Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

E3 2012: Nabeschouwing

10-06-2012 • 13:00

54 Linkedin

De E3 van 2012 was een editie die in het teken stond van wat er niet getoond werd. Geen nieuwe PlayStation en geen nieuwe Xbox. Gelukkig waren er genoeg nieuwe en spannende games te zien, werd er ondertussen nog een geheel nieuwe engine getoond en liet John Carmack ons persoonlijk zijn zelf in elkaar geknutselde virtual reality-bril zien. In deze video staan we stil bij welke games hip waren en welke tegenvielen en wat de beurs ons verteld over de huidige staat van de gamesindustrie.

Lees meer

04:39
Splinter Cell: Blacklist Video van 16 juni 2012
04:35
Crysis 3 Video van 15 juni 2012
03:32
Star Wars 1313 Video van 9 juni 2012
04:18
Nintendo Wii U Video van 8 juni 2012
06:52
Beyond: Two Souls Video van 8 juni 2012
06:47
Watch Dogs Video van 7 juni 2012

Reacties (54)

Wijzig sortering
Het kan aan mij liggen maar ik vond het toch een zeer teleurstellende E3 dit jaar. Het enige wat mij écht interesseerde was de game Watch_Dogs, en dat terwijl ik toch redelijk uitkeek naar deze beurs.

Over Sim City bijvoorbeeld, een game waar ik echt *ontzettend* graag mee aan de slag wil, was er niets anders dan wat filmpjes met materiaal dat we allang al gezien hadden. Daarnaast had EA voor iedere game zowat een social feature klaar staan. 8)7
Voor mij ook zeer teleurstellend. Het was eigenlijk allemaal zo voorspelbaar en het viel me tegen.
Microsoft: weinig exclusives, veel multiplatform. En dan multiplatform deel zoveel. Black Ops II zal niet noemenswaardig veel verschillen van Black Ops I. Erg? Nee, maar wel jammer. Grote tegenvallers voor mij zijn Tomb Raider en Resident Evil 6. Van de laatste wisten we het al: waar RE eerst een horrorgame was met misschien trage gameplay (dat maakte het een goede game in mijn ogen) gaan we nu, net als bij TR, de James Bond gameplay in: snelle actie met mooie plaatjes. Laat mij maar rustig m'n wereld verkennen en een puzzeltje oplossen. Maar dat is natuurlijk niet mainstream genoeg...
EA: vond ik de minste. Dead Space viel me tegen en verder MoH shooter, Crysis shooter, de zoveelste NFS... Het bijzondere aan Fifa 13? Je kan je stats uit Fifa 12 meenemen en Messi staat op 't doosje. Sportgames. Veel te weinig aandacht voor Sim City inderdaad, bijna net zoveel aandacht voor de Facebook versie...
Ubisoft: by far de winnaar. Gevarieerd gamesaanbod, interessante trailers, boeiende persconferentie en een nieuwe game: Watch_Dogs, waar ik van onder de indruk was. Plus gameplaybeelden van de Wii U, aankondiging van Zombi U.
Sony: oke, de beelden van Beyond (eerste game) en Last of Us (laatste game) waren impressive. En het zullen ook wel goede games worden. Maar daartussen? Een virtual reality boek? Twee games voor Vita: een Assassins Creed terwijl er ook een main game uit komt. Zelfde geld voor CoD plus waarom waren daar geen gameplaybeelden van? Het word toch niet zoals CoD voor de DS...? Vrijwel alles was uitgelekt.
Nintendo: als die-hard Nintendo fan had ik daar hoge verwachtigen van. Vorig jaar had Nintendo grote plannen met de Wii U, ik was onder de indruk, het systeem leek krachtig en third-party support te krijgen. De video op zondagavond liet veel interessante online features zien. Maar de conferentie was om te huilen. Geen gamesaankondigingen (HD Mario/Zelda/Metroid?), amper livedemo's, een kwartier stoppen in een last-gen port? NintendoLand is toffer dan Wii Sports, maar geen waardige afsluiter. Nintendo heeft me niet overtuigd waarom de Wii U beter is dan de huidige gen, terwijl ik daar wel vertrouwen in had. En dan vlak na de persconferentie zien we een nieuwe IP (project P-100) en daadwerkelijk meer info? Maargoed, als je dan gameplaybeelden op de showfloor ziet van Zombi U en Batman vergelijkt met de huidige gen, maakt Nintendo haar woorden van vorig jaar niet waar. 30 minuten controletijd op posts op online Wii U community? Dat vertelde men er zondag niet bij.
De 3DS conferentie was dan weer wel tof. Ook weinig aankondigingen, maar positief verrast over Paper Mario en Luigi's Mansion.
Liever dit dan die popiejopie's van gamekings hoor... En de previews komen nog/zijn er al. Dit is slechts een nabeschouwing.
Oh jij was er ook dan? Wat bedoeld wordt is dat de versie op de Wii U iets meer heeft wat de andere niet op hebben, AC 3 is identiek op pc, Xbox360 en PS3. Ze maken er zelf de opmerking bij dat die controller nog afwachten wordt.
Het is wel makkelijk om zo commentaar te geven op de presentatie van anderen. Als je kritiek heb onderbouw die dan en geef voorbeelden, zodat ze het kunnen verbeteren.
Ik zit nog niet zo lang op Tweakers, wat mij opvalt is dat ze veel commentaar oppakken en verwerken. Daar kan het dus niet aan liggen.

Verder vindt ik het een goede samenvatting, het zou alleen wat meer gestructureerd behandeld kunnen worden. Daarbij, de meningen mogen wat scherper worden geformuleerd, het blijft bij veel onderwerpen vooral op de oppervlakte als in een verjaardag-praatje.
Tja, zoals gewoonlijk is de AC CG trailer weer de beste trailer van het jaar, verder vond ik alleen Splinter Cell, Crysis 3 (hoop toch dat dit weer een PC versie, af en toe is toch wel leuk even een "mjam, graphics :9~ " spel te spelen) en Far Cry 3 interessant.

De Wii U is wel leuk, maar de games zijn niet aan mij besteed.

Overigens had Ubisoft wel de beste presentatie, het was de enige waar ik meer dan 5 minuten naar gekeken heb.
Ik vond Sony's presentatie de beste, lekker veel nieuwe games als Beyond en The Last of Us, Ubisoft had enkel Watch_Dogs dat me interessant leek, AC3 bijvoorbeeld kwam ook voor in andere persconferences van Sony en Nintendo.
Twee nieuwe games waar we al wat van wisten inderdaad.

AC3 is van Ubi en Ubi liet 't meeste zien...
Bah, ik had toch graag wel wat meer te weten willen komen van The Elder Scrolls: Online. ;(
Er komt natuurlijk nog een preview aan ergens komende week!
Anoniem: 96284
10 juni 2012 17:48
E3 in de huidige vorm mogen ze opheffen. Er worden nauwelijks meer nieuwe games aangekondigd en het draait allemaal om gimmicks. Gamescom heeft de E3 op alle vlakken voorbijgestreefd.

Een artikel dat het allemaal goed samenvat:

http://www.rockpapershotg...present-the-gaming-i-know
Opheffen van de E3 vind ik wat overdreven. De E3 is bedoelt om aan te geven wat voor games er in de toekomst uitkomen. Dat hierbij meer de nadruk is komen liggen op de komende jaren is jammer, maar het is nog steeds een beurs die de journalisten moet informeren.

Tegenwoordig wordt er al veel gelekt op internet (naast het feit dat de ontwikkeling gewoon veel langer duurt en projecten steeds groter worden), dat het steeds lastiger wordt om dingen geheim te houden. Daarnaast zijn er gewoon veel studio's geswitched naar een jaarlijkse (of tweejaarlijkse) release. Dat maakt het aandeel van sequels groter, maar zorgt er ook voor dat er meer geld beschikbaar is voor andere projecten. Ik denk dat een project als Watchdogs niet mogelijk had geweest zonder de jaarlijkse release van Assassins Creed. Of een Forza Horizon niet zonder een Forza 4, een Battlefield 3 niet zonder een Fifa 11/12/13.

Dat het artikel is geschreven door een pc-gamer is nogal te merken, maar dat platform is gewoon op de achtergrond gedrukt door de populariteit van de andere consoles en het kopieergedrag van de pc-consument.
Het is fijn om te zien dat er voor veel pc-games een mooiere/betere versie wordt gemaakt voor de PC, maar PC als enige platform zul je steeds minder vaak gaan zien voor AAA titels.
Meteen skippen naar 8:15 voor de beste highlights :)
NOu, idd zeg :P. Weinig echt boeiende games voorbij gekomen als ik het zo zie. Elder Scrolls Online zal ik na Skyrim ook echt even links laten liggen iig. Wii U ziet er wel geinig uit, maar is qua hardware weer aardig achterhaald en na het fiasco dat Wii heet zal ik niet zo snel meer overgaan tot aankoop...
Wii U ziet er wel geinig uit, maar is qua hardware weer aardig achterhaald en na het fiasco dat Wii heet zal ik niet zo snel meer overgaan tot aankoop...
Mooie bewering. Er is niet door Nintendo verteld wat er zoal in zit qua hardware, maar jij weet nu al te vertellen dat het achterhaald is? Of weet jij meer dan menig ander hier? ;) Dat jij vervolgens zegt na het 'fiasco' (terwijl de Wii voor Nintendo toch best een succes is) van de Wii geen Nintendo hardware meer wil, zegt misschien meer over jou en jouw interesses dan over Nintendo zelf.

Als je namelijk de consoles gaat vergelijken, kan Nintendo tenminste zeggen dat ze zelfs de console met winst (toch zeker aan het begin) verkochten, waar de X360 en de PS3 dat niet deden.

OT:
Moet zeggen dat ik eigenlijk niet zo verbaast ben dat de E3 dit jaar tegenviel en heb het nieuws er rondom dan eigenlijk ook zo veel als mogelijk ontweken; na het zien van dit filmpje denk ik ook wel dat het goed geweest is, want er is (voor mij althans) weinig interessants voorbij gekomen. Ik denk ook wel dat developpers en uitgevers liever op safe spelen en nu alleen investeren in nieuwe games, gezien de economie e.d. Het is dan uiteraard verstandiger om het hoofd boven water te houden ipv te verdrinken en failliet te raken.
Inderdaad, de Wii was ook de eerste console waar Nintendo op de grafische hardware achterliep en aan de miljarden winst gezien was het zeker geen fiasco. Qua games vind ik het ook een toffe console, Metroid Prime 3 had ik voor geen cent willen missen, Galaxy 1 en 2 staan niet voor niks in de top 3 beste games ooit van Gamerankings en Paper Mario vond ik echt een hele vette game.

Na de persconferentie van Nintendo vorig jaar was ik er ook van overtuigd dat de Wii U daadwerkelijk mooiere plaatjes neer kan zetten dan de huidige generatie en dat het een hele toffe console word.

Maar dit jaar? Waar zijn die exclusives van Nintendo? Waar zijn de third-party aankondigingen? En daarnaast: waarom zag Batman er niet mooier uit op de Wii U? En de gameplaybeelden van Zombi U vielen echt tegen. Oke, de hardware is nog niet 100% vast (de GameCube werd op het laatste moment ook zwaar verbeterd) maar grafisch vielen de demo's echt zwaar tegen. En de games wat mij betreft ook.
Je weet toch zelf ook dat met een fiasco bedoeld wordt dat het aantal interessante games die op de Wii verschenen zijn te tellen is op 2 handen, tenzij je jonger bent dan 12 jaar. De enige echt goede games zijn die van Nintendo zelf en daar zijn er geen tientallen van.

Zakelijk was het zeker geen fiasco, maar naar gamers toe valt de Wii toch wel een sof te noemen.
Want games met kleurtjes zijn per defenitie voor kinderen? Volwassen mensen kunnen zeker geen plezier hebben aan New Super Mario Bros.?

Als je niet van Nintendo characters houd is de Wii niet interessant. Maar hou asjeblieft eens op met dat kiddy gezeur. Persoonlijk vind ik om de 3 minuten een checkpoint eerder kiddy.
Anoniem: 230001
@Richh10 juni 2012 21:13
Je wilt ook de volwassenen niet de kost geven die wachten op Animal Crossing. En dat zijn ook geen graphics ala Halo bijvoorbeeld maar is wel ontzettend leuk om te spelen.

Nintendo is niet kiddy, de grafische stijl is gewoon wat anders dan die van de PS en Xbox.
Nintendo is kiddy. Niet dat jet daarmee pure voor kindertjes is. Al hun hun IP zijn van die Kiddy thema.
De nadruk daar zit hem op kiddy themas. Ook stralen ze sterk een anti geweld thema uit.
Gore + realisme + geweld is daar taboe. Hippie console firma, ipv kiddy!
Dus kiddy zeker wel, maar dat sluit volwassenen niet uit.
Eerder voor alle leeftijden.
De third party games hebben dit streven niet maar worden toch enigzins gematigd.
Op die Volwassen thema's als teenrated 18+ games.

Voor gamer teen en ouder die voor Teen rated of 18+ games gaat, heefd Wii wel degelijk zwaar gefaald.
Ondanks dat de Wii een groot sucses is. Want de casual markt is gewoon groot.
En de schijnbaar laagdrempeligheid van lage prijs daar vallen velen voor.
tenzij ze alles optellen en dan de release prijs van PS3 al overschreden hebben.

Wii + 3 extra ( wimote + Ninchucks ) + wiiFit
Later 4x Wii plus dozijn plasic hulp middelen.

Maar daa trappen vele krenten juist in. nintendo bussness model leund ook zwaar op accesoires. En voor party heb je iig paar dingen in veelvoud nodig.

Ik wist waar ik aan begon, maar als PC gamer ben ik niet zo gevoelig voor drempels.
Heb ook een Wii. Gezien ik onze PS3 en Xbox360 laat gekocht hebt is de Wii de duurste.

Met WiiU willen ze meer de harcore gamers aantrekken. Welke. De pre-Wii Nintendo fans dat zijn vooral hardcore gamers.
Hardcore is voor mij de skilled veel gamers met enige ervaring dus.
Thema staat daar los van.

De gamer die voor hardcore teenrated / 18+ games gaat , die hardcore wordt naar lichtelijk naar uitgerijkd. Want het wordt schijnbaar wel een HD console maar net als de Wii voor dit soort games bied het te weinig rekenpower die de concurentie wel gaat opvoeren in hun next gen. En dat soort geweld games juist op leunen.

Alle oud gedienden die met Nintendo console opgroeiden zullen als volwassenen uiteraard blijven spelen. Casual is een breed leeftijds gebied net als fitness games en party games.
En daarom heb ik ook een Wii. Mijn eerste Nintendo.
Maar die hardcore nintendo IP kunnen mij niet boeien.

Tennis, golf in casual en hard core.
Casual onrailshooters. Lekker effe wat knallen.
Op de Wii zijn meer mijn ding.

Voor de rest game ik op PC en PS3 de Teenrated 18+ hardcore games.
En ja die zien er bagger uit op de PS3 als je PC gewent bent.
Maar Speel voornamelijk onlijn op PS3 met ons gamers clubje.
Als je zo gaat rekenen dan moet je voor de PS3 ook even doortellen.

PS3 + 4 controllers (+ eventueel DS3 controllers omdat je ook rumble wilt hebben) + camera voor PS move + 4 motion controllers + 4 navigation controllers

Dit is bij elkaar toch ook wel een duur grapje geworden ;)
Onlijn en wimote + Ninchucks? Hou toch op :') ik mag je niet modden, maar komop...
Jij je zin: voor MIJ was het een fiasco, want dat ding heeft bij mij 85% van de tijd stof staan te happen. Wat voor winst console makers maken zal me toch echt aan mijn kiertje oxideren. De Wii is vele malen verkocht, de games deden het een stuk slechter. Ik ken heel veel mensen met een Wii, en heel weinig die hem daadwerkelijk ook regelmatig gebruiken. De Wii U zal zich voor mij dan ook eerst goed moeten bewijzen met degelijke (blijvende) support van third parties, misschien dat ik het apparaat dan op een later tijdstip een kans geef. Zoals het er nu voor staat: nee. Vooral omdat de conventionelere games ook gewoon op de PS3 of xbox360 uitkomen, dus dan schaf ik die gewoon aan voor mijn 360.

En volgens mij zijn de specs van de Wii U toch gelekt, is een xbox360 plus. Qua controls brengt het ook weinig nieuws, gebruikt naast de (overigens wel leuke) controller met display gewoon de Wii Motes, en die dingen hebben wat mij betreft voor weinig boeiende gameplay ervaringen gezorgd. Het was zelfs bij Nintendo's eigen games vaak makkelijker en leuker om gewoon met een conventioneel control scheme te spelen, ipv met motion.
Booth babes!!! :P
Mooie round-up!
Moet zeggen dat de kwaliteit van de reportvideo's wel steeds hoger wordt hier op T.net... Complimenten voor de mannen!
De camera staat wel heel erg laag bij de reporters!
Gave video! Lekker informatief en luchtig.

Qua E3 vind ik het heel jammer dat we helemaal niks hebben gezien van de nieuwe Command and Conquer: Generals 2 die vorig jaar aangekondigd is.
Jullie zeggen het niet, maar eigenlijk was het op zo'n 4 titels na een beetje een teleurstelling?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee