Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Nokia Lumia 830

05-09-2014 • 14:00

28 Linkedin

Het is een gewaagde gok: Microsoft ging tijdens zijn presentatie op de IFA in Berlijn vol in de aanval op marktleiders Samsung en Apple. Topman Chris Weber: "We vallen Apple en Samsung rechtstreeks aan. We gaan laten zien welke meerprijs zij vragen voor hun belangrijkste toestellen." Met die belangrijkste toestellen doelde hij op de huidige iPhone 5s en Samsung Galaxy S5. Tweakers bekeek de Lumia 830 en de goedkopere 'Skype- en selfietelefoon' Lumia 730 van dichtbij. Spoiler: Microsoft maakt zijn grote belofte lang niet waar.

Bij deze video hoort een geschreven preview.

Reacties (28)

Wijzig sortering
Hardware niet in buurt van iphone? Over de iphone wordt altijd gezegd in de reviews dat IOS zo lekker soepel draait op langzame cpu in vergelijking met andere telefoons.

Ik vind WP verdraait soepel draaien op deze "trage hardware".
De A7 SoC in de iPhone 5S is helemaal niet langzaam en kan zich op zijn minst meten met de Snapdragon 800.
Dat heeft meer met het OS te maken dat helemaal afgestemd is op de specifieke hardware.

De A7 van apple lijkt qua prestaties totaal niet op de Snapdraggon 800.

De a7 is een dualcore en draait op een kloksnelheid van 1,3 GHz ~ 1,4 GHz.
De Snapdraggon 800 is een quadcore en loopt op 2 GHz ~ 2,3 GHz

het enige wat onderscheidens is aan de a7, is de GPU die apple in de a7 heeft gebouwd de PowerVR G6430.
De A7 van apple lijkt qua prestaties specificaties totaal niet op de Snapdraggon 800.
Als je er op die manier naar kijkt dan zou je denken dat de SD800 de A7 verplettert op het gebied van prestaties, maar dat doet hij simpelweg niet. Niet qua 'pure' benchmarks en al helemaal niet als het gaat om real-world gebruikstests.

bron:
http://tabshowdown.blogsp...a7-vs-nvidia-tegra-4.html
http://anandtech.com/show/7335/the-iphone-5s-review/7

Dat de A7 ook 64-bit doet is overigens óók onderscheidend, maar maakt voor de benchmarks dan weer niet zoveel uit.
sorry ik word een beetje kotsmisselijk soms van tweakers. er is nooit beweert dat dit een iphone killer is .ik vind sommige personen bij tweakers niet echt subjectief over windows Phone. en hoezo competitie met de samsung galaxy s ?? de galaxy s heeft betere hardware nodig omdat er android op staat deze telefoon doet het net zo goed of beter met deze hardware dan een galaxy s met betere hardware . wanneer dringt het ook is bij tweakers door dat de tijd van hardware vergelijken er minder toe doet maar dat je kiest voor een bepaalde beleving/gebruikers vriendelijk systeem.
windows Phone draait nu eenmaal perfect op mindere hardware waarom zouden ze dan een nog snellere processor erin moeten stoppen en het toestel weer 200 euro duurder maken terwijl dit meer dan snel genoeg is ?? 8)7 .
en wat betreft de iphone, als je echt op hardware gaat selecteren dan komt die iphone er alsnog beroerd vanaf tov android toestellen en windows Phone toestellen. dus stop is met appels en peren vergelijken want dit gaat echt nergens meer over . dit is gewoon een rete goed toestel voor deze prijs . je krijgt geen ferrarie voor dit geld .
Wat een verkeerde conclusie van Arnoud in mijn ogen.

Puur en alleen naar de specificaties kijken en dan zeggen dat het geen high-end telefoon is of er niet mee vergeleken kan worden is de omgekeerde wereld. Je blind staren op benchmarks net zo min.

Zelfs al zou daar uit blijken dat telefoon X twee keer zo snel is als telefoon Y. Stel het gaat hierbij om een verschil van 1ms t.o.v. 2ms wachttijd, tja. Dat ga je in de praktijk niet merken, of wel soms? Op papier is telefoon X dan wel twee keer zo snel als telefoon Y. Om nog maar te zwijgen over kunstmatige foefjes en trucjes om beter te scoren in benchmarks (bijvoorbeeld d.m.v. een benchmark 'detector' en dan voor een korte duur even de klokfrequentie verhogen).

