'Eerste Vista SP2-bèta binnen vier weken'

Microsoft zal de eerste bèta-versies van Vista SP2 en Server 2008 SP2 waarschijnlijk binnen vier weken uitbrengen, zo weet Neowin te melden. Een selecte groep van testers heeft inmiddels al een testversie van SP2 ontvangen.

Vista logoVista SP2 zal volgens Neowin onder meer betere ondersteuning krijgen voor bluetooth, waaronder bugfixes voor bluetooth 2.1, en is ondersteuning toegevoegd voor Via's nieuwe Nano-cpu. Tevens zal Microsoft Windows Search 4 toevoegen aan Vista SP2 en wordt de softwarecompatibiliteit verhoogd.

Het tweede service pack voor Server 2008 zal onder meer backwards compatibel zijn met de licentiecodes van Terminal Services, verbeterde beheerfuncties bieden voor het repliceren van bestanden en voor Storage Resource Manager, en een snelheidsverbetering laten zien op het gebied van de printserver- en spooler-functionaliteit.

Volgens Mary-Jo Foley van Zdnet is Microsoft er alles aan gelegen om vaart te maken met de uitrol van Vista SP2, omdat Windows 7 naar verluidt al eind 2009 uit moet komen. Microsoft wil de uiteindelijke versies van de twee SP2's uitbrengen voordat Windows 7 verschijnt om 'verwarring' bij de consument te voorkomen.

Door Pieter Molenaar

19-10-2008 • 11:47

153

Submitter: Chills

Reacties (153)

153
131
23
9
0
1
Wijzig sortering
Tevens zal Microsoft Windows Search 4 toevoegen
Wordt hiermee niet opnieuw iets opgedrongen aan de gebruiker?
Of zit ik er compleet naast, en is het eigenlijk alleen een update?
Dit is een update van de reeds aanwezige Windows Search (versie 3.nogwat geloof ik), geen nieuw programma.

Versie 4 is aanzienlijk beter dan de meegeleverde versie, searchen werkt een heel stuk sneller.

In juni is deze ook gereleased zodat je hem handmatig op andere versies van Windows kan installeren: meuk: Microsoft Windows Search 4.0

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 juli 2024 02:33]

Die SearchIndexer vind ik zelf een van de meest irritante dingen in Vista. Kennelijk bestaat er bij de grote jongens zoals Microsoft en Google (think: Google desktop) het idee dat een perfecte desktop bestaat uit het samenvloeien van alles in alles, waarbij je met 1 druk op de knop alles kunt doorzoeken, van disk tot email. Dat je disk daarbij wel voortdurend staat te stampen om iedere keer maar weer te indexeren als je wat verandert, dat wordt er even niet bijgezegd. Ik heb uiteindelijk die hele SearchIndexer service maar uitgezet. Als ik al zonodig iets moet zoeken (wat maar zelden echt voorkomt), dan doe ik dat wel op commando, en niet pre-emptief.

Search 4.0 mag hoeft van mij dus ook niet zo.
ik voeg tags toe aan mij foto's. Door middel van de indexering betekent dat dat ik vrijwel onmiddelijk alle foto's voor me heb van een bepaalde persoon, gelegenheid, plaats enzovoort.
Bovendien kan ik door middel van de sorteren en groeperen functie in explorer heel eenvoudig al dan niet chronologische slideshows maken van elke selectie die ik me kan bedenken; op datum, tags, sterren,...
Deze handelingen kan je evengoed vertalen naar je muziekverzameling, je documenten enzovoort. Ik vind het prachtig _/-\o_ Maar deze features hebben wel de indexering nodig om een klein beetje vlot te werken!
Vind de index optie heerlijk, ik heb een best grote voorraad muziek en een bepaald nummer zoeken kan best even duren. De index ingesteld dat hij de hele pc moet indexeren (avondje bezig geweest ermee) en nou staat alles binnen 5 seconden in beeld.

Moet wel zeggen dat ik in raid(s) draai en dat het daardoor misschien minder te merken is (het indexeren), m'n laptop welke een 5400rpm schijfje heeft wil ik niet laten indexeren gewoon omdat alles dan zo traag als poep wordt.
Ik snap niet waarom mensen zo raar reageren op hun harddisk lampje... Ja, door de indexering staat je harddisk wat vaker te werken. De belangrijke vraag is echter, of je er last van hebt. En het antwoord daarop is NEE.

