijk naar beneden...
Ik vind het niet zo gek dat de verkoop terug loopt. Vrijwel iedereen heeft inmiddels meerdere mobiele telefoons thuis liggen en sommige zelfs meerdere in gebruik. Klinkt mij dan ook niet raar in de oren dat de verkoop dan even terug loopt.
De werkelijke verkoop ligt al een tijd langer een stuk lager. Want bijna alle winkels laten zeker 15 tot 20 euro betalen voor accesoires zoals USB-kabels en laders.

"Dan kunt u beter dit prepaid modelletje nemen, mevrouw! Dan heeft u voor hetzelfde geld er nog een reserve toestel bij."

Nog net ff iets irritanter dan "Nog interesse in 2x stimorol voor 1 euro?" bij het tankstation,alleen daar kom ik vaker dan in mobiele telefoonwinkels.
Anoniem: 168448 17 november 2008 14:07
Alleen maar de crisis noemen vindt ik een beetje raar.

Er is niets nieuws en men is tevreden over het huidige toestel.

Daarnaast verkoopt de iphone wel goed, dus dat gaat af van de rest !
Iphone lijkt mij ook onder de telefoons te vallen, dus dat zal er wel bij op geteld zijn.
Anoniem: 130184 17 november 2008 14:22
Ik zou zeggen kom eens met wat nieuws dat ECHT spectaculair beter is dan kijken we verder. Iphone? nah te closed en geen zin om itunes opgedrongen te krijgen. Symbian toestellen? Weinig nieuws onder de zon. Windows mobile? vrij achterhaalde en onhandige interface, ondanks wat nieuwe schilletjes. Als er wat leuks komt ga ik het zeker halen, maar voor de huidige generatie geldt dat zeker niet. En al helemaal niet met deze prijzen en max 1,5 dag batterijverbruik.
Was er al niet z'n artiekl van de week op tweakers, ik snap het niet geheel, waarom z'n ophef over word gemaakt. Zoiezo zijn het dure tijden, men kan niet meer geld uitgeven dan men heeft, alles word duurder , de economie is nu slecht , het derde kwartaal is op naar de feestdagen, dan spaart iedereen wat geld op.

Daarnaast zoals al genoemd telefoons hebben niets nieuws te bieden, en vaak heeft men een abo van 2 jaar, dan ga je niet na 1 jaar of een paar maanden weer een mobiel kopen. In iedergeval de meeste mensen niet. Dus is dit allemaal niet meer dan logisch, iedereen heeft nu wel een mobiel onderhand, het nieuwe is er af, men kan niet bezig blijven.

Snap niet waarom de gehele media deze open- deur blijft intrappen, net alsof het raar is, las het van de week ook al meerdere malen in de kranten.

Beter gaan we ons druk maken om de New world Order,..
En gaat men over plaat voor hun kop kijken, zo ook de industrie,.
Laten we ook meerekenen dat inmiddels iedereen er al 1 heeft.
Veel mensen ook meer dan 1.
die markt was vorig jaar al gestagneerd, de retail kanalel (belcompany, the phonehouse etc.) richten zich ook steeds meer op andere markte; navigatie, internet, televisie, verzekeringen (voor huis/auto etc.)
er wordt meer verkocht dan alleen mobiel

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.