Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Crysis 3

15-06-2012 • 09:33

48 Linkedin

Crysis 3 moet het hoogtepunt worden van een trilogie, stelt uitgever Electronic Arts. Maar wat is er dan zo specifiek aan dat hoogtepunt? Nou, dat je voortaan beschikking krijgt over een erg coole boog, waar je mee kunt schieten terwijl je cloak actief blijft. Bovendien kun je electronische apparatuur hacken, al is nog niet helemaal bekend hoe dat in zijn werk gaat. Onze geschreven preview van Crysis 3 lees je hier.

Reacties (48)

Wijzig sortering
Crysis 2 Expansion Pack 1...

UI precies hetzelfde, vijanden precies hetzelfde, zelfde locatie (ok, met bomen, maar nog steeds NY)

Zijn ze daaro deel 1 vergeten ofzo?

Zie ook 2.28. Hij loopt recht op een heli af... Had dat geprobeert in deel 1 en je was gatenkaas. Waarschijnlijk in dit deel ook alleen maar scripted vehicle sequences, ipv de "vrije" wereld in Crysis 1. Daar kon je gewoon lekker zon Humvee pakken en een beetje scheuren. In deel 2 kreeg ik een fkin tank niet over iets heen, omdat dat niet past in wat ze voor je klaar hadden staan....weer een scripted sequence namelijk..

Blergh. Erg jammer dat een developer als Crytek nu dit soort games maakt, waar zelfs met een halve hersencel gespeeld kan worden. (FFS, zelfs de routes worden voor je gehighlight, hoe hersenloos wil je spelen?!)
Ik denk dat hij sowieso te snel na 2 komt. Expension pack is het juiste woord. Zeker niet deel 3. Het is precies Crysis 2 maar dan met nieuwe levels en wat nieuwe wapens. Weinig vernieuwend en dat ondervang je niet met een boog. Je kon overigens in 2 ook prima in cloack schieten, als je maar een silencer gebruikte en niet bewoog.
Anoniem: 450117
15 juni 2012 11:17
Hmm dit riekt naar een railshooter! Action bubbles, bottlenecks deze shooter gaat denk ik de verkeerde kant op. Waarbij deeltje 1 werd geroemd om zijn vrijheid van beweging is deeltje 2 en binnenkort drie zijn gewoon railshooters.
Je kan discussieren over het feit dat je vrijheid hebt om zelf te bepalen hoe je ze wilt afmaken etc. maar voor mij ging het om het sandbox gevoel.

Wat ik een minpunt vondt in deel 2 en hopelijk hebben ze dat aangepakt in deel 3 is het gevoel en geluid van de wapens.
Ik hoop dat ze het geluid hebben verbeterd zodat het niet lijkt alsof ik met een proppenschieter knal.
Maar ja uit bovenstaande filmpje kan ik voor mezelf afleiden dat dit een soort crysis 2.5 is.
De sandbox komt niet meer terug :(
Ik hoop dat het sandbox verhaal straks weer terug mag komen met de nieuwe generatie consoles. Volgens mij is het mede door tekort aan consolekracht dat er is gekozen voor een railshooter. Bij dit soort hardcoded opties kunnen er namelijk heel wat optimalisaties worden doorgevoerd. Dat was destijds bij halflife 2 ook goed te zien, die had enorm goede performance en was grafisch enorm goed.
Anoniem: 300525
15 juni 2012 09:41
Dus opeens weer 20 jaar later? Wat is er dan gebeurd na deel 1? Wat echt zo'n "cliffhanger" was. Ik vraag me af of alles duidelijk gaat worden in deel III.
Het gevaar bij Crisis 3 loert in de hype. Deel 2 werd voor de release al helemaal de hemel in geprezen en ondanks dat het een goede game was voldeed deze toch niet aan de hoge verwachtingen die gecreëerd waren.

Deel 3 ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Waar ze mee uit moeten kijken is het toevoegen van quick-time-events (QTE's). Crisis 3 schijnt een hoog tempo te hebben. Een beetje rust op zijn tijd is niet verkeerd, maar het moet wel goed op elkaar worden afgestemd zodat de "flow" niet verloren gaat.

Ook lijkt de nano-suit redelijk overpowered te zijn. Van wat er in het filmpje zichtbaar is lijken ook grote vijanden (zoals helikopters) niet bijzonder veel schade te doen. Misschien dat het met grote hordes vijanden lastig wordt, maar groepjes van slechts enkele bad guys worden gewoon platgewalst.

Als laatste is het wel jammer dat het alweer New York is. Mag dan wel een jungle-skin overheen geplakt zijn; feit blijft dat Amerikanen oogkleppen op hebben als het op speellocaties aankomt.
Om even te reageren op je opmerking dat de nano-suit wellicht overpowered is: ik denk dat ze in deze demo de health van de speler zo hebben aangepast dat deze niet dood kan gaan. Als namelijk op zo'n evenement de speler neergeschoten wordt is dat niet echt goede reclame natuurlijk.
Dat hangt ervan af. Aan de andere kant kan het bestempeld worden als te makkelijk.

Wat ook geen goede reclame is.
Dat mag dan wel zijn, maar een valse indruk wekken bij een videopreview kan natuurlijk in je nadeel werken.

Waarom is het slechte reclame als de speler in het spel wordt neergeschoten ? Dat geeft enkel aan dat het een uitdagende titel zou zijn. Nu lijkt het er op alsof je met je nanosuit overal doorheen dendert als een juggernaut, zonder je ook maar ergens zorgen over te moeten maken.
Ze willen een bepaald demo gedeelte laten zien... als de speler steeds dood gaat ziet dit er knullig uit. Ik snap best dat ze ervoor kiezen om de speler onsterfelijk te maken. 3 keer opdezelfde plek dood gaan waardoor je niet alles kunt laten zien wat je wou is not done! daarvoor wordt zon tech demo niet gemaakt.
Nou ja, als je als gametester steeds in hetzelfde stukje dood gaat moet je je afvragen of je wel het juiste beroep hebt gekozen. Ik bedoel; je kunt toch genoeg oefenen alvorens een presentatie te geven ?
Precies. Je kunt niet echt veel showen van de game als je telkens dood op de grond ligt.
Dat is dan weer het andere uiterste. Moet toch wel een compromis mogelijk zijn dat ergens in het midden ligt ?
Anoniem: 300525
@Titan_Fox15 juni 2012 11:57
Wellicht dat op easy gespeeld werd in de demo. In de delen 1 en 2 is dat ook vrij simpel.
mwah, vond zelf crysis 2 ook vrij makkelijk hoor.

vs humans: cloak, schiet 1 door zn kop, cloak & cover, rinse & repeat
vs aliens: armor, melee die shit tot het dood valt, rinse & repeat
Ze hebben bij Crysis 2 gewoon 1 AI bedacht voor alle vijanden en er simpelweg een andere skin overheen geplakt en een andere instellingen gebruikt i.v.m. bescherming en wapens.

Zowel de soldaten als de aliens zijn zo dom als de achterkant van een varken. Gelukkig zijn er genoeg borsthoge muurtjes (chest high walls) waar je je achter kunt verstoppen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 17 juni 2012 12:49]

Ik ben het met je eens. Crysis 2 werd overhyped maar uiteindelijk was het toch niet dé game waar iedereen op gehoopt had. Vooral voor de original Crysis fans was het een teleurstelling, het was lineair. Sure de graphics waren heel mooi maar je had niet dezelfde vrijheid van deel 1.

Crysis 3 lijkt meer van hetzelfde, en wéér New York. Waarom moeten ze nu dezelfde setting gebruiken als deel 2?
Om bepaalde gebouwen en textures te recyclen. Bovendien hoef je geen volledig nieuwe map te maken. Tijd is geld; de consument betaalt toch wel.
mensen waren met deel 2 gewoon aan het zeiken.
de game was prima het verhaal is prima maar mensen verwachte torenhoge graphics die hun pc toch niet aan konden.
na 2,5 maand kwam er een aantal patches voor dx11 en high res textures en daar begonnen mensen WEER te zeiken dat hun pc het niet aan kon.

het aard van de gamer onder de 20 denk ik maar.
ze willen max graphics maar wel op hun 6650 kaartje.

er is NIETS maar dan ook niets mis met crysis 2 maar mensen zeiken gewoon graag al hebben ze het aan zichzelf te danken.
bij crysis 1 waren het namelijk dezelfde zeikerds die liepen te klagen dat het spel onspeelbaar was op hun ''high end'' pc (die dus ver van high end was hij draaide bij mij namelijk vloeiend op max).
dus bbij crysis 2 heeft crytec in het begin een stapje terug gedaan en ook dat was niet goed genoeg...
Nice dit deel 3... heb deel 1 compleet uigespeeld, Warhead ook compleet uitgespeeld, maar om 1 of andere reden maar tot halverwege deel 2 gekomen: misschien dat ik hem nog maar eens verder moet gaan uitspelen :P

Qua graphics lijken ze nu wel echt alles uit de X360 te persen, en hopelijk wordt de PC-versie niet gek veel zwaarder dan Crysis 1 en 2.

Hoe ver is dit Dam level in de single player story? Alles lijkt al uit de kast getrokken te worden, is dit al over de helft van de single player tijd, of nog veel verder, 3/4 ervan?
Vergeet niet dat het op een pc draait en dat je op de 360 minder graphics zult krijgen.
Let eens in het filmpje op de tekentjes van de besturing, je ziet meerdere keren een blauwe X en een right trigger voorbij komen, zoals de X360-controller ze heeft zitten. Dit moeten naar mijn idee wel X360 beelden zijn, lijkt mij niet helemaal logisch als het een PC is met een X360 controller, omdat muis+toetsenbord mij handiger lijkt in deze game.
Lijkt me logisch dat als je een xbox controller aansluit op een PC, het spel xbox controller iconen toont ipv toetsen en muisknoppen?
Denk wel dat ze dat echt niet vergeten. Er zal ongetwijfeld een hoop duidelijk worden. Zo niet, dan vind ik dat echt een domper. Vond het verhaal altijd leuk met Crysis, daar is het ook een Singleplayer Game voor.

Maar het ziet er wel weer formidabel uit! :D

Edit: was als reactie op exmatproton bedoeld.


PS. Paul gaat Wolverine style? :P

[Reactie gewijzigd door Hatsjoe op 15 juni 2012 09:48]

Over het verhaal wil EA nog niet heel veel loslaten. Geen idee wat ze doen met de cliffhanger. Kan altijd nog het begin zijn van een nieuwe trilogie. Sinds Star Wars kan dat gewoon ;-)

En een tijdje wat minder scheren is wel lekker. Maar ze gaan er vast binnenkort weer af. Als het zomer wordt. Als...
Beste Paul,

ik begrijp dat je enthousiast bent bij het maken van een gamereview maar zou je het wat beknopter en kalmer kunnen houden met praten ?

Je ratelt er een beetje doorheen. Het geeft ook niet de indruk dat je je vooraf goed had voorbereid op dit artikel. Je moest veel nadenken en improviseren, waardoor het een wat rommelig geheel werd. Ik probeer al je tekst te verwerken en te gelijkertijd ook nog wat van de videobeelden mee te krijgen. Het gaat echter met zo'n tempo dat ik af en toe moeite heb om het te volgen.

Persoonlijk heb ik liever een geschreven artikel om te lezen met wat videoclipjes van de betreffende game, want zo wordt het allemaal wat te druk.

Ik bedoel er niets kwaads mee; gewoon wat constructieve kritiek :-)
Niet mis een persoonlijke mening natuurlijk, dus ik zal mijne ook toevoegen: Ik vond deze review heerlijk om naar te kijken en luisteren in vergelijking met de reviews en anderen (die ik overigens ook niet slecht vond)

Duidelijk verstaanbaar en ook een duidelijk verhaal. Ik zit niet te wachten op een nieuwslezer. Het toegevoegde aan een reporter on-site is *juist* dat het meer een impressieverslag is dan een artikel op een website.

Ik heb eerlijk gezegd geen idee waar je het over hebt als je het hebt over "nadenken, improviseren".

Maar goed, dat is slechts mijn mening.
Wat een verschrikkelijk slome stijl van spelen in het filmpje. Dit stelt me echt een beetje teleur als ik eerlijk ben. Als dit de manier moet zijn waarop ik Crysis moet gaan spelen dan pass ik hem. Zonder armor worden er nog tientallen kogels gevangen zonder dood te gaan. ik vind het absurd.
Is kwestie van speelstijl. Als je met die boog speelt, moet je wat voorzichtiger zijn. Als je vuurwapens gebruikt, kun je Rambo-style. Mij spreekt het juist wel aan dat je met boog wat voorzichtiger kan/moet zijn.
Correctie ten opzichte van wat er in het filmpje gezegd wordt: In Crysis 2 kon je wel cloacked schieten met veel wapens, dan moest wel de silencer erop zitten.
Ik vraag me af of je in Crysis 3 dus echt alleen cloacked kan schieten met pijl en boog of dat het ook met wapens met een silencer erop kan. Ik hoop dat het laatste toch wel mogelijk is. Cloacked snipen is toch wel erg vet.
Klopt, maar standaard niet.
Dat kon dan ook maar met 1 schot want je energie balk is dan op 1 streepje na leeg.
Ik vind het "rambo-stijl" argument nogal kort door de bocht in het filmpje. Ik heb Crysis en Crysis: Warhead allebei meerdere keren uitgespeeld als een soort van silent assassin op delta difficulty. Dus altijd vijanden 1 voor 1 uitschakelen met headshots en veel gebruik maken van cloak. Het was niet mogelijk om in cloak te schieten, maar wat je wel kan doen is vlug switchen naar strength (voor minder weapon sway), headshot plaatsen en vlug terug in cloak. Op die manier is het mogelijk om bijna het hele spel uit te spelen zonder ook maar 1 keer de vijanden te alerten.Natuurlijk gaat dit niet altijd omdat er scripted events zijn af en toe, maar voor het grootste deel dus wel.
Crysis blijft voor mij toch een verheerlijkde techdemo, met name Crysis 2 wat toch echt ongeïnspireerde bagger was. Ik vraag me af hoeveel vrijheid we in keuze krijgen in dit deel. Met Crysis (1) was het namelijk nog zo dat je redelijk veel vrijheid had op welke manier je je doel wilde voltooien. Dat was in Crysis 2 al minder, mede door het type omgeving maar ook door de simplificatie die de consoles eisten. Helaas verschijnt dit deel weer voor de consoles dus mijn verwachtigen als PC gebruiker zijn laag. De gameplay video op de E3 vond ik niet indrukwekkend, het leek meer alsof je een film aan het spelen bent dan een spel. Vaak krijg ik het gevoel dat developers wel hun games een filmisch aspect willen geven, voor zowel het verhaal als gameplay-ervaring, maar niet weten dit goed te vertolken, zie bijvoorbeeld Max Payne 3. Als je wordt doodgegooid met cutscenes voelt het erg beperkend, een spel moet je juist de illusie geven dat je echt in het spel zit. Typerend was wel de multiplayer in Crysis 2 wat regelrecht een Call of Duty kloon is, erg jammer. Experience points, unlocks, upgrades, geen enkele shooter ontkomt er tegenwoordig nog aan, het zal vast en zeker weer voorbijkomen in Crysis 3. Maar wat me echt stoort is dat er nu al keuze is voor DLC bij een pre-order welke je items geeft in de multiplayer die je sterker maken. Dit soort DLC-strategieën vind ik echt schandelijk en het is geen wonder dat dit weer eens uit de richting van Electronic Arts komt.
Eens met Jeroenneman.

Jammer dat het nog niet mogelijk (of is het gewoon uber veel werk?) om een random game te maken. Elke keer als je het level opnieuw speeld het er anders uit ziet/voelt. De vijanden niet van rechts komen, maar van achteren of links. Gewoon een stuk of 10 scenario's.
Kijk is naar SWAT 4. Niet meer het nieuwste spel, maar het heeft wel wat je beschrijft. Verder is het ook gewoon erg leuk.
Ik vind het nog steeds erg console achtig!! Crysis 2 was meer dan genoeg

[Reactie gewijzigd door A87 op 15 juni 2012 10:43]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee