Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Sony toont glimp van interface PlayStation 4

19-06-2013 • 12:10

73 Linkedin

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

In deze video laat Sony wat flitsen zien van de interface van de PlayStation 4.

Reacties (73)

73
72
47
7
2
9
Wijzig sortering
Ow die headset zier er trouwens wel erg crappy uit! Lijkt meer op zo'n ding wat je gratis bij een reclame actie krijgt ofzo.
het delen van video's is gaaf maar ik vermoed dat de chat niets wordt. Wie typt er nou ooit met een controler, zelfs met kleine stukjes tekst is dit al vervelend. Ik geloof niet dat mensen daar blij van worden. Het idee van chatten is leuk maar het was beter geweest als je kan chatten d.m.v. praten.
Het zal niet voor mij bedoeld zijn. maar ik zie vooral een jongen die op een mooie zonnige dag, de godganse tijd in de garage (bij zijn ouders?) zit.
Even een stuk pizza naar binnen schuiven, de laatste 30 seconds to mars pingelen en weer verder.
Echt heel veel vreugde straalt zijn leven niet uit.

Dan doet die meid het veel beter, die is gewoon lekker met d'r leven bezig.
En om haar clan's positie te versterken recruteert ze, inderdaad, die jongens die vanuit de garage van hun ouders niets anders te doen hebben.
Slim!

Neemt niet weg dat ik best een PS4 wil hebben, maar deze promo is definitely niet voor mij!
Ben zelf nooit zo happig op dit soort overdreven filmpjes (reclames van Nintendo zijn vaak ook zo overdreven, stapje erger zelfs, en MS kan er natuurlijk ook wat van), maar zie toch een paar dingen die een aardige verbetering zijn tov de PS3.

Dat social spul intereseerd me niks, lijkt me zelfs irritant (ik zet het dan ook meteen uit).
Maar dat je beter meerdere dingen tegelijk kan doen is een grote verbetering tov de PS3.
Nu kun je blijkbaar naar de PS Store terwijl de game in de achtergrond door pruttelt, bij de PS3 moet je zo gauw je iets anders in het menu wil dan trophies kijken de game afsluiten (browser werk niet tijdens gamen, foto's en muziek volgens mij ook niet, store ook niet en bepaalde downloads mogen ook niet in de background).
Daarnaast was het menu soms wat traag als je nog in een game zat, lijkt hier ook wat sneller (moet uiteraard eerst écht zien hoe soepel en snel dat gaat).

Ik hoop wel dat het menu een beetje duidelijk word (of blijft) en niet te rommelig. De PS store vind ik altijd beetje rommelig overkomen, en is soms moeilijk dingen te vinden.
Vond het XMB van de PSP (1e) en PS3 wel fijn, mooi simpel en duidelijk, ben alleen bang dat ze daar wel vanaf gestapt zijn.
In plaats van Gamen zit je de hele tijd te liken op social media?
Als je wilt kun je gewoon gamen op de 'ouderwetse' manier hoor. Wat Sony hiermee laat zien is dat je naast wat je al kon met de PS3 nu ook allerlei andere leuke/interessante/handige dingetjes kunt doen die voor veel mensen wel een toegevoegde waarde hebben. Zeker het downloaden kunnen starten vanaf je smartphone en kunnen kiezen of een game eerst de singleplayer of multiplayer modus moet downloaden is toch gewoon super goed van Sony, of niet dan?

Vind het zelf wel een mooie strakke omgeving die veel weg heeft van Facebook, nu alleen maar hopen dat het niet net zo als met Facebook allemaal super snel gaat als je 100+ vrienden hebt :P .

Vind het persoonlijk vooral erg goed dat Sony volop gebruik maakt van dat supersnelle GDDR5 geheugen voor bijvoorbeeld het snel en smooth switchen tussen gaming, social media, homescreen, etc. iets wat ik momenteel zelfs op mijn gamepc nog niet soepel kan zonder een paar seconden wachten tussendoor (vanuit full screen game naar bijvoorbeeld chrome).
Vind het persoonlijk vooral erg goed dat Sony volop gebruik maakt van dat supersnelle GDDR5 geheugen voor bijvoorbeeld het snel en smooth switchen tussen gaming, social media, homescreen, etc. iets wat ik momenteel zelfs op mijn gamepc nog niet soepel kan zonder een paar seconden wachten tussendoor (vanuit full screen game naar bijvoorbeeld chrome).
En nu nog hopen dat dit niet net zo pre-rendered is als de Xbox One presentatie. Het lijkt me overigens sterk dat ze al direct een paar GB's van dat geheugen afsnoepen voor dit soort mogelijkheden. Is totaal onbevestigd.
Bij mij gaat dat switchen met 1 druk op alt-tab en dan staat het er direct, overigens.
Het switchen gaat overigens direct bij jou omdat beide programma's al in het geheugen geladen zijn, dus het lijkt me redelijk logisch dat ze dit ook toepassen bij de PS4. Het hoeven geen GB's te zijn maar een paar honderd MB per 'app' lijkt me niet vreemd, en dan ligt het eraan hoeveel 'app's' er tegelijk draaien bij elkaar kan dat best wel een oplopen tot 1 a 2 GB.
Voor dit soort dingen is juist die 8 GB erin gestopt. Guerrilla Games had al gemeld dat hun Killzone 4 demo zo'n 3GB RAM verbruikte (nog steeds erg veel als je kijkt naar de PC waar je voor gamen op 1920x1080 aan 1 GB GDDR5 op je kaart al genoeg hebt). Het OS van de Playstation gebruikt blijkbaar 1 GB RAM. Dan hou je nog 4 GB vliegensvlugge GDDR5 RAM over voor andere gekkigheid.
Bedankt voor je uitleg. Mijn eerste indruk van de reclame was "Wat vervelend dat iedereen je lastig valt als je aan het gamen bent" en ik vraag mij af of meer casual gamers die ook niet zo gaan opvatten.

Maar misschien begin ik te oud te geworden, omdat ik na een lange dag werken het prettig vindt om niet lastig te worden gevallen terwijl ik game. Lekker ontspannend bijvoorbeeld op een koud dag met slecht weer.
De X1 gebruikt hier 3 verschillende OSen voor. Gegarrandeerd realtime switching voor zover ik weet. Toch maakt dat mij weinig uit want zo veel zal ik niet switchen :) Als ik headshots wil maken zal ik mij moeten focussen 8-)
''Microsoft liet ook allerlei leuke/interessante/handige dingetjes'' zien die op ongeveer hetzelfde neer kwamen en die werden de grond in getrapt...
ik vind niet dat je dit op het zelfde bootje als microsoft kunt zetten

immers bij de Xbone word ook daadwerkelijk een helehap van de resources die de hardware kan aanbieden constant gebruikt voor dit soort features en het zijn er ook nog eens heel wat meer!

als dat ten koste gaat van de game prestaties dan schiet dat in het verkeerde keelgat bij de meeste gamers
Als dat ten koste gaat van de game prestaties dan schiet dat in het verkeerde keelgat bij de meeste gamers
Ik mis even de url's/resources waarin bewezen wordt dat de game prestaties van een bepaalde console verminderd worden door het OS wat er draait.

Het is niet zo alsof bepaalde processen altijd prio1 hebben in een OS; dat is niet op gewoon Windows, niet op gewoon Linux en dus 99.99% zeker ook niet op consoles.

Daarnaast, maar dat is een aanname, draaien de apps niet de hele tijd mee maar alleen een stukje van de API. Pas als jij die in-game activeert, krijg je extra functionaliteit te zien.
En waarom zou je denken dat al deze feature's bij de PS4 niet een 'hele hap' resources gebruikt? Het draait ook constant op de achtergrond dus heeft het ook resources nodig, want anders kan je wel snel switchen maar zit je nog steeds te wachten tot de informatie geupdate word op het moment dat je switched.
Denk je serieus dat dat ten koste gaat van de game ervaring?! Als je een console maakt dan zorg je ervoor dat dat soepel verloopt, ook het gamen! Microsoft heeft dan ook al meer dan genoeg ervaring met soepele en snelle besturingsystemen, WP7/8 en Win8.
Sony doet het gewoon veel slimer. Microsoft begon hun eerste presentatie met de focus op tv kijken, kinect en Skypen en ohja, als je perse wilt kun je er ook een spelletje op spelen. Vanaf dat moment was de negatieve toon al gezet.

Sony's verhaal is veel meer "We hebben hier een fantastische game console, en kijk eens wat je er nog meer mee kan?"

Wel zo handig als je publiek voornamelijk bestaat uit gamers.

Ik word wel vrolijk van de video, niet dat ik nu verwacht druk te gaan tweeten en facebooken met mijn console, maar de interface zit er overzichtelijk uit.

[Reactie gewijzigd door Jan de Olde op 19 juni 2013 14:53]

Nee, microsoft heeft duidelijk van te voren gezegd dat ze op hun eigen presentatie de features en interface laten zien, en op de e3 de games. Dat jij niet wilt luisteren naar zo'n mededeling is jouw probleem.
Uberhaubt gelezen wat ik schreef? Ik vond het niet slim om de presentatie zo te doen maar jij vind waarschijnlijk dat de hele presentatie van de xbone tot nu toe geweldig is verlopen?

Al die negatieve publiciteit is natuurlijk alleen maar door mensen die niet willen luisteren he... 8)7
"Dat jij niet wilt luisteren naar zo'n mededeling is jouw probleem."

Dat is niet zijn fout, het is gewoon een domme marketing strategie vanuit het Microsoft kamp. Sony heeft de volgorde gesnapt. Je markt kennen, heet dat ;)

overigens zal dat hele gedoe me een reet roesten, ik bekijk dit gewoon vanuit marketing perspectief. Mijn keuze voor de ps4 was al gemaakt toen Microsoft windows 8 aankondigde.
Als je wilt kun je gewoon gamen op de 'ouderwetse' manier hoor.
Alleen betaal je wel voor het onderhouden van alle poespas die de makers denken nodig te hebben om andere mensen over te halen dat ding te kopen.
Vind het persoonlijk vooral erg goed dat Sony volop gebruik maakt van dat supersnelle GDDR5 geheugen voor bijvoorbeeld het snel en smooth switchen tussen gaming, social media, homescreen, etc. iets wat ik momenteel zelfs op mijn gamepc nog niet soepel kan zonder een paar seconden wachten tussendoor (vanuit full screen game naar bijvoorbeeld chrome).
Wow... werk jij bij de marketing afdeling van Sony? Wat heeft GDDR5 te maken met het smooth kunnen switchen tussen gaming, social media en het homescreen... Of het staat in het geheugen of niet, als het niet in het geheugen staat moet het van de HDD afkomen en dan maakt de snelheid van het geheugen niet uit...
Ik zie leuke features maar ze gaan uit van een perfect internet wereld waarin iedereen een 100/100 lijntje heeft liggen ofzo? De praktijk mag uitwijzen hoe dit werkt als je met een 4/30 abo zit bv.
Daarnaast ben jij natuurlijk verantwoordelijk voor je eigen internet verbinding. Het is niet zo dat je in Nederland geen keus hebt een snellere verbinding te nemen.

Traag internet is niet meer van deze tijd.

OT: Ziet er erg gaaf uit dit. Functionele toevoegingen die ook echt gericht zijn op het gamen anno 2013.
Microsoft heeft het echt laten liggen imo. Zo zonde.

[Reactie gewijzigd door sjer op 19 juni 2013 13:34]

OT: Ziet er erg gaaf uit dit. Functionele toevoegingen die ook echt gericht zijn op het gamen anno 2013.
Microsoft heeft het echt laten liggen imo. Zo zonde.
Heb je de presentatie van XBOX One gezien tijdens E3? En dan bedoel ik: volledig gezien en niet even skip-skip-skip op een filmpje geklikt?

Microsoft heeft exact dezelfde (en misschien wel meer) functionaliteit ingebouwd; het switchen tussen games kan realtime, het opzetten van multiplayer-matches kan "in de achtergrond" en je krijgt een notificatie als er mensen joinen, je kan direct videos uploaden maar ook streamen via Twitch, Skype zit erin om te bellen/chatten, online statistieken per game/leve/friendlist en nog een aantal functies die ik even niet op naam kan benoemen.

Ook de integratie tussen console, tablet en smartphone is in mijn ogen goed geregeld; zelfs nu op mijn XBOX 360 gebruik ik regelmatig mijn smartphone om een berichtje (via XboxLive) naar vrienden te sturen omdat het toetsenbord op mijn telefoon aanzienlijk sneller en beter werkt dan het online keyboard van de console.

Ook SmartGlass is een toevoeging die sommige mensen erg fijn vinden en, bijvoorbeeld bij Forza Horizon, lekker werken en ook tegelijk kunnen worden uitgevoerd (mits je genoeg vingers hebt voor tablet & controller tegelijk).

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 19 juni 2013 13:43]

Daarnaast kun je Skype draaien naast je spel, en hoef je niet steeds fullscreen te switchen (al ken ik dat ook ergens van en toen werd het fullscreen draaien van Apps de grond in geboord)
Jij woont zeker in de stad??

Traag internet is super veelkomend in het buitengebied, en dus heb je daar niet veel keuze.

En voor de smartass die wil zeggen, ga dan ergens anders wonen: Nee, het bevalt me op internet na prima!
Dan moet je wat langer wachten.
Dus met je huidige 4/30 abonnement kan jij op je pc, tablet, laptop nu ook niet Twitteren / Skypen / Facebooken / anders sociaal bezig zijn?

Tuurlijk worden in filmpjes/montages er soms stukken tussenuit geknipt om de feeling van een enorme smooth interface iets te benadrukken maar dat is niks nieuws. Maar om nou te stellen dat je met een gemiddeld ADSL/kabel-abonnement maar meteen zo goed als niets kan, lijkt me iets overtrokken.
4/30?? 4 download en 30 upload?? Lijkt mij andersom niet? ;) 30/4 dus.
Lijk best wel wat op Metro.
Verder heb ik niet zoveel met die filmpjes. Ze proberen een image te creëren, één die mij totaal niet aanspreekt.

Ik wil eigenlijk helemaal geen Facebook of Twitter zien als ik game. En chatten doe ik wel op mijn telefoon, dat gaat sowieso niet zo heel lekker met een controller.

[Reactie gewijzigd door Frustus Maximus op 19 juni 2013 12:19]

Ik vind die gelijkenis met Metro wat ongepast. Niet alles wat ergens een vierkantje heeft is nu meteen "inspired by Metro". Als je de PS3 interface kent zie je dat het merendeel van de styling een voortborduursel daarop is. Het meest verfrissende wat ik zag ten opzichte van de PS3 interface vond ik eigenlijk de chat balloons (welke niks met Metro van doen hebben).

@SunnieNL: Ik zie toch wel flink wat gelijkenissen: De gradients in de blauwe achtergrond, styling van de knoppen, selecties, het font, ...

[Reactie gewijzigd door arendjr op 19 juni 2013 19:34]

Lol, ik zie totaal niets terug van de huidige ps3 gui, hooguit van de ps3 store
Ze proberen met elke reclame een ander doelgroep te bereiken. Ze laten ook zien wat de PS4 kan qua features. Het kan zijn dat jij deze features niet leuk vindt maar een reclame waarbij iemand alleen zit te gamen lijkt me erg saai.
Gewoon niet aanmelden op de service ? Ik heb geen van beide dus ik neem aan dat het ook niet verplicht is om in te loggen. Mensen die dat wel fijn vinden kunnen dus lekker like-en :)
Metro bestaat niet (meer) en zowel de interface van de XBOX360, XBOX One en de PS4 kunnen er dus niet op lijken. Dat ze gebruik maken van een relatief simpele tiled interface, lijkt direct af te komen van de inrichting van gedeeltelijk Windows maar ook de intuitiviteit van de interfaces van enkele smartphones.

- simpele naamgeving
- onderverdeeld naar type apps/game/social/online
- te bereiken vanaf een centrale hub

Dat jij geen zaken wil zoals Twitter, dat kan maar zolang je je account niet koppelt, kan je er dus ook geen gebruik van maken. Hetzelfde geldt voor alle andere social apps; je moet je accounts niet koppelen maar het is optioneel (tenzij je natuurlijk de een en de ander al elders aan elkaar hebt toegekend.
Social doet mij ook weinig maar het multi-tasken ziet er goed uit! ook handig om via je telefoon downloads te starten zodat als je thuis komt de demo klaar is. Maar goed dit zal xbox one ook wel kunnen maar het ziet er allemaal wel goed uit!
Maar goed dit zal xbox one ook wel kunnen maar het ziet er allemaal wel goed uit!
Xbox 360 doet dit nu al een aantal jaar, op internet klik je aan welke je wil (kopen of gratis) en als je hem aan zet begint ie met downloaden. Of je hebt hem de hele dag aan staan (lijkt me stug maargoed) en dan is ie klaar. Goeie functies voor zowel huidige als next gen consoles
Hoeft niet aan. Xbox kan nu al in low-power zijn download list in de gaten houden en beginnen met downloaden op het moment dat je op kantoor of onderweg wat aan klikt
Downloads starten van je smartphone of pc kan nu al op de ps3. Al wordt er slechts 1x per dag op je ps3 gecontroleerd of er nieuwe games moeten gedownload worden.
Anoniem: 463297
19 juni 2013 12:14
gamen blijft voor mij prive en social interfaces heb ik niet veel mee.
Jammer voor mij dan.
Voor mij vaak een beetje een tweestrijd. Hoop dat ik zulke "inbraken" ook uit kan zetten.. zoals ik bijv. nu doen, offline te blijven.

Daarnaast lijkt me die share optie echt wel een gave toegevoegde waarde!
Lijkt mij vrij simpel een kwestie van niemand toevoegen aan je vriendenlijst op de PS3/4, dan kan ook niemand je een bericht sturen of wat dan ook.
De koppeling met smartphone en social media zit ik persoonlijk niet op te wachten. Als ik al zou gamen hoeft niet iedereen dat te weten. Daarnaast ben ik niet van die "metro" omgeving, geef mij de oude look maar.

Het schakelen tussen vensters (game kleiner maken etc.) vind ik wel gaaf.
De focus ligt in ieder geval nog op het gamen. Hiscores vergelijken met vrienden is voor mij al social media genoeg, maar video opnemen is ook erg leuk (kijk bijvoorbeeld op Onlive eens naar Just Cause 2 videos).
woord het gekoppeld aan facebook dan?
als het net wat we nu hebben op de ps3 maar iets meer dingen vind ik het niet echt extreem social media gehalte hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee