Swiftkey brengt symbolentoetsenbord uit voor mensen met taalproblemen

Swiftkey heeft een toetsenbord gemaakt voor mensen die problemen hebben met taal, zoals sommige kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum. Gebruikers kunnen in plaats van letters op het toetsenbord symbolen en eigen foto's aantikken.

Swiftkey Symbols heeft net als reguliere uitgaves van Swiftkey voorspelling voor het volgende karakter op basis van symbolen die de gebruiker eerder heeft aangetikt en op basis van de tijd van de dag. Dat kunnen zowel symbolen zijn als foto's die gebruikers er zelf in hebben gezet.

Het toetsenbord is bedoeld voor mensen die problemen hebben met communicatie via taal en daardoor niet via gewone toetsenborden kunnen communiceren. Daarbij gaat het onder meer om kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum, waarvan sommige nooit leren spreken.

Swiftkey heeft Symbols gemaakt tijdens zijn Innovation Weeks en biedt de applicatie gratis aan, zonder in-app aankopen. De applicatie zal gratis blijven, omdat Swiftkey er mensen en organisaties mee wil helpen. Het idee kwam van sommige leden die binnen hun familie ervaring hebben met autisme.

Swiftkey SymbolsSwiftkey Symbols

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-12-2015 • 15:24

28

Reacties (28)

28
24
16
2
1
0
Wijzig sortering
Ha, mooi dat iets dergelijks er komt. Ik heb een dochter (net aan 5) die middels pictos moet leren communiceren omdat haar taal enorm achterloopt/ze een stoornis heeft in het autistisch spectrum. Je kan daar programmas als deze voor gebruiken:

http://www.pictoschrijver.nl/

Zodat je ook wat plaatjes kan maken voor herhalende dingen. Hier zitten echter (kleine) licentiekosten aan vast wat voor veel mensen een drempel lijkt te zijn. Overigens kan je zelf ook met wat creativiteit pictos maken voor dagelijks gebruik; maar gemak dient de mens.

Dit lijkt mij echter een goede uitkomst; zeker met het toenemende gebruik van tablets en telefoons op scholen met speciaal onderwijs waar dit aan de orde van de dag is. Gelijk even uittesten thuis :Y

EDIT: Even mee zitten spelen en vooranslog is de default taal in het Engels. Maar aangezien je zelf pictos kan maken ga ik er van uit dat je ook NL zou kunnen toevoegen. Engels is in mijn geval echter geen probleem aldaar we onze kinderen 2 talig opvoeden. De app moet je overigens zien als een translator; je typt de zin in pictos en kan deze dan door de telefoon/tablet laten voorlezen.

[Reactie gewijzigd door Notna op 23 juli 2024 22:34]

Is die 25 euro voor mensen écht zo'n grote drempel? De waarde van een goed stuk software wordt zwaar onderschat.
Voor mij is het geen drempel, maar de mensen om mij heen (lees: waar mijn dochter onderwijs krijgt) vinden veelal wel. Maar dat zijn ook vaak de mensen die niet willen erkennen dat hun kind anders is.

Mensen vinden 3 euro voor een Woezel en Pip app al teveel geld; laat staan een app die 25 euro per jaar is :)
Zeer goed dat Swiftkey de applicatie gratis aanbied zonder in-app aankopen. Ik vraag me alleen af hoe de ontvanger de tekens ontvangt? Word dit als afbeelding verzonden tussen clients zoals whatsapp/facebook?
Het programma leest de zin, die de gebruiker maakt, voor. Op deze manier kan je dus wel vertellen wat je wilt (zonder dat je dit goed onder woorden kan brengen) en de telefoon het voor je laten zeggen. Zie het als een universeel vertaal apperaat ;)
Goede vraag, staat niet op Google Play of Swifkey blog vermeld. Maar.... de app is gratis, probeer het eens ;)
Anoniem: 380117 10 december 2015 16:04
Goede oplossing voor mensen die dit nodig hebben. Dacht eerst dat het een normaal toetsenbord was die plaatjes omzet naar tekst in bijvoorbeeld WhatsApp.

Wat dat betreft zou ik gemengde gevoelens hebben. Wat wel interessant is is als bij mijn initiële gedachte een functie ingebouwd waarbij je de gebruiker periodiek toetst of het schrijven/lezen verbeterd, zo leert de gebruiker er van en kan het in zijn/haar voordeel werken.
Waarom? Dit is een communicatiemiddel. Daar hoeven geen testen aan vast te zitten - in tegendeel, dat zou best een onaardige boodschap zijn (namelijk dat ze nog niet goed genoeg zijn, dat het onvolwaardig is, dat ze nog door moeten leren).

Stel je eens voor hoe je het zou vinden als Tweakers of Whatsapp (dus niet de gebruikers maar de software) grammatica-examens af zouden nemen?

Als mensen zich hiermee goed kunnen redden is het helemaal prima. Als ze willen en kunnen leren lezen / schrijven / typen is het ook prima, maar dat staat hier helemaal los van.

Al met al denk ik dat de tablets en telefoons ontzettend mooie mogelijkheden kunnen bieden (en dat ook al doen) voor allerlei mensen met allerhande beperkingen. Ik ben blij dat die kracht nu langzaam een beetje ingezet begint te worden.
Anoniem: 380117 @incaz10 december 2015 19:57
Ik dacht dat ik het erbij had gezet, maar als optionele toevoeging. Het was ook voortborduurt op mijn initiële gedachte toen ik de kop zag.

Met het door mij geschetste keyboard kun je mensen wel de mogelijkheid bieden om, als ze daar behoefte aan hebben, te leren.
Ik begrijp jouw idee, maar kinderen en volwassenen die dit nodig hebben zijn lang niet altijd leerbaar. Daar zal het vooral frustratie opwekken en die frustratie is vaak al erg groot. Als die leerbaarheid er wel is, dan zijn er al goede tests beschikbaar. Je moet daarbij namelijk niet onderschatten hoe complex deze tests in elkaar zitten. Ook optioneel is het niet bruikbaar: Onze hersenen kunnen namelijk ook patronen leren, waardoor de toets invoer correct zal zijn, maar het begrip er zeker nog niet is. Onze oudste zoon blijft hangen in zijn taal op 2 jarige leeftijd en de vooruitzichten zijn slecht. Leerbaarheid is er dus simpelweg niet. Het is is zijn geval overigens niet veroorzaakt door autisme maar een epileptische stoornis die zijn taalontwikkeling compleet stil legt. Deze oplossingen zijn voor ons ontzettend welkom en moeten vooral alleen maar als doel hebben om te helpen met communiceren. Daar is namelijk zeker nog winst te behalen.
Anoniem: 221563 10 december 2015 15:33
Gniffel, die plaatjes doen me denken aan de keren wanneer ik in het buitenland is en ik geen overeenkomende taal kan vinden met de ober. Dan is het bestellen met handen en voeten, kortom, beeldend :)
"My hovercraft is full of eels" :+

Maar dit is wel een briljant concept.
Anoniem: 698090 10 december 2015 15:27
Dit zou ook goed kunnen werken van symbool op een andere taal.
Ik dacht dat dit een keyboard was die plaatjes omzet in zinnen voor chat apps, maar het is kennelijk een 'live' communiceermiddel. Als je de plaatjes aantikt en een zin maakt spreekt de app het daarna uit.
Dit zijn mediaglyphs zoals reeds lang gegelden bedacht.
http://mediaglyphs.org/mg/
Als dit mogelijk is, moet een Dvorak of Colemak toetsenbord toch ook niet moeilijk zijn, SwiftKey?
En nog de mogelijkheid dat je meer dan drie suggesties ziet boven je toetsenbord vant drie is wel erg weinig.
Daarnaast zou de gebruiker de lokatie van speciale tekens zelf moeten kunnen instellen want het is nog steeds van de zotte dat niet alleen Swiftkey maar ALLE onscreen keyboards de tekens op een andere plaats hebben dan het standaard computer toetsenbord, en bij elk onscreen keyboard is dat weer anders. Op het standaard iOS toetsenbord kon ik de + helemaal niet vinden, achteraf bleek dat je twee keer '123' moet aanzetten.
De enige uitzondering is Hackers Keyboard, die gebruik ik dus ook onder Android.
Ik vind het knap dat zij ermee overweg kunnen. :)
Mooi van Swiftkey, zijn we hier tenminste binnenkort van alle spel-, stijl- en grammatica-fouten af..... _/-\o_

Kan de kommapolitie gelijk met vervroegd pensioen. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.