Natuurlijk, in vroegere varianten van XP, kon een low-priority achtergrond taak nog altijd uitermate irritant zijn, wanneer hij de harddisk veel gebruikt. De CPU kon wel snel switchen, maar de I/O niet. In Vista is er echter een extra prioriteits systeem voor I/O geintroduceerd, waardoor achtergrond taken veel makkelijker de harddisk kunnen gebruiken, zonder dat ze daarbij de voorgrond taken in de weg zitten. Daardoor dat men in Vista ongestraft op de achtergrond kan indexeren.

Negeer dus gewoon dat harddisk lampje... In tegenstelling tot XP, betekent dat niet meer dat je voorgrond applicatie vertraagd wordt.

Verder wordt er ook alleen maar de wijzigingen opnieuw geindexeerd, en zijn de folders die geindexeerd worden begrensd. (En instelbaar.)
Ok, dank je voor de verheldering.

Door het woord "toevoegen" dacht ik dat het een compleet nieuwe feature werd.
Het zou toch vooral fijn zijn als ze de WDS en normale search zouden combineren, zodat je niet "gebruik oude zoekfunctie" moet openen in een nieuw zoekscherm als je toevallig in een ongeindexeerde map zit

[Reactie gewijzigd door foppe-jan op 25 juli 2024 02:33]

Hopen dat dit verbeterd. In Vista een bestand zoeken die niet geïndexeerd is is een ware crime. Dit werkt nog altijd veel beter en eenvoudiger met andere Windows versies.
Het is denk ik gewoon een update aangezien de Search functionaliteit (start en dan de zoekbalk) al een 'belangrijk' onderdeel in Vista is.
Anoniem: 61293 @EDIT19 oktober 2008 18:16
Ik snap ook niet wat er nieuw is aan Desktop Search 4 in SP2, aangezien DS4 al automatisch aangeboden wordt via Windows Update... zou me niks verbazen als je het als Vista SP1-gebruiker al hebt draaien. :)
Hoe staat het eigenlijk met WinFS? Wordt dat met deze service pack toegevoegd? Ik kon me herinneren dat zoiets de bedoeling was, maar ik kan er verder niks over vinden. Of komt dat pas in "7"?
WinFS is vanwege voornamelijk performance problemen in de ijskast gezet en vervangen door NTFS + Windows Search. Zelfde probleem waar bv ook de experimentele relationele filesystems op Linux/etc mee kampen - softwarematig is het een prachtig concept (volledige abstractie van fysieke allocatie op de schijf, het filesystem als relationele database), maar de hardware is er nog lang niet snel genoeg voor. Tot die tijd is de combinatie van ouderwetse journaled filesystems en door het OS onderhouden metadata databases (Spotlight/Windows Search/Google Desktop Search/Copernic) weliswaar wat minder elegant maar wel bewezen, redelijk snel en 'goed genoeg'.

Een deel van de technieken voor WinFS is in SQL Server beland. Ze zullen het over een jaar of tien wel weer eens uit de kast trekken, want qua concept is het heel veelbelovend.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 02:33]

Hoe meer updates hoe beter, zolang het de gebruiker ten goede komt.
Zolang het systeem er niet telkens een beetje logger van wordt. Je moet maar de grootte van je Windows-map bij een verse installatie (incl. drivers) vergelijken met nu, na enkele Service Packs en een hele reeks updates ...

Mssn ga ik een beetje kort door de bocht, maar algemeen gezien is de harde schijf nogal vaak de bottleneck van een systeem. En daar mijn redenering : hoe meer MB's er moeten gelezen worden door het besturingsysteem, hoe trager ...

[Reactie gewijzigd door cedrique op 25 juli 2024 02:33]

Die uninstall folders kan je gewoon verwijderen, als je je maar realiseert dat je dan je patches/service packs niet meer kunt uninstallen (behalve via System Restore dan).

Besides, maken die paar honderd MB die er bijkomen in de loop van de paar jaar die je met een Windows-installatie doet er nu werkelijk toe, als je d'r een schijf van honderden GB's in hebt hangen? Dit is tegenwoordig écht geen issue meer hoor.

En logger? Het is niet alsof de hele inhoud van je systeemmap in het geheugen geladen word, dat is maar een deel daarvan, en dan ook nog alleen als het nodig is.
Er zijn tal van methoden om de Windows map heel veel kleiner te maken, alleen moet je er voorzichtig mee omgaan. Er zijn er die het in grote lijnen doen, andere doen het weer feature per feature en bestand per bestand.

http://www.mydigitallife..../tips-to-slim-down-vista/
http://www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=80511
http://www.bold-fortune.com/forums/index.php?showforum=13

Denk dat ik ook zoiets soortgelijk ga doen met mijn volgende installatie, mijn huidige Vista map is 20 GB, en heb 30 GB daarvoor gereserveerd. Van deze 20 GB is 11 GB al de winsxs map, dus veel schiet er niet over. Volgens mij kan ik met de features die ik her en der heb uitgeschakeld nog meer verwijderen.
Je kan natuurlijk na de install van een service pack de files daarvan en de backups weggooien en zodoende aardig wat ruimte vrijmaken. Daar is zelfs een tooltje voor van MS : Vsp1cln.exe. Die tool zit in SP1 dus staat op je disk.

Aan de andere kant, met 1tb tegenwoordig onder de 85 euro, kost storage bijna niets meer. Maar goed opruimen kan natuurlijk geen kwaad.
Iedereen heeft tegenwoordig minimaal 160GB, dan maken die 3-4GB meer ook niets uit.

En de mensen die echt veel ruimte nodig hebben, zitten allang aan de 500-1000-1500-2000 of zelfs hoger ;)
Als je WinXP hebt staan op een netbook met een ssd van 4GB of 12GB, dan maakt dat kleine beetje weldegelijk uit. Ik heb het hier over WinXP omdat TomWij hierboven links heeft geplaatst die over WinXP gaan, niet over Vista.
Heb je al eens in de map van Windows Vista ingekeken? Windows Vista is verder gebouwd op Windows XP, er is hier niet al te veel verschil, misschien enkel overduidelijk in de laatste link maar daar zie je dan weer hoe de techniek in elkaar steekt. Verder vraag ik me af wat je bent met een ssd van 4-12 GB, hier kan je haast niets mee doen (als enige harde schijf)...

[Reactie gewijzigd door TaraWij op 25 juli 2024 02:33]

Het gaat niet om de hdd-ruimte. Idd, de hdd's zijn meer dan groot genoeg. Zelf heb ik 250GB in mijn laptop zitten. Maar hoe meer data er geladen wordt (bij het opstarten bvb), hoe langer dit duurt.
Ik draai nu op een aangepaste XP-installatie (met nLite) die bij het opstarten nog geen 250MB RAM vult. Ik merk dan ook dat deze aangepaste installatie heel wat vlotter opstart & werkt dan mijn originele.
Niemand verplicht je om over te gaan op Vista... Als dat zo was waarom draai ik hier dan ook nog windows 2000 op sommige machines? Ja er wordt amper support op gegeven, maar de updates zijn nog te downloaden. En alles draait gewoon door. Nu XP wordt uitgerangeerd, betekent dit niet dat XP opeens niet meer werkt.....

Als dat zo was, dan was er reden tot klagen, maar dat gebeurt niet. Tevens kan je ook bij jezelf te raden gaan. Als je een nieuwe PC koopt dan wil je toch ook weer nieuwe spellen, programma's enz enz. Dus waarom geen nieuw besturingssysteem.... XP is zoals ook al vaker gezegd. ERG oud. Nieuwe features, mogelijkheden e.d. komen en gaan.

Maar zoals jij zegt, ze moeten overstappen.... Nee hoor. Als jij goed zit nog met XP wie houdt je dan tegen om geen XP te draaien?
Het klopt niet helemaal wat je zegt, omdat je namelijk wel degelijk verplicht bent / word om over te stappen op Vista. Hetzij door Microsoft of hetzij door de computerfabrikanten welke opereren in opdracht van Microsoft of die door zichzelf overstag gaan.

De nieuwe computers van HP zijn bijvoorbeeld niet meer terug te zetten naar Windows XP, puur vanwege het feit dat ze geen XP drivers meer laten ontwikkelen bij de door hun geleverde hardware. Nu vind je hier en daar uiteraard uit de community nog drivers welke veel hardware aan de praat helpen, maar lang niet alles.

Daarnaast zijn veel huidige Vista (merk) computers binnen de kortste keren zo traag als de ...... Ik heb al bij veel klanten op hun verzoek Vista weggeknikkert en XP Pro terug gezet (mits de drivers het toestonden uiteraard).

Ik draai persoonlijk momenteel beide systemen XP Pro op mijn laptop en Vista Ultimate op mijn vaste computer. Toch draait XP nog steeds sneller en prettiger t.o.v. Vista. Minder meldingen, het verwijderen, verplaatsen en kopieren van bestanden gaan sneller. Je hebt niet het gezeik dat je sommige programmatuur als administrator moet uitvoeren of wat dan ook. Het mag dan allemaal een stuk veiliger zijn, maar het is ook een stuk minder gebruikersvriendelijk geworden.
Het is ook niet voor niets dat Vista nog steeds zo negatief bekend staat, en veel mensen bij de aanschaf van een Vista computer alsnog terugkeren naar XP (voor zover mogelijk).

Microsoft mag nu weleens wat beter kijken hoe de concurrenten het voor elkaar hebben. Ik ben absoluut geen MAC voostander, maar leopard scoort bij mij nu toch echt 10x beter t.o.v. Vista qua snelheid en gebruikersvriendelijkheid en die vervelende meldingen.

Voor de mensen die nu gaan zeggen dat mijn laptop sneller is t.o.v. van mijn PC.
Specs huidige PC:
Quadcore 9550
8 Gig Corsair DHX XMS3 1600Mhz Geheugen
Crossfire opstelling 2x ATI 3870 512Mb G versie
ASUS P5E3 Deluxe S775
Opstart schijf: WD VelociRaptor 150G 16M SATA2
Vista Ultimate

Specs Laptop:
Acer Travelmate 7720
Core 2 Duo T7300
4Gig Geheugen
320Gig 5400RPM
ATI 2400XT 256Mb
XP Pro

Beide systemen worden niet gebruikt voor het gamen, maar hoofdzakelijk voor grafisch ontwerp, programmeren en (HD) video bewerking.
De nieuwe computers van HP zijn bijvoorbeeld niet meer terug te zetten naar Windows XP, puur vanwege het feit dat ze geen XP drivers meer laten ontwikkelen bij de door hun geleverde hardware. Nu vind je hier en daar uiteraard uit de community nog drivers welke veel hardware aan de praat helpen, maar lang niet alles.
misschien bij gewone consumentenhardeware maar bij de business computers zit er nog altijd standaard een downgrade bij naar windows XP kijk maar bij de nieuwe laptop serie Hp 8730w, 8530w ,... er zit vista business bij maar ook nog altijd windows xp pro
Het klopt niet helemaal wat je zegt, omdat je namelijk wel degelijk verplicht bent / word om over te stappen op Vista. Hetzij door Microsoft of hetzij door de computerfabrikanten welke opereren in opdracht van Microsoft of die door zichzelf overstag gaan.

De nieuwe computers van HP zijn bijvoorbeeld niet meer terug te zetten naar Windows XP, puur vanwege het feit dat ze geen XP drivers meer laten ontwikkelen bij de door hun geleverde hardware.
Dus...dan koop je geen HP als dat een probleem is maar van een fabrikant waarbij dat wel kan. Kortom, er is een keuze. Dus geen verplichting. Dat veel consumenten niet de moeite nemen om zich enigzins goed te informeren over de verschillen kan je fabrikanten m.i. niet aanrekenen.

Je zal het eerder tegenkomen bij "merk" pc's inderdaad. Maarja, dat is in wel meer markten zo. De grote merken leveren massaproducten, met relatief weinig keuzemogelijkheden. Heb je van de massa "afwijkende" (speciale) wensen, dan ga je naar een computer _speciaal_ zaak waarbij je systeem perfect op maat gemaakt kan worden. Zolang dat mogelijk is, is er keuze en dus geen verplichting.

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 25 juli 2024 02:33]

Als je zo redeneert dan is alles altijd een keuze...

Echter is het probleem hier dat Microsoft niet de ondersteuning meer bied voor XP zoals de klant dat verwacht. B.v. het hele directx 10 model kan zonder problemen in XP worden ingebouwd, echter doet microsoft dit niet, omdat ze Vista naar voren willen drukken. Ben je bijvoorbeeld een fanatieke gamer en wil je nieuwe games spelen, dan heb je dus geen keuze en ben je verplicht om Vista aan te schaffen voor de DX10 ondersteuning.

Het is een feit dat hoe dan ook alles richting Vista en straks windows 7 gepushed wordt door Microsoft. Hun verdien model zit nu eenmaal zo in elkaar. Het begint met het niet meer bieden van ondersteuning voor XP, en nu ook het stoppen met de productie van XP. Vervolgens leveranciers pushen om te stoppen met het produceren van drivers voor XP. Microsoft richt zich op hun volgende stap, deze doet er alles aan om hardware fabrikanten zoveel mogelijk richting hun nieuwe besturingssysteem te pushen. En de ondersteuning van XP zoveel mogelijk te laten vervallen.

Microsoft heeft nu eenmaal een machtspositie, welke ze ook gebruiken.


Daarnaast draait Vista nog bij lange na niet probleemloos, er zijn genoeg PC`s die vastknallen op bijvoorbeeld de installatie van SP1 of hierdoor zelfs helemaal niet meer opstarten waardoor zelfs een complete herinstallatie noodzaak is. Het bekende stap 3 van 3 - 0% probleem.

[Reactie gewijzigd door Passkes op 25 juli 2024 02:33]

Wat verwacht je dan? Dat Microsoft tot in de lengte der dagen XP blijft ondersteunen? Het OS is inmiddels al 7 jaar oud en de supporttermijn is al een aantal maal opgeschoven. Zie je Red Hat, SuSe of Novell dan ook 7 jaar oude versies ondersteunen? Geeft Apple nog support op OS9? Heeft geen bal met MS' verdienmodel te maken.

Het DX10 argument is een beetje makkelijk (en ook zowat het enige dat in dit soort discussies naar voren wordt gebracht). Lang niet alle gebruikers zijn fanatieke gamers, lang niet alle games zijn DX10-only en ook hier geldt weer, waarom zou MS verplicht zijn om nieuwe technologie in te bouwen in oude producten? Moet Apple dan bijvoorbeeld Time Machine gaan inbouwen in oude OSX versies?

En je hebt het nu alleen over XP en Vista. Er zijn ook nog andere alternatieven waaruit je kan kiezen. Kortom, nog meer keuze.

Ik gebruik overigens geen Vista maar XP en Ubuntu, dus mijn redenering heeft niets met mijn persoonlijke voorkeur te maken.

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 25 juli 2024 02:33]

WIe houd me tegen???? Microsoft.... moet je een kijken hoeveel moeite je moet doen als consument om een pc zonder vista op de kop te tikken.
Kost toch haast geen moeite, gewoon in je lokale shop vragen voor een computer zonder Windows op?
Precies, er zijn tegenwoordig genoeg leveranciers die de mogelijkheid bieden om een PC zonder OS te bestellen, en daar zitten grote namen bij zoals bijvoorbeeld Dell.

En als je die PC's niks vind staat het je nog altijd vrij om een PC zelf te bouwen, of het door een kennis/familielid te laten doen.

Niemand verplicht je om Windows te nemen.
Nou nou, wat een moeite moet je doen zeg.
Je loopt binnen bij computerboer en besteld een pc zonder besturingssysteem. Zat die daar geen probleem van maken. Ik ken een aantal zaken waarvan ik zeker weet dat als jij met je windows xp cd binnen loopt, ze het er nog voor je op zetten ook.
wij leveren zelfs met XP als je wilt ;)
Met de beveiliging die er aanwezig is in Windows Vista en hoger heeft het verder proberen te beveiligen en fixen van Windows XP en lager weinig nut, ik heb op Windows Vista met mijn brakke third-party beveiliging er boven op nog geen enkele infectie gehad, daarentegen kreeg ik het bij Windows XP met sterkere beveiliging om de haverklap.

Ik zie hier geen verplichting, het is aan jouw de keuze of jij met die niet verder geupdate onveilige Windows XP wil verderwerken.
SP2 voor Windows 2008
Mis ik ergens iets??? of gaan ze de naamgeving SP1 overslaan voor verwarring tegen te gaan (niet echt gelukt bij mij kan ik in elk geval al zeggen)
Ondersteuning voor draadloos bluetooth? Kan iemand me dat uitleggen... Volgens mij is bluetooth al zo draadloos als maar kan...
ik vermoed dat dat een foutje is, ik denk dat het draadloos USB moet zijn, maar dat is slechts een gokje.
Mssn dat windows nu zelf met Bluetooth zal kunnen omgaan, zonder de WIDCOMM-drivers die je op de meeste PC's terugvindt.
Dat kan het al lang.
Basic support wel, maar al die profielen, dan heb je toch nog altijd die drivers nodig :)
Volgens dit artikel op gizmodo zijn het gewoon bluetooth 'patches'. Geen wireless usb oid ;)

Verder vind ik deze nieuwe 'features' maar mager voor een service pack. Het zijn gewoon simpele patches, een SP is natuurlijk gewoon een hoop patches maar als je SP1 vergelijkt met SP2 dan zie je toch direct het verschil qua geplette bugs.

[Reactie gewijzigd door filenox op 25 juli 2024 02:33]

Ik heb SP1 nog geeneens..

Maar waarom steekt Microsoft niet gewoon al hun tijd aan Windows 7? Dan bereiken ze meer.
Omdat Windows 7 op zijn vroegst pas eind volgend jaar verschijnt?

Daarnaast zou men dan de klanten met Vista in de kou laten staan, die willen ook gewoon support en service packs, en terecht. Vista is nog lang niet EOL namelijk.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 juli 2024 02:33]

Ik heb SP1 nog geeneens..
En ondertussen zeker hard klagen op de snelheid van Vista? SP1 maakt Vista een stuk sneller en stabieler.
Ik heb geen problemen met de snelheid. Gewoon goeie HDD erin en leuke quadcore en alles is al snel. Vista kan soms traag zijn, maar ik heb daar geen last van. Ik zou XP pakken als die het zoeken/uitvoeren in het start menu had, das mijn enigste rede dat ik Vista heb.
Kijk dan eens naar Launchy (klik). Dat is een uitgebreidere en naar mijn mening betere versie van het zoeken/uitvoerenvenster van het startmenu inVista
Omdat windows 7 niet veel meer is dan vista sp3 met een leuke interface eromheen. Windows 7 = upgrade van vista niet iets totaal nieuws.
Wel grappig want MS is nog steeds bezig met het uitrollen van SP1. Oftewel, nog niet alle Vista gebruikers hebben SP1 al via de automatische updates binnen gekregen. Dacht ik dat het eindelijk rustig zou worden op het werk... 8)7
Op je werk heb je toch zeker WSUS draaien als je al windows draait? Lekker de zooi via AD distribueren, iedereen tegelijk de updates.

Overigens draait men op mijn stagebedrijf nog altijd netjes XP omdat de industriële software gewoon niet op vista werkt. Iedereen is overigens ook Local Admin, aangezien we zonder niet zouden kunnen werken.
Anoniem: 237491 19 oktober 2008 13:27
Sinds dat SP1 uitgerolled is voor Vista is het OS een stuk sneller/stabieler geworden en heb je idd minder compabiliteits problemen, maar idd zoals eerder gezegd werd vind ik sommige programmas niet eens in all programs, terwijl ze gewoon via de installer geinstalleerd zijn, moet ik zelf snelkoppelingen maken, verder vind ik het een rete snel en stabiel systeem, ben benieuwd wat deze SP2 voor verbeteringen gaat brengen, behalve dan de bluetooth, gebruik nooit geen blauwtand op mijn PC.
Hou natuurlijk in gedachten dat het service pack ook gewoon een hele boel updates die na SP1 zijn uitgekomen bundelt in het nieuwe service pack.
SP3 voor XP had ook niet echt vernieuwingen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.