Doe gewoon eens een fatsoenlijke praktijk test. Bijvoorbeeld een stuk of tien man met telefoon X en een stuk of tien man met telefoon Y een reeks taken laten uitvoeren en vervolgens meten hoe lang daar over gedaan werd. (een foto nemen, deze foto versturen via whatsapp of mail (o.i.d.), vervolgens nog even iets opzoeken, een bericht plaatsen op Facebook, een YouTube filmpje bekijken, app installeren enzovoort.

Vervolgens laat je de tien man de andere telefoon ook proberen en kijk je hoe de opdrachten daar op gedaan worden (weliswaar nu andere zoekopdrachten en YouTube filmpjes etc). Uit de zoekopdrachten en filmpjes moet informatie gehaald worden die vervolgens overeen moet komen met dat genen waar we naar op zoek zijn om ook te verifiëren of de zoekopdracht goed is gelukt. Met hoe meer mensen je deze test uitvoert des te betrouwbaarder het gemeten gemiddelde resultaat.

In mijn ogen heb je hier veel meer aan dan weten hoe snel je telefoon is in Peacekeeper, Sunspider of een andere rare benchmark. Waarvan ik vaak niet eens weet hoeveel en waarin een telefoon nu sneller is, om nog maar te zwijgen over de merkbaarheid hiervan in de praktijk.

Enfin, om even terug te komen op het eerste punt. Windows Phone staat er om bekent veel efficiënter om te springen met de hardware. Bijvoorbeeld niet zo goed als iOS dat bijvoorbeeld doet, maar wel weer veel beter dan Android. Dit zit hem voornamelijk in de diversiteit aan hardware die een OS ondersteunt. Zo is iOS volledig geoptimaliseerd voor de op één hand te tellen SoC die in de iDevices gebruikt worden. Microsoft heeft iets meer keuzen vrijheid in SoC waardoor het voor meer SoC moet optimaliseren, maar voor Android is er eigenlijk geen beginnen aan. Hoe meer je je kunt focussen op één, of een beperkt aantal ,SoC hoe grondiger de optimalisatie zal plaatsvinden.

Niet voor niets beperkt Microsoft telefoon makers in de SoC keuzen (maar ook bijvoorbeeld resolutie). Ze willen namelijk een goede optimalisatie kunnen bewerkstelligen voor Windows Phone. Dat gaat niet als je telefoonmakers "willekeurige" hardware samenstellingen laat maken. Apple heeft dit in mijn ogen het beste voor mekaar, maar heeft als keerzijden dat iOS maar op een beperkt aantal apparaten beschikbaar is (met een niet al te verre spreiding van de kosten wat keuzen beperkend werkt, maar wel optimale werking als voordeel heeft). Microsoft heeft hierin een goede middenweg gevonden. Terwijl Google met Android de plank volledig mis slaat doordat het nagenoeg overal op werkt, maar nergens optimaal werkt...

Dus Arnoud, graag iets verder kijken dan dat je neus lang is. Specificaties en de daarbij behorend benchmarks is maar een heel erg klein gedeelte van wat een goede telefoon een goede telefoon maakt. Een smartphone is een totaal pakket van hardware, software en het daarbij behorende ecosysteem. Beoordeel een telefoon dan ook als een totaal pakket. Beoordeel de hardware en de snelheid in de praktijk met het geboden software c.q. OS. Beoordeel de gebruiksvriendelijkheid, features, stabiliteit en e.d. van de software c.q. OS en kijk vervolgens naar het daarbij behorende ecosysteem. Dat vervolgens ook weer op zichzelf beoordeeld dient te worden om vervolgens de drie, hoofd, factoren in ogenschouw te nemen en tot een goede conclusie over een smartphone te komen.

[Reactie gewijzigd door madmaxnl op 6 september 2014 04:06]

Wordt het niet eens tijd dat we android telefoons met android telefoons gaan vergelijken, wp telefoons met wp telefoons gaan vergelijken en ios met ios telefoons gaan vergelijken?

Nu vergelijken we alles met android telefoons, echter het OS bepaald de benodigde hardware. Dus een keer per jaar de high end / midrange / low end toestellen van elk OS functioneel testen (specs zijn leuk maar hoe functioneerd hw in de realiteit, een SAT voor alle mensen die denken dat dit niet technisch is :p) met elkaar vergelijken is meer als vaak genoeg. Dit voorkomt wp, android, ios fanboys dat ze met elkaar in conflict komen over elke telefoon review en geeft een meer relatieve vergelijking.

[Reactie gewijzigd door _wolf_ op 6 september 2014 11:37]

Helaas word er over een aantal belangrijke punten niet geproken, waardoor deze telefoon best als highend (ook al heeft hij verouderde hardware) gekenmerkt zou kunnen worden en dat is dat Windows Phone een veel minder zwaar OS is dan zijn concurrenten.

Daarnaast maakt Micosoft het vergelijk met de S5 en de iphone 5S waarvan de iphone 5s al bijna 1 jaar op de markt is en de Samsung al een half jaar. (wat deze toestellen dus niet meer de jongste maakt)

En laten we niet vergeten dit zijn de introductie prijzen (telefoon van nokia staan bekend dat deze snel in prijs dalen) De iphone 5s werd voor v.a. €799 geintoduceerd en de Samsung s5 voor v.a. €699,--.

Dus is deze telefoon een betaalbare high-end? ik denk van wel, aangezien betere hardware het toestel richting de duurdere toestellen drukt en het dus niet meer de "betaalbare" high-end telefoon is.

Het enigste toestel wat in de buurt komt is de Nexus 5 maar daar word totaal geen winst op gemaakt , draait tevens op een totaal ander (zwaarder) OS en er ontbreken behoorlijk wat functies zoals de 10mp pureview camera en het draadloos opladen wat toch echt goed verkoop argument is.

[Reactie gewijzigd door downcom op 5 september 2014 14:29]

Behalve dat het met een snapdragon 400 en 720p scherm dus helemaal geen high end toestel is...
Je kunt het ook anders beredeneren, wat heb je aan aan meer pixels als ze niet direct zichbaar zijn? Deze Lumia 830 behaald een PPI van 294. dat is ruim voldoende.

De nexus 5 heeft 440 ppi. dat klinkt allemaal hardstikke mooi maar het is feitelijk zonde van de capaciteit van de CPU en daarnaast is je batterij ook nog eens sneller leeg. De extra rekenkracht die de nexus heeft (Snapdraggon 800) word gebruikt oa om het de extra pixels aan te sturen.

Kortom highend word niet enkel bepaald door de CPU of het scherm maar het totaal plaatje wat goed op elkaar is afgestemd. Als het OS lichter is waarom een zwaardere CPU erin zetten die tevens de prijs omhoog drijft?
Sorry maar er is een zichtbaar verschil tussen 720p en 1080p schermen dus dat maakt wel degelijk verschil.

Dat het os soepel loopt zegt verder ook vrij weinig. Zodra jij een boel of zware apps of games start zal die snapdragon 400 toch echt een stuk trager zijn dan bv een snapdragon 800. Tenzij jij niks anders doet met je telefoon dan door menus browsen is er dus wel degelijk verschil.

Hoe je het ook wend of keert, een snapdragon 400 en 720p is gewoon geen high end hardware.
Daarom lees je eerst in hoe Windows Phone werkt (apps worden gepauseerd).

Daarnaast is 1080p gewoon marketing voor dergelijke kleine schermen. Het grootste verschil wat je ziet komt door het soort display, de kwaliteit en de techniek. en dus niet de resolutie. Je ziet pixels omdat het een kwalitatief slecht scherm is.

Mensen met uitstekende ogen kunenn tot 300 PPI waarnemen en dan zitten ze er redelijk met hun neus boven op.

maar er blijven altijd mensen vatbaar voor de marketing truuk.

naslag

[Reactie gewijzigd door downcom op 5 september 2014 16:15]

Tekst ziet er toch echt een stuk scherper uit op mijn htc one dan op schermen met een lagere resolutie.

Of wp nou apps pauzeerd of niet doet er niet toe. De cpu is gewoon geen high end cpu en al merk je dat misschien niet in het os zelf, in apps zal je dat zeker wel merken.
Dat maak wel uit, want gepauzeerde apps zijn veel minder belastend voor het systeem, dus dat merk je in de apps veel minder.
Als ik dus een game draai en switch vervolgens naar Whatsapp dan zal whatsapp geen hinder ondervinden van het feit dat die game gepauzeerd is.
Daar heb ik het niet over. Een app/game starten/resumen zal met een snellere processor nou eenmaal sneller gaan dan met een langzamere processor.
Ik weet niet hoor maar dat doet ieder OS.
Qua hardware misschien niet, maar WP draait op deze hardware beter dan IOS op de snellere processoren etc. Dus wat dat betreft is het wel degelijk high-end.
User experience is vrij subjectief waardoor het lastig is hier een cijfer aan te geven, vandaar dat hardware wordt gebruikt om een vergelijk te bewerkstellen en een conclusie te trekken. Een van de redenen waarom de oorlog tussen de Android en Ios users waarschijnlijk nooit stopt.

Zelf ben ik overigens ook van mening dat de user-experience boven alles gaat, als de gebruiker de langzame hardware niet opmerkt wat maakt het dan uit ?
...ik vind echt die Lumia's super mooi en WP ontzettend goed werken. Heb zelf een Iphone, maar ben echt aan het twijfelen om over te stappen...
Zelf heb ik de overstap gemaakt, van een Iphone 4S naar een Lumia 930. Natuurlijk zit er (zeker voor telefoonland) een groot leeftijdverschil tussen de twee telefoons maar heb nu na 3 weken nog geen spijt.

De enige apps die ik mis zijn Runkeeper en Tinder maar voor beide is een goede vervanger gevonden, wel moet je bereid zijn te accepteren dat companion apps of apps voor evenementen niet voor WP zullen worden ontwikkeld iets waar je bij Ios wel veel zekerheid mee hebt.
Meer mensen die geen audio hebben? Gewoon totaal niks. In Chrome, IE11, Firefox krijg ik geen audio bij dit filmpje. Andere audio doet het wel gewoon. Maar alle video's bij tweakers hebben geen audio :X :S

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 5 september 2014 15:43]

ik heb wel gewoon audio. ik had all watch dog dlc van gister geen geluid. maar deze werkt gewoon hoor.
Appels met peren vergelijken, erg jammer. Het gaat om de ervaring, niet om wat voor type CPU er in zit. Die hardware icm Windows Phone levert een prima ervaring. Het is zeker geen high-end, maar WP heeft geen zware hardware nodig. Zelfs games als Asphalt 8 and Halo draaien super op dit hardware.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 5 september 2014 17:33]

Een maandje later en de Lumia 830 vs iPhone 6 on video:
https://www.youtube.com/watch?v=mC0bwoAdBpE
Alle reviews spreken inmiddels van een zeer rappe phone. De lagere spec SOC maakt dus helemaal niets uit. Net zoals het met de iPhone het geval is.
Microsoft maakt zijn grote belofte dus meer dan waar met de Lumia 830. Voor nota bene de helft van de prijs!

PS Ik wil het eigenlijk niet zeggen, maar Tweakers.net, tijd voor een nieuwe manier van reviewen die wel goed representatief voor ons lezers is? Zoals met bjvoorbeeld de bovenstaande video?
-

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 9 oktober 2014 22:23]

mooie review, goed dat ze benoemen dat er nog een hoop apps missen in de wp store in vergelijking met ios.
Nee, want dat is persoonlijk. Maa ja, zo'n makkelijk argument en ze moeten toch wat 'te klagen' moeten hebben ;) Apps zat. Uitgezonderingen daargelaten
ah ms webcare is ook weer eens online.
maar goed: dan kan je alles natuurlijk wel persoonlijk noemen.
Goedemiddag, waarmee kan ik U helpen?
U heeft een persoonlijk probleem? Tuuut,tuut,tuut :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee