Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Tomb Raider: gespeeld en besproken

04-12-2012 • 15:00

110 Linkedin

Nu 2012 bijna ten einde is, kijken uitgevers voorzichtig vooruit naar 2013. Zo kregen we van Square Enix de kans om alvast het eerste stuk van Tomb Raider te spelen, de actiegame die begin maart op de markt komt. Om toelichting te geven haalde de uitgever zelfs game director Daniel Bisson en community manager Meagan Marie naar Nederland. Die twee laten we in een aparte video aan het woord. Hier kijken we naar de gameplay van de nieuwe Tomb Raider.

Daarin draait het nog steeds om de klassieke pijlers combat, platform en puzzle, al zijn de drie onderdelen wel drastisch vernieuwd. Zo heeft Square Enix voor het platformgedeelte goed gekeken naar Uncharted, wat wil zeggen dat het klimmen en klauteren veel meer is ingebed in het verhaal en minder een op zichzelf staand onderdeel is. Dat geldt ook voor de puzzels. Wat vechten betreft heeft Lara meer opties. Helaas heeft Square Enix quicktime-events ingebouwd rond de spannendste momenten. Gelukkig heeft Lara een uitgebreider wapenarsenaal dan ooit. Zo krijgt ze al snel een boog in handen, die een zeer waardevol wapen blijkt te zijn. Verder hebben we een pistool voorbij zien komen en een mitrailleur. Wat knokken betreft valt op dat Lara in heuse vuurgevechten terechtkomt, waarbij het zaak is goed dekking te zoeken en tegenstanders één voor één uit te schakelen.

Wat echter helemaal opvalt is dat Lara veel tijd kwijt is aan overleven. Ze dient eten te verzamelen door het vlees mee te nemen van de beesten die ze onderweg doodt. Dat vlees neemt ze mee naar de bases die ze onderweg aanlegt. Bij die kampvuurtjes kan ze haar vaardigheden opwaarderen, waarbij het verzamelde vlees dient als een soort betaalmiddel. Naast vaardigheden kan Lara ook haar wapens opwaarderen. Daarvoor dient ze 'onderdelen' te verzamelen door onderweg zoveel mogelijk kisten en kratten open te breken waar die onderdelen in terug te vinden zijn. Bij beide, zowel de opties van Lara zelf als die van haar wapens, zijn drie takken waarover de punten verdeeld kunnen worden.

Reacties (110)

110
103
51
4
0
30
Wijzig sortering
"Een mitrailleur is niet zo'n Tomb Raider wapen"...

Sorry hoor Presentator, maar ik weet niet of jij Tombraider 1,2,3 gespeeld hebt (daarna ben ik afgehaakt).

Als speler begon je met pistolen en daarnDus presentatorsa na smei automatisch, Uzi's, Mitrailleur (M16 geloof ik, leek er in ieder geval op) en grenades!
En ja daar kon je mee op T-rex-en jagen, of zij op jou. :)

Dus makers en Presentators, Get your facts straight. Een mitrailleur is wel degelijk een authentiek Tomb Raider wapen.

Beste Tweakers: Het valt me steeds vaker op dat mensen de reportage doen terwijl ze niet altijd in depth zijn over de game, o laat ik het beter stellen op de hoogte zijn van de voorgangers van de desbetreffende game.
Doe jullie research beter tweaker journalist/reporter voordat je je teksten schrijft die je gaat gebruiken. Dus niet uit je nek kletsen omdat je toevallig niet echt op de hogte bent van de geschiedenis van een game!!
Eerst wat je leer: research en bronnen.
Als er met mitrailleur een volautomatisch snelvuurwapen ( met of zonder een statief ) bedoeld wordt dan klopt het wel. Zoals een .50 caliber browning, de duitse MG42 of de wat handzamere M60 variant. Een automatisch of semi-automatisch vuurwapen zoals een M16 of AK valt namelijk niet onder het kopje mitrailleur/machinegeweer, maar onder gewoon geweer (rifle).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mitrailleur

Ik heb echter geen idee of deze 'mitrailleurs' voor kwamen in de oude TR series. Dus, don't shoot the messenger.

----

De nieuwe reboot van Lara lijkt me echter fantastisch! Realistischer en wat minder 'platformig' juich ik toe. Ookal waren de oude verhalen leuk is het goed dat men durft te vernieuwen. Zeker een oude en stoffige Lara die door nieuwere helden zoals Drake, Prince of Persia ( bestond al eerder, maar toch ) en Ezio/Connor is ingehaald..

Deze nieuwe en zeer aantrekkelijke Lara Croft mag er zeker zijn! Gauw die ouwe nepperd van een Angelina Jolie eruit. :+

[Reactie gewijzigd door SnakeByte99 op 5 december 2012 00:52]

Da's gewoon slechte woordkeuze van Paul. Natuurlijk is het geen mitrailleur, en hij heeft wat dat betreft gelijk dat een mitrailleur geen typisch Tomb Raider wapen is. Maar die komt dan ook niet in de nieuwe TR voor. Hij heeft het natuurlijk eigenlijk gewoon over een automatisch aanvalsgeweer.
De opmerking flapte eruit tijdens het opnemen van de video en zegt eigenlijk meer over mij dan over de game. Ik kan erg aan bepaalde wapens hangen, terwijl dat tactisch gezien niet handig is. Zo hoort Hitman voor mij zijn Silverballers te gebruiken en dat zal ik ook zo lang mogelijk volhouden. Dat geldt voor Lara ook. Bij mijn beeld van Lara horen pistolen en geen snelvuurwapens. Dus als ik TR speel, zal ik dat zo lang mogelijk volhouden. In mijn beleving is Lara dus iemand die pistolen gebruikt. En dan flapt zo'n opmerking er uit. En het is video, dus als de camera is opgeborgen valt er weinig meer aan te passen.

Maar goed, ik zeg ook niet dat er geen snelvuurwapens in de voorgaande delen gezeten hebben. Alleen dat het wat mij betreft niet zo'n karakteristiek TR-wapen is. Dat is dus duidelijk ingegeven door mijn eigen speelstijl. Dat zal voor andere spelers vast anders zijn...

Lang leve spontaan opgenomen video-items die niet voor 100% voorgekookt en uitgedacht zijn...!
Mja..eigenlijk niet heel veel meer aan toe te voegen. Maar de Tomb Raider serie heeft toch een speciaal plekje, dus nog even mijn mening.
Ik heb ze werkelijk allemaal gespeeld t/m Legend (inclusief de extra Gold levels). Ik moet eerlijk zeggen dat ik Legend alleen nog gespeeld heb, omdat ik gewoon elke Tomb Raider 'moest' uitspelen. Daarna was de lol er ook wel vanaf.

Mooie video preview in ieder geval. Leuk om eens wat meer inzicht te krijgen in het uiteindelijke spel. Enige misser(tje), wat mij betreft, is de opmerking over 'het nieuw zijn van de mitrailleur' en het vechtelement in het algemeen.
De eerdere Tomb Raiders zaten juist vol met het vechten en afschieten. In de eerste Tomb Raider zat al de bekende Uzi, en in deel 2 en 3 kwam daar nog een arsenaal bij (M-16,MP5, etc?).
De manier van vechten is ongetwijfeld veranderd, waarbij een stuk realisme en meer tactiek is komen kijken. Maar zelfs het tactische element zat in eerdere edities (welliswaar in primitievere vorm).

En dat brengt me meteen bij de, in mijn ogen, onzinnige discussie over het 'kopiëren' uit andere spellen.
Het is toch logisch dat nieuwe spellen succesfactoren overnemen uit spellen van de concurrent. Overleven noem je dat, waarbij de klant (wij als speler) in de meeste gevallen een boeiender spel krijgt.
Elk spel (of beter gezegd, elke game studio) evolueert en speelt in op de huidige generatie.

Het zou wel extreem nobel zijn om een klassieke Tomb Raider uit te gaan brengen voor een groepje nostalgie-spelers, met de wetenschap dat ze daarna de deuren kunnen sluiten.

Toen Uncharted uitkwam legde ik juist meteen een link met Tomb Raider. Een mooie Next-Gen Tomb Raider, maar dan met een vent (was overigens ook al even geprobeerd in TR).
FarCry 3 kan ik niet over meepraten..maar is FarCry niet juist een shooter in een Tomb Raider-achtige wereld :P ;)

Ik ben benieuwd wat de echte Next-Gen Tomb Raider ons gaat brengen. Persoonlijk heb ik niet zo veel met dat 'overlevingselement', maargoed blijkbaar is daar wel vraag naar :)
Iedereen wil de originele Lara uit TR 1 en 2 terugzien, maar zou een karikatuur van zichzelf zijn in de verder 'realistische' wereld.

Hmm.. misschien een wat lange post geworden :) ..Enter
het allermooiste vind ik alleen dat je nu met een 'normaal' iemand speelt.
bij de eerste TR had ik als klein ventje al de vraag van, hoe kan ze met zo een voorgevel ooit nog onder water komen?
verder was TR altijd de übervrouw onder de vrouwen. deze versie van lara croft vind ik persoonlijk veel boeiender, want ze is ''zwak'', gewoon sterk dus, en moet zien te overleven met de elementen die ze kan vinden.
Ik vind het jammer dat er allerlei 'mainstream' features in verwerkt zijn, met als toppunt de upgrades die je kunt uitvoeren. Tomb Raider hoort een adventure game te zijn en daar horen geen RPG elementen in. Erg jammer, maar helaas gemeen goed in veel spellen. Daarnaast vind ik het jammer dat de game meer casual is gemaakt door onder andere plekken waar je heen moet te highlighten en door de toevoeging het zgn. survival instinct. Waar is dat in godsnaam goed voor? Dat is toch de hele lol van Tomb Raider, zelf ontdekken waar alles ligt en waar je heen moet. Foei, Crystal Dynamics.

Ook de quick-time events zijn een mainstream feature die er blijkbaar in móet zitten. Konden ze echt niks anders verzinnen? Dat je bijvoorbeeld op B drukt om met je voeten te trappen, A om met je handen te slaan. Die quick-time events halen de snelheid uit het spel, halen de spanning weg en zorgen ervoor dat je je realiseert een game te spelen en niet meer in een avontuur zit. Heel erg zonde.

Desalniettemin ga ik het spel proberen, kijken wat Crystal Dynamics er nou echt van heeft gemaakt. Ik ben heel benieuwd.
Iets wat mogelijk het melden waard is, is dat haar borsten blijkbaar een stel kleiner zijn geworden tov vorige reeksen :P
Dit speelt zich voor de eerste Tomb Raider af dus alles kan gebeuren :P
Niet helemaal, in deze game hebben ze het verhaal van de voorgaande Tomb Raiders losgelaten, dus dat zou niet heel veel verband meer moeten houden (de game werd ook niet voor niets Tomb Raider Reboot of Tomb Raider Reborn genoemd).

Lara ziet er in elk geval wel wat realistischer uit dan voorgaande delen, maar was mij betreft had ze best dezelfde cupmaat mogen houden als in eerdere games. Lara hoort gewoon grote borsten te hebben.
maar was mij betreft had ze best dezelfde cupmaat mogen houden als in eerdere games. Lara hoort gewoon grote borsten te hebben.
Dat komt later als DLC
Weten we gelijk waar de D voor staat.

D-Large-Cup? :o
Dacht dat het zou zijn dat we nu zien hoe zij 'The Tomb Raider' is geworden.
Misschien is dat iets waar je met een van de upgrades die je met vlees iets aan kunt doen..?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 13087 op 4 december 2012 15:35]

Ja wat meer 'borst protectie' want met die dingen die ze had kwam geen kogel doorheen natuurlijk xD
De stem van Lara werd verzorgd door Camilla Luddington, maar zo te zien heeft Lara ook wat uiterlijke trekjes van Camilla overgenomen.

https://www.google.com/search?q=camilla+luddington
Volgens mij zeggen de makers bij elke nieuwe Tomb Raider-game dat de borsten van Lara kleiner zijn dan in de vorige game ;-)
Anoniem: 321197
4 december 2012 15:06
Kopie van Far cry3? Jagen, survivalbility (hoe je het dan ook schrijft), skills upgraden, deel vrije wereld
Eerder van Uncharted. Op zich niet zo raar, aangezien Uncharted een Sony exclusive is en de markt een stuk groter dan dat.

Uncharted vind ik geweldig, dus wacht met smart op deze vernieuwde Tomb Raider!
En het eerste wat ik had toen ik Uncharted 1 speelde was: vette versie van Tomb Raider.

Je kunt spellen van een gelijk genre proberen te herleiden, maar uiteindelijk kijkt toch elke spellenboer bij de buren of ze inspiratie op kunnen doen voor een beter product :)
Dat had ik dus ook bij Uncharted: Drake's Fortune. De Tomb Raider serie was toen al op sterven na dood, wat ik als trouwe Tomb Raider fan wel jammer vond. Ik startte Uncharted op, en ik dacht serieus bijna de hele game van: "Dit is zoals Tomb Raider had moeten zijn!"

De serie begon goed, maar werd eigenlijk een beetje een slachtoffer van zn eigen succes. De vervolgen konden zich totaal niet meten met de eerste 3 delen. Ze hebben vanalles met de serie geprobeert, maar Uncharted opende voor mij de ogen. Dat was echt zoals ik Tomb Raider had willen zien 5(!) jaar geleden.
@chimnino : Wat ze wat mij betreft hadden mogen weglaten in "Uncharted : Drake's Fortune" is het stuk met die bunker vol met zombies. Dat deed toch afbraak aan het realisme van het spel. Ik ben blij dat ze dat in de latere delen niet meer hebben laten terug komen.
Precies, toen ik hoorde dat de game meer op Uncharted zou gaan lijken had ik eigenlijk meteen al door dat het goed zat.
Ben het overigens wel eens met de reviewer dat quicktime events niet hadden gehoeven, want daar zit niet echt een speel element in (voor mij dan).
Ah ja, want dat FC3 al uit is betekent natuurlijk dat elke game die vlak daarna uitkomt en "ongeveer hetzelfde doet" (in de praktijk zijn ze overigens totaal niet vergelijkbaar, maar goed) een regelrechte kopie is. Games maken doe je immers in een paar maanden.

@video: mitrailleur geen Tomb Raider wapen? Heb je überhaupt de vorige delen gespeeld? :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 4 december 2012 15:18]

@video: mitrailleur geen Tomb Raider wapen? Heb je überhaupt de vorige delen gespeeld? :)
Inderdaad, In Tomb Raider 1 had je al een Uzi en in 2 sowieso een M16 en nog wat ander automatisch geschut.

Zo uit mijn hoofd heeft die er eigenlijk wel ingezeten in iedere Tomb Raider-game.
Hoe weet je dat de games totaal niet vergelijkbaar zijn? Lijkt me nogal voorbarig om te zeggen aangezien Tomb Raider nog niet uitgekomen is. Dat gezegd, ik vind het alleen maar een pré als deze nieuwe TR iets weg heeft van Far Cry 3, want laatstgenoemde is imo een topgame :)
Hoe weet je dat de games totaal niet vergelijkbaar zijn?
Klik eens op m'n profiel ;)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 4 december 2012 16:08]

Anoniem: 466860
@.oisyn4 december 2012 23:10
oke ik keek op je profiel, maar dat houdt niet in dat ze niet vergelijkbaar zijn, ze tonen namelijk overeenkomsten, right. grofweg gezegd vergelijk baar, ookal weet iedereen dat het niet zo is natuurlijk.
@video: mitrailleur geen Tomb Raider wapen? Heb je überhaupt de vorige delen gespeeld? :)
inderdaad zeg, volgens mij zitten mitrailleur er letterlijk van de eerste TR in? Uzi was het volgens mij. Snap echt niet waar die opmerking vandaan komt.
Ja, ik heb ook ooit eens gelezen dat in de eerste character designs Lara twee Uzi's had op haar heupen, niet twee pistolen. Maar de Uzi's werden te heftig gevonden etc. etc.
Is het dan meteen een kopie? Wat je noemt is nogal breed.
Is dat erg? Beter game principe dan al die 3rd person coverbased shooters van de afgelopen jaren.

De setting is wat anders, mij lijkt dit een prima game te worden, maar het is nog maar even afwachten natuurlijk.

Het survival - vlees is upgrades gedeelte komt alleen wat vreemd op mij over. Persoonlijk lijkt een "veel doen is beter worden" systeem toepasselijker, waarbij eten je uithoudingsvermogen / kracht op peil houd.

Fijn dat ze in ieder geval het "draag 12 guns" overboord gegooid hebben.
Hmmm jagen oké en daarbij komt survival direct bij natuurlijk het ene hangt aan het andere wat vast. Skills en wapens upgraden zit vantegenwoordig in zoveel games én deel vrije wereld? Dat laatste zie ik nergens vermeld. Volgens mij is het eerder enorm verhaalgedreven en kan je niet eventjes het eiland oversteken om die kant eens te verkennen. Daar zeggen ze ook niets van.

Het zal eerder zijn, kom je een beest tegen of zie je er één, dood het, dan kan je het later gebruiken om op te eten of iets van te maken ofzo. Ik denk niet dat je zal kunnen rondrijden en wat willekeurig gaan jagen zoals in FC3.

Conclusie het leent van veel spellen en mss ook een beetje van FC3, maar het is al zeker even lang in ontwikkeling en je kan niet zeggen dat FC3 niet iets leent van andere games me dunkt.
Jagen, torens 'unlocken', wapens upgraden, rugzak upgraden,... zot allemaal al in andere games ook. Alleen subliem samengevoegd tot een zot goed spel. Maar dus geen regelrechte kopie (vind ik toch), al hoop ik dat het zeker zo goed wordt ;)
Boog zit bijna in elk modern spel vantegenwoordig... Crysis 3 bv ook, assassin's creed 3 ook (eerder uit als FC3 mocht je daar nog aan denken, want dat is ook een argument zie ik hier. Maar aan een AAA game werk je minimum bijna een jaar en half).

Alsook in films: brave, the hunger games, the avengers,...
De bow is gewoon weer even 'in', iedereen moet het plots hebbeN.
Inderdaad, prima eigenlijk, mits het ding een beetje normaal wordt neergezet.

in FC3 vind ik dat maar ten delen gelukt eigenlijk.

Ben benieuwd hoe dat in deze TR gaat lukken. De boog in Crysis 3 vind ik van wat ik tot nu heb gezien werkelijk nergens over gaan, dan was de avengers opvouw boog en het gebruik ervan nog (veel) realistischer.

Beetje vreemd hoe b.v. in FC3 een persoon direct na de hit dood neervalt, maar een klein dier soms wel 3 pijlen nodig heeft en gewoon volle snelheid wegkomt. De waarheid ligt een beetje in het midden, maar volgens mij heeft geen enkel spel ooit correct een realistische boog (=/= kruisboog) neergezet in een FPS. (met name wat betreft stopping power, balistisch pad en inslag)

- Ja ik ben een fanatiekeling... (duh zie avatar) Sorry daarvoor!

Ik zeg, yay lekker door gaan met non-vuurwapens in games.
Alsof Far Cry 3 daar het eerst mee was?
Het lijkt er nog niet eens op....
Even over het plaatje boven in beeld : Lara Croft schijnt nogal blond te zijn. Het is makkelijker als je eerst een pijl op je boog legt alvorens deze uit te trekken ;-)

Nu lijkt het meer alsof ze hele slechte TelSell reclame aan het maken is voor een of ander belachelijk fitness apparaat ^^
Lara is niet zo heel erg blond want ze controleerd gewoon even de spanning van de boog, is nog te zien in het filmpje.

Wat een simpele discussies hier overigens, de vergelijking naar FC3 doet een beetje kortzichtig overkomen.
Je kan dieren doden en FC3 is nog maar pas uitgekomen. Dat zijn overeenkomsten genoeg om de makers van TR te beschuldigen van jatwerk.
Alsof het jagen op dieren nieuw is in de gamewereld, en skilltrees etc.

Of de nieuwe TR wel echt een TR game is vind ik een heel andere discussie die wellicht ook wat nuttiger is.

Ik vraag me trouwens af, zijn er überhaupt gamers die quickevents leuk vinden? Ik sla altijd een diepe zucht al ik weer een karakter dood maak op spectaculaire wijze in een moeilijk gevecht door op spatie te rammen.
Piekartz87 : Ik maakte ook maar een flauw grapje :-)

Persoonlijk denk ik dat Tomb Raider nog het meeste gemeen heeft met Uncharted, gemengd met een flinke portie Indiana Jones. Hierbij moet ik wel vermelden dat ik Nathan Drake toch een stuk competenter vind dan Lara Croft. Bovendien steekt Uncharted toch een stuk beter in elkaar.

Maar goed, ik heb de Tomb Raider spelletjes vroeger ook wel gespeeld.
Joh, dat is gewoon deel van de trend van 2012:

-Jagen (Far Cry 3, Tomb Raider, Assassins Creed 3, etc)
-(Kruis)bogen (Far Cry 3, Assassins Creed 3, Aftermath, etc)
Als het om trends gaat zouden er eigenlijk zombies in moeten zitten, hoewel dat genre nu wel redelijk is uitgemolken ...
Precies wat ik dacht!
Of anders om denk ik zo maar. Lara is iets ouder.
Nog nooit Tomb Raider gespeeld? De eerste spellen hadden deze elementen niet, het begon als een 3d platform puzzel spel, springen en vallen om van A naar B te komen.

Geen crafting, bijna geen vechten en al helemaal geen RPG achtig skill systeem.

En zo'n comment van iemand die blijkbaar nog nooit Tomb Raider heeft gespeeld wordt nog met + beloont ook.

Edit:

Far Cry 3 dit weekend uitgebreid gespeelt, alleen de eerste 3 tomb raiders gespeeld, toen het nog een goed spel was, een puzzel platformer zonder pretenties.

Far Cry 3 is een open world shooter. Tomb Raider was zeker in het begin gebaseerd op level na level.

FC3 is eerste persoon, TR was toch altijd 3rde persoon, hoe kon je anders haar kont en tieten zien, extra rond voor degene die een monster kaartje hadden?

FC3 heeft skills in een tree die je moet onlokken, zeker de eerste TR had dit helemaal niet.

FC3 heeft HEEL weinig jump puzzels en ze zijn zeer makkelijk en overduidelijk, het is een kleine toevoeging aan het geheel terwijl bij TR dit juist de core gameplay was. The Secret World en Guild Wars 2 hebben betere jump puzzels dan FC3, dus dat zijn ook Tomb Raider afgeleiden? Jump puzzels bestonden al voor Tomb Raider, google eens Prince of Persia (niet de waardeloze modern versies, de orginele side scroller)

FC3 is een vecht/stealth spel, TR was zeker in het begin NIET een vecht spel (vond het juist slechter worden toen vechten steeds belangrijker werd).

---

Dit nieuwe TR spel lijkt mij een reboot poging waar ze afwijken van het originele spel. En dan is Far Cry toch echt ouder, niet dat ik Far Cry nou echt origineel zou noemen. Leuk maar heb alles wel eens eerder gezien.

[Reactie gewijzigd door sfc1971 op 4 december 2012 16:15]

Games evolueren en de bijbehorende saga's ook. Het feit dat deze elementen niet eerder in Tomb Raider voorkwamen heeft mijns inziens meer te maken met de technische beperkingen van die tijd dan met bewuste keuzes. Het vechten is wellicht wel een meer bewuste keuze geweest, maar gaat zover ik de previews lees hand in hand met het puzzel- en avontuurgedeelte van het spel. Je kritiek komt een beetje op me over als nostalgie, i.p.v. een gefundeerd argument.
Games evolueren en de bijbehorende saga's ook. Het feit dat deze elementen niet eerder in Tomb Raider voorkwamen heeft mijns inziens meer te maken met de technische beperkingen van die tijd dan met bewuste keuzes. Het vechten is wellicht wel een meer bewuste keuze geweest, maar gaat zover ik de previews lees hand in hand met het puzzel- en avontuurgedeelte van het spel. Je kritiek komt een beetje op me over als nostalgie, i.p.v. een gefundeerd argument.
Welke kritiek? Hij zet alleen uiteen waarom deze TR eerder een afgeleide is van FC3 dan andersom het geval is.
tomb raider is geen afgeleide van farcry noch andersom.

zowieso is tomb raider al ruin 4 jaar in ontwikkeling dus afkijken van FC3 hebben ze niet gedaan, sterker nog de game was al aangekondigd voor Far Cry 3 aangekondigd was.

het gebeurt vaker dat meerder mensen tegelijkertijd een soortgelijk (of hetzelfde) idee hebben zonder elkaar uberhaupt te kennen dat heet multiple discovery: http://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_discovery

ontopic.

de game ziet er erg goed uit, erg dynamisch en de drama en de tragiek komt echt over, echt een soort survival thriller.

SPOILER:

was wel een beetje teleurgesteld over de reactie van mensen op de sogenamde verkrachtings scene (de eerste moord van Lara) dit bleek overgends niet eens een verkrachtings scene te zijn maar een moordscene, maar al was het wel zo'n scene, ik vond de scene zeer krachtig en de schok van haar daad (het doden van haar aanvaller) en de noodzakelijkheid ervan vond ik juist erg goed en iets nieuws in een game. (beetje heavy rain achtig maar dan veel meer visceral zeg maar)

ook de klacht van krijs hijg en martel porno snap ik niet echt, ik wordt er iig niet opgewonden van om een vrouw in pijn te zien. (quite the contrary...)

/ SPOILER:

hoedanook de game wordt ik wel enthusiast van.
hij ziet er fantastisch uit en kan niet wachten om me in dit avontuur te storten!
Anoniem: 466860
@sfc19714 december 2012 20:53
Angel of darkness moest je ook vechten, maar god oh god wat heb ik daar mee gepuzzeld! haha waar zijn inderdaad de goede oude tomb raiders... (waar je de butler in de keuken kon opsluiten zodat hij niet meer achter je aan liep)
Haha Farcry een afgeleide van Tombraider?...tot die conclusie zou ik echt nooit komen, en zelf nu ik er bij na denk zie ik de gelijkenissen niet

Dus leg eens uit, want daar ben ik het echt totaal niet mee eens
haha ga lekker ergens anders trollen.
Een actie / adventure met een first person shooter vergelijken waarvan de settings helemaal niet overeen komen....

Ben benieuwd wat voor creatieve gedachte hier achter zit :9
Ja, en ook van Pong.

Kom op, je kan toch geen tang met een varken vergelijken. Zo ook geen platformer met een first person shooter.
Je kan geen appels met peren vergelijken of dat slaat als een tang op een varken ;)
misschien moet je met de tang op een appel slaan en de peer met een varken vergelijken 8)7

[Reactie gewijzigd door fuzzyduck op 6 december 2012 10:24]

Valt me nog mee dat de PETA hier nog niet is opgesprongen, aangezien je dieren moet doden voor de huid...
En zie dat de video in 1080p beschikbaar is, mijn complimenten! Moch dit vaker zo zijn dan heb ik niet altijd goed opgelet. :+

[Reactie gewijzigd door BrutalDave op 4 december 2012 18:49]

Er zijn de laatste tijd games uitgekomen die dit ook doen (FC3, AC3..)
@Avioto
Dat is waar, die zijn dan wel heel willekeurig. Een game als Mario word wel over gezeurd omdat Mario een cape van een das heeft...
1080p-support is er sinds vanmiddag ;) scherp opgemerkt
Aah vandaar. Thnx voor de info ;)
Anoniem: 104748
4 december 2012 17:04
Het zal wel wat offtopic zijn maar, ik heb gelezen dat deze game na zo een 12uur uitgespeeld is. Vinden jullie dat tegenwoordig allemaal prima?
Ben groot fan geweest van de eerste delen TR (TR2!! <3 ), en ben dan ook zeer benieuwd wat dit gaat brengen. Het ziet er iig veel belovend uit maar ik ga toch echt niet de volle pond neerleggen voor weer een game met een veel te korte gameplay. Vind het zo een ***** trend al die games die rond de 10uur gameplay bieden terwijl je er wel 50/60 euro voor mag neer leggen.
Deze game haal ik wel als die in de budget bak ligt. :)
Inderdaad een beetje off topic, maar het is inderdaad triest hoe kort de verhaallijn in veel moderne spellen is. (Overigens niet iets van het laatste jaar).
Blijkbaar komt het verhaal op de tweede plaats en is het budget al op om aan de visuele verwachting te voldoen en om de gewenste kijkcijfers te behalen
Zonder die kijkcijfers geen games. Als het je zo dwars zit kun je je beter richten op de gamers die dergelijke verwachtingen hebben, want zij zijn de massa die ervoor betaalt.
Laat ik dan zeggen dat ik over het algemeen erg blij ben met games van 8-12 uur.

Ik heb simpelweg niet genoeg tijd om games van 20+ uur uit te spelen (uitzonderingen daargelaten). Met 4 game uren per week ben ik daar al 5 weken mee bezig, er vanuit gaande dat ik slechts 1 spel speel en dat doe ik niet, beetje afwisseling is toch ook wel fijn. Geef mij maar goede, wat kortere games, maar dan wel tegen aantrekkelijke tarieven. Het probleem is dat de meeste "kortere games" wel gewoon tegen volle tarieven over de toonbank gaan. Prima als de massa dat accepteert, maar ik wacht wel een jaartje op de aanbiedingsacties. Wellicht dat ik games dan eindelijk een keer uitspeel :)

Ps. ik ben niet bepaald een graphics whore, dat staat los van speelduur wat mij betreft (laatste game uitgespeeld anachronox....niet echt een grafisch wonder...)

[Reactie gewijzigd door H-Alien op 5 december 2012 09:11]

goede videoreport ook dat mag ook gezegd worden!

Vind tomb raider zoiezo wel goed eigenlijk de meeste wel dus ben hier ook wel benieuwd naar en Tomb Raider is natuurlijk al een tijdje in ontwikkeling dus om het nou gelijk een kopie te noemen van Far Cry 3 dat gaat nergens over (vind ik dan).

Het survival gedeelte spreekt mij het meeste aan in deze game en hoop dat ze dat wel echt goed gedaan hebben dat kwam in report wel iets naar boven maar niet heel dduidelijk nog.
Inderdaad is de videoreport prettig en uitgebreid. Het textuele gedeelte is dan weer tenenkrommend slecht leesbaar door zinnen van niet meer dan 10 woorden. (zo zou een kind van 10 ook vertellen over de game)
Dat geldt ook voor de puzzels. Wat vechten betreft heeft Lara meer opties. Helaas heeft Square Enix quicktime-events ingebouwd rond de spannendste momenten. Gelukkig heeft Lara een uitgebreider wapenarsenaal dan ooit. Zo krijgt ze al snel een boog in handen, die een zeer waardevol wapen blijkt te zijn. Verder hebben we een pistool voorbij zien komen en een mitrailleur.
Hopelijk dat het ook een echte concurrent en van hetzelfde niveau is als Uncharted want die staat in dit genre op een eenzame hoogte. Het klinkt zeker interessant en ga de game waarschijnlijk wel halen als hij ook maar een beetje in de buurt komt.
Hahaha als je de zinnen leest met jouw opmerking ervoor dan wordt het inderdaad ineens heel anders :D
Ik kan niet wachten tot deze game uitkomt. Het ziet er echt briljant uit, en ben benieuwd wat ze met deze nieuwe formule voor elkaar krijgen. De oude Tomb Raiders waren over het algemeen geweldig, maar het mag best een keer vernieuwd worden.
Of die upgradetrees zo goed uitpakken vraag ik me af, ik hoop dat dat een beetje realistisch blijft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee