Denon gaat toch geen speakers met Google Cast-integratie uitbrengen

Ondanks een aangekondigde samenwerking tussen Google en Denon, gaat laatstgenoemde geen luidsprekers maken die zijn voorzien van Google Cast-integratie. Een duidelijke reden voor het weglaten van het protocol voor het draadloos versturen van audio geeft het merk niet.

Google introduceerde het Cast-protocol voor audio begin 2015 op de CES-elektronicabeurs. Daarbij waren Sony, LG en Denon de samenwerkende partners die speakers met de techniek op de markt zouden brengen. Tot nog toe heeft Denon dat echter niet gedaan en op Twitter bevestigt de fabrikant dinsdag dat de plannen in de ijskast zijn gezet. Dat zou komen door een 'verschil in benadering' van beide bedrijven.

The Verge ontdekte de tweet en verifieerde het nieuws bij de fabrikanten. Denon lijkt de deur nog op een kier te willen houden en stelt dat het bedrijf het laat weten mocht het in de toekomst alsnog Google Cast te gaan gebruiken.

Sony en LG brachten wel speakers uit waarbij het Cast-protocol is geïntegreerd. Denon zou de techniek aanvankelijk willen toevoegen aan zijn Heos-lijn van draadloze speakers. Google kwam later in 2015 zelf met de Chromecast Audio, een los accessoire waarmee bestaande speakers geschikt gemaakt kunnen worden voor het Cast-protocol.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-01-2016 • 20:44

59

Reacties (59)

59
57
45
3
0
2
Wijzig sortering
Goed, dan wil je niet samenwerken met Google, maar kunnen de heren speakerfabrikanten het gezamenlijk eens worden over een breed gedragen standaard voor Internet radio en misschien ook een voor draadloze communicatie met TV. Het liefst wil ik zowel vanuit de spotify/deezer/youtube/online radio app als vanuit een dedicated app van de boxen kunnen casten...

Het mooie van "vroegah" was dat je elke speaker op elk systeem kon aansluiten. Nu draait alles op een puinhoop van proprietary protocollen en werkt het met niemand lief samen.
Die bestaat! Naast de mogelijkheid van DLNA (die bijv in de Gallery app van HTC zit) en Bluetooth is er ook een nieuwe standaard. DLNA is hèt gewoon, maar is nooit goed doorgebroken.

De nieuwe standaard heet SKAA, heeft niet de nadelen van Bluetooth (als jij wat wil spelen terwijl je vriendin is verbonden, moet zij eerst verbinding verbreken, afstand, drukke 2.4GHz band) of Airplay (=DLNA maar dan proprietair en Apple only en weinig producten zoals headsets die het ondersteunen).

SKAA is gebaseerd op Pro Audio Wireless (PAW) wat iedereen al kent, alle artiesten, zangers etc gebruiken dit namelijk on stage.
Best kans dat SKAA de reden is dat Denon Google Cast laat schieten. Ik ben hoe dan ook blij. Zou het erg jammer vinden als er weer een gesloten systeem bij komt.

Edit: er zijn al speakers op de markt of aangekondigd die SKAA ondersteunen. En het gebruikt wel 2.4GHz maar dankzij Walking Frequency Diversity (tm) is dat geen enkel probleem. En het is op CES2010 geïntroduceerd.. Jammer dat het zo lang duurt, toen bestond Google Cast nog je niet eens.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 05:45]

Als DLNA nooit goed is doorgebroken, zal het "hèt" wellicht niet helemaal zijn denk ik dan :o ?
qua functionaliteit, gemak, techniek is het ideaal. Soort Betamax Vs VHS discussie.
Probleem van nu is dat de vooruitgang van technologie wat sneller gaat dan de rest van de wereld. Standaarden doen er een tijdje over voordat deze er zijn, daarvoor zegt ieder bedrijf "Mijn protocol is beter want argument: 'x, y, z,' ". Voor ieder bedrijf valt er natuurlijk wel weer wat te zeggen. Hierdoor duurt het lang, gelukkig hebben de meeste speakers nog steeds gewoon een analoge uitgang en kan je, mits de kabel goed is weggewerkt, zonder vervuiling van de omgeving naar muziek luisteren.

Maar ik moet toegeven, de markt veranderd nu zelfs zo snel dat weinig meer samenwerkt en dat zelfs met IoT er allerlei vreemde zaken staan te beginnen als er nog steeds veel communicatievormen blijven bestaan, waardoor de ontwikkelingen in de techniek zelfs langzamer kunnen gaan omdat niemand het gewoon kan bijbenen (van de bedrijven).
Ik zie de noodzaak nog niet in van een standaard voor draadloos muziek afspelen via speakers. Speakers zijn nog altijd analoge apparaten die je (bij voorkeur) via een speakerkabel aansluit. Dit is al tientallen jaren een universele standaard. Ik zie geen reden om hiervan af te wijken.

Het apparaat waar je de speaker op aansluit (bijv. een receiver), dáár wil je de standaardimplementatie hebben. Als we dat probleem opgelost hebben, dan kan je gaan nadenken over het integreren van zo'n standaard in een speaker voor mensen die geen losse receiver willen.

Het mooie is trouwens dat er steeds vaker kleine slimme en relatief goedkope apparaatjes uit te komen om speakers draadloos aan te sluiten (bluetoothontvangers, Chromecast Audio, Sonos-apparatuur, AirPort Express, etc.). Dus je kan moeiteloos switchen van "standaard" als er een nieuwe standaard uitkomt.
De moderne speakers zijn die reciever tegelijk. Het idee van 1 versterker met losse passieve speakers is een oud idee vanuit de gedachte dat speakers alleen kunnen samenwerken met 1 centrale controller.

Deze speakers zijn allemaal controllers en kunnen een "groter" geheel vormen door samen te werken.

Niks mis met ouderwetse grote versterkers, waarschijnlijk nog steeds het beste idee voor hoge geluidskwaliteit, maar deze insteek zorgt voor veel meer flexibiliteit met het opstellen van speakers, koppelen van verschillende ruimtes etc.
Dat snap ik, maar ik bedoel te zeggen dat zolang er geen standaard is, het misschien handiger is om normale speakers zonder ingebouwde apparatuur te kopen.
Is het bestaansrecht van de Chromecast juist niet het ontbreken van een standaard voor streaming, zowel voor audio als streaming? Zelf ben ik overigens een tevreden Chromecast gebruiker, vanaf het eerste uur 😊
Zeker, maar het blijft een gesloten protocol waardoor je zonder Google-software er niets aan hebt.
Niet helemaal waar, want sinds kort ben ik geswitcht naar Windows Phone (vanaf iOS). Op dat Windows platform is geen officiële Chromecast app beschikbaar (Google en MS zijn nl. nog steeds geen vrienden, wat vrij kinderachtig is, maar dat terzijde), maar daar zijn goed werkende (niet van Google afkomstige) alternatieven voor, zoals Tubecast. YouTube content bekijk ik bijv. op mijn TV via die app.
De standaard is dat er meerdere standaarden zijn :) Er zijn een hoop mensen die losse speakers met lange draden niet meer zien zitten. Je kunt wel hopen dat speakers meerdere standaarden gaan ondersteunen. Bij een aantal is dat het geval. Zo lang jij alles van 1 standaard koopt, hebt je geen last van incompatibiliteit.
Ik heb gewoon een versterker (met twee mooie boxen) uit 1975 staan met daarin geplugged een Chromecast Audio, heeft me in totaal 70 euro gekost. Werkt net zo goed als die Sonos meuk waar je 250 euro mag ophoesten voor 1 speakertje met dezelfde functie als een Chromecast Audio.
Anoniem: 120539 @jaapzb20 januari 2016 15:38
Als je je beperkt tot 1 luisterlocatie wel. Als jij echter i.p.v. een Chromecast Audio een Sonos player aan sluit op die versterker kun je de rest van het huis ook vol zetten met verschillende Sonos apparaten, en kun je overal van dezelfde audio-stream genieten.
Dus de muziek kan hard staan in de keuken, de huiskamer en de gang, zonder dat je tijdverschil hebt tussen de verschillende streams.

Edit: lees net in de FAQ dat in een nieuwe update de Chromecast ook multi-room ondersteund. Lijkt nog wel iets minder gebruikersvriendelijk dan Sonos maar iets wat een unieke feature was is binnenkort dus minder exclusief.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120539 op 23 juli 2024 05:45]

Anoniem: 16328 19 januari 2016 21:20
Lekker goedkopere goede kwaliteit speakers kopen en een Chromecast los aansluiten. Alleen maar een extra draadje :) en heel veel functies.
Ding is dat er dan vaak ook een DAC en versterker bij moet. En een chromecast multi-room setup? Kan dat uberhaupt?
De Chromecast Audio heeft, zoals vanaf stap 8 in deze iFixit teardown te zien is, een 24-bit DAC.
Multiroom wordt sinds kort ondersteund, zie ook de FAQ.
Een versterker of actieve speakers zouden het plaatje dus moeten afmaken.

[Reactie gewijzigd door shifter op 23 juli 2024 05:45]

Dat is zeker mogelijk, althans met de Chromecast Audio
Heb ik niets aan met mijn Windows Phone.

Ik snap Denon heel goed. Zij hebben hun eigen systeem al, als je Cast support gaat aanbieden dan kan je er prat op gaan dat je gewoon verliest van een gigant als Google.
Volgens mij heeft Denon geen eigen systeem hoor. Mijn Denon-receiver ondersteunt AirPlay en DLNA, niets van Denon zelf.
Ze doen het nog slecht ook. We hebben thuis een Denon Cocoon. Klinkt goed, maar Airplay werkt zo zelden dat we liever de AUX IN gebruiken.
Je zou zeggen dat het werkt met een Apple router.
Bij mij werkt AirPlay op mijn Denon-receiver vlekkeloos. Het kan ook met je netwerkconfiguratie te maken hebben.
Dat hele Sonos model, waarbij elke speaker fabrikant een eigen ecosysteem heeft voor het draadloos en multi-room afspelen van muziek is echt het kwaad. Het is een slinkse manier om mensen aan je binden door ze eerst honderden (zo niet duizenden) euro's aan apparatuur te laten aanschaffen. Ja, ik snap dat dit ook geldt voor Apple en Google, maar in ieder geval heb je dan een veel omvangrijker ecosysteem, en niet een apart ecosysteem voor een setje speakers.

Mijn boodschap aan speakerfabrikanten is: concentreer je op het maken van speakers en ga met Apple en Google om de tafel zitten om een universele standaard te ontwikkelen. Heel veel problemen hadden al lang opgelost kunnen zijn als er meer universele standaarden waren.

Bluetooth komt nu het meest in de buurt, maar die heeft nog te veel beperkingen.

[Reactie gewijzigd door daanodinot op 23 juli 2024 05:45]

Het is gewoon een heel goed ecosysteem met dat door elk persoon wel bedient kan worden(lage learning curve). Je hebt geen 8 apps meer nodig maar 1 app die verschillende diensten bij elkaar brengen. Naar mijn idee kopen mensen Sonos systemen om de gebruikersvriendelijkheid. Ze willen geen poespas, ze willen met een paar knopjes de boel bedienen. En het gekke is dat Sonos nog best goed verkoopt.
Tevens is het geluid dat uit de boxen komt van goeie kwaliteit.

Begrijp me niet verkeerd, ik zou nooit sonos aanschaffen maar het werkt wel heel en heel erg fijn.
Ik heb zelf wél SONOS en dat komt gewoon door het geen gezeik, het werkt & done. Me raspberry Pi Host zelf ook een controller die ik via een webpagina kan opvragen en dan kan je op alle andere apparaten zelfs de browser gewoon gebruiken! Ik snap het grote gezeik nooit (bovendien hebben ze ook een DLNA server, die op de smart tv ook gebruikt kan worden als een soort NAS voor al je muziek!).

Mijn ouders willen ook gewoon gebruik kunnen maken van de geluidsinstallatie, ze zijn inmiddels al rond de 50 en ja, dan is het op een gegeven moment niet meer zo soepel te leren. Dus SONOS is top!
Inderdaad. Als je in het Apple-ecosysteem zit dan is AirPlay imho een beter alternatief dan Sonos, maar zodra je ook je muziek wilt afspelen van non-Apple-apparaten, dan is Sonos eigenlijk het beste alternatief. Misschien dat Chromecast Audio in de buurt komt, maar vooralsnog heb je daar alleen wat aan als je Spotify hebt meen ik.
Airplay is iets anders dan Sonos. Bij Airplayu moet de bron actief blijven, bij Sonos en Google cast wordt het werk uitgevoerd door de ontvanger
Technisch is de implementatie iets anders inderdaad, maar functioneel vrijwel hetzelfde: draadloos muziek afspelen.
Toch valt dat tegen. Airplay hangt aan een apparaat die afspeelt, cast in spotify kun je vanaf elk apparaat met dezelfde spotify account bedienen. Omdat Cast zelf de verbinding legt met de muziekbron, is het ook geschikt voor multiroom. Airplay is veel meer te vergelijken met Bluetooth/DLNA
Even ter info:
Ik heb zelf Chromecast Audio en je kunt hiermee ALLES wat je aan audio op je mobiele device kunt afspelen, casten naar de Chromecast audio. Daarvoor moet je de Chromecast App gebruiken. Dus geluid van spelletjes, filmpjes, muziek, etc. kun je casten. Dit werkt voor zowel Apple devices als Android devices.

Er zijn een paar apps van waaruit je rechtstreeks kunt casten, zoals bijvoorbeeld Spotify (mits premium abbo), Youtube en nog een paar andere apps. Dit is handig, maar niet strikt noodzakelijk.

Chromecast Audio ondersteund ook multi-cast, net zoals Airplay.
Werkt dit ook met de normale Chromecast, of alleen met Chromecast Audio?
Ik vermoed dat alleen de aansluiting anders is (HDMI ipv 3.5mm-jack/optisch) and dat de functionaliteit hetzelfde is. Ik heb het echter niet getest.
Mag ik vragen hoe je aan de controller voor web komt? Ben benieuwd
Wellicht met https://github.com/jishi/node-sonos-web-controller.

Ikzelf gebruik van dezelfde developer zijn node-sonos-http-api, waarmee ik uiteindelijk sonos kan besturen dmv universal ir remote. Infrared receiver op de pi. Forward/back skip pause en zo. Zelfs stop afspelen in deze kamer en ga door met de playlist in de kamer hiernaast. Cool !
Je hebt helemaal gelijk natuurlijk vanuit consument perspectief.

Maar we kunnen de realiteit vanuit de producenten ook niet negeren: de elektronika markt valt vrijwel altijd terug naar het commodity model: de prijs zakt net zolang totdat deze ongeveer gelijk is aan de som van de losse componenten, die iedereen kan kopen, met daar een flinterdunne marge bovenop. Weg business model.

Ergens moet men onderscheid maken om dit tegen te houden. Op componenten kun je amper concurreren, dus dan blijft over gebruikservaring, design, en lock-in.

De belangen staan simpelweg haaks op elkaar, maar er is een goede reden voor.
Het zit ook gedeeltelijk in de gemakzucht van de consument. Voor het geld van een Sonos configuratie kun je een prima Hifi set samenstellen. Moderne netwerkstreamers of recievers ondersteunen bijna allemaal USB input, bluetooth, DLNA en een service als Spotify. Apple Airplay of Google Cast is vaak aanwezig en als dit niet het geval (of het juiste protocol is) voeg je die diensten met een eenvoudig apparaat toe. Voordeel? Je kiest zelf je protocol en deze kun je veranderen of uograden wanneer je wilt. Je kunt zelfs ieder onderdeel van je Hifi set afzonderlijk upgraden zonder een heel geïntegreerd systeem als Sonos de deur uit moet doen.

Wil je toch graag Sonos of Heos, dan bieden deze systemen ook een "link" apparaat, die bieden het protocol ipv een alles-in-een oplossing. Bluetooth versie verjaard? Nieuwe standaard protocol? Upgrade alleen je link apparaat.

Los hiervan kan het toch ook niet zo zijn dat Sonos speaker onmiddelijk ieder zijn smaak zijn? Het zal mijn persoonlijke voorkeur zijn maar ik vind het uitzoeken van een nieuwe speaker met bijbehorende luistersessies vergelijkbaar met een bezoekje spa. ;)
Waarom zou dit ook voor Google tellen? Je pakt een speaker-oplossing, actief of met een versterker en je hangt er een Chromecast audio aan en klaar. Je hoeft niet verplicht een hele oplossing te kopen van Google.
Sonos was vroeger UPnP compliant, is dat niet meer het geval? Ik vraag me af waarom Apple en Google met eigen protocollen zijn gekomen, ze hadden natuurlijk ook UPnP (of DLNA) compliant devices kunnen uitbrengen, maar ja, dat is weer geen eigen ecosysteem.
Alles heeft zijn beperking, en ze moeten focussen op de toekomst. Stel iemand brengt een speaker uit waar je de cover op kan zien op een LCD scherm. Dan werkt uPnP niet en moet je iets nieuws
Sonos ondersteund gewoon DLNA hoor. Zijn helemaal niet zo gesloten zoals je zegt. Daarnaast hebben ze gewoon een open Api zelfs.
Als je apparaat DLNA ondersteund stream je zonder problemen het geluid naar elke Sonos speaker.

Ik snap die hele haat op Sonos niet. Hebben best goed geluid, werken echt perfect appje opstarten en luisteren maar. Ondersteunen vele soorten protocollen van airplay tot dlna. Het enige wat ik mis op mijn play 1's thuis is een ouderwetse line in, maar de play 3 en 5 hebben dit zelfs ook gewoon. Het zijn echt perfecte speakertjes!

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 05:45]

Apple en Google hebben ecosystemen die je broekzak, je werkbureau, thuis, de auto, apparaten elders en andermans apparaten beslaan. En dan heb je nog Sonos, wat eigenlijk niks met ecosystemen te maken heeft en alleen een audiohub vormt.
EIGEN Eco systemen. Wat hebben we daaraan als je mixed producten gebruikt?
Beperkt nut. Ze vinden prachtig wat je nu zegt.
Een echte standaard, zoals Qi draadloos laden, is een mooi voorbeeld hoe het wel kan.
Klopt, maar hun ecosystemen beslaan alle denkbare categorieën (thuis)producten. Sonos bedient enkel 1 van die categorieën, maar speelt wel hetzelfde spelletje van vendor lock-in. Dat is een aardig verschil in het nadeel van Sonos en gaat rechtstreeks in tegen het smartphone-centered model van het huidige digitale tijdperk. Wat ook weer een nadeel is voor Sonos-klanten, al begrijp ik natuurlijk waarom Sonos zichzelf het centrum wilt maken.
Inderdaad. Juist Google en Apple komen met een eigen standaard.
Voor Apple is hier heer en meester in. Wat in de meeste gevallen niet met apples werkt.

Als je kijkt wat er nu extra in auto's gebracht wordt is de aanvulling ook maar beperkt. Maar een klanten lock is wel zo fijn voor de heren.
De "standaard" van Apple (AirPlay) bestaat anders al bijna 12 jaar. Lang voordat bluetoothstreaming, Sonos en Chromecast Audio überhaupt geboren waren.
Beetje vreemd, sinds maart stond dit al aangegeven op de website van Denon en dan komen ze er bijna een jaar later mee aan dat het toch niet geïntergeerd wordt? |:(
De applicatie die Denon levert bij deze boxen is toch al niet overladen met veel functies en nu lijken ze ingezet te hebben op bluetooth maar hiervoor is weer een dongle nodig die pas sinds kort wordt geleverd bij de box ..
Denon, Harman en misschien nog meer fabrikanten proberen Sonos te imiteren maar komen vervolgens met halve apps en beperkte functionaliteit.
Ik hoop dat de audio fabrikanten zich in gaan zetten voor een standaard dat altijd werkt en niet iets dat alleen werkt op apparaten waarvan Google vindt dat dat mag.
Qualcomm probeert een chip in de markt te zetten genaamd ALLPLAY waar uitwisselbaarheid mogelijk kan zijn tussen verschillende merken wifi streaming/multiroom apparatuur.

Het lijstje aan (af)-deelnemers is echter klein: Medion, Panasonic, Monster Soundstage, Hitachi en FON Gramofon.

De hierboven niet genoemde en niet deelnemende bedrijven zijn bang voor concurrentie en liever promoten ze hun "eigen" eigen systeem met controller.
Denon zet zich dus ook in dat rijtje met bange bedrijven en stopt daarom met ondersteuning voor Chromecast,

Angst is echter altijd een slechte raadgever, Onbegrijpelijk dat er niet geprobeerd wordt om een
soort van "standaard" op te zetten. Op de lange duur blijkt dat namelijk altijd profijtelijker te zijn dan zichzelf ingraven.
Een voorbeeld van vroegere successen op audiogebied zijn grammofoonplaat en compact cassette waar er juist door de uitwisselbaarheid een hele industrie mee bezig was.

Wat zou het mooi zijn om de badkamer speaker van Merk-A, de Subwoofer van Merk-B en in de huiskamer geluid via Merk-C te hebben en dat allemaal met 1 controller (app) te bedienen en of koppelen. Ik droom rustig verder :z
Reactie op video: Eén nietig speakertje en dan massaal met z'n allen dansen op de heftige beat. Tuurljk. Als er zo'n massa voor het geluid staat, hoort iemand achterin nauwelijks iets :-D
Ik heb 1sonos play thuis en ben daar zeer tevreden van.werkt zeer goed.twijfel om zelfs de homebar er van te kopen ow wat de naam ook is van dat ding dat je onder je TV zou moeten zetten :)
Misschien omdat Apple niet wilt dat Google hun protocol gebruikt?

En daarbij, zoveel beter vindt ik airplay niet. Met chromecast kan ik met mijn telefoon op app niveau aangeven wat ik wil zien of horen via Chromecast en de telefoon vervolgens voor andere dingen gebruiken, ja, ook app's die audio/video gebruiken. Met Apple TV kan ik dat niet. Tevens kan ik op zowel mijn iPad als mijn Android telefoon de Chromecast aansturen, met airplay niet tenzij je gebruik wilt maken van allerlei half werkende 3rd party app's.

Ik heb beide, zowel in de woonkamer als de slaapkamer, maar gebruik eigenlijk alleen nog maar Chromecast omdat ik dat vanuit iedere app kan gebruiken ongeacht het besturingssysteem (helaas geld dat niet voor Windows Phone).

[Reactie gewijzigd door JV69 op 23 juli 2024 05:45]

Hoe bedoel je, "twee apparaten nodig voor de meest basale functies"? Ik heb een soundbar met Google Cast, en ik bedien die met mijn smartphone. En dat werkt uitstekend, net zoals de Chromecast.

Kan je even uitleggen op welke manier jij audio gaat streamen met een speaker zonder daar het toestel zelf en een afstandsbediening voor nodig te hebben?
Nou dan kunnen ze beter wat aan die prijzen van Apple gaan doen :+

De concurrentie (allerlei fabrikanten) heeft al jaren een betere oplossing voor video (DLNA) en audio (DLNA) en alle speakers ondersteunen het.

Apple niet, nee die willen het liefst hun eigen "standaard" (AirPlay) je strot doorduwen.

Waarom zou ik een Apple TV nodig hebben? Ik heb een Smart TV en een (netwerk)receiver die DLNA, Spotify en zelfs AirPlay doet. Niet dat ik die laatste verder gebruik..
AirPlay (audio) is ouder dan DLNA. Verder heb je voor audio enkel een AirPort Express nodig welke nog geen 100 euro kost. Plus heb je dan gelijk gratis er een goede wifi router / extender / printer server erbij.

Voor video en / of audio kan je ook een Apple TV nemen. En dan is een 3e gen. Apple TV genoeg: http://www.apple.com/nl/shop/buy-tv/apple-tv-3rd-gen (79 euro) (dat is bijna net zo duur als 2x een ChromeCast. En heb je meer mogelijkheden.

En als je receiver al AirPlay ondersteund zit je ook al gebakken :)

Verder heb ik meerdere netwerk streamers gehad en zelfs DLNA uitgebreid geprobeerd, maar nog steeds is de goedkopere (netwerk streamer van 300 euro tegen AirPort express van 100) Apple oplossing iedere keer weer superieur. Inpluggen, aansluiten en gaan.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 23 juli 2024 05:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.